Bildiğiniz gibi Türkiye’de tüm işyerlerini ve illeri kapsayacak şekilde 2020/Temmuz ayı bildirgesinden başlamak üzere Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi düzenlemesine geçilmiştir. Geçişle birlikte SGK verilme süresinde de değişiklikler olmuştur. Zira SGK e bildirge verme süresi aylık prim ve hizmet belgesi verenler ile MuhSGK’ya geçenler için farklı olmaktadır. Bu yazımızda SGK bildirge son gün ve kanuni süreler hakkına bilgi bulabilirsiniz.
Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi nedir?
Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen aylık prim ve hizmet belgesi ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilen muhtasar beyannamenin tek belgede gönderilmesine imkan sağlayan beyannamedir. Gelir vergisi mükellefi olan tüm işyerleri için sisteme geçiş 2020 Temmuz ayı itibariyle tüm Türkiye’de zorunlu hale getirilmiştir.
APHB nedir?
APHB yani aylık prim ve hizmet belgesi ise çalışanların prim, hizmet, gün sayısı gibi bildirgelerin yer aldığı ve elektronik ortamda bildirim yapmaya imkan sağlayan bildirgedir. 2020/Temmuz ayı itibariyle gelir vergisi mükellefi olanlar artık Muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçecekler.
Ancak gelir vergisi mükellefi olmayan bina inşaatları, apartman yöneticilikleri, konut kapıcıları ve kısacası gelir vergisi mükellefi olmayanlar eskiden olduğu gibi E-bildirge V2 uygulamasından sadece aylık prim ve hizmet belgesi vermeye devam edecekler. Sgk v2 ek bildirge nasıl verilir sayfamızı ziyaret ederek nasıl bildirge gönderebileceğiniz hakkında bilgi bulabilirsiniz. E bildirge son günü konusunda yazımızın devamında bilgi bulabilirsiniz.
SGK bildirim süreleri 2024
Yukarıda da belirttiğimiz gibi SGK bildirim son günü muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçenler ile geçmeyenler açısından farklıdır. SGK e bildirge son günü;
- Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi için takip eden ayın 26’sıdır. Eğer ayın 26’sı hafta sonuna, bayram ya da resmi tatile denk geliyorsa 26’sından sonraki ilk iş günü SGK verme süresi sonu olacaktır.
- Muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçmeyenler için ise e bildirge son günü diğer ayın 23’üdür. Eğer ayın 23’ü hafta sonuna, bayram ya da resmi tatile denk geliyorsa SGK bildirgeleri son günü ayın 23’ünü takip eden ilk iş günü olacaktır.
- Hem MuhSGK hem de aylık prim ve hizmet belgesi için güncel SGK tahakkuk son günü aşağıda verilmiştir.
SGK bildirge süresi uzatıldı mı?
SGK aylık bildirge verme süresi uzatımı Sosyal Güvenlik Kurumu yetkisinde, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi veriliş süresinin uzatılması yetkisi ise Gelir İdaresi Başkanlığı’ndadır. Sistemlerde yaşanabilecek aksaklıklar ya da başka sebepler nedeni ile bazen SGK bildirge verme süresi uzatılabilmektedir.
SGK beyanname verme süresi içerisinde verilmezse ne olur ?
E bildirge ne zaman verilir konusuna değindikten sonra gelelim Muhtasar ve SGK beyannamesi ya da aylık bildirge verilmediğinde ne olacağı hususuna.
- SGK bildirim süresi içerisinde aylık prim ve hizmet belgesi vermeyenlerin belirtilen SGK bildirge sürelerinden sonra bildirge vermeleri durumunda asıl bildirge için sigortalı başına aylık asgari ücretin 1/5’i, Ek bildirgede ise 1/8’i oranında ceza uygulanır.
- SGK son bildirim tarihine kadar verilmeyen muhtasar beyanname için de cezai işlem ve bildirge verme uygulamasında yukarıda aylık prim ve hizmet belgesi için belirtilen hükümler geçerlidir.
Sorunuzun Cevaplanabilmesi Youtube Kanalımıza Abone olmanız gerekiyor. Abone olmayanların soruları yanıtlanmayacaktır. Abonelik için TIKLAYINIZ.
Mrb..
Kolay işverenlik kapsamında site yönetimiyiz. Gelir vergisi mükellefiyetimiz yok. 1 kapıcı çalışanımız var. 2020 yılında yılında APHB vermiş, seneyi sorunsuz tamamlamıştık.
2021 itibarıyla hiç bir bildirge vermedik henüz. 2021 asgari ücret arttığına göre sanırım APHB yeniden vermek gerekiyor. Ne yapmamız gerekiyor, yol gösterebilir misiniz? Bir de ayın kaçına (şubat) işlem yapmak gerekiyor?
teşekkürler
Kolay işverenlik kapsamında sistem otomatik olarak asgari ücretten verir zaten. Kazanç güncellemesi yapmanıza gerek yok.