İnşaat Asgari İşçilik Hesaplama 2024 & Tek Tıkla Hesapla

İnşaat asgari işçilik hesaplama inşaatın yapı sınıfı, yapı grubu ve yapı yaklaşık birim maliyetleri esas alınarak yapılmakta. Ruhsata tabi bir bina inşaatı yaptığınızda söz konusu yapı için bağlı olduğunuz Belediyeden oturma izni alabilmeniz için Belediye sizden SGK borcu yoktur diğer adı ile ilişiksizlik belgesi ister. Tabi inşaatınız için sgk ilişiksizlik belgesi alabilmek için de inşaat için Sosyal Güvenlik Kurumu’na dosya tescil ettirmeniz ve yeterli miktarda işçilik bildiriminde bulunmanız gerekmektedir. İşte burada bina inşaatı için işçilik hesaplaması önem arz etmektedir.

Eğer aşağıda anlatılan formül esas alınarak inşaat işçilik hesaplamasını yapamazsanız yazının sonundaki Yorum bölümünden inşaatın başlama bitim tarihlerini, kargir/karkas nasıl yapıldığını, yapı sınıfı ve grubunu yazın sizin için bina maliyeti hesaplamasını biz yapalım.

Yazımızın devamında inşaat işçilik maliyet hesaplaması nasıl yapılır, 2024 inşaat ssk primi ne kadar konularında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer ihaleli iş için asgari işçilik hesaplaması yapacaksanız hemen  ihaleli işlerde asgari işçilik hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İnşaat işçilik hesaplaması nasıl yapılır ?

SGK inşaat işçilik hesaplama yapılırken esas alınacak olan metrekare birim maliyeti inşaatın Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tescil tarihi ile bitim tarihi esas alınarak belirlenir. Buna göre;

  • Bulunduğu yıl başlayıp biten inşaatlar için o yıl içinde geçerli olan yapı yaklaşık birim maliyetlerini esas almanız gerekiyor. örneğin 01.04.2024 tarihinde başlayıp 30 Ekim 2024 tarihinde SGK’ya bitim dilekçesi verdiğiniz inşaat için 2024 yılı maliyetine göre hesaplama yapmanız gerekiyor.
  • Birden fazla yıl devam eden inşaatlarda bitim dilekçesinin verildiği tarihten önceki yılın yapı yaklaşık birim maliyetleri üzerinden hesaplama yapılmaktadır. 

İnşaat sigorta primi hesaplaması sonucu bildirmeniz gereken tutar brüt prime esas kazançtır. Yani işveren olarak ödeyeceğiniz prim tutarları değildir. Bina inşaatı için brüt kazanç üzerinden ödemeniz gereken prim oranları ve 2024 sigorta prim tutarları aşağıda güncel olarak verilmiştir. Eğer hesaplamayı yapamadıysanız ve nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorsanız  asgari işçilik hesaplaması nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Tadilat işlerinde asgari işçilik hesaplaması nasıl yapılır ?

Tadilat ruhsatlarında tescil ve prim bildirim işlemlerine dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu’nda ana ruhsat için tescil edilen dosya kapatılmadan yani bitiş dilekçesi verilmeden tadilat işlemi gerçekleşti ise ve tadilat ruhsatı alındıysa ayrıca dosya açtırmaya gerek yok. Mevcut dosya üzerinden ve son metrekare esas alınarak asgari işçilik hesaplaması yapılır.
  • Ancak ana dosya kapanışı verilip ilişiksizlik belgesi alındıktan sonra tadilat ruhsatı alındıysa tadilat ruhsatı için yeni dosya açılması zorunludur. Eğer tadilat ile inşaatın metrekaresinde bir artış var ise yani ilave kısım varsa ilave kısım için hesaplama yapılması gerekiyor. Eğer metrekare aynı kaldı ise ve herhangi bir değişiklik yoksa sadece dosyanın açılıp prim bildirimi yapılması yeterlidir. Böyle bir durum varsa 1 günlük bildirim bile yeterlidir.

İnşaat işçilik hesaplama excel

İnşaat maliyeti hesaplamasını dilerseniz geliştirmiş olduğumuz işçilik hesaplama inşaat excel programını indirerek de yapabilirsiniz. Excel olarak oluşturmuş olduğumuz inşaat ssk hesaplama dosyasını buradan indirebilirsiniz ⇒ inşaat işçilik maliyeti hesaplama tablosu excel.

Alt işveren asgari işçilik hesaplama

Alt işverenler için ayrıca asgari işçilik hesaplaması yapılmamaktadır. Alt işveren tarafından yapılan prime esas kazanç bildirimleri toplam prime esas kazanca dahil edilerek işçilik hesaplaması yapılmaktadır.

