Yurtdışı Emeklilik Hesaplama Tablosu 2024 & EYT ile Güncel

Yurtdışı emeklilik hesaplama tablosu. Yurtdışı emeklilik şartları ve yurtdışı borçlanma için ödenecek günlük en düşük ve en yüksek tutarlar brüt asgari ücrete göre hesaplanmakta. Borçlanma için ödenecek tutar talep tarihinde geçerli olan borçlanma tutarları esas alınarak yapılmakta. Bildiğiniz gibi 2019 yılında borçlanma ile emeklilik işlemlerinde çok önemli değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklik ile yurtdışı borçlanma tutarları yükseltildi ve emeklilik biraz daha zorlaştırıldı diyebiliriz.

Ama merak etmeyin biz size yazımızın devamında hem nasıl erken emekli olabileceğiniz hem de borçlanma yaparak nasıl yüksek emekli maaşı alabileceğiniz hakkında tüyolar vereceğiz. Kafanıza takılan tüm sorularınızı, emeklilik şartlarınızı ve yurt dışı emeklilik günlük kaç para gibi yurtdışı borçlanma emeklilik hakkındaki sorularınızı yorum kısmından sorabilirsiniz. Yazımızın devamında şartlar, başvuruda izlenecek yol, emeklilik günlük kaç lira, yurtdışı borçlanması yapanlar ne kadar maaş alır gibi sorularınızın da cevabını bulabilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik şartları nelerdir?

Bu kapsamda yurtdışında çalışanların Türkiye’de emekli olması, emeklilik başvurusu yapabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Yurtdışı borçlanma şartları aşağıdaki gibidir;

  • Türk vatandaşı olmak. Türk vatandaşlığından çıktıysanız Türk vatandaşlığında geçen çalışma sürelerini ve ev hanımlığı sürelerini borçlanabilirsiniz. Mavi kartlılar için de aynı durum geçerli.
  • Türkiye ile Sosyal Güvenlik sözleşmesi olan ülkelerden birisinde ikamet ediyor ya da çalışıyor olmanız,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na yurtdışı emeklilik borçlanması başvurusu için istenen belgeler ve yurtdışı emeklilik başvuru formu ile başvurmanız gerekiyor.
  • 2019 yılında yapılan son güncelleme ile artık Türkiye’de son çalışmaya bakılmadan sadece bağkur kapsamında borçlanma yapabileceğinizi hatırlatmak isteriz. Öncesinde başvuru yapanlar ve ödeyenler için haklar saklı kalacaktır.

Türkiye’de ya da bulunduğunuz ülkedeki sigorta başlangıç tarihinize göre Türkiye’de Sgk yurtdışı emeklilikte size gerekli olan prim gün sayısı ve yaş şartını hesaplamak ve için hemen yurtdışı emeklilik yaş tablosu başlıklı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı ev hanımı emeklilik şartları 2024

Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış anlaşmalı ülkelerde resmi olarak ikamet eden ya da çalışan kadınlar ikamet ya da çalışma sürelerini Türkiye’de borçlanarak emeklilik hakkı elde edebilmekte. Emeklilik şartları Türkiye ya da yabancı ülkedeki ilk prim ödeme tarihine göre ve yurtdışı emeklilik hesaplama tablosuna göre hesap edilir ve farklılık gösterir. Eğer borçlanma yapmayı düşünüyorsanız yurtdışından emeklilik şartlarınızı öğrenmek için bize hem Türkiye’de hem de bulunduğunuz ülkede ilk prim ödeme tarihlerinizi, toplam hizmet sürenizi ve doğum tarihinizi yorum kısmından yazın sizin için hesaplama yapalım.

Yurtdışı emeklilik tablosu

Eğer Türkiye’de hiç çalışmanız yoksa;

  • Borçlanma ile başlangıç tarihiniz 08.09.1999-30.04.2008 tarihleri arasına çekilirse bağkurdan 5400 gün 62 yaş ile ya da 9000 gün 60 yaş ile emekli olabilirsiniz.
  • Borçlanma yaptığınızda başlangıç tarihiniz 01.05.2008 tarihi ve ya sonrası olursa 60 yaş 9000 gün ya da 63 yaş 5400 günle emekli olabilirsiniz.
  • Borçlanma ile birlikte giriş tarihi 08.09.1999 tarihinden önceye çekilirse erkekler için 9000 gün, kadınlar için ise 7200 gün şartını sağlayan yaşa takılmadan emekli olabilmekte.

Yurtdışı borçlanma 3600 gün 2024

Sgk emeklilik yurtdışı borçlanma yaparak Türkiye’de ssk kapsamında 3600 günden emekli olabilirsiniz.  Yurtdışı borçlanma 3600 gün emeklilik hakkı kapsamında hem daha az prim ödemiş olursunuz hem de alınacak emekli maaşı yüksek olur. 3600 günden emeklilik için Türkiye’de 08.09.1999 tarihinden önce ssk kapsamında ya da başka bir sigorta kolu kapsamında giriş olması gerekiyor. Ayrıca yine 3600 günün ssk kapsamında tamamlanması gerekiyor.

Bu kapsamda emekli olunacak yaş ise 3600 günün ve 15 yılın tamamlandığı tarihe göre farklılık göstermekte. 3600 günü ve 15 yılı tamamladığınız tarihe göre emeklilik tablosundan yaş şartınıza göz atmak ve alacağınız ortalama emekli maaşını hesaplamak için 3600 günden emekli maaşı ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sgk yurtdışı borçlanma başvurusu nasıl yapılır ?

Yurtdışı sgk borçlanma başvurunuzu Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmanız gerekiyor. Ssk borçlanması için başvurunuzu Türkiye’de kaydınız varsa kaydınızın bağlı olduğu SGK’ya, yoksa herhangi bir SGK’ya yapabilirsiniz.

Ssk yurtdışı emeklilik başvurusu için istenen başlıca belgeler ise şunlardır;

  • Yurtdışı emeklilik borçlanması başvuru formu. ( indir).
  • Yurt dışı borçlanma beyan ve taahhütname belgesi ( indir).
  • Ev hanımı sürelerini borçlanacaksanız belediye ya da benzeri resmi kurumdan aldığınız ikametgah belgesi,
  • Çalışma süreleri ve işsizlik maaşı süreleri için onaylı hizmet belgesi,
  • Kimlik fotokopiniz.
  • Başvuru için avukatlara, danışmanlara para vermenize gerek yok. Başvuruyu nasıl yapacağınızı biz adım adım ve ücretsiz olarak anlattık. Başvuru işlemi ve Başvuruda istenen tüm belgeler, gerekli evraklar için hemen  yurtdışı borçlanma başvuru formu nasıl doldurulur sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yurtdışı borçlanma günlük ne kadar 2024

Gelelim SGK yurtdışı borçlanması günlük ne kadar sorusunun cevabına.  Yurtdışı emeklilik günlük borçlanma miktarı asgari ücrete göre hesaplandığından her yıl 01 Ocak’tan itibaren artar ve 31 Aralık tarihine kadar geçerli tutarlar üzerinden borçlanma yapılır.  Brüt asgari ücret üzerinden yapılan yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre tutarlar talep tarihine göre aşağıdaki gibi olacaktır.

Talep TarihiGünlük en düşük borçlanma tutarı
31.12.2023 tarihine kadar201,20 TL
01 Ocak 2024-31 Aralık 2024 arası300,00 TL
  • 01 Ocak 2024 tarihinden itibaren yurtdışı borçlanma talebinde bulunacaklar için günlük en düşük borçlanma tutarı ise 300,00 TL olacaktır.

Yurtdışı çalışma SGK borçlanması ödeme süresi nedir?

Borçlanma başvurusu yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tebligat gönderilir. Gelen tebligatta borç döküm cetveli yer alır. Bu tebliğ alındıktan sonra çıkarılan borcun en geç 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.

Yurtdışı borçlanma tutarı taksitle ödenir mi?

