SGK Soru Sor & EYT Uzmanı & Ücretsiz Danışma

SGK soru sor ve sorulan bu sorunun cevabını almak günümüz şartlarında bir hayli zorlaşmıştır. Doğru bilgiye erişim bir hayli zor olmaya başlamıştır. Sosyal Güvenlik mevzuatının geniş olması, değişkenlik göstermesi ve dolayısıyla sürekli güncelleniyor olması bir işlem hakkında tek doğruya ulaşmayı maalesef zorlaştırmakta. Biz de sayfamıza ekleyeceğimiz bu hizmet ile SGK konusunda yaşadığınız problemler ile ilgili doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlayacağız. Eğer siz de SGK sorularımı kime sorabilirim diyorsanız doğru yerdesiniz.

Peki sgk ya soru sormak istiyorum nereye sorabilirim, sgk ya soru sormak için telefon numarası kaç? Sorunuzu sormanız için sizden herhangi bir ücret istemiyoruz ve üyelik şartı da yok. Yapmanız gereken yazının sonundaki yorum bölümünden eposta adresinizi, adınızı soyadınızı ve sorunuzu yazarak bize göndermek. Sorunuz kısa süre içerisinde uzman ekibimiz tarafından cevaplanacak ve mail adresinize gönderilecektir. 

Sgk soru sorma ( hangi soruları sorabilirim)

Yazının sonundaki ssk soru sorma bölümünden;

  • Emeklilik  işlemleri ve ne zaman emekli olabilirim ile ilgili sorularınızı,
  • Yurt dışı SGK borçlanma işlemleri
  • İşsizlik maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • Kıdem tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • İhbar tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu işveren işlemleri ile ilgili sorularınızı,
  • Genel Sağlık Sigortası ve yeşil kart ile ilgili sorularınızı,
  • Bakım parası ve engelli maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • 657 Sayılı Devlet memurları kanunu ile ilgili sorularınızı,
  • İsteğe bağlı sigorta ile ilgili sorularınızı,
  • Kısacası Sosyal Güvenlik ve Çalışma Mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
  • Sgk uzmanı soru sorduğunuzda sorunuzu en kısa sürede yanıtlayacaktır.

Sgk uzmanına soru sor, nasıl sorabilirim ?

Yukarıda belirtilen konuların hepsi ve yazamadığımız özellikle Sosyal Güvenlik, yurtdışı borçlanma işlemleri, emeklilik şartları ve alınacak ortalama emekli maaşı, işveren teşvik ve bildirge işlemleri, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kısacası iş hukuku ve Sosyal Güvenlik Hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Sgk soru sorma hattı numarası kaç ?

Sgk soru sorma telefonu 170’tir. Telefon ile sgk uzmanlarına soru sormak istiyorsanız telefonunuzdan 170 numaralı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sgk soru cevap hattını arayabilirsiniz. Telefonda sgk ile ilgili soru sormak istiyorum dediğinizde sizi çağrı merkezinde ilgili kişiye aktarırlar.

Sgk online soru sormak ( En çok sorulan sorular)

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sgk ile ilgili soru sormak için geliştirdiği online bir platform/uygulama bulunmamaktadır. Bu hususta sadece Alo-170 hattı üzerinden sgk telefonla soru sormak mümkündür. Geliştirilen sgk ile ilgili soru sorma uygulaması bulunmamaktadır. Bize çok sorulan bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.

Sgk ile ilgili soruları nereye sorabilirim ?

SGK ya da emeklilik ile ilgili soru sormak için en doğru yerin sayfamız olduğunu söyleyebilirim. Uzmanlarımız tamamen ücretsiz olarak sizlere hizmet vermektedirler. Ömer Meriç sgkbilgisi sayfasını tamamen ücretsiz hizmet vermek adına kurmuş, Türkiye’nin açık ara en iyi SGK uzmanlarından birisidir. Bu nedenle Sgk ile ilgili kime soru sorabilirim sorusunun cevabı kesinlikle SGK Bilgisi olacaktır.

E devletten sgk soyadı değişikliği nasıl yapılır ?

Evlilik, boşanma ya da taleple soyadı değişikliği yaptığınızda bu değişiklik Sosyal Güvenlik Kurumu’na yansımamakta. Yansıması için dilekçe ile başvuru yapmanız gerekiyor. Soyadı değişikliklerinde e devlet üzerinden başvuru ya da güncelleme yapılamamakta.

Uavt sgk nedir ?

E-Bildirge ekranında yer alan UAVT-Uluslararası Veri Tabanı sisteminin açılımından oluşur. İşveren adres ve iletişim bilgilerinin uluslararası veri tabanına işlenmesi için kullanılan bir sistemdir. İşveren buradaki adresini güncellemeden işlemlere devam edemeyebilmekte.

Sigortalı çalıştırmaya ara verme nasıl yapılır ?

Online olarak çıkış verilmesi yeterlidir. Sigortalı çalışmaya ara verdiğinizde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirme zorunluluğunuz bulunmamaktadır.

Bağkur sicil no kaç hanelidir ?