SGK inşaat metrekare birim maliyetleri 2024

inşaat sigorta hesaplamasında önemli parametrelerden birisi inşaat yapı yaklaşık birim maliyetleridir. İnşaat Sgk hesaplamasında hangi yılların birim maliyetlerinin esas alınacağı inşaatın SGK’da tescil ve kapanış tarihine göre belirlenmektedir. Özel bina inşaatı asgari işçilik hesaplamasında esas alınacak metrekare birim maliyetleri yıllara göre aşağıda verilmiştir.

İnşaat asgari işçilik oranları 2024

İnşaat sigorta prim hesaplamasında esas alınacak oranlar inşaatın yapılış şekline göre farklılık gösterir. Sgk inşaat maliyetleri hesaplamasında aşağıda belirtilen oranların %25 eksiği üzerinden özel inşaat işçilik hesaplaması yapmanız gerekiyor. Buna göre bina işçilik hesaplamasında esas alınacak 2024 yılı inşaat asgari işçilik oranları şu şekilde olacaktır;

  • Kargir/Yığma: %12,
  • Karkas: %9,
  • Prefabrik: %8.

Asgari işçilik hesaplama formülü 2024

Sgk inşaat maliyet hesaplama formülü basit olarak şu şekildedir; İnşaatın toplam metrekaresi X maliyet x ( karkas ise 6,75/kargir ise %9)/100= bildirilmesi gereken prime esas kazanç. 

Yukarıda sizin için hizmet sunmuş olduğumuz inşaat maliyet hesaplama tablosu ve  inşaat maliyet hesaplama tablosu excel  tablosunda da zaten mevcut olarak bu formül tanımlı. Dilerseniz asgari işçilik hesaplama programından İnşaat Sgk prim hesaplama yaptıktan sonra kendiniz de bu formülü kullanarak fark işçilik hesaplamasını teyit edebilirsiniz.

İnşaat sigorta maliyeti hesaplama 2024

Özel bina inşaatı işçilik hesaplaması konusunda sık sorulan sorulardan birisi de İnşaat işçisi sigorta primi ne kadar olmaktadır. İnşaat prim hesaplaması yani ödemeniz gereken tutar yukarıdaki uygulamada hesaplamış olduğunuz brüt kazanç üzerinden yapılmakta. Bildirmeniz gereken brüt kazanç üzerinden normalde SGK’ya prim ödeme oranı %37,5’dir. Ancak bu oran teşvikten yararlanma durumuna göre değişir.

  • Eğer primlerinizi düzenli öderseniz ve geçmiş borcunuz olmazsa prim ödeme oranı %32,5 olur. Aylık prim tutarı 2024 yılı için: 6.500,00 TL dir. 
  • Çalışanınız 4447/10. madde teşvikinden yararlanırsa prim ödeme oranı brüt tutar üzerinden %17 olur. Aylık prim tutarı 2024 yılı için: 3.400,00 TL dir. 
  • Eğer çalışanınız 4447-19. madde teşviğinden yararlanabilirse hiç prim ödemezsiniz.
  • Aylık teşvikli ve teşviksiz sigorta primleri için  ssk primi ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Özel inşaat asgari işçilik hesaplama yapıp gerekli bildirimi sağladıktan sonra inşaat için yapı izin kullanım belgesi alabilmeniz için ilişiksizlik belgesi başvurusu yapmanız gerekiyor.

İnşaat asgari işçilik nasıl hesaplanır?

Hesaplama metrekare birim maliyetinin inşaatın metrekaresi ile çarpılması sonucu çıkan tutara asgari işçilik oranının uygulanması ile yapılır.

Asgari işçilik hesaplamada hangi yıl kullanılır?

Aynı yıl başlayıp biten yıllarda ilgili yılın maliyetleri, birden fazla devam eden yıllarda bitim dilekçesi verilen tarihten önceki yılın maliyetleri esas alınır.

İnşaat asgari işçilik nedir?

Ruhsata tabi bina inşaatları için SGK’ya bildirilmesi gereken minimum işçilik tutarıdır.

Asgari işçilik komisyonu kaç kişi?

Asgari işçilik oranları belirlenemediğinde ya da itiraz durumunda kesin oran asgari işçilik komisyonu tarafından belirlenir. Komisyon 15 kişiden oluşmaktadır.

4.2/5 - (6 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“İnşaat Asgari İşçilik Hesaplama 2024 & Tek Tıkla Hesapla” üzerine 121 yorum
  1. Merhabalar. Ruhsat tarihi 2022, İşçi çalıştırmaya başlama tarihi 2023/1 ve iş bitiş tarihi 2023/2. dönem. bunlardan hangisindeki asgari işçilik hesaplanacak. 2023/2. dönem hesaplanıyorsa 250.000 tl bildirmemiz gereken işçilik var ve biz 150.000 tl işçilik bildirdik aradaki farkın ne kadarını SGK’ya ödememiz gerekiyor

    Yanıtla
    • Merhaba. 2023/01 dönemi oranlarına göre hesaplama yapmanız gerek. Dosyayı 31.12.2022 ve öncesinde tescil etseydiniz keşke. O zaman 2022/Aralık son dönem oranları esas alınırdı.

