Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi Doldurulmuş Hali, Örneği PDF

Yurtdışı hizmet borçlanma talep dilekçesi doldurulmuş haline göz atarak siz de kolayca dilekçenizi doldurabilirsiniz. Borçlanma başvurusu yapacaklar için en önemli belgelerin arasında yer alan ve dikkatli doldurulması gereken belgelerden birisidir.  Yurtdışı emeklilik başvurusunda istenen diğer önemli belge ise”3201 SAYILI KANUNA GÖRE AYLIK TALEBİNDE BULUNANLARA MAHSUS BEYAN VE TAAHHÜT BELGESİ” dir.

Emeklilik borçlanma başvurunuzun doğru ve eksiksiz olması için formları hatasız doldurmanız gerekir. Formlardaki bazı kısımların emekli maaşınız üzerinde de etkili olacağını hatırlatmak isteriz. Formları doldurmak hiç zor değil inanın. Bunun için birilerine ödeme yapmanıza gerek yok. Yazımızı takip ederek kolayca doldurabilirsiniz. Kafanıza takılanları da yorum bölümünden sorabilirsiniz. Hadi başlayalım.

SGK yurtdışı borçlanması günlük ne kadar?

Yurtdışı borçlanması için ödemeniz gereken en düşük tutar Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru tarihiniz itibariyle geçerli brüt asgari ücretin günlük tutarının %45’i, en yüksek ise bunun 7,5 katıdır. Asgari ücret esas alınarak günlük en düşük ve en yüksek borçlanma tutarlarını öğrenmek için hemen yurtdışı borçlanma günlük ne kadar sayfamızdan erişebilirsiniz.

Yurtdışı borçlanması için gerekli belgeler nelerdir? 

Yurtdışı borçlanma başvurusunda istenen evraklar ve dilerseniz formların nasıl doldurulduğuna geçmeden önce başvuru için gerekli diğer tüm evrakların ne olduğuna sgk yurtdışı borçlanması gerekli evraklar sayfamızdan göz atabilirsiniz. Eğer Türkiye’de ikamet ediyorsanız ve borçlanma başvurusu için istenen çalışma süreleri gösterir belgeyi temin imkanınız bulunmuyorsa bu belgeyi e-devletten de indirebilirsiniz. 

Yurtdışı hizmet borçlanma talep dilekçesi nasıl doldurulur?

Yurtdışı hizmet borçlanma talep dilekçe örneği aşağıdaki gibidir. Nasıl dolduracağınız adım adım dilekçenin altında anlatılmıştır. Ayrıca yurtdışı borçlanma formunun doldurulmuş bir örneğini de yazımızın devamında bulabilirsiniz. Borçlanma başvuru formunu pdf olarak buradan indirebilirsiniz.

Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi Doldurulmuş Hali
  • Adı ve Soyadı: Bu kısma adınızı ve soyadınızı yazın.
  • T.C. Kimlik numarası: Bu kısma 11 haneli T.C. numaranızı yazın.
  • Vatandaşlık durumu: Vatandaşlık durumunuza uygun seçeneği seçin. Eğer T.C. vatandaşlığından çıktıysanız sadece vatandaşlıktan çıktığınız tarihe kadar olan çalışma/ev hanımlığı sürelerini borçlanabileceğinizi hatırlatmak isteriz.
  • İkamet durumu: Durumunuza uygun seçeneği işaretleyiniz. Yurtdisi emeklilik için Türkiye’ye kesin dönüş şartı bulunmuyor. “Halen yurtdışındayım” seçeneğini işaretlemenizde de sakınca yok yani.
  • Yurtdışı hizmetin/sürenin geçtiği ülke:  Çalışmalarınızın/ev hanımlığı sürelerinin geçtiği ülkeyi belirtin. Birden fazla ülkede varsa buraya birden fazla ülke de yazabilirsiniz. Örneğin Almanya, Hollanda gibi.
  • Borçlanmak istediğiniz yurtdışındaki hizmetin/sürenin niteliği: Burada hangi süreleri borçlanmak istediğinizi belirtin. Durumunuza göre birden fazla kutucuğu da işaretleyebilirsiniz. Örneğin hem ev hanımlığı, hem çalışma hem de boşta geçen süreleri borçlanacaksanız her 3 kutucuğu da işaretleyebilirsiniz.
  • Türkiye’den veya yurtdışından sosyal güvenlik sözleşmesine göre: Bu kısımda Türkiye’den ya da yabancı bir ülkeden emekli maaşı alıyorsanız bunu belirtmeniz ve aylık başlangıç tarihini de tam olarak yazmanız gerekiyor. Eğer talepte bulunduysanız ve süreç devam ediyorsa Aylık Talebinde Bulundum kısmını aylık almıyorsanız ya da talepte bulunmadıysanız Aylık Almıyorum/Talepte Bulunmadım kısmını işaretlemeniz gerekiyor.
  • Borç miktarının tebliğ edileceği adres: Yurtdışı adresi de olabilir Türkiye adresi de. Ancak Türkiye adresi verebilirseniz süreç daha hızlı olacaktır.
  • Borçlanma miktarının hesabında  seçtiğiniz bir günlük prime esas kazanç: Malumunuz yurtdışı borçlanması için günlük en düşük tutar borçlanma talebinde bulunduğunuz tarihte Türkiye’de geçerli olan brüt asgari ücretin %32’si, en yüksek ise bunun 7,5 katıdır. Eğer en düşük tutardan ödemek istiyorsanız “Asgari” kısmını, en yüksekten yani tavandan ödemek istiyorsanız “Azami” ya da kendi belirleyeceğiniz bir tutarla ödemek istiyorsanız Diğer kısmını işaretleyip tutar belirtmeniz gerekiyor. Yurtdışı emeklilik ile alacağınız maaşı etkileyen en önemli kriterlerden birisi de borçlanmayı hangi tutarlardan yaptığınızdır. Asgariden öderseniz taban emekli maaşı üzerinden, azamiden öderseniz en yüksek emekli maaşı üzerinden maaşınız bağlanır. Tabi cepten çıkacak para da buna orantılı olarak yükselir.
  • İsviçre’deki primlerin Türkiye’ye transferi talebinde bulunanların borç miktarını ödeme şekli: Eğer İsviçre’de çalışmalarınız varsa ve bu süreleri borçlanacaksanız bu kısım sizin için büyük önem arz ediyor. İsviçre ile bir bağınız yoksa bu kısmı boş bırakın. Malumunuz İsviçre ile Türkiye arasındaki Sosyal Güvenlik sözleşmesi gereği İsviçre’de adınıza ödenen primleri Türkiye’ye transfer hakkınız var. Tabi bu transferi yaptığınızda İsviçre’de emeklilik hakkınız kalmıyor. Onun için ben hem İsviçre’den hem de TR’den emekli olmak istiyorum diyorsanız bu kısımda “Kendim ödemek istiyorum” seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor.Bu durumda yurt disi borclanma tutarlarının tamamını cebinizden ödersiniz. Yok benim İsviçre ile bir işim yok, zaten ordan da emekli olmak istemiyorum diyorsanız “Transfer edilen primlerimden mahsup edilmesini istiyorum” seçeneğini işaretleyin. Bu durumda İsviçre’de adınıza ödenen primler SGK tarafından İsviçre emeklilik kasasından istenir. Gelen primlerin borçlanmaya yetecek kadar kısmı alınır ve kalanı size iade edilir. İsviçre borçlanmaları için başvurularınızı “SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü-Yurtdışı Hizmetler Daire Başkanlığı – Sıhhiye/ANKARA”  yapmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz.
  • Borçlanmak istediğiniz süre: Bu da emekli maaşınızı büyük oranda etkileyecek en önemli kısımlardan birisi. Malumunuz yüksek emekli maaşı için 2008’den önce geçen çalışma süreleri büyük önem arz ediyor. Siz burada hizmetlerin tamamı kısmını işaretlediğinizde SGK en yeni hizmetten en eskiye doğru borçlanma çıkartır. Ama siz sakın öyle yapmayın. …./…./…. – …./…./…. Tarihleri arasındaki süre kutucuğunu işaretleyin ve yurtdışında işe başladığınız ilk tarihi yazın. Son tarih olarak da borçlanmaya yetecek tarihi belirtin. Örneğin 3600 gün borçlanma yetiyor. Almanya’da 01.01.1981 tarihinden beri çalışıyorsunuz. Bu durumda bu tarih aralığına 01.01.1981-01.01.1991 yazmanız yeterli olacaktır. İlk iki kutucuğu kullanmamanızı öneriyorum.
  • Türkiye’den sözleşmeye göre kısmi aylık alıyor iseniz: Türkiye’de mevcutta aldığınız kısmi bir aylık varsa ve bu aylığı tam aylığa çevirmek istiyorsanız ilgili kutucuklardan birisini işaretleyin. Türkiye’de kısmi aylık almıyorsanız burayı boş bırakın.
  • Son olarak formun en altındaki kısımda formu vereceğiniz SGK’nın adresini yazın. Örneğin SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü-Yurtdışı Hizmetler Daire Başkanlığı – Sıhhiye/ANKARA gibi. Açık adresinizi, telefon ve e-posta bilgilerinizi de eksiksiz yazdıktan sonra adınızı ve soyadınızı yazarak imzalayın.

