Sağlık Nedeniyle İşten Ayrılma Dilekçesi Örneği

Sağlık nedeniyle işten ayrılma dilekçesi örneği bu yazımızda sizinle paylaşılacaktır. İşçinin kendi isteği ile işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı alabileceği durumlardan birisi de sağlık sorularıdır. Diğer durumlara kendi isteği ile işten ayrılan tazminat alabilir mi sayfamızdan bakabilirsiniz.

Sağlık sorunları olanlar ve bunu rapor ile belgeleyen kişiler kendi isteği ile ayrıldıklarında tazminat hakları olmakta. Ama bu çok da kolay değil ve aşağıda belirtilen bazı şartların sağlanması gerekir. Sağlık sorunları nedeniyle işten ayrılma tazminat durumları konusunda ayrıntılı bilgi verilecek ve sağlık nedeniyle fesih dilekçe örneği yazımızın devamında paylaşılacaktır.

Sağlık sorunları nedeni ile işten ayrılma kıdem tazminatı

Sağlık nedeniyle işten ayrılma durumunda işçiye haklı fesih ile tazminat ödenebilmesi için 4857 Sayılı Kanunun 24/1 bendinde belirtilen şartların sağlanması gerekiyor. Bu şartlar şunlardır;

  • Tam teşekküllü devlet ya da üniversite hastanesinden heyet raporu alınması gerekir( bkz heyet raporu nasıl alınır ). Tek doktordan alınan raporlar geçerli değildir.
  • Sağlık nedeni ile yapılacak feshin geçerli sayılabilmesi için işin niteliğinden kaynaklı olması ve işçinin sağlığı ya da yaşamı için tehlike arz ediyor olması gerekiyor.
  • Ayrıca kişinin devamlı yakın olarak ya da doğrudan görüştüğü işveren ya da başka bir kişiye bulaşıcı bir hastalığı bulaştırma riski olursa işveren de doğrudan fesih hakkını kullanabilmektedir.

Psikolojik sorunlar nedeniyle işten ayrılma

Eğer sağlık problemi psikolojik ise ve bu nedenle işten ayrılmayı düşünüyorsanız bunu yine sağlık raporu ile belgelemeniz gerekmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi alınacak sağlık raporunun heyet raporu olması ve 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 24/1 bendi kapsamındaki hükümlere uyması gerekmektedir.  Tek doktordan alınacak rapor bu işlem için yeterli olmayacaktır.

Sağlık nedeni ile işten ayrılma ihbar tazminatı

Sigortalı sağlık nedenleri ile iş sözleşmesini feshetmek istediğinde;

  • Hemen başvuru yapabilir. Yani belirsiz süreli iş sözleşmesinde bildirim sürelerine, belirli süreli sözleşmede ise sözleşme bitim tarihine uymak zorunda değildir.
  • Sağlık nedeni ile işten ayrılmada işçi kıdem tazminatı alabilir ama ihbar tazminatı alma hakkı yoktur. Çünkü haklı sebeple fesih yapan işçinin ihbar tazminatı hakkı yoktur. Sağlık nedeni ile işten çıkışta fesih hakkı işçide olduğundan ihbar tazminatı talep hakkı da bulunmamaktadır.

Sağlık sorunları nedeniyle istifa dilekçe örneği

Eğer sağlık nedeni ile işten çıkacaksanız heyet raporunu beklemeden derhal fesih yapma hakkınız var. Ancak bu durumda işveren tazminat ödemek zorunda değildir. İşveren ödemediğinde öncelikle arabuluculuk bürosuna ve sonrasında ise mahkemeye taşınır dava. Mahkeme sağlık nedeni ile fesih durumlarında;

  • Adli tıp Kurumu raporu ister.
  • Raporda işçinin işyerinde yaptığı iş, hastalığı, çalışma durumu, toplam hizmet süresi, işyerinde yaptığı işe engel bir durum olup olmadığı gibi birçok bölüm yer alır.
  • Düzenlenecek rapor sonrasında tazminatın ödenip ödenmeyeceğine mahkeme karar verir.
  • Sağlık sorunu nedeniyle işten ayrılma dilekçesi örneğini buradan indirebilirsiniz ⇒ sağlık sebeplerinden dolayı işten ayrılma dilekçe örneği indir

Yukarıda sağlık nedeniyle istifa dilekçesi örneğindeki ilk paragrafta;

  • Rahatsızlığınızın tam olarak ne olduğundan,
  • Sonuçlarından,
  • Sizin ya da işyerinde çalışanlar için yaratacağı tehlikeden,
  • Kısacası tüm detaylardan bahsetmeniz yararlı olacaktır.

İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih dilekçesini işyerine vermeniz süreci başlatmak için yeterli olacaktır. Sağlık sorunları ile ilgili istifa dilekçesini doldururken takıldığınız hususlar hakkında sorularınızı bize sorabilirsiniz.

Kronik hastalık nedeniyle işten ayrılma

Hastalık nedeni ile işten ayrılacaksanız yazımızın sağlık nedeniyle işten ayrılma tazminat başlıklı üst bölümünde yer alan yolu takip etmeniz gerekmektedir. Hastalığınızın çalışmanıza engel teşkil ettiğine dair heyet raporunu almanız ve bununla sözleşme fesih sürecini başlatmanız gerekmektedir.

Sağlık sorunları nedeniyle istifa eden tazminat alabilir mi?

Evet, işyerinde en az 1 yıllık çalışma varsa ve buna ilişkin heyet raporu alınırsa işveren tazminatlı çıkış vermek zorundadır.

Sağlık nedeniyle istifa eden işsizlik maaşı alabilir mi?

Evet, 24-İşçi tarafından sağlık nedeni ile fesih kodu ile çıkış verildiğinde şartlar sağlanıyorsa İşkur tarafından tazminat ödenebilmektedir.

4.2/5 - (4 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Sağlık Nedeniyle İşten Ayrılma Dilekçesi Örneği” üzerine 45 yorum
  1. merhabalar 8 yıldır türizimde kat görevlisiyim ve şeker hastasıyım bunun yanıda iki kere sinir sıkışması ameliyatı oldum agır tenpodan dolayı şekerim yükselmekte tazminat alabilmem için ne yapmam lazım bu nedende tazminat alabilir miyim

    Yanıtla
  2. merhaba 13yıldır MS hastasıyım. iş yerinin stresi atak geçirmeme neden oluyor ve kortizon almak zorunda kalıyorum buda vücudumu çok yıpratıyor. herhangi bir engelim bulunmuyor. MS atağım strese bağlı olduğunu tek doktorum kağıt yazsa olabilir mi yoksa heyet gereklimidir? Bu durumu heyete anlatıp karşılık bulmak zor diye düşünüyorum. Ve kanıtlayamazsak normak bir şekilde istifa edebilir miyim?

    Yanıtla
  3. Merhaba demir Çelik sektöründe çalışıyorum kumanda operatörüyüm işim gereği oturuyorum. Bundan 1 ay önce belim ve ayağımda ağrılar başladı hastaneye gittim bel fıtığı başlangıcı var dedi ve ağır ve ayakta duramaz raporu verdi 6 ay süreyle doktor raporu vermeden ayakta durmadığımı sadece yeri geldimi 2 -4 saat ayakta durduğumu söyledim doktor da bana nu raporu verdi 3 imzalı heyet raporu olarak verdi bu iş yerine verirsen çıkışını alırsın dedi. Bizim iş yeri hekimi de gerekli önlemleri alması için müdürümüze ya rahat bir yere verin ya da çıkışını verin dedi . Bizim müdür yaptığı iş zaten kolay dedi çıkışı istedim bu raporla çıkış alamazsın dedi bana oturarak çalışamaz raporu getir çıkartayım dedi. Doktorda öyle bir rapor açılımı olmadığını söyledi. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor

    Yanıtla
    • Doktorun da dediği gibi oturarak çalışamaz diye bir rapor yok. Mevcut raporla işverenin tazminat ödemesini talep ediniz. İşveren ödemezse arabulucuya gitme ve sonrasında dava açabilme hakkınız olabilir.

      Yanıtla
  4. Merhaba ben market sektöründe günde 10 saat calisip sadece gunde 1.30 saat molasi olan geri kalan kısmında sürekli ayakta ve yük indirip bindirip ekstradan ayakta kasiyerlik yapiyorum. Ve xok yoğun ve stresli müşterilerimiz var. Ben bu iste çalışırken corona oldum ve kalp kirizi gecirsim anjiyo oldum stent takıldı ve açılamayan damarım var.
    Kalp hastalığından dolayi heyet raporu ala biliyormuyuz.

