Sigortalı çalışan vergi mükellefi olabilir mi ya da tam tersi basit usül vergi mükellefi sigortalı olabilir mi ? Sigortalı çalışırken aynı zamanda bir işyeri açmak, şirket ortağı olmak ya da tam tersi işyeri açıkken ya da şirket ortaklığı devam ederken vergi kaydını ya da ortaklığı terk etmeden sigortalı çalışmak mümkün mü ? Bu soruların cevabını hem vergi mevzuatını, bulunduğunuz vergi kapsamını hem de Sosyal Güvenlik mevzuatını göz önünde bulundurarak vermek gerekiyor.
Ssk’lı çalışan işyeri açabilir mi 2024
En çok sorulan soru olan sigortalı çalışan biri işyeri açabilir mi sorusunun cevabı ile başlayalım. 4a eski ismi ile sigortalı çalışırken işyeri açmanıza engel teşkil edecek bir durum söz konusu değildir. Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre ssk’lı çalışırken işyeri açmak konusunda Kanunda bir engel yoktur. İşyerinin kendi işyeriniz olmaması ve bu işyerinde fiili olarak çalışıyor olmanız tabi ki kanunen aranan şartlar arasındadır. Ancak ssk’lı iken işyeri açmak hususunda vergisel açıdan engel ya da sorun teşkil edebilecek bazı durumlar mevcuttur. Örneğin basit usül vergi mükellefi iseniz aşağıdaki açıklamayı okumanızı öneririm.
Basit usul vergi mükellefi ssk’lı olabilirmi ?
Basit usul vergi mükellefi sigortalı çalışabilir mi sorusunun cevabı ile devam edelim. Basit usul mükellef sigortalı çalışabilir mi evet çalışabilir ancak fiili olarak işin başında bulunma şartı kaybedilmiş olur.
Sigortalı çalışırken basit usülde vergi mükellefi olamazsınız. Zira basit usül vergi mükellefi olmanın temel şartlarından bir tanesi de işin başında fiili olarak durmaktır. Sigortalı çalışınca bu şart ihlal edildiğinden basit usül vergi mükellefi olamazsınız. Aynı zamanda sigortalı çalışırken şirket kurabilir, ortak olabilirsiniz. Bunda kanunen bir sakınca bulunmamaktadır.
Basit usülde sigortalı işçi çalıştırmak mümkün mü ?
Basit usüle tabi olmanın olmazsa olmaz şartı birebir işin başında olmaktır. İşyeri sahibi işin başında fiili durduktan sonra sigortalı çalıştırmasında kanunen engel bir durum yoktur. Sigortalı çalıştıran basit usül mükellefin gerçek usüle geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Vergi mükellefi olan Ssk’lı olabilirmi ?
Evet başka bir yerde 4a ssk kapsamında çalışmaya devam edebilirsiniz. İşyeriniz ve ya şirketinizin aktif kaydı ve mükellefiyeti devam edebilir. Bunda bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak burada şuna dikkat etmeniz gerekmektedir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi eğer basit usülde vergilendirme kapsamında iseniz sigortalı çalışmaya başladığınızda basit usüle tabi olma şartlarını ihlal etmiş olacağınızdan gerçek usüle geçmeniz gerekir. Onun haricinde engel teşkil edecek bir durum bulunmamaktadır.
Kendi işyerimde sigortalı çalışabilir miyim ?
Maalesef bu kanunen mümkün değildir. Kendi işyerinizde/şirketinizde aktif kaydınız devam ettiği sürece zorunlu olarak 4b eski adı ile bağkurlu olmanız gerekiyor. Sigortalı çalışacaksanız bunun başka bir işyerinde ve fiili olması gerekiyor. Yani tam tabiriyle ben kendimi başka işyerinde sigortalı göstereyim ama o işyerinde hiç çalışmayayım diyorsanız sakın yapmayın derim. Zira tespiti halinde adınıza ödenen tüm sigorta primleri iptal edilmekte, yersiz yararlandığınız sağlık giderleri faizi ile birlikte geri alınmakta ve ayrıca hakkınızda Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmakta.
