SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı

SGK uzmanı soru sor sayfamız ile kafanıza takılan tüm soruların cevabını alabilirsiniz. Günümüzde doğru bilgiye erişim bir hayli zor olmaya başlamıştır. Sosyal Güvenlik mevzuatının geniş olması, değişkenlik göstermesi ve dolayısıyla sürekli güncelleniyor olması bir işlem hakkında tek doğruya ulaşmayı maalesef zorlaştırmakta. Biz de sayfamıza ekleyeceğimiz bu hizmet ile SGK konusunda yaşadığınız problemler ile ilgili doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlayacağız. Eğer siz de SGK sorularımı kime sorabilirim diyorsanız doğru yerdesiniz.

Peki SGK’ya soru sormak istiyorum nereye sorabilirim? Sorunuzu sormanız için sizden herhangi bir ücret istemiyoruz ve üyelik şartı da yok. Yapmanız gereken yazının sonundaki yorum bölümünden eposta adresinizi, adınızı soyadınızı ve sorunuzu yazarak bize göndermek. Sorunuz kısa süre içerisinde uzman ekibimiz tarafından cevaplanacak ve mail adresinize gönderilecektir. 

SGK soru sorma ( hangi soruları sorabilirim)

SGK soru sormak istiyorum bölümünden;

  • Emeklilik  işlemleri ve ne zaman emekli olabilirim ile ilgili sorularınızı,
  • Yurt dışı SGK borçlanma işlemleri
  • İşsizlik maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • Kıdem tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • İhbar tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu işveren işlemleri ile ilgili sorularınızı,
  • Genel Sağlık Sigortası ve yeşil kart ile ilgili sorularınızı,
  • Bakım parası ve engelli maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • 657 Sayılı Devlet memurları kanunu ile ilgili sorularınızı,
  • İsteğe bağlı sigorta ile ilgili sorularınızı,
  • Kısacası Sosyal Güvenlik ve Çalışma Mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
  • Sgk uzmanı soru sorduğunuzda sorunuzu en kısa sürede yanıtlayacaktır.

SGK uzmanına soru sor, nasıl sorabilirim ?

Yukarıda belirtilen konuların hepsi ve yazamadığımız özellikle Sosyal Güvenlik, yurtdışı borçlanma işlemleri, emeklilik şartları ve alınacak ortalama emekli maaşı, işveren teşvik ve bildirge işlemleri, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kısacası iş hukuku ve Sosyal Güvenlik Hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Sgk soru sorma hattı numarası kaç ?

Sgk soru sorma telefonu 170’tir. Telefon ile SGK uzmanlarına soru sormak istiyorsanız telefonunuzdan 170 numaralı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SGK soru cevap hattı arayabilirsiniz. Telefonda SGK ile ilgili soru sormak istiyorum dediğinizde sizi çağrı merkezinde ilgili kişiye aktarırlar.

SGK online soru sormak ( En çok sorulan sorular)

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sgk ile ilgili soru sormak için geliştirdiği online bir platform/uygulama bulunmamaktadır. Bu hususta sadece Alo-170 hattı üzerinden sgk telefonla soru sormak mümkündür. Geliştirilen sgk ile ilgili soru sorma uygulaması bulunmamaktadır. Bize çok sorulan bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.

SGK ile ilgili soruları nereye sorabilirim ?

SGK ya da emeklilik ile ilgili soru sormak için en doğru yerin sayfamız olduğunu söyleyebilirim. Uzmanlarımız tamamen ücretsiz olarak sizlere hizmet vermektedirler. Ömer Meriç SGKbilgisi sayfasını tamamen ücretsiz hizmet vermek adına kurmuş, Türkiye’nin açık ara en iyi SGK uzmanlarından birisidir. Bu nedenle Sgk ile ilgili kime soru sorabilirim sorusunun cevabı kesinlikle SGK Bilgisi olacaktır.

EYT ile ilgili soruları kime sorabilirim

SGK uzmanı soru sor ücretsiz form aracılığı ile sorunuzu içerik altındaki yorum kısmından gönderebilirsiniz. Bu kapsamda EYT ile ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabileceğiniz hakkında size net bir yol haritası oluşturabiliriz.

4.2/5 - (17 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı” üzerine 4.210 yorum
  1. Merhaba,

    SGK dökümüm şu şekilde:

    4A TESCİL BAŞLANGIÇ 10.09.1997
    HİZMETE BAŞLAMA TARİHİNİZ 01.12.2003
    PRİM ÖDEME GÜN SAYISI 6335
    YAŞINIZ 42 yıl, 3 ay, 17 gün
    SİGORTALILIK SÜRESİ 19 yıl, 3 ay, 4 gün

    “Tescil başlangıç tarihi” ile “Hizmete başlama tarihi” birbirinden farklı olduğu için, EYT kapsamına girip girmediğimi öğrenmek istiyorum.

