Doğum Parası Ne Kadar 2024 & Herkese Ödeniyor

Doğum parası ne kadar sorusu anne ya da baba olanlar tarafından sıklıkla sorulan soruların başında gelmektedir.  Doğum yapan anneye ve çocuğun babasına çeşitli Kurumlar tarafından doğum yardımı, emzirme parası, çocuk parası v.s. adı altında ödeme yapılmaktadır.

Bu yazımızda tüm Kurumlar tarafından ödenen doğum yardımı tutarları ve şartlarını öğrenebilir ayrıca konu hakkında sık sorulan bağkurlu işveren doğum parası alabilir mi, hamilelikte çalışamaz raporu kaçıncı haftada alınır gibi konu hakkında sık sorulan soruların cevabını bulabilirsiniz.

Doğum parası ödemeleri nelerdir ?

Doğum nedeni ile ödenen yardımları şöyle sıralayabiliriz;

  • 1-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından bir defaya mahsus ödenen doğum yardımı,
  • 2-Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bir defaya mahsus ödenen emzirme parası,
  • 3-Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigortalı çalışan anneye ödenen analık doğum parası,
  • 4-Doğumla birlikte işyerinden alınacak ve her ay maaşla birlikte ödenecek aile yardımı diğer adı ile asgari geçim indirimi

1-Doğum yardımı nasıl alınır 2024

Doğum yardımı olarak da adlandırılan bu yardımı alabilmeniz için Türk vatandaşı olmanız yetiyor. Doğum yardımı başvuru dilekçesi anne ve çocuğa ait kimlik fotokopisi ya da geçici kimlik belgesi fotokopisi ile başvurularınızı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine, İlçede Sosyal Hizmet Merkezlerine ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapmanız gerekiyor.

Eğer yurt dışında yaşıyorsanız doğum yardımı dilekçesi ile konsolosluğa başvurunuzu yapabilirsiniz. Hemen doğum yardımı alma şartları sayfamızı ziyaret ederek hem doğum parası başvuru formunu indirebilir hem de daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

2024 doğum yardımı ne kadar ?

Doğum yardım parası ne kadar ? Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan bu ödenek ilk defa 15.05.2015 tarihi ve sonrasında doğan çocuklar için ödenmektedir. Birinci çocuk için 300, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü ve sonrası için 600 liradır.  Yardım bir defaya mahsus ödenir.

Doğum yardımı hangi bankadan alınır?

Doğum yardımı PTT’den alınır. Annenin T.C. numarasına yatar. Başvuru tarihinden sonra ortalama olarak 2-3 ay içerisinde ödeme PTT’ye gönderilmektedir. PTT’ye gönderildikten sonra Türkiye genelinde herhangi bir PTT şubesinden kimlik ile alınabilir.

Çalışmayan anneye doğum parası 2024

Herhangi bir kapsamda çalışmayan anneye Türk vatandaşı olması koşulu ile başka bir şart aranmadan yukarıda belirtilen doğum yardımı ödenmektedir. Eğer eşi çalışıyorsa ayrıca SGK’dan emzirme parası da alabilirler.

2.çocuğa doğum parası 2024

İkinci çocuk için ödenecek doğum parası 2024 yılı için 400 liradır. Yukarıda da anlattığımız üzere birincisi için 300 ve üçüncüsü için ise 600 liradır.

PTT doğum parası sorgulaması nasıl yapılır ?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan doğum yardımı ödemesine ilişkin sorgulamayı e-devlet şifreniz ile buradan gerçekleştirebilirsiniz ⇒ doğum yardımı sorgulama.

2- SGK Emzirme yardımı 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emzirme parası alabilmeniz için sigortalı çalışıyor ya da bağkur kapsamında prim ödüyor olmanız gerekiyor. Çocuğun doğum tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde en az 120 gün sigorta ya da bağkur varsa yardımdan yararlanırsınız. Bağkur kapsamında iseniz ödeme vadesi geçmiş borcunuzun olmaması gerekir.2024 SGK emzirme parası tutarı 870,00 TL dir. SSK/Bağkur emzirme parasından yararlanmak için başvuru şartı aranmıyor. Ancak doğumun olduğu hastane tarafından emzirme raporu girişi yapılması gerekiyor.

Bu ödeme bir defaya mahsus yapılıyor. Yukarıdaki doğum yardımı ile birlikte emzirme parası da alabilirsiniz.

3- Çalışan anneye doğum parası 2024

SGK analık parası sigortalı çalışan kadın ile bağkurlu kadına ödenmektedir. Bu yardımdan yararlanabilmeniz için doğumun olduğu tarih itibariyle aktif sigortalı/bağkurlu olmanız ve doğum tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde en az  90 gün olması gerekiyor. Bağkurlu iseniz ödeme vadesi geçmiş prim borcunuz olmayacak.Bu şartları sağlamanız halinde günlük analık rapor parası ödemeniz brüt kazancınızın 2/3’ü oranında olacak ve 112 günlük yardım alabileceksiniz.