Bağ-Kur numarası 10 haneden oluşmaktadır. Tarım/Çiftçi bağkur numarası “7” ile başlarken esnaf, şirket ortaklığı, muhtarlık v.s. bağkur numarası “0 ya da 1” ile başlamaktadır.

Vergi numarası kaç hanelidir ?

İlk defa vergi kaydı açtıran kişiler için vergi numarası T.C. kimlik numarasıdır ve 11 haneden oluşmaktadır. Bunun haricinde ise vergi numarası standart olarak 10 haneden oluşmaktadır.

Şirket isminden vergi numarası sorgulaması nasıl yapılır ?

Sadece şirket unvanı ile vergi numarası sorgulaması yapamazsınız. Ancak ticaret sicil gazetesine üye olarak şirketin unvanı ile sorgulama yapabilir ve varsa ticaret sicil gazetesinden detayları görüntüleyebilirsiniz.

Vergi kimlik no ile işyeri sorgulaması nasıl yapılır ?

Vergi kimlik numarası ile şifresiz olarak ve online sorgulama yapabileceğiniz bir uygulama bulunmamaktadır. Vergi dairesine sorabilirsiniz.

Ssk işyeri no ile firma sorgulaması nasıl yapılır ?

SGK işyeri sicil numarası ile firma sorgulaması yapılabilmesi online olarak mümkün bulunmamaktadır.

Ehliyet sınavına kendi arabamla girebilir miyim ?

Ehliyet sınavına kendi aracınız ile girebilmeniz mümkün değildir. Belirlenen araç ile girmek zorundasınız.

Yıpranmalı emeklilik hesaplaması nasıl yapılır ?

Bilindiği gibi bazı meslek grupları özellikle yer altında çalışanlar, maden işçileri ile kolluk kuvvetleri fiili hizmet zammından yararlanır ve çalıştıkları her yıla alacakları ilave fiili hizmet zammı ile birlikte erken emeklilik hakkı elde ederler. Dilerseniz ilk prim ödeme tarihinizi ve sigortalılık bilgilerinizi bize yorum kısmından sorun ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabileceğinizi biz hesap edelim.

Sigortada kaçıncı basamaktayım ?

SSK kapsamındaki sigortalılar için basamak bulunmamaktadır. En düşük aylık sigorta primi brüt asgari ücret üzerinden hesaplanmakta ve en yüksek ise bunun 7,5 katına kadar bildirilebilmektedir. Güncel emeklilik prime esas kazancınıza E-devlette SGK Tescil ve Hizmet Dökümü bölümünden bakabilirsiniz. Bağkur kapsamındaki sigortalılar için ise basamak düzenlemesine 01 Ekim 2008 tarihi sonrasında son verildi.

Sgk dilekçe cevap süresi nedir ?

Dilekçelerin Bilgi Edinme Kanunu kapsamında Kurumlara intikal tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde cevaplanması gerekmektedir. Bu durumda Sosyal güvenlik Kurumu’na verilen dilekçeler için de geçerlidir.

Lütfen soru sormadan önce SGK Bilgisi Youtube sayfamıza abone olabilir misiniz ? Abone bağlantısı aşağıda paylaşılmıştır. Sgk soru sormak istiyorum ve hızlı cevap almak istiyorum diyorsanız lütfen 10 saniyenizi ayırın ve sayfamıza abone olun.

SGK danışma hattı kaç?

SGK danışma hattı numarası 170’tir. Bu numarayı haftanın 7 günü 24 saat arayarak Sosyal Güvenlik ve Çalışma Hayatı hakkındaki sorularınızı sorabilirsiniz.

170 numarası nedir?

Alo-170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı bilgi ve şikayet hattıdır.

SGK ile nasıl iletişime geçebilirim?

Mesai saatleri içerisinde Sosyal Güvenlik Merkezlerinin telefon numaralarından arayarak ya da Alo170 hattından erişebilirsiniz.

4.2/5 - (17 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Soru Sor & EYT Uzmanı & Ücretsiz Danışma” üzerine 4.177 yorum
  1. merhaba ömer bey. abimin 1285 ssk 500 gün bağkur ödemesi var 1965 doğumlu.Ağır insülin bağımlı şeker hastası kalp damarlarından biri açık gözlerdede yüzde 40 şeker hastalığına bağlı görme kaybı var. 1991 yılı ssk girişi var. malulen emekli olablmesi için ne yapmalıyız. ? teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Toplamda 1800 günü tamamlarsa malulen emeklilik başvuru hakkı olur. Askerlik yaptıysa eksik süreyi onunla tamamlayabilir. Başvurudan sonra sonucun ne olacağını heyet belirler.

      Yanıtla
  2. Ömer bey merhaba,
    Benim kızım 10 03 2006 doğumlu, 18 yaşına gireli 3 gün oldu. İsteğe bağlı sigorta yaptırıp primlerini şimdi ödemeye başlarsam, 18 yaşının sonuna kadar ödenilen (sonrasında da devam edilecek) bu primler emeklilik prim gününe sayılır mı ? yoksa prim gününe sayılması için 18. yaş tamamen bitmelimidir?
    Şimdiden çok teşekkürler cevaplarınız için, Saygılarımla

    Yanıtla
    • Merhaba. 18 yaşı bitirmiş zaten sorun yok. Sigortalı olabilir, bunlar emeklilikte sayılabilir. 18 yaş şart değil zaten 15 yaşından sonra mümkün olabiliyor, giriş sayılabiliyor yani.

