Bakıcı sigorta işlemleri kolay işverenlik kapsamında kolayca yapılabilmektedir. Bu içerikte kolay işverenlik ile bakıcı sigortası nasıl yapılır konusunda bilgi bulabilirsiniz.
Bakıcılara sigorta zorunluluğu var mı?
Kanunen bakıcı çalıştıranların bunları Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirerek prim ödemelerini yapması zorunludur. Ay içerisinde ister 10 günden az, ister 10 günden fazla, ister günlük, ister saatlik çalıştırılsın. İşveren ve işçi ilişkisi varsa daha doğru bir ifade ile ücret karşılığı iş yapılıyorsa sigorta bildirimi de zorunludur.
Dilerseniz başvuruya geçmeden önce bakıcı sigorta primi ne kadar sayfamızı ziyaret ederek teşvikli ve teşviksiz aylık bakıcı sigorta primlerine göz atabilirsiniz.
Bakıcı sigortası başvurusu nasıl yapılır?
Bakıcınız ay içerisinde 10 günden yani 75 saatten fazla çalışıyorsa ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar kapsamında, 10 günden yani 75 saatten az çalışıyorsa 10 günden az çalışanlar kapsamında SGK’ya bildirimini yapabilirsiniz. 10 günden az çalışacaklar için bildirim online da yapılabiliyor.
Biz bu yazımızda ay içerisinde 10 günden/75 saatten fazla çalışan bakıcının ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar kapsamında bildirim işleminin nasıl yapılacağı konusunda bilgi vereceğiz. Takip etmeniz gereken yol ve bakıcı sigortası için gerekli evraklar şunlardır;
- Başvurular artık elektronik ortamdan yapılmaktadır.
- Başvurular e-devlette SGK işyeri tescil uygulaması üzerinden yapılmaktadır.
- Öncelikle ilgili ekrana işveren T.C. numarası ve E-devlet şifresi ile giriş yapın.
- GERÇEK KİŞİ İŞYERİ BİLDİRGESİ DÜZENLE kısmını tıklayın.
- İşyeri Bilgileri bölümünde bağlı olduğunuz il/ilçe SGK bilgisini seçin. Sigortalı Çalıştırmaya Başlanacak Tarih kısmında bakıcıyı çalıştırmaya başlayacağınız tarihi yazın. Yapılan İşin Niteliği kısmına “Bakıcılık Hizmetleri” yazabilirsiniz. “Kolay İşverenlik Kapsamında İşyeri “ kısmını Evet yapın ve Ev Hizmetleri seçeneğini seçin. Çalışmaya başlayacak sigortalı kısmını “1” yazın.
- Adres bilgileri sayfasını eksiksiz doldurarak sonraki sayfaya geçin.
- Yönetici bilgileri kısmında bakıcıyı çalıştıracak kişinin T.C. numarasını yazarak sorgulama yapın. Cep telefonu bilgisini de girdikten sonra EKLE kısmına basın.
- “E bildirge kullanıcı” kısmında şifre verilecek e-bildirge kullanıcısını tanımlayın. T.C. numarası yazarak sorgulaya basın ve sonrasında Ekle deyin.
- “Sigortalı bilgileri ” kısmında bakıcının T.C. numarasını yazarak sorgulama yapın. Bu bölümde Sigorta Kolu kısmını Ek 9 10 günden Fazla Uzun Vade olarak seçiniz. ÇSGB İş Kolu kodunu ” Sağlık ve Sosyal Hizmetler” ve ya ” Genel İşler” olarak seçebilirsiniz. Görev kodunu “işçi” olarak seçin.Nace kodu bölümünde çocuk bakıcısı için 5311.01 kodunu hasta bakıcı için ise 8730.02 kodunu seçenebilirsiniz.
- Son olarak kaydet dedikten sonra sgk bakıcı sigortası başvurusu tamamlanmış olacaktır. Buradan alacağınız çıktı, işveren kimlik fotokopisi ve çalışacak kimlik fotokopisi ile birlikte bağlı olduğunuz SGK’ya başvurmanız yeterli olacaktır.
Bebek bakıcı sigortası nasıl yapılır?
Bebek bakıcınız ay içerisinde 75 saatten az çalışıyorsa ev hizmetlerinde 10 günden az çalışan, 75 saatten fazla çalışıyorsa 10 günden fazla kapsamında bildirimi yapabilirsiniz.
Hasta bakıcı sigortası nasıl yapılır?
Evde hasta bakıcısı için sigorta başlatma, çıkış, teşvik ve başvuru işlemleri aynen bu yazıda anlatıldığı gibi olup farklı bir prosedür bulunmamaktadır. Evde bakıcı sgk başvurusunu nasıl yapabileceğinizi yukarıda adım adım anlattık.
