Avukat maaşları özellikle tercih döneminde avukatlık bölümünü yazmak isteyenler ile Hukuk Fakültelerinde öğrenim görenlerin sık araştırdığı konuların başında gelmektedir. Bu içerikte konu hakkında güncel bir rehber bulabilirsiniz.
Avukat Nasıl Olunur?
Avukat olabilmek için Hukuk Fakültelerinden başarı ile mezun olmak ve stajı tamamlamak gerekmektedir. Stajı başarı ile tamamladıktan sonra avukatlık unvanını alarak çalışmaya başlayabilirsiniz.
Avukatlar ne kadar kazanır?
Ödenecek maaşlar değişkendir ve kendi bürosu olan, serbest çalışanlar ya da Kamuda çalışanlar farklı farklı ücretler almaktadır. Kendi bürosu olan ve tercih edilebilirliği yüksek olanlar yüksek rakamlara ulaşabilmektedir. Aşağıda ortalama aylık tutarlarına ilişkin bir tablo paylaştım.
Devlette maaşlar | 42.000-44.000 |
Özel sektörde maaşlar | 18.000-20.000 |
Serbest avukat aylık geliri | 40.000-50.000 |
Yeni başlayan avukat maaşı
İlk atamalarda kurum avukatlığı maaşları devlette güncel olarak 42.000-43.000 TL aralığında ödenmektedir. Özel sektörde ise yeni başlayanlar için ortalama 18.000-20.000 TL aralığındadır.
Ceza avukatı maaşı
En çok kazananlar arasında ceza avukatları yer almaktadır. İyi bir ceza avukatının aylık geliri net olarak 60-70 bin TL’den az olmayacaktır. Ağır ceza avukatlarına ödenen ücretler daha yüksektir. Hatta en az 80-90 bin gibi rakamlara ulaşabilmektedir.
Baroya kayıtlı avukatlar ne kadar maaş alır?
Baroya kayıtlı avukatlar kendi adına çalışırlar. Görev verildikçe devletten de ilave ödeme alırlar. Bu nedenle baroya kayıtlı avukat şu kadar maaş alır demek net olarak mümkün değildir.
Holding avukat maaşları
Çalışılan yere göre değişebilmektedir. Ortalama 35-40 bin maaşla çalışan da var 60-70 bin maaşla çalışan da. Bu Holdinge ve tabi ki avukata göre farklılık göstermektedir.
En yüksek avukat maaşı
Bu konuda bir tutar belirtmek zordur. Başlangıç maaşlarını paylaştım. Tanıdığım bazı avukatların 2024 güncel gelirlerinin aylık 70-80 bin TL’ye ulaştığını biliyorum. Yani en yükseği şudur demek zordur.
Avukat emekli maaşı
Emekli avukat maaşı çalışma hayatı boyunca ödenen ortalama kazanç esas alınarak bağlanır. Dolayısıyla emekli olunca şu kadar maaş alabilirsiniz diyemeyiz. Ne kadar emekli maaşı alırım hesaplama uygulamamızdan emekli olduğunuzda alabileceğiniz emekli maaşının ne kadar olabileceği hakkında hesaplama yapabilirsiniz.