Türkiye’de emeklilik kaç euro? Türkiye’de yurtdışı borçlanması yaparak emekli olmak isteyenlerin en çok sordukları soruların başında bu gelmekte. Türkiye ile anlaşmalı ülkeler ile yapılan sözleşmeler gereği Türk vatandaşlarının Türkiye’de borçlanma yaparak emekli olma hakları bulunmakta. Yazımızın devamında güncel borçlanma tutarları ve konu hakkında kafanıza takılan tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.
Yurtdışı emeklilik koşulları nelerdir?
Türkiye’de yurtdışı borçlanması yaparak emeklilik hakkı elde edebilmeniz için;
- Anlaşmalı ülkelerden birisinde çalışıyor olmanız,
- Anlaşmalı ülkelerde işsizlik maaşı almış olmanız ( bu kapsamda en fazla 1 yıla kadar olan süre borçlanılır),
- Ev hanımı olarak anlaşmalı ülkelerden birisinde ikamet etmiş olmanız gerekiyor.
- Şartlar hakkında daha fazla bilgi ve güncel anlaşmalı ülkelere sosyal güvenlik anlaşmalı ülkeler sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Borçlanma yapacaksanız ayrıca şunları da bilmenizde yarar var;
- Türkiye’de son çalışmanız ne olursa olsun artık sadece bağkur kapsamında borçlanma yapabiliyorsunuz.
- Son çalışma sigorta ya da emekli sandığı olsa bile borçlanma bağkurdan yapılacağından hem daha yüksek borçlanma bedeli ödeyecek hem de daha düşük emekli maaşı alacaksınız.
Yurtdışı borçlanması nasıl yapılır ?
Yurtdışı borçlanması yapmaya karar verdiyseniz bunun için başvuru formu ve taahhütnameleri eksiksiz olarak doldurmanız gerekmektedir. Borçlanma için istenen belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Yurtdışı borçlanma başvuru formu,
- Beyan ve taahhüt belgesi,
- Konsolosluk ya da emeklilik kasasından alınmış olan çalışma ya da diğer adı ile hizmet belgesi,
- Ev hanımı borçlanması yapacaklar için ilgili ülke Konsolosluk, Belediye ya da resmi bir makamdan alınmış olan ikamet belgesi.
- Borçlanma başvuru formunu adım adım nasıl dolduracağınızı yurtdışı borçlanma başvuru formu nasıl doldurulur sayfamızda anlattık. İlgili sayfamızı ziyaret ederek örnek forma bakarak başvuru formunu doldurabilirsiniz.
SGK yurtdışı borçlanma günlük ne kadar 2023
Yurtdışı borçlanma hesaplaması Türkiye’de talep tarihinde geçerli olan asgari ücretin brütü esas alınarak yapılır. Günlük en düşük borçlanma tutarı talep tarihinde geçerli brüt asgari ücretin günlük kısmının %45’i olurken ödenecek en yüksek tutar ise bunun 7,5 katı olarak gerçekleşmektedir. Dolayısıyla hesaplama euro olarak değil TL üzerinden yapılmaktadır. Aşağıda borçlanma tutarları hakkında tablo paylaşılmıştır;
31 aralık 2022 tarihine kadar talep halinde borçlanma tutarı | 97,07 TL |
01 Ocak 2023 tarihinden sonra talep halinde borçlanma tutarı | 150,12 TL |
5400 gün borçlanma için 2023 en düşük tutarı | 810.648,00 TL |
- 31 Aralık 2022 tarihine kadar başvuracakların ödeyecekleri en düşük yurtdışı borçlanma tutarı ise 97,07 TL olacaktır.
- 01 Ocak 2023 tarihi ve sonrasında talepte bulunacakların ödeyecekleri en düşük günlük borçlanma tutarı ise 150,12 TL olmuştur.
Yurtdışı borçlanması emekli maaşı ne kadar oldu?
Emekli maaşı borçlanma yapılan süreler, borçlanmanın hangi tutardan ve kaç gün olarak yapıldığı, sigorta kapsamı gibi çeşitli durumlara göre farklılık gösterir. Dolayısıyla bir maaş belirtmek zor olur. Yazı sonundaki yorum kısmından;
- Türkiye’deki toplam hizmet sürenizi ve hangi dönemde geçtiğini,
- Borçlanma yapacağınız süreler, hangi döneme ait olduğu ve kaç gün borçlanacağınızı,
- Yurtdışında ya da Türkiye’de ilk sigorta başlangıç tarihinizi ve doğum tarihinizi,
Yazmanız durumunda ne kadar emekli maaşı alabileceğiniz, ne zaman emekli olacağınız hakkında ayrıntılı yurtdışı emeklilik borçlanması hesaplaması yapabiliriz.