Borçlanma tutarının tebliğ tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. 3 ay içerisinde peşin olarak ödenmediğinde işlem iptal edilmekte ve yeniden başvuru yapıldığında başvuru tarihindeki hükümler üzerinden hesaplama ve işlemler yapılmaktadır. Yurtdışı borçlanmanın taksitle ödenmesi mümkün değildir. Borçlanma için kredi de verilmemektedir. Kendi imkanlarınız ile belirtilen tarihe kadar başvuruyu yapmanız gerekmektedir.

Yurtdışı borçlanma takip nasıl yapılır?

Takip edebileceğiniz online bir uygulama bulunmuyor. Ancak e devlet sisteminden Aylık bilgisi seçeneğinden emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını ya da borçlanma ile başvuru yaptığınız sürelerin ödeme sağladıktan sonra SGK hizmet cetvelinize aktarılıp aktarılmadığı konusunda sorgulama yapabilirsiniz. Evrak başvurunuzun son durumunu SGK evrak takip sisteminden izleyebilirsiniz. SGK evrak sorgulamasını T.C. numaranız ve e-devlet şifrenizle buradan yapabilirsiniz ⇒ yurtdışı borçlanma SGK evrak takibi.

Sgk emeklilik sorgulama yurtdışı nasıl yapılır ?

Eğer evrak takibi yapmak istiyorsanız yukarıda verilen bağlantıdan evrağınızı takip edebilirsiniz. Emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını öğrenmek, ne kadar ve ne zaman alabileceğiniz hakkında bilgi edinmek için ise E-devletten sorgulama yapabilirsiniz. E devlette Sosyal Güvenlik Kurumu kısmında;

  • 4b aylık bilgisi bölümünden bağkur emekli maaşı sorgulaması,
  • 4a aylık bilgisi kısmında ise SSK emekli maaşı sorgulaması yapabilirsiniz.

Yurtdışı emekli maaşı ne kadar 2024

Aslında yurtdışı borçlanma emekli maaşı ne kadar sorusunun cevabı herkes için aynı değildir ve herkes için tek bir emekli maaşı yoktur. Yurtdışı borçlanma ile alabileceğiniz emekli maaşı birçok kritere göre farklılık gösterebilir. Bunlar hizmet borçlanması yapacağınız süreler, Türkiye’de çalışma varsa bu çalışmaların geçtiği süreler, borçlanma tutarının tabandan mı ya da yüksekten mi yapmanıza göre farklılık gösterebilmekte.  Taban tutarlardan borçlanma yapmanız ve Türkiye’de çalışma varsa bu çalışmaların da asgariden ödenmiş olması koşulu ile yurtdışı borçlanma yapmanız halinde alabileceğiniz ortalama 2024 emekli maaşları aşağıdaki gibi olacaktır;

Hizmetlerin/Borçlanmanın geçtiği tarihOrtalama emekli maaşı
Tamamı 2000 öncesi ise10.000-12.000 TL
2008 ve 2000 öncesi eşit ise10.000-11.000 TL
2008 sonrası ise 10.000 TL

5400 günden emeklilik maaşı yurtdışı 2024

Bildiğiniz üzere artık Türkiye’de çalışma olsa da olmasa da son ödenen sigorta koluna bakılmadan borçlanma işlemi artık bağkur yani 4/b kapsamında yapılmaktadır. 2019 Ağustos ayından önce borçlanma başvurusu yaparak ödeyenler için bu geçerli değildir. Ancak sonrasında başvurduysanız ve toplam hizmet içerisinde bağkur fazla olacaksa bağkurdan 5400 günden kısmi aylık, 9000 günden ise normal emeklilik hakkı elde edersiniz.

  • Bağkur yurtdışı emeklilik hesaplamasına göre 5400 gün borçlanma yaparak emekli olacaklara 2024 yılında bağlanacak en düşük maaş 10.000,00 TL,
  • Yurtdışı emeklilik tablosuna göre 9000 gün borçlanma yapacaklara ise yine en düşük 5500-6000 TL maaş bağlanacaktır.
  • Belirtilen bu bağkur emeklilik yurtdışı maaşları borçlanma işlemlerini asgariden yani tabandan yapanlar için geçerlidir.

Yurtdışı borçlanması anlaşmalı ülkeler hangileridir ?

Yurtdışı borçlanması konusunda Sgk anlaşmalı ülkeler tablosu aşağıdaki gibidir. Uzun vade-Evet olan ülkeler borçlanma hakkınızın olduğu ülkelerdir.

yurtdışı borçlanma anlaşmalı ülkeler

Yurtdışı borçlanması için kredi veren bankalar 2024

Yurtdışı borçlanması banka kredisi ile de ödenebilmektedir. Yurt dışı hizmet borçlanması sebebi ile kredi tahsis eden yurtdışı borçlanma anlaşmalı bankalar dönem dönem farklılık gösterebilmektedir. Bu kapsamda bağlanan emekli aylığının kredi borcuna bağlanması suretiyle bankalar kredi tahsis edebilmekte. Fakat anlaşmalı bankaları belirtmek zor. Çünkü bu sürekli değişmekte. Siz bunu kendiniz internetten araştırarak ya da bankalar ile görüşmek suretiyle konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik son haberler 2024

Güncel olarak emeklilik şartları, borçlanma tutarları ve alınacak ortalama emekli maaşı yukarıdaki gibidir. Borçlanma hakkındaki son dakika gelişmeleri ve haberleri sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik yeni genelge 2024

Bildiğiniz gibi yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye’de emekli olanların bulundukları ülkede sigortalı çalışmaları yasak. Çalışmaları ve bunun tespiti durumunda Türkiye’de bağlanan emekli maaşları kesilmekte. Ancak yurtdışı emeklilik çalışma izni ile ilgili Kanuni düzenleme yapıldı ve emekliye yurtdışı çalışma izni çıktı .

Artık anlaşmalı ülkelerde minijob yani küçük iş olarak nitelendirilen kısa süreli işlerde çalışanların Türkiye’deki aylıkları kesilmeyecek. Kanun resmi gazetede yayımlandı. Sgk minijob genelgesinden sonra uygulama hükümleri de netleşti olacak.  Sayfamızdan yurtdışı emeklilik minijob 2024 son durum ve gelişmelerden haberdar olmak için sayfamızı takip edebilirsiniz.

Yurtdışı emeklilik minijob 2024

Son yapılan düzenlemelerle yurtdışı borçlanması ile Türkiye’de emekli olanlar artık yurtdışında anlaşmalı ülkelerde minnijob yani kısa süreli işlerde çalışabilmekte. Özellikle Almanya ve diğer ülkeleri de kapsayan bu yeni düzenleme ile birlikte Türkiye’de borçlanma ile aylık bağlanmış olanlar artık bulundukları ülkede minijob yapsalar bile maaşları kesilmeyecek.

Hem yurtdışı hem Türkiye’de emeklilik aynı anda mümkün mü?

Sosyal Güvenlik sözleşmeli ülkeler ile ikili anlaşmalar gereği bu mümkün. Bulunduğu ülke mevzuatına göre yaşlılık aylığı için gerekli şartları sağlayarak kendilerine aylık bağlanan kişiler Türkiye’den de emekli olabilir. Ancak malulen ya da erken emekli olanlar için durum farklıdır. Bunlar bazı istisnalar dışında normal aylığa dönene kadar Türkiye’den emekli olma hakkına sahip değillerdir.

Yurtdışı emeklilik yaşı

Yurtdışı borçlanma ile Türkiye’de emekli olunabilecek yaş anlaşmalı ülke ya da Türkiye’deki ilk defa prim ödenen tarih ile borçlanma tarihlerine göre değişir. Sabit bir yaş yoktur.

Emeklilik borçlanması hesaplama

İçeriğimizin üst bölümünde yurtdışı borçlanması ne kadar kısmında günlük borçlanma tutarları hakkında bilgi verdim. Borçlanmanız gereken gün sayısı ile günlük borçlanma tutarını çarparak ne kadar ödeme yapmanız gerekeceği hakkında hesaplama yapabilirsiniz.

Yurt dışı emeklilik nasıl hesaplanır?

Anlaşmalı ülkelerde geçen çalışma ve 1 yıla kadar işsizlik süreleri, ev hanımları için ilave olarak ikamet süreleri borçlanılarak Türkiye’de hizmetten sayılır. Bu hizmetler yeterli ise Türkiye’de emeklilik hesaplaması yapılarak maaş bağlanır.

Yurtdışı borçlanması SSK başlangıcı sayılır mı?

18 ülkede geçen hizmetlerin borçlanılması durumunda ilgili ülkedeki ilk başlangıç tarihi Türkiye’de emeklilik başlangıç tarihi olarak kabul edilmektedir. Almanya, Avusturya, İsviçre, Hollanda gibi ülkeler işe girişi Türkiye’de sayılan başlıca ülkelerdir.

Yurtdışı hizmet borçlanması nedir?

Yurtdışındaki çalışma, 1 yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ikamet sürelerinin borçlanılarak Türkiye’de SGK hizmetinden saydırılması işlemine yurtdışı hizmet borçlanması adı verilmektedir.

Yurtdışı borçlanması yapanlar tekrar çalışabilir mi?

Yurtdışı borçlanması ile emekli olanlar Türkiye’de SGDP kapsamında çalışabilir. Ancak yurtdışında anlaşmalı ülkelerde minijob olarak tanımlanan işler haricindeki işlerde çalışamazlar. Bu durumda maaşları kesilir.

4.3/5 - (28 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Yurtdışı Emeklilik Hesaplama Tablosu 2024 & EYT ile Güncel” üzerine 1.075 yorum
  1. Merhaba Ömer bey,
    Ben 06.11.1967 dogumluyum, 04.06.1985 yilindan itibaren Almanyada calisiyorum, Türkiyeden sigortali calismam yok.
    Bu durumda Türkiyeden emekli olmak icin kac gün prim ödemeliyim ve kac yasinda emekli olabilirim, simdiden ilginizede tesekkürler.

    Yanıtla
  2. Merhaba Sayin Meric,

    01.06.1990 da turkiyede sigorta girisliyim ve toplamda 430 is gunu yatirilmis sigortam var. Turkiyede % 58 engelli belgesine sahibim ( Belcika da is ecok daha yüksek).
    Yurt disi borclanma yapmak istiyorum . Toplamda kac günlük ve en düsükten kac para prim yatirmam gerekiyor acaba ?

    Dogum tarihim 24/03/1969

    Tesekkürler

    Yanıtla
      • Sayin Meric

        3600 günden emekli olamiyormuyum ? SSK baslangic tarihim 1999 öncesi oldugundan dolayi soruyorum . Ayrica Malulen emekli olmak icin basvuru yapamazmiyim acaba ?

        %58 oranindaki engelli belgesi zaten Türkiyede devlet hastanesi tarafindan verildiginden sanirim SSK nin kabul etmesinde bir sakinca olmayacaktir.

        Bilgi icin simdiden tesekkurler

        Yalcin YAsar

        Yanıtla
        • Borçlanma bağkur kapsamında olacağından bağkurda engelli raporuna göre %58 raporla emeklilik için 4320 gün gerekecek size. SSK kapsamında borçlanabilseydiniz 3600 gün yeterli olurdu.

          Yanıtla
  3. Merhaba

    12.07.1999 tarihinde ilk giriş olmak şartı ile türkiye de ssk ve bağkur olarak toplamda 2240 gün sigortalılığım mevcut. 2012 yılından itibaren yurt dışında (Rusya ) çalışmaktayım. Yurt dışı borçlanması yaparak şu anki EYT kanunu kapsamında emekli olabilir miyim? Bunun için borçlanmam gereken gün sayısı ne kadar olmalıdır.

    Yanıtla
  4. Merhaba Sayin Meric
    Türkiyedeki ilk ise giris tarihim 10.01.1996 Aktif calışma sürem 1145 gün ve isvicrede 2019 daki yasayla istege bağlı emeklilik basvurusunda bulundum( En üst seviyeden). 2018 sonu itibari ile 4350 gün ödemiş bulunmaktayım.(12.12.2006 dan 31.12.2018 kadar isvicredeki calisma tarihleri) Yalnız bu Türkiyedeki 1145 gün zannedersem bu 4350 haricinde oluyor (Benim kanaatimce).

    Bu çıkan 2019 kanunla isviçre baskolonsluguna müracatimi yaptım fakat Ingilderedeki 2 Yıllık calışma sürem (2003 den 2005 e kadar) oradaki bayan tarafından forma yazilmamis. Bende ilk başvuruda P60 belgelerinin orjinalini göndermeme ragmen maalesef hesaplanmaya alinmamis ve beni bilgilendirilmemiştir.

    2018 sonu ödemesinden sonra 2019 dan 2022 ye kadar Isvicrede aktiv olarak 4 yillik hesaplanmamış calışma sürem bulunmaktadır. Su ana kadarki hesaplanan sigorta 4a kategorisine girmektedir.

    Almanya ilk gelişimde 2001 yilidir. Almanyada 2003 e kadar kalmisligim bulunmakta fakat orda bir aktif calismisligim yok. Sadece 1 Sene Bilgisayar branjinda meslek okuluna gitmisligim vardır. Bilmiyorum bunun ssk hesaplamasıyla eklenme olasiligi varmidir bilmiyorum. Sadece bilgi amaclidir.

    Benim birkaç sorum olacak:

    Benim emekli hak edebilmem icin gerekli olan eksik gün sayısı tam olarak nedir?

    Kalan günleri yatirdigim taktirde bu günler 4a mi yoksa 4b mi (bagkur) olarak hesaplanacak? Bagkura gecmek istemiyorum o yüzden.

    Kalan günler icin isvicredeki 4 yıllik calismisligim yetiyormu?

    Ben simdi kalan borçlar icin başvurursam, benim emekli statüsü 2019`da cikarilan kanunlar statüsündemi hesaplanacak? Yani o tarihdeki geçerli olan statülermi geçerli olacak.

    Simdiden yardimlariniz icin tesekkür eder.

    Saygilarimi sunarim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Kalan günleri SSK kapsamında borçlanamazsınız. Bağkur kapsamında borçlanabiliyorsunuz. Toplamda 5825 gün gerekiyor size emeklilik için. Bu durumda bence 1260 günden az yurtdışı borçlanması yapın. Bundan önce eğer askerlik yaptıysanız SSK kapsamında askerlik borçlanması yapıp ödeyin. Toplamda 5825 güne tamamladığınızda emekli olursunuz.

      Yanıtla
      • Gny Sayin meric
        Askerligimi 2019 dan önce komple bedelle olarak yaptim. Tam tarih veremiyorum ama eve gecince bakmam lazim. 12500 chf ödedim. Bunu ssk olarak ekletebilirmiyiz. Zaten 4350 ile Türkiyedeki 1145 toplarsak 5495 yapiyor. Geriyede hesaplarima göre 360 gibi eksik gün kaliyor. Fikrinizi alabilirmiyim. Tesekkürler ve kolay gelsin.

        Yanıtla
          • Sayin meric son bir soru sorusorayim. Olmazsa online danismalik sistemine gecelim. Benim 2003-2005 arasinda ingiltere calismisligim bulunmakta. ingiltereden Isvicreye geldikten sonra 1 seneden issiz kalmisligim var. 2019 müracatimda bu Ingilterdeki hesaplanmamis günler icin ititraz hakkimiz yokmu. 360 gün icin 4b ye gecmek istemiyorum ben. Siz bir cevabinizda borclanma 1260 günü gecerse bagkurdan hesaplanir altinda olursa ssk dan islemine tabi kaliyorsunuz diyorsunuz (dogru anladiysam tabiki). Ama benim sadece 360 gibi eksik günüm var. Gerekli görürseniz. Online basvuru yapip gerekli bütün evraklari gönderebilirim. Tekrar tesekkürler.

