Yaşlı Bakım Parası İçin Nereye Başvurulur?

Yaşlı bakım parası için nereye başvurulur? Yaşlı bakım aylığı bakıma muhtaç derecede ağır engelli olanlara bakıcı için ödenen bir sosyal yardım türüdür. Hasta bakım maaşı olarak da adlandırılan hasta, engelli evde bakım maaşından yararlanabilmek için evde bakım parası şartlarının sağlanması gerekmektedir.

Bu yazımızda son Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı evde bakım yönetmeliği gereği evde bakım hizmeti ve maaşı konusunda sık sorulan evde bakım maaşı nasıl alınır, kimler alabilir ve evde bakım parası ne kadar sürede bağlanır gibi sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Hasta bakım parası alma şartları nelerdir?

Evde bakım aylığı alma şartları şunlardır;

  • Bakıcı maaşı için başvurulacak hasta/engelli kişi adına tam teşekküllü devlet, üniversite ya da eğitim araştırma hastanesinden alınan, engel oranı en az %50 ve üzeri olarak belirlenmiş ve Ağır Engelli ibaresi olan heyet raporu alınması gerekmektedir. Eğer heyet raporu almadıysanız heyet raporu nasıl alınır sayfamızı ziyaret ederek nasıl heyet raporu alabileceğiniz hakkında bilgi bulabilirsiniz.
  • Ağır Engelli değilse %50 üzeri rapor verilse bile yaşlı bakımı maaşı bağlanmaz.
  • SGK evde bakım başvurusu yapılan hasta/engelli kişinin hane halkı kişi başı gelirinin net asgari ücretin 2/3’ünden az olması gerekmektedir.

80 yaş üstü bakım parası nasıl alınır?

Bakıcı parası son dönemlerde 80 yaş üstü bakım parası olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Şartları sağlayanlara bu yardım yaş şartı aranmadan ödenmektedir. Yani 80 yaş üzeri olup ağır engelli olmayanlara bu ödenek ödenmemektedir.

Hasta bakım parasını kimler alabilir ?

Yaşlı bakımı maaşları yukarıda belirtilen bakım aylığı şartlarını sağlayan ve Türk vatandaşı olan herkese ödenmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hasta bakıcı maaşları bakıma/muhtaç ve ağır engelli ile birlikte yaşayan kişiler ve akrabalarına da ödenebilmektedir.

Evde bakım raporu yüzde kaç olmalı ?

Engelli bakım ücretine başvurabilmek için alınacak olan heyet raporunda oranın en az %50 ve üzerinde olması gerekmektedir. Tekrar şunu hatırlatmakta yarar var. Yatalak hasta bakım parasında oranın en az %50 ve üzeri olma şartına ilave olarak ağır engelli ibaresinin yer alması gerekmektedir.

Emekli maaşı olan yaşlı bakım parası alabilir mi?

Yaşlı bakım parası, gelir durumu ve ağır engelli oranı esas alınarak bağlanan bir maaştır. Hastanın ya da bakan kişinin emekli olması bakım parası ödenmesine engel değildir. Her ikisi de ödenebilmektedir. Burada esas olan yukarıda belirtilen evde yaşlı bakım maaşı şartları sağlamaktır.

Evde bakım sigortası için nereye başvurulur ?

Peki evde bakım maaşı için nereye başvurulur ? Eğer yukarıda belirtilen bakıcı parası alma şartlarını sağlıyorsanız başvurularınızı Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine ve aşağıda belirtilen hasta bakım ücreti için gerekli evraklar ile yapabilirsiniz. Hasta bakıcı parası başvuruları elden yapılmaktadır. Evde hasta bakım parası başvurularının online olarak ya da e-devletten yapılabilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Evde bakım maaşı başvuru formu

Başvuru formu Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından doldurulmaktadır. Bakıcı ve hastaya ait gereken evraklarla başvurduğunuzda ilgili Müdürlük gerekli formları hazırlamakta ve size sadece imza işi kalmaktadır. Bu nedenle burada form paylaşmıyorum.

Evde bakım maaşı için gerekli evraklar nelerdir ?

