Yurtdışı Emeklilik Hesaplama Tablosu 2024 & EYT ile Güncel

Yurtdışı emeklilik hesaplama tablosu. Yurtdışı emeklilik şartları ve yurtdışı borçlanma için ödenecek günlük en düşük ve en yüksek tutarlar brüt asgari ücrete göre hesaplanmakta. Borçlanma için ödenecek tutar talep tarihinde geçerli olan borçlanma tutarları esas alınarak yapılmakta. Bildiğiniz gibi 2019 yılında borçlanma ile emeklilik işlemlerinde çok önemli değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklik ile yurtdışı borçlanma tutarları yükseltildi ve emeklilik biraz daha zorlaştırıldı diyebiliriz.

Ama merak etmeyin biz size yazımızın devamında hem nasıl erken emekli olabileceğiniz hem de borçlanma yaparak nasıl yüksek emekli maaşı alabileceğiniz hakkında tüyolar vereceğiz. Kafanıza takılan tüm sorularınızı, emeklilik şartlarınızı ve yurt dışı emeklilik günlük kaç para gibi yurtdışı borçlanma emeklilik hakkındaki sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. Yazımızın devamında şartlar, başvuruda izlenecek yol, emeklilik günlük kaç lira, yurtdışı borçlanması yapanlar ne kadar maaş alır gibi sorularınızın da cevabını bulabilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik şartları nelerdir?

Bu kapsamda yurtdışında çalışanların Türkiye’de emekli olması, emeklilik başvurusu yapabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Yurtdışı borçlanma şartları aşağıdaki gibidir;

  • Türk vatandaşı olmak. Türk vatandaşlığından çıktıysanız Türk vatandaşlığında geçen çalışma sürelerini ve ev hanımlığı sürelerini borçlanabilirsiniz. Mavi kartlılar için de aynı durum geçerli.
  • Türkiye ile Sosyal Güvenlik sözleşmesi olan ülkelerden birisinde ikamet ediyor ya da çalışıyor olmanız,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na yurtdışı emeklilik borçlanması başvurusu için istenen belgeler ve yurtdışı emeklilik başvuru formu ile başvurmanız gerekiyor.
  • 2019 yılında yapılan son güncelleme ile artık Türkiye’de son çalışmaya bakılmadan sadece bağkur kapsamında borçlanma yapabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Öncesinde başvuru yapanlar ve ödeyenler için haklar saklı kalacaktır.

Türkiye’de ya da bulunduğunuz ülkedeki sigorta başlangıç tarihinize göre Türkiye’de Sgk yurtdışı emeklilikte size gerekli olan prim gün sayısı ve yaş şartını hesaplamak ve için hemen yurtdışı emeklilik yaş tablosu başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı ev hanımı emeklilik şartları 2024

Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış anlaşmalı ülkelerde resmi olarak ikamet eden ya da çalışan kadınlar ikamet ya da çalışma sürelerini Türkiye’de borçlanarak emeklilik hakkı elde edebilmekte. Emeklilik şartları Türkiye ya da yabancı ülkedeki ilk prim ödeme tarihine göre ve yurtdışı emeklilik hesaplama tablosuna göre hesap edilir ve farklılık gösterir. Eğer borçlanma yapmayı düşünüyorsanız yurtdışından emeklilik şartlarınızı öğrenmek için bize hem Türkiye’de hem de bulunduğunuz ülkede ilk prim ödeme tarihlerinizi, toplam hizmet sürenizi ve doğum tarihinizi yorum kısmından yazın sizin için hesaplama yapalım.

Yurtdışı emeklilik tablosu

Eğer Türkiye’de hiç çalışmanız yoksa;

  • Borçlanma ile başlangıç tarihiniz 08.09.1999-30.04.2008 tarihleri arasına çekilirse bağkurdan 5400 gün 62 yaş ile ya da 9000 gün 60 yaş ile emekli olabilirsiniz.
  • Borçlanma yaptığınızda başlangıç tarihiniz 01.05.2008 tarihi ve ya sonrası olursa 60 yaş 9000 gün ya da 63 yaş 5400 günle emekli olabilirsiniz.
  • Borçlanma ile birlikte giriş tarihi 08.09.1999 tarihinden önceye çekilirse erkekler için 9000 gün, kadınlar için ise 7200 gün şartını sağlayan yaşa takılmadan emekli olabilmekte.

Yurtdışı borçlanma 3600 gün 2024

Sgk emeklilik yurtdışı borçlanma yaparak Türkiye’de ssk kapsamında 3600 günden emekli olabilirsiniz.  Yurtdışı borçlanma 3600 gün emeklilik hakkı kapsamında hem daha az prim ödemiş olursunuz hem de alınacak emekli maaşı yüksek olur. 3600 günden emeklilik için Türkiye’de 08.09.1999 tarihinden önce ssk kapsamında ya da başka bir sigorta kolu kapsamında giriş olması gerekiyor. Ayrıca yine 3600 günün ssk kapsamında tamamlanması gerekiyor.

Bu kapsamda emekli olunacak yaş ise 3600 günün ve 15 yılın tamamlandığı tarihe göre farklılık göstermekte. 3600 günü ve 15 yılı tamamladığınız tarihe göre emeklilik tablosundan yaş şartınıza göz atmak ve alacağınız ortalama emekli maaşını hesaplamak için 3600 günden emekli maaşı ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sgk yurtdışı borçlanma başvurusu nasıl yapılır ?

Yurtdışı sgk borçlanma başvurunuzu Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmanız gerekiyor. Ssk borçlanması için başvurunuzu Türkiye’de kaydınız varsa kaydınızın bağlı olduğu SGK’ya, yoksa herhangi bir SGK’ya yapabilirsiniz.

Ssk yurtdışı emeklilik başvurusu için istenen başlıca belgeler ise şunlardır;

  • Yurtdışı emeklilik borçlanması başvuru formu. ( indir).
  • Yurt dışı borçlanma beyan ve taahhütname belgesi ( indir).
  • Ev hanımı sürelerini borçlanacaksanız belediye ya da benzeri resmi kurumdan aldığınız ikametgah belgesi,
  • Çalışma süreleri ve işsizlik maaşı süreleri için onaylı hizmet belgesi,
  • Kimlik fotokopiniz.
  • Başvuru için avukatlara, danışmanlara para vermenize gerek yok. Başvuruyu nasıl yapacağınızı biz adım adım ve ücretsiz olarak anlattık. Başvuru işlemi ve Başvuruda istenen tüm belgeler, gerekli evraklar için hemen  yurtdışı borçlanma başvuru formu nasıl doldurulur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı borçlanma günlük ne kadar 2024

Gelelim SGK yurtdışı borçlanması günlük ne kadar sorusunun cevabına.  Yurtdışı emeklilik günlük borçlanma miktarı asgari ücrete göre hesaplandığından her yıl 01 Ocak’tan itibaren artar ve 31 Aralık tarihine kadar geçerli tutarlar üzerinden borçlanma yapılır.  Brüt asgari ücret üzerinden yapılan yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre tutarlar talep tarihine göre aşağıdaki gibi olacaktır.

