Balthazard Formülü Nedir, Engelli Oran Hesaplama, Puan Cetveli

Balthazard formülü, engelli oranı hesaplamasında kullanılan bir formüldür. Hastalıklara göre engel oranı bu formül esas alınarak yapılmaktadır. Balthazard formülü ile engelli oran hesaplama karmaşık gibi görünse de aslında mantığını anladığınızda gayet basittir. Bu içerikte formülün tam olarak ne olduğu ve Balthazard engel oranı hesaplama işlemlerinin nasıl yapıldığı ile ilgili örneklerle tüm detayları bulabilirsiniz.

Balthazard formülü nedir?

Erişkinler için Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelike göre Balthazard formülü, birden fazla hastalığı olanların engel oranının belirlenmesinde kullanılan formüldür. Kişi tek hastalık için engelli raporuna başvurduysa Balthazard hesaplama tablosu kullanılmaz. Birden fazla hastalık varsa hesaplama işlemleri Balthazard hesaplama programı ve ya tablosu ile yapılmaktadır.

Balthazard hesaplama nasıl yapılır?

Balthazard formülü hesaplama işlemleri adım adım aşağıda belirtildiği gibi yapılır;

  1. Kişinin her bir hastalık için engel oranları öncelikle ayrı ayrı tespit edilir.
  2. Engel oranları en yüksek orandan en düşük orana göre sıralanır.
  3. En yüksek oran %100’den çıkartılır.
  4. Çıkarma işlemi sonucunda kalan oran ikinci sıradaki engel oranı ile çarpılır. Bu çarpımın sonucu 100’e bölünerek çıkan sonuç en yüksek orana eklenir. Bu şekilde ilk birinci ve ikinci sıradaki rahatsızlıkların engel oranı tespit edilmiş olur.
  5. Kişinin engel oranı hesaplamasında dikkate alınacak rahatsızlıkları ikiden fazla ise bu durumda bu durumda birinci ve ikinci sıradaki rahatsızlıkların engel oranı 1. sıraya alınır ve 3. sıradaki de ikinci sıraya alınarak formül tekrarlanır. Sonraki gelen her rahatsızlık için de bu şekilde tekrarlanır.

Balthazard hesaplama cetveli

Balthazard tablosu ile hesaplamanın nasıl yapıldığını yukarıda yönetmelikte olduğu gibi size basit bir dille aktarmaya çalıştım. Şimdi gelin Balthazard formülü puan cetveli ile hesaplamanın nasıl yapıldığını bir örnek üzerinde görelim.

Balthazard formülü örnek: Hasan BEY, X hastanesi sağlık kuruluna başvurmuş ve Hasan BEY’in güncel yönetmelik kapsamında görme kaybı engel oranı %32, işitme kaybı engel oranı %16, uzuv eksiliği engel oranı ise %23 olarak belirlenmiştir. Bu durumda öncelikle bu oranları yüksekten düşüğe sıralıyoruz.

  1. Görme Kaybı engel oranı: %32,
  2. Uzuv kaybı engel oranı: %23,
  3. İşitme kaybı oranı %16.

Bu durumda balthazard hesaplama tablosu ek-5 kapsamında oran hesaplama işlemleri şu şekilde olacaktır.

  1. En yüksek oran olan %32’yi %100’den çıkarıyoruz. 100-32= 68.
  2. Bulduğumuz bu sonucu ikinci en yüksek oran olan %23 ile çarpıp yüze bölüyoruz. Bulduğumuz sonucu ise ilk orana ekliyor ve ilk iki rahatsızlık için oranı tespit etmiş oluyoruz. 68*23/100=15,64. Bu durumda ilk iki hastalık için %32+%15,64= 47,64 oran belirlenmiş oluyor.
  3. Şimdi ilk iki rahatsızlık için bulmuş olduğumuz oranı birinci sıraya alıyoruz ve işlemleri tekrarlıyoruz. 100-47,64=52,36.
  4. Bu oranı 3. sıradan ikinci sıraya aldığımız %16 ile çarparak 100’e bölüyoruz. 52,36*16/100= 8,37.
  5. Bu bulduğumuz oranı da ilk iki rahatsızlık için bulduğumuz toplam orana ekleyerek kişinin 3 rahatsızlık için toplam engel oranını bulmuş oluyoruz.
  6. Bu durumda Hasan BEY’in bu 3 rahatsızlık için yönetmelik kapsamında engel oranı 52,36+8,37=60,73 olacaktır.

Engelli emeklilik tablosu içeriğimizden engel raporu ile emeklilik şartlarınız hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Balthazard formülü kaldırıldı mı?

Evet, 28 Eylül 2021 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti Yönetmeliği ile bu alanda bir düzenleme yapılmıştır. İlgili yönetmelik ile engelli ya da malulen emeklilik için yapılan engel oranları tespitinde en yüksek oran dikkate alınacak ve Balthazard formülü uygulanmayacaktır. Bu durumda yukarıdaki örnekte Hasan BEY’e verilecek engel oranı en yüksek oran olan %32 olarak belirlenmiş olacaktır. Yeni engelli rapor oranları içeriğimizden engel oranlarına göz atabilirsiniz.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın