Yeni doğan bebeğe kimlik çıkarma ücreti ve 2024 yılında yeni doğan kimlik çıkarma işlemleri, yeni doğan kimlik başvurusunun nereye ve nasıl yapılacağı kısacası yeni doğan kimlik çıkartmak için gereken her şeyi sayfamızda bulabilirsiniz.
Yeni doğan bebeğin kimliğini kimler çıkarabilir ?
Bebek kimlik çıkarma işlemlerini yalnızca anne ve ya baba şahsen başvuru gerçekleştirerek yapabilir. Çok istisnai durumlar haricinde anne ya da baba olmadan yeni doğan bebek kimliği çıkarma başvurusu yapan kişi birinci derece akraba olsa bile bu kişiden başvuru alınmaz.
Yeni doğan bebek kimlik randevu almak için gerekenler
Peki yeni doğan çocuğun kimliği nasıl çıkarılır ? Takip etmeniz gerekenler şu şekildedir;
- Yeni doğan kimlik randevusu alabilirsiniz.
- Aslında yeni doğum kimlik randevu zorunluluğu yoktur direkt Nüfus Müdürlüğü’ne giderek sıra alıp yeni doğan kimlik çıkartma başvurusu da yapabilirsiniz. Ancak başvuru yapacağınız Müdürlük yoğun ise yeni doğan bebek kimlik çıkarmak için randevu almanız süreci hızlandıracaktır.
- Daha sonra yeni doğan kimlik işlemleri için aşağıda belirtilen evraklarla başvuru yapmanız gerekiyor.
- Yeni doğan bebek kimlik çıkarma süreci sonuçlandıktan sonra geçici kimlik verilir ve sonra kimlik 3-4 gün içerisinde PTT kargo aracılığı ile gönderilir.
- Şimdi yeni doğan bebeğin kimliği nasıl çıkarılır konusunda ayrı başlıklar halinde ayrıntılara değinelim.
Yeni doğan kimlik başvurusu nereye, nasıl yapılır ?
Bebek kimlik çıkartma başvurusunda izlemeniz gereken yol şu şekildedir;
- Öncelikle yeni doğmuş bebek kimlik çıkarmak için randevu almanızı öneririz. Yeni doğan çocuğa kimlik çıkarma randevusunu nereden ve hangi numaradan alacağınız aşağıda ayrıntılı anlatılmıştır.
- Yeni doğmuş bebek için kimlik çıkarma başvurusunu randevusuz ve birebir giderek sıra numarası alarak da yapabilirsiniz.
- Yeni doğan nüfus işlemleri için başvuruları ikamet olarak bağlı olduğunuz Nüfus Müdürlüğü’ne yapabilirsiniz.
Yeni doğan kimlik randevusu nasıl alınır ?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bebek kimlik başvurusunu dilerseniz randevulu, dilerseniz randevusuz yapabilirsiniz. Ancak yenidoğan bebek kimlik başvurusunu randevu ile yapmanız daha hızlı sonuçlanmasını sağlayacaktır. Yeni doğan bebek kimlik çıkartma randevusunu;
- 199 numaralı telefondan ya da,
- İnternetten yeni doğan bebek kimlik randevu adresinden alabilirsiniz.
- Sayfaya giriş yaptıktan sonra yeni doğan nüfus cüzdanı randevusu için sırasıyla TC KİMLİK KARTI-KİMLİK VE İLETİŞİM BİLGİLERİ-RANDEVU ALINMAK İSTENEN İL/İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ menülerini takip edip işlemi tamamlayabilirsiniz.
Yeni doğan bebeğe kimlik çıkartmak için gerekli belgeler nelerdir ?
Yeni doğan bebeğin kimliği için gerekli evraklar şu şekildedir;
- Çocuğun doğum belgesi diğer adı ile doğum raporu. Doğumun gerçekleştiği hastaneden alınmış ve ıslak imzalı aslı olması gerekir.
- Anne ya da babanın kimlik fotokopisi.