    * EYT kapsamına giriyor muyum?
    * EYT kapsamına girmem için borçlanma mı yapmam gerekiyor?
    * Şu durumda 25 yılı doldurunca emekli olabiliyor muyum?

    Teşekkürler, iyi çalışmalar.

    Yanıtla
    • Merhabalar.
      1-10.09.1997 tarihinde prim ödenmediyse ya da ödenmiş olsa bile staj ya da çıraklık kapsamında giriş ise EYT kapsamında değilsiniz.
      2- 01.12.2003 girişe göre 7200 gün ve 60 yaş şartı ile emekli olursunuz.

      Yanıtla
  2. Merhaba ben 1975 doğumluyum 1996nın 10.ayında sigorta girişim var (743 gün) 2000 ila 2002 arası 18 ay askerlik yaptım 2003 1 Aralık itibariyle de kamuda çalışıyorum ben nezaman emekli olabilirim askerlik borçlanma bi faydsı olurmu

    Yanıtla
      • Tekrar merhaba Ömer bey geçen hafta e devlette emekliliğime kalan süre yi ve doldurmam gereken piriM gün sayısı yazıyordu şimdi ise ne yaş şartını nede doldurmam gereken prim gün sayısını yazıyo hitap ta daha önce 2031 yılında emekli olabileceğim yazıyorken şimdi sadece 2040 yılına kadar çalışabileceğim yazıyor acaba ben emekliliğe hak kazanmış mı oluyorum cevaplarsanız çok sevinirim SAYGILAR

        Yanıtla
  3. Merhaba Omer bey,

    Avustralya’da esim EYT den emekli olma sartlari karsiliyor.
    Burdaki konsolosluktan borclanma yapiliyor.
    Basvuru icin Yurt disindayiz, hic bir yerde nasil emekligi basvuru yapma konusunda yazi bulamiyoruz.
    Burdan herhangi bir devlet yardimi almiyoruz (bunun belgesi de var).
    Calismadigina evrak da var.
    E-devletten basvuru yapabilirmiyiz?
    Aciklarmisiniz lutfen. Cok tesekkurler.

    Yanıtla
    • Merhaba. E-devletten olmaz. Borçlanma başvurusu yapacaksanız borçlanma başvuru formu, Yurtdışı Borçlanma Beyan ve Taahhüt formu, SGK Gelir Aylık ve Ödenek Talep Belgesi doldurarak ekine de hizmet cetveli ekleyerek işlemi yapmanız gerekiyor.

      Yanıtla
  4. Merhaba:)2003 yili itibariyle sigortalilik suresi,prim gunu gibi sartlarin hepsini doldurmus olmama ragmen yaşimın dolmasini bekliyorum.Haziran 2023 de zaten yasim dolacakken simdi eyt cikti.Bekledigim ve zararda oldugum 10 yili bir sekilde tazmin etme durumum var mi,veya sartlari doldugu halde sadece yasini bu kadar uzun sure bekleyenlere yapilacak bir ayricalik var mi? Simdiden tesekkurler 🙂

    Yanıtla
  5. 1999-2003 yılları arasında İngilizce öğrenmek için İngiltere’de kurslara gittim. Bu süre boyunca hem okula hem de kursa gittim. 1 Ocak 1998 sigorta başlangıç tarihi. Şu an 5400 günüm var. 5900 gerekiyor. Yurt dışı borçlanması yapabilirmiyim?

    Yanıtla
  6. OMER BEY
    MERHABALAR, BENIM SORUM ESIM ICIN. KENDISI EYT LI FAKAT TOPLAM PRIM GUN SAYISI 2774 BIR COCUK BORCLANMASI ILE BERABER VE YURTDISINDA YASIYORUZ. EMEKLI OLABILMESI ICIN 2976 GUN GEREKLI CUNKU TOPLAM 5750 GUNDEN YENI KANUNA GORE EMEKLI OLABILIYOR. YANLIZ YURTDISI BORCLANMASI YAPARSAK 2976 GALIBA BAGKUR A GECIYOR. BU SEFERDE YASI 56 YA KADAR BEKLEMESI VE PRIM GUN SAYISI 2626 ODERSE 5400 DEN EMEKLI OLUYOR.
    BENIM SORUM, SU ANDA HANGI YOLU IZLERSEK SGK DAN YASI BEKLEMEDEN 5750 NASIL EMEKLI OLABILIR? BILIYORUM 2976 GUNU EKSIK.
    SGK DA HERHANGI BIR KISMI EMEKLILIK SOZ KONUSU MUDUR? GALIBA 3600 DEN YADA 4500 DEN KISMI EMEKLI LIK DE OLMUYOR YENI KANUNA GORE. VERECEGINIZ BILGILERE SIMDIDEN TESEKKURLER