SGK emeklilik başvuru formu yurtdışı doldurulmuş örnek

Yurtdışı emeklilik başvuru formunu çok fazla ayrıntılı olarak doldurmanıza gerek yok. Aşağıda formu örnek olarak doldurdum. Tabi seçeneklerin bazıları sizin için farklı olabilir. Bu yüzden işaretleme yaparken dikkatli olmanızı öneririm.

Yurtdışı borçlanma dilekçesi örneği

Yurtdışı hizmet borçlanma talep dilekçesinin doldurulmuş örnek hali aşağıdaki gibidir.

yurtdışı borçlanma talep dilekçesi örneği

Yurtdışı borçlanma taahhütname formu

Borçlanma için tek başına dilekçe yeterli değildir. Ayrıca aşağıda örneği verilen yurtdışı borçlanma taahhütname formunu da vermeniz gerekmektedir. Formu pdf olarak buradan indirebilirsiniz.

3201 sayılı kanuna göre aylık talebinde bulunanlara mahsus beyan ve taahhüt belgesi formu

Yurtdışı borçlanma başvurunuz ile birlikte vermeniz gereken bir diğer form ise beyan ve taahhüt belgesidir. Malumunuz yurt dışı emeklilik hakkından yararlanarak emekli olmanız halinde bulunduğunuz ülkede resmi olarak çalışma hakkınız bulunmuyor. Bu formla çalışmadığınızı, çalışmanız halinde aylıklarınızın geri isteneceği konusunda bilgi sahibi olduğunuzu v.s. beyan etmiş oluyorsunuz. 3201 sayılı kanuna göre aylık talebinde bulunanlara mahsus beyan ve taahhüt belgesi formunun örneği aşağıdaki gibidir. Nasıl doldurulacağı konusunda formunda sonunda bilgi verilmiştir.

  • Ad ve soyadınız: Adınızı ve soyadınızı yazınız.
  • T.C numaranız: 11 haneli T.C. numaranızı yazınız.
  • Varsa Türkiye’deki Sigorta/Emekli/Bağ-Kur Sicil numaralarınız: Türkiye’de hangi kapsamlarda çalışma varsa sicil numaralarınızı belirtin.
  • Türkiye’den aylık/gelir alıyorsanız tahsis numaranız: Türkiye’den emekli maaşı alıyorsanız emeklilik tahsis numaranızı yazın. Bilmiyorsanız e devletten ya da herhangi bir SGK’dan öğrenebilirsiniz.
  • Yurtdışında bulunduğunuz ülke ve  sicil/tahsis/kasa numaranız: Buraya yurtdışındaki sicil numaranızı belirtin.
  • Halen Türkiye’de ikamet ediyorsanız yurda giriş tarihiniz: Pasaportunuzdan ya da pasaportta yoksa emniyetten öğrenebilirsiniz.
  • Halen yurtdışında ikamet ediyorsanız bulunduğunuz ülke: İkamet ettiğiniz ülkeyi belirtin.
  • Adınızı ve soyadınızı yazarak imzalayın. Hepsi bu kadar.

Yurtdışı sicil/tahsis/kasa no nedir?

Borçlanma yapacağınız ülkede bağlı bulunduğunuz emeklilik kasanıza ilişkin sigorta numaranızdır. Bu numara size verilen kart üzerinde yazar. Eğer kart yoksa ya da numarayı bilmiyorsanız emeklilik kasanıza sorabilirsiniz.

Yurtdışı borçlanma emeklilik dilekçesi doldurulmuş örneği

Yurtdışı borçlanma başvuru formu ile taahhüt belgesi yalnızca borçlanma işlemlerinizin yapılması içindir. Bu işlemleri yaptıktan sonra emekli maaşınızın bağlanması için emeklilik dilekçesi ile başvuru yapmanız gerekmektedir. Aşağıda emeklilik diğer adı ile tahsis talep dilekçesi doldurulmuş örneğine göz atabilirsiniz. 

Tahsis ve talep formu doldurulmuş örneği

SGK emeklilik başvurusu dilekçesi diğer adı ile Gelir, Aylık, Ödenek Talep belgesinin doldurulmuş bir örneği aşağıdaki gibidir;

gelir aylık talep belgesi örnek

SGK emeklilik başvuru formu yurtdışı pdf

SGK yurtdışı borçlanma sorgulaması nasıl yapılır? 

Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmış olduğunuz borçlanma başvurusunun ne durumda olduğu, yapılan işlemleri sadece evrak takip sisteminden takip edebilirsiniz. Evrak takibinden sorgulama yapmak için hemen SGK evrak takip sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Bunun haricinde sorgulama yapabileceğiniz bir uygulama bulunmuyor.

Yurtdışı Hizmet borçlanma Talep dilekçesi nereye verilir?

Borçlanma talep dilekçesini Türkiye’de ikametiniz varsa ikametinizin olduğu il SGK Müdürlüğüne, ikamet yoksa Ankara’ya Sosyal Güvenlik Kurumu-Yurtdışı İşlemleri Daire Başkanlığı’na verebilirsiniz.

Yurtdışı ev hanımlığı borçlanması nasıl yapılır ?

Yurtdışında Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış ülkelerden birisinde geçen resmi ikamet süreleriniz Türkiye’de borçlanarak emeklilik için gerekli diğer şartları da sağlamanız halinde emekli olabilirsiniz. Başvuru için formlar, gerekli evraklar ve belgeler yazımızda paylaşılmıştır.

Yurtdışı borçlanma başvurusu nasıl yapılır?

Borçlanma başvurusu talep dilekçesi ve taahhütname formu ve diğer gerekli evraklar ile birlikte ile elden, posta ya da kargo yolu ile bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapılır.

Yurtdışı borçlanması SSK başlangıcı sayılır mı?

Sosyal Güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerde çalışanların ilk sigorta giriş tarihleri Türkiye’de ilk sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilir.

Her iki ülkeden emekli aylığı alınabilir mi?

Türkiye ile uzun vade sözleşmesi imzalanan ülkelerden aynı anda emekli maaşı alınabilir. Ancak bunun için bazı şartların sağlanması gerekir.

Kimler yurt dışı borçlanma yapabilir?

18 yaşından sonra olması kaydı ile Türkiye ile uzun vade emeklilik sözleşmesi imzalan ülkelerde çalışması olanlar ile 1 yıla kadar işsizlik ödeneği alınan süreler ve ilave olarak ev hanımları için resmi ikamet süreleri borçlanma kapsamındadır.

Yurt dışı hizmet borçlanması yapılması durumunda aylığın bağlanması için aşağıdaki şartlardan hangisi aranmaz?

Bazı sınavlarda bu soru sıklıkla sorulmaktadır. Aylık bağlanabilmesi için kesin dönüş yapılmış olması, uzun vade sigorta kolları kapsamında çalışma olmaması gerekmektedir.

Yurtdışı Borçlanması SSK mı Bağ-Kur mu?

2019 yılında yapılan son düzenleme ile artık son çalışmaya bakılmadan yurtdışı borçlanmaları sadece bağkur kapsamında yapılabilmektedir.

Yurtdışı borçlanması hangi statüde sayılır?

Borçlanma başvurusunu 2019/Ağustos ayından önce yapan ve ödeyenlere hizmet son çalışmanın olduğu sigorta kolundan verilmiştir. Bu tarihten sonraki borçlanmalar son çalışmaya bakılmaksızın 4/b diğer adı ile bağkur kapsamında sayılmaktadır.

Yurt dışında çalışıp sigortayı Türkiyeye taşınabilir mi?

Yurtdışındaki primlerin transferi belirli şartların sağlanması halinde sadece Almanya ve İsviçre çalışmaları için geçerlidir. Diğer ülkeler için prim transferi seçeneği bulunmamaktadır.

4.7/5 - (3 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi Doldurulmuş Hali, Örneği PDF” üzerine 250 yorum
  1. Merhaba. Ben Yurtdisı borclanma talep dilekçesi bulamıyorum. SGK nin sayfasinda yok. Rica etsem mail adresime guncel yurtdışı borçlanma talep dilekçesi yollarmısınız.

    Yanıtla
  2. Merhaba,
    öncelikle bilgiler icin cok tesekkürler.
    Size sorum 24.09.1978 dogum tarihim 01.03.1999 sgk girisim var emeklilik icin 5975 güne tabiyim Türkiye de toplam 4129 gün prim ödemem mevcut.
    Bir cocugum var yurtdisinda calisiyorum cocugum dogmadan önce isten ayrildim 2,5 yil calismadim.720 gün annelik borclanmasi kalan 1126 günü yurtdisi borclanmasi yaparsam bagkur emeklisi mi olurum?Eger eyt kanunu cikarsa bu islemleri yaptirmak isterim.
    Tesekkurler
    iyi Calismalar

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de son çalışma SSK ise önce doğum borçlanmasına başvurun. Borçlanma SSK kapsamında yapılır. Bu durumda doğum borçlanması ile toplam gün sayınız 4849 gün oluyor. Gün sayısını büyük ihtimalle 5000 güne çekecekler. Yaş şartı ise kalkacak. Bu durumda kalan 151 günü bağkurdan yurt dışı borçlanması yaparak TR’de emeklilik hakkı elde edebilirsiniz.

      Yanıtla
  3. Merhabalar.
    Benim sorum, emekli sandiginda 1992 – 2009 yillari arasinda, yipranma payi+ disardan istege bagli ( 2,2 yil) falan toplam 22,5 sene odemem var. 25 yila tamamlam icin 800 gun eksik. Ben bu eksik gunleri yurt disi borclanma ile tamamlayip emekli olmak istiyorum. Bu 800 gunu asgari ucret uzerinden mi yada 2 kati odesem ( ki fazlasina pek durumum yok ) emekli maasimda farkedilir bir fark olurmu , en iyi yol ne onerirsiniz ? Emekli sandigindan mi emekli olacagim ? Emekli sandiginda biriken parami alabilecek miyim? Tesekkurler

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet emekli sandığı kapsamında aylık bağlanır. Biriken ödenir mi onu bilmiyorum SGK’ya sormanız gerek. Askerlik borçlanmasını yüksekten ödemeniz aylığınızı değiştirmez. Emekli sandığında göstergeler önem arz etmekte.

      Yanıtla
  4. Selam Omer bey,
    Yurtdisi borclanma talep dilekcesi EK-34,
    borclanmak istediginiz sureleri artik yazamiyorsunuz. Sadece kac gun borclanmak istediginizi yazabiliyorsunuz.
    2019 yilinda bu kaldirilmis. Dogru mu?
    Selamlar

    Yanıtla
  5. Ömer bey iyi günler,
    Ne yapmam gerektiği konusunda bilgilendirirseniz çok sevinirim

    Doğum tarihim : 03/03/1971
    Sigorta başlangıç tarihi : 22.05.1989

    sırasıyla
    Turkiyede bordrolu prim gün sayısı : 546 gün (1989 – 1993 yılları arası)
    Yurt dışı borçlanma ile ödediğim gün : 2190 gün (ödeme tarihi Ağustos 2014)
    Turkiyede bordrolu prim gün sayısı : 319 gün (2015 – 2016 yılları)
    Yurt dışı borçlanma ile ödediğim gün : 290 gün (ödeme tarihi ağustos 2019)
    Askerlik borçlanması : 540 gün (1994 – 1995 yılları için, ödeme tarihi ağustos 2019)

    E-devlet kaydında görünen miktarlar
    4A tescil bilgilerine göre : 3595 gün
    4B tescil bilgilerine göre : 290 gün
    Toplam : 3558 gün

    Cevabını merak ettiğim bir kaç sorum var
    1- Ben yurt dışı borçlanmayı mart 2008 tarihinden, mart 2014 tarihine kadar yaptım
    Toplam borclanma 2190 gün
    Parayı SGK’ya ödediğim tarih Ağustos 2014
    Burdaki 2190 günlük borçlanmam SSK’mı sayılıyor yoksa bağkurmu?

    2- Ayni şekilde askerlik borçlanmasınıda 2019 yılında ödedim
    Bu borçlanma SSK’mı yoksa bağkurmu sayılacak?

    3- Prim gün sayısı yeterli olsa 5450 gün, 51 yaşımda emekli olacaktım
    Ben 1996 yılından beri yutdışındayım, eksik günlerimi 1996 -2002 yılları arası için borçlanıp SGK’ya ödeme yapsam, SSK’dan emekli olabilirmiyim? Borçlanma dönemi 1996 – 2002 yılları için olsa bile bu günden sonra yatırılacak primler bağkurmu sayılacak?

    Şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-SSK kapsamında sayılır.
      2-Askerlik borçlanmanız da SSK sayılır.
      3-Keşke o zaman 5450 güne tamamlasaydınız. Şimdi kalan günleri SSK’dan borçlanamıyorsunuz. Bağkurdan borçlanmanız gerekecek. Bu durumda da SSK’dan emeklilik şartlarını kaybetmiş olacaksınız.
      Şu durumda sizin için en uygunu 3600 gün gibi görünüyor.

      Yanıtla
    • Cevapladığınız için teşekkür ederim.

      1 – EYT çıkmadığını düşünürsek kaç yaşımda emekli olabilirim?
      2 – EYT çıkarsa 3600 günden emeklilik yaşı 55 olacak diyorlar, siz buna katılıyormusunuz?

      Yanıtla
      • Rica ederim.
        1-Mevcut durumda 60 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz.
        2-Bu konuda bir fikrim yok. Her kafadan bir ses çıkıyor.