          • Anlaşamadık Serkan BEY, Online danışmanlık hizmeti ile kafanızdaki tüm sorular netleşir bence. Buradan tam anlayamadım. Hem hizmet dökümü atarsınız oradan onu da inceler net bir yol haritası çizmiş oluruz.

  5. Merhaba,
    İyi günler. Ben 1967 doğumluyum ve 1980 yılından beri Almanya’da yaşıyorum. 1996 yılından beride Mavi Kartlıyım. 1988 yılından beri çalışıyorum. Şu anda 56 yaşındayım ve 2030 yılında 63 yaşımdan sonra erken emekli olacağım. Türkiye’de hangi şartlar doğrultusunda emekli olabilirim. Ne kadar borçlanıp, ne kadar maaş alabilirim? Türkiye’de emekli olduğumda eşim (Alman Vatandaşı) ve ben sağlık sigortasından yararlanabilir miyiz?

    Yanıtla
    • Merhaba. 1980’den mavi kartlı olduğunuz tarihe kadar olan kısmı borçlanabilirsiniz. 15 yıllık hizmetle 58 yaş 5400 gün şartı ile Türkiye’den de emekli olma hakkı elde edebilirsiniz.

      Yanıtla
  6. Günaydın Ömer bey, yorum yapmıştım ama bulamadım. Sorum şu:
    Yaşım 63, 01.11.1978 de SSK ya sadece 24 gün prim ödedim. 1980 den itibaren Almanya da çalışıyorum. SSK dan 3600 gün borçlanıp emekli olmam mümkünmü? Teşekkürler.
    Saygılar

    Yanıtla
    • Merhaba. Sorunuzu cevaplamıştım ama tekrar cevaplayım. SSK kapsamında borçlanamazsınız. 9000 günü tamamlarsanız EYT ile yaş şartı olmadan emekli olursunuz. 5400 güne tamamlarsanız 58 yaş şartı ile emekli olursunuz.

      Yanıtla
  7. Unuttum kusura bakmayın gazi demirbaş da 1987 girişimden 2011 kadar 117 günüm
    vardı günün üstünü 3600 günü
    daha 2016da hepsini ödedim 1969 doğumluyum

    Yanıtla
  8. 1987 girişim var 4 a 3716 gün ödemişliğim var 2011 kadar 1969 doğumluyum yurdışı ateşelişlik bizzat yanına gittim bilgilerim doğrultusunda 56 yaş yani 2025 de bize gelip dilelekçenizi vere bilirsiniz dedi doğrusudur?

    Yanıtla
  9. Merhaba ömer bey
    02/12/1980 almanya dogumlu çifte vatandaşım
    01/09/1999 işe girişim var yanlızca 1 yıl sonrası ev hanımlıgı
    Eyt den yararlana bilirmiyim
    Kaç gün pirim ödemem gerekir
    Şimdiden Teşekkürler

    Yanıtla
  10. Merhaba
    1993 den beri Danimarkada yasiyorum
    2021 de malulen emekli oldum EYT yurtdisi borclanma ile Turkiyeden emekli olabilirmiyim? Malulen emekliler icin borclanma gun sayisi farklimi?

    Yanıtla
  11. merhaba
    30/07/1974 doğumluyum. 06/09/1994 den 29/12/1996 tarihleri arasında Turkiye de SGK li çalıştım.( 711 uzun vade gün sayısı.)
    27/05/1997 de Fransa ya geldim.
    iki çocuğum var 1998 ve 2002 doğumlular.
    Aralik 2003 den bugüne Fransa da çalışıyorum.
    Kaç gün prim ödemem gerekiyor. Kaç yaşında emeklilik hak ederim. Bagkur dan borçlanma yapiliyor yazmışsınız birçok kişiye. Niye Sgk da kalamıyoruz. Günlüğü 150 TL den hesaplayinca bayağı yuksek bir rakam çıkıyor. Bunun başka bir hasaplama yöntemi var mıdır ? yoksa klasik gün sayısı x 150 mi?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Yurtdışı borçlanması kanunen sadece bağkur kapsamında yapılabilmekte. Başlangıç tarihinize göre toplamda 7200 günü tamamlamanız şartı ile EYT kapsamında emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  12. Merhabalar Ömer Bey,
    Ben fransa da 13 Mayıs 1979 da doğdum, turk vatandaşım.
    Ilk Fransa da 01/10/1998 de çalışma ya başladım şimdiye kadar.
    02 Şubat 2023 , 3201 kanun dan Emekliliğe borçlanma başvurdum 3600 günden.
    SGK bana belge gönderdi 540 000tl ödemem için 90 gün içinde.
    Malesef ben 170 gün borcunu ödedim. 90 gün ü geçtiğinde, isteğim tüm iptal mi? Yoksa o 170 gün kalacakmı?
    Başka sorum, ben Eyt den yararlana bilirmiyim? Evet ise, nasil olurum lutfen? Çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
  13. Merhaba

    1982 doğumluyum, Almanya’da 02.08.1999 da bir aylık geringfügige Beschäftigung çalışma girişim var. Sonrasında Türkiye ye döndüm. Türkiye de 4808 prim gün sayım var. 2 çocuğum için borçlanarak emekli olabilir miyim?

    Yanıtla
    • Eğer 02.08.1999 tarihinde emeklilik girişiniz varsa Almanya’da ve bunu Türkiye’de borçlandıysanız toplamda 5975 günü tamamlamanız halinde emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  14. slm
    ekrem soytürk 1974 dogumluyum
    1996 yilinda türkiyede 130 sigorta girisim var
    18 ay askerlik yaptim
    yurtdisinda yasiyorum yurt disi calisma sürem 23 sene
    sigortadan girisim oldugu icin sigortadanmi bagkurdanmi müracaat edilmeli
    prim gün sayim kacgün ve nekadar ödemem gerekiyor
    saygilar

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanma bağkurdan olabiliyor. 9000 güne tamamlarsanız EYT kapsamında yaş şartı olmadan emekli olabilirsiniz. 5400 günle 58 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  15. Merhaba 20.05.1979 Almanya doğumluyum. 01.05.1999 dan 28.08.2021 arası Almanya da çalıştım. Ondan sonra Türkiye ye taşındık ve calișmiyorum. Fakat 12.09.2012 de Türk Vatandaşlığından çıkış aldım ve Alman vatandaşlığına geçtim. Mavi kart 23.01.2020 de aldım. Kaç gün borclanma yapabilirim ve kaç yaşında emekli olabilirim. EYT den faydalanıyor muyum?

    Yanıtla
  16. Merhaba ben 1994 Sgk girisim var. Odenen gun sayisi 1005. Kendim 1972 dogumluyum. Nasil bir yol edinmem gerek EYT icin? 2004-2014 Ukrayna da yasadim. 2014 ve Halen Rusya da yasiyorum. Tesekkurler

    Yanıtla
  17. Merhaba Ömer bey?
    12.11.1967 doğumluyum ve 01.11.1987 SSK sigorta başlangıcım var.
    15.01.1992 itibaren Almanyada çalışıyorum, 2019 Aralık 3600 gün borçlanma yatırdım(Askerlik dahil).
    Emekli yaşım kaç çünkü bir tabela gördüm, 60 dan önce olunuyor diye, bu doğru mu
    Teşekkür ederim

    Yanıtla
  18. Merhaba Omer Bey,
    1975 dogumluyum ve 12/02/1997 sigorta baslangic tarihim.
    1997’den 2003 yilina kadar Turkiye’de calistim ve SGK prim odemesi yaptim. 2003 yilinda Amerika’ya geldim ama 2008 yilina kadar istege bagli prim odemesi yaptim. 2008’den sonra Amerika’da calistim.
    Toplam 3731 SSK prim gunum var. Dolayisi ile 2094 gun borcanip EYT’den emekli olmak istiyorum? Ama anladigim kadari ile yurtdisi borclanmasi sadece Bagkur icin oluyor. 2094 gunu bagkur’dan borclanip sonraSGK’ya transfer edip EYT kapsaminda emekli olabilir miyim?
    Tesekkur ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Borçlanma ile olmaz. Mevcut durumda 3600 gün ve 60 yaşla SSK kapsamında emekli olursunuz. Borçlanma olursa şartlar bağkura geçer. Bağkur için 5400 günle 58 yaş, 9000 günü tamamlarsanız yaş şartı olmadan emekli olursunuz.