    Yanıtla
    • Diger alternatif ise, Turkiyeye donus yapinca orada bir yerde ssk olarak calisarak (1717 gun) ve sonra o kalan 1259 gunu yurt disindan borclanabilir. Yani son 7 yil calisma gunlerden SSK 1260 gunden fazla oldugu icin ssk dan 5750 gunden emekli olabilir diye biliyorum.

      Yanıtla
      • Ahmet bey,
        Eşimin 2775 günü var ve yurtdışı borçlanması 830 gün yapalım ve toplam 3605 olacak. O Zana’n yaş 58 den 3600 OKS’mı emeklilik olur galiba.

        Yanıtla
        • Merhaba Erdu bey,
          ben uzman degilim ve Omer bey lutfen yanlis sa siz yanitlayin ama, EYT yasasında kısmi emeklilik konusuna yer verilmedi.

          Benim anladigim kadariyla sizin dediginiz dogrudur (830 gun borclanirsaniz bagkur a kayit olur ama, son 1260 gun ssk li oldugu icin, prim günü 3600’ün üzerinde SSK’lı kadınlar 58 de emekli olabilir.

          Yanıtla
  7. İyi günler 25.09 1981 doğumluyum okuluma devam etmedim 1996 yılından itibaren çalışmaya başladım yalnız calistigim işyeri kimliğimi istediği halde sigortami başlatmamış hatta numara bile almamış bunuda 2001 yılında askere gideceğim zaman öğrendim fakat malumunuz üzere o zaman sgk kurumu sadece büyükşehirlerde olduğu için kimse ilgilenmedi sonra askere gittim geldiğimde tekrar bu konuyla uğraştım fakat öğrendim ki çalıştığım adamın işyeri resmi değilmiş o yüzden hiç bişey ispatlayan adım sonra 2006 tarihinde resmi sigortalı olarak çalışmaya başladım askerliğimi borçlanarak anca 2001 tarihine cekebiliyorum eyt den nasıl faydalanabilirim o tarihte çalıştığım adam da öldü nasıl bir yol izlemeliyim

    Yanıtla
    • Merhaba. O tarihte ilgili işyerinde çalıştığınızı kanıtlayıcı belgeler varsa hizmet tespit davası açabilirsiniz. Başka yapılacak bir şey yok.

      Yanıtla
  8. Merhaba ismim levent 01.03.1975 doğumluyum. 03.03 1993 4a sigorta girişim var. 4200 gün hizmetim var bunun 400 gün askerlik borçlanması 2 ocak 2023 te yaptım yurtdışı borçlanma 13.12.2017 de hesaplama yaptırdım Suudi Arabistan 10 yıl şimdi ben eyt için kaç gün borçlanma yapmalıyım aktif olarak 2015 yılandan beridir aynı işyerinde sigortalı olarak çalışıyorum iyi çalışmalar dilerim saygılar

    Yanıtla
    • SSK kapsamında EYT ile emeklilik için 5675 gün gerekiyor size. Eğer 1260 günden az borçlanma kurtarıyorsa 1260 günden az borçlanma yaparak EYT kapsamında emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  9. Ömer Bey merhaba,
    Pandemi dönemi kısa çalışma sürecinde primlerimiz on beş ay boyunca yazmadı. Ocak ayında gazetelerde ve bazı youtube kanllarında pandemi dönemi yatmayan primlerin işveren tarafından yatırılabileceği hakkında kanunun resmi gazetede 13 Ocak 2023 tarihinde yayınlandığı ve yürütmeye ilişkin esasların daha sonra sgk tarafından yayınlanacağına dair haberler çıktı.

    KANUN
    SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU İLE
    BAZI KANUNLARDA VE 375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE
    KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
    Kanun No. 7431
    Kabul Tarihi: 12/1/2023
    MADDE 5- 5510 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

    Ancak geçen gün bu bizzat ilçe sgk kurumuna gidip bir konuyu sordum ve böyle bir şeyin olmadığını söylediler.

