Araç Muayene Cezası Ne Kadar (2025)

Araç muayene cezası 2025 tutarları belli oldu. Araçların Kanunda belirtilen süreye kadar muayenelerinin yaptırılmaması durumunda hem trafik cezası uygulanmakta hem de muayene tarihinden sonra geçen süre kadar gecikme zammı uygulanmaktadır. Eğer siz de muayenesiz araç cezası yemek istemiyorsanız süresinden önce Tüvtürk randevusu almanız ve muayeneyi zamanında yapmanız gerekmektedir.

Araç muayene gecikme cezası ne kadar?

Araç muayenesinin gecikmesi ve bunun herhangi bir çevirmede trafik ya da jandarma ekipleri tarafından tespiti durumunda araç sahibine fenni muayene cezası uygulanır. Araç muayenesi̇ gecikmesi halinde uygulanacak bu ceza sürene değil araç sahibine uygulanır.

Muayenesiz araç trafik cezası2.168,00 TL
Uygulanan bu TÜV gecikme trafik cezasının tebliğ tarihinden itibaren
15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise
1.627,00TL
Verilen 7 günlük süre içerisinde yapılmazsa uygulanacak ceza4.512,00 TL

Uygulanan bu cezayı ödemeniz ve aracınızı da en geç 7 gün içerisinde muayene randevusu alarak muayeneye götürmeniz gerekmektedir. İlk tespitte araç bağlanmaz ancak ilk ceza uygulandıktan sonra size verilen 7 günlük süre içerisinde eğer muayeneyi yaptırmazsanız ve bu tespit edilirse bu durumda;

  • 2025 yılı için 4.512,00 TL tutarında ceza uygulanır. Bunu tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde öderseniz 3.384,00 TL’ye düşer.

İkinci defa yakalanmada artık aracınız bağlanır ve muayenesi yapılmak üzere çekici ile gönderilir. Yine 7 günlük süre verilir ve muayeneyi yaptırmazsanız her durumda ikinci defa uygulanan ceza tutarında ceza uygulanır.

Araç muayene 1 gün gecikme cezası

Araç muayenesi 1 gün bile gecikse çevirmeye takıldığınızda yukarıdaki tabloda belirtilen tutarlarda ceza uygulanır.

Araç muayene gecikme ücreti 2025

Yukarıda da belirttiğimiz üzere muayenesi geciken bir araç için sadece trafik cezası uygulanmaz aynı zamanda muayene tarihinden sonra gecikme ücreti de uygulanır. Bu konuda sık sorulan soru araç muayene gecikme cezası hesaplaması nasıl yapılır sorusu olmaktadır.

1 yıl muayene gecikme cezası

Muayene ücretine aylık %5 gecikme zammı uygulanmak suretiyle hesaplanır. Örneğin aracınızın muayene bedeli 500 TL ise bu durumda geciken her bir ay için %5 oranında yani 25 TL tutarında gecikme ücreti de uygulanacaktır. Eğer 12 ay geciktiyse her aya %5 zam ekleyerek hesaplamanız gerekiyor.

Araba muayene süresi 2025

Araçların muayene süreleri aracın sınıfına göre farklılık gösterir. Bu sürelere uyulmadığı taktide araç muayene gecikme zammı ve trafik cezası uygulanır. Buna göre;

  • Otomobiller için ilk 3 yıldan sonra her 2 yılda bir yapılır.
  • Sürücü dahil en fazla 9 oturma yeri olan araçlarda da ilk 3 yıldan sonra 2 yılda bir muayene yapılır.
  • Sürücü dahil 9 kişiden fazla oturma yeri olan araçlarla nakliye amaçlı araçlarda da birinci yaştan sonrasında her yıl,
  • Ticari araçlarda yılda bir,
  • Resmi araçlarda ilk 3 sene tamamlandıktan sonrasında ve yine iki yılda bir muayene yapılması zorunludur.

Araç muayenesi kaç gün gecikebilir ?

Kanunen bitiş süresinden önce muayenenin yapılması zorunludur. Bu süreden sonra yapılmaması ve tespiti halinde yukarıda araç muayene cezası hesaplama kısmında anlatıldığı gibi ve belirtilen tutarlarda ceza uygulanır. Ayrıca geçen her gün için de muayene gecikme zammı alınır.

Muayenesiz araç 1 kez yakalanırsa

Muayenesiz araç 1 kez yakalanırsa ilk etapta alt sınırdan yukarıda belirtilen tablodaki ceza tutarında ceza uygulanır ve muayene için 7 günlük süre verilir. Bu süre içerisinde de muayene yaptırılmazsa ve tekrar yakalanırsa araç bağlanır.

Aşağıdaki içerikler de ilginizi çekebilir;

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status