      Yanıtla
  19. Merhaba Omer Bey,

    Oncelikle iyi gunler ve iyi calismalar.

    Haziran 1976 Turkiye dogumluyum.
    Kanada ver Turkiye vatandasiyim(cifte vatandas).
    Turkiye ile Kanada arasinda Sosyal Güvenlik Anlasması var.
    Ve hala Kanada da yasiyor ve calisiyorum.
    Kanada da ilk Sigorta girisim Mayis 1999.
    Turkiye de hic calismadim.
    EYT kapsamina da olup olmadigimi bilmiyorum.

    Soyle bir seyde var. Kanada ya tasinmadan once Ingiltere de (bu ulkenin de Turkiye ile Sosyal Güvenlik Anlasması) ogrenci vizesi ile 1996-1998 arasi sigortali calistim.
    Fakat o ulkedenin ne vatadasiydim ve oturumum da yoktu.
    Ogrenci vizesi ile sigorta numarasi almak ve calismak mumkundu.
    Bu durumu degistiri mi bilmiyorum.

    Turkiye de SSK kapsaminda emekli olabilirmi yim? Olamazsam baska hangi secenekler var?

    Cok tesekkurler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Kanada ve ya İngiltere işe girişleri Türkiye’de başlangıç olarak sayılmıyor. Borçlanma yapabildiğiniz süreye göre şartlarınız değişir. 9000 gün borçlanabiliyorsanız ve giriş 08.09.1999 tarihi ve öncesine çekilebiliyorsa EYT kapsamında yaş şartı olmadan emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  20. merhaba Ömer Bey,
    şuan ki toplam prim sayım 7147 ve EYT liyim. 2000 öncesi 1125 gün, 2000-2008 arası 944 gün ve 2008 sonrası 5078 gün prim dağılımı var. Başlangıç tarihi 1.5.1995. sorum şu. 1998 haziran ile 2006 ocak arası suudi arabistan da çalıştım. Bu süreden 1080 gün (3 sene) yada daha az yada biraz daha çok yurtdışı borçlanması ile 2000 öncesi boşluğu asgari ödeme ile doldursam bu ödeme ile maaşıma ne kadarlık bir kazanç elde edebilirim? bu kadar parayı ödemek faydalı olur mu? diğer sorum ise müsadenizle henüz eyt başvurusu yapmadım ve taban-tavan arası brütüm olması maaş artışıma etkisi olur mu? beklemeye değer mi? çok teşekkür ediyorum şimdiden değerli görüş ve yorumunuz için.

    Yanıtla
  21. Merhaba Ömer bey ,
    Benim Esim Nisan 79 dogumlu,evlilikten dolayi 1995 ten beri Almanya da ikamet etmekte .1997 yilinda ilk kez anne oldu lakin kendisinin bugune kadar hicbir sogortali isi olmadi .
    herhangi bir sekilde emekli olma imkani varimi? varsa ne yapmamiz gerek?
    vereceginiz cevap icin simdiden tesekkurler

    Yanıtla
  22. merhaba Ömer bey,

    16.12.1981 almanya dogumluyum nisan 2014 kadar almanyada calistim.
    benim 01.04.1999 almanyada geringfügige beschäftigung olarak girisim var.
    Türkiyede 2014 beri SGK li olarak cilisiyorum (3064 prim günü oldu).
    yurtdisi borclanma istedim 2861 gün bargkurdan ödersem SGK li emeklisimi oluyorum yoksa bargkurmu.
    ayrica EYT li olurmuyum yoksa yasmi bekleyecegim?

    saygilar

    Yanıtla
    • Merhaba. EYT kapsamında olamazsınız çünkü Almanya’daki 18 yaşından sonraki süreleri borçlanabilirsiniz. Bu durumda 08.09.1999 tarihi ve sonrası oluyor en iyi ihtimalle. Mevcut duruma göre SSK’dan 7000 gün 60 yaş, bağkurdan ise 9000 gün 60 yaş ile emekli olabilirsiniz. Borçlanma bağkurdan yapılıyor.

      Yanıtla
      • Ömer bey,

        soyle bir kanun var ama, bunu nasil yorumlamam lazim?

        3201 Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun

        Sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmış ülkelerdeki hizmetlerini, bu Kanuna göre borçlananların, sözleşme yapılan ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak dikkate alınmaz. Ancak, uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce âkit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların âkit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilir.
        Değişik fıkra: 10/09/2014 t. 6552 s. K. m.29

        saygilar

        Yanıtla
  23. Merhaba
    Adım Orhan, 07.04.1972 doğumluyum, Almanya da 1988 den beri yaşıyorum. 9. Ortaokulu sonra BVJ. (Meslek Hazırlık okulu) yaptım.
    08.1990-01.1994 da çalışmaya başladım.
    03.1995-05.1995 Çalıştım
    05.1995-12.1996 Çalıştım
    01.1997-08.2002 İşsizlik parası aldım
    09.2002-06.2009 (Gewerbeschein) la, Esnaf olarak Çalıştım.
    Sonra hasta oldum. Iflas etmek zorunda kaldım.
    10.2009-08.2022 kadar işşizlik parası aldım.
    09.2023-04.2023 Güvenlıkçi olarak bir Firmada yaşıyorum.
    Askerliğimi paralı olarak Burdurda yaptım. Nisan 2012 de. 21 Gün olarak.
    21 Günlük para ödediler. Askerlik için. Paralı Askerlik 6500 Euro ödedim.
    şimdi çalışıyorum. Türkiyeden Emekli Olmak istiyorum.
    Rica Etsem! ben ne zaman emekli olabirim. Ne kadar tutar, Ne kadr ödemem
    gerekir, Ne yapmam gerekir?
    saygılarım
    Orhan Koc

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer 9000 güne yetecek kadar gün varsa 9000 gün borçlandığınızda EYT ile yaş şartı olmadan emekli olabilirsiniz. 5400 gün borçlanmanız durumunda ise 58 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
      • 5400 Günü nasıl hesaplıyoruz veya 9000 Günü nasil hesaplıyoruz.
        Hepsinimi ödemem lazım ve ne kadar sürede ödemek gerekiyor.
        örnek olarak söylermisiniz? teşekürler

        Yanıtla
  24. Merhaba Ömer bey,
    31 Aralık 1998 Hollanda ya yerleştim. 2007 de kesin dönüş yaptım. Orada 1 çocuğum oldu. 3 ay kadar çalışmışlığım var. Türkiye de 300 gün kadar bağkur primim ödendi. Bir çocuğumda Türkiye doğumlu.
    Yurtdışı borçlanması ile emekli olabilir miyim? Eylül 1975 doğumluyum. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
      • Yok ama Hollanda ya giriş tarihimizin sigorta başlangıcı sayıldığı söylenmişti. 2003 te işe başladım.
        İlginiz için teşekkür ederim.

        Yanıtla
        • İkamet sürelerini borçlanırsanız toplam gün sayısı ile birlikte 08.09.1999 tarihi öncesine çekilirse o zaman Hollanda girişi, işe giriş olarak sayılır. Onun harici sayılmaz. Girişiniz 08.09.1999 öncesi olacak şekilde borçlanma yaparsanız toplamda 7200 günle EYT kapsamında yaş şartı aranmadan emekli olabilirsiniz.

