Yurtdışı borçlanması için gerekli evraklar tüm ülkeler için aşağı yukarı aynıdır. Malumunuz yurtdışında Türkiye ile Sosyal Güvenlik sözleşmesi imzalamış ülkelerde çalışan ya da resmi olarak ikamet eden kişilerin bu süreleri yurtdışı borçlanma yolu ile borçlanarak Türkiye’de SGK hizmetinden saydırma ve emekli olma hakkı bulunmakta. SGK yurtdışı borçlanma başvurusu ve diğer işlemler inanın hiç de zor değil.
Yurtdışı borçlanma işlemleri için tonlarca para ödemenize gerek yok. Biz takıldığınız hususlarda size ücretsiz olarak destek verebiliriz. Sadece yorum bölümünden sorununuzu iletmeniz yeterli olacaktır. Bu yazımızda ise yurtdışı emeklilik başvurusunda istenen belgeler ve yurtdışı borçlanma evraklarını nereden, nasıl temin edebileceğiniz konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz. Borçlanma hakkındaki tüm sorularınızı danışmanımıza ücretsiz sorabilirsiniz.
Yurtdışı borçlanması için gerekli belgeler nelerdir?
Yurtdışı emeklilik başvurusu için öncelikle yurtdışı borçlanma başvuru formu ile yurtdışı borçlanma beyan ve taahhüt belgesini doldurmanız gerekiyor. Bu formların haricinde istenen yurtdışı borçlanma için gerekli belgeler erkek ve bayanlar için farklılık göstermektedir. Yurt dışı borçlanması için gerekli belgelerinden olan başvuru formlarını aşağıdan indirebilirsiniz;
Yurtdışı emeklilik başvurusu ve emekli olmak için gerekli evraklar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından istenen diğer yurtdışı borçlanma için gerekli evrakları ise şunlardır;
- Kimlik fotokopiniz,
- Çalıştığınız ülkedeki sigorta kasanızdan alacağınız hizmet cetveli ya da sigorta kartları,
- Eğer kendi adınıza çalışıyorsanız yani işyeriniz varsa bağlı bulunduğunuz sigorta kasası, vergi dairesi ya da ilgili meslek kuruluşundan hizmet belgesi,
- Ev hanımlığı süresini borçlanacaklar için yurtdışında resmi olarak ikamet ettiğini belgeleyecek ikamet belgesi. Eğer bulunduğunuz ülkede Türkiye’nin Çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlik veya ataşeliği varsa bu belgeyi oradan da alabilirsiniz. Dilerseniz bu belgeyi ikamet ettiğiniz yerdeki Belediye ve ya benzeri bir kurumdan alarak Türkiye’de ya da yurtdışındaki yeminli tercümanlara tercüme ettirerek de SGK’ ya ibraz edebilirsiniz. Eğer ev hanımlığı sürelerinizi bu şekilde tespit ettiremediyseniz Türkiye’de emniyetten alacağınız giriş-çıkış belgesi de borçlanma için yeterli olacaktır.
Yurtdışı emeklilik başvurusu nasıl yapılır?
Yukarıdaki yurtdışı emeklilik için gerekli belgeler ile birlikte SGK tahsis talep yani emeklilik talep formunu verebilir ya da ödeme yaptıktan sonra da verebilirsiniz. Zaten maaş ödeme tarihini takip eden ay başından bağlanıyor. Bu belgeyi vermezseniz borçlanma ödemesini yapsanız bile maaşınız bağlanmayacaktır. Dolayısıyla bu belge büyük önem arz etmektedir. Belgenin doldurulmuş örneği, nasıl dolduracağınızı öğrenmek ve PDF formatında indirmek ve emeklilik başvurusu için gerekli evrakları indirmek için sgk emeklilik dilekçesi nasıl doldurulur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İsviçre dışındaki yurtdışı emeklilik borçlanma başvurularınızı Türkiye’de bulunduğunuz ilin SGK Yurt dışı işlemleri servisine gönderebilirsiniz. Yurtdışı borçlanma başvurunuzu dilerseniz yukarıda belirtilen formlarla posta yolu ile de yapabilirsiniz. Yurtdışı emeklilik başvurunuzu Türkiye’den yapabileceğiniz gibi yurtdışında bulunduğunuz ülkeden de posta yolu ile yapabilirsiniz. Güncel borçlanma tutarları ve ödeyeceğiniz en düşük ve en yüksek tutarları sgk yurtdışı borçlanma günlük ne kadar sayfamızı ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.
Yurtdışı çalışma günleri nasıl alınır?
Yurtdışında anlaşmalı ülkelerde geçen hizmetlerinizi Türkiye’de borçlanarak SGK hizmetinizden saydırabilir ve erken emeklilik hakkı elde edebilirsiniz. Borçlanma işlemi için yukarıda belirtilen gerekli belgeler ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurabilirsiniz. Borçlanma işlemi için gerekli olan yurtdışı çalışmalarınızı gösterir hizmet cetvelini;
- Bulunduğunuz ülkedeki Türk konsolosluklarından,
- Çalıştığınız ülkedeki emeklilik ya da çalışma kasasından temin edebilirsiniz.
- Ev hanımı kapsamında yurtdışı borçlanması yapacak kadınlar ise borçlanma için ikamet belgesini bulunduğu ülkede bağlı olduğu Belediye’den ya da Türk konsolosluğundan alabilirler.
SGK yurtdışı işlemleri Daire Başkanlığı iletişim bilgileri
Borçlanma süreci ile ilgili tüm sorularınızı, borçlanma başvurusu yaptıktan sonra takibi ve diğer tüm işlemleri SGK Yurtdışı İşlemleri Daire Başkanlığı’nı arayarak yapabilirsiniz.
Yurtdışı ev hanımı emeklilik şartları nelerdir?