Evde bakıcı sigortası teşvikleri nelerdir?
Başvuru formunda da yer alan C- YARARLANILACAK PRİM TEŞVİKLERİ kısmında da görüleceği üzere çalıştırdığınız bakıcı için yararlanabileceğiniz birtakım sigorta prim teşvikleri diğer adıyla sigorta prim indirim düzenlemeleri bulunmaktadır. Bunlar sizin için büyük önem arz etmektedir. Zira teşviklerle birlikte primin neredeyse yarıdan fazlasını devlet ödemektedir. Gelelim bu teşviklerden yararlanma şartlarına. İşveren olarak yararlanabileceğiniz tüm sigorta prim teşviklerini tek başlık altında topladık. Hemen SGK teşvikleri sayfamızı ziyaret ederek teşvik şartlarına göz atabilirsiniz.
Sigortasız bakıcı çalıştırma cezası ne kadar?
Bakıcı sigorta cezası biraz ağırdır. Sigortasız olarak çalıştırdığınızın tespiti halinde sigortasız çalıştırdığınız her dönem için brüt aylık asgari ücretin 2 katı tutarında idari para cezası uygulanır. Ayrıca sigortasız bakıcı çalıştırmak nedeni ile işe giriş bildirgesinden brüt asgari ücretin iki katı ve işten ayrılıştan da brüt asgari ücretin 1/10’u tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.
Merhaba Ömer hoca kolay gelsin ben bir kuaförde eleman olarak çalışıyorum ve orada zor durumdayım çıkmak istiyorum altı yıldır çalışıyorum ama memnun değilim zorla çalışıyorum yabancı olduğum için şimdi işten ayrılıp tekrar başka bir kuaförde çalışmak istiyorum ama burada bir sorun var benim iş verenim hasta bakıcısı olarak göstermiş beni şimdi başka bir yerde hasta bakıcısı olarak çalışırsam benim diğer sigortam iptal olur mu ?ya da yakın tanıdık diye birini buldum o bana onu yapsa şartları nedır yanı sorun çıkar mi ???
Merhaba. Sigortanın iptali söz konusu olmaz. Meslek kodu da geriye dönük düzeltilebilir. İşveren düzeltmezse SGK’ya şikayette bulunabilirsiniz SGK yapar gereğini.
merhaba Ömer bey ben Balıkesir de ikamet ediyorum. annem babam Ankara da bir kamu bakım evinde kalıyor. onlara haftada üç gün bakıcı tuttum. kurum sigorta istiyor. benim üzerimden bunu Balıkesir SGK dan yapabilir miyim?
hangi adımları yapmam gerekiyor. konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
teşekkür ederim.
Merhaba. İşveren anne ya da babanız olabilir. Siz olamazsınız onlara bakacaksa. Anne ya da babanızın e-devlet şifresi ile tescil başvurusu yapabilirsiniz.
Ömer Bey Merhaba,
Şubat ayında çalışmış olan bakıcım için teşvik tanımlamasını 17.03.23 tarihinde yapabildim. Deprem nedeniyle maalesef başka sorunlarla uğraşınca gözden kaçtı. Geç mi kaldık? Yapabileceğim bir şey var mıdır?
Ayrıca prim ödemesi yapamıyorum. Kolay işverenlik kapsamında ayın 20sine kadar yapamayacağım şeklinde bir uyarı veriyor. Doğrulayabilir misiniz?
Teşekkür ederim.
Merhaba Esra HANIM. Her ayın borcu diğer ayın 14’ünde tahakkuk eder kolay işverenlik sisteminde. Buna göre borç sorgulaması yapınız.
Haklısınız, bahsettiğim Şubat Ayı sigortası. Maalesef teşviksiz tutar borç olarak görünmekte. Bunu yeniden düzenletme şansımız var mıdır, itiraz veya başka bir işlemle?
Eğer teşvikten yararlanma şartlarını sağlıyorsanız teşvik tanımlaması girmeniz gerek sisteme. Bu aydan sonra en azından teşvikli olarak işler. Şubat ayını düzeltemezsiniz.
Merhaba Ömer Bey,
İşkura kayıtlı işsizim. Birkaç yıldır da çalışmıyordum. Farklı ikamette oturan annem için yanında çalışan olarak ev işleri,… vb. işlerini yapacağım karşılığında belirli bir ücret ve sgk yatırılacak.
Annem benim için hangi sigorta teşviklerinden yararlanabilir şu anda? Bilgi vermeniz rica olunur.