Yaşlılara evde bakım parası nasıl alınır konusunda yukarıda bilgi verdik. Peki hasta bakım parası için gerekli belgeler nelerdir ? Yatalak hasta bakımı devlet yardımı başvurusu için gerekli belgeler şunlardır;

  • Evde bakım hizmeti başvuru formu. Evde bakım maaşı başvuru dilekçe örneğini Sosyal Hizmetler Müdürlüklerinden başvuru esnasında alabilirsiniz. 
  • yatalak hasta bakım ücretinde başvuru formu ile birlikte en az iki adet fotoğraf, son 6 ay içerisinde tam teşekküllü devlet hastanesinden alınan heyet raporu,
  • Hastanın öğrenim durumunu gösterir belge.
  • Ayrıca gelir araştırması için size Müdürlüklerce form verilir. Bu formla SGK, Tapu Müdürlükleri gibi Kurumlara giderek adınıza kayıtlı gelir ve maaş bilgileri ile tapu bilgileri hakkında bilgi alırsınız.

Evde bakım maaşı ne kadar sürede bağlanır ?

hasta bakıcı maaşı için başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra ;

  • Sosyal Hizmet Müdürlükleri öncelikle önce inceleme yapar.
  • Ön incelemede beyan edilen evraklar üzerinden gerekli inceleme yapılır.
  • Evde bakım parası almak için aranan şartlarından en önemlisi olan bakıma muhtaç raporu varsa sonra gelir araştırma aşamasına geçilir.
  • Rapor uygunsa ve gelir olarak da hane halkı ortalama geliri net asgari ücretin 2/3’ü altında ise hane ziyaret edilir. Hanenin durumu yerinde tespit edilir ve sonrasında heyet tarafından nihai karar verilir.
  • Tüm bu süreç yoğunluğa bağlı olarak değişse de evde bakım aylığı şartlarının sağlanması durumunda ortalama olarak 2-3 ay içerisinde sonuçlanır.

Yaşlı bakım parası ne kadar ?

Bakıcı maaşı şartlarını sağlayanlara eğer rapor süresiz olarak verildiyse hasta/engelli vefat edene kadar bakıma muhtaç aylığı ödenir.  Maaşlar memur maaş zammı artış oranlarına göre 6 ayda bir zamlanır. Güncel bakıcı aylığı tutarlarına göz atmak ve yaşlı bakım aylığı ne kadar öğrenmek için hemen evde bakım aylığı ne kadar  sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK evde bakım ücreti sorgulaması nasıl yapılır ?

Evde bakım başvuru formu ve gerekli diğer evraklar ile başvurunuzu yaptıktan sonra yaşlı bakım parası başvuru takibi, ne kadar ve ne zaman maaş alabileceğiniz hakkında bilgi için e-devletten sorgulama yapabilirsiniz. Bakıma muhtaç yaşlılara bakım parası sorgulama işlemi;

  • E-devlette Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı-Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama menüsünden yapılabilmektedir.
  • T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle e-devlet evde bakım maaşı sorgulama menüsünden sosyal hizmetler evde bakım maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

Emekli maaşı olan bakım parası alabilir mi ?

Engelli/özürlü bakım maaşı nasıl alınır konusunda yukarıda bilgi vermeye çalıştık. Evde bakım yardımı başvurusunda istenen yaşlı bakım parası şartları kısmında da belirttiğimiz gibi hane halkı geliri net asgari ücretin 2/3’ü altında ise ve diğer yaşlılık bakım parası alma şartları sağlanıyorsa aylık bağlanmaktadır. Kişinin emekli olması yaşlı bakıcı parası alması için engel değildir.

Evde bakım maaşı bakıcı değişikliği bildirimi nereye, nasıl yapılır ?

Yaşlı bakımı için devlet yardımında ödemeler yani maaş bakıcı adına yatar. Bakıcı değişikliği durumunda evde hasta bakım maaşı ile ilgili durum değişikliğinin Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne yapılması gerekmektedir. Eğer hasta/engelli bakıcı parası değiştiyse bunu bir dilekçe ile bildirmeniz yeterli olacaktır. Müdürlük gerekli değerlendirmeyi yapar ve araştırmaya gerek yoksa direk bakıcı bilgilerini değiştirerek yeni bakıcı adına yatalak hastaya bakım parasını gönderir.

Yaşlı bakımı için nereye başvurulur?

Yaşlı bakım başvurusu için başvurulması gereken kurum Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Hizmetler birimidir. Hem evde bakım hem de bakıcı aylığı için ilgili Kuruma başvurunuzu yapabilirsiniz.

Evde yaşlı bakım hizmeti için nereye başvurulur?

Evde yaşlı bakım hizmeti için 444 38 33 çağrı merkezi ile iletişime geçebilirsiniz. Çağrı merkezi görevlisi talebi alarak konu hakkında gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeleri sağlayacaktır.

Bakım parası almak için ne yapmak gerekiyor?

En az %50 ve üzeri ağır engelli raporu, bakıcı ve hastaya ait kimliklerle birlikte Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın