Bağkur Açılışı İçin Gerekli Evraklar 2024 & Güncel Liste

Bağkur açılışı için gerekli evraklar ve bağkurlu olmak için aranan şartları yazımızda bulabilirsiniz. Eski adı ile Bağ-Kur yani adı ile 4b sigortalısı olarak tanımlanan kişiler kısaca kendi adına ve hesabına çalışan ve prim ödeyen kişiler olarak tanımlanabilir. Hem tarım/çiftçi bağkurlusu, esnaf bağkurlusu ve ya şirket bağkurlusu olmak hem de isteğe bağlı bağkur ödemek için birtakım şartların sağlanması gerekmektedir. Bu yazımızda bağkurlu ya da isteğe bağlı bağkurlu olmak için aranan tüm şartları, çiftçi bağkurlu olmak için gerekli evraklar ve tüm detayları bulabilirsiniz.

Bağkur kaydı nasıl yapılır?

Bağkur başlangıcı nasıl yapılır sorusunun cevabı ile konuya giriş yapalım. Eğer esnaflık kaydı açtırdıysanız, ziraat odalarında ve ya tarım/ilçe müdürlüklerinde ÇKS yani çiftçi kayıt sistemine kayıt olduysanız ya da şirket ortağı olduysanız bağkur otomatik olarak başlar. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmanız gerekmez. İsteğe bağlı açtırmak için izlemeniz gereken yol aşağıda belirtilmiştir.

Tarım bağkur nasıl yapılır?

Ziraat Odası’nda aktif ÇKS kaydınızın başladığı tarih itibariyle tarım/çiftçi bağkuru devreye girer. Eğer 01.10.2008 tarihinden önce kayıt olduysanız ve tarım bağkuru yoksa Ziraat Odası kaydı ile SGK’ya başvurmanız yeterli olacaktır.

Bağ-Kurlu olmak için gereken şartlar

Yukarıda da belirttiğim gibi Ziraat Odası, Vergi Mükellefiyeti, şirket ortaklığı, muhtarlık gibi kayıtların başlama tarihi itibariyle otomatik bağkur kapsamına geçersiniz. İsteğe bağlı bağkur için şartlar aşağıda ayrıca verilmiştir.

Bağkur Kaydı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir ?

Ticari faaliyete başlayarak vergi kaydı açtıranlar, şirket ortağı olanlar, ziraat odalarında ya da il/ilçe tarım müdürlüklerinde ÇKS kaydı açtıran kişiler kayıt başlama tarihi itibariyle otomatik olarak ve zorunlu bir şekilde bağkura dahil edilirler. Bu durumda olan kişilerin ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu’na belge ibraz etmelerine gerek bulunmamaktadır.

Bu kişiler için Sosyal Güvenlik Kurumu tescili açarak bilgilendirme yazısını tebliğ ile göndermektedir. Bağkurlu olduğunuza dair yazıyı aldıktan sonra prim ödemelerinizi yapmaya başlayabilirsiniz.

Ancak isteğe bağlı sigorta/bağkur talebe göre açılmaktadır. Dolayısıyla isteğe bağlı sigorta kapsamında başvuru yapabilmek için bazı şartların sağlanması ve aşağıda bağkura kayıt için gerekli evraklar ile başvuru yapılması gerekmektedir. Bağkur isteğe bağlı başvuru şartları ve gerekli evrakları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Çiftçi belgesi için gerekli evraklar nelerdir ?

Yukarıda çiftçi bağkuru için gerekli evraklar arasında ÇKS belgesi olması yani çiftçilik belgesi olması tabi bunun için de Ziraat Odalarında ya da il/ilçe tarım müdürlüklerinde kayıt açılması gerekmektedir. Tarım bağkur için gerekli evraklar şunlardır;

  • Tarla tapu kaydı olması,
  • Tarla yoksa bile tarlası olan birisi ile sözleşme yapılması,
  • Üzerine kayıtlı büyükbaş ya da küçükbaş hayvan olması gerekmektedir.
  • Yukarıdakilerin haricinde de zirai faaliyet yapıldığına dair birtakım belgeler ÇKS belgesi için yeterli olabilmektedir.
  • Belgeleri hazırlamadan önce il ya da ilçenizdeki Ziraat Odası, Ziraat odası yoksa il/ilçe tarım müdürlüklerine danışarak ne tür belgeler istendiği konusunda net bilgi alabilirsiniz.

Çiftçi belgesi ile geriye dönük bağkur kaydı nasıl yapılır ?

Tek başına çiftçi belgesi ile geriye dönük bağkur kaydı mümkün değildir. Eğer 01 ekim 2008 tarihinden önce adınıza kesilmiş olan bir tarımsal ( tevkifat) kesintisi varsa ve bunu destekleyici de bir kaydınız varsa geriye dönük tarım bağkuru açtırarak daha erken emekli olabilirsiniz.  Başvurmak, detaylı bilgi edinmek ve gerekli evrakları öğrenmek için tarımsal kesintiye istinaden geriye dönük bağkur tescili başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bağkur giriş bildirgesi nereden alınır ?

01 Ekim 2008 tarihinden önceki oda ve vergi kayıtları için tescil açılmamakta. Bu tarihten sonra oda ve vergi kaydınız varsa zaten bunlar SGK tarafından sistemde görülmekte ayrıca giriş bildirgesi almanız gerekmemekte. Eğer 01 Ekim 2008 tarihinden sonra vergi kaydı, şirket ortaklığı kaydınız olmasına rağmen bağkur tesciliniz hiç açılmadıysa bu durumda yapmanız gereken bağlı olduğunuz SGK’ya başvuru yaparak bağkuru başlatmak olacaktır.

