Ptt Rapor Parası Sorgulama T.C. İle, PTT Atm’den Nasıl Alınır?

PTT rapor parası sorgulama T.C. ile ya da e devlet üzerinden online olarak yapılabilmekte. Hastalıktan, iş kazasından, meslek hastalığından ya da hamilelik ya da doğumdan dolayı rapor diğer ismi ile geçici iş göremezlik aldığınızda istirahatli olduğunuz süre boyunca maaşınız işveren tarafından ödenmemekte ve Sosyal güvenlik Kurumu tarafından ssk rapor parası ödenmektedir.

Bu yazımızda rapor parası diğer ismi ile istirahat parası alma şartları ve istirahat parası sorgulama, rapor parası ne zaman yatar merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz. Rapor parası sorgulamasının nasıl yapıldığı konusunda ayrıntılı bilgiye geçmeden önce dilerseniz işgöremezlik ödemesi şartları başlıklı yazımızdan rapor parası alma genel şartları konusunda bilgi edinebilirsiniz.

Ptt rapor parası alma süresi

PTT’ye gönderilen geçici iş göremezlik ödemenizi PTT’ye gönderiliş tarihinden itibaren en geç 2 ay içerisinde çekmeniz gerekmekte. Gönderiliş tarihinden itibaren 2 ay içerisinde ödemenizi almazsanız ödemeniz Sosyal Güvenlik Kurumu emanet hesaplarına geri döner. Emanete geri alınan parayı nasıl alabileceğiniz hakkında detaylar aşağıda verilmiştir.

Ptt rapor parası ne zaman alınır?

Rapor parası ödemesi için süreç şu şekilde işlemekte;

  • Hastane tarafından girilen rapor hem işverene hem de Sosyal Güvenlik Kurumu’na elektronik ortamda düşmekte.
  • Rapor bittikten sonra işverenin çalışmadığına dair bildirimi elektronik ortamda yapması gerekmekte. Aslında işverenin bu bildirim için süresi raporun bitim tarihini takip eden ayın 23’ü. Ama bu sizin için çok geç olur. Onun için rapor biter bitmez işveren muhasebecinizden rapor için çalışmazlık bildiriminin elektronik ortamda yapılmasını isteyin.
  • İşveren tarafından bildirim yapıldıktan sonra rapor Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kontrol edilir ve ödemesi yapılır. Ortalama ödenme süresi işveren tarafından çalışmazlık girişi yapılmasından sonra 15 gündür. Yani işveren rapor için çalışmazlık girişini yaptıktan yaklaşık 15 gün sonra geçici iş göremezlik ödemenizi PTT’den alabilirsiniz.

Ptt rapor parası sorgulaması nasıl yapılır ?

Ssk rapor parası sorgulaması e devlet sisteminden yapılabilmektedir.  Rapor parası sorgulamasını e devlet sisteminden yapabilmeniz için e devlet şifrenizin olması gerekir. E devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden temin edebilirsiniz. E devlet rapor parası sorgulaması için;

  • www.turkiye.gov.tr adresinden T.C. numaranız ve E devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın.
  • Giriş yaptıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu,
  • Ortak (4a/4b/4c) Hizmetler,
  • 4a/4b işgöremezlik ödemesi görme
  • seçeneklerini takip ederek iş göremezlik ödeneği sorgulamasını yapabilirsiniz. E-devlet şifreniz ile ptt bank rapor parası sorgulaması yapmak için hemen  rapor parası sorgulama e-devlet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Peki ne kadar rapor parası alacaksınız ? Ödenen rapor parası doğru hesaplanmış mı ya da eksik mi aldınız ? İş göremezlik hesaplaması yapmak için rapor parası hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Ptt rapor parası sorgulama TC ile nasıl yapılır ?

Sadece T.C. numarası ile online olarak sorgulama yapılamamakta. Şayet e devlet şifresi sahibi değilseniz ve online olarak sorgulama yapamıyorsanız 170 hattını telefonla arayarak ya da en yakın Sosyal Güvenlik Merkezine uğrayarak ödeme durumunuz hakkında detayları alabilirsiniz.

Sigorta parası sorgulaması e devlet rapor parası ne zaman yatar sorgulaması sonucunda aşağıdaki sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bu sonuçların ne anlama geldiği konusunda detaylar aşağıda verilmiştir.

PTT rapor parası sorgulama telefon numarası kaç ?

Eğer e-devlet şifreniz yoksa telefon ile ödemenizin yapılıp yapılmadığını kolayca sorgulayabilirsiniz. Telefonla PTT çağrı merkezini arasanız bile bu konuda size bilgi verilmez. Bu yüzden SGK Çağrı merkezini aramanız daha iyi olacaktır. Telefonunuzdan 170 numarasını arayarak ödemenizin yapılıp yapılmadığını ve ne zaman alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Rapor parası bankaya gönderildi yazıyor ne yapmalıyım ?

E devlet rapor parası bankaya gönderildi-ödendi sonucu alıyorsanız ödemeniz PTT ya da sistemde tanımlı banka hesabınıza gönderildi olarak anlaşılmalı. Bankaya gönderildi yazan ödemeyi ne zaman alabileceğiniz hakkında tüm detayları rapor parası bankaya gönderildi sayfamızda bulabilirsiniz.

Rapor parası merkeze gönderildi yazıyor ne yapmalıyım ?