      Yanıtla
  3. 1994 te kaybettiğim ssk lı babamdan yetim maaşı almakta idim.doğum borçlanması ve isteğe bağlı ssk ödeyerek eksik pirimlerimi tamamladım. Ve 2015 yılında ssk emeklisi oldum ve yetim maaşım kesildi. emekli maaşımla birlikte Yetim maaşımı da alabilirmiyim.her uyuşmazlığın dayandığı işlem veya olayların meydana geldiği tarihte yürürlükte olan yasal kurallara göre çözümlenmesi gerektiği” ilkesinden hareketle konu değerlendirildiğinde, kız çocuklarına SSK mevzuatına göre yetim aylığı bağlanabilmesi için SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamından gelir veya aylık almama şartının ilk olarak 06.08.2003 tarihinde SSK mevzuatına getirildiği, bu hükmün ancak 06.08.2003′ten sonraki olaylara uygulanabileceği, dolaysıyla baba veya kocadan herhangi birisinin ölüm tarihi 06.08.2003 tarihinden önce ise, , hak sahibievlenmemiş kızlarının emekli olsalarda yetim maaşları kesilmeyeceği konusunda Yargıtay kararları mevcut T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2012/21-21 K. 2012/223 T. 21.3.2012 bu durumda yasanin ciktigi tarihten cok once 1994 te vefat eden babamdan yetim maaşını alabilmek için nasıl bir yol izlemeliyim. Saygılarımla,

    Yanıtla
  4. Annem vefat edince ben ve babam 4cden maaşa bağlanmıştık.Ben %25 alıyordum babam eşi oldugu icin daha fazla alıyordu.. Babam yeni vefat etti..Benim oranım hala %25,bu yükselir mi

    Yanıtla
  5. Mart 2023’te emeklilik başvurusu (EYT) yaptım. Bütün koşullarım EKSİKSİZ tutuyor. Tam 1 yıl oldu. Artık SGK’ya gidip boş lafla vaktimi harcamıyorum. ‘İşleminiz tamamlandığında tarafınıza bilgi verilecek’ tarzı matbu cevaplar bu vakitten sonra sinir bozucu oluyor. En son Cimer’den SGK Teftiş Başkanlığı’na yazdım. İşin kötüsü işlemlerimi nihayet tamamladıklarında da12 aydır biriken maaş ödemelerimi sanki memlekette hiper enflasyon yokmuş gibi pardon diye 1 yıl önceki miktarı ile verecekler.

    Ne yapmamı önerirsiniz?

    Yanıtla
    • Merhaba. Yapabilecek bir şey yok. Tamamlasınlar da ona şükredin:). İşin şakası bir tarafa SGK faizli ödemez. Ancak dava açabilirsiniz o da açtığınıza değmez.

      Yanıtla
  6. Sevgili Ömer hocam merhaba ben Ahmet Çelik. Daha önce size askerlik borçlanması ile ilgili soru sormuştum, cevaplamıştınız teşekkür etmiştim bugün yine bu vesileyle teşekkür ederim. Hocam 30 Ocak 2024 itibariyle emeklilik dilekçemi verdim, E-Devlette 1 Şubat 2024 itibariyle maaş bağlanma tarihi gözüküyor. 7 Mart’ta Çorlu SGK’ya tahsis numaram ile ilgili bir şey sormaya gittim, o sırada kadın çalışana ‘maaşım ne zaman bağlanır’ diye sordum. ‘Şubat ayında para aldın mı’ dedi ben de hayır dedim. Bana ÖDEME BİLGİLERİ başlıklı bir A4 kağıdı verdi, ‘yarın gidip bankadan günlük ödemelerini al’ dedi. Ödeme gün bölümünde 8, ödeme ay bölümünde Mart, ödeme yıl bölümünde 2024 ve hakediş ve net maaş bölümünde 17.666,59 yazıyor. Tahsis numaramın sonu 4. Bu para Şubat ayının tamamı ve Mart ayının 8’i ne kadar olan kısım mı? yoksa Şubat’ın tamamı ve Mart ayının 24’üne kadar olan kısım mı? Net maaşımı hesaplamak için size sormak durumundayım hocam. Şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim…

    Yanıtla
  7. Hocam Merhaba;

    Şubat ayında 2 gün raporum var ve her ikisi de yarım iş günü, işverenim maaşımdan (19000) 1000 TL kesmiş, bildiğim kadarıyla şubat ayında gelinmeyen 1 gün 2 gün olarak kesiliyor fakat yarım gün içinde durum böyle midir? ayrıca ben gelmediğim 10 saati fazla mesai yaparak kapattım ücret neden bu kadar kesilmiş olabilir. Gelemediğim zamanlar toplanıp 1 gün olarak mı hesaplanmış acaba anlamış değilim.

    Saygılar

    Yanıtla
      • Ömer Bey : merhaba !öncelikle size teşekkür ederim. Sorum şu:
        2017 yılinda emekli oldum.2023 ocak ayinda mahkeme karariyla Milli eğitimdeki görevime geri döndüm. 2017 yilindan 2023 yilina kadar sgk dan aldiğim ikramiye-ayliklari geri ödedim05.05.2023 tarihinde kurumum beni re’sen yaş haddinden emekliye sevk etti.SGK.23.06.2023 Tarihinde görevime iade edildikten sonrageçen 6 tam yılakarşilik1.derecenin4.kad.+3600ek gösterge üzerinden ocak-2023katsayisi üzerinden91.143,72TL.ikramiye ödedi.Bilaharedaha önce 31 tam yılıma karşılıködenen ikramiyemiz iade ettiğimiz anlaşildiğindan11 ağustos2023 tarihinde 37 hizmet yilima karşilik Temmuz-2023 katsayi üzerinden 569.549,83TL.daha ikramiye ödedi. Itirazim şu:SGK bana 5334 sayili Kanunun 89 mad. Gereği Re’sen emekli olanlar için3,6.9 ay sonunda oluşan katsayi farkindan yararlandirmasi gerekmezmi? Eger Haziran ayinda 6 yil değil de 37 yil üzerinden ikramiye ödeseydi.itiraz etmeye hakkim olmazdi. SGK ya yazili itirazda bulundum.itirazimi red etti.

        Yanıtla
  8. Ömer bey merhaba. İnşallah iyisinizdir. Annem vefat eden babasından Bağkur maaşından 6.400 tl maaş alıyor. Teyzem eşinden boşandı ve dedemin Bağkur maaşından hak almak için başvuru yaptı. Size sorum, teyzeme de maaş bağlanırsa annemin maaşı ne kadara düşer? Dedemin Bağkur maaşından sadece annem maaş almaktaydı. Teyzem de alırsa 2 kardeş almış olacak. Bilgi verirseniz çok memnun olurum. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  9. Hocam iyi günler ben 1975 doğumluyum 14/04/1995 tarinde sigorta girişim var ve 2000 yılına kadar toplam 300 gün sigorta yatmış 02/07/2001 tarihinde memuriyete ıgiriş yaptım toplam 15 yıl birfiil hizmet sürem oldu ordanda yıpranma dahil 6885 gün emekli sandığı günüm oldu. 01/09/2016 da khk ile memuriyet son buldu şuan SSK kaydım var memuriyetin sonlanmasından sonra toplamda 285 gün sigorta sürem var ben 1260 günü aşmamak şartıyla sigortalı çalışırsam 9000 günü tamamlıyamıyorum dolayısıyla emekli sandığından emekli olamıyorum 1260 günü aşarsamda SSK dan oluyorum bu defada emekli maaşında düşüş oluyor bu durumda 1260 günü aşmadan SSK olsa kalan yaklaşık 900 günüde bağkura geçip tamamlasam nerden emekli olurum

    Yanıtla
    • Merhaba. Son 7 yıla ait yani geriye dönük 2520 gün gittiğinizde hangi hizmet 3,5 yıldan fazla olursa o kapsamda aylık bağlanır. Bu durumda isteğe bağlı bağkur ve ssk eşit olacak şekilde tamamlarsanız emekli sandığı kapsamında aylık bağlanabilir. SGK’dan da bunu teyit edin sorun olmasın sonra.

      Yanıtla
  10. İyi günler 1976 doğumluyum 06/07/2001tarihinden buyana 4b liyim 20/11/99 tarihinde yedek subay olarak askere gittim askerlik borçlanması yaparak girişimi bu tarihe çektirdim 90 gün fhsz var bu süre 2002 öncesi olduğundan dolayı girişimi öne çekip beni eyt li yaparmi tessekkurler

    Yanıtla
  11. Slmlar Omer bey,
    esim yurt disi borclanma emeklisi oldu gecen yil. Her ay 23. de maasini aliyor fakat gecen ay (ocak) ta zam li odenmedi. Diger tanidiklar (or ocak 16 sinda) zam li maas aldiklarini soyledi. Bu nasil oluyor? e-devletten gorebilirmiyiz (tam net olarak nerden bakiyoruz?). Cok teskerler.

    Yanıtla
  12. Omer Bey, iyi gunler ve umarim Youtube kanaliniza uye olmayi becermisimdir. Bir onceki denememde galiba olmadi.

    -65 yasinda 10.2.1959 dogumluyum.
    -10.11.1982 tarihinde SGK (4a) girisim var.
    – 05.06.1983-30.05.1989 tarihlerinden kaynaklanan
    borclanmadan edinilmis 2156 prim gunum var.
    – 10.07.1990 – 01.03.1997 tarihlerinde 657 sayili kanun bazinda (4c) 6 yil 7 ay 21 gun (2391 gun) fiili hizmetten kaynaklanan prim gunum var.

    Toplam prim gunum benim hesaplarima gore 4577.

    – Son 25 yildir yurtdisinda ABD’de yasiyorum ve 65 yasinda emekli oldum.

    Sorumlarim ;

    1. EYT ile emekli olma ihtimalim varmi?
    2. Eger EYT ile emekli olamazsam alternatif olarak nasil bir yontemle ve ne kadar prim odeyerek emekli olabilirim.

    Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim.

    Yanıtla
    • Kalkacağını düşünmüyorum. Şöyle ki 01.05.2008 ve sonrasında başlayanlar için o şart yok zaten. O şart eski kanunlarda geçerli olan bir şart olduğundan kaldırılmaz.

      Yanıtla
  13. Toplam 4700 günüm var bagkur oduyordum geçen sene sigortaya geçiş yaptım eyt vuruyor bana 1997 girişim var 5900 günle emekli oluyorum 1200 gün civarı lazim bana 1600 gün borclanmma yapmışım geçen seneden sgkd son son 3.5 sene zorunluluğu vardır son 3.5 sene zorunluluğu kalkarsa günleri alıp emekli olabiliyorum sgkdan son 3.5 sene sigortalılık zorunluluğu kalkma ihtimali varmi

    Yanıtla
  14. Merhabalar,
    Devlet memuru olan babamın vefatının ardından bana emekli maaşı bağlandı ve babamdan dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorum emekli sandığı kapsamında. bu arada kendi işim de var. Avukatım ve vergi açılışım var. Bu durumda bağkur ödemek zorunda mıyım? zaten babamdan dolayı emekliliğim olduğu için bagkur ödemek istemiyorum. şimdiden teşekkürler .

    Yanıtla
  15. iyi çalışmalar askerlik borçlanması emekli aylığına etkisi hakkında bir sorum olacak ben 18 ay askerlik yaptım ve eyt li olmak için 10 ay borçlandım işe giriş tarihimi 20/06/2000 den
    18/08/1999 a çektim bu borçlanma ile emekli aylik hesabı 20 TL azalttı.
    2023 yılı aralık sonu kalan süreyi de borçlanmak için başvuru yaptım
    kağıdı elime geçti 8 aylık için 25 bin TL yatırmak gerekiyor. bu parayı yaptırdığım zaman emkli ayligim yine düşermi acaba bunu sgky gitmeden nasıl öğrenebilirim
    gösterge 9475
    toplam prim gün 6736
    2000 öncesi 133 gün
    2000/2008. 1220
    2008/2010. 5283
    aylık bağlama oranı
    yüzde 67
    yüzde 51
    yüzde 43.23
    ortalama yıllık kazanc 22000tl
    aylık kazanç 38000 tl
    bilgilerim böyle şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
  16. 26.09.2023 tarafında Bursa sgk Müdürlüğü’ne emeklilik dilekçemi vererek barkod numaramı aldım, yaklaşık 2 ay sonra telefonla aranarak ek6 adı altında haberimin olmadığı 300tl borcum olduğu bilgisi verildi aynı gün söylenen borcu ödedim, aralık ayında maaşım bağlandı ama aralık öncesi maaşlarım ve devletimizin ekim ayında verdiği 5000 tl promosyonum ödenmedi, dilekçe yazdığımda ek6 borcumu ödediğim tarih baz alındıgını o yüzden de geçmiş hakedişlerimin yandığı bilgisi verildi. eğer böyle bir kanun varsa neden dilekçe verdiğimde bu borç söylenmedi, iki ay evraklarımın incelenmemesi benim suçummu maduriyetimin giderilmesi konusunda ne yapabilirim?

    Yanıtla
  17. Ömer Bey merhaba, öncelikle hazırlamış olduğunuz bu site ve değerli bilgi paylaşımlarınız için emeğinize sağlık.
    Sorum 08.01.2024 tarihli hem kocadan hem babadan maaş yazınız ve oradaki tablolar ile ilgili olacak:
    *Annem 03.03.2013 tarihinde vefat eden eşinden (SSK) maaş alıyor. İlaveten, 22.06.1988 tarihinde vefat eden babasından (Bağkur) de maaş almak için Ocak 2024’te SSK’ya başvuruda bulunuyor. Ancak SSK İl Müdürüğü 5510 sayılı kanun 54.maddesini gerekçe göstererek iki maaştan birini alma hakkı olduğunu ve ancak birini tercih edebileceğini belirten bir yazı gönderiyor.
    *Annemin eşinin vefatı sonrası babasının maaşına hemen başvurmama sebebi ablasının maaşı alıyor olması ve maaşı bölmek istememesidir (halen alıyor).
    *İnternet üzerinden yaptığım araştırmalarda da Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 2012/223 sayılı kararı ile hem baba hem de eşten SSK’lı olan bir kadına çift maaş verilmiş. Kız çocuklarına yetim aylığı bağlanabilmesi için gelir veya aylık almama şartı 06.08.2023’te SSK mevzuatına girmiş. Yargıtay 21.Hukuk Dairesi’nin 2011/2938 kararı ile her ikisi de SSK’lı olan eş veya babadan birisinin 06.08.2003’ten önce ölçüm olması halinde, SGK’dan çift aylık alınabileceği ortaya konulmuş.
    ***
    Soru 1: Yukarıda verdiğim bilgiler ışığında yazınızdaki tablolardan birine dahil olup çift maaş alma hakkımız bulunuyor mu?
    Soru 2: Annemin Babasının da ölüm tarihini 22.06.1988 olduğuna göre ilgili 2011-2012 Yargıtay kararı emsal gösterilerek hak talep edilebilir mi? Yoksa 5510 sayılı kanun sonrası 2017’den sonra emsal karar mı olması gerekir?
    Geri dönüşleriniz bizim için çok önemli ve değerlidir.
    Şimdiden teşekkür ediyorum.
    Syg,
    Aslı