Doğum parası almak için ne kadar sigortalı olmak gerekir 2024

Hem bağkurlular için hem de ssk kapsamında çalışanlar için SGK analık ödemesinden yararlanabilmek için doğum tarihinden önceki 1 yıl içerisinde en az 90 günlük prim ödemesinin olması şartı aranmaktadır. Emzirme yardımı için ise bu süre 120 gündür.

2024 doğum rapor parası ne kadar ?

Aşağıda 2024 yılında asgari ücretli çalışan birisi için örnek doğum izni parası hesaplaması yapılmıştır. Doğum rapor parasının ne kadar olacağı brüt maaşa göre hesaplanıyor. Brüt maaşınız asgari ücret üzerinde ise doğum tarihinden önceki son 3 aylık brüt kazanç toplamı ve gün sayınızı yazının sonundaki yorum bölümünden bize yazın ne kadar ödeme alacağınızı hesaplayalım.  Dilerseniz hemen rapor parası hesaplama sayfamızdan kendiniz de hesaplama yapabilirsiniz.

SGK doğum parası hesaplama 2024

2024 yılının tamamında brüt asgari ücret 20.000,00 TL olarak uygulanacak. Peki buna göre SGK doğum parası ne kadar olacak? Asgari ücret ile çalışmakta iseniz 1 günlük analık ödemesi tutarı 444 TL, toplamda 112 günlük ssk doğum parası yani analık ödemesi tutarı da 49.777,00 TL olacaktır.

SGK analık yardımı için başvuru yapmanıza gerek yok. Doğum öncesi analık raporu ile doğum sonrası analık raporu hastane tarafından sisteme eksiksiz girilirse ve işvereniniz tarafından çalışmazlık girişiniz zamanında yapılırsa ödemeniz de zamanında yapılacaktır. SGK doğum rapor parası alabilmek için birtakım şartları sağlamanız önem arz etmekte. Belirtilen bu doğum parası alma şartlarını sağlamazsanız ödeme alamazsınız.

Bağkurlu anneye doğum parası 2024

SGK analık diğer adı ile doğum rapor parası ödemesinden 4b bağkur kapsamında prim ödemesi yapan anneler de yararlanabilmekte. Bu kapsamda bağkurlu anneye bağkurlu doğum parası ödeme yapılabilmesi için bağkur geçmiş dönem prim borcunun olmaması ve doğum tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde en az ödenmiş 90 günlük sigortasının olması gerekiyor. İsteğe bağlı bağkurlular ile şirket ortağı kapsamındaki bağkurlulara ödenmemektedir. Hesaplama yukarıdaki gibi yapılmaktadır.

Ev hanımı doğum parası ne kadar 2024

Herhangi bir kapsamda sigortası olmayan, çalışmayan kadınlar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen doğum yardımından yararlanır. 2024 için güncel tutarları yukarıda verilmiştir.

Babalık parası ne kadar?

Aile ve Sosyal Hizmetler bakanlığı doğum yardımını anne adına öder. Baba sigortalı ya da bağkurlu, anne ev hanımı ise bu durumda SGK tarafından babaya bir defalık emzirme ödeneği ödenir. Onun haricinde babalık parası adı altında yapılacak başka bir ödeme yoktur.

Çalışan kadın doğum parası ne kadar?

Sigortalı çalışan kadınlara SGK’dan doğum öncesi 8 ve sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık ödeme yapılmaktadır. Tutarları üst başlıkta güncel olarak paylaşılmıştır.

SGK doğum parası ne zaman alınır ?

Ödemenin yapılabilmesi için doğumun gerçekleşmesi ve doğum sonrası raporun sisteme girilmesi gerekmektedir. Doğum öncesi rapor sona erdikten sonra işveren çalışmazlık bildirimi yapar ve hamilelik parası ödemesi bildirimden itibaren ortalama 10-15 gün içerisinde yapılır. Doğum sonrası rapor için de işveren kısmi olarak bildirim yapabilir ya da raporun tamamı bittikten sonra da bildirim yapabilir. Bu durumda da işveren bildirimi ardından ödemeler yapılır.

Sgk doğum parası sorgulaması nasıl yapılır ?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen doğum raporu parası sorgulamasını e-devletten yapabilirsiniz. E-devlette rapor parası sorgulama sayfasından T.C. ve e-devlet şifreniz ile giriş yaparak sorgulama yapabilirsiniz.

6 ay süt parası nasıl alınır?

Anneye doğum nedeni ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bir defaya mahsus doğum yardımı ödenir. Eğer aynı zamanda anne ya da baba sigortalı ya da bağkurlu ise bir defaya mahsus SGK tarafından emzirme yardımı ödenir. Böylece Süt ve doğum parası ödenmiş olur. Anne sigortalı ise ayrıca doğum öncesi 8 ve sonrası 8 olmak üzere toplam 16 haftalık süre için SGK tarafından analık yardımı ödenir.

Baba doğum parası alabilir mi?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı doğum yardımını anne adına öder. Baba sigortalı ya da bağkurlu ise SGK’dan emzirme ödeneği alabilir.

