Bina inşaatı için SGK işyeri tescili başvurusu yapmak istiyorsanız bu içerikte yapmanız gerekenler ve konu hakkında kafanıza takılan tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.
İnşaatlarda SGK dosya açma süresi 2025
Belediye’den yapı ruhsatı aldıktan sonra kanunen inşaata iki sene içerisinde başlamanız ve inşaat SGK dosyası açmanız gerekiyor. İki sene içerisinde eğer inşaatta herhangi bir çalışma olmayacaksa bunu bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmeniz gerekiyor. Aksi halde SGK inşaat ruhsat tarihinden itibaren en geç 2 yıl sonrasına kadar işyeri dosyası tescil ettirmediğinizde işyeri tescil evraklarını vermenizi sizden isteyecek ve vermediğinizde de cezai işlem uygulayacak.
Bunun için ruhsat aldığınızda özel inşaat SGK bildirimi için gerekenleri şöyle özetleyebiliriz.
- Eğer ruhsat alınış tarihinden itibaren 2 yıl içinde inşaata başlamazsanız inşaata başlamadığınızı ve başladığınızda inşaat sgk dosya açılışını bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne dilekçe ile bildirin.
- Eğer inşaata başlarsanız en geç başlama tarihinden 1 gün önce sgk işyeri tescil başvurunuzu yapın. Bina inşaatlarında sgk tescil işlemleri ve sigorta dosyası nasıl açılır konusunda ayrıntılı bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz.
İnşaat işlerinde SGK dosya açılışı nasıl yapılır?
Diğer işyerlerinde olduğu gibi özel binalarda da SGK dosya açma işlemi oldukça kolaydır. Öncelikle başvuruyu E-SGK işyeri tescil ekranından yapmanız gerekiyor. Başvurunun online yapılması zorunlu. SGK işyeri tescil başvurusu içeriğimizden adım adım başvuruyu nasıl yapabileceğiniz hakkında bilgi bulabilirsiniz. Online başvuru ardından evrakları tescil ekranına yüklemeniz gerekmektedir.
SGK inşaat dosyası açmak için gerekli evraklar nelerdir?
Bina inşaatı sigorta dosyası açılışı için gerekli evraklar şunlardır;
- E-SGK işyeri tescil ekranında onay aşamasında almış olduğunuz işyeri bildirgesi ( bildirgeyi imzalayın)
- Bina inşaatı sahibine ait kimlik fotokopisi,
- Bina inşaatı ruhsatı.
İnşaat tüzel kişilik adına açılacaksa yukarıdakilere ilave olarak;
- Ticaret sicil gazetesi fotokopisi.
- Yetkili kişilerin imza sürküleri.
- Şirket vergi levhası fotokopisi.
Merhaba,
sahip olduğum şirkete ait arazinin üstüne 150 m2 depo yaptıracağım. Ruhsatta iş sabibi firmamın adı müteahhit olarakta müteaahit firmanın adı yazıyor. Sgk dosyasını kim adına açtırmalıyım. Anahtar teslim sözleşme yok
Sözleşme yoksa inşaat ruhsat sahibi adına açmanız gerek dosyayı.
Ömer bey size nasıl ulaşabilirim. Ben inşaat ruhsatını aldım fakat otomatik SGK açılmamış. Metrekare yüksek olduğu için müteahhit firma var ruhsat da sizin tarifinize göre SGK kayıt açtım kullanıcı adımı bulamıyorum şifreler tamam
Kullanıcı adı TC numaranız Semih BEY.
merhaba. kentsel dönüşüm kapsamında bir yakınımın inşaat taahhüt işi yapacağım. anahtar teslim bir bedel karşılığı 05,05,2022 tarihinde müteahhit sözleşmesi imzaladık. yapı inşaat ruhsatı 03,07,2023 tarihinde çıktı. sgk işyeri tescili için 05 mayıs 2022 deki sözleşmemi mi ibraz edeceğim yoksa sgk için yeni tarihli bir sözleşme imzalayıp işçi girişlerini o tarihe göre mi yapacağım.