Yurtdışında Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı ülkelerde resmi olarak geçen ikamet sürelerini borçlanabilirsiniz. Kadınların yurtdışı borçlanma şartları arasında bunun yanında Türk vatandaşı olma şartı yeterli olmakta. SGK yurtdışı borçlanması anlaşmalı ülkeler tablosu yani hem ev hanımlığı sürelerinizi hem de çalışma sürelerinizi borçlanabileceğiniz ülkeler aşağıdaki gibidir;
Yurtdışı Emeklilik Kalkıyor mu?
Özellikle 2017 yılında basında çıkan haberlerde borçlanma hakkının kaldırılacağı bilgileri dolaşmaktaydı. Borçlanma hakkının kaldırılması gibi bir düzenleme söz konusu değil.
EYT yurtdışı borçlanması
Türkiye’den emekli olmak için hangi evraklar lazım konusunda yukarıda ayrıntılı olarak bilgi verdim. Bildiğiniz gibi 08.09.1999 tarihinden önce başlangıcı olanlar yaş şartı olmadan emekli olabilmektedir. Yurtdışında anlaşmalı ülkelerden birisinde sizin de başlangıcınız varsa bu Türkiye’de başlangıç olarak sayılmaktadır. 08.09.1999 tarihi ve ya öncesinde Türkiye’de ya da anlaşmalı ülkelerden birisinde prim ödemeniz varsa siz de gereken gün sayısını borçlanarak EYT kapsamında yaş şartı olmadan emekli olabilirsiniz.
Yurtdışı hizmet belgesi nereden alınır?
Yurtdışı emeklilik başvurusu için gerekli belgeler arasında hizmet belgesi de bulunmaktadır. Hizmet belgesini bulunduğunuz ülkedeki Çalışma Konsoloslukları/Ateşelikleri aracılığı ile talep edebilirsiniz. Eğer Türkiye’de yaşıyorsanız ve bunu alabilme imkanınız yoksa o halde önceden emeklilik kasasından aldığınız sigorta kartı ya da belgeler, emniyet giriş ve çıkış belgesi ve bir de dilekçe ile SGK’ya başvurursanız SGK hizmet belgesini sizin adınıza yurtdışından ister.
E-devletten yurtdışı borçlanma başvurusu yapamazsınız.
Anlaşmalı tüm bankalardan SGK ödemeleri-SGK borçlanma menüsünü seçerek T.C. numarası ile sorgulama yapıp ödeyebilirsiniz.
Merhaba Ömer Bey,
Yurtdisi borclanma yaptirdim. Emekliligin baslatilmasi icin Almanyadan hangi evraklar isteniyor? Serbest meslek olarak Almanyada calismaya devam etmekteyim.
Alman vergi dairesinden almam gereken belge nedir?
selamlar
Taner Yilmaz
Merhaba. Emeklilik kasasından hizmet belgesi alacaksınız. O yeterli borçlanma için.
Ben Merhabe Ömer bey,
ben yurtdisi borclanma basvurusunda bulundum ve türk vatandasi iken Almanyada calistigim günleri borclandim ve cikan borcu ödedim. Ama suan hala 4 yillik prim eksigim var. Alman vatandasi oldugum icin ve Almanyada yasadigim icin bu eksik prim günlerini borclanamiyorum. SGK dan aldigim bildigiye göre eksik günlerimi istege bagli sigorta yoluyla ödeyemiyorum cünki ikametim yurtdisi! Eksik olan günleri tamamlayabilmem icin Türkiyede bulunarak bir yerde sigortali olarak calisip tamamlayabilirmisim. Ama tr gelip calisma imkanim yok cünki Almanyada yasiyorum.
Yapabilecegim baska bir yöntem varmi?
Mesela Tr de serbest meslek erbabi olarak bir isyeri kursam ve ya bir dükkan acsam Türkiyede bulunmasam bile isyeri sahibi olarak bu durumda Bagkur primlerini ödeyerek eksik olan 4 yili bu sekilde tamamlayabilirim diye düsünüyorum, sizce bu yöntem ise yarar mi?
Saygi ve selamlar
Ümit
Merhaba. Evet işyeri açarsanız, yurtdışında da sigorta priminiz ödenmezse burada bağkur geçerli olabilir. Ama yurtdışında çalışmıyor olmanız gerekli.
Ömer bey, ben sunu kastetdim. Almanyada calisirken ayni anda tr de bir isyeri acsam. Actigim isyerinin sahibi oldugum icin vergi ve Bagkur ödemelerinde almanyada calisiyor olmam sorun olmaz diye düsünmüstüm.
Yani anladigim kadariyla, suan Almanyada calisirken ayni anda tr de isyeri acip Bagkur ödemesi yapamam!
Peki, bu eksik olan günleri tamamlayabilmem icin benim icin bir yöntem varmi?
Maalesef bir yöntem yok. Dediğiniz gibi Almanya’da çalışırken ya da işyeri sahibi iken Türkiye’de bağkurlu olamazsınız maalesef.
Yurtdisindaki eyt lilerin magduriyeti giderilmedigi icin mi, yurtdisinda primimin yatmamasi gerekiyor?
Beni zor duruma sokan da bu! Almanyadan gelmeden, bir sekilde eksik olan primleri tamamlamak istiyorum! Alman vatandasliginda oldugum icin yurtdisi borclanmasinda kabul edilmiyor. SGK nin dedigine göre, Tr ye geldigimde Alman vatandasi bile olsam bir yere girip calisabilir ve bu primimi tamamlayabilirmisim. Ama ben Tr gelmeden bu primleri ödemenin bir yolunu arastiriyorum ama bulamiyorum.
Mesela tr de bir firma bane Home Office is verse yani evden calisarak mühendislik isi verse bu sekilde tr ye gelmeden de kendimi tr de calisiyor gösterebilirmiyim? Artik günümüzde Home Office tarz isler var, bu durumda isin oldugu yerde olmaya gerek yok artik. Veya bir firmaya Hotline calisani olarak girilebilir diye düsünüyorum? Bu tarzda bir calisma sekli bizim yasalarimizda tanimli mi? Böyle yapilabilirmi?
Selamlar…
Merhaba. Uzaktan çalışma imkanı sağlayan firmalarda olabilir. Danışmanlık gibi. Ancak SGK bunu şüpheli hizmet olarak denetler mi, iptal eder mi ona bir şey diyemem.