Talep TarihiGünlük en düşük borçlanma tutarı
31.12.2023 tarihine kadar201,20 TL
01 Ocak 2024-31 Aralık 2024 arası300,00 TL
  • 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren yurtdışı borçlanma talebinde bulunacaklar için günlük en düşük borçlanma tutarı ise 300,00 TL olacaktır.

Yurtdışı çalışma SGK borçlanması ödeme süresi nedir?

Borçlanma başvurusu yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tebligat gönderilir. Gelen tebligatta borç döküm cetveli yer alır. Bu tebliğ alındıktan sonra çıkarılan borcun en geç 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.

Yurtdışı borçlanma tutarı taksitle ödenir mi?

Borçlanma tutarının tebliğ tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmediğinde işlem iptal edilmekte ve yeniden başvuru yapıldığında başvuru tarihindeki hükümler üzerinden hesaplama ve işlemler yapılmaktadır. Yurtdışı borçlanmanın taksitle ödenmesi mümkün değildir. Borçlanma için kredi de verilmemektedir. Kendi imkanlarınız ile belirtilen tarihe kadar başvuruyu yapmanız gerekmektedir.

Yurtdışı borçlanma takip nasıl yapılır?

Takip edebileceğiniz online bir uygulama bulunmuyor. Ancak e devlet sisteminden Aylık bilgisi seçeneğinden emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını ya da borçlanma ile başvuru yaptığınız sürelerin ödeme sağladıktan sonra SGK hizmet cetvelinize aktarılıp aktarılmadığı konusunda sorgulama yapabilirsiniz. Evrak başvurunuzun son durumunu SGK evrak takip sisteminden izleyebilirsiniz. SGK evrak sorgulamasını T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle buradan yapabilirsiniz ⇒ yurtdışı borçlanma SGK evrak takibi.

Sgk emeklilik sorgulama yurtdışı nasıl yapılır ?

Eğer evrak takibi yapmak istiyorsanız yukarıda verilen bağlantıdan evrağınızı takip edebilirsiniz. Emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını öğrenmek, ne kadar ve ne zaman alabileceğiniz hakkında bilgi edinmek için ise E-devletten sorgulama yapabilirsiniz. E devlette Sosyal Güvenlik Kurumu kısmında;

  • 4b aylık bilgisi bölümünden bağkur emekli maaşı sorgulaması,
  • 4a aylık bilgisi kısmında ise SSK emekli maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

Yurtdışı emekli maaşı ne kadar 2024

Aslında yurtdışı borçlanma emekli maaşı ne kadar sorusunun cevabı herkes için aynı değildir ve herkes için tek bir emekli maaşı yoktur. Yurtdışı borçlanma ile alabileceğiniz emekli maaşı birçok kritere göre farklılık gösterebilir. Bunlar hizmet borçlanması yapacağınız süreler, Türkiye’de çalışma varsa bu çalışmaların geçtiği süreler, borçlanma tutarının tabandan mı ya da yüksekten mi yapmanıza göre farklılık gösterebilmekte.  Taban tutarlardan borçlanma yapmanız ve Türkiye’de çalışma varsa bu çalışmaların da asgariden ödenmiş olması koşulu ile yurtdışı borçlanma yapmanız halinde alabileceğiniz ortalama 2024 emekli maaşları aşağıdaki gibi olacaktır;

Hizmetlerin/Borçlanmanın geçtiği tarihOrtalama emekli maaşı
Tamamı 2000 öncesi ise10.000-12.000 TL
2008 ve 2000 öncesi eşit ise10.000-11.000 TL
2008 sonrası ise 10.000 TL

5400 günden emeklilik maaşı yurtdışı 2024

Bildiğiniz üzere artık Türkiye’de çalışma olsa da olmasa da son ödenen sigorta koluna bakılmadan borçlanma işlemi artık bağkur yani 4/b kapsamında yapılmaktadır. 2019 Ağustos ayından önce borçlanma başvurusu yaparak ödeyenler için bu geçerli değildir. Ancak sonrasında başvurduysanız ve toplam hizmet içerisinde bağkur fazla olacaksa bağkurdan 5400 günden kısmi aylık, 9000 günden ise normal emeklilik hakkı elde edersiniz.

  • Bağkur yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre 5400 gün borçlanma yaparak emekli olacaklara 2024 yılında bağlanacak en düşük maaş 10.000,00 TL,
  • Yurtdışı emeklilik tablosuna göre 9000 gün borçlanma yapacaklara ise yine en düşük 5500-6000 TL maaş bağlanacaktır.
  • Belirtilen bu bağkur emeklilik yurtdışı maaşları borçlanma işlemlerini asgariden yani tabandan yapanlar için geçerlidir.

Yurtdışı borçlanması anlaşmalı ülkeler hangileridir ?

Yurtdışı borçlanması konusunda Sgk anlaşmalı ülkeler tablosu aşağıdaki gibidir. Uzun vade-Evet olan ülkeler borçlanma hakkınızın olduğu ülkelerdir.

yurtdışı borçlanma anlaşmalı ülkeler

Yurtdışı borçlanması için kredi veren bankalar 2024

Yurtdışı borçlanması banka kredisi ile de ödenebilmektedir. Yurt dışı hizmet borçlanması sebebi ile kredi tahsis eden yurtdışı borçlanma anlaşmalı bankalar dönem dönem farklılık gösterebilmektedir. Bu kapsamda bağlanan emekli aylığının kredi borcuna bağlanması suretiyle bankalar kredi tahsis edebilmekte. Fakat anlaşmalı bankaları belirtmek zor. Çünkü bu sürekli değişmekte. Siz bunu kendiniz internetten araştırarak ya da bankalar ile görüşmek suretiyle konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik son haberler 2024

Güncel olarak emeklilik şartları, borçlanma tutarları ve alınacak ortalama emekli maaşı yukarıdaki gibidir. Borçlanma hakkındaki son dakika gelişmeleri ve haberleri sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik yeni genelge 2024

Bildiğiniz gibi yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye’de emekli olanların bulundukları ülkede sigortalı çalışmaları yasak. Çalışmaları ve bunun tespiti durumunda Türkiye’de bağlanan emekli maaşları kesilmekte. Ancak yurtdışı emeklilik çalışma izni ile ilgili Kanuni düzenleme yapıldı ve emekliye yurtdışı çalışma izni çıktı .