        Yanıtla
  6. Eyt ve yurtdisi borçlanma
    Ben1977 doğumlu bayanım sigorta baslangic 1.8.95 .2008 de dolardan 3950 gün borclandim. 5825 gün 52 yaş şartı var yada 3600 gün 58 yaş. Eyt den yaralanmak için kalan 1875 günu TL den borçlanarak ssk dan emekli olabilirmiyim.?
    Bu sene yani 2022 de ödemeleri tamamını yapmamız gerekiyormu yoksa 2023 de odeyebilirmiyiz eyt den yararlanmak icin

    Yanıtla
    • Merhaba. Kalan 1875 günü SSK’da borçlanma hakkınız yok. Bağkurdan borçlanırsınız. Borçlanma gün sayısı 3,5 yılı aşacağı için emeklilik şartları bağkura geçer. Bu durumda şartlar bağkurdan hesaplanır. Bundan dolayı size borçlanma önermem.

      Yanıtla
      • 1.sorum 3950 gün eyt için yeterli olur u?
        2.sorum olmazsa, gereken günlerimi bagkurdan borçlanarak EYT den yararlanabiliyormuyum

        Yanıtla
  7. Eyt ve yurtdisi borçlanma
    Iyi günler
    1973 doğumluyum. Almanya sigorta başlangıç 1.2.93.
    2008de dolardan 5050 gün borclandim. 5675 günü tamamlamak için kalan 625 günü TL den ödeme yapıp SSK dan borçlanarak EYT den bende 1 ocaktan sonra yararlanabilirmiyim??

    Yanıtla
    • Merhaba. Kalan günleri SSK’dan boçrlanamazsınız. Ancak bağkurdan borçlanma hakkınız var. Kalan günleri bağkurdan borçlanarak EYT’yi bekleyebilirsiniz.

      Yanıtla
  8. Merhaba Ömer bey,
    Almanyada is veren konumunda selbständig yapiyorum ama burda freiwilig Rentemi ödemiyorum uzunca bir zamandan beride Almanyada Renteye giris yok yasim doldugunda is yerimi kapatmadan Türkiyeden emeli olabilirmiyim

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de emekli olabilmek için Almanya’da emeklilik primi ödememeniz gerekiyor. Bu şartı sağlarsanız evet olabilirsiniz.

      Yanıtla
  9. Merhaba Ömer bey, ben 12.12.1997 tarihinde Almanya’ya geldim ve halende burada yaşamaktayım. Ev hanımıyım ve 4 tane çocuğum var. Almanya’da sigortalı olarak hiç çalışmışlığım yok. Türkiye’de ise 01.07.2012 tarihinde sadece 9 günlük bir sigortalı olarak çalışmam var(SSK).Ben 1978 doğumluyum ve ev hanımlarına tanınan yurt dışı borçlanması yaparak emeklilik hakkından yararlanabilirmiyim? Eğer bu mümkün ise kaç yaşında emekli olabilirim ve ne kadar bir ücret ödemem gerekecek? Bu konu hakkında beni bilgilendirirseniz çok sevinirim , şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’den en az 5400 günle ve 56 yaş ile bağkurdan emekli olabilirsiniz. 5400 gün borçlanma için 2022’de ödeyeceğiniz borçlanma tutarı ise yaklaşık 523.800 TL.

      Yanıtla
  10. Merhaba Ömer Bey
    Öncelikle bu güzel sayfa ve yardimlariniz icin cok tesekür ederim.Size benimde 2 sorum olacak.
    1. Yurddisi borclanmamla birlikte Türkiyede 03.2008 den04.2010 kadar Calisma sürelerimle birlikte Toplam 4497 Gün Sigorta Prim Gün sayim var.Kalan 1103 Günü
    Azami Süreden Borclanirsam 53 Yasimda En fazla nekdar Emekli Ayligi alabilirim.
    2.SSK nin Hizmet dökümü bölümünde ise giris Tarihi 27.03.2008 Olarak kayit edilmis.Ben ise Almanyada 08.1992 Tarihinde Meslege basladim ve Bu tarihin ise giris Tarihi olarak sayilmasi icin Ankarada SSK yi Mahkemeye verdim ve kazandim.
    Yani asil ise baslangic tarihim 1992 ama SSk nin hizmet bölümünde neden 2008.Ne yapmaliyim.Bu Normalmi?Yoksa Hatalimi?Tesekürler

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-En düşük emekli maaşı şu an 3500 TL. Sizin ne kadar olur bunu hesaplayamam.
      2- 1992 olarak kabul edilir. Zaten son düzenleme ile dava açmadan Almanya girişi emeklilikte ilk giriş olarak kabul ediliyor. E-devlete takılmayın.

      Yanıtla
  11. TÜRKIYEDE BORÇLANARAK EMEKLILIK YAPANLARA UYARI

    FARZ EDÌN BORÇLANDINIZ
    EĞER EMEKLI ALMANYADA OLURSANIZ TÜRKIYEDEKI PRIMI ÖDEDIĞINIZI ALMAN EMEKLILIK KASASINA BILDIRMELÌSÌNÌZ

    ALMANYADA EMEKLÌ MAAŞI YÜKSEK ALIRSINIZ
    YOK TÜRKIYEDE YAŞAYACAĞIM DERSENIZ ALMANYA EMEKLI KASASI PRIMLER TÜRKIYE ÖDENÌR BÖYLECE TÜRKIYEDE AZ EMEKLÌ ALIRSINIZ

    BENCE HÌÇ UĞRAŞMAYIN

    Yanıtla
  12. Merhaba ömer bey,
    Ben yurtdisi borclanmasi yapmak istiyorum.1.11.1970 dogum luyum.Almanyada ise giris 1.1.1989. Ben ilk etapta 10 sene borclanmak istiyorum yani 1989-1999 .Nereye borclanmam läzim emekli olmak icin en erken 2025 yilini düsünüyorum o tarih kadar iki sefer daha 10 sene borclanmak mümkün mü.ve SSK mi Bagkurmu olur . Türkiye de 4 gün var SSK giris 2016.

    Yanıtla
    • Merhaba. En az 5400 gün borçlanmanız gerekiyor. Yaş olarak da 58 yaş şartını sağlamanız lazım. Borçlanmayı bağkurdan yapabilirsiniz.

      Yanıtla
  13. Hatice önder
    Benim tüm primler yatı yaşı bekledin doğum gününde evreklari verdim benden maaş almadığına dahil evrak istiyorlar Fransa’dan
    O hangi kagat olduğunu bilmiyorlar

    Yanıtla
  14. 02.06.1986 sigorta girişim ve 1241 gün prim ödenmişliğim var…
    1992 Almanya girişi ve hala çalışmaktayım…
    Borçlanarak emekli olmak istiyorum..Kaç gün ve ne kadar ödeme yapmam gerek..
    Gün sayısını,Türkiyedeki çalışma süremle birleştire bilirmiyim…

    Yanıtla
  15. Merhaba Ömer bey,
    2016 yılında yurtdışı borçlanması Bağkur üzeri 3564 gün ödeme yapıldı.
    Daha sonra SSK girişi olduktan sonra, 06/2018 tarihinde 745 gün de SSK üzeri ödeme yapıldı.
    Sizden rıcam:
    Hangi yaşta emekli olabilirim ?
    SSK veyaut Bağkur üzerimi emekli olurum ?
    Emekli olmam icin kaç günü doldurmam gerekiyor ?
    Cevap verirseniz memnun olurum.
    Şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
  16. merhaba ben 10 haziran 1995 ssk sigorta girisliyim ve 1973 dogumluyum
    1999 dan beri yurtdisindayim
    turkiye de 799 gun primim odenmis ama gerisini borclanmam gerek
    bunu yaptigimda kanada daki emeklilik hakkim yanar mi?
    ve ne kadar borclanarak en erken kac yasinda emekli ayligina hak kazanabilirim?