Iyi günler Ömer Bey,
1974 Almanya dogumluyum.
2016 Türkiyede calismisligim var tabiiki de Almanyadada calisiyorum ve iki cocugum var.
Türkiyede Emekli olabilirmiyim?
Merhaba. Almanya’da ilk sigorta başlangıç tarihiniz ne zaman?
Methans Ömer Bey
Ben yurtdisi Borclanmasi yapmak istiyorum
Ben 1974 dogumluyum
01.12.1994 Tarim Bagkuru Girisim var 28.02.2009 cikis var Bagkurun
1994 Ile 2009 a Kadar Olan bagkur borcunu ödedim
SSK Girisim 02.06.1997 Cikis 30.10.1997 54 gün görünüyor
Askerligim Gidis 26.05.1994 terhis 27.11.1995
Askerlik borclanmasi yapilmamis
2004 Nisan ayinda Almanya.ya geldim
2005 Mayis ayinda Par Time olarak ise basladim
1 Temmuz 2005 itibari ile tam gün calismaya basladim
Buna göre hangi yildan ve kac günlük borclanma yapmam gerekir Emeklilik icin
Tesekkür ederim vereceginiz cevap icin simdiden
Saygilarim ile sizi Selamliyorum
Merhaba. Hemen emeklilik için 9000 gün gerekli size. Borçlanma tarihleri için seçim yapamıyorsunuz. En yeniden en eskiye doğru yapıyor SGK borçlanmayı.
Merhabalar
Ben 1976 dogumluyum turkiyede 1992 sigorta girisim var
1996 senesinden bu yana yurt disinda yasiyorum
Eyt hakkim varmi
Varsa kac gun borclanmam lazim
Simdiden Tsk
Merhaba. 9000 güne borçlanarak tamamlamanız halinde yaş şartı olmadan EYT kapsamında emekli olabilirsiniz.
İyi günler
18 01 1980 doğumluyum
24 12 1996 ilk çocuğum
30 11 1999 ikinci
02 05 2006 üçüncü çocuk
05 08 2014 te Türkiye’de 3 hafta sigorta girişim var
Eytden yararlanabilirmiyim
Temmuza kadar başvurmak istiyordum fakat hizmet cetveli gelmedi eksik evrak sonradan gönderilirmi
Şimdiden çok teşekkür ederim
Merhaba. Girişin 08.09.1999 tarihi ve öncesi olması gerek EYT için. EYT kapsamında değilsiniz.
Merhaba Omer Bey,
Verdiginiz detaylari Turkcem biraz zayif kaldigi icin tam anlayamadim ve simdiden zamaniniz ve yardiminiz icin tesekkurler.
46 yasindayim, Eylul 1994’te ABD’ye giris yaptim ve su an cifte vatandasim. ABD’de calismaya Kasim 1994’te basladim ve araliksiz calisiyorum. Turkiye’de 1997’de cok kisa yaz surecinde part time calistim ama ona dair elimde hicbir kayit yok. Turkiye’den emekli olabilmem icin ne kadar odeme yapmam gerekiyor. Ve kac yasinda Turkiye’den emekli olabilirim? Su an odemeyi yapsam, hemen emeklilik maasi baglanir mi yoksa belli bir yasa mi gelmem gerekiyor? Eger Turkiye’de calistigim sirkete dair bir kanit bulabilirsem, emeklilik odemem ya da emekliligin baglanacagi yas degisir mi? Cok tesekkurler, iyi gunler.
Merhaba. Türkiye’de sigortanız ödenmiş miydi? Hiç SGK’dan sorgulama yaptırmış mıydınız?
Merhaba,ismim Fatma ben 1979 dogumluyum ,1995 de evlilikten dolayi Almanya ya yerlestim ,1997 de anne oldum üc cocuk annesiyim lakin hic sigortali bir iste calismadim
Hangi sartlar altinda Yurtdisindan borclananrak emekli olabilirim,olabilirmiyim?
vereceginiz bilgi icin simdiden tesekkur ederim.
Merhaba. Hiç giriş yoksa borçlanma tarihinden itibaren geriye çekilerek şartlar hesaplanır. Giriş 08.09.1999 tarihi öncesine çekilecek şekilde borçlanma yaparsanız ve toplamda 7200 günü tamamlarsanız EYT kapsamında emekli olabilirsiniz.
Merhaba iyi Günler / iyi aksamlar ,Sayin Ömer Meric,,vermis oldugunuz bilgileri,Bizler anlasilir ve özlü ,Temiz bir Türkce ile aktarmaniz dolayi cok tessekürediyorum..
__ ekte/alte deatyli emekli bilgilerim gönderiyorum__
soru 1:e-devlet üzeridin aylik baglanmasi icin gerkekli islemleri bir kac defa denedim..ama hep hata verdi.ve Sona direk bagli oldugum ile ssk gitime ve sahsen orda 14.03.2023 gerkli forumlari doldurdum verdim..sorum su ; benim aylik Normal Aylık Başlangıç Tarihi: 10.2022 baslatacaklar.?yoksa Aylık Başlangıç Tarihi 02.2023.mi olacak …benim 3-4 ay aylik kayibim olacak yoksa?
soru 2: Bu Yurtdisi emeklik hakkimi Eyt üzerinde emekli olmak icin cevirmek imkani varmi..?
Soru 3: Yurt disi emekli ayligin almadan ..prim gün saysini yüksetmek ek ödem yapmam mümkünü? .ve ayligimi yansima nasil olur?
soru4: size ekte deatyli emekli bilgilerim gönderiyorum…Tahminen ne kadar aylik baglanacak, eger ssk hesap dogrus ise …?
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ssk emekli Bilg
Tahsis No için 4A Emekli Aylık Bilgileriniz :
Ad:B….
Soyad:L…
Doğum Tarihi:00.00.1970
Sicil No:070…………….
