SGK İhbar Hattı, Şikayet Numarası Kaç, Gizliliği

SGK ihbar hattı arayarak kayıt dışı sigortalı çalıştıran işverenleri şikayet edebilir, eşiyle birlikte yaşadığı halde emekli maaşı almaya devam edenleri bildirebilir, fiili olarak çalışmadığı halde kendini sigortalı gösterenleri iletebilirsiniz. Kısaca Sosyal Güvenlik mevzuatına aykırı tüm durumları ihbar ve şikayet hattına bildirebilirsiniz. Bu yazımızda SGK ihbar hattı numarası, kaçak işçi ihbarını nasıl ve ne şekilde yapabileceğiniz ve konu hakkında merak edilen tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

SGK şikayet hattı numarası kaç?

Sosyal Güvenlik mevzuatına aykırı tüm işlemlerin ihbarını Alo-170 SGK şikayet tel hattından yapabilirsiniz. İhbar için en kolay yöntem budur. İşçi şikayet hattını aramak için telefonunuzdan sadece 170’i çevirmeniz yeterli olacaktır. Bir diğer yöntem ise dilekçe ile şikayettir ama telefonla ihbar kolay olduğundan direk arama yaparak şikayetinizi iletebilirsiniz.

SGK şikayet mail adresi nedir ?

Sosyal Güvenlik Kurumu şikayet başvurularını işyerini şikayet etme hattından ya da aşağıda örneği verilen dilekçe ile almaktadır. Mail ile şikayet yapılamadığından şikayet için açılmış bir mail adresi bulunmamaktadır. Alo 170 şikayet hattını kullanarak tüm ihbarları gerçekleştirebilirsiniz.

SGK şikayet gizliliği koruyor mu ?

Bir işvereni şikayet ederken ya da kanuna aykırı başka bir durumu bildirirken Alo-170 hattı üzerinden isimsiz ihbar da oluşturabilirsiniz. Bu durumda şikayet eden olarak sistemde sizin bilgileriniz görünmeyecektir. Ayrıca isim bildirerek ihbar etseniz bile şikayet eden kişiye bilgileriniz verilmeyecektir. Bu konuda içiniz rahat olabilir.

ALO 170 şikayet gizliliği nasıl yapılır?

Alo-170 hattını yaptığınız başvurular ile ilgili gizlilik süreci SGK tarafından sağlanmaktadır. Başvuru sahibine ait bilgiler dosyada yer almamakta ve bu bilgiler üçüncü kişiler ile kesinlikle paylaşılmamaktadır. Eğer tamamen garantiye almak istiyorsanız isimsiz şikayet oluşturma hakkınız da var.

SGK müşteri hizmetleri numarası kaç ?

Sosyal Güvenlik Kurumu, İşkur ve Çalışma Bakanlığı tarafından hizmet veren ve 7/24 saat ulaşılabilen çağrı merkezi Alo 170’tir. Burada sadece şikayet oluşturulmamakta, ayrıca mevzuat ile ilgili bilgiler de alınabilmektedir.

Çalışmadığı halde sigortalı gösterme şikayet hattı

Bir işyerinde çalışmadığı halde kendisini sigortalı gösterenleri de aynı şekilde 170 numaralı hat üzerinden şikayet edebilirsiniz.

170 şikayet takip nasıl yapılır ?

170’e şikayet başvurusu ya da talep oluşturduğunuzda size bir başvuru numarası verilir. Başvuru numarası ile takip işlemini 170 numaralı hattı yine telefon ile arayarak, https://www.alo170.gov.tr/ ana sayfasında T.C numaranız ve Bildirim numarası girişi yaparak ya da e devlet sisteminde e devlet sgk şikayet takip sayfası aracılığı ile son durumunu takip edebilir ve alo 170 ihbar sorgulaması yapabilirsiniz.

Sgk şikayet sorgulaması nasıl yapılır ?

Alo 170 SGK şikayet numarasından ya da resmi web sayfasından yaptığınız başvurunun durumunu bir üst başlıkta verdiğimiz bağlantı üzerinden e-devlet sisteminden sorgulayabilirsiniz. Alo 170 sosyal sigortalar şikayet hattı üzerinden yapmış olduğunuz başvuru sonuçlandıysa sonucunu ilgili ekran üzerinden görebilirsiniz. Bunun dışında online olarak SGK şikayet sonucunu öğrenme ya da sorgulama sayfası yoktur. Dilerseniz SGK’ da bağlı olduğunuz birime sorarak da işlem sonucunu öğrenebilirsiniz.

Sigortasız işçi çalıştırma ihbar edene ödül var mı ?

Sigortasız işçi çalıştıran işverenlerin ihbarı üzerine Sosyal Güvenlik Denetmenleri ilgili işyerinde denetim yapar ve gerçekten sigortasız olarak çalıştırılan işçi olup olmadığına ilişkin kontrollerini yapar. Eğer sigortasız işçi varsa buna ilişkin raporu tutarak işverenin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yollar.