5/5 - (3 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Doğum Parası Ne Kadar 2024 & Herkese Ödeniyor” üzerine 216 yorum
  1. merhabalar Analık parası için bir kaç sorum doğumun Nisan sonunda gözüküyor 32. haftada rapor alırsam 120 günlük siğortam 2019 da tamamlanmamış oluyor. Rapor alınca 37. haftaya kadar uzatabiliyorum galiba bu kezde doğum sonrasında ki işe başlama sürem uzayacak mı. Birde ben iş görememezlik girişi yapınca iş veren işten çıkartırsa analık parası iptal mi oluyor . işveren bu süreçte aylık ne kadar siğorta ücreti yatıracak.

    Yanıtla
    • Merhaba. Her durumda doğum öncesi son 1 yıl içinde en az 90 gün ssk şartını sağlamanız gerekiyor. Aksi halde sgk ödeme yapmaz. 37. Haftaya kadar çalışmanız halinde doğum öncesi kullanmadığınız 5 haftalık izin hakkınız doğum sonrasına aktarılır. Dolayısıyla işe başlama tarihiniz uzar. İşveren çıkış verirse sgk çıkış tarihine kadar ödeme yapar. Çıkış tarihinden sonrası için ödeme yapılmaz.

      Yanıtla
  2. Merhabalar 7 ay önce iş yerimden ayrıldım , Doğumum 20 Nisan 2019 da olacağını söyledi doktorum .. bugün başka iş yerinde sigortamı başlatsam Doğum yardımından faydalanabilir miyim ? Yen’i iş yerinde sadece 2 aylığına çalışmış olcam

    Yanıtla
    • Merhaba. Doğum öncesi son 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta şartını sağlıyorsanız alabilirsiniz sorun olmaz.

      Yanıtla
      • Merhabalar size bir sorum olacak ben suan 6 aylik hamileyim şuan rapor alsam 32.hafta da da dogum raporu alsam bu sure zarfında sigorta primimi iş yeri ödemeyecek ama çıkış da yapılmayacak analık parasi alabilirmiyim

        Yanıtla
  3. mrb lar eşim doğumdan önce 100 gün sigortalı olarak çalıştı şuan doğum iznin de doğum izni bittikten kaç gün sonra analık doğum parasını alacak

    Yanıtla
    • Merhaba. İlk rapor bittikten sonra işveren onay versin sgk 15 gün içinde ödeme yapar. Doğum sonrası rapor için de işveren bildirim yaptıkça sgk ödeme yapar parça parça.

      Yanıtla
  4. Merhaba mayıs sonu gibi doğum olacak, hesaplama şubat, mart ve nisan ayının brüt kazancı üstünden mi yapılır? Ve bu parayı ne zaman alabiliriz doğum izni bittikten sonra mı? Teşekkürler şimdiden

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet hesaplama dediğiniz ayların kazancı üzerinden yapılır. Doğum öncesi raporu ayrı ve sonrası raporu için ayrı ödeme yapılır.

      Yanıtla
  5. Merhaba esim kucuk butik isletiyor ocak 2019 itibari ile gecmis bagkur borcunu odedim mart 20 itibari ile 32 haftalık hamile olacak inşallah dogum parasi ne kadar aliriz. Doğum izni kullanirken bagkur primini biz mi yatiracagiz . 120 gun süreçte ayni sekilde bagkur primini bizmi odeyecegiz

    Yanıtla
  6. Merhaba, düzenli olarak bir iş yerinde iki yıl boyunca çalıştım. Fakat sözleşmem bittiği için işten çıkmak zorunda kaldım. İşim bittiği zaman 27 haftalık hamileydim. Çalışmanın süresini bildiğim için kendime başka bir iş buldum ve sigorta çıkışımın yapıldığı gün Yeni işimle sözleşme yapıtım ve SGK girişim aynı gün içerinde yapıldı. Yeni bir işe başlamam sorun oluşturur mu? Doğum yardımından faydalanabilir miyim?

    Yanıtla
  7. Merhabalar
    Kısmetse Mart ayı içerisinde Doğum yapacağım. Doğum tarihinden önceki bir yıl içinde (2018 Mart-2019 Mart) arası toplam 51 günlük SGK prim ödemem var. 8 Şubat itibariyle işe başladım doğumumda tahmini 22 Mart gibi olacak. SGK dan analık parası alabilecek miyim? Acil cevap yazarsanız sevinirim eğer olmayacaksa duruma göre işten bile çıkabilirim. İlginiz için şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer işveren doğum tarihinden önceki sürelere ait primleri bildirirse alabilirsiniz. Eksik bildirirse alamazsınız.

      Yanıtla
  8. Merhabalar son 6 aydır çalışmıyorum ancak son 1 yıla ait 120 günden daha fazla prim ödemem bulunmakta , Doğum 1 mayıs gibi olacak bu durumda analık ücreti alabilecek miyim ? Aldığım maaş 7300 tl idi , alacak isem topmada ne kadar alabileceğim ?

    Yanıtla
    • Merhaba. Doğum parası alabilmeniz için aktif çalışan olmanız gerekiyor. İş çıkışınız verildiği için 90 gün şartını sağlasanız da alamazsınız.

