Emekli olduktan sonra tekrar sigortalı çalışma hakkı emeklilerimize Kanunen tanınmış olan bir haktır. Güncel Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre kişilerin emekli olduktan sonra çalışmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak özellikle hem emeklilerin hem de emekli çalıştıracak işverenlerin çalışan emeklilerden kesinti yapılır mı, emekli olup aynı işyerinde çalışmaya devam etmek mümkün mü gibi emekli olup çalışanlar konusunda bize ilettikleri birçok soru bulunmakta.
Bu yazımızda emekli olduktan sonra işçi olarak çalışanların durumu, emekli kişi sigortalı çalışırsa maaşı kesilir mi, emekli kişi işyeri açarsa bağkur öder mi gibi emekli olduktan sonra çalışma hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.
Emekli çalışırsa maaşı kesilir mi ?
Emekli çalışanların en çok sordukları soru emekli sigortalı çalışırsa maaşı kesilir mi olmaktadır. Çalışan emekli maaşından kesinti uygulaması 2016 yılından itibaren kaldırılmış ve yeniden yapılandırma düzenlemesi ile emeklilerin geçmiş emekli çalışan kesinti borçları yani Sosyal Güvenlik Destek Primi borçları silinmiştir. Son güncel mevzuatta emeklilerin emeklilik sonrası sigortalı çalışma durumunda buna bağlı olarak emekli maaşlarından herhangi bir çalışan emekli maaş kesintisi yapılmamaktadır.
Emeklilikten sonra tekrar çalışma durumunda yapılacak işlemler 2024
Burada tüm işlemlerin çalıştıracak işveren tarafından ve doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Emeklinin yanlış kodla işe girişinin yapılması ve prim beyannamesinin verilmesi emekli maaşının kesilmesine neden olur. İşe başlayan emekli bir çalışan için;
- Öncelikle “02-Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabi Çalışanlar” SGK belge kodu ile işe giriş bildirgesi verilir. Burada en çok yapılan hata emekli çalışan girişinin bu belge kodu yerine “01-Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışanlar” belge kodu ile verilmesi. Emekli çalışan bu kodla SGK’ya bildirilemez eğer bildirilirse bildirim anından itibaren emekli maaşı kesilir. Bu yüzden maaş kesilirse yapılması gerekenler hakkında yazımızın devamında bilgi verilmiştir.
- İşe girişi yapılan emeklinin sonraki aşamada aylık prim ve hizmet belgesi ya da muhtasar ve prim hizmet beyannamesi yine belge türü “02-Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabi Çalışanlar” olarak verilir.
- İşe girişi yapılan emekli birisinin kendisi ya da işvereni tarafından ayrıca dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gerekmez.
Emekli çalışan sigorta primi sorgulaması nasıl yapılır ?
SGDP’ye tabi olarak sigorta bildirimleri yapılan emeklilerin uzun vade sigorta primleri, hastalık primleri ve işsizlik sigortası primleri ödenmez. İşverenler SGDP’ye tabi çalışanlar için brüt maaşları üzerinden toplamda %32 oranında SGK’ya prim ödemesi yapar. Hem ödenecek güncel prim tutarları hem de brütten nete güncel emekli asgari ücret hesaplaması için Emekli Çalışan Asgari Ücret sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Emekliler bu kapsamda yatan sigorta primlerini e-devlette SGK Tescil ve Hizmet Dökümünde görüntüleyebilirler. Burada brüt maaşlarını, işveren tarafından ödenen prim gün sayısı ve diğer bilgiler görüntülenebilir. Emekli ssk prim sorgulaması yapmak için;
- Öncelikle buradan T.C ve e-devlet ile SGK Tescil ve Hizmet dökümüne giriş yapın ⇒ emekli sigorta prim sorgulama.
- Giriş yaptıktan sonra sayfanın altında Hizmet Dökümü Türü kısmında Tüm SGK Dökümü seçeneğini seçmeniz gerekmektedir. Böylece SGDP kapsamında işveren tarafından bildirilen SGK prim günü ve kazanç bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz.
