Yurtdışı Emeklilik Hesaplama Tablosu 2024 & EYT ile Güncel

Yurtdışı emeklilik hesaplama tablosu. Yurtdışı emeklilik şartları ve yurtdışı borçlanma için ödenecek günlük en düşük ve en yüksek tutarlar brüt asgari ücrete göre hesaplanmakta. Borçlanma için ödenecek tutar talep tarihinde geçerli olan borçlanma tutarları esas alınarak yapılmakta. Bildiğiniz gibi 2019 yılında borçlanma ile emeklilik işlemlerinde çok önemli değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklik ile yurtdışı borçlanma tutarları yükseltildi ve emeklilik biraz daha zorlaştırıldı diyebiliriz.

Ama merak etmeyin biz size yazımızın devamında hem nasıl erken emekli olabileceğiniz hem de borçlanma yaparak nasıl yüksek emekli maaşı alabileceğiniz hakkında tüyolar vereceğiz. Kafanıza takılan tüm sorularınızı, emeklilik şartlarınızı ve yurt dışı emeklilik günlük kaç para gibi yurtdışı borçlanma emeklilik hakkındaki sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. Yazımızın devamında şartlar, başvuruda izlenecek yol, emeklilik günlük kaç lira, yurtdışı borçlanması yapanlar ne kadar maaş alır gibi sorularınızın da cevabını bulabilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik şartları nelerdir?

Bu kapsamda yurtdışında çalışanların Türkiye’de emekli olması, emeklilik başvurusu yapabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Yurtdışı borçlanma şartları aşağıdaki gibidir;

  • Türk vatandaşı olmak. Türk vatandaşlığından çıktıysanız Türk vatandaşlığında geçen çalışma sürelerini ve ev hanımlığı sürelerini borçlanabilirsiniz. Mavi kartlılar için de aynı durum geçerli.
  • Türkiye ile Sosyal Güvenlik sözleşmesi olan ülkelerden birisinde ikamet ediyor ya da çalışıyor olmanız,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na yurtdışı emeklilik borçlanması başvurusu için istenen belgeler ve yurtdışı emeklilik başvuru formu ile başvurmanız gerekiyor.
  • 2019 yılında yapılan son güncelleme ile artık Türkiye’de son çalışmaya bakılmadan sadece bağkur kapsamında borçlanma yapabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Öncesinde başvuru yapanlar ve ödeyenler için haklar saklı kalacaktır.

Türkiye’de ya da bulunduğunuz ülkedeki sigorta başlangıç tarihinize göre Türkiye’de Sgk yurtdışı emeklilikte size gerekli olan prim gün sayısı ve yaş şartını hesaplamak ve için hemen yurtdışı emeklilik yaş tablosu başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı ev hanımı emeklilik şartları 2024

Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış anlaşmalı ülkelerde resmi olarak ikamet eden ya da çalışan kadınlar ikamet ya da çalışma sürelerini Türkiye’de borçlanarak emeklilik hakkı elde edebilmekte. Emeklilik şartları Türkiye ya da yabancı ülkedeki ilk prim ödeme tarihine göre ve yurtdışı emeklilik hesaplama tablosuna göre hesap edilir ve farklılık gösterir. Eğer borçlanma yapmayı düşünüyorsanız yurtdışından emeklilik şartlarınızı öğrenmek için bize hem Türkiye’de hem de bulunduğunuz ülkede ilk prim ödeme tarihlerinizi, toplam hizmet sürenizi ve doğum tarihinizi yorum kısmından yazın sizin için hesaplama yapalım.

Yurtdışı emeklilik tablosu

Eğer Türkiye’de hiç çalışmanız yoksa;

  • Borçlanma ile başlangıç tarihiniz 08.09.1999-30.04.2008 tarihleri arasına çekilirse bağkurdan 5400 gün 62 yaş ile ya da 9000 gün 60 yaş ile emekli olabilirsiniz.
  • Borçlanma yaptığınızda başlangıç tarihiniz 01.05.2008 tarihi ve ya sonrası olursa 60 yaş 9000 gün ya da 63 yaş 5400 günle emekli olabilirsiniz.
  • Borçlanma ile birlikte giriş tarihi 08.09.1999 tarihinden önceye çekilirse erkekler için 9000 gün, kadınlar için ise 7200 gün şartını sağlayan yaşa takılmadan emekli olabilmekte.

Yurtdışı borçlanma 3600 gün 2024

Sgk emeklilik yurtdışı borçlanma yaparak Türkiye’de ssk kapsamında 3600 günden emekli olabilirsiniz.  Yurtdışı borçlanma 3600 gün emeklilik hakkı kapsamında hem daha az prim ödemiş olursunuz hem de alınacak emekli maaşı yüksek olur. 3600 günden emeklilik için Türkiye’de 08.09.1999 tarihinden önce ssk kapsamında ya da başka bir sigorta kolu kapsamında giriş olması gerekiyor. Ayrıca yine 3600 günün ssk kapsamında tamamlanması gerekiyor.

Bu kapsamda emekli olunacak yaş ise 3600 günün ve 15 yılın tamamlandığı tarihe göre farklılık göstermekte. 3600 günü ve 15 yılı tamamladığınız tarihe göre emeklilik tablosundan yaş şartınıza göz atmak ve alacağınız ortalama emekli maaşını hesaplamak için 3600 günden emekli maaşı ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sgk yurtdışı borçlanma başvurusu nasıl yapılır ?

Yurtdışı sgk borçlanma başvurunuzu Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmanız gerekiyor. Ssk borçlanması için başvurunuzu Türkiye’de kaydınız varsa kaydınızın bağlı olduğu SGK’ya, yoksa herhangi bir SGK’ya yapabilirsiniz.

Ssk yurtdışı emeklilik başvurusu için istenen başlıca belgeler ise şunlardır;

  • Yurtdışı emeklilik borçlanması başvuru formu. ( indir).
  • Yurt dışı borçlanma beyan ve taahhütname belgesi ( indir).
  • Ev hanımı sürelerini borçlanacaksanız belediye ya da benzeri resmi kurumdan aldığınız ikametgah belgesi,
  • Çalışma süreleri ve işsizlik maaşı süreleri için onaylı hizmet belgesi,
  • Kimlik fotokopiniz.
  • Başvuru için avukatlara, danışmanlara para vermenize gerek yok. Başvuruyu nasıl yapacağınızı biz adım adım ve ücretsiz olarak anlattık. Başvuru işlemi ve Başvuruda istenen tüm belgeler, gerekli evraklar için hemen  yurtdışı borçlanma başvuru formu nasıl doldurulur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı borçlanma günlük ne kadar 2024

Gelelim SGK yurtdışı borçlanması günlük ne kadar sorusunun cevabına.  Yurtdışı emeklilik günlük borçlanma miktarı asgari ücrete göre hesaplandığından her yıl 01 Ocak’tan itibaren artar ve 31 Aralık tarihine kadar geçerli tutarlar üzerinden borçlanma yapılır.  Brüt asgari ücret üzerinden yapılan yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre tutarlar talep tarihine göre aşağıdaki gibi olacaktır.

Talep TarihiGünlük en düşük borçlanma tutarı
31.12.2023 tarihine kadar201,20 TL
01 Ocak 2024-31 Aralık 2024 arası300,00 TL
  • 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren yurtdışı borçlanma talebinde bulunacaklar için günlük en düşük borçlanma tutarı ise 300,00 TL olacaktır.

Yurtdışı çalışma SGK borçlanması ödeme süresi nedir?

Borçlanma başvurusu yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tebligat gönderilir. Gelen tebligatta borç döküm cetveli yer alır. Bu tebliğ alındıktan sonra çıkarılan borcun en geç 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.

Yurtdışı borçlanma tutarı taksitle ödenir mi?