Sigortalı işe girince bağkur durur mu ?
Sigortalı işe başladığınız anda bağkur otomatik olarak durdurulur. Hem sigorta hem bağkur birlikte devam etmez. Ancak bazı durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi sigortalı işe girişi görmeyebiliyor ve bağkurunuzu otomatik kapatmayabiliyor. Bu gibi bir durumla karşılaşırsanız bağkur dosyanızın bulunduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne bir dilekçe ile başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Dilekçeye istinaden SGK gerekli kontrolleri yaparak sigortalı çalışmaya başladığınız tarihten 1 gün öncesinde bağkuru kapatacaktır.
Sigortalı çalışan işyeri açarsa bağkur öder mi?
Sigortalı çalışanlara bağkur açılmaz. SSK 30 tam gün üzerinden ödeniyorsa işyeri açsanız bile bağkur devreye girmez. Bağkur primi ne kadar başlıklı sayfamızdan güncel bağkur primlerine göz atabilirsiniz.
Çalışırken şirket kurulabilir mi ?
Bir yerde sigortalı çalışırken şirket kurmak ya da şirket yönetim kurulunda yer almak mümkündür. Ancak bir yerde çalışırken şirket kurmak istiyorsanız şu hususa dikkat etmek önemli. Örneğin sigortalı çalıştığınız işyerini kendi adınıza şirkete çeviremez yani kendi şirketinizde sigortalı olamazsınız. Ayrıca devlet memurları bazı istisnai durumlar haricinde şirket kuramazlar.
Öğrenci vergi mükellefi olabilir mi ?
Aktif öğrencilik devam ederek mükellefiyet açmada bir engel bulunmamaktadır. Vergi mevzuatı açısından işyeri açmak için gerekli şartların sağlanması vergi mükellefiyetini başlatmak için yeterli olacaktır. Öğrenci olmak işyeri açmaya engel değildir.
İşyeri açmadan vergi mükellefi olmak mümkün mü ?
Temel olarak işyeri açmadan vergi mükellefi olmak mümkün bulunmamakta. İşyeri ya da işyeri olarak nitelendirilebilecek bir işletme göstermeniz gerekiyor. Bu evinizin bir kısmı da olabilir. Yani evinizin bir kısmını işyeri olarak dizayn ederek home office tarzı işyeri açabilirsiniz. Ancak bazı meslek gruplarında işyeri açma ya da işyeri ruhsatı olmadan sadece aktif vergi kaydı ile mükellefiyet başlatılabilmekte. Evde e-ticaret yapmak bu işlerin başında gelmektedir.
Home office vergi mükellefi olmak için neler gerekli ?
Peki home ofis vergi levhası nasıl alınır ? Aktif işyeri olmadan evin bir kısmını yani odasını işyeri gibi göstererek home office çalışabilirsiniz. Tabi evin odasını buna göre dizayn etmeniz ve çalışma odası, masası gibi çalışma ortamını hazırlamanız gerekir. Çoğu işte özellikle e-ticarette Vergi Dairesi eve bakma gereği duymaz ve beyana göre vergiyi başlatır. Yapmanız gereken öncelikle muhasebeciniz ile birlikte bağlı olduğunuz Vergi Dairesi’ne işe başlama dilekçesi vermek. Sonrası zaten kolay. Vergi kaydınız yani mükellefiyetiniz direk başlatılabilir ya da home office olarak bildirdiğiniz evinizde gerekli inceleme yapıldıktan sonra mükelleffiyet başlatılabilir.
Şirket sahibi başka yerde sigortalı olabilir mi ?
Peki şahıs şirketi olan başka yerde çalışabilir mi ? Başka işyerindeki çalışmanın fiili olması yani halk arasındaki tanımlaması ile kendini sigortalı göstermemesi koşulu ile şirket sahipleri başka işyerinde sigortalı çalışabilir.
