SGK Hak Sahipliği Nedir, Belge Nasıl, Nereden Alınır ?

SGK hak sahipliği özellikle emekli maaşı bağlanmasında büyük önem arz etmekte. SGK hak sahibi terimini duymuşsunuzdur. Bakmakla yükümlü olunan kişi ile karıştırılabilmektedir. Bakmakla yükümlü olunan kişi kişinin sağlık güvencesinden yararlanabilecek kişiler olarak tanımlanırken hak sahipliği biraz daha farklıdır. Bu yazımızda SGK hak sahipliği nedir, TOKİ için istenen Hak sahipliği ne demek,  kimler hak sahibi sayılır  gibi konu hakkında merak edilen tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.

Hak sahibi nedir?

Öncelikle hak sahibi ne demek sorusunun cevabını verelim ve sonra kimler hak sahibi sayılır sorusunun cevabını verelim. Malumunuz emekli iken ya da sigortalı çalışması, bağkur ödemesi v.s. olup vefat edenlerin geride kalanlarına gerekli şartların sağlanması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ölüm aylığı bağlanmaktadır.İşte ölüm aylığını alabilecek kişiler 5510 Sayılı SGK Kanunu’na göre hak sahibi kişiler olarak tanımlanır. Yani ölüm aylığını hak edebilecek kişiler hak sahibi sayılırlar.

Kısaca ölüm aylığından yararlanma şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • SSK kapsamında ise her türlü borçlanma hariç en az 900 gün sigorta olması,
  • Bağkur ve diğer kapsamlarda en az 1800 gün sigorta olması ve bağkur kapsamında ödeme vadesi geçmiş sigorta prim borcunun olmaması gerekir. Sosyal Güvenlik ölüm aylığı bağlanma şartları hakkında daha fazla ayrıntı için  sgk ölüm aylığı nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yukarıda belirtilen ölüm maaşı şartları çalışanlar için geçerlidir. Zaten kendi sigortasından dolayı aylık ya da iş kazası/meslek hastalığı geliri alırken vefat edenlerin hak sahiplerine başkaca şart aranmadan ölüm maaşı bağlanabilmektedir. Dul, yetim maaşı alırken vefat edenlerin hak sahiplerine maaş ödenmez.

SGK sahiplik borcu nedir?

Peki SGK borcun nedeni sahiplik ne demek ? Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ölüm aylığı alanların maaşlarında bazen borç olabilmekte. Bu borcun kaynağı çoğu durumda vefat eden asıl emekli ya da sigortalının borcundan kaynaklı olabilmekte. Yani yersiz olarak ödenen emekli maaşı ya da SGK’ya olan herhangi bir borcu sonradan ölüm aylığı bağlanan kişiden kesilebilmekte. İşte bu borç sahiplik borcu olarak tanımlanabilmekte.

SGK sahiplik borcu nasıl ödenir?

Hak sahibi olarak tarafınıza Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından oluşturulan borçları T.C. kimlik numarası üzerinden bankalardan, online bankacılık kanallarından ya da kredi kartı ile SGK prim ödeme sisteminden ödeyebilirsiniz. Ödemeleri T.C. ile SGK Ödemeleri-SGK Kişi Borcu menüsünden gerçekleştirebilirsiniz.

Kimler hak sahibi sayılır?

5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre hak sahibi olarak sayılan kişiler şunlardır;

  • Evlenmemiş dul eşe,
  • 18 yaş altı çocuklar. Lisede okuyan ve 20 yaşını tamamlamamış çocuklar. Üniversitede okuyan ve 25 yaşını tamamlamamış çocuklar.
  • %60 ve üzeri raporu olan malul çocuklar
  • Kendi sigortalılığından dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aylık ya da gelir almayan ve ortalama gelirleri asgari ücretin altında belirlenen anne/baba.

SGK hak sahipliği belgesi nasıl alınır?

Hak sahipliği belgesi genelde kişinin emekli olan kişinin ya da çalışan kişinin sigortasından yararlandığına dair belge ile karıştırılmakta. Müstehaklık belgesi olarak da isimlendirebileceğimiz bu belgeyi e devletten ya da SGK’dan alabilirsiniz. Nasıl alabileceğinizi öğrenmek için hemen  SGK müstehaklık belgesi nasıl alınır sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Hak sahipliği belgesi nereden alınır?

Hak sahipliği belgesini dilerseniz e-devletten ya da dilerseniz herhangi bir Sosyal Güvenlik Merkezi’nden alabilirsiniz. E-devletten sorgulama için buradan e devlet hak sahipliği girişi yapabilirsiniz ⇒ SGK hak sahipliği sorgulama.

SGK hak sahipliği sorgulaması nasıl yapılır?

Hak sahipliği sorgulaması sağlıktan yararlanma sorgulama ile karıştırılabilmektedir. Hak sahipliğinin e devlet sisteminden ya da başka bir sistem üzerinden online olarak sorgulanabileceği bir platform bulunmamaktadır. Sgk hak sahipliği dilekçesini Sosyal Güvenlik Merkezi’nden edinebilirsiniz. Sağlıktan yararlanma sorgulaması yapmak için  SGK provizyon sorgulama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Toki için hak sahipliği belgesi nedir?

Hak sahipliği belgesi yukarıda anlatılan konudan bağımsız bir konudur. Özellikle Toki başvurularında istenen belgelerden birisidir. Bu belge şehit ve ya gazi yakınları için düzenlenen bir belgedir. Belge online olarak ya da e-devlet üzerinden alınamamaktadır. Belgeyi alabilmek için en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne gitmeniz gerekmektedir. Ayrıca artık bankalar bu belgeyi elektronik ortamda kendileri de sorgulayabilmektedir.

Hak sahipliği belgesi e-devletten alınır mı ?

Özellikle TOKİ ya da diğer Kamu Kurumlarından şehit ve gazi yakınlarından istenen bu belgenin e-devlet sistemi üzerinden alınabilmesi mümkün bulunmamaktadır. Size en yakın SGK’ya uğrayarak bu belgeyi elden almanız gerekmektedir.

SGK işveren sahiplik borcu nedir?

İşverenlerin sigortalı çalıştırırken tahakkuk eden ve ödenmeyen prim borçları vefatı durumunda hak sahiplerine borç olarak oluşturulabilmektedir. İşte bu borçlar SGK işveren sahiplik borcu olarak tanımlanmaktadır.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Hak Sahipliği Nedir, Belge Nasıl, Nereden Alınır ?” üzerine 6 yorum
  1. merhaba bn şehit kardeşiyim şehidimiz bekardı anne baba yok kardesi 1.derece yakını olarak toki için hak sahipliği belgesi alabilirmiyim

    Yanıtla
  2. merhaba ,
    dul yetim aylığı alıyorum (emekli sandığı ) ayrıca sgk lı olarak çalışıyorum.TOKİ den ev almak istersem hak sahipliği belgesi alabilir miyim…

    Yanıtla
  3. Emekliyim üzerime kayıtlı hiç tasınır tasınmaz malım yok TOKİ için hak sahipliği belgesi alabilirmiyim

    Yanıtla
Yorum yapın