          Yanıtla
  25. Omer bey, cok bilgilendirici ve anlasilir bir sekilde aciklamissiniz. Oncelikle bu bilgiler icin cok tesekkur etmek istiyorum. Asagida durumumla ilgili bilgileri paylasiyorum. Emeklilik icin nasil bir yok izelemeliyim, yardimci olursaniz cok sevinirim.

    – SSK giris tarihim 15.12.1994, toplam gun sayim 4017.
    – 25.12.2008 tarihinde Norvec’e tasindim ve 05.01.2009 tarihinde Norvec’te calismaya basladim ve hala araliksiz olarak calismaya devam ediyorum.
    – 16.09.2010 ve 06.09.2013 tarihinde 2 dogum yaptim.
    – 18.01.2018 tarihinde izne tabii olarak Turk vatandasligindan ciktim (Norvec cifte vatandasligi kabul etmedigi icin) ve Norvec vatandasligini aldim. Su anda Mavi Kart sahibiyim.
    – E-devlet’te 20 yillik sigortalilik ve 5750 prim gunu gerekiyor diye gorunuyor. Benim toplam 4017 gunum var.

    Sizden destek almak istedigim konu kisaca: Ben bu eksik gunleri nasil tamamlayabilir ve emekli olabilirim? Cok cok tesekkur ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Faydalı olmasına sevindim:).
      Öncelikle 2 çocuk için doğum borçlanmasını Türkiye’de yapın ve ödeyin. Bu işlemi yaptıktan sonra kalan günleri yurtdışı borçlanması ile tamamlayın. Bu şekilde gün şartını tamamlayıp emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
      • Oneriniz icin cok tesekkurler. Benim durumumda SGK’dan emekli olabiliyor muyum? Yoksa Bagkur’a gecip daha fazla mi gun odemem gerekecek?Eger SGK ise, 2 cocuk icin 1440 gun dogum borclanmasi + 300 gun yurtdisi borclanmasi mi yapmaliyim (1740 gunluk eksik icin)? Iki borclanmaya ayni anda basvurabiliyor muyum yoksa once dogum borclanmasinin sonuclanmasini mi beklemeliyim? Eger bu sorulara da cevap verebilirseniz gercekten minettar olurum cunku cok arastirdim ve net bir cevap bulamiyorum.

        Yanıtla
        • Merhabalar Ayşe HANIM tekrar.
          -Önce doğum borçlanmasını yapın ve ödeyin. SSK kapsamında olacak son çalışma SSK olduğu için.
          -Aynı anda başvurmayın. Doğum borçlanması başvurusu yapın onun işlemi yapıldıktan sonra yurtdışı borçlanması başvurusu yapın.
          Böylece son 1260 gün şartını ihlal etmeden emekli olacaksınız.

          Yanıtla
  26. Merhaba ben Almanya’da çalışıyorum,98 Türkiye’de sigorta baslangicim var,eyt ile Türkiye’den emekli olursam Almanya’daki emekliliğim için bir sorun olustururmu,yani iki ülkeden emekli alabilirmiyim?

    Yanıtla
    • Merhaba. Almanya’daki emeklilik için bir sorun oluşmaz. Her iki ülkeden emekli olma hakkınız var. Ama Türkiye’de emekli olduktan sonra Almanya’da çalışamazsınız.

      Yanıtla
  27. Merhaba Hocam
    1973 dogumluyum. Ilk ssk girisim 06/89. 98 yilina kadar bir fiil calistim ve 05/98 yilinda Abd ye gittim 2010 yilina kadar Abd de calistim. Turkiye ye 2010 yilinda dondum ve su an icin ssk 3799 prim gunum var. EYT den faydalanabilirmiyim?
    Tesekkur ederim.

    Yanıtla
  28. Merhaba Ömer bey .. 08/12/1980 doğumluyum.
    İşe giriş tarihim 01.09.1998
    4a toplam gün sayım 498
    2001 -2003 arası askerliğim var
    2004 ten bu zamana kadar yurt dışında Almanya -Fransa çalışıyorum .
    Nasıl bir yol çizmeliyim acaba.?
    Yurtdışı borçlanması yapıp ne kadar gün ödemem gerekir yada
    Askerlik + belli kısım yurtdışı borçlanması +5 yıl Türkiye’de sigortamı yatırsam ( çalıştığım firmanın tr de de SSK lı gösterme imkanı var ) hangi yol benim için daha avantajlı ve mantıklı
    Çok teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Size EYT kapsamında emeklilik için 5900 gün gerek. Bunun 1260 gün eksiğini yurtdışı borçlanması ile tamamlayın. Sonra ssk kapsamında 3,5 yıl çalışın. O şekilde en erken emekli olursunuz.

      Yanıtla
      • 498 toplam çalışma günüm Ömer bey. 1260 yurt dışı borçlanması +3,5 yıl SSK yeterli olmayabilir heralde bi daha gözden geçirirmisiniz sorumu size zahmet .çok teşekkür ederim..

        Yanıtla
        • Şöyle demek istedim:). Yanlış anlayacağınızı tahmin etmiştim. 01.09.1998 giriş tarihine göre size 5900 gün gerekiyor. Şimdi sizin mevcut durumda gün sayınız 498. Geriye 5402 gün kalıyor. Bunun 1260 gün eksiğini yani 4142 gününü yurtdışı borçlanması yapın. Askerlik daha uygun olduğu için önce askerlik borçlanması kalan süre için yurtdışı borçlanması yapabilirsiniz. En son kalan 1260 günü de SSK kapsamında fiili olarak çalışarak ödediğinizde SSK kapsamında emekli olursunuz.

          Yanıtla
  29. Ömer Bey,
    Merhaba
    İnternette gezmediğim yer kalmadı, resmen parmaklarıma kara sular indi, ama şimdiye kadar sizin kadar konuya hakim ve açıklayıcı bilgiler veren birisine rastladım desem yalan olur.Şimdiden çok teşekkür ediyor ve müsadenizle acizane sorularıma geçiyorum:
    İsviçre’den yurt dışı borçlanması yaparak (ki amaç birikmiş olan primlerin tamamının tarafıma iadesi konusudur);
    1- EYT kapsamında hemen emekli olabiliyor muyum? Evetse, Nasıl?
    Türkiye’de SGK sigorta başlangıcım yok,erkek, 1973 doğumluyum.İsviçre’de 1990 yılından beri bilfiil kesintisiz (COVID Döneminde 6 ay işsizlik maaşı almam dışında) çalıştım, hiç bir şekilde sosyal yardım almadım, ve halen de çalışmaktayım. Türk vatandaşıyım.Eşim İsviçre vatandaşı, bu durum (yani eşimin İsviçre vatandaşı olması) yurtdışı borçlanma ile Türkiye’den emekli olmamı ve İsviçre’de birikmiş primlerimin tamamının tarafıma ödenmesine engel teşkil eder mi?
    2- Vatana kesin dönüş yapma şartı var sanırım (tabi ki eşim ile birlikte mi) ? İsviçre’deki İkametgah, oturumumu öldürmem mi gerekiyor?
    3-Çocuk yok, 2 kedimiz var 🙂
    Yani kısaca İsviçre’de şimdiye kadar birikmiş olan primlerimin tamamının tarafıma ödenmesi için en uygun yöntem nedir, EYT benim durumdaki birisine nasıl faydası olur?
    Biraz uzun bir soru oldu, kusura bakmayın, yine de yanıtlarsanız çok sevinirim.
    Hürmetler

    Yanıtla
    • Merhabalar.
      1-Türkiye’de 9000 gün borçlanmanız durumunda hemen emekli olabilirsiniz. Eşinizin İsviçre vatandaşı olması buna engel değil.
      2- Prim iadesi alacaksanız sanırım bunlar gerekiyor evet.
      Kısaca Türkiye’ye kesin dönüş şartı ile prim transferi alabilirsiniz. SGK 9000 güne karşılık gelen tutarı ( güncel olarak 1.350.000,00 TL) alır ve kalan primleri size iade eder.