01 Ocak 2023 tarihi sonrasında talepte bulunacakların 1 günlük borçlanma için ödeyecekleri en düşük tutar 150,12 TL olarak belirlenmiştir.
2019 Ağustos döneminde torba kanun ile yapılan düzenleme ile birlikte borçlanma tarihinde son sigorta kapsamına bakılmadan borçlanma 4/b yani bağkur kapsamında yapılmaktadır.
Merhaba Ömer Bey,
öncelikle bilgileriniz icin cok tesekkür ederiz! Ben 1984 dogumlu 3 cocuklu bayanim, yaklasik 20 seneden beri Almanyada ev Hanimi olarak ikamet etmekdeyim. Türkiyede 10.1998 de 200gün SSK prim günüm var, Yurtdisi borclanma 5400 gün yasmissiniz bagkurdan erkek-kadin fark etmiyormu gün sayisi? Birde 3 Cocuk borclanmasi nasil oluyor yani 6 sene prim günün olan 5400 günden düsüyormu yoksa günlük ödemesi daha azmi tutuyor? Agari ücret ve EYT henüz faliyete girmemis diyorlar 15 sinden sonra, simdi basvuru yapsam yine günlügü 150tl mi öderim, uzun oldu cok tsk ederim 🙂
Merhaba. 5400 gün gerekiyor bağkurdan en az. Kalan günleri 150 TL üzerinden borçlanmanız gerekiyor maalesef. Şöyle yapabilirsiniz. 3 çocuk için Türkiye’de doğum borçlanması yaparsınız. SSK kapsamında günlük 106 TL’den. Kalan süreyi yurtdışı borçlanma ile tamamlarsınız.
Merhaba ben 1978 dogumluyum,almanyada yasiyorum.1995den beri calisiyorum,üc cocugum var, türkiyede ssk baslangicim var. Türkiyede emekli olabilmek icin kac gün pirim ödemem lazim ve en erken kac yasinda emekli olabilirim.
Merhaba. Almanya ya da Türkiye’de ilk sigorta başlangıç tarihiniz ne zaman?
Merhabalar
1975 dogumluyum. Türkiye`de Nisan 1999 tan Agustos 2003 e kadar sigortali olarak calistim. Borclanarak Türkiyeden emekli olabilir miyim
Merhaba. Borçlanma bağkurdan yapılıyor artık. Toplamda 9000 güne tamamlarsanız Nisan 2024’te emekli olursunuz. 5400 günle yaş şartının ne olacağı net değil.
tesekkür ederim Ömer Bey
2003 ten beri Almanya da ikamet ediyorum.Net olmamakla birlikte 1999 Nisandan itibaren yaklasik 1000 calisma günüm var. su an itibari ile tahmini ne kadar ödeme yapmam gerekiyor ?
1000 gün çalışma varsa 9000 güne tamamlayacaksanız 8000 gün için 1 milyon 200 bin TL civarında yatırmanız gerekiyor. 5400 güne tamamlayacaksanız 4400 gün için 660000 TL yatırmanız gerekiyor.
Merhaba Ömer Bey,
1969 mart Türkiye dogumluyum Almanyada yasiyor ve halen calisiyorum
anladigim kadari ile sadece Bagkurdan emekli olma sansim var ne kadar ödemem gerekiyor? ve yas siniri nedir?
Merhaba. Almanya’da ya da Türkiye’de sigorta başlangıcınız var mı?
Merhaba ömer bey ,
1977 dogumluyum,Turkiyede hic calismisligim ve sigorta kaydim yok.Hollandada 22 yildir calisiyorum.Turkiyeye dönup emekli olmak istiyorum.Hangi yolu izlemeliyim?
Kac yasinda emekli olabiliyorum?Toplamda en dusuk ne kadar ödeme yapmam gerekir?
Merhaba. Şu anda günlük borçlanma tutarı 150 lira oldu. 5400 gün ile kısmi emekli, 9000 gün ile de tam emekli olma hakkınız var. Şartları ve detayları SGK’dan öğrenebilirsiniz.
İyi akşamlar Ömer Bey,
Yeni yılınız kutlu olsun.
Ben 25.02.73 doğum luyum ve türkiyede hiç çalışmadım. Açaba Bağkur dan emekli ola bilirmiyim?
Teşekkür ederim iyi akşamlar dilerim size.
Merhaba. Sağolun sizin de kutlu olsun. Yurtdışında hangi ülkedesiniz? Orada ilk sigorta başlangıç tarihiniz ne zaman?