İşyeri sahibi bağkur’lu olmak zorunda mı ?
Esasen vergi mükellefiyetinin başlam tarihi itibariyle kişilerin 4b yani bağkur kapsamında sigortalı olmaları zorunludur. Ancak kişi emekli ise ya da sigortalı çalışıyorsa bağkur açılmaz.
Bir işyerinde çalışırken aynı zamanda bir işyeri açmak mümkün mü ?
Konu hakkında sık sorulan sorulardan birisi de sigortalı çalışan iş yeri açabilir mi sorusu olmakta. 4a yani ssk kapsamında bir işyerinde sigortalı çalışırken kendi adınıza bir işyeri açabilirsiniz. Bu durumun hem avantaj hem de dezavantajları vardır. Örneğin sigortalı çalışıyorsanız gerçek usulde mükellef olabilirsiniz ve her ay beyanname vermeniz gerekir. Bu olayın dezavantajı olan kısımdır. Ancak bağkur ödemezseniz bu da avantaj olarak belirtilebilir. Yani kısaca hem sigortalı hem vergi mükellefi olmakta kanunen bir sakınca yoktur.
Belediye çalışanı şirket kurabilir mi ?
Bazen Belediyelerde çalışanlar da bize sigortalı çalışan işyeri açabilir mi sorusunu sormakta. Belediyede sigortalı çalışan dükkan açabilir mi ya da işyeri açabilir mi sorusu duruma göre değişir. Eğer kişi devlet memuru ise ve 657 Sayılı devlet memurları Kanunu kapsamında çalışıyorsa ticaretle uğraşması yasak olduğundan şirket kurması da yasaktır. Sözleşmeli memur kadrosunda çalışanlar için de aynı durum geçerlidir. Memur ve ya sözleşmeli memur kadrosu dışında çalışanların şirket kurmalarında bir sakınca bulunmamaktadır.
Kamu işçisi şirket kurabilir mi ?
Kamu işçilerinden de sigortalı çalışırken vergi mükellefi olmak konusunda talep gelmektedir. Kamuda sürekli işçi kadrosunda olanların şirket kurmalarında ya da vergi mükellefiyeti açmalarında kanunen bir sakınca bulunmuyor. Ancak 657 Sayılı kanuna tabi olarak Kamuda işçi kadrosunda çalışanlar vergi mükellefiyeti başlatamaz ya da şirket açamaz.
Şirket ortağı kendi şirketinde sigortalı olabilir mi 2024
Şirket ortaklarının kendi şirketlerinde 4a ssk kapsamında sigortalı olmaları mümkün değildir. Ancak bu durumun da bazı istisnaları vardır. Örneğin anonim şirketlerin yönetim kurulunda olmayan ortakları sigortalı olabilirler. Ancak limited şirketlerde ya da kişinin yönetim kurulunda hissesi olan diğer şirket türlerinde sigortalı çalışabilmesi mümkün değildir.
Emekli biri basit usulde işyeri açabilir mi?
Emekli aylığı alanlar basit usulde işyeri açabilir. Basit usulde işyeri açmaktan dolayı aylığında herhangi bir kesinti de olmaz. Emekli işyeri açarsa maaşı kesilir mi sayfamızdan konu hakkında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Fiili olması kaydıyla vergi mükellefinin sigortalı çalışmasında kanunen engel bir durum yoktur.
Evet açabilir. Sigortalı çalışanlar ticari mükellefiyet başlatabilir, şirket kurabilir.
Esnafların kanunen sigortalı olmasında bir engel yoktur. Ancak sigortalı çalışmanın fiili olması gerekmektedir.
Basit usul mükelleflerin fiili olarak işin başında bulunmaları gerekmektedir. Basit usulde sigortalı çalışma durumunda bu şart kaybedildiğinden gerçek usule geçmeleri gerekmektedir.