      Yanıtla
  2. Merhabalar,
    2020 yılında başlayan özel bina inşaatı için 31.08.2023 te ilişiksizlik belgesi almak için dilekçe vermemiz durumunda asgari işçilik maliyetini 2022-3 olarak açıklanan maliyetten mi hesaplayacaklar yoksa 2023-1 olarak açıklanan maliyetten mi ?
    Aslında sormak istediğim soru yıllara sari özel inşaatlarda asgari işçilik hesaplanırken bir önceki yılın son açıklanan maliyetini mi baz alıyoruz ? yoksa en son açıklanan maliyetten bir önceki maliyeti mi ?

    Yanıtla
  3. merhaba omer bey
    ınsaat ıscılık prımı oderken neden tum malıyet uzerınden odenıyor? suan elımızde 100 mılyonluk malıyetlı bır ınsaat var dıyelım bunun 10 mılyonu demır 12 mılyonu beton burada benım tek ıscılıgım kalıp ıscılıgı ıken fabrıkada uretılen demır beton kı orada ıscılık prımlerı odenmıs ıken neden benden yenıden ıscılık malıyetı alınıyor hesaba konuyor? ben 7 mılyona seremık aldım m2 bellı derkı bu kadar ıscılık bedelı ama aldıgım seramık ıcın neden odeme yapıyorum?

    Yanıtla
  4. merhaba ömer bey ;
    Bir sorum olacak . Daha önce iskanı alınmış bir hastane binasına yaklaşık iskandan 10 sene sonra tekrar tadilat ihtiyacı oldu. Tadilat projeleri belediye verildi. Ancak tekrardan sanki bina sıfırdan yapılıyormuş gibi asgari SGK bildirimi isteniyor. Bu tarz yapıların tadilatları ve SGK bildirimleri ile ilgili nasıl yardımcı olabilirsiniz ?

    Yanıtla
  5. merhaba. Plansız imar yönetmeliğinin 63-64. maddeleri kapsamında köyde 1 katlı bağ evi (mesken amaçlı) yapacağım. İl özel idaresinden aldığım yazıda;
    yapı sınıfı:3
    grubu: A
    m2: 48
    yazıyor. SGK maliyetini hesaplamanız mümkün mü?

    Yanıtla
  6. ÖMER BEY SELAMLAR. KOLAYLIKLAR DİLİYORUM. 21/12/2020 TARİHİNDE BAŞLAMIŞ OLAN IV / A SINIFLI 1685,48 M2 İNŞAATIMIZ; İÇİN 02/03/2023 TARİHİNDE ÖZEL BİNA İNŞAATIMIZ 31/03/2022 TARİHİNDE BİTMİŞTİR DİYE DİLEKÇE VERDİM KURUMA. KURUM 13/09/2022 M2 MALİYETİ 4950 TL HESAPLIYOR VE BAYA FARK PRİMİ ÇIKARTIYOR: BİZİM İNŞAATIMIZ 2022 YILINDA BİTTİĞİNDEN 2021 MALİYE OLAN 1920 TL DEN HESAPLAMA YAPMASI GEREKMEZMİ , BURDA SORUN ŞU İNŞAATIN BİTİŞ TARİHİMİ BAZ ALINIR , İNŞAATIN BİTİŞ DİLEKÇESİNİN KURUMA VERİLDİ TARİH Mİ.

    Yanıtla
    • Merhaba. Dilekçenizi inşaat bitiminden itibaren 30 gün içerisinde vermediğiniz için dilekçe tarihi iş bitim tarihi olarak alınır ve hesaplama buna göre yapılır. 2022 son dönem maliyetlerinden hesaplamıştır SGK.

      Yanıtla
  7. merhaba 237 m2 için 35.994 çıkıyor bunun için sgk ya ne yatırmam gerekli. ve bunu kendim yapabiliyormuyum. bir muhasebeci ye mi gitmem lazım.

    Yanıtla
  8. Merhabalar; firmamız prefabrik beton inşaat işi yapmakta dır, 14823 m2 alan ve toplam maliyeti kdv hariç 5.350.000,00 tl olan yer için inşaatını yaptığımız firma faturada işçilik belirtilmesi istedi, işçilik hesabını nasıl yapabiliriz? bize bu konuda yardımcı olabilir misiniz? teşekkürler

    Yanıtla
  9. Ömer Bey merhaba,
    3A sınıfı toplam inşaat alanı112 m2 olan bir bina yapacağım. Sizin tablonuzdan brüt kazanç 10281 çıkıyor. Bu Rakamın %32,5 u 3341 yapıyor. Bu değer SGK ya ödemem gereken para mı? Bu rakamın 8 e bölünmesi ile çalışacak işçi için gün sayısı mı bulunuyor? Bir işçi için 418 günlük prim ödemesi yaparsam borcum kalmıyor mu?