      Yanıtla
      • Peki Doğumun 15 Nisa’n gibi olması bekleniyor , şuan başka işe girip tekrar sigortamı başlatsam yararlanabilir miyim ? 15 Nisa’na kadar Yen’i iş yerinde 90 günü tamamlayamam eski iş yerimdeki primlerden faydalanabilir miyim?

        Yanıtla
        • Bir yıl içerisinde 90 gün olması önemli. Aynı işyerinde olmasa da olur. Yeniden girişinizin yapılması ve rapor süresi boyunca çıkışınızın verilmemesi halinde yardımdan yararlanabilirsiniz.

          Yanıtla
          • Rapor süresi boyunca dediğiniz 112 günlük Doğum izninden bahsediyorsunuz değil mi ? Ayrıca son işyerinde aylık gelirim 7300 tl idi Yen’i gireceğim yerde 6000 olması durumunda hangisine göre hesaplanacak

          • Evet 112 güblük süreçten bahsediyorum. Doğum tarihinden önceki son 3 aylık kazanca bakılır. Son 3 ayda kazanç yoksa en son bildirilen kazancın ortalamasına göre hesaplama yapılır.

          • Eğer öyle ise brüt kazancınız asgari ücret üzerinden bildiriliyordur. Günlük olarak alacağınız ödeme tutarı 45 lira olacaktır.

  9. Merhaba mayıs 2019 da doğum olucak inşallah. 32 haftada da gidip 37 haftaya kadar çalışabilir izni almayı düşünüyorum. 37 haftadan itibaren izne ayrılınca doğum sonrası iznim ne kadar oluyor tam olarak? Hastaneden doğum öncesi ve doğum sonrası için ayrı ayrı mı rapor almam gerekiyor yoksa hastanede sisteme otomatik hesaplanarak mı giriliyor ne zamana kadar izinli olduğum ? Mavi kartlı SSK lı çalışanım maaşım brüt 7300 TL alacağım doğum parası ne kadar olur? Cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Toplamda doğum izni her durumda 112 gün yani 16 haftadır. 32. haftada doktordan 37. haftaya kadar çalışabilir raporu almanız gerekiyor. Doğum sonrası izin ise tabi doğumuntam süresinde olduğunu varsayarsak 8+5 hafta olacaktır. Bunlar hastane tarafından sisteme girilir. Sistem otomatik hesaplar izni. 7300 TL brüt varsa yaklaşık 18200,00 TL analık ödemesi alabilirsiniz.

      Yanıtla
  10. Mrb lar analık iş görememezlik ücreti almamız için 90 günlük sigorta gününü doldurduktan sonra izlememiz gerekeni yol nedir gerekli işlemleri hastane ve işyeri muhasebesi yaparmı ve doğum öncesi doğum sonrası raporu izin raporumudur

    Yanıtla
    • Merhaba. 32.haftada doğum öncesi raporu ya da 37.haftaya kadar çalışabilir raporu almanız gerekir. Raporlar zaten hastane tarafından girilir. Rapor bitiminde işveren tarafından onaylanır ve Sgk gerekli kontrolleri yaparak ödemenizi yapar.

      Yanıtla
  11. MERHABALAR,
    29 HAFTALIK HAMİLEYİM.32.HAFTAMDA ÇALIŞABİLİR RAPORU ALIP 37.HAFTAMA, MARTIN 24 ÜNE KADAR ÇALIŞACAĞIM.DOĞUMUM 14 NİSAN OLARAK GÖZÜKÜYOR YANİ 40.HAFTAM O ZAMAN DOLUYOR.ŞİMDİ BENİM 2 Mİ YOKSA 3 AYIM MI 2019 DAN HESAPLANACAK.ASGARİ ÜCRETE ÇALIŞMAKTAYIM.

    Yanıtla
  12. merhaba şuanda 11+3 haftalık hamileyim ama iş verenim küçülme sebebiyle 31.01.2019 tarihinde işime son vericeğini beyan etti işe başlangıç tarihim 07.06,2018 tarihi doğum parasından yararlanabilirmiyim bunun için bir bilgi alabilirsem .

    Yanıtla
    • Zeynep HANIM merhaba.
      İşten çıkışınız olacağı için maalesef yararlanamazsınız. Yeni bir işyerine başlayarak 32. haftada doğum öncesi izne ayrılmanız halinde ödemeniz yapılabilecektir.

      Yanıtla
      • Peki benim dogum parasindan yararlanabilmem için 32. Haftdan once mi sigortam olmasi gerekir sonra mi

        Yanıtla
        • 32. haftadan önce olursanız doğum raporunun tamamı için ödeme alırsınız. Sonrasında olursanız geç olduğunuz süre kadar ödemeniz eksik ödenir.

          Yanıtla
  13. Merhaba suan 6 aylik hamileyim.13 eyllde hamile oldugumu ogrendikten 1.5 ay sonra dusuk tehlikemin oldgnu ogrendim.ekim 13den beri raporla iyilesneye calisiyorm.yil basinda yeni biraz toparlayup 20 gun calistim doktor 10 gun daha rapor verdi bu raporlar doguma kadar devam ederse toplu dogum parasi almamda sakinca cikartirmi

    Yanıtla
    • Merhaba. Doğum tarihinden önce en az 90 gün ssk olursa ve işveren çıkışınızı vermezse sorun olmaz. Ama şu var tek doktor en fazla 20 güne kadar rapor verebilir. Sonrasında SGK hastalıktan dolayı rapor parası ödemez. Heyet raporuna çevrilmesi gerekir.