Artık anlaşmalı ülkelerde minijob yani küçük iş olarak nitelendirilen kısa süreli işlerde çalışanların Türkiye’deki aylıkları kesilmeyecek. Kanun resmi gazetede yayımlandı. Sgk minijob genelgesinden sonra uygulama hükümleri de netleşti olacak.  Sayfamızdan yurtdışı emeklilik minijob 2024 son durum ve gelişmelerden haberdar olmak için sayfamızı takip edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik minijob 2024

Son yapılan düzenlemelerle yurtdışı borçlanması ile Türkiye’de emekli olanlar artık yurtdışında anlaşmalı ülkelerde minnijob yani kısa süreli işlerde çalışabilmekte. Özellikle Almanya ve diğer ülkeleri de kapsayan bu yeni düzenleme ile birlikte Türkiye’de borçlanma ile aylık bağlanmış olanlar artık bulundukları ülkede minijob yapsalar bile maaşları kesilmeyecek.

Hem yurtdışı hem Türkiye’de emeklilik aynı anda mümkün mü?

Sosyal Güvenlik sözleşmeli ülkeler ile ikili anlaşmalar gereği bu mümkün. Bulunduğu ülke mevzuatına göre yaşlılık aylığı için gerekli şartları sağlayarak kendilerine aylık bağlanan kişiler Türkiye’den de emekli olabilir. Ancak malulen ya da erken emekli olanlar için durum farklıdır. Bunlar bazı istisnalar dışında normal aylığa dönene kadar Türkiye’den emekli olma hakkına sahip değillerdir.

Yurtdışı emeklilik yaşı

Yurtdışı borçlanma ile Türkiye’de emekli olunabilecek yaş anlaşmalı ülke ya da Türkiye’deki ilk defa prim ödenen tarih ile borçlanma tarihlerine göre değişir. Sabit bir yaş yoktur.

Emeklilik borçlanması hesaplama

İçeriğimizin üst bölümünde yurtdışı borçlanması ne kadar kısmında günlük borçlanma tutarları hakkında bilgi verdim. Borçlanmanız gereken gün sayısı ile günlük borçlanma tutarını çarparak ne kadar ödeme yapmanız gerekeceği hakkında hesaplama yapabilirsiniz.

Yurt dışı emeklilik nasıl hesaplanır?

Anlaşmalı ülkelerde geçen çalışma ve 1 yıla kadar işsizlik süreleri, ev hanımları için ilave olarak ikamet süreleri borçlanılarak Türkiye’de hizmetten sayılır. Bu hizmetler yeterli ise Türkiye’de emeklilik hesaplaması yapılarak maaş bağlanır.

Yurtdışı borçlanması SSK başlangıcı sayılır mı?

18 ülkede geçen hizmetlerin borçlanılması durumunda ilgili ülkedeki ilk başlangıç tarihi Türkiye’de emeklilik başlangıç tarihi olarak kabul edilmektedir. Almanya, Avusturya, İsviçre, Hollanda gibi ülkeler işe girişi Türkiye’de sayılan başlıca ülkelerdir.

Yurtdışı hizmet borçlanması nedir?

Yurtdışındaki çalışma, 1 yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ikamet sürelerinin borçlanılarak Türkiye’de SGK hizmetinden saydırılması işlemine yurtdışı hizmet borçlanması adı verilmektedir.

Yurtdışı borçlanması yapanlar tekrar çalışabilir mi?

Yurtdışı borçlanması ile emekli olanlar Türkiye’de SGDP kapsamında çalışabilir. Ancak yurtdışında anlaşmalı ülkelerde minijob olarak tanımlanan işler haricindeki işlerde çalışamazlar. Bu durumda maaşları kesilir.

4.3/5 - (28 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Yurtdışı Emeklilik Hesaplama Tablosu 2024 & EYT ile Güncel” üzerine 1.075 yorum
  1. Merhaba Ömer bey , ben 77doğumluyum ve sigorta başlangıcım Eylül 1995 ve hala Almanya’da çalışmaktayım. İki çocuğum var ve dolayısıyla 6 sene annelik izni yaptım. Kaç günden emekli olabilirim ve ne kadar ödeme yapmam gerekiyor. Hemen emekli olabiliyor muyum. Teşekkürler

    Yanıtla
  2. Merhaba Ömer Bey,
    01.01.1973 Dogumluyum. Hizmete baslama tarihim 01.07.1992.
    Türkiyede Ögretmen olarak yaklasik calistim. 2261 gün ödenmis Primim görünüyor. e-Devlette 53 yasinda emekli olabirim diye yaziyor. daha önceden Emekli sandigina bagli idim. Bildigim kadariyla su anda emekli sandigina Yurtdisindan Prim ödeyerek emekli olmak yok artik. kalan günlerin Prim ödemelerini neye göre ödemem gerekiyor? (4a.4b veya 4c). Ayrica su anda halen Almanyada calismaktayim. 2 Yil sonra Türkiyeden emekli olursam, burada calismaya devam edebilir miyim?
    Cevabiniz icin simdiden Tesekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de borçlanma bağkurdan yapılabiliyor. Bağkurdan EYT kapsamında emeklilik için en az 9000 güne tamamlamanız gerek toplam gün sayısını. Türkiye’de emekli olduktan sonra Almanya’da çalışamazsınız.

      Yanıtla
  3. Merhaba
    Ben 44 yaşındayım.01.02.1999 sigorta girişim var.23 yıllık sürem ve 5092 prim günüm var.EYT kapsamında 883 gün daha ödemem gerekecek.Bunu tamamlamak için yurtdışında çalıştığım günleri Türkiye ye transfer ederek ödeyebilir miyim?,Ne kadar maaş alabilirim?Ne yapmam gerek?
    Teşekkür ederim

    Yanıtla
      • Ömer bey, kalan 883 gün için yurtdışı borçlanması yaparken benim statüm sgk dan bağkura mı geçiyor?sitenizde bir gün için 150.12 tl.olarak yazıyor ama sgk ya gittiğimde maaşımı yükseltmek için daha fazla ödeyerek maaşım yükselir mi?
        Teşekkür ederim
        İyi günler

        Yanıtla
        • Borçlanma bağkurdan olur. Ancak 1260 günden fazla borçlanma olmazsa emeklilik statüsü SSK’da kalır. Fazla ödemenize gerek yok. Gereken kadar borçlanmanız kafi.

          Yanıtla
  4. Merhaba Ömer bey, kanun değişti dediler ama ben hala bilemiyorum kendi durumumda ne olur diye. 3600 ödeme yapmıştım ve yaşa takıldım. Şimdi ne yapamam gerek? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum, saygılar yolluyorum.

    Yanıtla
  5. Merhaba Omer Bey.
    25.02.1978 dogumluyum
    1997 yili nda 16 günlük calismam var.1998 yilindan beri Almanya da yasiyorum.2 cocuk annesiyim.Eyt den yararlanmam mumkunmu sartlar nelerdir.Tesekkurler

    Yanıtla
    • Merhaba. 5400 güne tamamlarsanız bağkurdan 56 yaş şartı ile emekli olursunuz. 7200 güne tamamladığınızda EYT kapsamında yaş şartı olmayacak büyük ihtimalle ama yasanın netleşmesini beklemek lazım.

