Doğum İzni Raporu & Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Doğum izni raporu sigortalı çalışan ya da memur anne ile 4b kapsamındaki kadın bağkurlunun doğum öncesi ve sonrası aldığı rapor olarak tanımlanabilir. Özellikle doğum öncesi rapor başlangıç tarihleri ile doğum sonrası işe dönme ya da işten ayrılma konularında bizlere çok fazla soru gelmekte. Biz de bu yazımızda çok sorulan bu soruları derledik. Doğum öncesi ve sonrası izinler, haklar ve diğer tüm işlemler hakkında sık sorulan sorular ve cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.  Siz de konu hakkında kafanıza takılanları yorum kısmından bize sorabilirsiniz.

Doğum izni raporu nasıl alınır?

Doğum izni için 32. hafta tamamlandıktan sonra kadın doğum uzmanına kimliğiniz ile başvurmanız yeterli olacaktır. Doktor uygun görürse ve 32. hafta tamamlandıysa doğum öncesi çalışamaz ya da 37. haftaya kadar çalışabilir raporunu düzenler. 

Doğum izni 32.hafta bitince mi başlar?

Kanunda doğum öncesi iznin başlama tarihi “doğumdan 8 hafta önce”  olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla doğum izninin başlaması için 32. haftanın tamamlanması gerekmektedir.

37. hafta çalışamaz raporu ne zaman alınır?

Kadın çalışanın kanunen 32. haftada doğum öncesi izne ayrılma ya da doktor raporu ile 37. haftaya kadar çalışma hakkı bulunmaktadır. Eğer doğum öncesi izne 32. haftada ayrılmayacaksanız 32. haftada doktorunuza başvurarak doğum öncesi çalışabilir raporu almanız gerekmektedir. Bu zaruridir.

37 haftada çalışamaz raporu alınmazsa ne olur?

Bunu geç yapmanız durumunda gecikilen süre doğum sonrası izin hakkından düşülür. 32. hafta çalışabilir raporu aldıktan sonra doktor 37. haftaya kadar çalışabilir raporunda izne ayrılacağınız tarih yazar. Bu raporlar elektronik istirahat uygulaması üzerinden düzenlenmekte ve düzenlendiğinde sistem üzerinden işverene de tebliğ edilmekte.

37.hafta iş göremezlik raporu örneği

37.hafta çalışamaz raporu örneği elektronik ortamda düzenlenir. E-İstirahat uygulaması üzerinden düzenlenmiş olan 32. haftadan 37. haftaya kadar çalışabilir rapor örneği aşağıda paylaşılmıştır.

37.hafta iş göremezlik raporu örneği

Doğum yapan kadın işsizlik maaşı alabilir mi?

İşsizlik ödeneği alınabilmesi için gerekli koşullar şunlardır;

  • 4a ssk kapsamında çalışıyor olmak,
  • İşveren tarafından çıkış verilmesi,
  • Son 3 senede en az 600 gün olması.

Eğer yukarıdaki şartlar sağlanıyorsa  doğum nedeniyle işten ayrılma durumunda işsizlik maaşı ödenir. Yoksa ödenmez. Doğumdan kaynaklı olarak sigortalı/sigortasız annelere ödenen tüm yardımlara  doğum parası ne kadar başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Doğum izni işsizlik maaşını nasıl etkiler?

Bildiğiniz üzere işsizlik maaşı için gerekli gün sayısı son 3 yıl içerisinde en az 600 gündür.  “01-İstirahat” ile 30 günden az bildirilen doğum izni süreleri ile geçici iş göremezlik süreleri tam olarak kabul edilir. Dolayısıyla doğum izni süresi işsizlik maaşını etkilemez.

Hamilelik nedeniyle işten ayrılma işsizlik maaşı ödenir mi?

İşten kendi isteği ile ayrılan sigortalılara işsizlik maaşı ödenmez. Hamile iken analık geçici iş göremezlik raporu alarak işten çıkmanız durumunda prim günü olarak şartları sağlasanız bile SGK doğum rapor parası ödenmez. Ancak hamile iken çıkış işveren tarafından verilirse, son 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigorta varsa bu durumda işsizlik maaşından yararlanma hakkınız olacaktır.

Doğum sonrası işten ayrılma işsizlik maaşı ödenir mi ?

Doğum izninden sonra işten ayrılma işsizlik maaşı konusu sık sorulan soruların arasında yer alır. Doğum sonrasında çıkışın işveren tarafından verilmesi ve son 3 senelik zaman içerisinde en az 600 gün sigorta primi olması halinde doğum izni sonrası işsizlik maaşı ödenir. Ancak çıkış işveren tarafından verilmezse ya da en az 600 gün yoksa bu durumda doğum izninden sonra işsizlik maaşından yararlanma hakkınız olmayacaktır.

Doğum izninde işten çıkarılma usüle uygun mudur ?