Borçlanma tutarının tebliğ tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmediğinde işlem iptal edilmekte ve yeniden başvuru yapıldığında başvuru tarihindeki hükümler üzerinden hesaplama ve işlemler yapılmaktadır. Yurtdışı borçlanmanın taksitle ödenmesi mümkün değildir. Borçlanma için kredi de verilmemektedir. Kendi imkanlarınız ile belirtilen tarihe kadar başvuruyu yapmanız gerekmektedir.

Yurtdışı borçlanma takip nasıl yapılır?

Takip edebileceğiniz online bir uygulama bulunmuyor. Ancak e devlet sisteminden Aylık bilgisi seçeneğinden emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını ya da borçlanma ile başvuru yaptığınız sürelerin ödeme sağladıktan sonra SGK hizmet cetvelinize aktarılıp aktarılmadığı konusunda sorgulama yapabilirsiniz. Evrak başvurunuzun son durumunu SGK evrak takip sisteminden izleyebilirsiniz. SGK evrak sorgulamasını T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle buradan yapabilirsiniz ⇒ yurtdışı borçlanma SGK evrak takibi.

Sgk emeklilik sorgulama yurtdışı nasıl yapılır ?

Eğer evrak takibi yapmak istiyorsanız yukarıda verilen bağlantıdan evrağınızı takip edebilirsiniz. Emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını öğrenmek, ne kadar ve ne zaman alabileceğiniz hakkında bilgi edinmek için ise E-devletten sorgulama yapabilirsiniz. E devlette Sosyal Güvenlik Kurumu kısmında;

  • 4b aylık bilgisi bölümünden bağkur emekli maaşı sorgulaması,
  • 4a aylık bilgisi kısmında ise SSK emekli maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

Yurtdışı emekli maaşı ne kadar 2024

Aslında yurtdışı borçlanma emekli maaşı ne kadar sorusunun cevabı herkes için aynı değildir ve herkes için tek bir emekli maaşı yoktur. Yurtdışı borçlanma ile alabileceğiniz emekli maaşı birçok kritere göre farklılık gösterebilir. Bunlar hizmet borçlanması yapacağınız süreler, Türkiye’de çalışma varsa bu çalışmaların geçtiği süreler, borçlanma tutarının tabandan mı ya da yüksekten mi yapmanıza göre farklılık gösterebilmekte.  Taban tutarlardan borçlanma yapmanız ve Türkiye’de çalışma varsa bu çalışmaların da asgariden ödenmiş olması koşulu ile yurtdışı borçlanma yapmanız halinde alabileceğiniz ortalama 2024 emekli maaşları aşağıdaki gibi olacaktır;

Hizmetlerin/Borçlanmanın geçtiği tarihOrtalama emekli maaşı
Tamamı 2000 öncesi ise10.000-12.000 TL
2008 ve 2000 öncesi eşit ise10.000-11.000 TL
2008 sonrası ise 10.000 TL

5400 günden emeklilik maaşı yurtdışı 2024

Bildiğiniz üzere artık Türkiye’de çalışma olsa da olmasa da son ödenen sigorta koluna bakılmadan borçlanma işlemi artık bağkur yani 4/b kapsamında yapılmaktadır. 2019 Ağustos ayından önce borçlanma başvurusu yaparak ödeyenler için bu geçerli değildir. Ancak sonrasında başvurduysanız ve toplam hizmet içerisinde bağkur fazla olacaksa bağkurdan 5400 günden kısmi aylık, 9000 günden ise normal emeklilik hakkı elde edersiniz.

  • Bağkur yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre 5400 gün borçlanma yaparak emekli olacaklara 2024 yılında bağlanacak en düşük maaş 10.000,00 TL,
  • Yurtdışı emeklilik tablosuna göre 9000 gün borçlanma yapacaklara ise yine en düşük 5500-6000 TL maaş bağlanacaktır.
  • Belirtilen bu bağkur emeklilik yurtdışı maaşları borçlanma işlemlerini asgariden yani tabandan yapanlar için geçerlidir.

Yurtdışı borçlanması anlaşmalı ülkeler hangileridir ?

Yurtdışı borçlanması konusunda Sgk anlaşmalı ülkeler tablosu aşağıdaki gibidir. Uzun vade-Evet olan ülkeler borçlanma hakkınızın olduğu ülkelerdir.

yurtdışı borçlanma anlaşmalı ülkeler

Yurtdışı borçlanması için kredi veren bankalar 2024

Yurtdışı borçlanması banka kredisi ile de ödenebilmektedir. Yurt dışı hizmet borçlanması sebebi ile kredi tahsis eden yurtdışı borçlanma anlaşmalı bankalar dönem dönem farklılık gösterebilmektedir. Bu kapsamda bağlanan emekli aylığının kredi borcuna bağlanması suretiyle bankalar kredi tahsis edebilmekte. Fakat anlaşmalı bankaları belirtmek zor. Çünkü bu sürekli değişmekte. Siz bunu kendiniz internetten araştırarak ya da bankalar ile görüşmek suretiyle konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik son haberler 2024

Güncel olarak emeklilik şartları, borçlanma tutarları ve alınacak ortalama emekli maaşı yukarıdaki gibidir. Borçlanma hakkındaki son dakika gelişmeleri ve haberleri sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik yeni genelge 2024

Bildiğiniz gibi yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye’de emekli olanların bulundukları ülkede sigortalı çalışmaları yasak. Çalışmaları ve bunun tespiti durumunda Türkiye’de bağlanan emekli maaşları kesilmekte. Ancak yurtdışı emeklilik çalışma izni ile ilgili Kanuni düzenleme yapıldı ve emekliye yurtdışı çalışma izni çıktı .

Artık anlaşmalı ülkelerde minijob yani küçük iş olarak nitelendirilen kısa süreli işlerde çalışanların Türkiye’deki aylıkları kesilmeyecek. Kanun resmi gazetede yayımlandı. Sgk minijob genelgesinden sonra uygulama hükümleri de netleşti olacak.  Sayfamızdan yurtdışı emeklilik minijob 2024 son durum ve gelişmelerden haberdar olmak için sayfamızı takip edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik minijob 2024

Son yapılan düzenlemelerle yurtdışı borçlanması ile Türkiye’de emekli olanlar artık yurtdışında anlaşmalı ülkelerde minnijob yani kısa süreli işlerde çalışabilmekte. Özellikle Almanya ve diğer ülkeleri de kapsayan bu yeni düzenleme ile birlikte Türkiye’de borçlanma ile aylık bağlanmış olanlar artık bulundukları ülkede minijob yapsalar bile maaşları kesilmeyecek.

Hem yurtdışı hem Türkiye’de emeklilik aynı anda mümkün mü?

Sosyal Güvenlik sözleşmeli ülkeler ile ikili anlaşmalar gereği bu mümkün. Bulunduğu ülke mevzuatına göre yaşlılık aylığı için gerekli şartları sağlayarak kendilerine aylık bağlanan kişiler Türkiye’den de emekli olabilir. Ancak malulen ya da erken emekli olanlar için durum farklıdır. Bunlar bazı istisnalar dışında normal aylığa dönene kadar Türkiye’den emekli olma hakkına sahip değillerdir.

Yurtdışı emeklilik yaşı

Yurtdışı borçlanma ile Türkiye’de emekli olunabilecek yaş anlaşmalı ülke ya da Türkiye’deki ilk defa prim ödenen tarih ile borçlanma tarihlerine göre değişir. Sabit bir yaş yoktur.

Emeklilik borçlanması hesaplama

İçeriğimizin üst bölümünde yurtdışı borçlanması ne kadar kısmında günlük borçlanma tutarları hakkında bilgi verdim. Borçlanmanız gereken gün sayısı ile günlük borçlanma tutarını çarparak ne kadar ödeme yapmanız gerekeceği hakkında hesaplama yapabilirsiniz.

Yurt dışı emeklilik nasıl hesaplanır?