      Yanıtla
  6. Merhaba
    İsmim Alper, 1997 SGK 4a giriş, 6900 gün de primim var. Mevcut durumda EYT’den yararlanabiliyorum. 2021 yılı Ağustos ayında yurtşında çalışmaya başladım. EYT’den yararlanabilmek için ne yapmam gerekiyor? Yurtdışı işyerinden ayrılmak gerekiyor mu? Mevcut ikametgâh yurtdışı olduğu için, onu tekrar Türkiye’ye taşımak gerekiyor mu?

    Yanıtla
  7. Omer Bey Merhaba,

    1 Ocak 1999 sigortalilik baslangicim ve 5047 gun prim gunum var. Eger EYT gerceklesirse emeklilik prim gun sayisini tamamlamak icin gerekli olan 928 gunluk sureyi son dort yildir Ingiltere’de kendi namima calismakta oldugum sirketimdeki sigortalilik surem ile borclanarak emekli olmayi planliyorum. Eger bu sekilde Turkiye’den emekli ayligim baglanirsa Ingiltere’de (kendi namima veya bordrolu olarak) calismaya devam edip, ileride buranin sartlarini da saglayarak emeklilige hak kazanabilecek miyim? Eger Ingiltere’de sigortali calismaya devam edersem Turkiye’den baglanacak olan emekli ayligim kesilir mi?

    Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de emekli olduktan sonra orada prim ödediğiniz takdirde emekli maaşınız kesilir. Ha bunu alan var ama derseniz evet var ama SGK’ya bildirmeden alıyorlar. Yarın tespit edilirse SGK emekli maaşını faizi ile birlikte alıyor.

      Yanıtla
  8. Ömer Bey iyi günler,
    03.11.1973 doğumluyum. Türkiye’de sigortam yok. isviçre’de 1990 yılından beri aralıksız çalıştım. Kesin dönüş yaparak, Türkiye’den emekli olmak istiyorum. İsviçre’den prim transferi yapmak istiyorum. Birikmiş Primlerin bana ödenmesi hangi koşullarda gerçekleşebilir. İsviçre vatandaşı ile evli olmam primlerin bana iadesini engeller mi? Ben Türk vatandaşıyım. Eşim İsviçre vatandaşı. Emekli olmak için Ne kadar ödeme yapmam gerekmektedir .
    Şimdiden teşekkürler ve iyi çalışmalar.
    Saygılarımla

    Yanıtla
      • Teşekkür ederim Ömer Bey
        Maalesef aynı soruyu bugün(18.03.2023) size yine sormuş bulundum, kusura bakmayın, çünkü bu soruma yanıtınızı şans eseri daha yeni gördüm. Peki EYT olarak başvurabiliyor muyum ve evetse yine de 9000 gün mü borçlanıyorum? Sanırım İsviçre ile Türkiye arasındaki özel anlaşmadan dolayı, Türkiye’de SGK başlangıcı olmasa da, İsviçre’deki sigorta başlangıç tarihi, Türkiye’de başlangıç gibi sayılıyor diye okudum bugün.Ama 9000 gün ödeme yapmamın gerekçesi primlerimin tamamının tarafıma iadesi için gerekli, doğru mudur? EYT nin bana bir avantajı var mı peki? Yani eğer EYT kapsamındaysam eğer, yine de 9000 gün borçlanma yapmam mı gerekiyor? Emekli maaşımın ne kadar olacağı hakkında bir bilginiz var mı?
        Tekrardan teşekkürler

        Yanıtla
        • 9000 gün tamamlarsanız EYT kapsamında başvuru hakkınız var evet. İsviçre’deki işe giriş Türkiye’de işe giriş olarak sayılıyor. Emekli maaşınız en düşük 5500 TL olur üzeri olur mu bilemiyorum.

          Yanıtla
          • Yanıtınız için teşekkürler. Peki, 9000 güne karşılık gelen 1.350.000 TL ödedikten sonra, hemen emekli maaşımı almaya başlıyor muyum ve “İsviçre’de şimdiye kadar birikmiş olan primlerimin tamamının tarafıma iadesi ” hemen mümkün mü yoksa maaşta artış oluyor deyip SGK vermeyebilir mi? Burası biraz karışık geliyor bana. Sizin bir bilginiz var mı?
            Tekrardan teşekkürler.

          • Net olarak bilgim yok. SGK’dan bu bilgileri teyit ediniz. Ancak bildiğim kadarıyla 9000 gün karşılığı olan tutar alındıktan sonra kalanı iade ediliyor size. Ancak İsviçre’den kesin dönüş şartı ile tabi ki.

  9. Merhaba 43 yaşındayım 1998 aralık ilk işe giris tarihim 3000 gün tr de ssk prim günüm var yurt dışı boçlanma yaparak 3600 günden emekli olabilirmiyim

    Yanıtla
  10. Merhaba,
    Ben 47 yaşındayım.15.09.1995 tarihinde SGK 4a girişim var.Yurt dışında yaşıyorum şu anda.Türkiye de 320 gün sigortalı görünüyorum.Yurt dışı borçlanmam bağ-kur üzerinden mi değerlendirilecek?Kaç gün prim ödemem gerekiyor?Askerliği de sigorta primim e eklemem için ne yapmam gerekiyor ve ekldeiğim takdirde neler değişiyor.Ortalama olarak ödememi yapmam durumunda kaç tl aylık alıyorum.Askerliği de eklemem durumunda ne kadar oluyor emekli maaşı?
    Bilgilendirmeniz içjn teşekkürler…

    Yanıtla
    • Merhaba. Kalan süreyi bağkurdan borçlanabilirsiniz. 9000 güne tamamlarsanız yaş şartı olmadan, 5400 güne tamamlarsanız 58 yaş şartı ile emekli olursunuz. En düşük emekli maaşı 5400 TL şu an.

      Yanıtla
  11. Merhaba,ben 1976 doğumluyum.
    15.09.1995 4a sigorta başlangıç tarihim.316 gün sigortam gözüküyor.6 yıl önce çifte vatandaş oldum.Eyt yurt dışı borçlanmam bağ kur üzerinden mi değerlendirilecek?
    Kaç gün daha prim ödemem gerekiyor?Askerliği de eklersem neler yapmam gerekir ve bu durumda primim kaç gün daha ödemem gerekir?
    Cevaplarınız için teşekkür ederim…

    Yanıtla
  12. Merhaba. 47 yasindayim. 91 eylul ssk girisim var.
    4a 3420
    4b 923
    toplam 4343 gunum var.
    yurtdisinda yasiyorum. yurtdisi borclanma ile borclanip emekli olabilirmiyim ?kac gun borclanmam gerek ?

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK’dan normalde 5000 günle emekli olma hakkınız olacak EYT kapsamında. Ancak son 2520 günün 1260 günden fazlasının SSK kapsamında olmaması şeklinde ayarlamanız gerek borçlanmayı.