Selam ömer bey
4b basit üsul vergi mükellefi olan bir kişi
4a ssk lı bir işyerinde çalışabilirmi
çalıştığı takdirde sigorta primleri 4a olarak gözüküyor emekli olduğunda primler
4a mı
yoksa 4b olarakmı hesap edilecek
Selam ömer bey
4b basit üsul vergi mükellefi olan bi kişi
4a ssk’lı bi iş yerinde çalışabilirmi
Çalışırsa ne olur
Merhaba. Vergi boyutunu Vergi Dairesi’ne sormanızda yarar var. SGK kanununa göre işyeri olan bir kişi başka bir işyerinde fiili olarak sigortalı çalışabilmekte. Kanunen engel bir durum yok.
Sgk’lı olarak özel bir şirkette çalışıyorum. Aynı zamanda nakliyeci olarak iş yapmaktayım şahıs firması sahibiyim. bir adet çekicim var ve tabiki sgk’lı bir şöför çalıştırıyorum. Geçici olarak çekicimi çalıştırmayacağım yani söförü işten çıkarktmam gerekli. Ama esnaflığımı sonlardırmak istemiyorum. Kendim sgk’lı olsuğum için mutlaka bir sigortalı işçi çalıştırmam gereklimi.
Merhaba. Hayır öyle bir zorunluluk yok.
Merhaba özel sektörde çalışan bayan sigortalı olarak çalışırken kendine ait ticari minivan araç ile hafta sonları taşıma işi yapmaktadır. Odadan basit usul üzerinden vergi açılışı yaptık aylık ortalama kdv siz 2000 tl civarı fatura kesiyoruz. Biz bu basit usul açılışını yaprken işlemleri yapan kurumlar bize herhangi bilgi vermedi sigortalı olarak çalışıldığından bağ kur ödemesi çıkmadı şu an bayan hamile ve doğum izninde raporlu gözüküyor rapor bitince ssk ödemesi devam edilecek vergi açılışı yanlış olmuş yazılarınızı okuduğum kadarı ile açılışı yapalı 1 yıl oldu bununla ilgili problem yaşarmışız nasıl bir yol izlemeliyiz çok acil yardımlarınızı rica ediyorum
Merhaba. Bunu vergi dairesine sorsanız daha iyi olur. Benim uzmanlık alanım değil vergi işlemleri.
Merhaba, 4a sigortalı bir çalışanım. Mevcutta var olan bir işletmeye belirlediğimiz oranda para yatırarak yarı yarıya ortak olmayı düşünüyorum. Bunun önünde yasal bir engel var mıdır? İzlememiz gereken yol nedir? İşletme sahibi ile aramızda noter huzurunda antlaşma imzalamak yeterli midir? Resmi ortaklık kurmak mı daha mantıklıdır? Yasal zeminde hangisi sizce daha mantıklıdır?
Teşekkürler.
Merhaba. Sigortalılık açısından bir sakıncası yoktur. Zaten sigortalı olduğunuz için bağkur ödemezsiniz. Ortaklık sözleşmesi ve diğer hususlar benim uzmanlık alanım değil maalesef. İlgili Kurum ya da kuruluşlardan net bilgi alabilirsiniz.
Teşekkür ederim bilgi için. İyi çalışmalar.
Merhaba, 1973 doğumluyum
4a girişim 1994 yılı, 2270 prim günü
4b girişim 2000 yılı, 4432 prim günü
Vergi mükellefiyim ancak ssk dan emekli olabilmek için aynı zamanda başka bir yerde tam zamanlı hem çalışıyorum hem de 4a ödeniyor. (son 1260 gün 4a süresini tamamlamak)
4a dan emekli olma şartım 54 yaş, 5675 prim günü. 10 ay sonra 1260 gün 4a hizmet süresini doldurucam. 5 sene yaşımı bekleyeceğim.
4a ödemeyi kesersem Bağkur ödemem gerekecek. Aylık 3-5 gün 4a ödeyerek, 4b ödemesi çıkartmadan SSK da kalmam mümkün mü?