      Yanıtla
  14. Merhaba eşim ücretli öğretmen olarak görev yapıyor okul 14 haziranda kapanacak yaklaşık olarak 28 haftalık hamile oluyor ve işten çıkaracaklar okul kapandığı için analık parası almaya hakkı varmıdır. Ya da analık parası alabilmesi için ne yapmamız gerekir?

    Yanıtla
    • Merhaba. Analık ödemesi için aktif çalışıyor olması gerekiyor. Ücretli öğretmenlik bittikten sonra bir yerde işe girsin. 4 hafta çalıştıktan sonra 32. haftada doğum öncesi rapor alsın. Bu şekilde doğum öncesi 8 ve doğum sonrası 8 haftalık ödeme alabilirsiniz. Tabi bu süreçte yeni girdiği işyerinin çıkış yapmaması gerekiyor.

      Yanıtla
  15. Merhaba 4 ocak 2019 da dogum yaptim 2018 de burut maasim 2400 liraydi ortalama ne kadar dogum parasi alabilirim

    Yanıtla
  16. Merhaba.son 3 aylık çalışma süremiz Doğum tarihinden önceki üç ay mı Doğum iznine ayrıldığımız tarihten önce üç ay mı baz alınıyor acaba

    Yanıtla
      • Demek istediğim son 3 aylık maaşımıza göre hesaplanan alacağımız SGK ödemesinde izne ayrıldığımız tarihten önceki üç aylık maaş mı Doğum yaptığımız tarihten önceki üç aylık maaş mı baz alınıyor

        Yanıtla
        • Demek istediğinizi anladım. Doğum tarihinden geriye doğru adınıza prim ödenen son 3 aylık kazanca göre yapılır. Örneğin doğum 2019 Nisan ayında oldu diyelim. 2019 Mart ve Şubat ayları eksik olsun. Bu durumda ocak ,aralık ve kasım prime esas kazancı ve gün sayısı esas alınır.

          Yanıtla
  17. Merhaba ben kendi dükkanımızda eşime yardım ediyorum ve Mayıs’ın ortasında Doğum yapıcam şimdi sigortamı başlatsam yani 90gün olunca Doğum parası alabiliyormuyum iş görememezlik raporu alınca

    Yanıtla
    • Merhaba. Direk SGK tarafından denetime tabi tutulursunuz. Ödeme yapılmaz ayrıca hakkınızda soruşturma açılır.

      Yanıtla
  18. Merhaba 01.10.2018 de işe başladım. Brüt asgari ücret 2029.50 tl idi 2019 15 Haziran da doğumum var Allah izin verirse 32. Hafta dolana kadar çalışacağım. Rapor aldığımda ne kadar doğum ücreti alabilirim?

    Yanıtla
    • Merhaba. Ödemeniz 2019 brüt üzerinden yani 2.558,00 TL üzerinden hesaplanır. 112 gün için alabileceğiniz sgk analık rapor parası ödemesi toplamda 6370 TL olacaktır.

      Yanıtla
    • 32. Haftada izne ayrıldığım süre zarfında raporlu olduğum zamanın parası bu alacağım 5bin küsür tl ye dahilmi olacak ayrımı alacağım?

      Yanıtla
      • Toplamda alacağınız ödeme bu tutar. Yani 32. haftadan başlayan doğum öncesi 8 ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere 16 haftalık yani 112 günlük ödeme tutarı.

        Yanıtla
  19. Merhaba asgari ucretli calisanim 32.haftam ocak ayında dolmasına rağmen rahatsizlandigim için aralık ayında yani 1aylik rapor aldim benim analık ödemem tahmini ne kadar olur

    Yanıtla
    • Merhaba. Yaklaşık 5050 TL analık rapor parası alırsınız.1 aylık rapor parası ödemeniz de yaklaşık 1000 TL olur.

      Yanıtla
  20. Merhaba hocam ben 2yıllık bir çalışanın 2019 Mart ta doğum um var Allah nasip ederse benim maaşım askari ücretin üstündeydi ne kadar doğum parası alırım acaba

    Yanıtla
    • Merhaba. Doğum tarihinden önceki son 3 aylık brüt kazanca göre hesap yapılacak. Hesaplama için bu gerekli.

      Yanıtla
  21. Merhaba hocam 01/11/2018 de SSK başlangıcım oldu şuan 28 hafta 4 günlük hamileyim Mart’ın 30 Doğum görünüyor ama sezeryan olduğu için tam net Doğum tarihimiz belli değil 2.029.50 SSK ücreti ben analık hakkından yararlanabiliyor muyum 37. Haftada çalışamaz raporu alsam fark ödeme alabiliyormuyuz acaba son sorumda 2019 a göre mi ödeme alacağım acaba

    Yanıtla
    • Merhaba. 90 günü tamamlamak adına sağlık durumunuzla ilgili bir sıkıntı yoksa 37. Haftaya kadar çalışın. Bu durumda kazancın bir kısmı 2019 asgari ücrete göre hesap edileceğinden alacağınız ödeme de artar. Doğum öncesi kullanmadığınız 5 haftalık izin doğum sonuna aktarılır. Ama 32.haftada çalışabilir raporu almayı unutmayın sakın.