      Yanıtla
  13. İyi günler
    03.09.1986 SSK girişliyim 540gun askerlik borçlanması dahil ödenmiş 4A 3457gun primim var.2016 yılından itibaren isvicre’de yaşıyorum,yurt dışına gelene kadar hep denizci olarak çalıştım,eski yasalara göre denizcilik yıpranma paylarım mevcut olduğundan ,yurt dışı borçlanması yapmadan 3600 gun ile kısıtlı emeklilik icin denizcilik yıpranma paylarımla eksik günlerimi tamamlayarak emekli olabilirmiyim.Emekli olursam Sgk mülga 506 sayılı kanuna göre sadece Türkiye’deki çalışmalarımla ödenmiş primlerimle emekli olursam İsviçre’de çalışabilirmiyim.Cevabiniz icin teşekkürler.
    Oktay Sönmez

    Yanıtla
  14. İyi günler,
    Eşim 01.12.2019 yurtdışı borçlanması yaparak emekli oldu 1860tl civarında maaş bağlanmıştı 5540 gün vardı 2013 başvuru yapıldı alman Vatandaşı olduğu günler 4/b kapsamına girmişti daha sonra mahkeme sonucu 4/a ya geçti sorum size o zaman bağlanan maaş doğrumu?

    Yanıtla
  15. Merhabalar
    Ben 08.08.1965 dogumluyum ve 01.09.1983,den beri sigortali Almanyada calisiyorum, Almanyada 2027 yilinda emekli olacagim. Mavi kartliyim. Türkiyede calismisligim olmadi. borclanma ödenecek miktari, sürec icin bilgi verebilirmisiniz.Tesekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Türk vatandaşlığından çıktığınız tarihe kadar olan kısmı borçlanma hakkınız var. 5400 gün size yeterli olur emeklilik için. 58 yaş şartı yeterli 5400 günden emekli olmak için.

      Yanıtla
  16. Merhaba
    Nisan 1973 Hollanda doğumluyum.
    Çifte vatandaşlık sahibiyim.
    1 ocak 1998 den 2014 e kadar çalıştım. 2014 te turkiyeye kesin dönüş yaptım. Yurtdışı borçlanma yapıp emekli olabilirmiyim. 16 sene yeterlimi yoksa 20 yılı doldurmam gerekiyormu?
    Teşekkürler Esin

    Yanıtla
  17. Merhabalar
    Ben 20.12.1978 doğumluyum
    Sigorta girişim 01.10.1996. Türkiye’de 4a dan 3976 günüm var.2012 yılından bu yana yurt dışında yaşıyorum. Kalan günlerimi 540 gün askerlik ve 484 günü yurtdışı borçlanmasıyla tamamladığım takdirde,eğer eyt yürürlüğe girerse 5000 günden emekli olabilirim sanırım. Ayrıca bu 484 gün 4b olacağından emekli aylığını düşürürmü acaba?
    Teşekkürler

    Yanıtla
  18. Merhaba ismim Emin 23.11.1978 doğumluyum 20.05 1998 yılında sigorta girişim var 823 gün 4a lı olarak günüm var 27.12.2002 de uzm çavuş olarak görev yaptım 4 c li olarakda 2063 gün çalışmışlığım var ve 2008 yılının ağustos ayından beride Almanyada yaşıyorum sorum şu eyt den emekli olabiliyormuyum ve emeklilik hakkım varsa eksik olan kaç günüm var hangi duruma tabiyim 3600 günle emekli olabiliyormuyum veya 5000 mi 5900 mu yoksa 9000 günmü güncel yasalara göre benim durumum nedir? Şimdiden teşekkür ederim kolay gelsin.

    Yanıtla
    • Merhaba. Mevcut durumda bağkurdan 5400 güne tamamlarsanız 58 yaş şartı ile emeklilik hakkınız oluyor. EYT de bu yaş şartı düşürülecek gibi. Yasa meclisten geçince tekrar görüşelim.

      Yanıtla
  19. Merhaba.Ben 61 yasinda 01,13,1979 sigarta girisim ve 3388 gün ödenmis prim günüm var 1991 den beri Almanyadayim ne zaman emekli olabilirim.Tesekkürler

    Yanıtla
  20. merhaba, haziran 1971 dogumliyum. ilk ssk girisim temmuz 1989.,Eylul 1996 dan itibaren Ingiltere de yasiyorum . Emeklilik ve optimum maas icin ne yapmam getekir tesekkurler

    Yanıtla
    • Merhaba. EYT kapsamında emeklilik için SSK kapsamında en az 3600 gün ya da 5400 günü tamamlamanız lazım. Yurtdışı borçlanması SSK kapsamında yapılamadığından bağkurdan 5400 gün ya da 9000 gün seçeneği olacak sizin için. EYT netleşince tekrar yazın bana.

      Yanıtla
  21. Merhaba Ömer Bey

    Ben İsviçre’den geri dönüş planlaması yapabilmek için sizden bazı konularda bilgi almak istiyorum.

    Benim elimde 1986 dan itibaren hizmet cetvelim mevcut. Doğum tarihim 07.07.1968. Benim hesaplarıma göre oradaki pirimlerinin karşılığı 230’000 Frank.

    Bu meblağın transferi olursa ve ben bu sürelerini tamamını borçanmam halinde
    şu yaptığım hesaplama doğrumudur?
    37 sene çarpı 360 gün eşittir 13320 gün. Borçlanma 13320 gün çarpı 150 TL eşittir 1’998’000 TL.

    Bugünkü kurdan 100’000 Frank.

    Bana bu borçlanmadan sonra 130’000 Frank geri iade edilirmi?

    Tahmini en az ne kadar bir aylık bağlanma ihtimali var?

    Bunun borçlanmasında başka bir alternatife sahipmiyim?

    Diğer sorumda burdan emekli olursam SSK’nın Sağlık Sigortasın’dan hemen faydalanabilirmiyim?

    Bilgileriniz ve yardımınız için çok teşekkür ederim.

    Saygılarımla

    Harun Atacan

    Yanıtla
    • Merhaba Harun BEY. Tamamını borçlanmanıza gerek yok. SGK emekliliğe yetecek gün kadarını alır. 9000 gün yani. Bugün parasıyla 1.350.000 TL tutuyor. En düşük 5500-6000 TL aralığında emekli maaşınız olur. Türkiye’den aylık bağlandığında sağlık sigortanız hemen açılır.

      Yanıtla
      • Sayın Ömer Bey

        Size iki sorum daha olacak.

        Birincisi eğer borçlanmamı tam yapmazsam ve sadece 9000 gün ödersem İsviçre’den transfer edilen pirimlerden geri kalan rakamdan bir kısmının SGK’ya kaldığını duydum.
        Buna lütfen bir örnekle açıklık getirebilirmisiniz?