Merhaba. Maalesef mümkün değil.30 günden az kalan hizmet süresini kayıt devam ettiği sürece bağkurdan ödemek zorundasınız
merhaba kamuda işçi olarak çalışmaktayım (daimi işçi) geceleri müzisyenlikle uğraşıyorum vergiye tabi olabilirmiyim.
Merhaba. Kurumunuzdan izin almanız gerek. Ama verileceğini sanmam. Ticaret yasağı var kamuda çalışanlar için.
Kamu işçilerinden de sigortalı çalışırken vergi mükellefi olmak konusunda talep gelmektedir. Kamuda sürekli işçi kadrosunda olanların şirket kurmalarında ya da vergi mükellefiyeti açmalarında kanunen bir sakınca bulunmuyor. Ancak 657 Sayılı kanuna tabi olarak Kamuda işçi kadrosunda çalışanlar vergi mükellefiyeti başlatamaz ya da şirket açamaz.Hocam bu bizim geçerli olmuyor mu?kafalar çok karıştı.
Ben şöyle biliyorum Nusret BEY. Sizin de bildiğiniz gibi yani. Taşeron kadrosunda çalışırken sürekli işçi kadrosuna geçenler Kurum izni ile açabilir diye biliyorum. Ama sözleşmeli olarak atananlar ve zaten emekli sandığı kapsamındakiler ticari bir faaliyette bulunamamakta.
Merhaba işyeri üzerine olan bir kişi bimde işe girdi ve sigortalı calıştı aynı zamanda üzerinde kantin var bağkura borclanır mı yinede teşekürler
Merhaba. Hayır sigortalı çalışırken bağkur işlemez.
Merhaba, ben bir üniversitede engelli kadrosunda temizlik görevlisi olarak çalışıyorum e-ticaret için şirket kurmak istiyorum herhangi bir engel var mı?
Merhaba. Kurumunuzdan izin almanız gerekiyor. Eğer sözleşmeli iseniz Kurum izni ile ancak mümkün olabilir. Eğer kadrolu iseniz ve sigortanız 4c yani emekli sandığı kapsamında ise ticaret yasağınız var yapamazsınız.
merhabalar
ben kamuda kadrolu işçiyim ama ek olarak araç alım satımı yapıyorum ve bunu vergılendırmek istiyorum yasal sınıra takılmamak için benim galeri açmam kamuda çalışmamda sgk açısından engel mi bir muhasebecı açarsın sıkıntı olmaz derken dıgeri iş haktin fes olur dıyor anlamadım kımsıde toplu sözlemede aksi belirtilmedikçe açabılırsın dıyor yardımınıza ıhtıyacım var
Merhaba Ahmet Bey. Kurumunuzdan yazılı olarak izin istemenizi öneririm. Normalde özel sektörde SSK kapsamında çalışanlar ayrıca vergiye tabi olabiliyor. Ama kamuda işler farklı işler. Sözleşmenizde engelleyici bir hüküm olabilir.
Merhaba, ben esasen Eyt liyim ve bir şahış şirketi kurup dış ticaret yapmak istiyorum ( komisyonculuk, danışmanlık vb ) Şirket kurmam Sgk emeklilik ücretimi etkiler mi ileride?
Çok teşekkürler
Merhaba. Zorunlu bağkurlu olursunuz. 3.5 yıldan fazla bağkur öderseniz emeklilik hakkınız bağkura geçer ve şartları sağlamadığınız için emekli olamayabilirsiniz. Ayrıca emekli maaşınızı da düşürür Bağ-Kur
Merhaba, 29 yaş altıyım ve sigortalı olarak çalışıyorum. Şimdiki işimi bırakmadan limited şirketi açarsam bir sorun ile karşılaşır mıyım? Teşekkürler.
Merhaba. Hayır mevzuat açısından bir sakınca bulunmuyor.
Iyi günler memur olarak çalışan biri küçük bir esnaf dukkani actigi icin maaşında actigi iş yerinden dolayı kesinti olur mu
Merhaba. Devlet memurlarının ticari faaliyette bulunmaları yasaktır.
