SGK İnşaat Metrekare Birim Maliyetleri 2024 & Güncellendi

SGK inşaat metrekare birim maliyetleri inşaat işçilik hesaplamasında büyük önem teşkil etmektedir. Malumunuz bina inşaatları maliyet hesaplamasında yapı yaklaşık birim maliyetleri esas alınmakta. Özellikle bina inşaatları için Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilecek asgari işçilik hesaplaması için birim maliyetleri büyük önem arz etmekte.

İnşaat işçilik hesaplamasında esas alınacak birim maliyetleri inşaatın Sosyal Güvenlik Kurumu’na tescil ettirme ve bitim dilekçesinin verildiği tarihe göre belirlenmekte. Bu yazımızda 2024 inşaat birim fiyatları ve yıllara göre inşaat metrekare maliyetine göz atabilir ve yapı sınıfları 2024 tablosu ile hesaplamanın nasıl yapıldığı konusunda bilgi bulabilirsiniz.

İnşaat birim maliyetleri 2024

Yıllar itibariyle yapı yaklaşık birim maliyetleri tablosu aşağıdaki gibidir. İnşaatın yapı sınıfı ve grubunu esas alarak SGK inşaat işçilik hesaplama uygulamamız aracılığı ile yapmak için hemen  inşaat asgari işçilik hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Hesaplamada esas alınacak yapı maliyetleri yani hangi yılın maliyetini esas alacağınız inşaat ile ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu’na dosya tescili açtırdığınız tarih ve inşaatın bitim tarihine göre farklılık gösterir. Buna göre;

  • Aynı yıl içerisinde tescili açılan ve yine aynı yıl bitim dilekçesi verilen inşaatlarda bulunulan yılın inşaat m2 birim maliyeti esas alınır.
  • Birden fazla yıl devam eden inşaatlarda ise işçilik maliyeti hesaplama işlemi bir önceki yılın birim maliyetleri esas alınır.

Yıllara göre inşaat SGK yapı yaklaşık birim maliyetleri

Aşağıda güncel olarak yıllara göre inşaat maliyeti tablolarını bulabilirsiniz. 2019 ve 2018 yılları inşaat m2 maliyeti görselle verilmiştir. Diğer yılların m2 birim fiyatları için bilgilere erişmek adına bağlantıyı tıklamanız yeterli olacaktır;

Yapı yaklaşık maliyetleri 2019

2019 yılında inşaat maliyet hesaplamasında esas alınacak yapı yaklaşık m2 birim maliyetleri tablosu 16 Mart  2019 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Maliyetlerin belli olması ile birlikte 3a yapı sınıfı, 3b yapı sınıfı ve 4a yapı sınıfı ile 4b yapı sınıfı birim maliyetleri ve diğerleri aşağıda tablo halinde verilmiştir.

3a yapı sınıfı birim fiyatı 2019

2019 senesi içerisinde başlayıp biten bina inşaatlarında yapı sınıfı ve grubu 3A ise esas alınacak birim maliyeti 980 lira olacaktır.

3b yapı sınıfı birim fiyatı 2019

2019’da başlayıp biten inşaatlarda esas alınacak 3B birim maliyeti 1210,00 TL olacaktır.

4a yapı sınıfı maliyeti 2019

İlk defa 2019’da tescili yapılan ve 31 Aralık 2019 tarihine kadar bitim dilekçesi verilen inşaatlarda esas alınacak 4A birim maliyeti 1270,00 TL olacaktır.

2018 inşaat birim maliyetleri

Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak 2018 yılı yapı yaklaşık birim maliyetleri tebliği 26 Nisan 2018 tarih ve 30403 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece özellikle SGK bina inşaatı asgari işçilik hesaplaması için 2018 yılı içerisinde başlayan inşaaatlarda kullanılacak bina inşaatı metrekare maliyetleri de belirlenmiş oldu.   2018 yılı yapı yaklaşık birim maliyetleri tablosu aşağıdaki gibidir.Yapı yaklaşık birim maliyetleri 2018 tablosu aşağıdaki gibidir.

1.-sinif-yapi-birim-tablosu
1a-yapi-sinifi-maliyeti-2018
2018 yapı yaklaşık birim maliyetleri tablosu
4a-4b-yapi-sinifi-metrekare-birim-maliyeti-2018
5A-5B-yapi-sinifi-maliyetleri-2018

İnşaat işçisi sigorta primi ne kadar 2024

İşçiler için ödenecek aylık sigorta primi teşvikli ve teşviksiz olmak üzere farklılık göstermektedir. Asgari ücret sigorta primi ne kadar sayfamızdan güncel sigorta primlerine göz atabilirsiniz.

İçeriğimizi Puanlayın
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
Yorum yapın