        İkinci sorum, eğer tüm gün veya 9000 gün borçlandıktan sonra hemen 2023 de emekli olurmuyum ve ilk maaş ne zaman ödenir?

        Desteğiniz için çok teşekkür ederim.

        Harun

        Yanıtla
        • Merhaba. EYT büyük ihtimalle İsviçre girişini de kabul edecek. Net cevabı için bir süre daha beklemeniz lazım. SGK günlük 150 TL olan kısmını borçlanmaya yetecek kadar prim gün sayısı ile birlikte alır ve geri kalanı iade eder. Dediğim gibi 9000 gün için 1.350,000 TL alacak.

          Yanıtla
  22. Merhabalar,
    1977 TR dogumluyum
    1994 Evlilik dolayisiyla Almanyaya geldim
    4 Cocuk annesiyim, Calismisligim yok.
    Eyt den nasil faydalanabilirim

    Yanıtla
  23. Omer Bey iyi gunler,
    Yasim: Haziran ayinda 53 olacagim.
    Turkiye’de ilk ise girisim: 01.01.1994 Prim gunum: 3200
    KKTC’de prim gunum: 566 (1999-2000)
    01.03.2007 tarihinden itibaren Ingiltere’de calisiyorum. (16 yil)
    Emekliligim hakkinda bilgi verirseniz sevinirim. Bir de burada calisirken Turkiye’den emekli olabilirmiyim?
    Cok tesekkur ederim. Iyi gunler dilerim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Normalde 3600 güne tamamladığınızda yaş şartı 60. EYT’de 55’e düşecek büyük ihtimalle. Bu durumda 3600 güne tamamlamanızı öneririm EYT netleştikten sonra.

      Yanıtla
  24. Esim 1997 Ekim SSK girisli. Turkiyede 910 gun SSK primi yatmis durumda. 2016’dan beri Yurtdisinda yasiyoruz. Borclanma ile emekli olabilir mi. Dogum tarihi 26 Nisan 1979.

    Tesekkurler

    Yanıtla
  25. Merhaba, Ssk ya girişim 1.9.1994 toplam sigorta gün sayım 402 askere gidiş tarihi 21-8-99 dan 21-2-2001 yurtdışında çakışmaya başlama tarihim 28.9.2004. Askerlik borçlanmasını yılbaşından evvel yaptırdım. Emekli olabilmem için nasıl bir yol izlemem lazım yada neler yapmalıyım. Teşekkür ediyorum. Selamlar

    Yanıtla
  26. Merhaba Ömer bey ben 01.11.2022 de Almanya’dan emekli oldum.Türkiyeden de 3201sayılı yasa gereği borçlandım. 8350 günden 2006 nın Aralık ayında ödememiz yaptım
    SGK unda E devletten sorgulamadan 8231 gün yazıyor burada119 günlük bir kayıp var daha Türkiyeden maaş almadım.Ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim.Birde ne kadar maaş bağlanır? Çok teşekkür ederim, kolay gelsin

    Yanıtla
  27. Ömer Bey öncelikle bu hizmetinizden dolayi cok tesekkür ederim.

    Ben 02.05.1977 Almanya dogumluyum.
    Ilk sigorta girisim (Ciraklik olarak) Almanyada 01.09.1992
    15.04.2008 de Alman vatandasligina gectim. Mavi kart sahibiyim.
    Mavi Kartli olarak 2018 de Türkiyede 5 Haftalik bir sigorta girisim var.

    Almanya da 35 yillik sigorta sürem 01.11.2027 de doluyor.
    Ben 01.01.2028 de Türkiye ye temelli dönüs yapmak istiyorum.

    Soru 1

    Kesin dönüsten sonra Türkiye de sigortali bir ise girip en az ne kadar calisip 4a (SGK) derecesinden türkiyede emekli olabilirim. En erken ne zaman olurum. Borclanma yapmak zorundamiyim? Sigortali calismama ragmen yinede Bagkur 4b denmi emekli olurum? 4a dan emekli olursam 2000 öncesimi yoksa sonrasimi oluyor derecelendirme?

    Soru 2

    Almanyada yakinda cikacak olan cifte vatandaslik yasasina binaen tekrar Türk vatandasligini alsam emeklilikte bir faydasi olurmu?

    Soru 3

    Kesin dönüs gerceklesmezse ve Almanya da kalirsam durum nasil olur. Cifte vatandasligi 2023 de tekrardan alma sarti ile?

    Cok tesekkür ederim. Soru soranlardan en azindan kücük bir bagis alabilirsiniz bence. Bu bilgilere ulasmak icin gurbetciler cok daha fazlasini veriyor.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- SSK kapsamında çalışsanız bile borçlanma bağkurdan olur. Ne kadar süre çalıştığınız önemli değil.
      2- Ne gibi bir faydası? Bir değişiklik olmaz şartlarında. Ayrıca sadece Türk vatandaşlığında geçen süreleri borçlanabilirsiniz.

      Yanıtla
    • Teşekkür ederim. Türk vatandaşlığına geçişi neden sordum. Çünkü 2018 de yurtdışı borçlanma yapmak istediğimde bana cevap olarak bunun mümkün olmadığını Türk vatandaşı olarak bulunduğum gün sayısının borçlanma için yetmediğini beyan ettiler. Alman vatandaşlığına 3 sene geç girseymişim borçlanabileceğimi söylediler. Türkiye de çalışırsam 7 yılın yarısından fazlası SSK olursa. SSK dan borçlanıp SSK dan emekli olamıyormuyum? Birde şunun cevabını verirmisiniz lütfen. Bağkurdan borçlanma olacaksa kaç gün borçlanma yapabilirim. En erken ne zaman emekli olabilirim. Ne kadar maaş alabilirim.

      Yanıtla
      • Türkiye’de ne kadar süre SSK kapsamında çalıştığınız önemli değil. Borçlanma bağkurdan yapılır. Ha şöyle yaparsınız. Borçlanmayı yaparsınız. Sonra 3,5 yıl fiili olarak Türkiye’de sigortalı çalışırsınız. Bu durumda SSK’dan şartlar hesaplanır. En az 5400 güne tamamlamanız gerekiyor bağkurdan. Eğer Almanya ya da Türkiye’de ilk normal girişiniz 08.09.1999 tarihinden önce varsa 5400 günden yaş şartı sizin için şu an 58. EYT ile bu yaşın düşürülmesini de bekliyoruz. Bağkurdan emekli maaşınız şu an ortalama 5500 TL olur. 1 günlük borçlanma için en düşük tutar ise 150 TL.