Aylık Başlangıç Tarihi:01.03.2023
Dönem:ŞUBAT/2023
Durum Kodu:–
2000 Öncesi Aylık Bağlama Oranı:62.00
2000 – 2008/10 Arası AylıkBağlama Oranı:45.00
2008/10 Sonrası Aylık BağlamaOranı:30.76
İntibak Aylık Bağlama Oranı:0.00
2000 öncesi Gün:3163
2000 – 2008/10 arası Gün:2300
2008/10 sonrası Gün:72
Toplam Gün:5535
Göstergesi:9475
Hisse Oranı:1/1
Sigortalının En Son ÇalıştığıSektör:Özel
Banka:-
Banka Şube:-
Aylık Tutarı;-
Birikmiş Aylık Tutarı:0
Ek Ödeme Tutarı:-
Kesinti Tutarı:0.00
5510 Ek 19 Miktarı:-
Merhaba.
1- Emekli maaşı başvuruyu takip eden ay başından bağlanır. Şubat ayında başvurduğunuz için aylık başlangıç tarihi 01.03.2023 olmuş zaten.
2- Böyle bir şey yapmanıza gerek yok. Emekli maaşı hesaplamasında bir farklılık yok.
3- Emekliliğe başvurmuşsunuz artık bu süreçten sonra bunu yapabilmeniz mümkün değil.
4- Aylık hesaplaması yapamıyorum maalesef.
Cevaplar icin .tessekürederim..
1 sorum da,10.2022 e-devlet hata vermesi basvur hatalarin dolayi tekrar taleb etme hakkim varmi !..(4 aylik kayibi oluyor.).bu e-devlet internet hata icin ssk-sgk yazi göndememi yada bir avukat aracligi yazi göndersem..geri dönüs 4 ayligim almam mükünmü.
2.sor da ..aylik faki icin sormadim..Türkiye emeklilik ve Yurtdisi emeklilik kuralari farkli.Yurtdisi emeklilik cok sert kurallari var..ve daha cok ödemeler yapilyor.(Yurtdisi emeklilik bir anlami yok artik simdilik)…Türkiye de emekli Olan biri örnek Eyt.de ,tekrar dünyan her yerinde calisma hakkim var galiba…onuda dolayi sordu,…
Bunlar da bir detayli aciklama yazarsaniz cok memun olurum…Benim ve Diger arkadaslar faydasi icin..
Saygilarimla
Rica ederim.
1-Ondan bir şey çıkmaz boşuna avukata para vermeyin.
2- Türkiye’de emekli olduktan sonra anlaşmalı ülkelerde sigortalı çalışamazsınız. EYT ya da normal bu fark etmiyor. Sadece mini job olarak nitelendirilen işlerde çalıştığınızda maaş kesilmemekte.
Saygılar.
Ömer Bey merhaba
Kanada’da çalıştığım süreleri borçlanmak istiyorum. Çalıştığım işyerinden aldığım Record of Employment (Çalışma Belgesi) belgesi ile başvuru yapabilir miyim?
Merhaba. Borçlanma için hizmet belgesi istiyor SGK. Kanada için dediğiniz belge kabul edilir mi bilmiyorum inanın.
Merhaba Ömer Bey
Eşim 1974 Almanya Doğumlu.
Türkiye’de sigorta girişi 08.08.2013
Yurtdışı borçlanması yaparak 4353 gün SGK dan borcladık.
Hizmet e başlama tarihi
01.11.1992 yazıyor
Benim sorum
EYT den faydalanıyor mu.
Yada hangi koşullarda emekliliği hak edebilir.
Çok teşekkürler.
Merhaba. Bu sorunun cevabı için EYT taslağını görmek lazım. Netleşince tekrar yazın bana.
Merhaba Ömer bey,
Öncelikle paylaşmış olduğunuz bilgiler için size teşekkur etmek istiyorum. Tarafınıza yoneltilmiş olan sorulara mümkün olduğunca cevap vermeye çalışıyorsunuz.
Nisan 1981 doğumluyum.
Kanada’nın Kebek eyaletinde ikamet etmekteyim.
Kanada’da işe 18 yaşımda başladım. Yani yurt dışında işe giriş tarihim Nisan 1999.
Kanada ile Türkiye arasında yapılmış sosyal güvenlik anlaşması çerçevesinde borçlanma yaparak Türkiye’de sigorta giriş tarihimi Nisan 1999 ye çekerek EYT kapsamına girebilir miyim?
Fakat Temmuz 2012 – Ocak 2020 yılları arası Türkiye’ye dönüş yaptım ve SGK lı olarak çalıştım. SGK da 2703 prim günüm mevcut.
Ocak 2020 ile Ekim 2020 tarihleri arasında Türkiye’de işsizlik maaşı aldım.
Şubat 2021 tarihi itibariyle Kanada’ya geri döndüm. ve Mart 2021 tarihinden buyana çalışıyorum.
5000 prim günümü doldurmak için yurtdışı borçlanması yapmak istiyorum. 5000 günü tamamlamak için 2300 gibi bir güne ihtiyacım bulunuyor.
Borçlanmamı SGK olarak yapabiliyor muyum?
Yurtdışı borçlanması artık Bağkur’dan yapılıyor ve son 1260 gün statüyü değiştiriyor. Ama ben Kanada’ya zaten 2021 Ocak’ta geri döndüm. Dolayısıyla benim son dönem borçlanmam(Bağkur’dan) sadece 2021 ve 2022 mi oluyor?
Geri kalan borçlanma dönemi Temmuz 2012 öncesi mi oluyor?
Veya aradaki boşluğu doldurmamız lazım diyerek Türkiye’de işsizlik maaşı aldığım Ocak2020-Ekim2020 tarihleri arası yurtdışı borçlanması yapmaya çalışarak statümü Bağkur’a çevirmeye çalışırlar mı? Kanun bu konuda ne diyor?
Saygilar
Ali
Merhaba. Kanada girişi Türkiye’de giriş sayılmaz. Borçlanma bağkurdan yapılır. Giriş sayılmayacağı için EYT kapsamında değilsiniz. Temmuz 2012 öncesi hizmet varsa bağkurdan yapılır borçlanma. Ama dediğiniz gibi son 7 yıl için SSK hizmetiniz fazla olacağından şartlar sskya göre hesaplanır.