      Yanıtla
  22. Merhaba ben 1 aralik 2018de ise basladim dogum tarihim martin ilk haftasi 90 pirim gunu doguma kadar olan suremi yoksa izne ayrildigimiz haftami gecerli

    Yanıtla
    • Merhaba. Doğumun olduğu tarihten önceki 1 yıl içinde adınıza en az 90 gün ssk bildirimi yapılmış olması gerekiyor.

      Yanıtla
  23. Merhabalar 7 yıldır şahıs firmasında çalışmaktayım son 3 ayda yatan ssk 2600 net maaş 1900 doğum iznime ocak 27 ayrılacam. Ne kadar doğum ödemesini alırım. Asgari ücretten yararlanrmyım yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla
    • Merhaba. Son 3 aylık kazanca bakılacağı için hesaplama brüt 2600 TL üzerinden yapılır. Ortalama 6400 TL ödeme alırsınız.

      Yanıtla
  24. merhaba eşim 3 yıldır bir firmada çalışıyor şuan 3. çocuğumuza hamile haziran ayında doğum olacak ne kadar yardim parası alabiliriz toplamda ve ne kadar yasal izin kullanabilir hücresiz izin kullanabilirmi buda yasal olarak hakkı varmi işveren çıkış verebilirmi bu yuzden

    Yanıtla
    • Merhaba hocam. Aslında tüm sorularınızın cevabı yazının içinde mevcut. 600 TL doğum yardımı alırsınız. Brüt maaşının 2/3’ü oranında günlük olarak analık rapor parası alır. Toplamda 112 gün için ödenir. İşveren bu sebeple çıkış veremez. Böyle bir hakkı yok. 6 aya kadar ücretsiz izin hakkı var analık izni bitiminden sonra.

      Yanıtla
  25. Merhabalar Hocam,
    Ben çalışan anneyim temmuz gibi doğumum olacak doğumdan kaç gün sonra analık ödemesi alınabiliyor?

    Yanıtla
    • Merhaba. Doğum öncesi ve sonrası olmak üzere ayrı ayrı ödeme yapabilir SGK. Doğum olduktan sonra işvereniniz doğum öncesi rapor için çalışmazlık girişi yapsın. Doğum sonrası rapor için de kısmi onay yapabilir. Bu şekilde ödemeniz parça parça yapılır. ödemeler işveren onay tarihinden itibaren ortalama 15 gün içinde ödenmekte.

      Yanıtla
  26. Merhaba eşim 20.10.2018 de sigortası başladı 31.12.2018de çıkış verildi be 01.012019 da tekrar başka bir işe başladı benim ve şuan 28 haftalık hamile nasıl bir yol izlemem gerekiyor rapor parası alabilmem için

    Yanıtla
    • Merhaba. 32. haftada doğum öncesi izni alması gerekir. Eğer 37. haftaya kadar çalışacaksa 32. haftada yine çalışabilir raporu alması gerekir. Yapılack başka bir şey yok. Rapor parası alabilir yani sorun olmaz.

      Yanıtla
  27. Merhaba. 2015 ağustosta başladım işe. Doğum temmuz sonu görünüyor.ama is yerinin yıkılma durumu var ve ansızın çıkarılabilirim. Her halukarda 120 gün doldurmuş oluyorum ama işten çıkarılmış olsam ,hemen başka bir yerde sigorta baslangicim olsa doğum parasından yararlanabiliyomuyum acaba, aynı is yerinde çalışıyor olmak sartmi

    Yanıtla
    • Merhaba. Aynı işyerinde olma şartı yok. Doğumun olduğu tarihten önceki 1 yıl içinde 90 gün varsa ve sigortalılığınız devam ederse ödenek almada sorun olmaz.

      Yanıtla
  28. merhaba bugün analık işgöremezlik raporu aldım son 3 aylık dönem içerisinde ödenen sgk brüt ücreti 2029.50 tl olarak görünüyor. ne kadar ödeme alabilirim sgkdan acaba ?

    Yanıtla
  29. merhaba iyi akşamlar şubatın sonunda doğumum bekleniyor ve ben 37. haftamda yanı şubatın ilk haftası izne ayrılacağım. peki benim alacağım analık parası 2018 üzerinden mi yoksa 2019 üzerinden mi hesaplanacak son 3 aya bakılarak demişsiniz ama benim son 3 ayımın maaşı hem 2018 hem de 2019 üzerinden yatacak.. beni detaylı bilgilendirirseniz sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Doğum tarihinden önceki son 3 aylık brüt kazanç toplamınızı ve son 3 aylık toplam gün sayınıza böleceksiniz. Çıkan sonucun 2/3 ü günlük rapor ödemesi olarak yapılacak size.

