Kendi isteği ile işten ayrılan tazminat alabilir mi sorusu işten kendi isteği ile ayrılmayı düşünenlerin cevabını merak ettiği soruların başında gelmektedir. Kıdem tazminatı alabilmek için birçok şart bulunmaktadır. Bu şartlardan en önemlisi de kendi isteğiniz ve kusurunuz dışında işten ayrılmanızdır. Tabi normalde kendi isteğiniz ile işten ayrılmanız halinde işveren size tazminat ödemek zorunda olmamakla birlikte bu durumun bazı istisnaları vardır. Bu yazımızda işten kendi çıkan tazminat alabilir mi ve kendi isteğimle işten ayrılırsam işsizlik maaşı alabilir miyim konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Genel olarak kıdem tazminatı şartları nelerdir?
Tazminat alarak işten ayrılma şartları genel olarak aşağıdaki gibidir;
- İşten çıkış tarihinden itibaren işyerindeki çalışmanızın en az 1 yıl olması,
- Kendi isteğiniz ve kusurunuz dışında işten ayrılmanız.
Kıdem tazminatı şartları konusunda daha fazla bilgiye ihtiyacınız mı var. O zaman hemen kıdem tazminatı alma şartları sayfamızı ziyaret etmelisiniz.
Kendi isteğimle işten ayrılırsam tazminat alabilir miyim 2024
Kendi isteğiyle işten ayrılan tazminat alma şartları için en az 1 yıllık çalışma şartını sağlamalısınız. . Aşağıda kendi isteğiniz ile işten ayrılmanız halinde tazminat alabileceğiniz istisnai durumlar ve kendi isteğiyle işten ayrılan kişinin izlemesi gereken yol konusunda bilgi verilmiştir.
Kıdem tazminatı alabilmenin bazı püf noktaları vardır. Bunlara dikkat ederseniz ve anlattığımız yolu izlerseniz tazminat alabilirsiniz. Bu püf noktaları merak ediyorsanız hemen kıdem tazminatı almanın püf noktaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Kendi isteğiyle işten ayrılma tazminat alınabilen durumlar aşağıda belirtilmiştir.
1-Kıdem tazminatı askerlikten dolayı nasıl alınır ?
Erkek çalışanların askerlik sebebi ile işten ayrılması halinde işveren tazminat ödemek zorundadır. Bunun için askerlik sevk belgenizi aldıktan sonra işverene askerlik gerekçesi ile işten ayrılacağınızı bildirmeniz ve tazminat talebinde bulunmanız gerekiyor.
2-Evlilik nedeniyle tazminat alma şartları
Kanunen resmi evlilik tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde evlilik nedeni ile kendi isteği ile işten ayrılma durumunda kadın işçiye işveren tazminat ödemek zorundadır. Bunun için yapmanız gereken çok basit. Resmi nikahı çıkardıktan sonra evlilik cüzdanı ve dilekçe ile işverene başvuru yapın. Bu durumda işveren size tazminatınızı ödemek zorundadır.
Evlilik tazminatını nasıl alabileceğinizi ve başvuruyu nasıl yapabileceğinizi bilmiyor musunuz ? O zaman hemen evlilik tazminatı alma şartları sayfamızı ziyaret etmelisiniz.
3-Sağlık problemleri sebebi ile işten ayrılma tazminat
Eğer sağlık durumunuz yaptığınız işe engel teşkil ediyorsa bunu gerekçe göstererek işten ayrılmanız halinde işveren size tazminat ödemek zorundadır. Tabi bunun için sağlık raporu yani sağlık durumunuzun bu işi yapmaya uygun olmadığına dair rapor almalısınız. Bu raporu devlet hastanelerinden alabilirsiniz. Rapor aldıktan sonra işverene dilekçe ile başvurarak tazminat talep edebilirsiniz.
4-Emeklilik gerekçesi ile işten ayrılma halinde tazminat
Emeklilik için yaş şartı dışında gerekli olan sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartlarını yerine getirdiyseniz SGK’dan tazminat alabilir yazısı ile işvereninize başvuru yaparak işten çıkış yapmanız halinde işveren size tazminat ödemek zorundadır. Bunun için öncelikle SGK’dan yazı almanız ve sonrasında emeklilik gerekçesi ile işten çıkacağınızı işverene bildirmeniz gerekiyor. Örneğin 08.09.1999 tarihi ve ya öncesinde sigorta girişiniz var ve 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 günü tamamladınız diyelim. Bu durumda SGK’dan 3600 günle emekli olabilir yazısını alarak tazminatınızı işvereninizden talep edebilirsiniz.