        Yanıtla
  28. Merhaba.
    Babamin dogum tarihi 15/11/1953.
    Yillarca sigortasiz calismis 80-90larda malesef ama 2015 de 1 ay sgk girisi var.
    Emekli olabilmek icin ortalama ne kadar odemesi gerekir?
    Dogru hesap yapiyormuyum emin olamadim…
    Simdiden tesekkurler

    Yanıtla
      • Merhaba Ömer bey eşim için yurtdışı borçlanması yaptık 3 günluk Hollanda’da girişi 2004 akit ülke sayıldığı için işe giriş tarihide o tarihe alınmış olması lazım.Fakat halen 2014 gözüküyor.Ayrica 3 günluk borçlanmasıni bağkur girişi önüne eklemişler.İse giriş tarihi değişmedi Sgktakiler emekli olurken manuel hesaplancak dediler bana mantıklı gelmedi fikriniz nedir

        Yanıtla
          • Bilgi için çok teşekkür ederim.Burada sadece merak ettiğim ileride bir yonetmelik değişirse veya akit ulkelerin ile anlaşma değişmesi durumunda şu an hakkı olan girişle alakali mağduriyet yasarmiyiz.İyi günler dilerim

          • Öyle bir sıkıntı olmaz merak etmeyin. Sizin borçlanmayı yapıp ödediğiniz dönemdeki uygulama geçerli. Girişi sayılıyor Türkiye’de şu an.

  29. slm
    1970 dogumluyum nisan 1987 ssk girisim var toplam 685 gün prim ödenmis 1993 den itibaren almanyadayim yurt disi borclanmasi yaparsam kac gün prim sayisindan ve nekadar ödemem gerekiyor
    saygilarimla

    Yanıtla
  30. Merhabalar 06.10.1977 dogumluyum 12.03.1990 SSK girisim var ve 1962 gun odenmis gunum var.
    1996 dan itbaren isvicrede calisiyorum.
    turkiyeden emekli olmam icin kac gun odemem gerekiyor .
    turkiyeden emekli olursam burda calisabilirmiyim.
    eksik gunleri gunluk kac paradan hesaplaniyor.

    cevabiniz icin tesekkurlerl.

    Yanıtla
    • Merhaba. 5400 güne tamamlamanız gerekiyor toplam prim gün sayısını. Bu durumda 58 yaşla emekli olursunuz. EYT’de yaş indirimi olursa 54’e çekilir 5400 günden emeklilik.

      Yanıtla
  31. 1976 doğumluyum,1996 bağkur girişliyim toplam 4200 günüm var.Anladığım kadariyla yurt dışı 9000 bin günden borçlanıp hemen emekli olabilirim,5400 günden ise 58 yasını beklemem gerek.Doğrumudur ,saygılar.

    Yanıtla
  32. Selamlar,
    dogum tarihim Ocak.1977, Türkiye, Bayan.
    1979 dan beri almanyada yasiyorum.
    Almanyada sigorta girisim Eylül 1988.
    Sorularim:
    Kac yaslan emekli olabilirim?
    Borclanma kac günden hesaplanir? Kac günden borclanmami tavsiye edersiniz?
    4 a …4b… hangisini tavsiye edersiniz?
    Cevaplariniz icin tesekürler.

    Yanıtla
  33. Iyi günler Ömer bey,
    1992 yilindan beri Yurtdisinda yasiyorum. (Önce Almanya, simdi isvicre). Almanya sigorta girisim Eylül 1996. Halen yurtdisinda yasiyorum.
    2019 da Türkiye’den is girisim var.
    31.07.2019 da eski yasaya göre 4A dan borclanma basvurusu yaptim. Basvurum kabul edildi ama meblagi ödiyemedim.
    Beni bu konu hakkinda (Yurt disi eyt) kisa bir bilgilendirirseniz sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer yurtdışı başlangıcı sayılırsa 9000 gün borçlandığınızda yaş olmadan emekli olabileceksiniz. Bir de 5400 gün var. Burada yaş şartı şu an 58 ancak EYT’de 54 olması bekleniyor.

      Yanıtla
  34. Merhaba,
    23 Ocak 1980 doğum tarihim.
    Ağustos 1998 SSK başlangıcım ve 2125 ödenmiş prim gün sayım var. 2010 yılında İsviçre’de iş hayatına devam ettim ve halan çalışmaktayım.
    Yurtdışı borçlanmalarının artık BAĞKURDAN yapılabileceğini öğrendim.
    1-) 5400 günden emekli olma hakkım varmı yoksa 9000 günmü?
    2-) eksik prim gün sayım için SSK da çalıştığım prim gün sayılarıda birşeştirilmektemi, yani 5400-2125 SSK primim = 3275 gün olarak mı hesaplanıyor ?
    Çok teşekkürler ve iyi seneler !
    Saygılarımla,
    Özer

    Yanıtla
  35. Iyi günler,

    Annem 1954 doglumlu ve almyada da emekli.
    Türkiye de emek li olamk icin ne kadar borclanmasi vardir?

    saygilarimla
    Yakup

    Yanıtla
  36. Merhaba ben 1998 yılında SSK baslangicim var şu an emekli olmam için ne kada r toplu para yatırmam gerek para borçlanması yapabilir miyim ben ev hanımı ve
    yurtdışında yasiyorum . lütfen bana Bilgi verir misiniz ne yapmam gerek şimdiden ilginiz için teşekkürler.

    Yanıtla
  37. Omer bey,
    1991 yili ssk girisim var ve 891 gun gosteriyor.1986 yili emekli sandigi girisim ve 1989 yili cikisim var ama bu sgk hizmet dokumunde gozukmuyor.bunu nasil ekletebilirim.Ayrica 1998 yilindan beri Amerika’da yasiyor ve calisiyorum.Yurt disi emeklilik icin ne yapmam gerekir ve kac gune tabi oluyorum.3 yillik emekli sandigi Ordu mensubu oldugumdandi.

    Yanıtla
    • Merhaba. Dilekçe ile SGK’ya başvurarak emekli sandığı hizmetinizin T.C. numaranıza işlenmesini sağlayabilirsiniz. Emekli olabilmek için toplamda en az 5400 güne tamamlamalısınız gün sayısını.

      Yanıtla
  38. Merhaba Ömer bey,
    1967 doğumlu, mavi kartlıyım. 3600 günden emeklilik yurtdışı ödemesi yaptım. 1987 iş başlangıcım var ama türkiyede 2013 de bir çalışmam oldu. Benim durumum ne? Cevabınız için şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK kapsamında yaptıysanız mevcut durumda 3600 gün ve 60 yaş şartı ile emeklilik hakkınız var. Yasa ile 3600 gün için yaş indirimi olursa daha erken emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
      • Evet SSK ödeme yaptım 4 yıl evvel ama 58 yaşı beklemem gerek diye biliyordum, neden 60 yaş dediniz anlamadım? Eyt 54 düşerse biz yurtdışı borçlanma yapan mavi kartlılar da yararlanacak mı acaba? Ve bu şartlarda maaşım ne kadar olur? Çok teşekkür ederim, selamlar.

        Yanıtla
    • Merhaba Ömer bey, kanun değişti dediler ama ben hala bilemiyorum kendi durumumda ne olur diye. 3600 ödeme yapmıştım ve yaşa takıldım. Şimdi ne yapamam gerek? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ediyorum, saygılar yolluyorum.