SLM esim almanya dogumlu,Türk vatandasi,1980 ocagin 30u dogumlu,eyt den yararlanip borclanarak turkiyeden emekli olma sansim varmi.18yasindan beri calisiyor
Merhaba. EYT henüz net değil. Mevcut durumda 5400 gün 56 yaşla bağkurdan emeklilik hakkı var eşinizin.
Omer bey merhaba
1974 dogumluyum.1996 da 3 aylik sigortali calismisligimvar.Hollandadayim.Borclanarak emeklilik icin kac gun pirim yatirmam lazim? Eyt de cikacak kanun bana nasil etki eder.
Tesekkur ederim.
Merhaba. Emeklilik için en az 5400 günü tamamlamanız lazım. Bağkurdan borçlanma yapabilirsiniz. EYT çıkınca tekrar yazın bakalım hesaplayalım.
Yurdişindaki prim isteniyormu
Merhaba. Tam anlayamadım sorunuzu.
Merhaba Ömer Bey,
1975 dogumluyum. 1997 SGK girisim var ve 6500 prim günüm mevcut. Su anda yurt disinda calismaktayim. EYT kanunu cikarsa emekli olabilmem icin yurt disindaki isimden istifa etmek zorunda miyim. Emekli olduktan sonra yurt disinda calismaya devam edebilirmiyim. Bilgi icin Tesekkür ederim.
Merhaba. Aylık bağlanabilmesi için yurtdışında anlaşmalı ülkelerde sigortalı çalışmıyor olmanız gerekiyor. İşten ayrılmanız lazım evet. Aylık bağlandıktan sonra da çalışma hakkınız yok maalesef.
Bilgi icin Tesekkür ederim. Yurt disi borclanmasi yapmayacagim. Türkiyede calistiklarim ile emekli olacagim. Yinede calisma hakkim yok mu? Acikcasi yurt disi borclanmasi yapanlar yurt disinda calisamaz maddesini biliyordum.
Kanun der ki Türkiye’den aylık bağlananlar yurtdışında anlaşmalı ülkelerde uzun vade sigorta primine tabi çalışamazlar. Çalışırlarsa maaşları kesilir. Bu hüküm açık ve nettir. Ha siz diyeceksiniz ki çevremde çalışanlar var. Evet var ama tespiti yapılırsa ödenen aylıklar da faizi ile geri alınıyor.
Ilginiz icin cok Tesekkür ederim Ömer Bey
Rica ederim iyi günler.
Selam 1970 dogumluyum Türkiyede 6 ay bir magzada calistim
Ardindan film sanda calistim son olarak 1999 da Almanyaya geldim bir cok iste calistim kimi tam gösterdi kimi yarim sonra kizim öldü ve uzun yillar devleten aldim benim nasil bir yol izlemem lazim emeklilik icin hangi avukatlara yada nerelere basvurabilirim bukonuda bilgi almak isterim ssygilar
Merhaba. Türkiye’de 08.09.1999 öncesi başlangıç varsa bağkurdan 5400 gün borçlanma ile emekli olabilirsiniz. Yaş şartı bugün netleşecek. Netleşince tekrar yazın.
Tekrar merhaba ömer bey,
Yurtdisi borclanma nasil yapmam läzim yüksek maas almak icin.1.1.1970 tr.dogum,ve almanya ise baslangic 1.1.1989 yili ve simdilik araliksiz calismaktayim.türkiyede 2016 da 1 hafta ssk calismam var.günlük 100 lira borclanmak istiyorum kac gün borclanmam gerekli. 2026 ya kadar almanyada calismam läzim o tarihde isi birakacagim.bu sene 3600 gün borclansam nasil olur.
Daha öncede sormusdum maalesef cevap alamadim tesekkürler ramazan
Merhaba. Türkiye’de SSK’dan borçlanma yapamazsınız. Bu nedenle SSK’dan 3600 gün üzerinden emekli olma hakkınız yok. Bağkurdan borçlanma yapılır. Bağkurdan emekli olabilmeniz için de en az 5400 gün borçlanmanız gerekiyor. Yaş şartı ise 58.
Merhaba ömer bey
56 yasinda bagkur dan emekli olabilir miyim kac gün borclanmam läzim.tesekkürler.
5400 günden yaş şartı 58. 9000 gün borçlanırsanız çekildiği tarihe göre yaş şartı değişebilir.
Tesekkürler cevaplariniz icin Ömer bey,
Yeni cikacak EYT kanun da yurtdisi borclanmada bizleride ilgilendiren birsey cikarmi bu konuda bir bilginiz varmi.
Yeni EYT yasası konusunda bir netlik yok maalesef.