Yeni sözleşmeye gerek olacağını sanmıyorum. Eskisini ibraz edebilirsiniz.
merhaba ben erzincanda köyde kendi arsama inşaat yapacağım. özel il dareden izin yazısını aldık. sgk açılışını kendim yapabiliyorum diye biliyorum. inşaatı kendim yapacağım için kendimimi sigortalı göstereceğim. bu konuda yardımlarınızı rica ederim.
Merhaba. Size ait inşaatta sigortalı olamazsınız. Kendiniz yapsanız bile gerekli işçiliği bildirmeniz gerek SGK’ya.
Merhaba,
Kendi binamızı yaptırıyoruz, mevcut bina üzerine yine projesine uygun ilave kat atılıyor ve atıldı. Arada müteahhit firma da var. Ruhsat tekrar yenilendi ve çıktıktan 4-5 ay sonra inşaat başladı. Şu an itibariyle de ruhsatın 2. senesinin bitmesine de 4-5 ay var. SGK ya sigorta bildirimini müteahhit firma kendi adınamı yoksa bizim adımıza mı yaptı, bunun bir önemi var mı? Ama bize yapıldığını bildirdi ve ödemesinin yapılması gerektiğini cezaya girdiğini söylüyor. Müteahhit firma bize bir ödeme çıktı diyip yakın zamanda 2875 TL gibi bizden bir ücret aldı. İnşaat %100 bitmedi, iç ince işçiliği duruyor zemin,mutfak ve kapılar vb. Bu SGK primi neye göre hesaplanıyor? Ne ödenecek hiçbir yerde miktarla ilgili bir bilgi bulamadım. Ayrıca SGK pirimini ödemeden önce herşeyin %100 bitirilmesi mi gerekiyor? Bilgi verebilir misiniz?
Teşekkürler. Saygılarımla
Merhaba. İnşaatın yapı sınıfı, metrekaresine ve bitiş dönemine göre Yapı Yaklaşık Birim maliyetleri tablosundaki maliyete göre hesaplama yapılmakta. İnşaat asgari işçilik hesaplama sayfamızda nasıl hesaplandığı konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Eğer anahtar teslim sözleşme imzaladıysanız bu durumda müteahhit sorumlu SGK işçilik priminden. Aranızdaki anlaşmaya göre değişir yani bu durum.
Arama ev yaptırmak için bir müteahhit firma ile anlaştım, bu işlemler benim adıma (benim kimlik fotokopi ile) mi yapılmalı, müteahhit firma kendi adına mı yapmalı? Teşekkürler
Merhaba. Anahtar teslim sözleşmesi ile anlaştıysanız müteahhit adına da inşaat dosyası açılabilir. Ruhsatta müteahhit bilgilerinin olması gerekiyor ama.
Belediyede iskan için işlem yaparken SGK ya ödenen sigorta primleri yapı ruhsatındaki herhangi bir tarihe kayıt ettiriliyor mu yoksa o sıradaki tarihi geçerli oluyormu. Yani 2022 sigortam var 2021 de yok 2021 e isledilebilirmi
Merhaba. Sorunuzu anlayamadım.
Merhaba. ben arsama iki katlı ev yapiyorum. Yapı ruhsatini aldim işçim olmayacak kendim yapacağım. Bunun durumda sgk ya nasil prim odenecek veya hicmi odenmeyecek. iskan basvurusunda hic prim odenmemis diye cezam olurmu. Şu an gss’liyim
Merhaba. Kendiniz yapsanız bile SGK’ya dosya tescil ettirmeniz ve gereken sigorta primini yatırmanız lazım.
Anahtar teslim islerde de “kat karsiligi” basliginda belirttiginiz sekilde mi dosya acilisi yapilmali?
Merbaba. Evet müteahhit adına dosya açılır. Diğer yapılması gerekenler yazımızda adım adım anlatılmıştır.