    Yanıtla
    • Merhaba Aslı HANIM. Annenizin her iki aylığı alabilmesi için daha önce babadan hak sahibi olarak evlenmeden önce aylık alıyor olması gerekirdi. 5510 Sayılı Kanun’a göre eş ve ya babadan dolayı aylıklarda Kurumlar farklı olsalar bile her iki aylık ödenmiyor ve tercih edilen aylık alıyor. Sizin durum da bu şekilde. Her iki aylık alınamaz.

      Yanıtla
  18. Merhaba Ömer bey 03.01.1965 doğumluyum SGK başlangıcım askerden önce çalışmam yok askerliği yatırdım beni o 20.12.1987 tarihine götürdü toplam SGK 4103 gün 3600 günümü 2011 2014 yılları arasında doldurdum kısmi emeklilikle 3600 günden ne zaman emekli olabilirim

    Yanıtla
  19. 10/02/1963 DOĞUMLUYUM
    01/01/1989 İŞE GİRİŞ TARİHİ (DOKTOR)
    01/01/2008 İSTİFA VE ÖZEL SEKTÖRDE İŞE BAŞLAMA
    10/02/2014 SON 7 YIL KURALINA GÖRE 4A EMEKLİ
    01/01/2019/15/03/2021 YENİDEN ATANMA VE MEMURİYET HİZMETİ
    15/03/2021 İSTİFA VE SONRASI YENİDEN 4A EMEKLİSİ
    SORU:
    A) 15 YILLIK DEVLET MEMURU VE 61 YAŞ İTİBARIYLA 2024 YILI ŞUBAT AYINDA 4C EMEKLİLİĞİ İÇİN BAŞVURABİLİRMİYİM
    B) BAŞVURU ÖNCESİ EMEKLİ MAAŞIM KESİLMELİ Mİ YENİDEN DEVLETE DÖNMELİMİYİM
    C)DİREKT AÇIKTAN BAŞVURABİLİRMİYİN
    D)EMEKLİ DOKTORLARA VERİLEN EKSTRA ÜCRETTEN FAYDALANABİLİRMİYİM
    E) ÇİFT EMEKLİ MAAŞI ALABİLİRMİYİM (4A+4C)
    F) BUNLARIN HİÇBİRİSİ OLMAZ İSE NASIL 4C EMEKLİSİ OLABİLİRİM

    Yanıtla
    • Merhabalar Hocam.
      1-Son 7 yıla ait hizmetinizin 3,5 yıldan fazlası SSK olduğu için emekli sandığı kapsamında emekli olamazsınız.
      2- Öncelikle son 7 yıl içerisinde 3,5 yıllık 4/c hizmet şartlarını sağlamalısınız.
      3-
      4-
      5-Çift emekli maaşı alınmaz. Tek sigorta kolundan aylık bağlanır.
      6- Devlete geri dönerek son 2520 gün içerisindeki 4/c hizmet şartlarını sağlayana kadar çalışıp sonrasında dilekçe vererek emekli sandığı kapsamında emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  20. Merhaba,
    Edevlet üzerinden sigorta bilgilerimi sorguladığımda
    P.E.K/Bsmk Dğr/Ek Gstrg kısmında sırasıyla;
    2023/12 : 26.101,12
    2023/11 : 38.214,21
    2023/10 : 27.147,47
    2023/09 : 24.907,10

    Bilgileri yer almakta. Bu bilgiler neden sürekli farklı değerler yazıyor? Bu bilgiler neyi belirtiyor? Teşekkürler.

    Yanıtla
  21. 09/04/1965 doğumlu bayanım 10/10/1984 ssk başlangıç tarihi 1988 doğumlu çocuğumu borçlandım 1999 yılına kadar 3388 gün primim var 2024 ocak ayı itibariyle isteğe bağlı bağkur ödemeye başladım 212 günüm dolduğunda 3600 günden emekli olacağım sorum şu kök maaşım ne kadar olur benim için önemli teşekkürler

    Yanıtla
  22. Merhaba Tarım bağkurlu iken Halk eğitimde bir sene kadar öğretmenlik yaptım.Aynı dönemde sigortam yatarken tarım bağkurunuda yatırdım.Sigortam saat olarak hesaplanıp yatırılıyordu.Sonrasında Halk eğitimi bırakıp tarım bağkurlu olarak devam ettim.Sosyal Sigortalar Kurumuna ziraat odasından belge götürmem gerekiyormuydu.Emekliliğimde sıkıntı çıkarmı.Yani hem ssk ya hem de tarım bağkuruna geçişte ziraat odasından belge götürmem gerekirmiydi.Teşekkürler kolay gelsin.