    Yanıtla
  10. Merhaba,
    Bizim 5.518.000,00 TL tutarında anahtar teslimi inşaat taahhüt işimiz var. Bu iş için sgk ya ödememiz gereken miktar ne kadar acaba? Ödemelerimizi düzenli yapmaktayız.

    Yanıtla
  11. merhaba,
    2020 yılı yapı ruhsatlı,
    2021 yılı SGK tescilli,
    240m2 ‘lik TARİHİ ESER restorasyonu için,
    sgk kurumunca başlangıçta bir hesap çıkarıldı ilişiksiz belgesi alacakken değişti.
    Nerede hata yaptık bulamadım.
    prime esas asgari işçilik tutarını hesaplayabilirmisiniz?
    yardımınız için şimdiden çok teşekkkür ederim.

    Yanıtla
  12. Sayın yetkil benim asgari 410 bin TL işçilik bildirmem gerekiyor bu işçilik bedeli karşılığında toplam ne kadar ssk ödemem cik

    Yanıtla
    • Merhaba. Ödeme teşvikli ve teşviksiz olarak değişir. Sadece 5510 indiriminden yararlanırsanız bunun yüzde 32.5 ini ödersiniz. Ama diğer teşciklerde indirim oranı daha fazla olur.

      Yanıtla
  13. İYİ GÜNLER DİLERİM1249 M2 ALAN BİRİM M2 FİYATI 3800 OLAN YAPININ MALİYETİ İSE 4748328 TLLİK BİR RESTORASYON YAPI RUHSATI İÇİN ÖDENCEK ASGAR SGK İŞÇİLİK TUTARI NEDİR ACABA BEN YAKLAŞIK 140.000 TL OLARAK SGK PRİM ÖDEMESİ HESAPLADIM BİNA TARİHİ ESER DEĞİLDİR

    Yanıtla
  14. Ömer Bey Merhabalar ,
    Tekrardan rahatsız ediyorum önceki yardımlarınız için de çok teşekkür ederim.
    Şimdi biz 450 m2 arsanın üzerine bir depo yapmaya karar verdik.(başka firma için)
    Yapı ruhsatında yapı sahibi A firması yapı müteahhidi B firması ben de C firması olduğuma göre,
    ben B firması için depo inşaatını yapıcam. bu durumda sözleşmeyi her iki firma ile de yapıyor muyum?
    SGK dan kendi direkt adıma dosya açtırdım.

    Yanıtla
  15. S.A İNŞAATIMIZ TOPLAMDA 204,50 M^2 OLUP KENDİ ARSAMIZIN ÜSTÜNE KENDİ İHTİYACIMIZ İÇİN YAPTIK MART 2021 DE BAŞLADI VE MAYIS SONU DA BİTİRMEK İSTİYORUZ. BETONARME 2 KATLI BİNAMIZ HANGİ SINIFA GİRMEKTEDİR. TEŞEKKÜR EDERİZ

    Yanıtla
  16. Merhabalar, biz 450 m2 2 katlı müstakil bir ev yaptık. Iscilerimizin sigorta primleri en az kaç tl yatırabiliriz ve bu sigorta primlerini biz kendimiz e-devlat veya herhangi bir sistem üzerinden yatırabiliyor muyuz? Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Öncelikle dosya tescili açılması, bu dosya üzerinden gerekli sigorta bildirimlerinin yapılması gerekiyor. Bunu siz kendiniz yapamazsınız. İşi bilen yani muhasebeci ya da mali müşavir tarafından yapılması gerekiyor.

      Yanıtla
  17. Merhabalar 1006 metrekare 3b grubuna dahil çerçeveli sistem inşaatımız kaba ve duvarları örülü şekilde müteahhit tarafından yapılıp bize teslim edilme aşamasındadır yapı ruhsat onay tarihi 2019 olarak gözüküyor maliyeti metrekare üzerinden 1210 tl olarak gözükmektedir bu durumda sgkya müteahhit çalıştırdığı işçinin ssk primi olarak ne kadarlık bir ödeme yapmış olabilir bu oran tüm inşaat ssk bedelinin yüzde kaçı kadar olmalıdır yani müteahhit ne kadarlık bir ödeme yapma yükümlülüğündedir detaylı bilgilendirirsemiz sevinirim inşaat bize aittir kaba inşaat ve duvar örümü şeklinde müteahhit firmayla anlaşmıştık

    Yanıtla
  18. bu durumda sorun arz eden bir durum var mı ? Yani benim B firmasında işçi çalıştırmama gerek var mıdır?
    Çok teşekkürler değerli vaktinizi ayırdığınız için..