SGK tarafından gerekli idari para cezası uygulanarak işverene tebliğ edilir. İhbar edene sigortasız işçi çalıştırıldığının tespiti yapılmış olsa bile ödül ödenme gibi bir uygulama söz konusu değildir.

Sigortasız işçi çalıştırma şikayet süresi nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu sigortasız işçi çalıştırma şikayetlerinde şikayet tarihinden geriye dönük olarak 5 yıllık süre için inceleme yapmaktadır. Daha eski çalışmalar için SGK herhangi bir denetim yapmaz. Eğer 5 yıldan eski sigortasız çalışmalar için tespit isteyecekseniz bu durumda mahkeme yoluna başvurmanız gerekiyor.

Sigortasız işçi çalıştırma şikayeti nasıl yapılır ?

Bir işyerinde sigortasız işçi çalıştırılıyorsa ya da siz öyle olduğunu düşünüyorsanız en basit yöntemle 170 numaralı ihbar, şikayet ve bilgi hattını arayarak işveren unvanı, adresi bilgilerini vererek şikayet oluşturabilirsiniz. Bunun haricinde dilekçe ile de şikayet edebilirsiniz. Örnek dilekçe aşağıda verilmiştir.

Sigortasız işçi çalıştırma şikayet dilekçe örneği

Şikayetinizi yukarıda belirttiğimiz gibi telefon ile yapabileceğiniz gibi Sgk şikayet dilekçesi ile de yapabilirsiniz. Sgk şikayet formu ya da dolduracağınız sigortasız işçi çalıştırma şikayet dilekçesi örneği aşağıdaki gibi olabilir;

  • ….. Sosyal Güvenlik Merkezine
  • Aşağıda adresini ve unvanını belirtmiş olduğum işyerinde sigortasız işçi çalıştırılmaktadır. Gereğinin yapılmasını arz ederim.
  • İşyeri unvanı:
  • İşyeri adresi: 

Sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlere uygulanacak güncel idari para cezası tutarları için hemen  sgk idari para cezaları  sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sigortasız işçi çalıştırma nereye şikayet edilir ?

Telefon ile Alo-170 hattından sigortasız işçi şikayeti oluşturabilirsiniz. Bunun haricinde ise yukarıda örneğini vermiş olduğumuz dilekçe ile işverenin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne elden ya da posta yolu ile başvuru yapabilirsiniz.

Sigortasız işçi çalıştırma nasıl kanıtlarım ?

Bunun için birçok yöntem bulunmaktadır. Örneğin işyerinde imzalamış olduğunuz belgeler, teslim aldığınız evraklar, şahitler, belgelerde geçen isimler, taşıma işinde çalışanlar için örneğin imzalanan taşıma irsaliyeleri v.s. kanıtlama açısından işinize yarayabilecek belgeler arasındadır. Ayrıca varsa kamera kayıtları da işe yarayabilir. Denetmenler tespit yaparken işyerinde birlikte çalışılan kişilerin ifadelerine de başvurabilir. Bu da tespit için kanıt sayılabilir durumlardan birisidir.

Cimere şikayet edeni öğrenme ?

Cimer üzerinden şikayet eden kişiyi öğrenmek maalesef gizlilik kuralları çerçevesinde yasaktır. Öğrenme imkanınız bulunmamaktadır.

Emekli maaşı şikayet hattı

Emekli maaşınızın eksik ödendiğini ya da hatalı hesaplandığını düşünüyorsanız Alo-170 hattını arayarak talep oluşturabilirsiniz. Ayrıca Cimer üzerinden de talep oluşturabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise dilekçe ile maaşa itiraz etmek.

ALO 170 Mesaj Gönderme

Alo-170 telefonla aramak suretiyle şikayet ve taleplerin iletildiği bir platformdur. SMS yolu ile taleplerin ya da şikayetlerin iletilebilmesi mümkün değildir.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

3 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Enver Taşdildiren
Enver Taşdildiren
1 ay önce

şu anda 74 yaşındayım. 2000 yılında emekli olmuşum. ama kendi iş yerimden emekli olmuşum. o zamanlar çok önemsemedim. halbuki ben 1967 yılında Alorko da staj yaparken sigortalı oldum. aklımda kalanlar:1969 lu yıllarda sungurlar kazan fabrikasında çalıştım 6/7 ay gibi belki daha fazla . Tokar diye bir firma . kimaş adında bir firma daha sonra da çatalca da kireç fabrikası (KİTAŞ) …: 1977 yıllarında kendi iş yerimi açtım. Taşdildiren Çelik konstriksiyon…durumumun incelenmesini istiyorum gördüğüm kadarı ile alacaklı durumdayım…?

Engin Ören
Engin Ören
1 yıl önce

Ben Av. Engin Ören
SGK tarafına yapılan şikayetler ne yazıkki karşılık bulamıyor

3
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status