Ömer bey merhaba,
Geri donusunuz icin cok tesekkur ederim.
Fakat Turkiye’nin Kanada ve Kebek ile sosyal guvenlik anlasmasi mevcut.
Kanada ve Kebek girisi Turkiye girisi sayilmasi gerekmez mi ?
Benim takildigim nokta borclanma icin tam olarak hangi yillari dikkate alirlar;
2012 oncesi Kanada’da 8 yil calismam mevcut.
2021 ve 2022 yillarinda Kanada’da calistim.
Ama Turkiye’de Ocak 2020 de isten ayrildiktan sonra 10-11 ay issizlik maasi aldim. Bu 10-11 aylik sureyi borclanma suresi olarak sayarlar ise Bagkur dan borclanmam 3 yila cikiyor. Bu durumda 1260gune cok yaklasmis oluyorum. Ben evraklari toplayip onaylatip borclanma talep edene ve SGK dan onay gelene kadar dahada fazla sure gececegi icin az farkla statumun degilsmesinden endise ediyorum.
Tesekkur ederim.
Sosyal Güvenlik sözleşmesi olması işe girişin Türkiye’de sayılacağı anlamına gelmez. SÖzleşmeye istinaden borçlanma hakkınız vardır ancak oradaki giriş TR’de sayılan ülkeler arasında değil Kanada. Ben öyle biliyorum. 2012 öncesi 8 yıllık çalışma süresini borçlanma hakkınız var.
meraba ömer bey yurt disi emeklilik basvurusunda doldurmamiz gereken aylik talebinde bulunanlara mahsus beyan ve taahhüt belgesinde” yurtdisinda bir ülke mevzuatinda calismadigimi ikamete dayali sosyal sigorta almadigimi ” diye bir beyan geciyor ben 41 yasindayim ve almanyada kayinvalidemin bakicisi olarak calisiyor gözüküyorum .yani 58 yasinda emekli olacagima göre bu belgeyi doldurmamda sakincali bir durum varmi calistigim halde calismiyorum diye imza atmak bana dogru gelmiyor yani bu belgeyi doldurmak sartmi
Merhaba. Adınıza prim ödeniyorsa yani emeklilik primi çalışıyorsunuz anlamına gelir. Bu belgeyi doldurmanız anlamsız bu durumda.
ÖMER BEY MERHABALAR ALMANYADA YAŞIYORUZ. ALMANYADA SİGORTALI ÇALIŞIYORUZ. TR’DE SİGORTA GİRİŞİMİZ YOK. BAŞVURU YAPABİLİRMİYİZ
Merhaba. Sigorta girişi olması şart değil borçlanma için. Her durumda bağkurdan yapılıyor zaten borçlanma işlemi.
Slm Ben Hüseyin Cihan
Almanya’da yaşıyorum ve 27 yaşında iken alman vatandaşlığına geçtim.Tarih 29.10.1998 yılında
18 yaşından sonra 9 yıl T.C. vatandaşlığım var(15 yıl olması gerekiyor)
Mavi kartım var ve 51 yaşındayım.Doğum 06.09.1971 Taşova (Amasya)
Askerliğimi 2 ay yaptım
Tarih 03.1992-05.1992
Sormak istediğim şey :
Türkiyeden kaç yaşında emekli olabilirim ve kaç gün borçla kaç TL ödemem lazım.
Teşekkürler
Saygılar
Hüseyin Cihan
Not: Eşim
18 yaşından sonra 7 yıl T.C. vatandaşlığı var.
Adres aynı ve ailece 29.10.1998 alman vatandaşlığına geçildi.
Merhaba. Sizin Almanya’da çalışmaya başladığınız ilk tarih nedir? Türkiye’de herhangi bir çalışmanız var mı? Almanya’da Türk vatandaşı olarak geçen ve borçlanabileceğiniz toplam kaç gün var?
Eşinizin TR ya da Almanya’da sigorta başlangıcı var mı? Alman vatandaşlığına geçmeden önce resmi çalışma ya da ikamet süresi toplam kaç gün?
Hocam slm, sigorta girişim 4c li olarak 1993,2000 senesinden beri Avusturya da ikamet ediyorum,yurtdışı borçlanması sadece Bağkur kapsamında olduğu söyleniyor,SSK kapsamında emekli olma şansım hiç yokmu,EYT de yaş şarı gelmez ise benim de emekli olma şansım varmı, emekli olmadan son üç senemi işçi olarak çalışam Türkiye de SSK kapsamında emekli olabilirmiyim acaba, yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkürler
Bu sorularınızı önceki mesajınızda cevaplamıştım.
Selamlar, 01.09.1988 ssk 290 gün, 08.1989 emekligi sandigi 3 yil.ardindan 10 .05.1993 başlangıç Kasım 2022 ye kadar Almanya da sigortalı hizmetlerim.
Emekli olmak istiyorum, rakam olarak ne öderim vede emekli maaşım ne olur? Teşekkürler
01.09.1964 Doğum tarihim
Merhaba. 5400 güne tamamlamanız gerekiyor. Şu an günlük borçlanma tutarı 97 TL. Ortalama 3500-4000 TL arasında emekli maaşı alırsınız.