5-İşyerindeki zorlayıcı sebeplerle işten ayrılma tazminat
İşverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışları, maaşınızı zamanında ödememesi ya da hiç ödememesi, fazla mesai yaptırması ve bunlara ilişkin ödemeleri yapmaması gibi birçok sebep işyerinde zorlayıcı sebep olarak nitelendirilir. Bu durumda işten çıkışınızı talep edebilir ve işverenden tazminatınızı talep edebilirsiniz.
İstifa eden işçi kıdem tazminatı Alabilir mi Yargıtay kararı ?
İstifa ederek işten ayrılan işçiler için Yargıtay tarafından verilen birçok karar bulunmaktadır. Ama hepsi özel durumlar olduğundan burada tek tek paylaşmak imkansız olacaktır. Eğer yukarıda kendi isteğiniz ile işten ayrılma durumunda tazminat ödenmesi gereken durumlardan birisi ile işten çıktıysanız zaten mahkeme kesinlikle lehinize karar vermektedir. Bunların haricinde maaş ödenmemesi, fazla mesai yaptırılmasına rağmen ücret ödenmemesi gibi nedenlerle işçinin istifa etmesi durumunda da mahkeme lehe kararlar vermekte.
10 yıl çalışan kendi isteğiyle ayrılanlar da tazminat alabilecek 2024
Hangi şartlarda kendi isteğimle işten ayrıldığımda tazminat alabilirim kısmında belirttiğim istisnai durumlardan birisini sağlamanız halinde alabilirsiniz. Onun haricinde 10 yıldan fazla çalışanlara tazminat ödenmesi gibi bir uygulama şu an için söz konusu değil.
Sigorta başlangıç tarihine göre emeklilikte gereken prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını sağlayanlar tazminat alabilir.
Askerlik nedeniyle, kadın çalışanlar için evlilik nedeniyle, sağlık sorunları nedeniyle ya da zorlayıcı sebepler nedeniyle işten ayrılanlar alabilir.
merhaba
7200 gün sigorta sürem mevcut , 7200 günle tazminatımı alarak işten kendi isteğimle ayrıldığımda kurum emeklilikle çıkartıyor ama yaşım tutmadığı eyt olmadığım için emekli maaşım bağlanmıyor . ayrılır ayrılmaz farkli bir işyerinde 1 ay çalışsam çıkışımı verseler , işcizlik maaşı alabiliyormuyum ?
Evet alabilirsiniz.
Mrb Ömer bey 06.09.2005 sigortalı olarak çalıştım. 7 yıldır da özel sağlık hizmetlerinde çalışıyorum. Kendi isteğimle SGK dan yazı alıp tazminatımı alabilirmiyim
Merhaba. 7000 günü tamamlamanız durumunda SGK’dan yazı alarak kendi isteğinizle ayrılabilir ve tazminat alabilirsiniz.
Ssk girişim 01/02/1999
3750 günüm var
3 yıldır çalıştığım yerden istifa edip ayrılmak istiyorum
Tazminat,işsizlik maaşı alabilirmiyim
Merhaba. SGK’dan kıdem tazminatı yazısı alarak emeklilik gerekçesi ile işten çıkmanız durumunda işveren tazminatınızı ödemek zorunda. Ama kendi isteğiniz ile ayrılacağınız için işsizlik maaşı ödenmez.
Dolmuş şöför yapıyorum işten ayrılmak istiyorum tazminat alabilirmiyim 8 sene oldu
Merhaba. Kendi isteğinizle işten ayrıldığınızda belli şartlarda tazminat hakkınız oluyor. Bu şartları yazımızda paylaştık. Bunlara bir göz atın lütfen.
ÖMER BEY MERHABALAR Bİ SORUM OLACAK İŞÇİ 1999 ÖNCESİ SİGORTALI ŞARTLARI TAŞIYOR VE KENDİ İSTEĞİYLE İŞTEN AYRILIYOR TAZMİNATI ALIYOR SONRA BAŞKA Bİ YERDE ÇALIŞMAYA BAŞLIYOR 2 YIL ÇALIŞIYOR TEKRAR KENDİ İSTEĞİYLE AYRILIYOR ŞİMDİ TAZMİNAT TALEP EDİYOR. ŞU ŞEKİLDE ÇALIŞAN KAÇ KERE TAZMİNAT TALEP EDEBİLİR
Merhaba. Bunun için bir sınırlama yok Kanunda Ali BEY.