    Yanıtla
  17. Ömer Bey merhaba
    Burada verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler, faydalanmaya çalışıyoruz. Ancak bir terslik var: bugün sgk’ya gittim, 1997-98 yılları arasında ingilterede geçirdiğim 1,5 yılın bir kısmını evhanımı kategorisinden ödeyip emekliliğim için kalan eksik günleri tamamlamak için başvurmak istedim. Bana verdikleri dilekçe kağıdı buradakinden farklı olarak ödemek istediğim süre kısmında belirttiğiniz 3.seçenek yer almıyor yani şu şu tarihler arasındaki dönem diye belirtemiyorsunuz! Sordum neden farklı diye boşboş suratıma baktılar, biz bilmiyoruz dediler????ne yapacağımı şaşırdım?

    Yanıtla
      • Ömer Bey çok teşekkür ederim yanıtınız için! Ama kafam çok karıştı, benim için çok önemli, 380 günü ödersem haziranda emekli olabilirim ama yanlış birşey yapmak istemiyorum, biraz tasarrufum var bu ödemeyi yapmayı planladığım: Peki bu durumda ödeme yapacağım miktarı yüksek tutmanın bir anlamı kalmıyor değil mi? Yani 2000’den önceyi borçlanacağımı düşündüğüm için tabandan değil daha yüksek yatırmaya çalışacaktım olduğunca ama şimdi borçlanacağım o 380 günü nereden hesaplayacaklar anlamadım? Bugüne kadar tabanla tavan ortalaması arasında yatmıştı primim: ssk girişim 1996 temmuz. Eğer minimum ödersem maaşım çok düşer mi? Yani benim derdim maaşımı yükseltmekten çok düşürmemek ama bir taraftan da elimdeki az tasarrufumu da verimsiz kullanmamak, siz olsanız ne yapardınız?

        Yanıtla
  18. iyi gunler!

    1971 dogumluyum
    sigorta baslangicim 1989
    turkiyede 550 prim gunum var
    yurt disi borclanma ile 3.330 gun prim yatirdim
    toplam yatan prim 3.880 gun
    ilave prim yatirmadan 3.600 gun’den 58 yasimda emekli olabilirmiyim yoksa 5.400 gune tamamlamam gerekiyormu?

    simdiden tesekkur ederim

    Yanıtla
      • 550 gun turkiyede calistim 1989 – 1994 yillari arasi, SSK’ya yatti
        3.330 gun yurt disi borclanmasi ile 2008 – 2016 yillari arasi borclanarak yatirdim
        yurt disi borclanmayi Rusyadan yatirmim

        dondugunuz icin tesekkur ederim

        Yanıtla
          • cok tesekkur ederim, bir sorum daha olacakti

            EYT kanunu cikarsa, ilave borclanma yapmadan yine 3600 gunden emekli olabilirmiyim?

          • Omer bey
            3600 gunden 60 yasimda emekli olmak yerine, yurt disi borclanma ile tekrar prim odeyip daha erken emekli olmak istiyorum

            lutfen ne yapmam gerektigi konusunda yol gosterirmisiniz?

            verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim

          • Kalan süreyi SSK kapsamında borçlanamazsınız. Bağkur kapsamında borçlanırsınız. Bu durumda emeklilik hakları bağkura geçer. Bu nedenle borçlanmanız sizin için avantaj sağlamayacak.

          • Merhabalar 30.07.2019 yılına kadar 4880 borclanma yaptım 5600 günü tamamlayıp 49 emekli olmsk istiyorum kalan 720 borçlandığım taktirde nerden emekli olurum sgk danmı bağkurdanmı teşekkürler.

          • Merhaba. 4880 günü SSK kapsamında borçlandıysanız kalan kısmı bağkurdan borçlansanız bile emeklilik haklarınız SSK’dan devam eder.

  19. Merhaba Ömer bey benim 1975 Türkiye’den sigorta başlangıcım var 180 günlük ödenmiş primim var 1981 yılında Fransa’ya geldim 1982 yılından beri Fransa’da sigortalı çalıştım Şimdi Fransa’dan emeklilik başvurusu yaptım buna göre Türkiye’den yurt dışı borçlanma kaydıyla 3600 gün sgk emeklilik başvurusu yapabilirmiym ve kadar ödemem gerekiyor. Sonuçta ne kadar emekliaylığı alabilirim şimdiden tşk ederim. Hoşçakalın

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de ssk kapsamında borçlanma yapılamadığı için 3600 günden emekli olma hakkınız da olmaz maalesef. Bağkurdan borçlanmanız ve en az 5400 gün borçlanmanız gerekiyor.

      Yanıtla
  20. Iyi gunler. Ben Mart 1972 dogumluyum. Ilk SSK ise giris tarihim 18/09/1989 . Nisan 1998 tarihine kadar Turkiyede SSKprimim cesitli is yerlerinde yatirildi, bu sure zarfinda askerlik hizmetinide yaptim.Nisan 1998 de Fransaya calismaya geldim ve buradan istege bagli olarak 09/2001 ile 12/ 2005 yilllari arasinda prim odedim.Bugun icin 2506 gun prim odemis gorunuyorum. Nasil ve daha ne kadar borclanarak ne zaman emekli olabilir ve ne kadar aylik alabilirim. Cok tesekkurler simdiden

    Yanıtla
  21. Merhaba Ömer Bey,
    Benim ssk Türkiye ilk giriş:26.12.1994
    ( 8 ay ödenmiş.)
    Almanya ya geliş: 9.2005
    Doğum : 9.2008
    Almanya da ilk sigortalı işe giriş: 12.2017 hala devam ediyor.
    Benim sorum en az parayı ödeyip en çok maaşı nasıl alabilirim .(kusura bakmayın lafı dolandırmadan yazdım????)
    Çok teşekkür ederim .İyi çalışmalar dilerim

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de en az para ile en çok emeklilik dönemi kapandı. 2022 de yurtdışı borçlanma günlük tutarı 75 liraya çıkacak. 1500 TL emekli maaşı alabilmek için en az 5400 gün borçlanma yapmanız lazım. Varın hesabı siz yapın.

      Yanıtla
  22. merhabalar, Ömer bey sayfanızı tesadüfen buldum ve çok mutlu oldum faydalı bilgiler paylaşmışsınız emeğinize sağlık..
    1994-2004 yılları arasında ABD’de yaşadım çifte vatandaşım. bu süre içerisinde çalıştığım zamanlarda olu, öğrencilik yıllarım da oldu ev hanımı olarak da bulundum. 2005 yılından bu yana da türkiye de tam zamanlı olarak çalışmaktayım. (halen çalışmaya devam ediyorum) 2001 yılında türkiyede kısa bir süre bulundum ve 1 ay gibi bir ilk sigorta girişim var. ilk sigorta girişilme göre emekli olma gün sayım 7000 gün görünüyor ancak ben 1994 yılındaki yurt dışı sürelerimi sgk ya nasıl işletebilirim ve bu durumda 3600 günden faydalanabilirmiyim? cevabının evet olursa bu işlemleri nasıl yapacağım.. yurt dışında geçirdiğim sürelerin ispatını hangi evrak ile yapacağım? cevabınız için teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba Pınar HANIM. Geç bulmuşsunuz ama güç olmasın :). Her zaman destek için buradayım. ABD çalışmalarınızı Türkiye’de borçlanabilir. Her ne kadar Amerika Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmeli ülkelerden birisi olmasa da buradaki sigorta çalışmalarını Türkiye’de borçlanma hakkınız bulunmaktadır. Borçlanma işlemi için hizmet belgesi gerekiyor. Bu belgeyi ABD konsolosluğu aracılığı ile Amerika’daki emeklilik kasasından talep edebilirsiniz. burada nasıl isteyebileceğiniz yazıyor.