Anlaşmalı ülkelerde geçen çalışma ve 1 yıla kadar işsizlik süreleri, ev hanımları için ilave olarak ikamet süreleri borçlanılarak Türkiye’de hizmetten sayılır. Bu hizmetler yeterli ise Türkiye’de emeklilik hesaplaması yapılarak maaş bağlanır.

Yurtdışı borçlanması SSK başlangıcı sayılır mı?

18 ülkede geçen hizmetlerin borçlanılması durumunda ilgili ülkedeki ilk başlangıç tarihi Türkiye’de emeklilik başlangıç tarihi olarak kabul edilmektedir. Almanya, Avusturya, İsviçre, Hollanda gibi ülkeler işe girişi Türkiye’de sayılan başlıca ülkelerdir.

Yurtdışı hizmet borçlanması nedir?

Yurtdışındaki çalışma, 1 yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ikamet sürelerinin borçlanılarak Türkiye’de SGK hizmetinden saydırılması işlemine yurtdışı hizmet borçlanması adı verilmektedir.

Yurtdışı borçlanması yapanlar tekrar çalışabilir mi?

Yurtdışı borçlanması ile emekli olanlar Türkiye’de SGDP kapsamında çalışabilir. Ancak yurtdışında anlaşmalı ülkelerde minijob olarak tanımlanan işler haricindeki işlerde çalışamazlar. Bu durumda maaşları kesilir.

4.3/5 - (28 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Yurtdışı Emeklilik Hesaplama Tablosu 2024 & EYT ile Güncel” üzerine 1.069 yorum
  1. 1971 doğumluyum 3606 prim günüm var
    1989 sigorta başlangıcım
    3 çocuğum var 1990,1995,2001
    2 çocuktan borçlanma yapmıştım
    2001 dogumlu çocuğum için borçlanma yapma sansım var.

    3606 günle emekli olabiliyormuyum yoksa 5000 prim günü tamamlamak zorundamıyım?

    Yanıtla
  2. Tc vatandaşıyım 1967 doğumluyum
    4a 01.11.1989 işe giriş 102 gün çalışmışlığım var.
    1987 askerdim 540gün borçlanma yaptım.
    Geri kalan prim sayımı 3600prim gününü yurtdışı borçlanma ile tamamlasam emekli olabilirmiyim?

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanma bağkurdan yapılmakta. SSK kapsamında yapılamıyor maalesef. 5400 güne tamamlarsanız mevcut durumda yaş şartı 58 olur. Ancak EYT’de yaş indirimi gelebilir.

      Yanıtla
  3. Merhabalar,
    öncelikle bizleri sabır ve özenle bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler.
    2002 itibariyle Almanya’da ikamet ediyorum ve Yurtdışı borçlanması yapmak istiyorum.
    19.08.89 ilk işe giriş tarihiyle 4A Tescilli 01.12.2001 Tarihine kadar 2742 Gün + 01.06.2007 den 01.10.2008 arası İsteğe Bağlı 4A Tescilli 570 Gün pirim ödemem mevcut.
    ayrıca 01.10.2008 itibariyle de 360 Gün İsteğe Bağlı 4B Tescilli pirim ödemem var.
    Sorum şöyle;
    -Emekli olabilmek için, 1994 -1996 arası Askerlik borçlanmasını yapsam ve 2002 den 2007 arasındaki boşluğu borçlanırsam SSK dan emekli olabilirmiyim? yoksa yine de son Kanuna göre Bağkurdan mı Emekli olurum?
    -Eşim 1980 Almanya doğumlu ve 2002 yılından beri çalışmakta, en az 5400 pirim günü borçlanırsak eşim kaç yaşında emekli olabilir?

    Çok Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. 3600 güne tamamlayıp beklemenizi öneririm. Şartlar bağkura geçmez o şekilde. Ancak 5400 güne tamamlarsanız bağkura geçer şartlar. Eşiniz 5400 gün borçlanma ile 60 yaşında emekli olur.

      Yanıtla
  4. Merhaba, bende yurtdisi borclanmasi icin bilgi istiyorum. 1984 dogumlu bayanim, 20.10.1998-12.01.2000 arasi Türkiyede 188 prim günüm ama giris yasim 16. almanyada hic calismisligim yok ve 15 senedir burdayim 3 cocuk sahibiyim, bagkur üzerinden 5400 gündenmi borclancam ve cocuk borclanmasi nasil olur. Tskler

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanmayı sadece bağkurdan yapabilirsiniz. Size gerekli gün sayısı en az 5400. Normal durumda şu an yaş şartı 56. Ancak EYT’de 5400 gün için yaş indirimi olursa daha erken emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  5. Maas çok fark eder mi?
    Ssk 1995-2007arasi 3950 günum var Böyle kalıp kısmı emekli olmak yada +1050 gün borçlanarak 5000 günden? Hemen emekli olmak istemiyorum
    Maaş ta çok fark olurmu?
    5000 günden #5000 diyorlar
    3600 günden çok düşük olurmu acaba

    Yanıtla
  6. Merhaba omer bey
    1996 stajer olarak sgk girisim var 1998 senesinde de 147 gun calismisligim var.98 Aralikta Yurt disina evlilikle geldim.1999,2004,2007 uc cocugum var.1978 dogumluyum
    emekli olabilirmiyim sgkdan mi bagkurdan mi Tesekkur ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Yurtdışı borçlanması bağkur kapsamında yapılır. Eğer doğum borçlanması yaparsanız son çalışma ssk olduğu için ssk kapsamında yapılır. Giriş tarihinize göre SSK’da 5000 günü tamamlamanız durumunda yaş şartı olmadan emekli olabileceksiniz. Bağkurda ise 7200 günü. SSK’da aynı zamanda 3600 günden emeklilik hakkınız da olabilir. Mevcut durumda bunun için yaş şartı 58 iken EYT’de düşmesi bekleniyor. Aynı şekilde bağkurda kısmi emeklilik için yaş şartı 5400 gün ve 56 yaş iken burada da bir yaş indirimi bekliyorum.

      Yanıtla
    • Bağkurda 08.09.1999 tarihinden önce başlangıcı olup bağkurdan emekli olacak erkekler için 9000 gün, kadınlar için 7200 gün şartı aranacak. 5000 gün şartı ssk için geçerli.

      Yanıtla
  7. Ben yurdagül,anladim eyt çıktı 5000 gün artı 20 yıl lazım, ama benim türk vatandaşlığın da 10 senem var,28 yaşında alman vatandaşı oldum çünkü, bagkurdan emekli için 20 sene gerek,o zaman kalan 10 seneyi tamamlamak için tekrar türk vatandaşlığı ‘na geçmek zorunda mıyım değilse nasıl olacak,slm

    Yanıtla
  8. Ömer bey merhaba ben 01/01/1971 doğumluyum 1988 den beri Kıbrıs’a yaşıyorum.03/03/1989 da sigorta başlangıcım var ve 25 yılı doldurdum şu anda kktc yasalarına göre 2 yıl daha beklemem gerekiyor maaş alabilmem için kısacası kıbrısın eyt,lisiyim türkiyeden emekli olabilmek için en uygun formül nedir öğrenmek istiyorum saygılar