Yeni doğan kimlik çıkarma ücreti 2024
Yeni doğan bebek kimlik ücreti alınmamaktadır. İşlem ücretsiz olarak gerçekleştirilmekte ve sonra kimlik kargo ile adrese ücretsiz olarak teslim edilmektedir. Ancak ücretsiz olarak bu hizmetten yararlanabilmek için doğumdan sonra en geç 30 gün içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru aşamasında ya da sonrasında yeni doğan kimlik ücreti talep edilmeyecektir.
Yeni doğan bebeğe kimlik çıkarma kaç günde sonuçlanır ?
Yeni doğan bebeğe kimlik nasıl çıkarılır konusuna ayrıntılı olarak değindikten sonra gelelim kimliğin kaç gün içerisinde gönderileceğine. Yeni doğum kimlik çıkarma başvurusu esnasında başvuru tamamlandığında kimlik gelene kadar Geçici Kimlik Belgesi verilir. Bu belge gelene kadar tüm resmi işlemlerde kullanılabilmekte ve geçerli sayılmaktadır. Yeni doğan bebeğin nüfus işlemleri tamamlandıktan sonra kimliğin teslim süresi ise en geç 1 hafta olmaktadır. PTT kargo ile adrese teslimat sağlanmaktadır.
Yeni doğan kimlik çıkarma süresi
Bebeğin doğum tarihinden itibaren bebek nüfus cüzdanı çıkarma süresi 30 gündür. Bu süre içerisinde yeni doğan nüfus işlemlerini başlatmaz ve yeni doğan kimlik kartı çıkarma başvurusu yapmazsanız aşağıda belirtilen tutarda ceza uygulanır.
Yeni doğan bebek kimlik geç çıkarma cezası 2024
Yeni doğan bebeğin kimlik işlemleri için bebeğin doğum tarihinden itibaren 30 gün içerisinde başvuru yapmamanız durumunda 2024 yılı için ortalama indirimle birlikte 300-400 TL arasında ceza uygulanır. Bu ceza yeni doğan nüfus cüzdanı çıkarma işlemi tamamlandıktan sonra ödenebilmektedir.
Bebek doğduktan sonra yapılması gereken resmi işlemler 2024
Yeni doğan çocuğa kimlik çıkartma işlemini sonuçlandırdıktan sonra gelelim diğer Kurumlarda yapmanız gereken işlemlere. Yeni doğan kimlik çıkarmak işleminden sonra sırasıyla yapmanız gerekenler şu şekildedir;
- Öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’na uğrayarak çocuğun sağlık sigortanı açtırmanız gerekiyor. İzlemeniz gereken yol ve nasıl yapacağınız konusunda bilgi için hemen Yeni Doğan Bebek Sgk Kaydı Nasıl Yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Eğer anne ya da babadan birisi sigortalı ya da bağkurlu ise Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bir defaya mahsus emzirme parası ödenir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na uğramışken bunun da başvurusunu yapabilirsiniz. Tutarının ne kadar olduğu, emzirme yardımı başvurusu için gerekenler konusunda bilgi için Emzirme ödeneği nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bir defaya ödenen doğum yardımı için bağlı olduğunuz Sosyal Hizmetler Merkezi’ne başvuru yaparak doğum yardımı alabilirsiniz. Ayrıca anne sigortalı ya da bağkurlu ise SGK’dan analık/doğum rapor parası da alabilirsiniz. Doğumdan dolayı ödenen diğer tüm yardımlar için doğum parası ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
- Son olarak eğer sigortalı çalışıyorsanız ya da devlet memuru iseniz Kurumunuza/işyerinize aile durum bildirimi yapın. Sigortalı çalışıyorsanız asgari geçim indiriminde, devlet memuru iseniz aile yardımında artış olur.
En geç doğum tarihinden itibaren 30 gün içerisinde çıkarılması durumunda ücretsizdir. 30 günden sonra çıkartılırsa ücret talep edilir.
Kimlik anne ya da babanın doğum raporu ile başvurusu sonucunda çıkartılır.
Yeni doğan bebek kimlik kartı için doğum raporu ile birlikte Nüfus Müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir.
Sağlık personelinin takibi dışında doğan çocuklar için Nüfus Müdürlüklerine sözlü beyanla başvuru yapılır.