    Yanıtla
  5. Selamun aleykum ben bir şirkette engelli kadrosunda çalışıyorum %43 heyet raporum var işten ayrılmak istiyorum bu sağlık raporum göz önünde tutulurmu yoksa yeni rapor isterler mi

    Yanıtla
    • Merhaba. Engel raporu olmaz. Bu işi yapayacağınıza dair sağlık kurulu raporu almanız gerekiyor. Yazımızda anlatılan yolu izlemelisiniz.

      Yanıtla
  6. Merhabalar Ömer bey ben tekstilde çalışıyorum kulaklarımda yüksek sesten dolayı çınlama uğultu var bu işten çıkış ve tazminat hakkı olabilirmi ve 5 aydır böyle

    Yanıtla
    • Merhaba. Sağlık raporu almanız gerekiyor yazımızda anlatılan yolu izleyerek. Eğer bu rahatsızlığınız iş yapmanıza engelse ve heyet raporu alabilirseniz evet bu gerekçe ile işten çıkarak tazminat alabilirsiniz.

      Yanıtla
  7. Merhaba önceden alınmış saglık sorunumu belirten bir heyet raporum var. İş yerimden haklarımı alıp ayrılmak istiyorum. Bu işe yarar mı

    Yanıtla
  8. Mrb ben 8 aydır bir özel sektörde çalışmaktayım ama bir aydır tedavi sğrecindeyim bu durumda işden çıkmak istiyorum ama haklarımı öldürmek için Bi ropor alabilirmiyim

    Yanıtla
    • Kadir merhaba biz 8 kişi çalıştığımız isyerimizde oturarak sabit çalışmaktayız olduğumuz alana büyük klima havalandırma yukarıdan üzerimize geliyor düzeltilmesini istedik ama hiç ilgilenmiyorlar ne yapabiliriz

      Yanıtla
  9. Merhabalar.
    Şişli Etfal hastanesinden ayakta çalışamaz ağır yük kaldıramaz raporu aldım. Magazaciyim sürekli ayaktayım. Haklarımi alıp ayrılmak istiyorum.fakat raporda açıklamada ayakta çalışamaz uzman hekim kararıdır yazmasına rağmen doktorun imzasi ve Şişli Etfal mühürü var. Bu rapor geçerli midir.cevremdekilere sorduğumda 7 8 doktor olması lazım deniyor. Konu hakkında desteğinizi rica ediyorum

    Yanıtla
  10. Ben engelli olarak çalışıyordum (organ nakli) ve bütün gün ayakta çalışıyordum şimdi ayakta çalışmaktan dolayı sol ayagimin kıkırdağın da çürüme başladı ve ayakta durmakta zorlanıyorum doktorda çok fazla ayakta durmaman gerekli dedi 6 yıldır çalışıyorum tazminatımı alıp ayrılmak istiyorum bu heyet raporunu nereden Alicam hastanelerin sağlık kuruluna gidiyorum biz tazminat almak için çalışamaz raporu vermiyoruz diyorlar yada tazminatımn başka alma yolu yokmu tşkler

    Yanıtla
    • Merhaba. Rapor tam olarak nereden alınıyor inanın ben de bilmiyorum. Ancak bu işi yapamayacağınıza dair heyet raporu alarak işyerinize başvurup tazminatlı ayrılabilirsiniz. Kanun böyle diyor.

      Yanıtla
  11. Bir fabrikada kalite kontrol olarak 4.5 senedir çalışıyorum. 8 saat aynı pozisyonda durarak üretilen işi kontrol ediyoruz. Seri üretim olduğu için hızlı olmak zorundayız. İşlerimiz ağır deriyle uğraşıyoruz. Rahatsızlandım 4fıtık ve boyun düzleşmesi teşhisi konuldu. Görev değişikliği istedim beni aynı bölümde yan masaya geçirdiler. Yani yaptığım iş aynı. Rapor alıp tedaviye gidemedim çünkü laf işitiyorum. Üzerinden 3 ay geçti farklı komplikasyonları oluşmaya başladı. Gözümü kararttım doktora gittim rapor aldım haftaya fizik tedaviye başlıycam. İşten ayrılmak istiyorum tam teşekküllü bir hastaneden rapor taleb ettim. İstirahat raporumu bitiminde bu alınan ayakta ve ağır işlerde çalışamaz raporuyla istifamı verebilirmiyim. Bunu noter kanalıyla yapmam gerekli mi, yaparsam işe devam etmeli miyim işsözleşmem sonlandırılanakadar.