    Yanıtla
    • Merhaba. Kıbrıs’taki çalışma sürelerinizi Türkiye’de borçlanma hakkınız var. 9000 gün borçlanma ile hemen emekli olursunuz. 5400 günle ise mevcut durumda 58 yaşı tamamlamanız halinde emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  9. Merhabalar,
    1976 dogumluyum, sigorta baslangic tarihim 1995, prim gunum 1650.
    2001-2006 yillari arasinda ingilterede okurken tam ve yarim zamanli calismalarimi sgk ya ekleyebilirmiyim, yoksa borclanma olarak prim mi odemem gerek?
    2008 yilindan itibaren karadag da serbest calisan ve yari zamanli calisanim, karadag ikili ulke antlasmasi 12.2015 te yururluge girdiyse sadece 2016 tarihinden itibaren ki primlerimi mi sgk ile birlestirebiliyorum?
    2011 yilinda ikizlerimi dogurdum dogum borclanmasi 2mi, 4 yil mi yapabilirim?
    Hala Karadag da ikamet ediyorum, emekli olduktan sonra yarim zamanli calismaya devam edebilirmiyim? Cevaplariniz icin simdiden cok tesekkurler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Bu soruların tamamının cevabı yurtdışı borçlanma ile alakalı. Bu alanda net bilgi sahibi değilim ancak sorularınızı elimden geldiğinde cevaplamaya çalışayım.
      1-İngiltere çalışmalarınızı Türkiye’de borçlanarak hizmetten saydırabilirsiniz.
      2-Karadağ’daki çalışmayı anlaşma imzalanma tarihinden sonrakini kapsayacak şekilde yapabilirsiniz.
      3- İkizler için 720 güne kadar borçlanma yapabilirsiniz.
      4-Türkiye’de emekli olduktan sonra yurtdışında sadece minijob olarak adlandırılan işlerde çalışabiliyorsunuz. Karadağ bildiğim kadarıyla bu kapsamda değil. Çalışamazsınız yani.

      Yanıtla
  10. Selamlar , 12.12.1997 de evlilik yaparak Almanya’ya geldim.25 senelik evliyim, Ev hanımıyım , Almanya’da çalışmışlığım yok, 4 çocuğum var (doğum tarihleri 01.1999-12.2002-09.2005-12.2014). Türkiye’de 07.2012’de sadece 9 gün çalışarak SSK’dan sigorta başlangıcım var(4A) . Bu şartlar altında Emekli olabilirmiyim? Bu mümkün ise kaç yaşında emekli olabilirim ve ne kadar bi para ödemem lazım? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim , saygılarımla

    Yanıtla
    • Merhaba. Bağkurdan borçlanma yapmanız durumunda mevcut durumda 5400 günle 56 yaşında emeklilik hakkınız var. EYT kapsamında bu yaş şartı indirilebilir. Bunun dışında 7200 gün borçlandığınızda eğer başlangıç tarihi 08.09.1999 tarihi öncesine çekilirse yaş şartı olmadan emeklilik hakkı elde edebilirsiniz.

      Yanıtla
  11. Merhaba,
    3 senedir Almanya`da yasiyorum. Türkiye`de 4772 sigorta günüm var. Eyt kapsamina giriyorum ancak 228 gün eksigim kaliyor. Hem yurtdisinda calisip hemde Türkiye`den emekli maasi alabilmek icin bildigim kadari ile burada Minojob yani max 520 Euro olarak calismak yeterli.
    Ben burada unternehmer olarak kayitliyim fakat simdiye kadar hic emeklilik primi ödemedim. Devletten veya herhangi bir kurumdan yardim almiyorum. Aylik gelirimde 520 Euro`nun altinda.
    Bu sartlar altinda Yurt disi emeklilik icin basvuru yaptigimda Türkiye`den emekli maasi alabilirmiyim.

    Tesekkkürler,

    Yanıtla
  12. 42 yasindayim 2002 fransaya giris yaptim ev hanimiyim 3 cocugum var emeli olabilirmiyim ve ne kadar odeme yapmam gerekir

    Yanıtla
  13. Merhaba Ömer bey
    Ben 23.08.1979 doğumluyum, türk vatandaşıyım. Türkiyede hiç çalışmadım. 1998 Ağustos ayından bu yana İsviçrede yaşıyorum, buradada hiç çalışmadım. Ev hanımı olarak yurtdışı borçlanması yapmak istiyorum. 1999 ve 2004 doğumlu 2 çocuğum var. Borçlanmayı SSK dan yapabilrmiyim yoksa Bağkur’danmı yapmalıyım? Sanırım ev hanımı oarak 7200 gün( 20 yıl) prim ödemem gerekli, buda 2023 senesi için günlük anladığıma göre 150,12 TL olacak. Giriş tarihine göre (Ağustos 1998) EYT kapsamındayım. Tam anlamadığım «SGK borçlanmayı en yeni hizmetten en eskiye doğru yapıyor» diye yazmışsınız. Ben 2023 senesinde 20 yıl borçlansam, 2003 – 2023 senelerinimi borçlanabilirim ve bu durumda hala EYT kapsamında sayılacakmıyım? 1998 – 2018 senelerini borçlanamazmıyım? 2023 senesinde 7200 gün ev hanımı olarak borçlanıp parayı yatırırsam hemen yaşa takılmadan türkiyede emekli olabilirmiyim?
    Cevaplarınız için teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanma bağkurdan yapılıyor. SSK’dan yapamazsınız. Giriş tarihine göre EYT olmaz. Türkiye’de fiili çalışma şartı var 08.09.1999 tarihinden önce. Anlaşmalı ülkelerdeki çalışma girişi sayılıp sayılmayacağı net değil. Ev hanımlığının sayılacağını sanmıyorum. 08.09.1999 tarihi öncesine çekilecek şekilde borçlanmanız lazım ki bu da yaklaşık 24 yıllık borçlanma anlamına gelir. Sizin için şu durumda çok mantıklı değil borçlanma.

      Yanıtla
      • Merhaba Ömer bey
        Cevabınız için teşekkürler.
        Şubat 2023 de 20 yıl yerine, 23,5 yıl (8500 gün) ev hanımı oarak borçlansam giriş 08.09.1999 tarihi öncesıne çekilecek şekilde, EYT kapsamında sayılacakmıyım ve hemen yaşa takılmadan türkiyede emekli olabilirmiyim? Bunun dışında Türkiyeden ev hanımı olarak nasıl ve kaç yaşımda emeki olabilirim. 23.08.1979 doğumluyum, 1998 Ağustos ayından bu yana İsviçrede yaşıyorum.
        Cevaplarınız için teşekkürler.

        Yanıtla
  14. Marhaba adım Yurdagül 1975 mart doğumluyum,biraz önce yazmıştım aklıma takıldı,türk vatandaşlığında 10 senem var bagkurdan kadınlarda emeklilik için 20 yıl mı gerekiyor öyle ise tekrar türk vatandaşlığına geçip 10 sene daha beklemek zorunda mıyım,bagkurdan 3600 gün yeterli değil mi,çıkan eyt yasasının bir faydası oluyor mu bana,slm

    Yanıtla
    • Merhaba. Bağkurda iki seçenek var. 5400 günden kısmi emeklilik ya da 08.09.1999 tarihinden önce başlangıç varsa 7200 günden normal emeklilik. 3600 günden emeklilik SSK kapsamında kısmi emeklilik türü. Borçlanmalar sadece bağkurdan yapılabilmekte. SSK kapsamında yapamıyorsunuz.

      Yanıtla
  15. Merhaba Ömer bey Ben Emrullah 1980 dogumluyum 1997 de almanyada meslek 2000 e kadar ve simdiye kadar calisiyorum. 2010 yilinda Alman vatandasligina gectim mavi kartliyim.ilk Tr ssk girisim 2016.
    Temmuz 2019 da 360 gün borclanma yaptim ödedim.
    3600 günü tamamlasam eyt den yararlanırmıyım.
    Teşekkürler

    Yanıtla
  16. Merhaba,adım yurdagül,bayanım,ev hanımıyım,19 mart 1975 almanya doğumluyum,1993 evlendim, 1995 temmuz doğumlu bir çocuğum var,1993 mart -1995 mayıs arası iki yıl çalıştım,şubat 2003 de alman vatandaşı oldum,kadınlarda bagkurdan emekli olmak için 20 yıl gerekiyor sanırım öyle ise tekrar türk vatandaşı olmam mı gerekiyor,ne kadar prim borçlanması yapmam lazım ve ne zaman emekli olurum.teşekkürker

    Yanıtla
    • Merhaba. Türk vatandaşlığı ile vatandaşlıktan çıktığınız tarih aralığında olan ikamet süreleri ile çalışma sürelerinizi borçlanma hakkınız var. En az 5400 gün gerekiyor. 7200 günü tamamlama durumunda yaş şartı aranmadan emeklilik hakkınız olacak.