      Yanıtla
  23. Merhaba öncelikle böyle güzel hizmetiniz dolayi sayfanizi tesadüfen buldum ve bir sorum var
    ben Almanyada Yasiyorum 09.1969 dogomluyum
    almanyada hastaliktan ve ameliyattan sonrao 10 senedir yarim emekliyim hafif iste günde 5 saat calisiyorum
    yurdisi borclanmasi yaptim Türkiyeden emekliligimi baslatabilirmiyim
    Simdiden Cok Tesekürler Saygilar

    Yanıtla
    • Merhaba. Yurtdışında minijob olarak nitelendirilen işte çalışıyorsanız evet Türkiye’de de aylık alma hakkınız var. Tabi Türkiye’de de bu şartları sağlamanız gerekiyor. Eğer Türkiye’de de emeklilik için gerekli şartları sağlıyorsanız emeklilik dilekçesi verebilir ve süreci başlatabilirsiniz.

      Yanıtla
      • Merhaba Omer Bey,

        Bilgiler icin tesekkurler.
        Kocam 2000 yilinda ssk li olarak 5 yil Turkiyede calismistir 2000-2006 yillari sirketi tarafindan primler odendi. Daha sonra Amerikaya gelip 2 yil okuyup 2008 yilindan beri aktif olarak Amerikada calismaktadir. Su an borclanmaya basvururup, borclanarak emeklilige hak kazanmasi mantikli mi cunku burdaki isi bitmeden emeklilik isteyemicek ya da burdan emekli maasi alirsa Turkiyeden emekli olamayacak. Siz ne dersiniz? Amerikadan yurtdisi borclanmasi ile emeklilige hak kazaniliyor mu 5400 gunu tamamlayip? Siz bu konularda ozel danismanlik veriyor musunuz?

        Tesekkurler,
        Derya

        Yanıtla
        • Merhaba. Amerika sosyal güvenlik sözleşmeli ülkelerden birisi değil. Oradaki çalışmaları borçlanamazsınız.

          Yanıtla
  24. Öncelikle sizlere tsk ederim bizleri bilgilendirdiginiz icin.
    1971 dogumluyum
    Baslangic= 08.01.1989
    Bitiş= 04.04.2006
    Gün sayisi=6207
    Yatirdigim Para= 21,724,50$
    7 gün Sigortali Türkiyede
    Ve 4 Cocuk Annesiyim

    Size sorum ben Emekliligim baslamasi icin dilekce vermek istiyorum….
    Dilekceyi nasil ve nerden temin edebilirim?
    Yada bana önerecegiz bi yol varmi?

    Yanıtla
  25. merhaba ben Dursun 1966 dogumluyum1980 Almanya,ya geldim 1983 de sigorta girisim var bu halen devam etmekte yalniz 2018 de gecirdigim bir kazadan dolasaysiyla calismiyorum hic biryerdende para almiyorum 2019da emeklilik icin basvurmustum ssk borclandim ve gerekli ödemeyi yaptim suan calismiyorum türkiyede emekli ayligi baglanmasini istiyorum nasil bir dilekce vermem gerekiyor

    Yanıtla
  26. Merhaba..Almanyadaki çocuk yetiştirme parası ile ilgili dilekçeyi yolladık..cevap yazısında alman sigortasi 10 sayfalik form yolladı.. Turkiyedeki sgk il müdürlüğünden başvuru yapın dediler.aylik talep formu diye.Fakat Çorum başka bi formu doldur diyo.Ankarada bi tanıdık başka bi form dolacak diyor.hangi numaralı form dolmasi gerekiyor ve istenen belgeler neler.
    Bunu şahsen mi gitmesj gerekiyor yoksa İnternet üzerinden oluyomu..
    Teşekkürler

    Yanıtla
  27. Merhaba,

    Temmuz ayinda Emeklilik talep dilekcemi vermek istiyorum. Tabi pandemi sebebiyle türkiyeye gelmem mümkün deyil.
    Acaba bu emeklilik talep dilekcesinin tam nasil dolduracagimi nerden örgene bilirim, bu sayfada var fakat , fazla detayli bulamadim.
    Tabi birde e devleten oluyormus , nasil doldurulacak anlayamadim.
    Yardimci olursaniz sevinirim

    Yanıtla
    • Merhaba Hanife Hanım. E devletten başvuru yapılıyor. Ama biraz karışık. Sayfamızda gelir aylık talep belgesi nasıl doldurulur başlıklı yazımızda adım adım nasıl dolduracağınız hakkında bilgi mevcut.

      Yanıtla
  28. Merhaba Ömer Bey
    öncelikle verdiginiz bilgiler ,karsilik beklemeden yaptiginiz bu hizmet icin cok Tesekkür ederim.
    Sorum su 10.12 1971 Istanbul dogumluyum.
    Sigorta baslangic SSK 15.08.1989 Toplam 60 gün sigortali calisma mevcut
    Almanya gelis 01.02.1992
    Almanya ise baslama 27.10.1992 halen calisiyorum
    Yeni yasaya göre sadece Bagkur 5400 veya 9000 gün mümkün oldugunu okudum. Bugün sayisina göre Emekli olma yasim ve ödenecek miktar nedir.
    Bir diger sorum hic Yurtdisi borclanma yapmadan TR ye kesin dönüs yapip Istege Bagli Sigorta ödemesi ile Emekli olma imkanim varmi ? Eger mümkünse Bu durumda ödenecek miktar ve ödeme süresi ne kadar olacaktir

    Yanıtla
    • Merhaba Ahmet BEY, rica ederim ne demek.
      Evet borçlanma sadece bağkurdan yapılabilmekte. Bağkurda 5400 günü borçlanmanız durumunda 58 yaşı tamamladığınızda yani 10.12.2029 tarihinden itibaren emekli olabilirsiniz. İsteğe bağlı ödeyecekseniz en az 15 yıl boyunca prim ödemeniz gerekiyor. Şartlar yine 5400 gün 58 yaş.

      Yanıtla
  29. Merhabalar 1971 dogumluyum Almanyada yasiyorum Türkiyeden subat 1997-2002 sigorta girisim var ve 2042 günüm var. 2003 yilinda Almanyaya geldim. 3600 günden emekli olma sansim varmi eger varsa kac yasinda emekli olurum. yada bana tavsiyeniz ne olur? iki cocugum var borclanmaya sayilirmi? simdiden Tesekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de son düzenleme ile ssk kapsamında yurtdışı borçlanma yapma hakkınız yok. Eğer çocuklarınız sigorta başlangıç tarihinden sonra doğduysa her iki çocuk için doğum borçlanmasını yapın. Son çalışma ssk olduğundan doğum borçlanması ssk kapsamında yapılır. Sonra eksik günleri yurtdışı borçlanması ile tamamlayın ve 3600 günü doldurun. 58 yaşı tamamladığınızda yani 2029 doğum tarihinizden itibaren emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  30. Ömer Bey hızlı ve içerikli cevabınız için çok teşekkür ederim.
    Burada bulunan kişilerede yardımcı olmak amacı ile kendi edindiğim bilgilere dayanarak,
    SGK, Tahakkuk Cetveli çıkana kadar bir Dilekçe ile bu dağeri değiştirebileceğimi söyledi.
    Belgelerim ellerine geçtikten birkaç gün sonrada Tahakkuk Cetvelinin çıkacağını belirtti.
    Durumun ilginçliği, SGK da maaş hesaplaması yapıyor ama belgeleri inceleyip Tahakkuk Cetvelini oluşturduktan sonra 🙂
    Asgari prim ile Azami prim arasında 7,5 kat fark var. Ama aynı oran maaşa yansımıyor.
    Benim asıl sorum da buydu ama yinede içimi rahatlacı bilgiler aldım.
    İvedi cevabınız için tekrar teşekkür eder burada bilgi peşinde koşan kişilere bol şans dilerim.
    Herşeyin hayırlısının olması dilegiyle.