    İşin aslı nedir? kısaca bilgi verebilir misiniz?
    Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. O madde sanırım eksik günlerin tamamlanmasından ziyade hatalı olarak eksik bildiren işverenler için geçerli. Bu işverenlere kanunun yayınlanma tarihinden itibaren 3 ay süre ile cezasız ek bildirge verilmesi hakkı veriliyor ilgili madde ile.

      Yanıtla
  10. kolay gelsin Ömer bey ben 2925 tarım sigortaliyim e devletten eyt başvurumu yaparken benden işten ayrılış bildirgesi istiyor ne yapmayalım teşekkür ederim

    Yanıtla
  11. Merhabalar Ömer bey

    Torba yasa çıkacak diyorlar doğru mudur? Eger çıkarsa ben geçmişe yönelik bagkur ihyasından faydalanmak için borçlanma yapıcam ama şöyle bir durum var diyorlar bende 1375 açık gün gözüküyor ama bana 1170 gün yetiyor ve ben 1170 gün üzerinden borçlanma yapmak istiyorum lakin öyle bir imkan yok mecburen 1375 günün tamamını borçlanmam gerekiyor diyorlar bu doğru mudur? Dogruysa bunun mantığını anlamış değilim fazla günün bana bir faydası olmayacakken bize neden fazladan gün aldırıp fazla para ödettiriliyor saçma değil mi!..

    Yanıtla
    • Merhaba. Torba yasa gelecek ama içinde ihya affı olup olmayacağı net değil. İhyada kısmi borçlanma olmuyor ne yazık ki. Tamamını almanız gerekiyor.

      Yanıtla
  12. Öncelikle bir slmlar. Aynı üniversiteden mezun olmuşuz. Güzel bir rastlantı.Herkes ssk ve bağkur konusunda yoğunlaşıyor. Benim size sorum emekli sandığı ile alakalı.
    Ben 05.02.1970 doğumluyum.
    14,01.1997 de öğretmen olarak göreve başladım.
    2015 yılının haziran ayında istifa ettim.
    Bir daha da her hangi bir işte çalışmadım.
    6600 gün çalışmam gözüküyor. Gün eksiği ile emekli olabiliyorum. Bun usgk görevlileri söylemişti. Ancak o dönem için bana ifade edilen yaş konumdu. Bana 60 yaşda emekli olacağım söylenmişti.
    Son bir yıldır e devletten çalışma hayatıma bakıyorum eyt öncesi ve eyt sonrasında da bana emelilik için 56 yaşı gösteriyor.
    Bu kadar karmaşa arasında bir ısık tutarsanız sevinirim.
    Şimdi değişen bu yasa ile erken emekli olma imkanım var mı ?
    Tşkler. Çalışmalarınızda başarılar dilerim .

    Yanıtla
    • Merhabalar. Ben daha da karmaşıklaştırayım:). Sizin için 5400 günden yaş şartı 61. 60 değil. 61 yaşı tamamladığınızda emekli olursunuz. E-devlet normal emeklilik yaşınızı hesaplıyor. Siz 5400 günden emekli olacaksınız.

      Yanıtla
  13. Iyi aksamlar. Hocam emeklilik için tüm şartlarım uygun. 2017 yılında kendime ait işyerini kapattım. Mali musavirim maliyeden kapatmış ama ticaret sicilden kapattirmamis. Sonra ben başka işlerde sigortalı olarak çalıştım. Fakat 2019 da sigortalı isimden ayrıldım. Ama şimdi 1479-4/b-3 Şirket Ortağı e devletinde böyle bagkurlu gözüküyordu. Bu emekliliğime engelmidir. Mali musavirler kendiliğinden düşer diyor. Borç bir sürü olmuş. Lütfen ne yapmam gerektiği konusunda bana yardımcı olurmusunuz.

    Yanıtla
  14. 1978 doğumluyum 04/02/2000 SSK girişliyim Askeri borçlanma ile eyt kapsamına girdim. 3300 prim gün sayım var . 2006 ila 2012 yılları arasi vergi mükellefi oldum fakat hiç bağ kur primi ödemedim 01/10/2008 bağ kur borçlarim silinmiş görünüyor. Geçmişe dönük bağ kur primlerimi ihya edebilirmiyim? Saygilarim ile

    Yanıtla
    • Merhaba. Bağkur ihya edebilirsiniz. Ancak ihya ettiğinizde son 2520 gün içinde SSK mı 1260 günden fazla bağkur mu bunun hesabını iyi yapmanız gerek.