Ömer bey babam için yurtdışı borçlanması yapmak istiyoruz Suudi Arabistanda 1980-1986 yılları arası çalışmışlığı var sgk dilekçesini kabul etmıyor hizmet belgesi ve pasaport asıllarımız elimizde yurda giriş çıkış belgesi istiyor emniyete başvuru yaptık bize uzun süreceğini söyledi Aralık ayı bitmeden başvuru yapmak istiyoruz ne yapmamız lazım acil cvplarsanız çok sevinirim
Merhaba. Borçlanma başvurunuzu yapın ay sonuna doğru. Eksik belgeyi sonradan tamamlarsınız belki. Ancak öyle olabilir.
iyi gunler omer bey oncelikle bu hizmeti verdiginiz icin sonsuz tesekkurlerimi sunarim.. sorum su sekildedir…. yurt disi borclanma icin 2006 ile 2016 arasi almanyada evlilik sebebiyle yasadim … bu surelerin yarisi minijop 400 euro seklindedir… minijop calisma borclanilabiliyormu bunu sorcaktim…birde almanya oturumum yandi giris cikis yapmadim… almanya hizmet dokumunu Turkiyeden nerden alabilirim… Alman konsoloslugundanmi bilgi verirseniz cok sevinirim
Merhaba. 1 yıla kadar olan işsizlik süreleri ile çalışma süreleri borçlanma kapsamında. Mini job bunun içinde mi bilmiyorum. Konsolosluk ya da Çalışma Ateşeliği aracılığı ile talepte bulunabilirsiniz.
Meraba ömer bey ben 11.29.2020 de turkiyeye geldim isvicrede hic bir yere bas vurmadan ucaga bindim geldim simdi 11.29.2022 de tam 2 senedir turkiyede yasiyorum ve sgk borclanma bas vurcam evraklarim bazilari eksik isvicreyede gidemiyorum artik nasil temin edebilirim bi bilginiz varmi tesekkurler
Merhaba. Konsolosluk aracılığı ile talep edebilirsiniz eksik belgeleri.
Iyi gunler ben turkiyeyle antlasmasi olmayan bir ulkede Rusyada yasiyorum Dolayisiyla ben yurt disi borclanmasi yapabilirmiyim??
Merhaba. Anlaşma olmayan ülkelerdeki süreler borçlanılamaz.
Omer bey peki Ingilterde ogrenci vizesiyle kalinan sure borclandirilabilir mi?
Borçlanma kapsamında değil diye biliyorum. Ama SGK’dan net cevap alabilirsiniz.
Ömer bey merhaba,
öncelikle size çok teşekkür etmek istiyorum çok faydalı bir site hazırlamışsınız. Size bundan bir kaç ay önce yine yazmıştım ve sonrasında gerekli müracaatlarımı SGK ya yaptım ancak karşıma bir sıkıntı çıktı ve kimse çözemiyor… anlaşılır gibi değil. şöyle ki; 1996-2004 yılı Aralık ayı dönemlerinde ABD de ev hanımı olarak yaşadım. ancak 2000 yılı Temmuz ayında ailevi nedenlerden ötürü Türkiye ye kesin dönüş yapmak üzere geldiğimde bir firmada yaklaşık 10 gün kadar sigortalı olarak çalıştım…sonrasında yeniden ABD’ye dönme kararı aldım ve ilgili firmadan çıkış işlemlerim yapıldı. ve ben ABD’ye geri döndüm ta ki 2004 yılı aralık ayında Türkiye ye yeniden kesin dönüş yapana kadar. 2005 yılından itibaren de türkiye de bir firmada bir fiil çalışmaktayım.. e devlete girdiğimde sigorta başlangıcım 2000 yılı Temmuz ayı olarak görünmekte. yani 21 yıllık sigortalı görünüyorum. Yeni çıkan yasa ile ABD’de ev hanımı olarak geçen sürelerimi borçlanmak için gerekli evraklarımı konsolosluk aracılığı ile türkiyeye getirttim ve sgk ya yurt dışı borçlanma dilekçesi doldurdum. .. yaptıkları hesaplamaya istinaden ilk başlangıç tarihim olan 2000 yılı temmuz ayından başlayarak 1996 yılına kadar başlangıcımın çekilmesini talep ettim ancak bir kısım sgk çalışanı bunun olamayacağını ve tüm süreleri yani 1996-2005 arasını borçlanabileceğimi belirttiler, bir kısım çalışan da ilk başlangıç tarihinin 2000 yılı temmuz ayından 1996 ya kadar geriye çekilebileceğini belirttiler. ancak işlemi yapacak olan yurtdışı birimi 2000-2005 arası boşluğun doldurulmasının şart olduğunu söylüyor fakat bunu bir kanun maddesine dayandırarak açıklamalarını istediğimde doyurucu bir yanıt alamıyorum. İncelemediğim yasa kalmadı bu konuda ..yurt dışında geçen sürelerin borçlandırılması ve değerlendirilmesine ilişkin yönetmeliğin 12. Maddesinin 3.bendinin a fıkrasında türkiyedeki sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler borçlanılmış ise sigortalılığın başlangıç tarihi borçlanılan gün sayısı kadar geriye götürülür denilmektedir. buna göre başlangıç tarihimi 2000 olarak esas almaları ve burdan geriye çekmeleri gerekmiyor mu? bu konu da ne yapabilirim kimseye laf anlatamıyorum ..vereceğiniz yanıta teşekkür ederim şimdiden
Merhabalar Pınar HANIM. Maalesef SGK zor kurum memurları daha zor Kurum. Türkiye’de çalışmanızın olduğu 2000/Temmuz öncesi borçlanma varsa bu borçlanma süresi kadar işe giriş geri çekilir. Bence de siz haklısınız ve sizin dediğiniz gibi olmalı. SGK’ya bunu bir dilekçe ile iletin. Eğer yapmazlarsa dava açarsınız. Başka yapacak bir şey yok.
Merhaba, Yurtdışında öğrenci olarak geçirdiğim süreyi yurtdışı borçlanması yapmam mümkün mü? polis genel müdürlüğünden giriş çıkış belgem, muhacerattan aldığım yurtdışı yapancı uyruklu kayıt sertifikam mevcuttur, Saygılarımla
Merhaba. Bildiğim kadarıyla bu süreleri borçlanma hakkınız bulunmamakta.yine de SGK’ya sorup netleştirin.
Merhaba Omer,
Mart 1995 ten Ekim 2012 senesine kadar Miami merlezli gemilerde calistim. Turkiye¨den 115 SSK gun sigorta primi yatirildi. Su anda 48 yasindayim. ABD haricinde bir ulkede halen calismaktayim. E-devlet bilgilerine gore 5335 gun prim odemem gerekiyor. Toplam 5450 gun emekli olabilmek icin. 51 yasinda emekli olabilecegim bilgisi e-devlet uzerinden ogrenmis oldum.