- Eğer SGK Uzun Vade Hizmet dökümü seçili kalırsa burada emekli olarak bildirilen hizmetler görünmez. Nedeni ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi uzun vade primlerin yatmaması.
Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışma
Emekli maaşı bağlandıktan ya da emeklilik başvurusu yaparken aynı işyerinde devam etmede Kanuni bir engel yoktur. Eğer çalışırken emeklilik başvurusu yapacaksanız başvuru yapmadan önce işveren tarafından çıkış bildirgesinin verilmesi ve ““02-Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabi Çalışanlar” belge türü ile yeniden giriş yapılması gerekmektedir. SGDP olarak giriş yapılan tarihten itibaren emeklilik talebi verilebilir. Bu durumda kişi işten ayrılmak zorunda olmadan emeklilik başvurusunu yapabilecektir.
Emekli maaşım kesildi ne yapmalıyım ?
Emekli maaşım durduruldu nedeni ne olabilir ? Bunun birçok sebebi olabilir. Ancak eğer emekli çalışan olarak işe başladıysanız %90 sebebi işe giriş bildirgesinin yanlış kodla verilmesi. Bu durumda işveren tarafından işe giriş kodu ile aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilen kodlar düzeltildikten sonra emekli kişi Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yaparak maaşını yeniden kesildiği tarih itibariyle bağlatabilir.
Bunun haricinde başka sebepler de emekli maaşının kesilmesine neden olabilir. Kesilme sebebini e-devletten ya da internet üzerinden öğrenemezsiniz. Örneğin emekli şartlarının sağlanmamış olmasına rağmen aylık bağlanması, fiili olmayan bir sigortalı çalışmanın sonradan tespit edilerek iptal edilmesi, çalışılan işyerinin hayali işyeri olması gibi birçok durdurulma nedeni olabilir. Böyle bir durum varsa vakit kaybetmeden bağlı olduğunuz SGK emeklilik servisine başvuru yapmanız gerekmektedir.
Emekli olduktan sonra ikinci emeklilik mümkün mü ?
Emekli olduktan sonra sigortalı çalışmaya devam edenlere ikinci bir emeklilik bağlanmaz. Bu maalesef kanunen mümkün değil. Emekli iken kişi adına bildirilen sigortada emeklilik primleri yer almaz ve dolayısıyla bu primlerle kişi emekli olamaz ve ya mevcut emekli maaşı üzerinde bir etki yaratmaz.
Emekliyim ne iş yapabilirim ?
Emekli maaşlarının giderek düşmesi emekli olanları emeklilikten sonra da maalesef çalışmaya zorunlu kılmakta ve emekli ne iş yapar diye sorgulamaya başlamakta. Tabi emekli olunca yapılacak işleri önermek ya da şu işi yapabilirsiniz demek yanlış olacaktır. Ancak genelde emeklilere bekçilik, güvenlik gibi işler verilmekte. Ancak siz mesleğinizde iyi iseniz aynı mesleği devam ettirebilir, farklı alanlara yönelebilir ve ya mesleğiniz ile ilgili deneyimlerinizi eğitim olarak aktarabilirsiniz.
Vergi indiriminden emekli olan tekrar çalışabilir mi ?
Engelli emekli çalışabilir mi evet çalışabilir. Sigortalı çalışırken en az %40 ve ya üzeri raporla vergi indirimi diğer adı ile sakatlık indiriminden yararlanarak erken emekli olanlar ile yine aynı şekilde Bağkur kapsamında 5510 Sayılı Kanunun 28. maddesi kapsamında engelli emekli maaşı bağlananlar yukarıda belirtilen hükümler doğrultusunda sigortalı çalışmaya devam edebilir, ticari ve ya zirai faaliyette bulunabilir. Emekli maaşlarında kesinti olmaz ya da tamamen kesilmez.
Malulen emekli çalışabilir mi ?
Malulen emekli olanlar sigortalı çalışamaz ve ya zirai ile ticari herhangi bir faaliyette bulunamaz. Yani işyeri açamazlar. Bu olursa emekli maaşları kesilir.
Emekli sandığından emekli olan ssk’lı çalışabilir mi ?
Emekli sandığı emeklileri de emekli olduktan sonra çalışabilmekte. Memur emeklisinin sigortalı çalışması halinde emekli maaşından bir kesinti yapılmaz ve ayrıca maaşının tamamen kesilmesi ya da durdurulması söz konusu olmaz.
Çalışan bağkur emekli maaş kesintisi olur mu ?
Bağkur emeklisi sigorta kapsamında çalışabilir ve ya işyeri açabilir, şirket ortağı olabilir ve Zirai ve tarımsal faaliyetlerine devam debilir. Maaşında herhangi bir kesinti olmaz.
Emekli işyeri açarsa bağkur öder mi 2024 ?
Gelelim bir diğer önemli soruya. Emekliler geçim şartlarının zorlaşması ve maaşın yetmemesi nedeni ile kendi adlarına işyeri açacak ikinci bir gelir sağlamak için çabalamakta. Bu kapsamda emekli çalışanlardan bağkur primi alınmaz. Emekli oldukları için bağkur açılmaz. Ancak dul ya da yetim maaşı alanlar işyeri açarsa bağkur açılır. Ayrıca kişi malulen emekli ise bağkur açılır ve emekli maaşı da kesilir.
Emekli olanların tekrar çalışması halinde kıdem tazminatı ödenir mi ?
Emekli olup ssklı olarak iş hayatına devam eden çalışanların da diğer çalışanlar gibi kıdem tazminatı alma hakları bulunmaktadır. Tazminat için gerekli olan en az 1 yıl süre çalışmış olma ve kendi istediği dışında işten çıkmış olma şartı ile işveren tazminat ödemek zorundadır.
Emekli olduktan sonra sigortasız çalışma cezası ne kadar ?
Bazı işverenler emekliye sigorta yapılır mı diye bize sorular sormakta . Evet kesinlikle yapılması gerekli. İşverenler çalışan kişi emekli de olsa sigortasını kanunen yapmak zorundadır. Kayıt dışı emekli çalıştırmak işveren hem de çalışan için Kanunen yasaktır. Bu şekilde emekliyi kayıt dışı çalıştırdığı tespit eden işverenlere emekli iken çalışmanın cezası uygulanır. Emekli olduktan sonra sigortalı çalışmak ve işveren tarafından sigortanın yapılmaması halinde;
- Verilmeyen işe giriş bildirgesi için emekli başına brüt asgari ücretin 2 katı,
- Sigortasını bildirmediği her bir dönem için ise yine emekli başına brüt asgari ücretin 2 katı tutarında idari para cezası uygulanır.
Güncel ceza tutarlarına SGK idari para cezaları başlıklı içeriğimizden erişebilirsiniz.
Emekli çalışan SSK primi ne kadar ?
Emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destekleme primine tabi 30 gün üzerinden tam sigortalı çalıştırılanlar için işverenler brüt ücretin %32’si oranında prim ödemesi yaparlar.2024 yılı için asgari ücret üzerinden bu kapsamda aylık olarak ödenecek prim tutarı 6.400,00 TL olacaktır.
Emekli olduktan sonra emekli maaşı yükseltilebilir mi?
Emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destekleme Primine tabi çalışmalar emekli maaşını etkilemez diğer bir ifade ile maaşı yükseltmez. Ancak emekli kişi tüm sigorta kollarında çalışmaya başlarsa maaşına etkisi olur. Ancak bu durumda da maaşı kesilir.
Emekli olduktan sonra emekli maaşı nasıl yükseltilir?
Bunun için tekrar normal sigortalı gibi işe başlamanız, emekli maaşınızı tamamen kestirmeniz ve yüksek prime esas kazançla çalışmanız gerekmektedir. Bunun dışında bir yolu yoktur.
Emekli sigortasız çalışırsa ne olur?
Kayıt dışı sigortalı çalıştırmak suçtur. Tespiti halinde işveren hakkında idari para cezası uygulanır. Re’sen tespit durumlarında her bir dönem için brüt asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.
Emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destekleme Primine tabi çalışmalar emekli maaşını etkilemez.
Emekli olanlar emekli olduktan sonra SGDP kapsamında çalışmaya devam edebilir. Ancak malulen emekliler emekli olduktan sonra çalışamazlar.
