Kıdem Tazminatı Tavanı 2024 & Netleşti

Kıdem tazminatı tavanı memur maaş katsayısı esas alınarak hesaplanmakta ve her yıl 01 Ocak ile 01 Temmuz tarihleri itibariyle memurlara verilen maaş zammı oranında artmaktadır. Bu yazımızda kıdem tazminatı tavanı güncel tutarları hakkında bilgi bulabilirsiniz. 

Kıdem tazminatı tavanı nedir?

İşten ayrılan çalışanlar için bir yıllık çalışma karşılığında ödenebilecek en yüksek tazminat tutarı kıdem tazminatı tavanı olarak adlandırılır.

Kıdem tazminatı tavanı neye göre belirlenir?

Kıdem tazminatı tavanı nasıl belirlenir sorusu bize sık sık sorulmakta. Malumunuz kıdem tazminatı hesaplaması işten çıkış tarihindeki son brüt kazanç esas alınarak yapılıyor.

  • Kıdem tazminatı tavanı hesaplaması da memur maaş katsayısı esas alınarak yapılmakta ve bir işçiye işten ayrılış tarihinde ödenebilecek bir yıllık maksimum kıdem tazminatı olarak ödenmektedir.
  • Aslında kıdem tazminatı tavan uygulamasında temel amaç işvereni korumaktır.
  • Zira Sgk kıdem tavanı uygulaması olmazsa prime esas kazancı tavandan bildirilen sigortalılara ödenecek bir yıllık tazminat tutarı bir hayli yüksek olacaktır.

Tazminat tavan ücreti hesaplaması en yüksek maaşı alan devlet memuruna bir tam yıllık çalışması karşılığı ödenecek ikramiye tutarına göre hesaplanmakta. Tavan tutarlarına geçmeden önce hemen kıdem tazminatı hesaplama sayfamızı ziyaret ederek alabileceğiniz tazminatı hesaplama programı aracılığı ile kolayca hesaplayabilirsiniz.

Kıdem tazminatı tavanı aşarsa ne olur?

Kıdem tazminatı tavanı aşan kısım ödenir mi, kıdem tazminatı tavanı aşarsa ne olur gibi sorular konu hakkında sıklıkla soruluyor. Eğer brüt ücretiniz yüksekse ve bir tam yıllık tazminat hakkınız aşağıda belirlenen tutarı aşıyorsa aşan kısım için ödeme yapılmaz. Kıdem tazminatı hesaplama tavandan yapılır ve Sgk tazminat tavana kadar olan kısım üzerinden ödeme sağlanır.

Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu?

Tavan tazminat hesaplamasına göre 2024 yılı için uygulanacak olan güncel yeni kıdem tazminatı tavanı tutarları aşağıda belirtilmiştir.

01.01.2024-31.12.202435.027,00 TL
01.07.2023-31.12.2023 23.489,00 TL
Kıdem tazminatı tavanı tablosu

Tazminatınızı alamadınız mı? Tazminat almak için izlenmesi gereken yol ve tazminat alma şartları için  kıdem tazminatı alma şartları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Kendi isteği ile işten çıkanlar da tazminat alabiliyor. Ancak bunun bazı püf noktaları var. Kıdem tazminatı almak için püf noktaları öğrenmek için kıdem tazminatı almanın püf noktaları nelerdir sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yıllık kıdem tazminatı tavanı

Yukarıdaki tabloda paylaşılan tutarlar prime esas kazancı tavanı aşan bir sigortalı için bir tam yıllık çalışma karşılığı ödenecek yıllık kıdem tazminatı tavanı tutarlarıdır.

SGK kıdem tazminatı tavanı 2024

2024 yılı için kıdem tazminatı maksimum tutarları yukarıda verilmiştir. 2024 yılı kıdem tazminatı tavanı tutarlarına ilave olarak geçmiş dönem tüm tutarlar da aşağıda tabloda verilmiştir. Tazminat tavanı ile SGK PEK yani prime esas kazanç tavanı farklı şeylerdir.

  • Yukarıda da belirttiğimiz gibi ssk tazminat tavan memur maaş katsayısı esas alınarak hesaplanır.
  • SGK tavanı ise brüt asgari ücretin 7,5 katı üzerinden hesaplanır.

Kıdem tazminatı taban 2024

Tavan tutarın ne kadar olduğu ve nasıl hesaplandığı hususuna yukarıda ayrıntılı olarak değindik. İşten ayrılan çalışanlara bir tam yıllık çalışma karşılığında ödenecek en düşük tazminat tutarı brüt asgari ücret esas alınarak hesaplanır.

  • 01.07.2023-31.12.2023 tarihleri arasında işten ayrılacaklar için ise brüt en düşük yıllık tazminat tutarı 13.414,00 TL olacaktır.
  • 01 Ocak 2024-31.12.2024 tarihleri arasında işten çıkacaklar için ise taban tutarı 20.000,50 TL olacaktır.

Kıdem tazminatı tavanı son dakika

Kıdem tazminatı tavanı son dakika gelişmeleri ve güncel tüm haberleri içeriğimizde paylaşılmaktadır. Kıdem tazminatı ve tavanı ile ilgili gelişme oldukça gelişmeleri ve son dakika haberlerini bu içeriğimizde bulabilirsiniz.

En yüksek kıdem tazminatı tavanı 2024

Kıdem tazminatı tavanı tabana göre farklı olarak hesaplanır. Taban tutar brüt asgari ücret üzerinden hesaplanırken tavan ise memur maaş katsayısı esas alınarak hesaplanmaktadır. Yukarıda tabloda işten çıkış tarihlerine göre tavan tutarlar hakkında bilgi paylaşılmıştır. Kıdem tazminatı tavanı 2024 ne oldu sorusunun cevabını ilgili tablolarda bulabilirsiniz.

Kıdem tazminatı tavanı ne zaman açıklanır?

Kıdem tazminatı tavanı memur maaş katsayısına endekslidir. Dolayısıyla Ocak ayında önceki 6 aylık dönemdeki Tüfe artış oranının netleşmesi, Temmuz ayında da aynı şekilde önceki 6 aylık dönemdeki TÜFE oranın netleşmesi ile açıklanır. Genellikle 5 Ocak ya da 5 Temmuz tarihlerinden itibaren açıklanmaktadır.

Kıdem tazminatı tavanı brüt mü net mi?

Belirlenen tavan tutarı brüt tutardır. Bunun üzerinden ayrıca damga vergisi kesintisi yapılarak ödenecek net tazminat hesaplanır.

Kıdem tazminatı tavanı asgari ücretin kaç katı?

Kıdem tazminatı tavanı asgari ücrete göre hesaplanmaz. Memur maaş katsayılarına göre hesaplanır.

5/5 - (2 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Kıdem Tazminatı Tavanı 2024 & Netleşti” üzerine 4 yorum
  1. 15/11/2003 tarihinden bu yana çalışmaktayım.
    brüt 19500 tl maaş.
    toplam izin sürem 105 gün.
    tazminatım ve izin parası hesabını bildirirmisiniz.

    teşekkürler..

    Yanıtla
Yorum yapın