    Yanıtla
  19. Ama bizim B firmasında hiç çalışanımız yok hepsini C firmasında Sigortalı gösteriyoruz. B firmasında sigortalı çalıştırmayacağımza dair dilekçe verdik.

    Yanıtla
  20. A firması altında dosya açılmadı.
    B firması altında C firması Alttaşeron olarak dosya açıldı.(başka şehirde)
    Diğer şehir de de C firmasını Direk Müteahid göstererek dosya açtık.

    Yanıtla
    • Anladım. Bu durumda B firması sorumlu. Bildirim ve işçilik hesaplamasının B firması adına açılan bu dosyadan yapılması gerekmekte. Ana işveren alt işveren ile birlikte sorumludur bildiğiniz gibi.

      Yanıtla
  21. Teşekkür ederim…
    Ömer Bey ,
    A firmasının hem B firması hem de C firması ile Yüklenici Sözleşmesi var.
    Aynı zamanda da B firmasının C firması ile de Taşeronluk sözleşmesi var.
    yani B firması Taşeron C firması da AltTaşeron ( B firmasının karne doluluğundan dolayı)
    B firmasında SGk lı çalıştırmadığımıza dair dilekçe verdik.
    Tüm çalışanlarımız C firmasında
    Bu durumda C firmasında inşaat bitiminde işçilik hesaplamak istediğimizde A ve B firması ile ilgili bir durum olacak mıdır.
    İnşaat bittiğinde Tüm hesaplamalar C firması üzerinden mi olacaktır.
    Çok uzun oldu biliyorum kusura bakmayın Lütfen
    Teşekkürler:)

    Yanıtla
  22. Merhabalar Ömer Bey,
    öncelikle emeğinize sağlık.
    İşçilik hesaplamasını Yapı Ruhsatında Yapı Sahibi şirket mi yoksa yapı müteahidi şirket mi yapar?
    ikisinin arasındaki fark nedir
    Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhabalar Yasemin HANIM Teşekkürler :).
      Anahtar teslim sözleşme varsa ve sözleşmede işçilik bildiriminin müteahhit tarafından yapılacağı konusunda anlaşma sağlandıysa bildirim yapı müteahhidi tarafından yapılır. Aksi durumda yapı ruhsatı sahibinin bildirim yapması gerekir. Hesaplama her iki durumda da aynıdır ve yazımızda belirtilen hükümler ve hesaplama formüllerini esas alarak bildirim ve hesaplama yapılması gerekir.

      Yanıtla
  23. merhabalar, ihaleli 19.500m2 betonarme okul inşaatımızı 2018 ağustos ayında işe başladık, ve bu yıl sonu bitiyor. Bu iş için asgari işçilik oranı nedir ? Ne kadar pirim ödemem gerekiyor. Rica etsem geri dönüş yaparmısınız?

    Yanıtla
    • Merhabalar. İnşaat işlerinde hesaplama eğer kargir ise %12’den yapılır. Bunun %25 eksiği üzerinden SGK’ya bildireceğiniz tutar hesap edilir. Yanlız hesaplama ihaleli işin KDV hariç istihkak bedeli üzerinden yapılır. Eğer tahmini KDV hariç hakediş bedelini biliyorsanız yazın hesaplayayım. Ruhsat kargir mi karkas mı onu da belirtin.

      Yanıtla
  24. 28.11.2019 tarihinde biten ve ilişiksiz belgesi alınan inşaatın şubat ayındada 304 metrekare tadilat alanı olan ruhsatın maliyeti hesaplarmısınız

    Yanıtla
  25. Merhaba, kooperatif üyesiyim, kooperatif 2 ayrı adadan oluşmakta, 10 adet 3 katlı 6 daireli bina ve 2 adet dubleks villa var, toplam inşaat alanı 3500 m2, inşaat bitiş tarihi 2012 olarak bildirilmiş, bu zaman kadar biriken faizler ödenmemiş vs. oturma izni için SGK dan ilişik kesme yazısı almamız lazım, SGK ya sonuçta ne ödeyeceğiz acaba, yani bize ne borç çıkarırlar, çalışan kişi yok şuan, yardımcı olursanız sevinirim, yönetim bize 275 bin liralık borç çıkardı fakat baktığımızda 2012 de iş bitimi sgk ya zaten bildirilmiş, bize yalan söyliyorlar sanırım… 50 bin tl. gibi birşey çıkar diyorlar ama emin olamadık, lütfen fikir verin bize…

    Yanıtla
      • Merhaba Ahmet Bey. Yapmanız gereken oldukça basit. Bina inşaatı dosyasının olduğu Sosyal güvenlik merkezi işveren servisine gidin. Buradan tüm ruhsatlar üzerinden bakılsın. Gerekirse yeniden hesap yapılır. Eğer yapıldı ise de size ne kadar ödemeniz gerektiği söylenir. Şimdi dosyalar ne zaman açıldı ne zaman kapandı ne kadar bildirim yapıldı bunlar elimizde olmadığı için maalesef bir hesap yapabilmem mümkün değil.