E devlet rapor parası merkeze gönderildi şeklinde sonuç alıyorsanız rapor parası ödemeniz ile ilgili onay işlemlerinin tamamlandığı ve ödemenizin kısa süre içerisinde bankaya gönderileceği anlamına gelir. Rapor parası merkeze gönderildi uyarısını gördükten sonra ödemeniz ortalama olarak 10 gün içerisinde sistemde tanımlı banka hesabınıza ya da PTT ye gönderilir. İş göremezlik parası merkeze gönderildi sonucunu görüyorsanız bir başvuru yapmanız gerekmez. Beklemeniz gerekir.

Rapor parası bilgi yok yazıyor ne yapmalıyım ?

İş göremezlik bilgi yok uyarısı alıyorsanız raporunuza herhangi bir işlem yapılmadığı anlaşılır. 

Rapor parası emanete alındı yazıyor ne yapmalıyım ?

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından PTT’ye gönderilen rapor paranızı gönderilme tarihinden itibaren en geç 2 ay içerisinde almamanız halinde ödemeniz Sosyal Güvenlik Kurumu’na iade edilmekte ve “emanete alındı” şeklinde görünmekte. Emanete alınan SGK rapor parasını iade alabilmeniz için SGK sistemine banka hesabınızı tanımlamanız gerekir.

SGK sisteminde tanımlanabilen anlaşmalı banka hesapları şunlardır;

  • Ziraat Bankası,
  • Halk Bank,
  • Vakıf Bank,
  • Akbank,
  • Burdan bank,
  • Fiba banka,
  • Şeker Bank,
  • Türkiye Ekonomi Bankası,
  • Garanti Bankası

E devlet sisteminde SGK şahıs ödemeleri için banka hesabını tanımlamasını ise Sosyal Güvenlik Kurumu-Şahıs ödemeleri hizmetleri-Şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama menüsünden yapabilirsiniz. Emanetteki rapor parasını geri alma başvurusu yapmak için hemen sgk rapor parası emanetten alma sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Emanete alınan rapor parası için banka hesabı tanımlamanın ardından emanetteki rapor paranız tanımlama tarihinden itibaren en geç 3 işgünü içerisinde tanımlı banka hesabına gönderilebilecektir.

Rapor parası ptt’den bankaya aktarma nasıl yapılır ?

PTT’ye gönderilen bir ödemenin hesabınıza aktarılması için SGK emanet hesaplarına dönmesi gerekiyor. Emanet hesabına döndükten sonra tanımlı hesabınız varsa hesabınıza otomatik olarak geçer. Ancak ödemeniz PTT’ye gönderilmeden önce hesap tanımlaması yaparsanız ödemenizi kendi banka hesabınızdan ve ATM’den alabilirsiniz. Hesap tanımlaması yapmak için sgk şahıs ödemeleri banka hesabı tanımlama sayfasına e-devlet şifreniz ile giriş yaparak kolayca tanımlama işlemi yapabilirsiniz.

Ptt’den rapor parası nasıl alınır ?

Eğer yukarıda da belirttiğimiz üzere Sosyal Güvenlik Kurumu şahıs ödemeleri sisteminde tanımlı banka hesabınız yoksa geçici iş göremezlik ödemeleri PTT’ye gönderilmekte. PTT’ye gönderildikten sonra ödemenizi kimliğiniz ile herhangi bir PTT şubesinden alabilirsiniz. Eğer sistemde tanımlı banka hesabınız varsa bu durumda ödemeniz tanımlı banka hesabınıza gönderilecektir.

PTT’den rapor parasını eşim alabilir mi ?

Rapor ödemeleri PTT’ye ve kişinin T.C. numarasına havale olarak gönderilir. Gönderilen bu ödemenin PTT şubelerinden kimlik ile ve kişinin kendisi tarafından alınması gerekmektedir. PTT ödemeleri kişinin kendisinden başkasına yapmaz. Dolayısıyla eşinize sizin ödemeniz yapılmaz.

Rapor parası Ptt Atm’den çekilir mi ?

Eğer aşağıda belirtilen banka hesaplarından birisini SGK şahıs ödemeleri sistemine kaydetmediyseniz ödemeler PTT’ye gönderilir ve ödemeyi PTT gişelerinden almanız gerekir. ATM’den alamazsınız.

Ptt atm’den kartsız rapor parası nasıl alınır?

PTT’de hesabınız varsa bu hesabınızı rapor parası banka hesabı tanımlama sisteminden tanımlayabilirsiniz. Bu şekilde ödemeniz PTT hesabınıza geçer. Havale olarak gönderilen ödemeyi kartsız olarak PTT Atm’sinden çekemezsiniz.

Rapor parası ne zaman yatar ?

İstirahat parası kaç günde yatar sorusu bize sıklıkla sorulan soruların başında gelmektedir. Eğer geçici iş göremezlik aldığınız sağlık kuruluşu tarafından rapor sisteme eksiksiz olarak girildiyse ve rapor biter bitmez işvereniniz tarafından da çalışmadığınıza dair bildirim girişi yapılırsa işverenin onay tarihinden itibaren ortalama 15 gün içerisinde ödemenizi alabilirsiniz.

Bu kısa süreli raporlar için geçerlidir. Peki rapor parası kaç gün sonra yatar, 6 aylık istirahat parası ne zaman yatar? Bu durumda da yine raporun hastane tarafından sisteme eksiksiz girilmiş olması ve işvereninizin raporun biten kısımları için kısmi çalışmadığınıza dair bildirim yapması halinde SGK işveren bildirim tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde ödemenizi tanımlı banka hesabınıza gönderir. Ama uzun süreli bir raporda kısmi onayı SGK’ya bildirmeniz gerekiyor. Bu durum doğum öncesi ve sonrası analık raporları için de geçerli.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın