Yeni Doğan Bebeğe Kimlik Çıkarma Ücreti 2025

Yeni doğan bebeğe kimlik çıkarma ücreti ve konu hakkında izlemeniz gereken yol, sık sorulan sorular ve cevapları hakkında bu içerikte tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.

Yeni doğan bebeğin kimliğini kimler çıkarabilir?

Yalnızca anne ve ya baba şahsen başvuru gerçekleştirerek yapabilir. Çok istisnai durumlar haricinde anne ya da baba olmadan yeni doğan bebek kimliği çıkarma başvurusu yapan kişi birinci derece akraba olsa bile bu kişiden başvuru alınmaz.

Yeni doğan bebek kimlik randevu almak için gerekenler

  • Yeni doğan kimlik randevusu alabilirsiniz.
  • Aslında yeni doğum kimlik randevu zorunluluğu yoktur direkt Nüfus Müdürlüğü’ne giderek sıra alıp yeni doğan kimlik çıkartma başvurusu da yapabilirsiniz. Ancak başvuru yapacağınız Müdürlük yoğun ise yeni doğan bebek kimlik çıkarmak için randevu almanız süreci hızlandıracaktır.
  • Daha sonra aşağıda belirtilen evraklarla başvuru yapmanız gerekiyor.
  • Süreç sonuçlandıktan sonra geçici kimlik verilir ve sonra kimlik 3-4 gün içerisinde PTT kargo aracılığı ile gönderilir.

Yeni doğan kimlik randevusu nasıl alınır ?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi dilerseniz randevulu, dilerseniz randevusuz yapabilirsiniz. Ancak randevu ile yapmanız daha hızlı sonuçlanmasını sağlayacaktır. Randevuyu;

  • 199 numaralı telefondan ya da,
  • İnternetten yeni doğan bebek kimlik randevu adresinden alabilirsiniz.
  • Sayfaya giriş yaptıktan sonra yeni doğan nüfus cüzdanı randevusu için sırasıyla TC KİMLİK KARTI-KİMLİK VE İLETİŞİM BİLGİLERİ-RANDEVU ALINMAK İSTENEN İL/İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ menülerini takip edip işlemi tamamlayabilirsiniz.

Yeni doğan bebeğe kimlik çıkartmak için gerekli belgeler nelerdir ?

  • Çocuğun doğum belgesi diğer adı ile doğum raporu. Doğumun gerçekleştiği hastaneden alınmış ve ıslak imzalı aslı olması gerekir.
  • Anne ya da babanın kimlik fotokopisi.

Yeni doğan kimlik çıkarma ücreti 2025

Ücret alınmamaktadır. İşlem ücretsiz olarak gerçekleştirilmekte ve sonra kimlik kargo ile adrese ücretsiz olarak teslim edilmektedir. Ancak ücretsiz olarak bu hizmetten yararlanabilmek için doğumdan sonra en geç 30 gün içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru aşamasında ya da sonrasında yeni doğan kimlik ücreti talep edilmeyecektir.

Yeni doğan bebeğe kimlik çıkarma kaç günde sonuçlanır?

Başvuru tamamlandığında kimlik gelene kadar Geçici Kimlik Belgesi verilir. Bu belge gelene kadar tüm resmi işlemlerde kullanılabilmekte ve geçerli sayılmaktadır. Nüfus işlemleri tamamlandıktan sonra kimliğin teslim süresi ise en geç 1 hafta olmaktadır. PTT kargo ile adrese teslimat sağlanmaktadır.

Yeni doğan kimlik çıkarma süresi

Bebeğin doğum tarihinden itibaren bebek nüfus cüzdanı çıkarma süresi 30 gündür.

Yeni doğan bebek kimlik geç çıkarma cezası 2025

Bebeğin doğum tarihinden itibaren 30 gün içerisinde başvuru yapmamanız durumunda 2025 yılı için ortalama indirimle birlikte 500-600 TL arasında ceza uygulanır. Bu ceza nüfus cüzdanı çıkarma işlemi tamamlandıktan sonra ödenebilmektedir.

Bebek doğduktan sonra yapılması gereken resmi işlemler 2025

Kimlik başvurusundan sonra sırasıyla yapmanız gerekenler şu şekildedir;

  • Öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu’na uğrayarak çocuğun sağlık sigortanı açtırmanız gerekiyor. İzlemeniz gereken yol ve nasıl yapacağınız konusunda bilgi için hemen Yeni Doğan Bebek Sgk Kaydı Nasıl Yapılır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Eğer anne ya da babadan birisi sigortalı ya da bağkurlu ise Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bir defaya mahsus emzirme parası ödenir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na uğramışken bunun da başvurusunu yapabilirsiniz. Tutarının ne kadar olduğu, emzirme yardımı başvurusu için gerekenler konusunda bilgi için Emzirme ödeneği nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bir defaya ödenen doğum yardımı için bağlı olduğunuz Sosyal Hizmetler Merkezi’ne başvuru yaparak doğum yardımı alabilirsiniz. Ayrıca anne sigortalı ya da bağkurlu ise SGK’dan analık/doğum rapor parası da alabilirsiniz.
  • Son olarak eğer sigortalı çalışıyorsanız ya da devlet memuru iseniz Kurumunuza/işyerinize aile durum bildirimi yapın. Sigortalı çalışıyorsanız asgari geçim indiriminde, devlet memuru iseniz aile yardımında artış olur.
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Canlı Destek! Soru Sor!x
DMCA.com Protection Status