Hemşire çalışma saatleri hem hemşirelik bölümünü okumak isteyen hem de hali hazırda bu bölümü okuyanların araştırdıkları konuların başında gelmektedir. Hemşireler kaç saat çalışır sorusunun cevabı tabi olunan Kanun, çalışılan Kurumun özel ya da Kamu olması gibi faktörlere göre farklılık gösterir. Bu yazımızda hem özel sektör hem de Kamuda çalışanlar açısından hemşireler kaç gün çalışır ve hemşire mesai saatleri nasıldır sorularının cevabı verilecektir.
4857 Sayılı İş Kanunu’na göre hemşirelik çalışma saatleri
Tabi hemşirelik yapılan iş gereği 7/24 vardiya sisteminin uygulanması gereken meslek grupları arasındadır. Çok istisnai durumlar hariç olmak üzere özel sektörde hemşireler 7/24 vardiya sistemine tabi olarak çalışmaktadırlar. Peki özel sektörde hemşireler haftada kaç gün çalışır ? Özelde hemşire çalışma saatleri ve dikkat edilmesi gereken hükümler şu şekildedir;
- 4857 Sayılı İş Kanununa göre iş kanunu çalışma saatleri haftalık olarak 45 saati aşamaz.
- Eğer sağlık hizmet sunucusu ile hemşire arasında sözleşmeye aksi bir hüküm konulmadıysa haftalık çalışma süresi 45 saatin üzerinde olamaz.
- Eğer haftalık çalışma süresi 45 saatin üzerinde olursa 45 saati aşan süreler için fazla mesai ödenmesi gerekir.
- Ayrıca günlük çalışma süresi ise 11 saatten fazla olamaz.
- Bu durumda 24 saat çalıştırma sonra dinlendirme uygulaması iş kanununa aykırı bir durum olarak değerlendirilebilir.
- Gece çalışması özellikle kadın çalışanlar için 7,5 saati aşmayacak şekilde ayarlanmalıdır.
- Eğer 24 saat kesintisiz hizmet veriliyorsa 3’lü vardiya sistemi uygulanmalıdır.
Tabi her ne kadar iş Kanunu yukarıdaki hükümleri koymuş olsa da buna uyan var mı derseniz çok nadir diyebilirim. Genel olarak özel sektörde hemşireler için uygulanan hastane çalışma saatleri şu şekilde olmaktadır;
- 24 saat kesintisiz nöbet 48 saat dinlenme,
- 12 saat çalışma 24 saat dinlenme,
- 3’lü vardiya sistemi. Genellikle 08-16.00, 16.00-23.59 ve 00.00-08.00
Özel hastane hemşire çalışma saatleri
Özel sektör çalışma saatlerinin hemşireler için 4857 Sayılı İş Kanunu’nun yukarıdaki hükümleri doğrultusunda belirlenmesi gerekmektedir. Tabi özel hastanede hemşire olmak ile devlette hemşire olmak arasında farklar çoktur. Özellikle çalışma koşullarında ve maaşlarda devlette çalışanlar daha avantajlıdır. Hemşire maaşları ne kadar başlıklı yazımızda daha önce devlette ve özel sektörde güncel hemşire maaşları hakkında bilgi vermiştik.
657 sayılı Kanun’a göre hemşirelerin çalışma saatleri
657 Sayılı Devlet memurları Kanununa göre haftalık çalışma süresi 40 saattir. Bu durumda devlette hemşire çalışma saatleri konusunda hükümler şu şekilde belirlenmektedir:
- Hemşire nöbet saatleri ve çalışma sürelerinin haftalık 40 saati aşmayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.
- Hemşirelerin devlet çalışma saatlerinin 657 Sayılı Kanunda belirlenen hükümler doğrultusunda belirlenmesi gerekmektedir.
- 7/24 hizmet verilen sağlık hizmet sunucularında hemşirelerin vardiyalarının 3’lü vardiya şeklinde belirlenmesi daha uygun olacaktır.
Hemşire ayda kaç saat çalışır ?
Çalışma süreleri fazla mesai olmadan;
- Özel sektörde haftalık 45 saat, aylık olarak ise ortalama 180 saattir.
- Devlette ise haftalık 40 saat, aylık ise yaklaşık olarak 160 saattir.
Hemşire haftada kaç gün çalışır ?
Yukarıda hem İş Kanunu hem de 657 Sayılı Kanun kapsamında hemşirelerin çalışma sistemi hakkında bilgi verdik. Genellikle vardiya sistemi uygulandığından şu kadar gün çalışırlar demek zordur. Örneğin vardiya sistemi olmayan özel sektör çalışanı belki günde 7,5 saat çalışarak haftanın 6 günü işe gelir. Ancak vardiya sistemi uygulanan ve özellikle 24 saat kesintisiz çalışanlar için şu kadar gün işe gelir demek mantıksız olacaktır.
Hemşirelerin haftalık izni ise yine çalışma saatleri ve vardiyaları dikkate alınarak farklı farklı belirlenmektedir. İzin günleri hafta içi ya da hafta sonu olacak şekilde farklı farklı belirlenebilmektedir.
2024 hemşire fazla mesai ücreti ne kadar ?
Özel sektörde yukarıda da belirttiğimiz gibi;
- Haftalık çalışma saati 45 saattir.
- Bu çalışma süresini aşan her bir saatlik çalışma fazla mesai olarak tanımlanır ve fazla mesai olarak çalışılan her bir saat için net saatlik ücretinin %50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.
- Örneğin saat ücretiniz 400 TL ise fazladan çalıştığınız yani fazla mesai yaptığınız her bir saat için 600 TL ödenmesi gerekmektedir. Fazla mesai hesaplama sayfamızdan net ya da brüt ücretiniz üzerinden fazla mesai ücreti hesabı yapabilirsiniz.
Kamuda kadrolu ya da sözleşmeli olarak görevli hemşireler için haftalık 40 saatin üzerindeki çalışmalar için mesai ücreti ödenmesi gerekmektedir. Kamuda çalışanlar için iş Kanununa göre fazla mesai ücreti farklı olarak hesaplanmaktadır. Her yıl fazla mesai için ödenecek net tutarlar belirlenir ve bu tutarlar üzerinden aylık fazla çalışma süresi esas alınarak ödeme yapılır.
Hemşirelerin yıllık izni kaç gün ?
Kamuda kadrolu olarak görev yapan hemşirelerden;
- Hizmet yılı 1-10 yıl arasında olanların yıllık izin hakları 20 gündür.
- Hizmet yılı 10 yıldan fazla olanlar için ise 30 gündür.
Özel sektör çalışanlarından;
- Çalışma süresi 1-5 yıl ( dahil) olanlar 14 gün,
- 5 yıldan fazla 15 yıldan az ise 21 gün,
- 15 yıldan çoksa 28 gün olarak verilmektedir.
Hemşireler hafta sonu çalışır mı?
Hem özel sektörde hem de devlette hemşireler hafta sonu da çalışmaktadır. Hafta sonu çalışma sistemi genellikle nöbet usulü belirlenmektedir.
Hemşirelik çalışma saatleri ve Maaşları konusunda bilgi vermeye çalıştık. Umarım yararlı olmuştur.
Kamuda günlük çalışma süresi 8 saat, özel sektörde ise 7,5 saattir. Hemşirelerin haftalık çalışma saatleri özelde 45 saat, devlette ise 40 saat olarak uygulanmaktadır.
Kaç saat nöbet tutulacağı ihtiyaca ve gerekliliğe göre değişebilmektedir. Nöbet tutulacak saatler amir tarafından belirlenmektedir.
Genellikle mesai başlangıcı özelde 08.00’dir. Devlette ise 08.30 ya da 09.00 mesai başlangıcı olarak uygulanmaktadır.
Mesai bitim saati kamuda genellikle 16.00’dır. Özel sektörde ise 17.00 mesai bitimi olarak uygulanan saattir. Hemşire vardiya saatleri özelde ya da devlette ihtiyaca göre değişebilmektedir.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
Merhaba 2 yıllık yeni gelen hakla kadroya geçmiş bir hemşireyim yüksek lisans yaptığım için acil servisi tercih etmekteyim ancak tip1 diyabetli biri olarak diğer arkadaşlarımla aynı zorluğu çekmekteyim eksik olunduğu halde izinler veriliyor ve eksik çalışma sebebiyle 11 12 adet 24 saatlik çalışma şeklinde ilerliyoruz ben üç gün aşırı 24 tutucam mesela ve aşırı yoğun geçiyor ben en fazla 10 nöbet istedikçe ve 24 saatlerim arası ara istedikçe arkadaşların böyle tutarken sen tutamazsın deniliyor haklılarımı az çok biliyorum ancak gidip engel raporu bile almadım mental olarak çökmüş durumdayım başlarda herkes gibi hissetmek için susmuş olsam da onlar kadar bedenim iyi durumda değil çok iyi biliyorum ben hipoglisemi geçirirken grip birine iğne yapmak için kuyruğu eritmek zorunda kalmak gururumu ve mental durumumu çok zorluyor eksik değilim zorlanıyorum zorluyorlar bunu farkettiğim için yazıyorum kimsenin hayır demeyeği hukuki yollar aramak istiyorum bilginizden de yararlanmak ayrıca teşekkür ederim okursanız dönün lütfen engel raporumu almak ve sonrası için bilgi almak istiyorum
Merhaba. Yapmanız gereken engel raporu almak ve durumunuzu bildirmek. Size daha uygun mesai saatleri belirlemeleri gerek sağlığınız el vermiyorsa.