İyi çalışmalar.
Merhaba. Şartlar sağlanıyorsa 6111 teşviki var sadece. Başka bir teşvik yok.
Merhaba lar evde 3 aydır çocuk bakıcımız çalışıyor. Bakıcı teşviki almamız için ne yapmamız gerekiyor. Bizi aydınlatırsanız sevinirim
Merhaba. Bakıcı sigorta prim teşviki bu ay sona eriyor. Büyük ihtimalle uzatılmayacak.
Ömer Bey Merhaba , 4447-19 nolu teşvikten yararlanmak istediğimiz için son üç ay sgklı çalışmamış bir bakıcı bulduk , işkura iş arayan olarak kayıt yaptırmış mesleği kısmında konfeksiyon işçisi olarak gözüküyor bu teşvik çıkması için bir engel mi ? Bu meslek kısmında değişiklik yapılabiliyor mu acaba ? Desteğiniz için teşekürler.
Merhaba. Meslek engel değil. Ama teşvik bu yıl sonuna kadar sürecek bilginiz olsun.
Ömer Bey teşekkür ederim.
Rica ederim iyi günler.
Ömer Bey , 4447.10 da mı yıl sonuna kadar acaba ? Alternatif bir teşvik türü yok sanırım. ilginiz için teşekkür ediyorum.
İkisi de bu yıl sonu bitiyor. Belki uzatılır bilemeyiz ama şu an en iyi iki teşvik bunlar.
Merhaba Ömer Bey
2022 sonu gelmeden başvurusu yapıldığı durumda 15 ay devlet ödemesi yapılır mı?
Merhaba. Teşvik bu yıl sona eriyor. En fazla yıl sonuna kadar yararlanırsınız uzatılmazsa.
Ömer Bey merhaba,
Kızım 3,5 yaşında ve eşimin ablası bakıyor. Eşimin ablasına 10 günden fazla süreli olacak şekilde bakıcı sigortası yaptırmak istiyoruz, herhangi bir teşvikten yararlanabilir miyiz,
Merhaba. Teşvik şartları sayfamızda ayrıntılı olarak mevcut bir göz atın isterseniz.
hasta bakıcı 10 günden fazla çalıştırıyoruz. sigortasını ödüyoruz.
Tazminat hakkı varmı bu tip çalışanların..
Teşekkürler selamlar Ömer bey
Merhaba. Evet tabi ki var tazminat hakları. Eğer en az 1 yıl çalıştıysa ve tazminat için gereken şartlar sağlanıyorsa ödemek zorundasınız.
Ömer hocam merhaba,
Ben 4447 19. maddeden yararlandım ve teşviğimiz yıl başında sona erdi.
Sonrasında 7 aylık bir dönemde bakıcımızla anlaşıp sigortasız devam ettik.
Şimdi 6111(4447 10. madde) den eşim üzerinden yararlanmak için sgk ya gittiğimizde artık edevlet üzerinden “4A sigortalı ” seçeneğiyle işe giriş bildirgesinin yapılması gerektiğini belirttiler.
Bu seçenekle bilgileri doldurduk.
Bilgileri doldurduktan sonra “e-Bildirge kullanıcısı ******** TC kimlik numaralı ******* in e-Devlet kullanıcısına e-Sigorta Sözleşme Onayı gönderilecektir. e-Sigorta Sözleşme Onayı sonrasında e-Bildirge kullanıcısı aktif hale gelecek olup, e-Bildirge kullanıcısı aktifleştirilmemiş işyerlerinin kolay işverenlik kapsamında çalıştırmış oldukları sigortalılar adına otomatik tahakkuk oluşturulmayacaktır”
Seklinde bir bildirim ile bilgilendirildik.
Umarım birşeyleri yanlış doldurmamışızdır.
Size sorum edevlet üstünden bu bilgileri doldurduktan sonra nasıl bir yol izlememiz gerekiyor.
Konu hakkında güncel bilgiye haiz misiniz?
Teşekkürler.
Merhaba Fatih BEY. Kolay işverenlik başvurusunu evet e-devlete aldılar. Ama oradan süreç tam olarak nasıl işliyor bilmiyorum inanın. Eğer başvuruyu tamamladıysanız SGK ile iletişime geçmenizde yarar var.
Merhaba,
hafta içi calısıyor bakıcımız. kanuni olarak ödememem gereken sigorta gün sayısı 22 gü müdür yoksa 30 gün üzerinden mi yapılmalı ?
teşekkürler.
Merhaba. 30 gün üzerinden yapmanız gerekmektedir.