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM CEVAP İÇİN İYİ ÇALIŞMALAR…
4 yıldır çalıştığım işyerinden tarafıma hakaret ve kötü sözler kullanıldı, işten ayrılmam için baskı yapıldı, şahit bulmam mı gerekiyor, tazminat alabilir miyim
Merhaba. Bunun için önce arabulucuya, orada uzlaşma sağlanamazsa mahkemeye başvurmanız gerekir. Kararı bu merciler verir. Alır ya da alamazsanız diyemem.
2005 sigorta girişim ve 4800 gün primim var işten ayrılırsam tazminat alabilirmiyim
Merhaba. Hayır alamazsınız. 7000 günü tamamlamanız gerekiyor.
merhaba ssk girişim 1998 gün sayim 5900 1975 doğumluyum kendi isteğimle iş den ayrılsam kıdem tazminatını alırım mı
Merhaba. Evet SGK’dan 3600 günle kıdem tazminatı yazısını alarak işten ayrılmanız halinde tazminat ödenmesi zorunludur.
mrb 01.01.2006 ise girisim var kendi istegimle iaten ayrilsam tazminat alablirmiyim
Merhaba. 7000 günü tamamladıysanız öyle bir hakkınız var. Yoksa alamazsınız maalesef.
01.05.2008 bağkur girişim ve 05.02.2019 sigortalı olarak işe girişim toplam gün sayım 4600 kendi isteğimle işten çıksam tazminat alabilir iyim.
Merhaba. Prim gün sayısı en az 5400 olursa kendi isteğiniz ile işten çıktığınızda tazminat hakkınız olacaktır.
Merhaba, 2001 SGK girişliyim ve 5400 gün prim günü tamamladım kendi isteğimle işten ayrılsam tazminatımı alabilirmiyim
Merhaba. SSK kapsamında mısınız ? Eğer öyle ise alamazsınız. 7000 gün 60 yaş ya da 4500 gün 25 yıllık sigortalılık süresine tabisiniz.
Merhaba , 2000 yılı 4.ay dan sigorta girişim var ve toplamda 6900 günüm var. Kendi isteğimle ayrılmak istesem iş yerinden, tazminat alabilir miyim? Yada tazminat hakkım olmasını hangi şartlar sağlar. Teşekkürler.
Merhaba. 7000 günü tamamlamanız durumunda kendi isteğiniz ile ayrılsanız bile tazminat yazısı alarak tazminat ödenmesini sağlayabilirsiniz.
Merhaba ben bı iş yerinde 5 sene 8 aydır çalışıyorum. Engelli olduğum için iş ağır gelmekte. Kendi isteğimle ayrıldığımda. Tazminatımı alabilir miyim.
Birde posta yoluyla önceden bildirirsem (15gun sonra çıkacağım diye) kendi isteğimle olsa da tazminatını alabilirsin diyen var. Bu konuyu da bilginiz var mı
Teşekkür ederim
Merhaba. Kendi isteğinizle ayrılmanız halinde tazminat alabileceğiniz durumlar ayrıntılı olarak yazımızda belirtilmiştir. Eğer 08.09.1999 tarihinden önce giriş varsa ve 3600 prim gününü tamamladıysanız bu durumda SGK’dan yazı alarak ayrılmanız halinde işverenin tazminat ödemesi gerekir. Bunun dışında sağlık sorunu gerekçesi ile de ayrılabilirsiniz. Ancak artık bu işi yapamıyor oluşunuzu sağlık kurulu raporu ile belgelemeniz gerekmektedir.
Merhaba, ben 2 sene 7 ay çalışıyorum Annem rahatsızlandı 2 kere üst üste hastalandı hastaneye kaldırıldı yoğun bakımda kaldı, annem yaşlı bakıma ihtiyacı var bakacak kimse olmadığı için ben bakmak zorundayım, anneme ben bakacağım için işten ayrılmak zorundayım tazminatı alabilir miyim ? Ve anneme bakacağım bir süredir çalışmayacağım işsizlik maaşı alabilir miyim ?