    Yanıtla
    • Merhaba. 30 günden az yatan sürelerin tarım bağkuru kapsamında 30 güne tamamlanması zorunlu. Belge götürün ve dilekçe verin bu işlem yapılsın. İleride daha faizli ödemek zorunda kalırsınız.

      Yanıtla
  23. Merhaba eşim 1998 sigorta girişli şu an 2600 günü var tarim sigortası ile devam ediyoruz 3600 günden emekli olmak istiyor kadınlarda yeni yasada emeklilik yaşı kaç olacak ve 2010 yılında ikiz doğum yaptı fakat çocuklar vefat etti doğum borçlanması vs yapılabilir mi

    Yanıtla
  24. Merhaba. 1977 doğumlu bir SGK lıyım. İlk sigorta başlangıç tarihim 01.07.1994. Yaşı doldurdum prim gün eksiğim var.

    Prim gün eksiğimi tamamlamak için İsteğe bağlı Bağ-Kur primi ödüyorum. Ancak SGK primim çok fazla olduğu için SGK’ dan emekli olacağım inşallah.

    2025 Ocak ayına ait primi ödediğim zaman prim gün sayısını doldurmuş oluyorum.

    SORUM ŞU : 2025 Ocak ayına ait prim borcumu 2 Ocak günü ödediğimde, birkaç gün sonra emeklilik müracaatı yapabilir miyim? Yoksa Ocak ayının bitmesini beklemem mi gerekiyor.

    Yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
  25. merhaba omer bey 15 03 1971 dogimluyum ssk girisim 01 12 95 4000 gunum var sorum su 2001 ve 2002de pancar ektim ziraat odasi kaydim var hic bagkurum yok ben tescil yaptirsam bu iki seneyimi yoksa bugune kadar olan sureyimi alacam yada ssk yatmayan gunlerimi nasil emekli olurum

    Yanıtla
    • Geriye dönük tescil için başvurursanız, Ziraat Odası kaydınız kesintisiz devam ediyorsa bugüne kadar gelebilir. Ancak tarımsal kesinti tam tarihleri ile SSK çalışmalarınıza bakmak gerek. Net bir şey demek için.

      Yanıtla
      • Ömer bey 1997 SSK işe giriş tarihim ama ondan sonra kendi iş yerimi açtım yani bağkur askerliyim borclana bilirim size sorum SSK geceyimmi yoksa deymez bagkurda kalayimmi birde 9000 bin günü 7200 indirme sözüne ne kadar itimat etmeliyim cevaplarsanız sevinirim

        Yanıtla
  26. 15.01.2003 de 657- devlet memuru olarak ise basladim. 15.08.2023 de memurluktan istifa ettim 6435 prim odeme gun sayim ve toplamda 20 yil 11 ay 26 gun sigortalilik surem var. yeni cikacak eyt kanunu ile bu sartlarda emeklilik hakkim olabiliyor mu ? yoksa prim odeme gunlarime devam edip (disaridan borclanmak usulu ile) kanun ciktiktan sonra mi emeklilige basvurmam gerekiyor ?
    Tesekkurler

    Yanıtla
  27. Merhaba Ömer bey soruları cevapladığınız için teşekkürler.ben yüzde 45 le engelli emekli oldum daha sonra engelli kartı için tekrar rapor istedi aile sosyal politikalar bakanlığı. aynı hastane bu sefer bana yüzde 62 verdiler maaşım 7500 lira engel oranı yükseldiği için maaşım yükselir mi teşekkürler

    Yanıtla
  28. Merhaba
    1977 doğumluyum.
    1995 yılında 4a sigorta numaram alındı. 1998 yılında anonim şirketi kurucu ortağı oldum.
    2000-2003 yılları arası 5 ay isteğe bağlı prim ödedim.
    2003 senesinde çıkan bağkur affı ile 2000 yılına kadar olan bağkur borçlarımı kapattım.
    2006 senesinde 5 ay isteğe bağlı sigorta yuzunden çakışmanız var diyerek bağkura yatırdığım paraları faizsiz geri verdiler.
    5510 sayılı kanun bakımından önce başlıyan sigortalılık ilişkisi esas alınacaktır maddesi gereği
    2 ay yatan isteğe bağlı sigortamı iptal ettirip bağkur günlerimi borçlandırıp bağkur başlangıcımı 1998 yılı şirket kuruluşuna veya 2000 yılına çekemez miyim. çekebilirsem hangi yıla çekmek daha mantıklı.
    işe giriş tarihi 25.11.195
    bagkur tescil tarihim 01.06.2003
    1998-2003 yılı arası 222 gün sigortam var
    2003 yılı sonrası 7440 gün bagkur prim odemem var

    Yanıtla
    • Bağkuru çekmek birşey değiştirmez. Mevcut durumda SSK ile zaten EYT kapsamındasınız. 9000 günü tamamladığınızda emekli olursunuz. Bağkurda prim gün sayısı 7200 güne düşürülürse yine emekli olursunuz.