      Yanıtla
  30. Merhaba ben 1973 dogumlu bayanim. 1995 1 dönem 315 gün ssk girisim var.
    720 gün dogum borclanmasi ödedim bisene.
    2005 Almanya ya geldim
    Bu sene borclanma yaptim nisan ayinda son ödeme günüm.
    Ben calistigim icin Almanya da hemen emekli olamam.
    Ama enekliligimide garanti etmek istiyorum ne önerirsiniz.
    Tesekkürler

    Yanıtla
  31. Merhaba, 17.06.1975 doğumluyum.Türkiye ‘de sigorta giriṣim yok. Eylül 1997 den beri Almanya’da yaṣıyorum. Burada sigortalı iṣe baṣlama tarihim 01.04.1998. Aralıklı olarak toolamda 8 yıl çalıṣtım. Iki tane çocuğum var. 2000 ve 2004 doğumlular. Türkiye’den hangi ṣartlarda emekli olabilirim? EYT’ den yararlanabilir miyim? Cevabınız için ṣimdiden teṣekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. 7200 gün borçlanmanız durumunda yaş şartı olmadan emekli olursunuz. 5400 gün borçlanırsanız 56 yaş şartı ile emekli olursunuz. Günlük borçlanma tutarı 150,00 TL.

      Yanıtla
  32. Merhaba Ömer bey, 1971 dogumluyum, 1989 ev hanimligi baslangicim ve 1997 ise baslangicim var, halen Hollandada calismaktayim, 5400 gunden EYT den faydalanip kac yasinda emekli olabilirim. 25 yildir calisiyorum 3600 gunden emekli olabilirmiyim.

    Yanıtla
    • MErhaba. 7200 gün borçlanmanız şartı ile EYT kapsamında yaş şartı olmadan bağkur kapsamında emekli olursunuz. 5400 gün borçlanırsanız 56 yaş şartı ile bağkurdan emekli olursunuz. SSK’dan borçlanma yapılamadığı için 3600 günden emeklilik gibi bir hakkınız yok.

      Yanıtla
  33. Merhabalar,
    Ssk 4/a ilk sigorta başlangıcım 20/07/1999. Ssk 4/a kapsamında toplamda ödenmiş 1456 gün primim var. 10/05/2015 tarihinde Türkiye’de evlendim ve evlilik birleşmesi yolu ile Almanya’ya yerleştim. 19/12/2015 ten bu yana Almanya’da yaşıyorum. 2016 ve 2018 doğumlu iki çocuğum var. Almanya’ya yerleştiğim tarihten bu yana Türkiye’de yada Almanya’da herhangi bir çalışmışlığım yok. Ev hanımıyım, devletten herhangi bir sosyal yardım vs. almadım, almıyorum. Bu şartlar altında emeklilik alternatiflerim nelerdir?

    Yanıtla
    • Merhaba. Almanya’da resmi ikamet sürelerinizi Türkiye’de borçlanma hakkınız var. Türkiye’de 5400 güne tamamlarsanız 56 yaş, 7200 güne tamamlarsanız yaş şartı olmadan bağkurdan emekli olabilirsiniz. Yurtdışı borçlanma bağkurdan yapıldığı için şartlarınızı bu kapsamda hesapladım.

      Yanıtla
      • Ömer Bey cevabınız için teşekkür ederim. 4a kapsamında 1456 günüm var. 2 çocuk için 1440 günümü de ssk dan borçlanma hakkım var. Toplamda 2896 gün eder. 3600 güne tamamlamak için 704 günüm eksik kalıyor. Bu 704 günü yurtdışı borçlanma yaparsam, 3600 günden ssk dan emeklilik hakkı kazanabilir miyim?
        Tesekkür ederim.

        Yanıtla
  34. 16.12.1980 Almanya Doğumluyum. 6 yaşımda Türkiye’ye geldim. Ailem orda kaldı. meslek lisesinde 1996 yılında stajım var ( 30 Gün ) ancak. Sgk sisteminte görünmüyor. 2002 yılında tekrar almanya gittim. 22.7.2002 yılında almayada ilk sigorta girişim var, oda Sgk sisteminde görünmüyor . 2004 yılında 15 ay askerlik yaptıktan sonra ,Türkiye’de ilk sigorta başlangıcım 25.10.2005
    yurt dışı borçlanma , sigorta başlangıcımı öne çekme gibi imkanlarım varmıdır ?

    Yanıtla
  35. Ömer Bey merhaba,

    Ben 1.12.1995 sigorta başlangıçlı bir mühedis ve yönetici olarak Mart 2019 tarihine kadar çalıştım. 2009 – 2019 arası üst düzey yönetici olarak tavandan sigortalıydım. Mart 2019 – Ocak 2023 arası Amerika’da çalıştım. Nisan 2023’de yeniden çalışmaya başlayacağım ancak halihazırda EYT kapsamında emeklilik hakkım var. Sizce şimdiden emekli olmak mı daha doğru olur yoksa belli bir süre daha çalıştıktan sonra mı?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
    Saygılarımla

    Yanıtla
  36. iyi günler ömer bey 1998 ögrenci staj girisim var ozaman17 yasindaydim 2005 te almanyaya geldim 2007 de kizim dogdu 2013 oglum dogdu 2018 de türkiyede bir ay calisma yaptim .almanyadada 2011 den beri aile büyüklerine bakim yaptigim icin sigortam yatti eyt den yararlanma sansim varmi

    Yanıtla
  37. Merhaba Omer bey,

    1996 SSK girisliyim (4A), EYT kapsaminda emekli olabiliyorum ancak Turkiye’de calistigim sure icerisinde 349 gun eksik prim gunum var.

    2013 yilindan beri Hollanda’da calisiyorum, sorum su: burada calsitigim sureyi eksik prim gunlerim icin borclanma yapabiliyor muyum?
    Bu sekilde e-devlet”ten Turkiye’de emeklilik basvurusu yapabilir miyim?

    Cevabiniz icin cok tesekkur ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet eksik günleri yurtdışı borçlanma ile tamamlayabilirsiniz. Borçlanma işlemini yapıp ödemeyi tamamladıktan sonra emeklilik başvurunuzu e-devletten yapabilirsiniz.

      Yanıtla
      • Merhaba, Türkiye’den emekli olma hakkım var yalnız Almanya’da çalışıyorum..
        Mini jop yerine tüm gün çalışanlar için bir düzenleme ufukta var mı?

        Yanıtla
  38. Merhaba benim 17/06/2005 sigorta baslangıcım var. 2015 te ayrıldım işten 3250 civarlarinda pirim gunum var ve ayrildigim tarihten itibarende yurt dışında ev hanımı yım ve 74 dogumluyum emeklilik icin nasilbir yol tercih etmeliyim tesekkurler.

    Yanıtla
  39. Merhaba 01.01.1998 hollandadan sigorta girişim var. 2014 e kadar çalıştım. 2014 turkiyeden 1 hafta ssk girişim var. Bu şartlarda kaç gün yurtdışı borçlanma ile emekli olabilirim.
    Kısmı emeklilik 5400 günden yaralanabilirmiyim.

    Yanıtla
  40. Merhaba 26.05.1982 doğumluyum sigorta girişim 06.07.1998
    2013 yılında ilk doğumum 2015′ te ise 2. doğumumu yaptım.
    2017′ den beri de Gürcistan’ da yaşamaktayım.
    5012 prim günüm ve 5975 prim günü ile emekli olma hakkım var.
    Ev hanımı olarak burada geçen süremi saydırabiliyorum.
    Burada 3 sorum olacak.
    1. Yurdışında geçirdiğim sürenin tamamını mı ödemeliyim?
    2. Yurtdışında geçirdiğim süre içerisinde eksik olan 963 prim gününü mü ödemeliyim?
    3. 720 günlük tek doğum borçlanmasını yaptıktan sonra (iki doğum arası 21 ay) kalan 243 günü yurtdışı ev hanımı kategorisinde ödemeliyim?

    Çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-Hayır ihtiyacınız olan kadar kısmını yatırabilirsiniz. Tamamına gerek yok.
      2-İhtiyacınız olan kadarını yatırın. Zaten 1260 günden fazla borçlanma yaparsanız borçlanma bağkurdan yapılacağı için emeklilik şartlarınız bağkura geçer.
      3-O da olabilir. Doğum borçlanması hem daha uygun hem de SSK kapsamında olur borçlanma.

      Yanıtla
      • Tekrar merhaba,

        Cevabınız için çok teşekkür ederim.
        Sormayı unuttuğum bir soru daha var. Emeklilik başvurusu yapmak ve emekli aylığı almaya başlamam için Türkiye’ de ikamet ediyor olmak şartı var mı?

        Teşekkürler,

        Yanıtla
  41. Merhaba
    2004 yılından beri Almanya’da yaşamaktayım.
    Türkiye’de hizmete başlama tarihim 7.8.1998
    Bağkur ile başlayıp SSK ile devam ettim
    Toplam 2975 pirim gün sayım var
    Şu an itibarıyla nasıl bir borçlanma ile emekli olabilirim ?
    Saygılarımla

    Yanıtla
  42. 1997de Almanya da meslege basladim, meslege baslaninca emeklilik sigortasina da para ödeniyor. 1997 den beri calisiyorum, EYT kapsaminda hemen emekli olabilirmiyim?
    Oluyorsa 5600 günden toplam kac lira öemem gerekiyor, kac lira emeklilik alabilirim?

    saygilar

    Yanıtla
  43. Merhaba Ömer Bey, benim 2002 de Türkiyeden ssk girisim var, 768 gün, 2007den beri Almanyada yasiyorum ve calisiyorum, Turkiyede borclanma miktarini ögrenebilir miyim, nekadar Lira ödemem lazim
    Saygilarimla

    Yanıtla
    • Merhaba. 5400 güne tamamlarsanız 62 yaşla, 9000 güne tamamlarsanız 60 yaş şartı ile emekli olursunuz. Günlük borçlanma tutarı 150 TL şu an. Ona göre hesabınızı yapın.

      Yanıtla
  44. Merhaba,ömer Bey Eşimin 01.03.1990 sigorta Başlangıcı var,1758 gün çalışmışlığı var sigortalı Türkiyede, eşim 28.02.1976 doğumlu ,01.09.1996 almanyaya gelin geldi, üç tane çocuğumuz var ev hanımı, yurtdışı borçlanması yapmak istiyorum nekadar gün sayısı ödemem gerekicek, Teşekürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Eşiniz kalan süreyi SSK’dan borçlanamaz. Bağkurdan borçlanması gerekir. Ancak şöyle yaparsınız. Önce Türkiye’de 3 çocuk için doğum borçlanması yaparsınız. 2160 gün eder. Sonra 1260 günden az olacak şekilde yurtdışı borçlanması yapın. Kalan eksik süreyi Türkiye’de SSK kapsamında çalışarak tamamlasın eşiniz.

      Yanıtla
  45. Merhaba,1969 doğumluyum,2015 yılında istege baglı prim ödemeli borçlanma tutarını ödedim ve halen fiili çalışmaktayım.Gelecek sene itibarıyla iş hayatıma son verip SGK emekliliğini başlangıcını yapmayı düşünüyorum.Ama e-devlet üzerinde 5600 prim gününde 294 gün eksik görünüyor.Halbuki 2015 yılında tüm primler yaptırılmıştır.Yanlış ya da eksik olan nedir?

    Yanıtla
  46. Merhabalar benim abimin yurtdısi sigorta baslangıcı 1998 yılına dayanıyor 5400 günden yas beklemeden eyt kapsamında emekli olabilir mi

    Yanıtla
  47. Iyi gunler.Benim 2003 yurt disi calisma baslangicim var.Eyt kapsaminda emekli olmam icin 1999 yili ev hanimligi emekliligi baslatmak istiyorum sigorta baslangici saydirabilirmiyim cevap verirseniz memnun olurum.tesekkur ederim.

    Yanıtla
      • Slm Hocam
        Esim 2003 de TR de ssk li ise Girişi ve yaklasik 6000 gunu var
        Yurdisi ev hanimi borclanmasi Yaparak 2003 girirsini 1999 Augustus’a cekebilirmiyiz
        18 Yasi tama 1999 Agustoza Denk geliyor 1999 ila 2003 arasi almanya da ev hanimi idi
        Eyt kapsamina giriyormuyuz

        Yanıtla
  48. Merhaba,

    Bugun ogrendimki 01.07.1997 de ilk ise giris kaydim yapilmis ve 4a sicil kaydimda uzun vd. gun sayim 131 . 2004 yilindan beri yurt disindayim ve fiilen calisiyorum. bu sitedeki yazilarinizi okudum ve anladigim borclandiktan sonra prim cogunlugu bagkur olacagindan ya 5600 gun yada 9000 gun doldurmam gerekiyor. baslangic 1997 Temmuz oldugu icin EYT altinda yas kosulum yok. maasda su an icin en az 5500 TL olarak gozukuyor. Bilmiyorum bunlari dogru anlamis miyim. Emekli olmam icin bunlari mi yapmam lazim? baska opsiyonlarim mevcut mu ? Birde yurt disinda calistigim surece maasim durdurulacak diye anliyorum. bu surecte borclanma yaparak kredi ile odememi tavsiye edermisiniz?

    Eger yardim edebilirseniz cok sevinirim.

    Tesekkurler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Tüm cevapları kendiniz vermişsiniz. Hepsi doğru:). 5400 günden 58 yaşla, 9000 günden 60 yaşla emekli olursunuz. Borçlanma tutarları yüksek. Ödeyip ödememe konusunda kendiniz karar vermelisiniz.

      Yanıtla
      • Merhaba,

        Cevabiniz icin tesekkur ederim. Bir sorum daha olucak, ben su anda ingilterede ikametgah ediyorum, Ingiltere anlasma olan ulkeler arasinda degil gibi gozukuyor ama bir sosyal guvenlik anlasmasi imzalanmis, yururluge girmemis gibi. Tam net anlamadim. Eger borclanir emekli olursam, calistigim surede maas alma ihtimalim var mi ? birde 5400 gun ,58 yas dan emekli olmak varken , 9000 gun , 60 yas bekleyen olur mu ? mass da mi buyuk fark oluyor?

        Tekrar tesekkurler.

        Yanıtla
  49. Merhabalar. Benim sigorta girişim Turkiyede 15.04.1999. 2002 den beri İngilteredeyim. Yurdisi borclanma yaptım 6800 gün için 656 bin ödedim. 1978 dogumluyum. Yatırdığım tutarın e-devlete düşmesi nekadar sure alir birde nasıl görebilirim? Ne aman emekli olurum? Maaş ne kadar olur!! Teşekkürler

    Yanıtla
  50. merhaba ömer bey…
    Eşim 2006 sgk girişi var. ancak hiç ödeme yok. sıfır gün..
    1-Nasıl bir sigortaya kaydedelim ki en kısa zamanda emekli olsun…
    tarım ssk mı İsteğe bağlımı veya hangisine devam edelim.
    2- (yurtdışında 8 yıl geçirdi. ev hanımı olarak)
    yurtdışı borçlanması yapabilirmi ?

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- Dışarıdan isteğe bağlı sigorta yani bağkur ödeyebilirsiniz. Tarım ssk için tarım işlerinde süreksiz çalışma şartı aranır.
      2-Anlaşmalı ülkelerden birisinde geçen ikamet süreleri ile borçlanabilirsiniz.

      Yanıtla
Yorum yapın