        Yanıtla
        • Sağolun, en son durum şu, sgk ya gittiğimde bana borçların ödendiği koop. artık hiç borcu olmadığı ve ilişik kesme yazısının belediyeye yollandığı söylendi, yapılan genel kurulda 275 bin tl. istediler, ben bunun 50 bin tl. olduğunu sgk dan öğrenip bunları dava ettim, şimdi ise sıkıştılar sanırım, bahane olarak 2. bir genel kurul yapıp 2 adadan oluşan inşaatın 1. adasının (6300 m2 arsa alanı) iş bitimini verdik 2. ada (5000 m2 arsa alanı) duruyordu oda 225 bin çıkıyor diyerek işi karıştırıyorlar, 2. ada daha küçük üstelik, inşaat 2009 da başlayıp 2012 de bitti şeklinde sgk ya bildirim yapılmış, 2019 a kadar borçlar ödenmemiş faiz binmiş, bunlar ödenip borç kapanmış, ada parsel diye bir ayrım yok aslında, arsa alanı 11300 m2, net inşaat alanı 3500m2 imiş, şimdi yönetimin dediği 2. ada borcu yalan gibi duruyor, kime sorsam 275 bin borç olmaz diyor, sgk borcu yoktur yazısı verdiyse tüm koop. u kapsar diyorlar, sanırım aldatlıyoruz yine, 3b sınıfıı bu binalar için bu kadar borç çıkmaz sanırım değilmi…

          Yanıtla
          • Borç çıkmaz demek yanlış olur. Aynı ada parselde olsalar bile 2 farklı dosya açılmış olabilir. Dosyaları görmeden yorum yapamam. Bu yüzden daha önce de dediğim gibi inşaatın bağlı olduğu Sgkya giderek net bilgi almanızı öneririm.

    • Hayır şu an açıklanmadı. Eğer maliyetler açıklanmadan bitirecekseniz SGK 2019 yılı maliyetlerine göre hesap yapar. Maliyetler belli olduktan sonra aradaki farkı ödemenize ilişkin taahhütname alındıktan sonra borcu yok yazınız verilir.

      Yanıtla
  26. merhaba 12.31.2019 tarihli inşaat ruhsatım var 4b 174m2 kargas. inşaata 10.02.2020 tarihinde başlayacağım. işçi sigorta hesabı yaparken 2019 yapı yaklaşık değerini mi almama gerekir. 2020 yapı yaklaşık değerleri henüz açıklanmadı ve mart ayı ortalarında açıklanıyor.

    Yanıtla
    • Merhaba. 2020 birim maliyetleri üzerinden hesaplama yapmanız gerek. SGK tescilini de açtırsaydınız 31 Aralık 2019’da bu durumda 2019 maliyetleri esas alınırdı.

      Yanıtla
  27. 2018 YILINDA İNŞAATA BAŞLADIK VE 24.12.2019 DA BİTİRDİK.YAPI SINIFI VE GRUBUMUZ 4 -C DİR. YAPI RUHSATIMIZ 17999 M2 DİR. 2019 DA TADİLAT GÖREREK 18409 M2 OLMUŞTUR. İNŞAAT BİTİMİNE KADAR P.E.K. 1.121.518,10 TL.DİR. İŞÇİLİK FARKINI HESAPLAMA ŞANSIMIZ VARMI.

    Yanıtla
  28. Merhaba
    İnşaat toplam yüzölçümü 905m2
    Yapım sınıfı ııı
    Yapım grubu b
    Karkas
    Ruhsat 2019
    İnşaat başlama 2020
    Toplam ne kadar sigorta ödenecek
    İşçiler kaç gün sigortalı olacak
    Teşekkür ederim

    Yanıtla
  29. evet inşaat alanı : 35714 m2 dır.
    daha önce yazmama rağmen niye sordunuz anlamadım.
    teyit amaçlı herhalde.

    Yanıtla
    • Merhaba tekrar. İnşaat kargir yani yığma ise toplamda 3.104.975,00 lira prime esas kazanç bildirimi yapmamız gerekiyor. Karkas ise 2.328.731 lira bildirim yapmanız lazım.

      Yanıtla
  30. MEHMET ALİ
    1.RUHSAT TARİHİMİZ AĞUSTOS 2015
    SON REVİZYON RUHSAT TARİHİMİZ MART 2018
    EYLÜL 2019 DA İSKAN (OTURMA) RUHSATIMIZI ALMAK İSTİYORUZ.
    YAPI SINIFI lll
    GRUBU B
    NE KADAR ASGARİ İŞÇİLİK GÖSTERMEMİZ GEREKİR
    TOPLAM KAPALI ALAN 35.714,00 M2 DIR.