      Yanıtla
  17. Merhaba Ömer Bey,

    1989 dogumluyum 15.06.2007 Turkiye sgk girisim var mevcutta 4014 gun sgk doldurmusum önümüzde ki ay ingiltereye taşinip orada calismaya baslayacagim sigorta ve emeklilik konulari kafama takildi nasil bir yol izlemeyelim? Sgkdan bagkura mi borclanma yapmayalim tavsiyeleriniz nelerdir acaba?

    Yanıtla
    • Merhaba. Bu girişe göre emeklilik şartlarınız 7000 gün 60 yaş ya da 4500 gün 60 yaş ve 25 yıllık sigortalılık süresi. Buna göre borçlanma yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz.

      Yanıtla
  18. 1999 12 .28 ssk girişim var 1978 .8 ay dogumlu toplam 1500 günüm var 2004 .2015 tarihleri arası avusturyada sigortalıyım nasıl borclanma yapabilirim.19 98 5 ay askere gittim 18 ay borclanma nasıl yapabilirim

    Yanıtla
  19. Merhaba,
    Ben 1967 dogumluyum. Almanyada Ekim 1987de calismaya basladim. Halen calisiyorum. 2008 de Alman vatandasi oldum. Mavi Kartim var. Basvuru online
    oluyormu? Türkiyede sigorta baslangicim yok.

    Yanıtla
    • Merhaba. Yurtdışı borçlanma başvurusu online olarak yapılabilir. Ancak hizmet belgesi eklemeniz gerekiyor. Emekli olabilmek için en az 5400 gün borçlanmanız gerekmektedir.

      Yanıtla
  20. Slm güzel insan.06.1996 bağkur girişliyim,Toplam 4183 günüm var,yurt dışı borçlanma yapıp emekli olabilirmiyim,yaş 47.Kaç gün borçlanma yapmam gerekiyor ve ne kadar ödemem lazım,Saygılar.

    Yanıtla
    • Merhaba :). Bağkurda 9000 günü tamamladığınızda yaş şartı olmadan emekli olabileceksiniz EYT’de. 5400 günden de yaş indirimi gelmesi bekleniyor. Mevcut durumda 5400 günden yaş şartı 58.

      Yanıtla
  21. Iyi gunler, almanyada yasiyorum ,bayanim ,14/4.1977 dogumluyum, 1.8.1995 sigorta baslangic Dolaradan 1995- 2007 arasi 3950 gun borclandim.
    1.3600 gun emeklilik ile 50 yas eyt ye giriyormuyum.?
    2.yoksa 5000 gune borclanmammi lazim?

    Yanıtla
    • Merhaba. 3600 günden EYT kapsamında yaş indirimi olup olmayacağı belli değil. Beklentim olması yönünde. 5000 günü tamamlamanız durumunda SSK’dan yaş beklemeden emekli olabileceksiniz. Karar sizin. Borçlanma yapacaksanız borçlanabilirsiniz.

      Yanıtla
  22. Merhaba Ömer bey 01.01.82 doğum tarihim. benim 1998 Haziran SGK girişim mevcut. Yalnız o dönemde 18 yaşımda değildim. 2000 yılında yurtdışına yerleştim. Eyt kapsamında sayılıyorum sanırım (giriş tarihi 18 yaş altı)fakat prim gün sayısı haliyle çok düşük. Benim size sorum, eytli olarak yurtdışı borçlanması hakkım var mı? Varsa borçlanma 4b değil de 4a üzerinden mümkün mü? Eğer bağkurdan olması mecbur ise ne kadar prim ödemek gerekir ve ne kadar maaş bağlanır? Teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK’dan borçlanamazsınız. Bağkurdan borçlanmanız gerekiyor. Bağkurda en az 5400 güne tamamlamalısınız gün sayınızı. Mevcut durumda yaş şartı 5400 günden 56. EYT’de ayrıca bir yaş indirimi bekliyorum açıkçası 5400 gün için.

      Yanıtla
  23. merhaba 13.05.1998 sgk (4a) girisim ve 1800 prim gün sayim var yurtdisinda ikamet ediyorum 5 senedir emeklilik icin ne yapmam gerekiyor cok tesekkür ederim simdiden
    1980 dogumluyum

    Yanıtla
  24. merhaba ben 12.10.1972 doğumluyum 1993 te almanyaya gittim 1995 ve 2003 doğumlu çoçuklarım var almanyada evhanımıydım 2009da temelli döndüm türkiyede 2164günüm var 3600 günden doğum borçlanması yaparak emekli olabiliyorummu olursam nekadar ödeme yapmam gerekiyor teşşekkürler

    Yanıtla
  25. Merhaba, bilgiler icin tesekkurler. Ben ve esim Turkiye’de calisiyorduk. Fakat bu sene Hollanda’ya tasindik. Ben calisiyorum esim ise henuz calismiyor. Normalde Turkiye’de devlet universitesinde calismaktaydi. Burada ki calismamizla Turkiyeden de nasil nasil emekli olabiliyoruz. Borclanmamiz mi gerekiyor? Yani Turkiye’de emeklilik icin gunluk bazda odeme yapmamiz mi gerekiyor? Yoksa bir sekilde buradaki calismayi Turkiye’de saydirabiliyor muyuz? Bunu tam anlayamadim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Aslında tüm sorularınızın cevabı var yazıda. Türkiye’de girişiniz ne zaman? Türkiye’de toplam çalışma süreniz ne kadar? Doğum tarihiniz ne? Bunlar gerekiyor hesaplama için.

      Yanıtla
  26. Merhaba,
    Ben 1/04/1995 SSK girişim var yaklaşık 660 gün ,1997 de 8 aylık kısa dönem askerlik borçlanmasını 4 a üzerinden yapacağım, Belçika çalışma müşavirliğinden aldığım çalışma cetveliyle 2000 ile 2021 yılları arasını borçlanabilirim.Malesef son tarihden geriye borçlanmak zorundaymışız,aslında 2000 ile 2008 yıllarını borçlanmak istiyorum.Bu konuda yapabileceğim bir şey varmı?
    Ayrıca ,Türkiye’de çalışmış olduğum günler ile askerlik borçlanma ve yurt dışı borçlanma başvurusu yapacağım toplam 5400 gün (maalesef Bağkur üzerinden )yeterlimi? Doğum tarihim 1971 ,51 yaşımdayım. Yardımınız için çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
      • Yanıt için tşk.Bir ufak sorum daha olacaktı ben bu sene borçlanmayı düşünüyorum,daha önce yapmadığıma pişmanım .ama emeklilik düşünmüyorum,Belçika’da şu an malulen emekliyim (yani geçici ,süresiz değil) belki maluliyetim bozula bilir.Bu arada Türkiye’den borçlanarak emekli olduğumda maaş bağlatma hakkım varmı ? Yani Belçika’da malulen emekli Türkiye’de normal emeklilik.Sosyal yardım vesaire yurt dışı gelirlerin olmaması gerektiğini biliyorum.