Merhaba, bir okulda sgk li olarak calisiyorum yari zamanli olarak. Ayni zamanda kendi sirketimi kurdum su an okuldan sgk odemem yapiliyor ancak ayrica bagkur borcu da gorunuyor. Bagkurumu nasil iptal edip sgk ile devam edebilirim?
Merhaba. Prim günü sskda 30 tam gün yatıyorsa ayrıca bağkur ödemeniz gerekmez. Ancak 30 günden az ödeniyorsa 30 günden az yatan sürelerin bağkur kapsamında tamamlanması gerekir.
Merhaba..Eşim bir işyerinde sigortalı çalışıyor.Ayni zamanda onun ortağı olduğu bir işyeri açmak istiyoruz.Bu durumda eşimin herhangi bir sebeple 1 gün dahi sigortası eksik yatarsa Bağkura geçmesi gerekiyormuş.Fakat fabrikada çalışmaya devam edecek.Bu durumda nasıl bir yol izleyeceğiz.
Merhaba. Sigortalı çalışmaya devam edecekse bağkur çıkmaz. Herhangi bir sebeple değil 06,07 ve 17 eksik gün kollarından birisi ile SGK eksik gün bildirim olduğu ve 30 günden az bildirilen kısım için bağkur ödenmesi zorunludur.
Merhaba basit usulde büfe işletiyorum bunu başka biyerde sgk lı çalışan abime devretmek istiyorum onun adına bi sıkıntı olur mu ve devredebilirmiyim. Aynı zamanda 29 yaş altı vergi muafiyetinden yararlanıyorum devredicem kişi de 29 yaş altı aynı şekilde yararlanabilirmi.
Merhaba. SGK açısından devirde bir sorun yok. Vergi boyutu için vergi dairesine sormanızda yarar var. Sigortalı çalıştığı için bağkur açılmaz.
Merhabalar şahıs şirketi kuracağım dükkanın tapusunu vergi dairesine götürmem gerekiyor . Tapu sahibi bir tanıdığım ve dükkanı bana kirasız şekilde verdi . Tapu onun adına firma benim adıma olur mu ? Yoksa kira kontratı mı isterler vergi dairesinden ?
Merhaba ben şahıs firması kurmak istiyorum , aynı zamanda özel şirkette SSK lı olarak da çalışıyorum. Şahıs firması kurduğum zaman Bağkur da ödemek zorunda mıyım?
Merhaba. Sigortalı çalıştığınız için bağkur ödemesi çıkmaz.
merhaba devamlı olarak bir fabrikada sigortalı calışmaktayım, ayrıca evde web tasarım ve grafik tasarım işine başladım vergi mükellefi olmam icin öncelikle ne yapmam gerekiyor sigortalı olduğum için bağkur nasıl olacak bir engel varmı
Merhaba. Sigortalı olmanız vergi mükellefi olmanıza engel değil. Bağkur çıkmaz zaten. Muhasebeciniz ile görüşün. Homeoficce vergi kaydı açtırsın size.
Merhabalar bn bir cafede SGK çalışıyorum ve iş yeri açtım ama bu işyeri açtığım iş verenim tarafından duyulursa işten cikartilirmiyim
Merhaba. İşyerinde çalışmanıza engel bir durum yoksa, işinizi aksatmıyorsanız işten çıkarılma nedeni değil.
merhaba
ben engelli emeklilikten yararlandım ve emekli oldum 3 yıl kadar emekli maaşı alıyorum ve tekrar işe başladım
sgk lı olarak 1 yıldır çalışıyorum ben limited şirketi açabilirmiyim çalışırken cevaplarsanız çok sevinirim
teşekkür ederim
Merhaba. Evet açabilirsiniz. Sıkıntı olmaz.