      Yanıtla
  39. Merhaba Omer Bey,

    Kiymetli bilgiler icin cok cok tesekkurler. 1979 Kasim dogumluyum. 4A ise giris tarihim 01.08.1998 ve toplamda 2900 uzun vade gunum var. Haziran 2010 itibari ile yurt disinda (ABD) calismaya basladim ve halen ABD de calisiyorum. Size birkac sorum olacak. Yurt disi borclanma yaparak EYT den emekli olabilir miyim? Kac gun borclanmam gerekir? Borclanmayi taban veya tavandan yapmak maasima etki eder mi? Eger borclanirsam, 4A mi yoksa 4B den mi emekli olurum? Nasil bir yol izlememi tavsiye edersiniz?

    Yanıtla
  40. Merhaba 01.02 1998 turkiyede sigorta girişim var 1870 prim günüm var 2007 beri almanyadayim ve calisiyorum 10.07 1981 dogumluyum eyt den yararlanmak icin ne yapmam gerek tskler

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanmalar artık bağkur kapsamında yapılmakta. Bağkurdan en az 5400 güne tamamlamanız gerekiyor. Şu an 5400 günle yaş şartı 58 ancak EYT’de 54’e düşebilir. Ayrıca 9000 güne tamamlarsanız yaş beklemeden emekli olursunuz.

      Yanıtla
  41. Merhaba Ömer bey, 1995 te Almanya’ya geldim. Aralık 2022 de başvuru belgelerimi gönderdim. Ev hanımlığından 5400 günden Bağ-Kur’da hesaplanacak anladım. Ama merak ettiğim konu başlangıç tarihi olarak 1995 mi alacaklar yoksa bugünden geriye mi gidecek?
    Teşekkür ederim

    Yanıtla
      • Öncelikle teşekkür ederim. Yani EYT kapsamında olmayacak. 58 yaşında emekli olunacak. Almanya’da 1998 de sigorta girişim var( ama gönderemedim, yetişmedi) gönderebilseydim o tarihten itibaren mi hesaplanacaktı?

        Yanıtla
        • EYT kapsamına girebilmek için 08.09.1999 tarihinden önce başlangıç olması gerek. Sizin var mıydı çalışma bu tarihten önce? 31.12.2022 tarihinden önce ya da sonra göndermiş olmak sizi EYT kapsamına almaz. O sadece borçlanma tutarlarında fark eder.

          Yanıtla
  42. Merhaba, 01.07.1999 giriş. bağkur 1600 gün, 2004 yılından itibaren yurtdışında yaşıyorum benim durumum nedir? teşekkür ederim

    Yanıtla
  43. Merhaba Eylul 1998 sigorta girisim, Turkiyede odenmis 4473 SGK prim gunum var. 3833 gunu tavandan odendi. 38 yasindayim.

    2018’den beri yurtdisinda (Dubai) calisiyorum. EYT ile 527 gun borclanarak (5000 gun) emekli olabilecegim gibi duruyor.

    527 gunu azami veya asgari borclanmam emekli maasimi degistirir mi?

    Bu 527 gun Bagkur sayilacak, ama SGK’dan emekli olacagim. Dogru mu?

    Cok tesekkurler

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanma bağkur kapsamında olur ama 1260 günden fazla borçlanma olmayacağı için şartlarınız SGK kapsamında hesaplanır. Alacağınız maaş konusunda bir hesaplama yapamıyorum maalesef.

      Yanıtla
      • Tesekkurler Omer Bey.

        Maas hesabi tabi uzun bir islem, ancak genel olarak ne kadar yuksek odenirse o kadar iyi yaklasimi dogru mudur? Veya bu konuda nereden dogru bilgi alabilirim?

        Yanıtla
        • Valla maaş sistemi allak bullak. En düşük emekli maaşını Re’sen 5500 TL yaptılar. Normalde bunu yapmasalar alınacak emekli maaşı 2500-3000 TL. Ben yüksekten ödenmesi taraftarı değilim. Ancak tercih sizin.

          Yanıtla
  44. Merhaba ben Almanyada yaşıyorum 2000 yılında 22 yaşımdayken Alman vatandaşlıgına geciş yaptım 1997 Ekim ayında Almanyada sigortalı calışmaya başladım 3 cocugum var Türkiyeden borclanarak emekli olma sansim varmi?

    Yanıtla
  45. Merhabalar eşim İngilterede 2021 yılında vefat etti.Bes senelik hizmeti çıktı ben borçlanmayla Türkiye’den emekli oldum.Sorum İngiltere’den de emekli olma hakkım var mi

    Yanıtla
  46. Merhaba Ömer Bey, iki yil once istifa edip yurt disina tasindim. 15 yil Turkiyede devlette ogretmenlik yaptim. 2004 yilinda calismaya baslamistim. Ben de yurt disi borclanma ile emekli olabilir miyim? toplu parami alabilir miyim ? Saygilar iyi calismalar.

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de emekli sandığından 60 yaş ve 9000 gün ya da 5400 gün 61 yaşla emekli olma hakkınız var. Buna göre borçlanma yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz.

      Yanıtla
  47. Merhaba 1994 te 35 günlük SSK ödemem var 1994 aralıktan beri ingilteredeyim 23 sene tam çalışmışlıgım var şimdi 56 yaşındayım ben Türkiye’den emekli olabilirmiyim para ödemem gerekiyor mu? Çok teşekkür ederim
    ,,,yeni yılınızı kutluyorum

    Yanıtla
  48. Merhaba, ben 1998 yilindan beri Almanyada yasamaktayim . Turkiyede 2018 de sigorta girisim var . Acaba yurtdisi borclanmasi yaparak 1998 yilindan buyana borclanip eyt li olabilirmiyim

    Yanıtla
    • Merhaba.Girişin oraya çekilmesi için en az 20 yıla yakın borçlanma yapmanız lazım. Borçlanmanın sayılıp sayılmayacağı şu an için net değil bir de.

      Yanıtla
  49. Merhaba Ömer bey.. 2003 _2012 Ekim arası türkiyede 3400 prim günüm var. 10 senedir yurtdışında (Hollanda) yaşıyorum. Ev hanımıyım. Hiç çalışmam yok. Seneye emeklilik yaşım doluyor. Benim yurtdışı borçlanmam için ne kadar ödemem gerekiyor. Bağlanacak maaş yaklaşık ne kadar olur. Teşekkürler..

    Yanıtla
  50. Merhaba, Ömer Bey,

    Ben 49 yaşında, 1999’dan beri yurtdışında yaşıyorum. sigorta giriş tarihim 01/02/1992 – Türkiye’de 502 prim günüm var. SSK’ya borçlanma durumum var mı? Varsa,kaç yaşında ve kaç gün ödemem gerekiyor?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
Yorum yapın