# Gerekli islemleri yapabilmem icin sirasiyla hangi evraklari konsolosluga bildirmem gerekiyor?
# Gunluk prim miktari ne kadar?
# Emeklilik maasi baglandiktan sonra yurtdisinda calismaya devam edebilirmiyim?
Tesekkur ederi.
Merhaba Cengiz Bey.
Gerekli belgeler farklılık gösterir. Bağlı olduğunuz SGK’dan net öğrenebilirsiniz.
– Günlük borçlanma tutarı şu an 44 TL.
– emekli olduktan sonra çalışamazsınız. Ama bunun da bazı istisnaları var
Merhaba, benim Türkiye’de 4 yıl sigortalı olarak çalışmışlığım var. 1 yıl 8 ay Bağkur ödemem, 2 çocuktan 4 yıl Doğum borçlanmam ve 5 yıl Almanya da ikametim bulunmaktadır. Bir ay sonra emeklilik yaşımı dolduruyorum. Doğum borçlanmasını ve yurtdışı borçlanmasını yaptıktan sonra ben SSK emeklisimi yoksa Bağkur emeklisimi olacağım? Vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkür ediyorum.
Merhaba. Türkiye’de kalan borçlanma süresini sskdan yapamıyorsunuz artık. Borçlanma yapıldığında son 7 yıllık hizmetin ne kadarı 3.5 yıldan fazla ise o kapsamda aylık bağlanır
Merhaba ömer bey.ben bayan akrabam için bir soru sormak istiyorum.babası 1987 yılında iş kazasından vefat etti.dul olduğu için babasından maaș alıyor.babasının yurtdıșından bir senelik sigortası olduğunu öğrenmiş.borçlanma yaparak babasından ikinci bir maaş alabilir mi.alırsa borçlanma tutarı kaç para olur.ne kadar maaş alır.şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba. Şu anda aldığı iş kazasından kaynaklı bağlanan gelir ise ikinci bir aylık da bağlanır. Ancak ikinci aylık için babasının gün sayısının en az 1800 gün olması gerekiyor.
Omer bey
verdiginiz degerli bilgiler icin tesekkur ederiz.
yukarida “yurt dışı borçlanma sözleşme imzalanmış ülkeler” listesi verdidiniz. rusyadan 3600 gun icin borclanamazmiyim?
ben rusyada yasiyorum, hem rusya hemde turkiye vatandasiyim.
Dediğim gibi ssk kapsamında borçlanma yok maalesef. Bağkur kapsamında borçlanabilirsiniz.
Teşekkür ederim ömer bey
SGK çözüm yapmıyorlar
Dava açsam olurmu
Tabi ki Ayşe HANIM. Dava açabilirsiniz. Dava süreci konusunda bilgilendirebilirseniz sevinirim.
Merhaba
17/07/2019 yurtdışı borçlanma yaptım SSKdan.
ödeme bağkurdan geldi itiraz yaptım
Yurtda griş çıkışları göremedikleriden bağkurdan ödeme çıkardıklarına ben çifte vatandaş olduğum için, ben pasportumu noter tasdikli gönderdim yinde değerlendiremiyoruz dediler, zamanında ödemediniz•••(ben anyadan istedim onlar konyadan) anlaşılaçak bir şey deyil
Bu durumda ne yapabilirim
Yeni kanunlar beni yararlımı
Merhaba. Bilemiyorum gerçekten. Başvuru yaptığınız SGK’nın bir çözüm üretmesi gerekiyor bu konuda. Mağduriyet söz konusu en nihayetinde.
Iyi gunler
Esim 99-2001 yillari arasinda kktc de calisti o gunleri turkiye ye tasimak icin ne yapmaliyim kktc sgk sitesinde hizmet dokumunu gorebiliyorum ama belge olarak nasil alabilirim yardimci olabilirmisiniz yurtdisi borclanmasindan faydalanmak istiyoruz bu islemler online olmuyor mu
Merhaba. Kıbrıstaki çalışmalarınızı gösterir hizmet cetveli ve sayfamızda örneği olan borçlanma başvuru formu ve taahhütnamesini doldurarak posta yolu ile evraklarınızı gönderebilirsiniz. Online başvuru yapılamıyor maalesef.
Merhaba eşim ev hanımı olarak yurtdışı borçlanması yaptı Evrakların hepsini verdi Dört ay sonra SGK dan cevap geldi Almanya’da İkamet ettiği Yerlerde Tarihi yazmıyormuş Kabul etmedi Tarih yazması mı gerekiyor acaba Cevaplarsanız sevinirim saygılar.
Merhaba. Konu hakkında net bilgi sahibi değilim. Ama mantıken borçlanma yapılabilmesi için tarihin yer alması gerekir.
Merhaba ben yurtdışı borçlanma ile SGK ya başvurdum. Başvurum kabul edildi . Benden çeşitli evraklar istenildi. İstenilen evrakların hepsi tamamdı . Yalnızca Almanya devletinin Rentenversicherung denilen evraklarım eksikti . Bunları tamamlamak için başvurdum . Sonunda tamamladım evraklarımı tam olarak gönderdim….. SGK dan mektup geldi . Gönderdiğim evrakların tarihleri geçmiş beyanını gönderdiler. Sorunum şu Alman devletinin bana geç gönderdiği evrakı nasıl gelmeden gönderebilirdim !!! İtiraz etme hakkım var mı?? Ne yapabilirim ? Sonuçta benden dolayı olan bi gecikme değil !!! Yardımcı olur musunuz???
Merhaba. Neyin tarihi geçiyor ki onu anlamıyorum. Eğer başvuru varsa eksik evrak tamamlandıktan sonra sosyal güvenlik kurumu tarafından işlem yapılması gerekir. Yazılı olarak gerekçeli itiraz edin. Eğer yine kabul edilmez ise dava açmanız gerekir.