        Yanıtla
  27. 31.10.1968 doğumluyum. 1987 türkiyede 3 günlük ssk çalışmam var. 1992 yılında Almanyaya gittim. 1993 yılından bügüne kadar devamlı ssk lı olarak çalıştım. sadece 7 ay boşluk var. Almanyada çalıştığım sürelerin ne kadarını borçlanırsan kaç yaşında kaç prim günü ile ne zaman emekli olabilirim. cevapa göre yurtdışına gitmeden borçlanma talebinde bulunmak istiyorum. şimdi den teşekkürler

    Yanıtla
  28. 17.03.1977 doğumlu bayanım .türkiyede hiç çalışmadım. 1996 yılında evlenerek almanya’ya gittim . 2001 yılına kadar ev hanımı oldum.2001 yılından itibaren bugüne kadar sigortalı olarak aralıklı çalıştım. yurtdışı borçlanması yapmak istiyorum. ev hanımı ve orada çalıştığım sürelerin tamamını borçlanabilirmiyim. birde kaç yaşında toplam kaç günde emekli olabilirim. acil borçlanmayı ona göre yapacağım.teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Bağkurdan borçlanabiliyorsunuz. Eğer 1999’dan önce başlangıç yoksa borçlanma tarihinden geriye dönük baya bir gün satın almanız gerekir. Bunun hesabını bu şekil yapmak zor. SGK’dan yaptırmanız lazım.

      Yanıtla
  29. Merhabalar,
    2 hafta once yurtdisi borclanma basvurusu yaptim, subat ayina kadar belli olur dediler. Simdi yeni yildan sonra zam geldi,benim borclanma hesabinda basvurdugum tarih mi gecerli olur , yoksa zamli mi hesaplanir ?
    Cevabiniz icin simdiden tesekkurler

    Yanıtla
  30. Merhabalar, emeğinize sağlık. çok ihtiyaç gideren bir sayfa hazırlamışsınız.
    doğum tarihi: 24.02.1978 bayan
    İşe Giriş Tarihi: 10.08.1997 (4a)
    Uzun vade gün sayısı 2660- uzun vade başlangıç tarihi: 01.09.1997
    Çocuk doğum tarihi: 03.02.2014 (tek çocuk) borçlanma için başvuru yaptım…
    2007 yılından beri ABD Chikago da ikametim devam ediyor. bu şartlar mümkün ise sgk dan değil ise hangi şartlarda emekli olabilirim?

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK’dan 3600 günle 58 yaş şartına tabisiniz. EYT yasası ile yaş indirimi olabilir. Borçlanmayı ödeyebilirsiniz. EYT çıkınca tekrar yazın hesaplayalım emekliliğinizi.

      Yanıtla
  31. Merhaba Ömer Meric Bey,
    2023 de borclanma ile emeklilik te dezavantajlar olacakmi..2022 de acele edip bu basvuruyu yapmak gereklimi sizce..
    Tesekkürler

    Yanıtla
  32. Merhaba.Türkiye den 1996 bağkur girişliyim,en son da 45 günlük ssk çıkışlıyım.Toplam 4100 günüm var.Almanyada sürekli aushilfe çalışmışlığım var.Eyt çıkarsa emekli olma şansim var mı ve hangi şartlarda.Eyt den bağımsiz kaç gün daha borçlanma yapmam gerekir,ve kaç yaşında emekli olma hakkım var.

    Yanıtla
  33. merhaba omer bey 2000/08/11 ise basladim kanadada yasiyorum ben EYT den yararlana bilirmiyim. turkiyede hic sikorta kaydim yok tesekur ederim

    Yanıtla
  34. Merhaba Ömer bey,
    Babam 1965 doğumlu 57 yaşında.
    01.03.1987 SSK girişli 2736 çalışma prim günü var.
    Son calisma tarihi 22.05.2007 bu tarihe kadar tüm primler SSK üzerinden yatmış. 3600 günle emekli olmak istiyor. Bunun için 864 güne ihtiyacı var. Askerliğini SSK girişinden önce ve 540 gün yapmış. Askerlik borclanmasiyla 324 güne ihtiyacı kalıyor. Henüz askerlik borçlanması yapmadı. 1990-1992 yılları arasında 324 günlük yurtdışı borçlanması yapmak uzere. Size sorum, önce askerlik borçlanması mi yoksa yurtdışı borçlanması mi yapmalı? Çünkü yurtdışı borçlanması bagkur üzerinden yatıyor. 3600 gün ile emeklilikte bildiğim kadarıyla son çalışma SSK üzerinden görünmeli. Babamın son çalışması 2007 yılında ve SSK üzerinden ancak yapacağı yurtdışı borçlanması bagkur, eger son çalışma olarak sayılırsa SSK dan emekli olma hakkını kaybeder. Bizi bu konuda aydınlatırsanız çok memnun oluruz.

    Yanıtla
      • Ömer bey yas sartina baktigimda 57 yas sarti gorunuyor ancak geriye donuk borclanma yapilamadigi icin yurtdisi borclanmasi yaparsa 60 yasi beklemek durumunda bildigim kadariyla. Peki askerlik borclanmasi yaptiktan sonra yurtdisi borclanma yapmayip, kalan 324 gun sgk li calisip 3600 gunu doldurursa yine 60 yasa tabi olmak zorunda mi yoksa 58 yasinda emekli olabilir mi?

        Yanıtla
        • SSK’da 3600 günden her durumda 60 yaşa tabi. Aslında bağkurdan bile borçlanma yapsanız 1261 günü geçmeyeceği için şartları yine SSK kapsamında hesaplanır. Sorun olmaz yani.

          Yanıtla
  35. merhaba 10 mayis 1966 dogumluyum turkiyede hic calismadim 1984 tarihinde yurtdisinda ilk ise basladigim tarihtir halen calisiyorum 3600 gunden emekli olabilirmiyim

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK’dan emekli olma şansınız yok. Borçlanma bağkurdan olur. En az 5400 gün borçlanmanız gerekiyor.

      Yanıtla
  36. Merhaba,
    Almanyada Sigorta Baslangicim Doğumdan dolayı 08.12.1994.Kendim 04.11.1975 dogumluyum.Ben ne zaman Turkiyeden hangi şartlar altında emekli olabilirim.Ne kadar Prim min. yatirmam gerekir.
    Tesekkurler

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de 5400 gün 58 yaşla bağkurdan emekli olabilirsiniz. 9000 gün borçlanırsanız şartlar daha farklı olur.

      Yanıtla
  37. Merhaba Ömer bey,

    Sigorta baslangic tarihi 02.01.1997
    toplam 1900 primim var.

    2008 Augustostan itibaren Almanyadayim.
    2009-2013 Üniversite okudum.
    2013- simdiye kadar calismaktayim.
    EYT kapsamina ben de giriyorum.

    Sorularim:
    1- Yurtdisi borclanmasi ile ödeme yapilarak TR den emekli olursam, Almanyadaki emeklilik sistemine bir etkisi var mi? Yani nasib olurda 67 yasinda burada emeklilik hakki elde ettigimde, Almanya saglik sistemi emekli ayligimdan bir kesinti yaparmi, yani TR de EYT den emekli olmak icin buradaki bulunma süremi göstermis oldugum icin emekli maasimda kesinti yapak icin bunu gerekce gösterirmi?
    2-EYT ye göre 5400 primim olmali, dogrumuyum?
    3-3500 prim eksigime hemen dilekce vermek istiyorum. Edevlet üzerinden nasil yapilabilir. Detayli bir sekilde tarif edermisiniz?
    4-Sisteme göre Bagkurdan emekli olacam. Kötü mü? Bagkur emeklisi ile SGK emeklisi arasinda cok mu büyük fark var?

    Saygi ve selamlar…
    Ümit

    Yanıtla
    • Merhaba. EYT konusunda bir netlik yok. Giriş olarak o kapsamdasınız ama şartlar belli değil.
      1-Almanya’da emeklilik priminiz ödenmeye devam ederken TR’de emekli olamazsınız. Kesintiler çok sonraki aşamalar.
      2-Bağkur’dan borçlanma yapabilirsiniz. Mevcut durumda 5400 gün gerekiyor. EYT belli değil.
      3- E-devletten yapılamıyor sanırım yurt dışı borçlanması başvurusu. Başvuru formu ile yapmanız gerek.
      4-Şu an emekli maaşlarında bir farklılık yok. İkisi de aynı.