    Yanıtla
  31. Ömer Bey iyi günler,
    30.09.2020 de son eksik belgelerimi yollamam gerektiği için, dilerim bir an önce görür ve cevaplarsınız.
    Türkiyede 05.07.1985 – 31.12.1990 arası 1205 prim günüm var. En son 4A ve toplamı 18 198 645 TL (Eski TL)
    1990-2002 arasıda yurtdışı borçlanması yapabiliyorum. 3600 günü tamamlama şansım çok yüksek ama olmayabilirde.
    1)- 3600 günü tamamlamam durumumda, 31.07.2019 tarihli başvurumda, Asgari işaretlediğim prim oranını değiştirmeme gerek varmı? Eğer varsa nasıl değiştirmeliyim? (Rakam veremiyorsanız, dönem farkları yada etki oranları olarak da verebilirsiniz)
    2)- Olurda birkaç günüm eksik kalırsa neler yapabilirim?
    Şimdiden teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.

    Yanıtla
    • Merhabalar Enver BEY ;
      1- Bence asgariyi değiştirmenize gerek yok. Asgari tutarlar üzerinden yapılsın borçlanmanız. Ama biraz daha yüksek emekli maaşı almak istiyorsanız yükseltebilirsiniz. Bunun için de SGK işlem yapar mı yani bunu değiştirir mi onların inisiyatifinde olan bir durum.
      2-Birkaç gün eksik olması önemli değil. Daha sonra borçlanırsınız. Eksik süreler bağkurdan borçlansanız bile emeklilik SSK kapsamında olacaktır.
      Saygılarımla.

      Yanıtla
  32. Merhaba ben suleyman ucar…emeklilik için benim eksik gunum var elimde sgk dan almış olduğum yurtdisi talep dilekcesi var bunu nasıl doldurabilirim mail olarak bir örneğini bana gönderirseniz memnun olurum
    Tesekkurler

    Yanıtla
  33. ömer bey tekrar merhaba, annem dul maaşını her iki ülkeden alabilir diyorsunuz acaba fransa’dan da dul maaşı alıyor diye türkiye’den daha az ödeme yapmasınlar. tek başına talepte bulunacak.merhum kocasının emekli maaşının yüzde kaçını alabilir ? Teşekkürler. Hakan

    Yanıtla
    • Türkiye’de yüzde 75’ini alır. Fransa konusunda bir bilgim yok. İki ülke arasındaki ikili sözleşme gereği kesinti yapılır mı bilmiyorum ama her ikisini de alabilir.

      Yanıtla
  34. ömer bey merhaba,açtığınız sayfa ile insanlara iyilik yapıyorsunuz sizi tebrik ederim.Sorularım şöyle : Yurtdışı hizmet borçlanması ne demek oluyor ? Annem dul maaşı talebinde bulunacak kendisini ilgilendirir mi ? Babam yurtdışında Fransa’da 20sene çalıştı hem oradan hem de buradan emekli oldu.Annem de babam gibi her iki ülkeden dul maaşı alabilir mi ? Diğer bir soru da benim için olacak.Emekli maaşı talebinde bulunmak için daha önce Türkiye’de çalışmış olmak zorunluluğu var mı ? Teşekkürler.Hakan.

    Yanıtla
    • Merhaba Hakan BEY :). Elimden geldiğince bunu yapmaya çalışıyorum. Yurtdışı borçlanma anlaşmalı ülkelerde geçen çalışma ya da ev hanımlığı sürelerinin Türkiye’de borçlanılarak emeklilik gününden saydırılması işlemidir. Annenizin dul maaşı talebi ile ilgisi yoktur. Tabi ki anneniz de her iki ülkeden maaş alır. Siz kendi adınıza nereden talepte bulunacaksınız ? Eğer Türkiye’de çalışma yoksa nasıl emekli olacaksınız ? Kendi adınıza sorduğunuz soruyu anlamadım.

      Yanıtla
  35. Merhabalar,
    1971 dogumluyum. 1990-2000 tarihleri arasinda Turkiye de 1851 gun SGK prim odemem var. 2023 de emekli olabilmem icin 3674 kalan gunu odemem lazim. 2000 yilindan beri ABD’de yasiyorum. (bu surenin cogunlugunda hep calistim; araliklarla toplamda 1 yil civari bostaydim) Cifte vatandasim.
    SGK formuna gun adedi mi yazayim, yoksa 3674 karsiligi 2000-2010 (tam tarihleri hesaplayip) yillari arasi diye mi giris yapayim forma?
    Ikinci sorum; SGK yurtdisi borclanma formunun yaninda evrak olarak burdaki elcilikten alacagim ikamet yeterli olur mu? Borc hesaplamasi brut asgari ucretin (2943TL) %32’si uzerinden mi hesaplaniyor?
    Yardiminiz icin simdiden cok tesekkur ederim
    Saygilar,
    Ismail Gunay

    Yanıtla
    • ABD, sgk ile anlasmali ulkeler arasinda gozukmuyor. Her ne kadar esim ev hanimi kategorisinden birkac yil once emekli olmus olsa da, ben buradan yurtdisi borclanmasi yapip emekli olamiyorum sanirim. Eger oyle ise, lutfen bir onceki mesajimi dikkate almayin. Vaktinizi bosa harcatmak istemem.
      Saygilar,
      I. Gunay

      Yanıtla
      • Merhaba İsmail BEY. ABD Türkiye ile uzun vade sözleşmesi imzalamış ülkeler arasında yer almıyor. Dolayısıyla borçlanma hakkınız bulunmamakta.

        Yanıtla
  36. Merhaba, ben almanyadan yaişIyorum 1963 Temuz dogumluyum 57 yaşindayim türkiyede sigorta girişim 1/11/ 1980 -1983 de askere gitim 18 ay askelikten sonra 1987 temuz ayina kadar sigortam var toplam 840 gün; Almanyaya 1987 agustos da gitim işe girişim montajci kaynakci olarak 1988 / 2000 senesine kadar caliştim daha sonra meslekten rahatsizlandim akcigerden belden meslek hastaligindan % 66 calişamaz raporluyum var. Malülen maş aliyorum sosyalci degilim 3600 günden emekli olmak istiyorum.Yeni yasaya göre yurtişi borclanma dilekcemi 29/7/2019 sgk ya verdim1/9/ 2019 yasa öncesi nekadar pirim ödemem lazim kac yaşinda emekli olabilirim ve nekadar emekli maaşi alabilirim.sizden ricam ben calişamaz raporumu türkiyede kuruldan ispatlasam mi yoksa dogrudan 3600 ödemesini yapsam mi aylik alcam maaşim fark edermi sizden ricam beni bilgilendirseniz çok memnun olurum.Selamlar

    Yanıtla
    • Merhaba tekrar. 3600 güne tamamlayarak 60 yaşında emekli olabilir ya da 1800 güne tamamlayarak malulen emeklilik başvurusu yapabilirsiniz. İkisi arasında maaş olarak çok bir fark yok. Ama Türkiye’de sağlık kurulu emekli olacağınıza karar verir mi bilemiyorum.

      Yanıtla
    • Merhaba ben yurtdisi borclanmasi yaptim 3600 gùden 60 emekli olabiliyorum turkiyede 1/1/1980 -1987 sigorta girisim var sizden ogrenemek istegim celiskili haberler var emeklilik maasi dùsùk 1000 tl yatirilacakmis diye onceden 2400 tl civari gibi aciklama yaptilardi bu emeklilik masi 3600 gun veya 5000 gùn yatiranla ayni katogoride maasi aliyorlarmi borclanma teblikatim geldi celiskili dùsùk maas haberleri yùzùnden karar vermemde zorlaniyorum sizden ricam maas miktari nekadar yardimci olursaniz cok memnun olurum selamlar saygilar.

