İş hayatında ya da gündelik hayatta hepimiz tam zamanlı ya da part time çalışma ibarelerini duymuşuzdur. Çoğu zaman farklı ya da yanlış tanımlanan bu terimlerin ne anlama geldiği, İş Kanunu’ndaki yeri ve saat olarak karşılıklarının ne olduğu hakkında bu yazımızda ayrıntılı olarak bilgilendirme yapılacaktır.
Tam zamanlı iş nedir?
4857 Sayılı Kanunda bir hizmet akdine bağlı olarak çalışan işçiler için haftalık çalışma süresi aksi belirlenmediyse 45 saattir. Ancak bir çalışmanın tam zamanlı yani full time çalışma olarak nitelendirilebilmesi için işçinin 45 saat çalışması gerekmemektedir. Buna göre tam zamanlı diğer adı ile full time çalışma haftalık olarak 30 saatin üzerinde olan çalışmadır.
Yarı zamanlı çalışma da diğer adı ile part time çalışma olarak adlandırılmaktadır. SGK kısmi istihdam ne demek sayfamızdan kısmi/yarı zamanlı çalışmanın ne olduğu hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Tam zamanlı çalışma kaç saattir?
4857 Sayılı iş Kanuna göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. Ancak tam zamanlı çalışmada durum farklıdır. İş Kanunu’na göre haftalık 30 saatten az çalışma kısmi süreli çalışma olarak kabul edilirken 30 saatin üzerindeki çalışma ise tam zamanlı çalışma olarak kabul edilir.
Tam zamanlı çalışma günde kaç saattir?
İş Kanunu esas alınarak haftalık çalışma saati sözleşmede aksi belirtilmediyse 45 saattir. Dolayısıyla bunun karşılığı olarak tam zamanlı çalışma iş Kanunu’nda günlük 7,5 saat olarak belirlenmiştir.
Tam zamanlı çalışma saatleri nasıldır?
Saatler işyerinin ve yetkilisinin durumuna göre belirlenir. Tam zamanlı çalışma için Kanunen belirlenen sabit bir mesai başlangıç ya da bitiş saati yoktur. Bunu belirleme yetkisi işverene aittir.
Tam zamanlı çalışma ücreti
Tam zamanlı çalışmada işçiye ödenecek ücret asgari ücretin net tutarının altında olamaz. Asgari saatlik ücret başlıklı yazımızda tam zamanlı bir çalışana saatlik ve aylık olarak ödenmesi gereken en düşük ücretler hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Tam Zamanlı çalışma vardiyalı mı?
Hayır, vardiyalı çalışma değildir. Vardiyalı çalışma 7/24 açık olan ya da 7,5 saatten fazla çalışma olan işyerlerinde çalışma sürelerinin bölünmesi anlamına gelmektedir.