      Yanıtla
      • Hemen cevab verdiginiz icin cok tesekkür ederim!

        Soru 1 de anlamadigim bir sey var!
        Almanyanin emeklilik sistemine prim ödüyorum, Türkiyedeki sistemede zamaninda ödedigim belli miktarda primim var. Ve suan eksik olan primlerimi tamamlayip emeklilik hakkimdan yararlanmak istiyorum. Bu iki sistem birbirinden bagimsiz iki ayri sistem, nasil oluyor da Almanya bana ileride Türkiyeden den emekli maasi aliyorsun diyerekten benim maasimda kesinti yapma hakkina sahip oluyor!!! Türkiyede bir kisi hem SGK dan hem de Emekli sandigindan emekli ayligi alabiliyor, cünki bunlar iki ayri sistem deniyor! Yani ben simdi Almanyanin ileride bana kesinti yapmasindan dolayi ya Türkiyedeki hakkimi kullanamayacagim veya ileride Almanyadaki hakkim olan emekli maasinin bir kismindan mahrum kalarak magdur duruma düsecegim, öyle degil mi?
        Ve ayriyeten, EYT den emekli olanlarin calismalarina devam edebilmeleri icin bazi düzenlemeler yapilacak. Yani emekliyken de calismanin yollari acilacak ve is verenlerin emekli birisini calistirmasi yolundaki sikintilar kaldirilacak.
        Mantiken emekli maasi alan birisinin calismasinda sorun yok, bu durumda benim Türkiyeden emekli maasi alirken Almanyadaki emeklilik sitemine prim ödemem de bir sikinti olmamasi lazim!
        Bireysel emeklilik gibi düsünmek lazim, ayni anda prim öderken, bireysel emeklilikten emekli olunabiliyorsa. Almanyada benim Tr deki hakkimi bir nevi bereysel emeklilik gibi görmeli, neden Almanya ileride kesinti yapma hakkina sahib oluyor, bunu sebebini biliyorsaniz aciklayabilirisiniz lütfen.

        Yanıtla
        • Merhaba tekrar. Almanya emekli maaşınızdan herhangi bir kesinti yapar demedim. Yanlış anladınız sanırım. Türkiye’de emekliler emekli olduktan sonra çalışmaya devam edebiliyor. Sizin durum farklı. Siz Almanya’dasınız. Mantığa göre işlemiyor Kanuna göre belirleniyor şartlar. Kanun diyor ki Türkiye’de emekli olan birisi Almanya’da minijob harici işlerde çalışamaz. Çalışırsa maaşı tamamen kesilir.

          Yanıtla
          • Merhaba,
            Dogru cevabinizi yanlis anladim. 🙂 Sistem tabii ki de kanuna göre isliyor, demek istedigim kanunlarda eksiklik var. Peki bu eksikligin giderilmesi icin nereye basvurulmali? Aksi takdirde yurtdisindaki gurbetcilerin magduriyeti gündeme gelecek..

  38. Iyi Günler Ömer bey
    Yurtdıșı borçlanma dilekçesi doldururken Almanya sigorta kurumundan aldığımiz çalışma sürelerini bildiren belgenin yollarken Türkçe Tercümesini yapmamız lazımmı yoksa yapmadan yollayalımmi.. Birde aynı zamanda bayanlar için istenen Almanya ikamet kağıdı içinde Türkçe tercümesi lazımmı..

    Teşekkürler

    Yanıtla
  39. Iyi Günler Ömer bey
    1978 Almanya Doğumluyum.. Çifte vatandaşım mavi kartım var..
    1999 senesinde Alman vatandaşlığına geçtim
    Almanya işe giriş tarihim 1.7.1996
    1999 ve 2003 doğum izini var
    Halen çalışıyorum Almanyada…
    Türkiyede hiç sigorta ve bagkur girişim yok..
    Bu bilgiler dahilinde Yurtdıșı borçlanması yaparak emekli olma şansım varmı.? Eğer varsa kaç günden borçlanmam lazım ve kaç yaşında emekli olurum..

    Saygılarımla

    Yanıtla
  40. 01.03.1973 dogumluyum.
    SSK sigorda girisim 01.04.1996
    Yurtdisinda Kazakistanda calismaktayim.2008 yilindan sonra cikan kanunla sonrasinda sadece saglik sigortamiz yatiyor.
    2014 yilinda 748 gun yurtdisi borclanma yaptim ve odedim.
    2008 yilina kadar yatar primlerle toplam gun sayim 4613 gun.
    Askerlik borclamasi yaptim odeme evragini bekliyorum 180 gun.
    Asklerlik borclanmamida odedigimde geride eger kanunu cikarsa 207 gun eksigim kaliyor.
    2019 yilinda cikan kanunla yurtdisi borclanmalari bagkur uzerinden olacak deniyor.
    207 gunu mu odersem ben Bgkurdan mi yoksa SSK dan mi emekli oluyorum.

    Tesekkurler iyi calismalar.

    Yanıtla
    • Merhaba. Son 7 yıllık hizmetin ne kadarı SSK ne kadarı bağkur buna göre hesaplama yapmalısınız. Borçlanmalar dahil son 7 yıla ait hizmetin hangisi 1261 günden fazla ise emeklilik şartlarınız o kapsamda değerlendirilir.

      Yanıtla
  41. Merhaba Nisan 1973 doğumluyum. 01.12.1997 SSK girişim var.
    2000 yılına kadar 270 gün ödenmiş.
    2000 Yılından itibaren yurt dışı borçlanması yapacağım. 5130 gün borçlanmam gerektiğini söylediler.
    Askerliğim, sigorta başlangıcından önce 18 ay.
    Normal emekli yaşım 58 askerlik ile bu geri çekilir mi?
    EYT ile 5400 gün bağkur ile emeklisi olabilir miyim? 9000 gün mü borçlanmalıyım?

    Yanıtla
    • Merhaba. Askerlik 5400 günde yaş şartını değiştirmez sizin için. EYT konusu şu anda net değil. 5400 günden yaş indirimi olabilir. Sizin giriş SSK, bağkur borçlanması yaptığınızda acaba bu giriş sayılacak mı? Bu soruların şu anda net cevabı yok ne yazık ki.

      Yanıtla
      • Bağkur borçlanması yaptığımda SSK girişi kabul ediliyor çünkü oradaki 270 günlük primi kabul ediyorlar. 5130 gün borçlanmalısınız dediler SGK İl Müdürlüğünden.
        Askerlik hizmeti de sigorta girişinden önce olduğu için emeklilik yaşına etkisi olur diye biliyorum.

        Yanıtla
        • Normal şartlarda kabul ediliyor. EYT için soruyorsanız o net değil o anlamda dedim. 5400 günle yaş şartınız 58. Askerlik borçlanması bu yaş şartını değiştirmez.

          Yanıtla
  42. merhaba

    10.01.1998 ssk başlangıcı ve işe giriş 2000 öncesi 76 gün çalışma
    2000-8 arasında 829 gün çalışma 2008 sonrası 3675 gün çalışma toplam 4580 .
    8 ay 240 gün askerlik borçlanma başvurusu yaptım. 15.06.2022 den beri 6 aydır yurtdışı inşaat firmasında çalışıyorum ve kısa sigorta ödemesi yapılıyor(yani sağlık 19k tl brüt üzerinden) 6 ay yurtdışı borçlanma yapsam 5000 günü tamamlıyor , 10.01.2023 de 25 sene doluyor ve 45 yaşındayım. eyt ile emekli olur muyum ve maaş ne kadar olur tahmini. thanks

    Yanıtla
    • Merhaba. EYT’de son açıklamaya göre 5000 gün yeterli olacak. Maaş en düşük 3500-4000 TL aralığında olur.