      Yanıtla
      • Merhaba. Borçlanma süreniz de 2000 öncesi ise 2000 liraya yakın maaş alırsınız. Sonrası olsa bile en kötü ihtimalle 1500 civarı alırsınız. Bence yatırın fırsatı kaçırmayın.

        Yanıtla
  37. Tesekkürler.
    Bir sorum daha olacak, anlama acisindan. Tekrar TC Vatandasligina gecersem kalan eksik süreyi almanyadaki calismami borclanarak 3600 güne tamamlayabilirmiyim? Zira Türkiyede sigorta girisim yok. Sayet olursa eski kanuna göre emekli olabilirmiyim.

    saygilarimla

    Yanıtla
    • Bundan sonra ssk kapsamında borçlanma hakkı olmayacak. Tekrar TR vatandaşlığına dönerseniz sadece bağkur kapsamında borçlanabilirsiniz. 3600 gün ile emekli olma şansınız yok. Bu arada tanıdıklarınızı da bize yönlendirmenizi rica ederim. SGK konusunda soruları ücretsiz cevaplıyoruz. Çekinmeden sorabilirler.

      Yanıtla
  38. Merhaba, ben almanyadan yaziyorum Kasim 1970 dogumluyum.
    Türkiyede calismam yok.
    Almanyada ise giris tarihim Kasim 1988.
    2002 de mavi kart aldim.
    Bu süreye kadar 9,5 yil calisma süresi mevcut.
    Basvuru yaparsam gün eksikliginden sorun cikarmi.
    Hangi kurumdan emekli olma sansim var.

    Esim Eylül 1972 dogumlu.
    Türkiyede Ocak 1995 SSK girisi ve 240 günü mevcut.
    Mart 1999 da Almanyaya geldi.
    Borclanmayi mart 1999 dan itibaren mi yapilmasi lazim?
    selamlar

    Yanıtla
    • Merhaba. O zaman sadece 9,5 yıllık süreyi borçlanabilirsiniz. Sizin için avantajı şu olur. Giriş tarihi olarak Kasım 1988 esas alınır. Borçlanmanın yükselmesinden etkilenmemiş olursunuz. Ancak kalan süreyi ileride ancak Türkiye’de çalışma ile tamamlayabilirsiniz.

      Yanıtla
      • Tesekkürler. Peki bu borclanmayi kac güne tamamlamam gerekecektir. Ben 3600 günden emekli olmak istiyorum. Zira 60 yasima kadar almanyada calisacagim.

        Yanıtla
      • Tesekkürler.Tabi yönlendiririm.
        yalniz daha önce asagidaki cevabi vermistiniz. Ben burdan yola cikarak size daha önceki sorumu yönelttim.
        Yani bagkur üzerinden 5400 güne mi tamamlamam lazim. Ayrica alacagim emekli maasi da düsük olur herhalde.

        Merhaba. O zaman sadece 9,5 yıllık süreyi borçlanabilirsiniz. Sizin için avantajı şu olur. Giriş tarihi olarak Kasım 1988 esas alınır. Borçlanmanın yükselmesinden etkilenmemiş olursunuz. Ancak kalan süreyi ileride ancak Türkiye’de çalışma ile tamamlayabilirsiniz.

        Yanıtla
        • Evet bağkur üzerinden 5400 güne olabilirsiniz. Onda sıkıntı yok. Sonra kalan süreyi bir şekilde tamamlamanız gerek ama.

          Yanıtla
  39. 1972 dogumluyum
    52 yasinda emekli oluyorum
    saten o tarihe kadar calismayi düsünüyorum,gönderecegim formda 5200 gün yerine 3600 yazsam ve emekliligim ozaman 60 yasina
    yükseldiginde alacagim emekliparamiktari 5200 gün ödemis gibi mi alacagim ?
    fark olurmu yil 2032 yilinda

    Yanıtla
    • Merhaba. Sorunuzu tam anlayamadım fakat 3600 gün emekli maaşı da gayet iyi bağlanmakta. 5200 ile alacağınız emekli maaşı ile aşağı yukarı aynı olur.

      Yanıtla
  40. Ama siz sakın öyle yapmayın. …./…./…. – …./…./…. Tarihleri arasındaki süre kutucuğunu işaretleyin ve yurtdışında işe başladığınız ilk tarihi yazın. Son tarih olarak da borçlanmaya yetecek tarihi belirtin. Örneğin 3600 gün borçlanma yetiyor. Almanya’da 01.01.1981 tarihinden beri çalışıyorsunuz. Bu durumda bu tarih aralığına 01.01.1981-01.01.1991 yazmanız yeterli olacaktır. İlk iki kutucuğu kullanmamanızı öneriyorum.
    Merhaba.
    3600 gün bu 10 yil icinde tamamlanmak zorundami.(240 gün eksik olursa nasil olacak).
    selamlar.

    Yanıtla
    • Merhaba. Başlangıç tarihini ilk işe giriş tarihi yapın. 3600 gün borçlanacaksanız 3600 günü elle hesapladıktan sonra bitiş tarihi yazın. 10 yıl içinde tamamlama gibi bir zorunluluk bulunmuyor.

      Yanıtla
  41. Merhaba,
    Erkek calisanlar 6. Maddede hem calisilan sure, hem bosta kalan sureyi isaretlemelimi? Sadece calisilan sure isaretleyebilirmiyiz? Hangisi bizim yararimiza olur.

    3 yildir yurtdisindayim. 11.maddede yurtdisi hizmetlerim/ surelerimin tamamini isaretlemek hata mi olur? Cok tesekkur ederim yardiminiz icin

    Yanıtla
    • Merhaba. Tamamını işaretlemeniz daha mantıklı olur. Zaten 3 yıl var sadece. Boşta geçen süre ve Çalışma süresi olarak iki kutucuğu da işaretleyebilirsiniz.

      Yanıtla
  42. Merhaba 1 temmuz 2016 da amerikaya yerlestim. Ev hanimi olarak kalan borclanma gunleri icin tam olarak ne yazmaliyim. 1 temmuz 2016- 1 Temmuz 2026 mi? Turkiyede calistigim 3500gunum var 2000 yilindan beri .

    Birde: yurtdisindan belgeleri hangi adrese gonderecegiz? Hangi sgk kurumuna bir turlu adres emin olamadim. Tesekkurler simdiden

    Yanıtla
    • Merhaba. 01 Temmuz 2016 ile başvuru tarihi arasındaki süreyi borçlanma hakkınız var. Türkiyede bağlı olduğunuz ilin sgk yurtdışı servisine gönderebilirsiniz.

      Yanıtla
  43. Merhabalar acilen yardım istiyorum yurtdisi borçlanması talep dilekçesi dolduruyorum 11.madde ye hangi tarihleri yazmam uygun olur.Turkiye de 2010 yılı sgk girişim var 709 gün prim gün sayısı mevcut. ALMANYA ya 2012 yılında giriş yaptım burdaki ev hanımı olarak geçirdiğim süreleride borçlanmak istiyorum.yani 2010-2020tarihlerini borçlanmak istiyorum yazabilirmiyim

    Yanıtla
    • Merhaba. Almanya’da resmi olarak ikamet etmeye başladığınız tarihi yazacaksınız. Tamamını borçlanmak istiyorsanız bitiş tarihine başvuru tarihi yazabilirsiniz.

      Yanıtla
  44. Merhaba borçlanma tarihlerini verirken mesela ben Türkiye’de 1983 sigorta girişim Almanya 1991 hangisinden itibaren yazmam gerekiyor. Teşekkür ederim

    Yanıtla
  45. Selam. Acaba yazışma adresine sürecin daha hızlı işlemesi açısından Türkiye deki bir yakınımızın adresini yazabilir miyiz? Cevabınız evet ise; vekalet gerekir mi? İyi günler

    Yanıtla
Yorum yapın