Merhaba. Ne yazık ki bu gerekçe tazminat için geçerli bir gerekçe değil. Kişinin kendi hastalığı durumunda işten çıkması halinde tazminat ödenebilmekte.
merhaba.4 bucuk senedir kuryelik yapiyorum.kendi istegimle isten ayrildim.maaslarda sikinti yok ama istedikleri zaman mesai yaptiriyorlardi hep onlarin dedikleri oluyordu.mesai yapmasak baski yapiyorlardi yapmamiz icin.mahkemeye basvursam olumlu sonuc cikarmi.bide suresi varmi basvurunun isten ciktiktan sonra.
Merhaba. İşten çıktıktan sonra 5 yıllık süre içerisinde tazminat davası açabiliyorsunuz. Mahkemenin vereceği bir karar bu. Olumlu ya da olumsuz bir şey demek zor ne yazıkki.
Merhaba 2 bucuk senedir bi yerde çalışıyorum 21 yaşındayım 2018 yılında ilk sigorta girişim yapıldı kendi isteğimle işten ayrılırsam tazminatımi alirmiyim. Alabilirsemde işten ayrılırken yapmam gereken bir şey varmi
Merhaba. Maalesef kendi isteğiniz ile ayrılmanız halinde hakkınız yok.
Bir ay oldu isden çıkalı kendi istegimlede çıkmadım benden habersiz elaman getirmiş ise gittiğimde gelme dedi ne yapmam gerekiyor
Merhaba. Eğer işveren çıkış yaptıysa tazminat ödemesi gerekir. Eğer 1 yıl çalışmanız varsa ödemek zorunda. Arabulucu bürosuna başvurun 1 ay içinde ödemezse.
Merhaba toplamının sayım 7364.sigorta başlangıcım 1998.Son 3 senedir aynı iş yerinde çalışıyorum. Kendi isteğim le ayrılmak istesem tazminat alabiliyormuyum.işsizlik sigortası alabiliyormuyum.
Merhaba. SGK’dan tazminat alabilir yazısını alarak işten çıkmanız durumunda işveren tazminat ödemek zorundadır. Kendi isteğiniz ile ayrıldığınızda işsizlik ödeneği alamazsınız maalesef.
1 yıla yakın devlet memuru olarak.calistim.sonra ayrıldım bu süreçteki yatırılan sigorta primlerini alabilir.miyim bir yolu.var mi
Merhaba. Eğer emeklilik için gerekli olan yaş şartını sağladıysanız primlerin iadesi yapılır. Aksi halde iade durumu yok.
Merhaba,
Staj başlangıcı malumunuz üzere sigorta başlangıcı sayılmıyor. Staj bailangıcım 1999 Tarihi. Stajımız bittmek üzereyken staj yaptığımız işletme 1 ay daha çalışmamızı talep etti. Ve bunun karşılığında sigorta primimizi ve maaşımızı tam yatırmayı önerdi. Biz bunu kabul ederek 1 ay fazla çalıştık. Şuan mevcut sistemde kontrol ettiğimde bu 1 aylık süre gözükmüyor. 1 ayı kanıtlamam için ne yapmam gerekir? O dönemde kayıtlar yazılı yapıldığı için, online sisteme geçerken hata yapılmış olabilir.
Telekkürler
Merhaba. Sedat BEY adınızı, soyadınızı, baba adınızı ve doğum yılınızı yazarsanız SGK’dan arkadaşlara kaydınızı sorgulatabilirim. Ya da kendiniz SGK’ya giderek ssk tescil sistemi üzerinden ad soyadı ile sorgulatma yapabilirsiniz.
Merhaba eşim memur olarak başka ile atandı eşimin yanına gitmem gerekiyor bu durumda işten ayrılırsam tazminat alabilir miyim
Merhaba. Hayır kendi isteğiniz ile ayrılma sayılır. İşverene kalmış. Ödemek zorunda değil.
merhaba ben 23\09\2003 te sigortalı oldum 2013 te 6 cı ayda girdi çıktı yaptım 10065 tl para aldım şimdi kendi isteğimle işten ayrılmak istiyorum ama tazminat vermiceklerini biliyorum çıkıştan itibaren 2700 kusur primim var toplamda 5300 kusur oldu. tazminat almam için iş yerimin kusuruda var tabi mesela 2003 ten beri aynı firmadayım iznlerimiz 14 gün ve çok mesai kalıyoruz bazende zorluyorlar pazar günüde dahil servisimiz ticari minübüs ve kapalı her tarafı artı emekli ve yabancı uyruklu pasaportları dahi olmayan işçi çalıştırıyorlar bunun için ne yapmam gerekiyor bana bilgi gönderirseniz sevinirim iyi günler
Merhaba. Kendi isteğiniz ile ayrıldığınızda tazminat hakkınız yok. Maaşlar düzenli ödenmiyorsa, fazla mesai yaptırılıp ödeme verilmiyorsa ya da ahlak kurallarına aykırı durumlar mevcutsa ancak mahkeme kararı ile tazminat hakkınız olabilir.