      Yanıtla
  30. Merhaba 5 şubat 15 subat tarihleri arasında doğum yapacağım.devlet hastanesinde asgari ücretle calismaktayim.suan maas bodromuzda net brüt ücret yazmiyo aylık ücret 2195.11 kuruş sgk pek tutarı 2324.11 krş aylık vergi matrahı 1975.49 krş elime geçen aldığım para 1762 .60 krş.maas bodrosunda yazan belirttigim tarihde dogum yapinca toplam analik rapor parasi odemesi ne kadar alirim.cevapiniz için şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Ortalama brüt kazancınızı 2300 TL olarak hesaplarsak yaklaşık olarak 5750 TL civarında ödeme alırsınız toplamda.

      Yanıtla
    • Merhaba. Hastane zaten sistemden giriş sağlıyor. Vermeseniz de olur aslında ama müsait olduğunuz bir zaman verin.

      Yanıtla
    • Merhaba. Bu sizinle işveren arasındaki anlaşmaya bağlı. Normalde süt izin süresi kanuni izin hakkınızdır ve maaş ödenmesi gerekir.

      Yanıtla
  31. Merhabalar.
    01.12.2018 tarihinde işe girdim . 2019 mayıs ayının sonunda tahminî doğum var 26 mayıs 2019 olarak geçiyor. Ama zorlu bir gebelik geçiriyorum. Doktorum son üç aya yakın süreçte evde zorunlu yatış vermesi gerektiğini söylüyor. Bu durumda annelik doğum parası vs diğer hangi haklardan faydalanabilirim. Evet şartlar doğrultusunda 90 ile 100 gün arası vir rakam pirimin dolmuş oluyor. Ondam sonraki doğum arafesini iş görememezlik raporu ile geçirince doğum sonrasını doğum iznine çıkabiliyor muyum ve hangi parasal haklara sahip oluyorum

    Yanıtla
    • Merhaba Yağmur Hanım.
      Eğer doğum tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde en az 90 günlük sigorta şartını sağlarsanız ve primleriniz asgariden ödeniyorsa SGK’dan yaklaşık 6300 TL analık ödemesi alırsınız. Tabi bunun için işverenin çıkışınızı vermemesi gerekli. Ayrıca SGK’dan bir defaya mahsus 175 TL civarında emzirme yardımı da alabilirsiniz. Bunun haricinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ödediği bir defaya mahsus doğum yardımını alırsınız. Birinci çocuğunuz ise 300, ikinci ise 400, üçüncü ve ya üzeri ise 600 TL alırsınız. Doğum sonrası analık izin hakkınız 8 haftadır. Doğum öncesinde kullanmadığınız izniniz de doğum sonrasına aktarılır. Analık izni bittikten sonra çocuğunuz 1 yaşına gelene kadar günde 1,5 saat süt izni hakkınız var. Ayrıca dilerseniz analık izninden sonra 6 ay ücretsiz izne ayrılma hakkınız da var.

      Yanıtla
  32. 2018 de doğum yaptım parayı 2019 da alıcam 2019 parasında mı? 2018 deki parayı mı alıcam? Accciiiillll

    Yanıtla
    • Merhaba. Hesaplama doğum tarihinden önceki son 3 aylık kazancınıza göre yapılacağından asgari ücret zammı alacağınız doğum parasını etkilemez.

      Yanıtla
  33. Merhaba. 4 yıllık çalışanın nisan ayında doğum yapacağım 32.haftada izne ayrılacağım. Asgari ücret arttığına göre tahmini ne kadar doğum parası alırım ve ne zaman ?

    Yanıtla
    • Merhaba. Hesaplamada doğum tarihinden önceki son 3 aylık brüt kazancınız önem arz ediyor. Asgari ücret üzerinden ortalama ödeme tutarınız 5500 TL civarında olacaktır.

      Yanıtla
  34. İyi akşamlar ben 37. Haftada dogum iznine ayrılacağım mayıs basıda dogum olacak benim hangi ay primlerşm gecerli olacak

    Yanıtla
    • Merhaba. Ödeme hesabında doğum tarihinden önceki son 3 aylık kazanç esas alınır. Hangi ay primlerim geçerli olacak sorusunu tam anlayamadım? Tam olarak ne kasdettiniz acaba?

      Yanıtla
  35. Merhabalar kolay gelsin benim bir sorum olacaktı eşim yılbaşında doğum yapacak ben yaklaşık iki aydır sigortasizim son bir yıldaki sigorta primini 180 gün eşimin de 94 gün ama ikimizde şuan sigortasiziz doğum vede süt parası alabilirsiniz birde eşim hamileyken kendi rızasıyla işten ayrıldı başka yardım alabilirmiyiz yani eşimden bende şuanda çalışmıyoruz ama son bir yılda ikikzinde ssk pirimimiz 90 günün uzerinde

    Yanıtla
    • Merhaba hocam. Eğer sizin ya da eşinizin doğum tarihinden önceki son 1 yıl içerisinde en az 120 günü varsa bir defaya mahsus sgk emzirme parası alırsınız. Analık ödemesi alamazsınız. Bir de doğum yardımı alırsınız.

      Yanıtla
    • Yaralandığınız teşviğe göre değişir. Şu an 5 puanlık indirimle 659 TL. Ama örneğin 4447/10. Madde kapsamında 345 TL. 2019 yılında asgari ücrete bağlı olarak sigorta primleri ortalama yüzde 25 civarında artış gösterir.