      Yanıtla
  43. Merhabalar Ömer bey
    -20.12.1979 Doğumluyum
    -1.2.1998 Türkiye SSK girişim ve 75 iş günüm var sadece..
    -1999 yurtdıși çıkış tarihim..
    -15.11.1999 Yurtdıșı işe giriş tarihim ve aralıksız şimdiye kadar çalışıyorum
    -Askerlik bedelli yapıldı
    -Türk vatandaşıyım
    -EYT bana vuruyormu.?
    -Kaç gün borçlanmam lazım size yazdıklarıma göre. 3600 günmü, 5000 günmü, 5400 günmü 5700 günmü..?
    -Kaç yaşında emekli olurum..
    -Sizin örnek doldurduğunuz borçlanma kağıdını doldururken borçlanmaya hangi seneden başlayıp, hangi senede bitirmem lazım.. 11.. kısıma yani .. Ve borçlanma günü yazmak zorundamiyim oraya..
    -EYT kanunu çıkmadan şimdimi başvuru yapayım, yoksa EYT kanunu meclise geldikten sonramı başvuru yapayım benim için hangisi avantajlı..!!
    -Başvurumu yaparken SSK kısmını işaretleyip ordan yapmam lazım değilimi..
    Bu konularla ilgili aydınlık bir bilgi verirseniz sevinirim..

    Saygılarımla

    Yanıtla
    • Merhaba. Giriş tarihine göre EYT kapsamındasınız. Borçlanma bağkurdan yapabilirsiniz. 5400 gün ya da 9000 günle emekli olma hakkınız olur. Borçlanma sadece bağkurdan yapılıyor. Formda neyi işaretlediğiniz önemli değil artık SGK en yeni hizmetten en eskiye doğru yapıyor borçlanma. EYT konusunda bir netlik yok netleşince tekrar yazabilirsiniz.

      Yanıtla
  44. 14 04 1994 de avustryada is baslangici 2022 sonu kadar calistim arada 6yil kadar issizlik masi almisim insat ta kepce oparotoru calisiyo, 13 yildir onceside cogu insat yas 50 kac gun calismislik gerekiyo ve kac para alirim turkiyeden emekli olsam olunca avustryadan baska bir emklik hakim varmi teskurler

    Yanıtla
  45. Merhaba,
    1966 Bulgaristan dogumlu BG vatandasiyim.
    Evlilik ile Aralik 1998 dan bu yana T.C.vatandasiyim ve cift vatandaslik statusune sahibim.
    2000 – 2013 arasi Bg de calistim.
    2013 te SSK girisliyim ve 1457 prim gunum var.
    2017 den bu yana yine BG de calismaktayim.
    SGK dan nasil emekli olabilirim?

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanma yapabilirsiniz. Sigortadan önceki süreleri bağkurdan borçlanabilirseniz SSK’dan 7000 gün 58 yaş ya da 4500 gün 25 yıl ve 58 yaş şartları ile emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  46. Merhaba Ömer Bey
    Mart 1975 doğumluyum,
    Eylül 1997-Ekim 1997 ssk
    Ekim 1997 -Ekim 2001 arası emekli sandığı
    Ekim 2001- Mayıs 2010 yurt dışı kanada
    Ocak 2011 – halen emekli sandığından devam ediyorum

    1. Eyt durumunda Yurt dışı borçlanma yaparsam ( artık bağkur sayılıyormuş) emeklilik maaşımı ne kadar etkiler 25 yılını da emekli sandığı yatırmış birine göre?

    2. Yurt dışı satın almada minumum primden mi satın almalıyım (zaten 4C emeklisi olacağım için)

    Teşekkürler
    Hasan

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-Emekli maaşını ne kadar etkiler konusunda bir hesaplama yapamıyorum.
      2-Bence minimumdan almak mantıklı.

      Yanıtla
  47. Merhaba Omer Bey, Ben Mustecep K,
    Dogum : Temmuz 1958 ,
    Turkiye’de ilk sigortam 12.7.1982 de bag-kur, 31.03.1983 bag-kur sona erdi.
    01.04.1983 de askere gittim ve yedeksubay olarak 31.08.1984 terhis oldum.
    12.10.1984 ve 18.12.1984 arasinda 4/a 77 gun sigortali calistim,
    02.01.1985 den 31.09.1986 kadar o zamanlar kamuya bagli Iskenderun Demir Celik fabrikasinda Elektronik Muh olarak calisip 01.10.1986 da Ingiltere’ye gittim. 6 aylik ucretsiz iznimim sonunda 31.03.1987 yilinda Iskenderun Demir Celik’den istifa edip Ingiltere’de kaldim.
    Ocak 2018 de Turkiye’de 12 gun 4/a olarak hizmetim var.
    23.07.2019 yilinda yurtdisindan borclanma yapip toplam hizmet 3604 gun 4/a olarak emeklilige hak kazanmis oldum.
    Su anda Ingiltede’ ki isimden 18.5.2022 ayrildim ve hicbir sosyal yardim almiyorum.
    Kisaca Toplam hizmet gunlerim:
    Yoplam 4a Uzun Vade PÖGS : 2209,
    Toplam 4b PÖGS : 225 ( 7 ay 15 gün ),
    Toplam 4c PÖGS : 1260
    #
    Asagidaki sorulari ceveplarsaniz size mutesekkir olacagimi bildiririm:
    1) 4c hizmeti olarak herhangi bir tazminat alabilirmiyim?
    Tazminat alabilirsem ne yapmam gerekiyor ?
    Belge Kd/Bsmk/Drc Kd :7D1K
    PEK/ Bsmk Dğr/ Ek Gösterge:58.740.00/300

    2) Su anda 30.11.2022 itibariyle SGK dan gorunen maasim 6577+263.
    Bu maasi nasil yukseltebilirim ?

    3) Eger Ocak 2018 de 4a olarak 12 gun calismayip yurtdisi borclanmasini 4c emekli sandigindan yapsaydim su anda daha cok maas alirmiydim ?
    #
    Size simdiden tesekkur eder, saygilarimi sunarim.
    MK

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- Maalesef tazminat hakkınız yok.
      2- Maaşı yükseltmek mümkün değil. Sigortalı işe girip maaşınızı kestirir ve çok yüksek prime esas kazançlarla birkaç yıl çalışırsanız maaşınız bir tık yükselir ki buna gerek yok değmez.
      3- Ortalama kazanca göre aylık bağlanıyor. Çok fark etmezdi.

      Yanıtla
  48. Merhaba ben Serat yurtdışı borçlanması ile Türkiyeden emeklilik için Bilgi istiyorum
    20.09.1969 doğumluyum
    23.09.1991 Almanya sigorta girişim var halen çalışıyorum
    24.05.2015 Türkiye de 7 günlük SSK girişim var Almanya sigorta başlangıç Türkiye’de de mahkeme yolu ile kabul oluyor diye internet te okuyorum .SSK veya bağkur ne zaman Emekli olurum ne kadar pirim gün sayısı ödemem gerekir ve ne maaş alırım sididen teşekkürler vereceğiniz cevap için

    Yanıtla
    • Merhaba. Mahkemeye gerek yok Almanya başlangıcı Türkiye’de kabul ediliyor. Mevcut durumda toplamda 5400 günü tamamlamanız şartı ile Türkiye’de 5400 günle ve 58 yaşla bağkurdan emeklilik hakkınız var.

      Yanıtla
  49. Merhaba,

    9 Temmuz 1969 dogumluyum. 1 Subat 1995 ssk girisliyim ve 2216 gun prim gunum var. 2002’den beri yurtdisinda yasiyorum ve yurtdisinda doktorami bitirdim ve bir cocugum var. SGK’dan nasil emekli olabilirim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Mevcut duruma göre 51 yaş 5750 günle emeklilik hakkınız var. Ayrıca 3600 gün 58 yaşla kısmi emeklilik hakkınız. EYT kapsamında büyük ihtimalle bu şartlar değişecek. 1 ay sonra tekrar yazın bana.

      Yanıtla
Yorum yapın