    Yanıtla
  12. Merhaba
    Ben ikisefer anjio oldum tansiyon var kolesterol var
    Isyerinden ayrılmak istiyorum Tanzimat alabilirmiyim

    Yanıtla
  13. Merhaba hocam bende yüseksek tansiyon rahatsızlığı ve boyun fıtığı var kaynak montaj işi yapıyorum sürekli kesiçi ve deli aletler kullanıyorum bazen baş dönmesi ve parmaklarda uyuşma yaşıyorum çok zorlanıyorum heyet için rapor almak istedim fakat çalışa bilir raporu verdiler yada derdimi anlatamadım tam olarak sizce nasıl bir yol almalıyım tazminatımı almak için teşekürler

    Yanıtla
  14. merhaba 1,5 ay önce bel fıtığı ameliyatı oldum işim ağır olduğu için ayrılmak istiyorum elimde 3 hekim imzalı 1 yıl ağır işte çalışması uygun değildir raporum var nasıl yol izlemeliyim

    Yanıtla
    • Merhaba. Bu raporla birlikte işverene ayrılış dilekçesi ile başvurmanız gerekiyor. Yazımızda ayrıntılar mevcut ancak yine de işten çıkmadan önce bir uzmandan destek almanız yararlı olur. Tazminat ve diğer alacaklarınız için doğru yolu takip etmek önemli.

      Yanıtla
  15. Merhaba annem 3 yıldır özel sektöre çalışıyor, babam alzheimer hasatası ve durumu ileri seviye bakıma ihtiacı var. Annem babama bakmak için çıktığında tazminat alabilir mi yada tazminat alması için ne yapması lazım

    Yanıtla
      • Merhabalar bi markette kasiyerlik adı altında herşeyi yapıyorum fakat dizimde menisküs var be sürekli şişiyor eğilerek işimi yapamıyorum işten çıkmayı düşünüyorum tazminat alabilir miyim ?

        Yanıtla
  16. merhaba özel bir firmada 2011 yılında engelli olarak çalışmaya başladım ..engelim sol gözüm 0.1 miyop dışa kayma olarak geçiyor devlet hastanesinden almış olduğum engelli raporu var .. şuan bilgisayar başında fazla çalıştığım için gözlerimi rahatsız ediyor ve ben işten ayrılmak istiyorum .. kısacası istifa edip başka bir işe başlamak istiyorum .. tek taraflı fesihte sağlık sorunumdan dolayı istifa edince tazminat alabilme şansım var mı ?

    Yanıtla
    • Merhaba. Buna ilişkin rapor almanız gerekiyor. Yazımızda ayrıntılı olarak bahsettik. Çalışamaz raporu alırsanız sağlık gerekçesi ile işten çıkabilirsiniz. Bu durumda işverenin size tazminat ödemesi gerekir.

      Yanıtla
      • Merhaba özel Bi şirkette çalışıyorum 2015 den beri ve artık çok zorlanıyorum aşırı kiloları mdan dolayı çok yoruluyorum işimiz agar sanayi metal üzerine nefes darlıgım da var çok şiddetli bel arıları yaşıyorum ve akşam eve geldiğimde çok yorgun ve bitik Bi halde oluyorum uykumu düzgün alamıyorum çok tempolu Bi çalışma içerisindeyiz uykularında uyku felci yaşıyorum sürekli bacaklarımda sürekli uyuşmalar oluyor not kilom 150 üzerinde ve boymda. 1.65 civarında. bunun için işten ayrılmak istiyorum hangi bölüme başvurma gerekiyor şimdiden cevaplarınız için teşekkür edrm.

        Yanıtla
  17. Belfitigi ameliyatı ve menüsküs ameliyatı oldum ve sağ bacagimda damar tıkanıklığı için ilaç kullanıyorum artı varislerim var sağlık kuruluna başvurup malulen emekli olabilir miyim.

    Yanıtla
    • Merhaba ömer bey ben özel bir kurumsal firmada 7 yıldır çalışıyorum benim rahatsızlığım dirsekte yaptığım işten dolayı lateral epikondilit (tenisçi dirseği) çıktı. Tedavi oldum doktor hep 10 günlük rapor verdi .ama her seferinde nüks etti. Bundan ötürü tazminatımı alabilirmiyim.

      Yanıtla
        • Merhabalar ben kurumsal bir şirkette çalışıyorum. 4 senedir bu işi yapıyorum sürekli ağırlık kaldırdığımız için belimde sorun oluştu ve sürekli ağrı icon de kalıyor bu nedenle çok zorlaniyorum ayrılırsam bu nedenle tazminatını alabilirmiyim acaba

          Yanıtla
Yorum yapın