Merhaba. İstenilen evrakların SGK müdürlüğüne üç aylık süre dışında intikal edilmediği….diye ifade edilmiş..daha öncede belirttiğim gibi Alman devleti Rentenversicherung olarak nitelendirdiğim evrakları geç gönderdiği için ben de üç ayı geçen süreden sonra göndermiş bulundum…bu duruma itiraz edebilir miyim ??
Merhaba. Geçerli biz mazeret var ama sgk da kanuna göre hareket ediyor. İtiraz edersiniz. Sgk reddeder büyük ihtimal. Sonrasında dava açmanız gerekir.
Merhaba. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Rica ederim. Saygılar.
Ömer bey kafamdaki soru işareti sayenizde giti yardimlariniz icin cok teşekur ederim.
Rica ederim. İyi bayramlar.
Merhaba, Yurt dışı borçlanması için müracaat ettim fakat muracati mersin sosyal guvenlik kurumuna faxla ve pàstayla 29/7 2019 tarihinde yurt dişi porclanma dilekcesini imzali tahututlu hizli postayla paş vurdum. size sorum bir uzman olarak benim dilekcem yoladigim (29/7/2019) gunun den itibaren sayiliyormu bana gelen bilg SKG dani boyleydi son anda haberim olduydu. sizden ricam beni bilgilendirmenizi rica ediyorom saglicakla kalin.
Merhaba. Postaya taahhütlü olarak verdiğiniz tarih olan 29 Temmuz 2019 tarihi başvuru tarihi olarak kabul edilir. Sorun olmaz.
İletişim numaranız varmı? Sizi aramak isterim. Saygılar…
Ayhan BEY bunu dilerseniz başvuru yaptığınız SGK birimine sorun. Net bilgi sahibi değilim maalesef.
Merhaba, Yurt dışı borçlanması için müracaat ettim ve bekliyorum, ödeme aşamasından sonra emekli olmak için müracaatta bulunacağım, öğrenmek istediğim ” 3201 sayılı kanuna Göre aylık talebinde bulunanlara mahsus beyan ve taahhüt belgesinin” nasıl doldurulacağı, Yurt dışından1997 den bu yana malulen emeklilik. Yaklaşık 10 yıldır hiç çalışmıyorum, sosyal sigorta ödeneği almıyorum, sosyal yardım ödeneği almıyorum. Bu belgenin arkasındaki “AÇIKLAMALAR” bölümünde 2 şıkta yurt dışındaki kurumlardan belge istenmektedir, Sosyal Yardım ödeneği alıyormusunuz şıkkında “Hayır” işaretlenmişse belge ibraz etmeniz gerekmez yazmaktadır. Sosyal Sigorta ödeneği alıyor musunuz şıkkında ve mevzuata tabi çalışıyormusunuz şıklarındada “Hayır” işaretli ise diğer şıkta olduğu gibi belge ibraz etmek gerekmez mi? Yukarıda yazmış olduğum mevcut durumumdan dolayı yurt dışından bu belge için herhangi bir evrak gerekli midir? “Yurt dışında bulunduğunuz ülke ve sicil/tahsis/kasa numarası ne demektir ve nasıl temin edebilirim? Saygılarımı sunuyorum… Acil cevaplarsanız çok sevinirim..
Merhaba. Malulen emekli maaşı alıyorsanız bunu ibraz etmeniz gerekebilir. Varsa elinizde bu belgeyi de ekleyin. Bir zararı olmaz.
“3201 sayılı kanuna göre aylık talebinde bulunananlara mahsus beyan ve taahhüt belgesi” 2019 formunda 3 tane Evet Hayır olan şık var. Bu şıkların hepsi bizde Hayır şeklinde doldurulmuş durumda, Hayır cevabı olmasına rağmen yurt dışından evrak talep ediliyordu? Formun arka Açıklamalar kısmında bazı evraklarda bahsedilmekte,
Isvicreden de emekli olmak istedigim icin burdaki calismami bildirmicem anladigim kadariyla o zaman basvuruyu Ankara Sihhiye adresine degilde Turkiyedi ikametgahima en yakin yeremi gondermeliyim.
Merhaba. İsviçre için yurtdışı borçlanması başvurusu sadece Ankaraya yapılmakta.
Almanya dogumluyum 1976 . Vatandasliktan 2004 ciktim. Yanliz alman vatandasiyim, ancak mavi kartim mevcut. 1996-1999 yillarinda almanyada sigortali calistim. 1999 Sonra 6 sene universite.
Türkiyede calismisligim yok ve skg dosyamda yok.
Emekli olabilme sansim varmi Türkiyede?? Bunun icin 31.temmuza kadar ne yapmaliyim???
Merhaba. Almanya da Türk vatandaşı olarak geçen süreleri borçlanma hakkınız var. Bu süre sanırım emekli olmanız için yeterli olmaz. Türkiye de sigorta da yok. Bu yüzden bana kalırsa birşey yapmanız gerekmez.
Sgk yurt dışı borçlanma formundaki 11.madde kafamı karıştırdı.benim 96 da siğortam başladı 1979 doğumluyum.1997 almanyaya geldim 1999 .2002. 2011 doğumlu çocuklarım var 1.8.2002 almanyada işe başladım 2 yıl çalıştım ben şimdi 11.maddeye tarih olarak başlangıç ve bitiş tarihi ne yazicam ve ne kadar maaş alırım
Merhaba. Maaş ne kadar olur hesaplama yapmak zor. 11.maddede tek bir seçeneği işaretlemek yanlış olacaktır. Buraya ek bir dilekçe eklemeniz daha mantıklı olacaktır.
İyi günler, yurt dışı borçlanması 31 Temmuz 2019 da sona eriyormuş. 1 Ağustos itibari ile borçlanma bağkur üzerinden olacakmış, ne kadar doğru??
SSK BAĞKUR arasında ne gibi farklar var, Türkiye’de sigorta baslangıcım hic yok. 36 yaşındayım bana faydası olurmu
Merhaba. Doğru duymuşsunuz. Borçlanma tutarları değişiyor. Borçlanma sadece ssk kapsamında olacak. İsterseniz yazımıza bir göz atın.