Emekliler SGDP yani sosyal güvenlik destekleme primi kapsamında emekli olduktan sonra çalışabilirler. Bu durum emekli maaşlarında bir kesintiye neden olmaz.
Hayır suç değil. Eğer işveren emekli çalıştırıyorsa bunun sigortasının yapılması gerekmektedir. Sigortasının yapılmaması suçtur.
Emekli biri olarak Ekim ayında işten ayrıldım bu bize verilen seyyanen 5000 tl hesabımıza yetmadığı için kime başvurmam lazım saygılar
Merhaba. Ekim ayı itibariyle çalışmıyor olmanız gerek ikramiye hakkından yararlanabilmeniz için.
Meraba benim annem emekli oldu 6 ay kadar maaş aldı ve sonra tekrar sigortalı bir işe girdi yanlış giriş sebebiyle maaşı kesildi ve bunu işveren ve biz dilekçe verdik düzeltilmesi için ama hala dönüş yapılmadı ne dilekçe ne zaman sonuçlanır ve tekrar ne zaman maaş alır aylıgı ne kadar sürede tekrar bağlanır onu öğrenmek istiyorum yardımcı olabilirmisiniz
Merhaba. Bağlı olduğunuz SGK iş yoğunluğuna göre değişiyor sonuçlanma süresi.
Ömer Bey;
Eşim 28 Şubat Mağdurlarından . 17 yıllık öğretmen iken başörtüsünden dolayı 2001 yılında ihraç edildi. 3.5 yıl prim ödeyerek ikramiye almaksızın isteği bağlı emekli oldu. Çıkan af sonrası tekrar emekli maaşını kestirerek 2014 yılında tekrar öğretmenliğe döndü. 3 yıl 7 ay çalıştı. 2017 Temmuzunda Emekli Sandığından emekli olmak için başvurdu. Emekli maaşını Tüm Sigorta Kollarına Bağlı Prim ödeyeceği bir işe başlayıp kestirmediği için hizmeti birleştirilip emekli edilmedi. Biz de bu yıl Tüm Sigorta Kollarına Bağlı prim ödeyeceği bir yerde işe başlattık, maaşı kesildi. Soracağım soru şu: SSK emeklisi birisi maaşını kestirip yeniden sigortalı bir işte çalışabilir mi? Maaşı kesildiğine göre neye istinaden hangi kanuna göre kesilmiştir.
Merhaba. Evet maaşını kestirip çalışabilir.5510 Sayılı Kanun ve bağlı genelgelerde bu hükümler var. SGK 2013/11 sayılı sigortalılık genelgesine göz atabilirsiniz. Tam olarak hangi maddede bu düzenleme yer alıyor bilmiyorum.
Merhaba Hocam.Babam Sgkdan emekli.Daha önce Libya’da 3,5 yıl çalışmış.Babam Libya’daki çalışma süresini ekletip daha yüksek maaş alabilir mi?
Merhaba. Buna göre yok. O süreler daha yüksek maaş almasını sağlamaz.
Merhaba, Şu an çalışmakta olduğum işyerimden emekli olup farklı bir işyerinde çalışmağa devam ettiğimde SGDP haricinde herhangibir vergi kesilecek mi maaşımdan? Normal sigortalı çalışana uygulanan vergi dilimleri mi uygulanacak
Merhaba. Emekli maaşınızdan SGK primi ya da vergi kesintisi olmayacak.
Ömer Bey Merhaba
EYT’liyim. Bildiğiniz gibi şu andaki sıkıntımız, emekli maaşı hesaplamalarında Aralık ve güncel maaş hesaplamaları arasında yeterince fiyat artışı gözükmüyor. Ocakta emeklilere yapılan %30 zam bizde tam olarak yansıtılmamış gözüküyor. Bunun sebepleri araştırıldığında aslında %30 zam oranının uygulandığı fakat 31.12.2022 ve 01.01.2023 emekli maaşı hesaplamalarında ki kullanılan formüllerdeki ( Güncelleme katsayısı ) farklardan kaynaklandığı söyleniyor.