      Yanıtla
      • tesekkur ederim.
        ben aradaki istege baglı yatan ayları iptal ettirip, bagkur tescilimi 2000 e cekip aradaki bagkur gunlerini borclana bilir miyim. onu merak etmistim.

        Yanıtla
  29. Merhaba. Omer bey. 23 haziran 1981 doğumluyum ilk sigorta girişim ssk lı 1 haziran 1999 ile 23 aralik 1999 arası toplam 193 gün pirimim var. 18 yas alti 22 gün yani.18 yaş üstü başlama: 23 haziran 1999 dur. Sonrasında araliklarla toplamda ssk pirimim 625 gün. Memuriyete de 15 mayis 2007 de başladım. Sağlık memuru yum. Fiili hizmet le birlikte ben ne zaman emekli olurum. Teşekkürler

    Yanıtla
      • merhaba Ömer bey. hitabım da aynen şöyle yazıyor. 7438 sayılı kanun kapsamında 25 hizmet yılını tamamladığınızda emekli olabilir. diye yazıyor

        Yanıtla
  30. Merhabalar eyt ile ilgili bir sorum olacaktı. 1 haziran 1999 ssk girisliyim toplamda 75 gün pirimim var. Sonrasında arada boşluk olup 2007 yılında kamuda memur oldum
    Ben eyt den faydalanıyor muyum. Ne zaman emekli olabilirim. Teşekkürler.

    Yanıtla
  31. Merhaba Ömer bey 25.01.1977 doğumluyum 2010 yılına kadar SGK olarak çalıştım 3250 gün primi var 2010 yılında kendi işyerim açtım hiç bagkur primi ödemedim ve 2022 yılında kapattım tekrar sgk’lı olarak çalışmaya başladım 500 gününde buradanprim var SGK 1997-99 yılında 550 gün askerlik yaptım ve borçlandım şimdi bağkur’dan ihya yapmak istesem sildirdiğim günlerden 1.280 gün ihya yapıyorum dolayısıyla 1261 gün son 7 yıldaki prim gün sayısını geçiyor ne gibi bir yol izlemem gerekiyor

    Yanıtla
  32. Ömer bey 1990 yılı Eylül ayında ebe olarak göreve başladım 2023 Temmuz ayında emekli oldum yıpranma payı 1 ay 7 gün verilmiş Mersin de aynı dönemde emekli olup 7 ay yıpranma payı alan var bu ayrıcalık neden oluyor ne yapmam gerekiyor müdürlük yanlışlık var diyor özlük birimine yolluyor sen emeklisin bakamayız diyorlar ne yapmam gerekir

    Yanıtla
    • Merhaba. Yıpranma payı düzenlemesi 2018’de getirildi. O tarihten sonraki çalışmalar için her yıla 30 gün olması gerek. Yani toplamda sizin de 6-7 ay gibi gün almanız gerek. Hata var sizde bence.

      Yanıtla
  33. Merhaba ömer bey,22.12.2023 te emeklilik başvurusu yaptım.02.01.2024 te e-devlette 23.01.2024 itibariyle maaş ve birikmiş tutarı çekebileceğime dair yazıyı gördüm.merak ettiğim🤔 bu maaş ve birikmiş tutarın zam farkını alaıp alamayacağım.zira yazıda bununla ilgili bir bilgi yok.şimdiden teşekkür ederim…..

    Yanıtla
  34. Merhaba Ömer bey bugün emekli aylık bilgisinden bugün tarihli emekli maaşımın ve birikmiş tutarın bankadan 23.01.2024 ten itibaren çekebiliceğimi belirten yazıyı gördüm.ama yazan miktarlar zamsız tutarlar.ay sonunda bunlara zam farkı eklenir mi.malum bugün emekli olduğumu öğrendim.bu konuda pek bilgi sahibi değilim.

    Yanıtla
  35. Merhaba bir konu hakkında bilgi almak istiyorum. 2007 sgk girişli bir kadının, SSK 4a ödememiz ve bir süredir de ek 5 ödememiz var 4200 gün uzun vade ödemesi var. 4500 güne tamamlayınca ne gibi bir yol izlememiz lazım. Borç çıkmaması adını durdurmak mı lazım 25 yıl sigortalılık süresini etkilermi? 58 yaşını bekleyeceğiz artık

    Yanıtla
  36. Merhabalar Ömer Bey
    Ben emekli olduktan sonra (normal yoldan malul vs.değilim) SGDP ile bir işyerinde çalışmaktayım.Mevcut işimden ayrılmadan kendi adıma şahıs şirketi kurabilir miyim.Emekli maaşımdan herhangi bir kesinti olur mu.
    Şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
  37. İyi akşamlar Ömer bey. Kol kırığı tedavi işlemlerinde muayne ücreti olsun ve olası kolu alçıya alma işlemlerindeki ücretler olsun GSS karşılıyor mu? Tşk ederim.

    Yanıtla
Yorum yapın