01 Ekim 2008 tarihinden önce ziraat odaları ya da tarım müdürlüklerinde çiftçilik yani ÇKS kaydı olmasına rağmen bağkur açtırmayan ya  da SGK tarafından açılmayan kişilerin ise Ziraat Odalarından çiftçi bağkuru işe giriş bildirgesi alarak tescil için bağlı oldukları SGK’ya başvuru yapmaları gerekmektedir.

İsteğe bağlı bağ kur için de giriş bildirgesinin doldurulması ve ikamet olarak bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne verilmesi gerekmektedir. İsteğe bağlı bağkur başvuru formu ve diğer gerekli evraklar konusunda yazımızın devamında bilgi verilmiştir.

İsteğe bağlı bağkur şartları nelerdir ?

İsteğe bağlı bağkurlu olabilmek için;

  • Türk vatandaşı olmak,
  • 18 yaşını tamamlamış olmak,
  • Türkiye’de ikamet ediyor olmak,
  • Çiftçi kaydı, esnaf kaydı ya da şirket ortaklığı kayıtlarının olmaması gerekmektedir.

Gelelim isteğe bağlı bağkur nasıl yapılır sorusunun cevabına.

İsteğe bağlı sigorta için gerekli evraklar nelerdir ?

İsteğe bağlı sigorta ya da diğer adı ile bağkur başvurusu için istenen belgeler şunlardır

  • Aşağıda bir örneği verilmiş olan giriş bildirgesi,
  • Bağlı olunan Ziraat Odasından alınmış ve çiftçilik kaydının olmadığına dair belge,
  • Kimlik fotokopisi.

İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesi

İsteğe bağlı bağkur başvurusu için istenen belgelerden birisi de başvuru formu diğer adı ile giriş bildirgesidir. Giriş bildirgesi diğer adı ile başvuru formunu buradan indirebilirsiniz ⇒ isteğe bağlı bağkur formu indir. Formu eksiksiz olarak doldurup imzalamanız gerekmektedir.

E-devletten isteğe bağlı bağkur başvurusu nasıl yapılır ?

İsteğe bağlı bağkur başvurusunu e-devlet üzerinden de kolayca yapabilirsiniz. T.C. numaranız ve şifre ile e-devlete giriş yaptıktan sonra;

  • Sosyal Güvenlik Kurumu-4B İsteğe Bağlı İlk Tescil Kaydı kısmına gelin.
  • Bağkur başvuru e-devlet sisteminden ilgili bilgileri doldurarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
  • Başvuru üzerine SGK tarafından tesciliniz açılarak bilgilendirme yazısı gönderilir.

İsteğe bağlı bağkur sorgulaması nasıl yapılır ?

Sorgulamayı e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. İsteğe bağlı bağkur sorgulaması için;

  • Öncelikle T.C. numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın.
  • Daha sonra SGK-4B Hizmet Bilgisi kısmından hizmetlerinize bakabilirsiniz. Direkt sorgulamayı buradan yapabilirsiniz ⇒ e-devlet isteğe bağlı bağkur sorgulama.

Ziraat odası çiftçi bağkuru iptali nasıl yapılır ?

Eğer çiftçi bağkurunu kapatmak istiyorsanız Ziraat odası ÇKS kaydını sildirmeniz gerekmektedir. Bunun için kayıtlı olduğunuz Ziraat Odası’ndan sonlandırma talep belgesini alarak doldurmanız, muhtara da onaylattıktan sonra imzalayarak tekrar Ziraat Odası’na vermeniz gerekmektedir. Başvurunuz üzerine Ziraat Odası kaydınızı siler. Kayıt silinir silinmez bağkur terki de girilir ve silinme tarihi itibariyle kapatılır. 

Bağkur emeklilik başvurusu için gerekli evraklar

Bağkurda emekliliği hak ediyorsanız emeklilik başvurusunu elden SGK Gelir, Aylık Ödenek ve talep belgesi ile elden ya da posta yolu ile ya da e-devletten verebilirsiniz. E-devletten yapılan başvurularda ayrıca bir belge ibraz etmeniz gerekmiyor. Başvuru için gelir aylık ödenek talep belgesi yeterli olacaktır. SGK ihtiyaç olması durumunda 1479 İB formu ya da 2926 tarım ib formu isteyebilmektedir. Emeklilik başvurusu nasıl yapılır sayfamızdan başvuruyu nasıl yapabileceğiniz hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Bağ-Kur açılışı nasıl yapılır?

Ziraat Odası ÇKS kaydı ya da vergi mükellefiyeti, şirket ortaklığı açıldığında SGK bağkur kaydını otomatik olarak başlatır. Bir başvuru gerekmez ve Bağkur başlatmak için gerekli evraklar istenmez. İsteğe bağlı sigorta açtırmak için ise başvuru formu ile ya da e-devletten başvurmanız gerekiyor.

Bağkurlu olmak için ne yapmalıyım?

Ziraat odalarında ÇKS kaydı açtırmak, vergi mükellefi olmak, şirket ortağı olmak zorunlu bağkurlu yapar. İsteğe bağlı bağkur için ise SGK’ya formla ya da e-devletten başvurmanız gerekli.

Bir esnaf Bağ-Kur ödemek zorunda mı?

Vergi mükellefleri zorunlu bağkur kapsamındadır. Eğer sigortalı değilse ya da kendi adına emekli değilse vergi mükellefiyeti başlama tarihinden itibaren bağkurlu olur.

Şahıs şirketi açan Bağ-Kur ödemek zorunda mı?

Şirket ortakları zorunlu bağkurlu sayılır. Şirket ortaklığı başlama tarihi itibariyle sigorta yoksa ya da emekli değilse bağkur devreye girer. Şirket ortaklığı bağkur başlangıcı için bağkur kayıt formu 4/b doldurulmasına gerek yoktur.

Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status