Benim sizden öğrenmek istediğim, Eyt problemi resmen çözüme kavuşturulduğunda, bizim açımızdan avantajlı olan nedir? Hemen başvurmak mı yoksa Temmuz ayı sonrasını beklemek mi. Sizce bu yıl güncelleme katsayısı maaşlarımız da ne kadarlık bir fark oluşturabilir.
Merhaba. Bunun hesabını yapmak ya da öngörmek zor. Ama ben olsam hemen başvururum. Tercih sizin.
Merhabalar eşim şu an çalıştığı iş yerine mart 2008 de işe başladı 8 ay sonra emekli olup aylık bağlandı ve kesintisiz çalışmaya devam etti , sorum şu 3600 gün ve 15 yıl sonunda kendi isteği ile ayrılır ise kıdem tazminat hakkı oluşur mu ? teşekküreler.
Merhaba. Kendi isteği ile ayrılırsa tazminat hakkı yok maalesef.
Yurt disinda borclanarak emekli oldum. buradada 2021 ocak ayinda emekli o;dum. calismaya devam ettigim icin Turkiye’de emekli maasi icin basvurmadim. Burada calismam ne olamalidirki ( kac saat calisabilirim yada, ne kadar kazanc saglayabilirim.)Turkiyeden emekli maasi icin vasvurabileyim. simdiden bilgilendirmeleriniz icin, cok tesekkur ederim. Saygilar.
Merhaba. Minijob olarak tanımlanan işlerde çalışabiliyorsunuz. Bunların detayını SGK’ya sorabilirsiniz.
Merhaba temmuz ayında emekli oldum tekrar aynı işyerinde çalışmaya başladım emekli olup çalışanın asgari ücreti ne kadardir
Merhaba. Emekliler için net asgari ücret 2022 yılında 4628 TL.
merhaba , vergi indiriminden 3 ü dereceden emekli asgari ücretli bir çalışanda 4628 tl mi alacak acaba bilgi verirseniz sevinirim.
Merhaba. Evet tüm emekli çalışanlar için net asgari ücret yazımızda belirtilen tutar kadar olacak.
Esim tarım sigortalı emeklisi üzerine dükkânimı devrettim sorun olurmu maaşını keserlermi ben emei degilim
Merhaba. Maaşı kesilmez ya da vergi kaydı var diye maaşından kesinti olmaz.
Merhaba,
Babam 2005 Nisan ayında emekli oldu, ara ara işe giriyor ek maaş alıyordu son çalıştığı iş yeri sgk prim ödemesini emekliliğine göre değil, işçi primi ödeyerek yapmış orada 10 gün çalışmasına rağrem 86 gün prim ödemişler hal böyle olunca maaşı otamatik olarak kesildi ağustos ayından itibaren maaş alamıyor ben bu durumu yeni öğrendim işverenle iletişime geçtim ve geriye dönük sgk prim lerini iptal yaptırdım şuan ne yapmalıyım.
Ayrıca emekli olduğu şehir ile son çalıştığı iş yerinin şehirleri farklı bu süreç nekadar sürer bir an evvel maaşını alabilmek adına.
Teşekkürler
Merhaba. Bildirge ve işe giriş bildirge iptali ve güncellemesi yapıldıysa dilekçe ile emekli maaşı olarak bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurmalısınız. Talebiniz üzerine aylık kesilme tarihinden itibaren yeniden bağlanır.
Merhabalar Sayın Yetkili.
1975 yılı doğumluyum.ilk işe giriş tarihim 01.05.1996 yılı toplamda 4800 günüm var
Diyabet ve bazı rahatsızlıklarımdan dolayı hastaneden %55 oranında raporu yeni aldım.Engelli emeklilik şartlarının tamamını sağladım.Emekliliğe başvurursam emekli maaşım 2.350 tl gibi olacak.
Benim sormak istediğim ben gelir vergisi muafiyetinemi başvurmalıyım yoksa emekliğemi başvurmalıyım
hangisi benim için avantajlı olur.
engelli olarak emekli olduktan sonra çalışmaya devam edeceğim.
Merhaba. Şu an aktif olarak sigortalı çalışıyor musunuz ?