Kanuna göre doğum izninde ya da geçici iş göremezlik süresince işçinin işten çıkarılması kanuna uygun bir durum değildir. İşçi iş mahkemesine gitmesi durumunda davayı kazanacak ve mahkeme işe iadesine karar verecektir. Bununla alakalı birçok emsal karar bulunmaktadır.  Doğum izninden sonra işten çıkarılma için durum farklıdır. 4857 Sayılı Kanuna göre iş sözleşmesinin fesih nedenlerinden birisinin gerçekleşmesi halinde işten çıkış verilebilir. 

Ücretsiz izin işsizlik maaşını etkiler mi ?

Ücretsiz izin süreleri işsizlik maaşını etkiler. Son 3 yıllık gün hesabında ücretsiz izin alınan süreler, bu sürelerde prim ödenmediğinden hesaba dahil edilmez. Ücretsiz izin süreleri harici bildirim yapılan prim gün sayısı en az 600 gün ve üzeri olursa ve diğer gerekli şartlar da sağlanırsa işsizlik maaşı ödenebilir.

Öğretmen doğum izni hesaplaması nasıl yapılır ?

Öğretmenlerin doğum iznine ayrılma süreleri şu şekildedir;

  • Doğum öncesi 8 ve doğum sonrası 8 olacak şekilde toplamda 16 haftalık ücretli izin hakları vardır.
  • Bu sürelerde maaşları kesilmez ve tam olarak ödenir.
  • 32. haftadan 37. haftaya kadar doktor raporu ile çalışabilirler. Bunun için 32. haftada doktora başvurarak çalışabilir raporu alınması gerekmektedir.  Bu durumda doğum öncesi kullanılmayan 5 hafta doğum sonrasına aktarılır.
  • Öğretmenlerin yaz tatiline denk gelen doğum öncesi ve ya sonrası izin süreleri eğitim döneminde izin olarak kullanılamaz.
  • Web’te doğum iznine ayrılma tarihi hesaplama programları aracılığı ile tam olarak hangi tarihte ayrılmanız gerektiği hususunda hesaplamalar yapabilirsiniz.

Doğum izninde öğretmen maaş alır mı ?

Doğum izni süresi boyunca öğretmenlerin maaşları tam olarak ödenmektedir. Sözleşmeli öğretmenlerde de durum aynıdır. Ancak sözleşmelilerin sigorta kapsamı ssk olduğundan SGK tarafından da ödeme yapılabilmektedir. Bu durumda SGK tarafından yapılan ödemenin çekilerek öğretmen tarafından bağlı olduğu Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yatırılması gerekmektedir.

Doğum izni bittikten sonra rapor alınabilir mi ?

Doğum izni bittikten sonra geçici iş göremezlik raporu doktorun uygun görülmesi durumunda verilir.  Tek doktordan bir takvim yılı içerisinde en fazla 40 güne kadar rapor alınabilirken heyet raporu olması halinde bunda belirlenmiş bir üst sınır bulunmamaktadır. Doğum sonrasında iş göremezlik raporu aldıysanız ne kadar ödeme alabileceğinizi hesaplamak için rapor parası hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Doğum öncesi çalışamaz raporu onaylama

Doğum öncesi çalışamaz raporu onaylama işlemi işveren tarafından doğum olduktan ve doğum sonrası iş göremezlik raporu sisteme girildikten sonra onaylanabilir. Doğum olmadan ve doğum sonrası analık istirahat raporu sisteme girilmeden işveren çalışmazlık bildirimi yapamaz. 

Doğum izni öncesi rapor almak

Doğum izni devam ederken hastalıktan dolayı rapor alamazsınız. Ancak aktif çalışma sürelerinde ya da doğum sonrası analık izni bittikten sonra hastalıktan dolayı geçici iş göremezlik istirahat raporu alabilirsiniz. 

37 haftada çalışabilir raporu alınmazsa ne olur?

37.hafta doğum izni raporu geç alındığında geç alınan süre izin hakkından düşürülür ve doğum sonrasındaki ilave süreye aktarılmaz. Bu süreler aynı zamanda SGK analık ödemesi hesabında da dikkate alınmaz.

Çalışabilir raporu aldıktan sonra hastalık için rapor alınabiliyor mu?

Çalışabilir raporu alan kadın çalışan bu süre içerisinde hastalanırsa tabi ki hastalık için geçici iş göremezlik raporu alabilir. Bu süre içerisinde alınan rapor doğum öncesi ve sonrası izin haklarını etkilemez.

Doğum izni raporu ne zaman alınır?

Doğum izni raporu 32. haftada alınır. Kadın çalışan isterse 32. haftada doktora başvurarak 37. haftaya kadar çalışabilir ya da doğrudan 32. haftada izne ayrılabilir.

Doğum izni raporu nasıl bildirilir?

Doğum izni raporu bildirimi diğer bir adı ile çalışmadığına dair bildirim işveren tarafından SGK vizite uygulaması üzerinden bildirilir. Doğum öncesi rapor bitmeden ve doğum olmadan işveren vizite uygulaması üzerinden SGK doğum raporu girişi yapamaz.

Doğum iznine ayrılmak için ne gerekli?

Hamilelikte doğum iznine ayrılmak için gebeliğin 32. haftasında olmanız ve kadın doğum uzmanına başvurmanız gerekiyor. Bunun dışında bir belge ya da şart aranmaz.

Doğum izni ücreti kim öder?

Özel sektörde sigortalı olarak çalışanların doğum izni süresi boyunca şartlar sağlanıyorsa ödemelerini SGK yapar. Kamuda çalışanların maaşları doğum izni sürecinde Kendi kurumları tarafından ödenir.

2.5/5 - (2 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“Doğum İzni Raporu & Sık Sorulan Sorular ve Cevapları” üzerine 25 yorum
  1. merhaba e Nabız da Gebelik takibi 31 Haftada doktorun takibinde 30 haftada Ben doktorun takibine göre 32. haftada çalışamaz raporu alacağım aklıma takılan e-Nabızdaki gebelik takibim benim rapor aldığımda 33 hafta olacak peki bu benim raporumu etkiler mi Yoksa doktordan aldığım rapor geçerli olur mu

    Yanıtla
  2. Merhaba sigortalı çalışanım 32.haftadan önce heyet raporum var,32+0 da raporum bitiyor, 32+1 işbaşı tarihim oluyor,o gün çalışamaz raporu alabilir miyim?

    Yanıtla
  3. Merhaba sigortalı
    Çalışanım çalışabilir raporu aldım ancak sadece 34. Haftaya kadar çalışabilirim. Yinede 2 haftalık doğum öncesi sürem, doğum sonrası raporuma eklenir mi.

    Yanıtla
  4. merhabalar 32. haftamda çalışamaz raporu aldım. 4b sigortalıyım kendi iş yerim. Raporum e devlette görünüyor ek olarak bir işlem yapmam gerekiyor mu
    teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
  5. Merhaba ben ögretmenim yarın 32. Haftam olduğu içi çalışabilir raporu alıp okula vereceğim sorum şu tam 37. Haftama girdiğim gün mü okuldan ayrılacağım yoksa o haftanın başından itibaren mi?

    Yanıtla
  6. Merhaba ben ogretmenim ve 32. Haftam yaza denk geldi aile hekimligi rapora gerek yok demiş esime ve raporu almadık. Simdi 37.hafta icin rapor alabilir miyim calisamaz diye.

    Yanıtla
  7. Merhaba 32.haftada çalışır raporu aldım ancak 37. haftaya kadar başka rapor kullanırsam örneğin 3 gün rapor aldım diyelim bu doğum sonrası izinden mi düşüyor.

    Yanıtla
  8. Merhaba 32.haftada calisamaz raporu aldim 37.haftaya kadar rapor verdi.37den sonra zorunlu izinlisin dedi doktor..37.hafta 17 martta bitiyo..ama ben 17 martta dogum yapmiyorum 25 martta dogum yapacagim..is yeri o 8 gunluk fark icinde bi belge istiyo.bu dogrumu

    Yanıtla
        • 32. haftadan 37. haftaya kadar 5 haftalık çalışabilir raporu verebilir. 37. haftadan doğum öncesi raporu en fazla 40. haftaya kadar verebilir o da 3 hafta gibi bir süre olur. Sanırım en baştan haftanız yanlış hesaplanmış.

          Yanıtla
  9. Merhabalar 32. Haftalıkken çalışabilir raporu aldım 37. Haftada tekrar çalışamaz raporu almam gerekiyor mu sgk yı aradım oradaki çalisan gerekmiyor dedi ne yapmalıyım daha sonra ödeme konusunda sıkıntı çıkmaması icin

    Yanıtla
    • Merhaba. Doktor raporda doğum öncesi izin başlangıç tarihini falan yazıyor bildiğim kadarıyla. Bu nedenle yeni rapor almanıza gerek yok doğuma kadar. Doğum olunca doğum sonrası rapor girilecek.

      Yanıtla
  10. Merhaba,

    32 haftada çalışabilir raporu aldım 37 haftada süresi doluyor ama doktorumdan memnun değilim hastane değişikliği yaparsam rapor veya ödemeyi etkiler mi ?

    Yanıtla
  11. İyi günler hamileligimin 32.haftasinda çalışabilir rapuru aldım. 22 şubat a kadar raporum vardı. 24 şubat tarihinde (37 hafta 2 günlükken) çalışamaz raporu aldım. Çalıştığım kuruma verdim. Şimdi doğum yaptım ancak çalışamaz raporum görünmüyor. Hastaneden verilen belgenin çalışamaz raporu olmadigini söylüyorlar. Ne yapmalıyım? Nasıl durumu düzeltebilirim

    Yanıtla
Yorum yapın