Merhaba 4 buçuk senedir aynı iş yerinde çalışıyorum ilk başta markette çalışıyor dum sonra imalata çektiler beni çalışma saatleri hergün farklı durmadan çalışıyoruz ayaktayım mola saatlerimiz bile yok kendi isteğimle çıksam tazminat alabilir miyim
Merhaba. Kendi isteğiniz ile ayrılmada normalde tazminat hakkınız yok. Ancak zorla fazla mesai yaptırılması, çalışma saatlerinden fazla çalıştırma v.s. gibi durumlar zorlayıcı sebeplere girer. Bunları gerekçe gösterip çıkabilirsiniz. Tabi işveren tazminatı ödememekte diretecek. Ancak siz arabulucuya gideceksiniz. Sonrası ise mahkeme.
Ilk çalıştığım yerden 4,5 yildan sonra kendi istegimle ayrıldım ayrilali bir yil oldu tazminat alabilir miyim buradan
Merhaba. Kendi isteğiniz ile ayrıldığınız için tazminat alma hakkınız olmaz maalesef.
İlk işegirişim 2000 6000gün sigortam var. 1997çıraklık var. Kendi isteğimle ayrılsam tazminat alabilir iyim.
Merhaba. Kendi isteğiniz ile ayrılmanız halinde alamazsınız. 7000 günü tamamlamanız gerekiyor.
2005 ekımde ilk SSK başlangıçım yanlış yazmış
Merhaba tekrar. Kendi isteğiniz ile ayrılmanız halinde işveren size tazminat ödemek zorunda değil. 3600 günden tazminat alabilmeniz için ilk sigorta giriş tarihinizin 08.09.1999 tarihi ve ya öncesinde olması gerekiyor.
Merhaba ben2016 yilinda ise basladim sigorta girisim 1993 kendi istegimle ayrilmak istiyorum nedeni 1.5 yil senelik iznim var kullanmadim bu durumda kidem tazminatimi ne kadardir alabilirmiyim calistigim yerden baska kendi bir isine Verdi bende Burda calisma istemiyorum cunku daha guzel bir is buldum fazla gittigim ekstralada verilmiyor gorevim otobüs şöföruyum
Merhaba. Toplamda sigorta hizmetiniz kaç gün bu işte değil toplam tüm çalışma gün sayınız yani!
Merhabalar ilk işeyde girişim 1994 halen çalışmakta oldugum özel güvenlik 2013 yılından beri çalışıyorum.Kendi isteğimle işden çıkarsam tazminat alabilirmiyim.
Merhaba. Eğer toplamda en az 3600 gün sigortanız varsa emeklilik gerekçesi ile işten çıkmanız halinde tazminat alırsınız
merhaba sigorta girişim 1997 şu anda çalıştığım yerde 5senedir çalışıyorum kendi isteyimle cıkıcam sskdan çıkış kağıdı alarak tazminatımı alabiliyormuyum bürüt olarak 5 senelik
Merhaba. Toplam hizmet süreniz diğer çalışmalarınız ile birlikte en az 3600 gün ise tazminat yazısı alarak işyerinden çıkış alabilirsiniz. Bu durumda işveren size tazminatınızı ödemek zorundadır.
Merhabalar ilk sigorta gırısım 2015 toplam sigorta pırımım 3600 den fazla şuan çalıştığım yerde 3 seneyi gectı kendı isteğim ile ayrlımmam durumunda kıdem tazminat ı alabilirmiyim
Merhaba. Sigorta ilk giriş tarihiniz 2015 olmamalı. Zira 3600 günüm var diyorsunuz? İşe giriş, bağkur v.s. ilk başlangıç ne zaman ?
Merhaba ben haziranda da 7 senem doluyor çalıştığım ıs yeri de kendi çıkışımı versem işsizlik maaşı alabiliyormuyum.
Merhaba. Kendiniz ayrılırsanız alamazsınız işsizlik maaşı.