      Yanıtla
  36. Peki izma ayrildigimda 32.haftada sigortamı para ile ben mi ödüyorum yoksa izin boyunca olan o günleri sgk mi ödüyor?

    Yanıtla
    • Raporlu olduğunuz süre boyunca işveren sizi 01-istirahat kodu ile eksik bildirir. Bu süreçte prim ödemesi yapmazsınız. Zaten Sgk bu süreçte sizin prim ödemelerinizi yapmıyor.

      Yanıtla
  37. Merhaba ben 7.ayda doğum yapicam ama çalışmıyorum 3 ay sigorta ödeme yapsam yararlanabilirmiyim mesajınız ram gelmedi aydinlarabilirmisiniz?

    Yanıtla
    • Mesajınızı cevapladım ama yeniden cevaplayım. Doğum öncesi en az 90 gün olması gerekiyor. 32.haftada doğum öncesi raporu ve doğum sonrası raporları almanız gerekiyor. Ayrıca raporlu olduğunuz sürece de işten çıkışınızın verilmemesi gerekiyor.

      Yanıtla
  38. Merhaba benim doğumum temmuz2019
    Sgk çalışan olarak 3 ay sigortamı ödersem ücret alabilirmiyim 90 günlük sigorta yeterli mi başka ne olması gerekiyor aydiblatirmisiniz

    Yanıtla
    • Merhaba Sevtap hanım. Sgk Analık ödemesi alabilmeniz için doğum tarihinden önceki son 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta olması, 32.hafta doğum öncesi ve doğum sonrası raporları almanız gerekiyor. Ayrıca ödeme alabilmeniz için de iş çıkışınızın verilmemesi gerekiyor.

      Yanıtla
  39. Merhabalar , Mart 5 2019 da gibi doğum gözüküyor nasip olursa geriye dönük 1 yıla bakıldığında Nisan Mayıs Haziran da sigortamiz vardı . 32. Haftada tekrar sgkli olmak mı gerekiyor , yada 28. Hafta da mı tekrar SGK başlayıp 32 de bitirmesi gerekiyor . 1 aylık o haftalar aktif olmak yeterli mi ücreti haketmemiz icin

    Yanıtla
    • Merhaba. Analık ödemesi alabilmeniz için bir kaç şartı sağlamanız gerekiyor. 32.hafta doğum öncesi raporu almanız, doğum tarihinden önceki son 1 yıl içinde en az 90 gün olması ve raporlu olduğunuz süre boyunca aktif çalışan olmanız gerekiyor. Yani sigortaya girip çıkarsanız ödeme alamazsınız.

      Yanıtla
  40. Merhaba 9 Ocak 2019 dogum yapacagım tarıh gorunuyor . Homeofis çalışıyorum en son ne zaman (kaçıncı haftaya kadar, ya da kaç gün kala)kadar atabilirim rapor tarıhımı. 120 gun sigorta görünmesi gerekıyor dıye biliyorum bir gun dahi eksik olmayacak dimü

    Yanıtla
  41. MERHABA 25 ŞUBAT 2019 DA DOĞUMUM GÖZÜKÜYOR 25 ARALIKTA 32.HAFTAMDA DOĞUM İZNİME ÇIKICAM ANCAK ERKEN DOĞUM RİSKİM OLDUĞU İÇİN DOKTORUM ARALIK AYINDA ÇALIŞMAMAM GEREKTİĞİNİ VE RAPOR YAZACAGINI SÖYLEDİ BU DURUMDA DOKTORUMUN VERDİĞİ RAPOR ALACAĞIM ANALIK PARASINI ETKİLER Mİ? ALMAMA ENGEL OLUR MU YADA EKSİK ALMAMA BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM.

    Yanıtla
    • Merhaba. Alacağınız analık ödemesi için bir engel teşkil etmez. Doğum öncesi 32. hafta ve doğum sonrası izin ile birlikte toplamda 112 günlük ödeme alırsınız.

      Yanıtla
    • Ömer Bey merhaba. 17. 10.2018 ve 30.10.2019 tarihlerinde aktif olarak 1 yil.boyinca calistim. Isten ayrildigimda 30 ekimde 16 haftalik hamileydim. 3 ocaktan itibaren tekrar sigortam yatmaya basladi. Su an 30 haftalik gebeligim var. Bu durumda ben 32. Haftada calisamaz raporu alirsam aradaki kasim aralik ayı boş olacak. Nasil bir yol izlemem gerekiyor. Son 3 aydaki primler uzerinden hesaplaniyor gibi seyler duyuyorum kafam cok karısık.lutfen yardimci olurmusunuz?

      Yanıtla
      • Merhaba. Rapor aldığınız tarihten önceki son 3 aylık dönemde en az 90 gün varsa ödeme alırsınız. Ödeme hesaplaması son 3 ayda kazanç yoksa bildirilen günlerin ortalaması esas alınarak yapılır. Ödemede sıkıntı olmaz yani içiniz rahat olsun.

        Yanıtla
Yorum yapın