    Yanıtla
  31. Merhaba Ömer hocam 4/B sınıfı yapılarda işçilik tutarları sgk genel müdürlüğü yetkisine bırakılmış bunun için sgk içtimai olarak aldığı kararla 4/B sınıfı yapılar için çok yüksek bir fiyat çıkartıyor . Acaba böyle bir yetki varmıdır çünkü şu an benim 198 m2 inşaatım için sgk 66.000 tl ödeme çıkartıyor bu konuda bana yardımcı olabileceğiniz bir bilgi varmı ? nasıl böyle bir uygulama olabilir hocam? bu işte bir yanlışlık mı var hocam?

    Yanıtla
    • Merhaba. Sgkya bırakılmış bir durum değil bu. Eğer ruhsatta 4b yazıyorsa ya da yazmıyor olsa bile bina 4b olma özelliklerini taşıyorsa sgk 4b üzerinden hesaplar. Binanız yapı yaklaşık birim maliyetleri tablosuna göre 4b özelliklerini taşımıyorsa belediyeden yazı almanız gerekiyor. Belediye de vermiyorsa Sgkya itiraz etmeniz gerekiyor.

      Yanıtla
  32. Merhabalar, ben otopark dahil 4 katlı bir inşaat yaptım. toplam inşaat alanı 472 m2, kullanım amacı: konut, İnşaat türü:Betonarme, yapı sınıfı:3A olan yapı için sgk için ne kadar prim ödemem gerekir veya bir kişiyi kaç gün asgari ücretten göstermem gerekir. kısacası sgk dan borcu yoktur kağıdı almam için nekadar cebimden çıkar yardımcı olursnız sevinirim ayrıca yapı başlama yılı 2019

    Yanıtla
  33. Ömer hocam size bir sorum daha olacak ama inşaat ssk ödemelerinde 4/B grubu olduğunda 3/A grubu ödemesine göre 10 KAT fark çıkarttılar doğrumudur acaba benim inşaat 4/b sısnıfı olduğu için 233.000*0.75=174,750 bununda 174,750*0,375=65.531 tl yani 65 bin tl ödeme çıkardılar bu direk yatacak olan para 3/a grubu olsa idi 5 -6 bin tl çıkıyordu b acaba yanlış hesap mı yaptı sgk yoksa çarpan değerleri gerçekten farklı mı?

    Yanıtla
    • Merhaba tekrar. Tabi ki 4b yapı sınıfında maliyet 3A’ya göre yüksek. Ama öyle 10 kat yüksek olmaz. Yanlışınız var.

      Yanıtla
  34. Hocam belediye elemanları ısrarla 4b sınıfı diyor birkaç araştırma yaptığımda 4b ye girmeyeceğini öğrendim fakat elimden birşey gelmiyor.Dosya açılışı yapılmıştı hatta muhasebeci alışkanlık üzere hep 3a üzerinden pirim hesaplayıp bitiş dilekçesi verildi.en son ilişik kesmeye gittiğimizde karşımıza 4b üzerinden hesaplanan 233000tl inşaat maliyetinin yüzde 75 i bulunarak onun da %37,5 kısmı kadar ssk pirimi çıkardılar.Şu an çaresiz ne yapacağımı bilemiyorum .Hocam ne yapmalıyım sizce?

    Yanıtla
    • Yani Belediye’den düzelttirme yapamaz ve bununla ilgili de SGK’ya yazı vermezseniz biraz zor. Ancak çıkartılan fark işçilik ile ilgili SGK’ya itiraz dilekçesi verebilir, Müfettiş incelemesi talep edebilirsiniz. SGK dosyayı teftişe gönderir. Ödenmesi gereken tutarı müfettiş hesaplar.

      Yanıtla
  35. İyi günler toplam1 katlı müstakil 1 bölümden oluşan 4b sınıfı yüksekliği 3.50 mt olan 198 m2 konut yaptırdım 4b olduğu için sgk işçilik için fark istiyor çok tutar denildi ne kadar tutar acaba? Şimdiden teşekkür ederim.Belediye inat etti ruhsata 4b yazdı bunu değiştirebilirmiyim?

    Yanıtla
    • Merhaba. Neden 4b yazıldı ki onu anlayamadım ? Dosya açılışı yaptınız mı yoksa ilk defa mı yapacaksanız ? SGK dosyası açtıysanız ne zaman açtınız ve bitim dilekçesini ne zaman vereceksiniz ?

      Yanıtla
  36. 980 x150 =147.000.00 x 6.75 %=9.922.50 buluyorum burada işçi kaç gün çalışması gerekiyor?
    3558.40 x 3 =10.675.20

    Yanıtla
    • Canan Hanım,
      İşçiyi kaç gün bildireceğim diye bir şey olmaz. Diyelim ki inşaat için bildirilmesi gereken prime esas kazanç 100 lira. Bunu 10 işçi ile ve 10 liralık kazançla 1 ayda da bitirebilirsiniz 1 işçi ile 10 ayda da. Bu size kalmış.

      Yanıtla
  37. teşekkür ederim Ömer Bey numaranız olsa idi detaylı bilgi alabilirdim benim mail adresim size ulaşıyor sanırım yada size ulaşabileceğim tel yada mail de olabilir

    Yanıtla
  38. selam Ömer Bey
    işçiyi 3 ay ssk göstermem gerekiyor
    sizden ricam bu hesaplamayı formül olarak nasıl yaptınız ayrıca 7035 brüt kazanç 83 gün nasıl buluyoruz asgari ücret 2.558.40 brüt

    Yanıtla
  39. merhaba Ömer Bey 3
    işçiyi 3 ay göstermem yeterli sanırım
    nasıl hesaplandığını işlem olarak yazabilir misiniz?yada formül olarak mail adresimede gönderebilirsiniz
    iyi günler

    Yanıtla
    • Yazımızda anlattım zaten detaylı:). Buradan anlatmak uzun sürecektir. 3 İşçiyi asgari ücretten bildirecekseniz 1,5 ayda bitmesi gerekir en fazla.

      Yanıtla
  40. merhaba inşaat karkas
    Ömer Bey sizden ricam maliyeti nasıl hesaplayacağım birde işçiyi asgari ücretten kaç gün çalıştırmam lazım onun hesaplaması nasıl yapılıyor?
    teşekkür ederim iyi günler

    Yanıtla
    • Toplamda yaklaşık 7035 brüt kazançlı bildirim yapmanız gerekiyor. Yani asgari ücret ile 1 işçi bildirecekseniz yaklaşık 83 gün çalıştırmanız gerekiyor.

      Yanıtla
  41. yapı sınıfı ııı
    yapı grubu A
    yazıyor
    işçiyi asgari ücretten kaç gün çalıştırmam gerekir birde maliyetini hesaplayamadım :(yardımcı olursanız sevinirim
    teşekkür ederim

    Yanıtla
  42. yapı ruhsatı elimde
    ruhsatın onay tarihi 20.11.2017
    ruhsatın geçerlilik tarihi 20.11.22
    sigorta dosyasını 09.05.2019 açtım işçiyi 09.05.2019 giriş yaptım
    toplam yüzölçüm (m2) 150 (mesken 100 tarım hayvancılık 50) maliyetini ve kaç gün işçi çalıştırmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim
    not:yapı ruhsatında 75.1 m2 maliyeti 694 yazıyor
    76.yapının maliyeti 104100 yazıyor

    Yanıtla
    • Merhaba. Yapı sınıfı ve grubu nedir ? Oradaki maliyet değil o 2017 yılına ait maliyet. Siz 2019’da başladığınız için 2019 maliyetleri üzerinden hesaplama yapılacaktır.

      Yanıtla
  43. 31.12.2018 tarihinde belediye tarafından onaylanıp mart ayında başlanılan inşaat plan projeli (belediye dosya açılması için sgk ya bildirmiş) bina otopark ve 3 daire projede yer almakta. bu bina için her ay kaç kişi sigortalı gösterilecek ve maaşları ne kadar ücret üzerinden gösterilecek. yani bankaya ne kadar sigorta ödenmeli…

    Yanıtla
    • Merhaba. Şu kadar kişi şu kadar kazanç ya da maaşla bildirilmeli diye bir zorunluluk yok hocam. Yazımızda da belirtildiği üzere önemli olan inşaat için gerekli olan asgari işçiliği SGK’ya bildirmek.

      Yanıtla
  44. merahaba. biz kendi tapulu arsamız üzerine 40m2 tek katlı bir müştemilat yaptık. belediye yapı tatil tutatanığı tutup sgkya göndermiş. bize gelen yazıya göre sgk dosya açılışından para cezası uygulanmış. benim sorum ben bu para cezasını ödersem, sgkya 40 m2 üzerinden işçilik bildirirsem açılan dosyayı kapatabilirmiyim. ruhsatım henüz yok, dilekçe ya da başka bir belge sunmam gerekirmi. teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Muhtemelen Sgk İnşaat ile ilgili denetim yapacaktır. Bu süreçte siz ödeme yapamazsınız. İdari para cezasını ödeyerek beklemeniz gerekiyor. Bağlı olduğunuz SGK ile görüşerek net bilgi alabilirsiniz.

      Yanıtla
Yorum yapın