SSK LI OLARAK BİR ÖZEL ŞİRKETTE ELEKTRİK KUMANDA OPARATÖRÜ OLARAK ÇALIŞIYORUM VE KENDİ ADIMA ELEKTRİK TESİSATCILIĞI VE NALBURİYE DÜKKANI AÇMAK İSTİYORUM ÇALIŞTIĞIM İŞKOLUNDA SAYILIRMI İŞVERENE HABER VERMELİMİYİM
Merhaba. İşyeri açmanızda sıkıntı yok. Bağkur açılmaz. İşyerine haber vermek zorunda değilsiniz. Ancak haber verseniz iyi olur.
Merhaba şuan özel sektörde sigortalı çalışıyorum babam ortağı olduğu biçerdöveri bana devredecek(makinenin vergi levhası var muhasebeside tutuluyor) biçerdöveri üzerime almam ileride işten çıkarılmam söz konusu olduğunda kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alamamam gibi bir etkisi olurmu şimdiden teşekkürler.
Merhaba. İşten çıkarıldığınızda işsizlik maaşı alamazsınız. Ancak tazminatı etkilemez bu durum.
Kamuda işçi olarak çalışıyorum 4857 tabiyiz arada dışarıya elektrik elektronik işine gidiyorum bunun için basit usulde vergiye tabi olabilir miyim
Merhaba. Kurumunuzdan izin almanız gerekebilir. Ayrıca sigortalı çalıştığınız için basit usül mükellef olamazsınız.
Merhaba ben çalışıyorum ve aynı anda bu kuryelerde ek iş olarak çalışmak istiyorum ve kendi adıma şirket açmam kazım yardımcı olurmusunuz
Merhaba. Eğer sigortalı çalışıyorsanız bağkur açılmaz. Gerçek usule tabi işyeri açabilirsiniz sorun olmaz. İyi bir muhasebeci bulun o sizi yapmanız gerekenler hakkında yönlendirecektir.
Merhaba ben iş yerinde kısa çalışma var kısa çalışma ödeneği alıyorum ve iş yeri 20 gün prim yatıyor ben bu durumda şahsi şirket kurarsa kısa çalışma ödeneği kesilirdi ve bağkur öder iyim teşekkürler
Merhaba. Bağkur ödemezsiniz ondan eminim. Ancak kısa çalışma ödeneği kesiliyor mu onu bilmiyorum inanın. Ama bildiğim kadarıyla kesilmiyor.
Selam ben şuan özel sektör de çalışıyorum ama pandemi olduğu için kısa çalışma ödeneği alıyorum ayda 20 gün prim yatıyor şahsi şirket açarsam kalan 10 günü bağkur ödemem gerekirmiş ve kısa çalışma ödeneği kesilirmi
Merhaba. Kısa çalışma ödeneği kesilmez. Ayrıca 30 güne de tamamlamanız gerekmez.
merhabalar
1994.01.05 ssk başlangıcım 5390 gün ödenmiş primim var. Trend yolda taşıyıcı olmak istiyorum. fakat şahıs şirketi kurmam gerekiyor.5750 günde emekli olabiliyorum.
bu durumda soru:
1) şirket kurarsam galiba bağkur ödemem gerek. sigortalık prim gün sayım 9000 gün olmak zorunda emeklilik için.
yqklaşık 7-8 sene gibi daha fazla prim ödemem gerekecek.
2)başka bir yerde kendimi ssklı kaydettirsem ,bağkur priminden muaf oluyorum.
bu durunda ssk dan mı ,bağkurdan mı emekli olurum.
teşekkürler.
Merhaba. Eğer şahıs firması kurarsanız zorunlu bağkurlu olursunuz. Bağkurda emeklilik için 9000 günü tamamlamanız gerek. Ancak bir yerde sigortalı olursanız bu durumda şartlar ssk kapsamında devam eder.
Hocam kendi evimde e ticaret diye vergi mükellefi olursam, bu durum hangisi geçerlidir basit usul mu gercek mi?
Merhaba. Kazanca göre değişir durum. Aylık düzenli gelir varsa gerçek usül olur. Mali müşavir tanıdığınız varsa bunu sorun.