Merhaba engelli anneme bakiyorum.sadece bakıcı parasi aliyorum.sigorta yaptirabiliyor muyum yani devlet banada yapar mı.bide yaparsa ne yapmaliyim.
Merhaba. Sigortayı devlet ödemiyor. Ama 27103 teşvik şartlarını sağlıyorsanız ilk 3 ay siz ödersiniz sonraki 15 ay devlet öder.
Evde cocuk bakicisi calistiracagim 4447 sayılı yasanın geçici 19. Madde 7103 sayılı yasanın tesvikinden yararlanmak için cocuk bakicisinin lisansli olması sart mi
Merhaba
76 yaşında kayınbabamın ev işlerini ve yemeğini yapıyorum.Bakım için sigorta teşviki olur mu?
Merhaba. Yazımızda gerekli şartlar var. Eğer sağlıyorsanız olur.
Evde cocuk bakicisi calistiracagim 4447 sayılı yasanın geçici 19. Madde tesvikinden yararlanmak için cocuk bakicisinin lisansli olması sart mi
Iyi akşamlar 3 yıldır kayinbabama evde bakıyorum gözleri görmüyor evde bakim parası alıyorum devlet mı karşiliyor acaba sigorta parasini ? Sigortalı olabiliyormuyum
Merhaba. Hayır sigorta parasını devlet ödemez. Ancak teşvik şartlarını sağlıyorsanız en az 15 ay boyunca devlet ödeyebilir priminizi.
Merhaba,
2021 yılı için aylık 10 günden fazla çalışacak bakıcımız için ödememiz gereken net maaş tutarı mı 3040.88 TL yoksa brüt maaş mı bu acaba? Bir de Sigorta Primine Esas Günlük Kazanç Tutarı olarak ne yazmamız gerekiyor? Bakıcımız haftada 5 gün, ayda 20 gün gelecek.
Cevaplarsanız sevinirim, Teşekkür ederim
Merhaba. Ödemeniz gereken net maaş tutarı 3040,88 TL. Eğer asgari ücret üzerinden sigorta bildirimi yapacaksanız 119,25 TL yazmanız gerek sigorta primine esas kazanç kısmına.
Kayinvalidem yaşlı olduğu için ona bakıp ev temizliği vs işlerini yapıcağım. 10gunden fazla çalışacağım için nasıl ne yapmam gerekiyor sigorta primi mi ödemek istiyor
Merhaba. Yazımızda sigortanın nasıl yapılacağı, teşvik şartları ve aylık ödenecek güncel sigorta prim tutarları da mevcut. Bunlara bakınız eğer kafanıza takılan olursa tekrar sorabilirsiniz.
Merhaba,
Evde çocuk bakımını annem yapıyor. Aile yakını olması teşvikten yararlanmamıza engel mi.
Birde Sigorta girişi hangi kurumdan yapılmış sayılıyor. (4A/AB/4C yada eski adı ile SSK Bağkur)
Merhaba. Farklı evde ikamet ediyorsanız sorun olmaz. Yeni adı ile 4A Eski adı ile SSK kapsamında oluyor.
Bakiciya asgari ücretten daha az maaş ödüyorsak eğer bu teşvikten faydalanamiyormuyuz? En düşük asgari ücret mi ödemek gerek bunu nasıl belgeletiyoruz
Merhaba;
teşvikten yararlanmak için işverende aranan şart var mı? max gelir şu olmalı gibi?
Merhaba. Hayır öyle bir şart aranmıyor. Prim ödemelerinizi düzenli yapmanız yeterli. Öncesinde adınıza tescilli işyeri varsa ya da ev hizmetleri kapsamında daha önce sigortalı çalıştırdıysanız ortalamaya bakmak gerekiyor. Eğer böyle bir durum yoksa bir şart aranmaz.
anne hemşire baba polis olan çiftin çocuklarına hafta içi 7:20 den 17:30 a kadar evlerine gidip bakıyorum. Merhaba hocam Benim 2007 2014 yıllarına ait 7 yıl sigortalı çalışmam var devletin sigorta desteğinden faydalanabilmem için ne yapmam gerekiyor yararlanılacak prim teşviklerinden hangisini seçmem gerekiyor işkur kayıdım var yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim iyi akşamlar
Merhaba. 4447/19.madde teşviği sizin için uygun olabilir. Sayfamızda ayrıntılı şartları var. Göz atmanızı öneririm.
Ilk defa bakici calistiriyorum. Bu tesvikten yararlanabilmek icin bakicinin maasinin min ve max degeri var mi?
Merhaba. Brüt maaş aylık olarak en az 2029.50 TL en yüksek ise bunun 7.5 katı olabilir.