      Yanıtla
  15. Benim toplam hizmet sürem 7388 gün ise girişim 1996 .edevlet üzerinden emeklilik basvurusu yapmaya çalışıyorum bana elektronik veri tabanında gününüz yeterli değil mesajı veriyor. Benim Aralık ayında cikisim yapıldı üzerime şirket var .bundan dolayımi bana bu uyarıyı veriyor olabilir??

    Yanıtla
  16. 98 giriş ek 5 tarım sigortası 3723 gün eyt oluyormu emin misin? E devletten Başvuru yaptım henüz dönüş yok hafta sonu diye umarım hüsran olmaz

    Yanıtla
    • Eğer Son 2520 günün 1260 günü 2925 tarım ssk ise ve girişiniz de 08.09.1999 tarihinden önce ise emeklisiniz inşallah. Milyonlarca başvuru var. SGK başvurunuzu 2 günde nasıl sonuçlandırsın. Biraz beklemeniz lazım.

      Yanıtla
  17. Merhaba,

    27 Yıldır SGK lıyım, son 7 yıldır kendi firmamda Bağkurlu oldum.,
    Malum EYT çıktı, bağkurda hiç çalışmasaydım emekli olabiliyordum ancak şuan Bağkur için 3,5 sene daha prim ödemem gerekiyormuş. SGK dan emekli olmak için de son 7 yılın yarısı hesaba katıldığında 3,5yıl SGK lı olarak çalışmam gerekiyor.
    Süreler hemen hemen aynı, bu durumda emekli maaşı açısından değerlendirdiğimizde:
    1. SGK ya geçip ordan emekli olmak maaş açısından avantajlı olur mu? Maaş farkı var mıdır? (SGK primlerim hep yüksek seviyeden yattı)
    2. SGK veya Bağkur seçeneğinde primi minimum ödemem ile prim miktarını artırmam maaşı ne kadar etkiler. (Bağkur primlerini hep en düşükten ödedim)

    SGK
    4A TESCİL BAŞLANGIÇ 01.12.1989,
    PRİM ÖDEME GÜN SAYISI: 7726

    BAĞKUR
    4B TESCİL BAŞLANGIÇ 08.01.2016
    KALAN PRİM GÜN: 1274 GÜN

    Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba Erdem BEY. Eğer bağkurdan önce 7726 gün SSK varsa giriş tarihini yaklaşık olarak 1996’ya falan çekiyor. Bu durumda 3,5 yıl beklemeniz gerekmiyor. Toplamda 9000 günü tamamlamış görünüyorsunuz. 9000 günü tamamladıysanız emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz gecikmeden.

      Yanıtla
    • Merhaba, Tekrar baktım da toplam 7726 günüm varmış. Bu durumda maaş açısından SGK ya geçmem mi mantıklı Bağkurdan devam etmem mi?

      Yanıtla
  18. Ömer bey merhaba, sigorta girişim 1.7.1993 4a dan toplam 3183 günüm var 4b den 950 günüm var şimdilik. Son 7 yılda 4adan 690 gün primim var, 4bden ise 900 günüm var. Eytden emekli olabilmem için ne yapmam gerekiyor? Bilgi verir misiniz?

    Yanıtla
  19. Merhaba Ömer bey. Benim sigorta girişim 1993 . 4 a dan 3183 günüm var. 2018 yılında 4 b girişim var 959 gün. 2020 ve 2022 arası 4 a dan 480 günüm var. Size sorum şu. Eyt den emekli olmak için ne yapmam gerekiyor ve 4 b den borçlanma yapsam emekli olabilir miyim?

    Yanıtla
      • Teşekkür ederim cevap için. Peki Ömer bey ben şuan 4 b isteğe bağlı sigorta ödüyorum, 4 b yi iptal edip 4 a isteğe bağlı sigorta ödesem , 4 a dan 5675 günden emekli olabilir miyim?

        Yanıtla
          • Merhaba Ömer bey. Yani 4 b den isteğe bağlı prim ödemesine devam edersem , emeklilik şartları 4 a dan mı hesaplanır? Tekrardan çok teşekkürler…

          • 4b de ödeyebilirsiniz. Ancak daha önceki cevaplarda da dediğim gibi son 2520 gün içinde bağkurun 1260 günden fazla olmamasına dikkat etmeniz gerek.

          • Ömer bey merhaba inşallah iyisinizdir. Ömer bey 4b isteğe bağlıyı iptal edip 4a isteğe bağlıya geçmek istiyorum. 4a isteğe bağlı sigortaya geçmek için koşullar nelerdir? Bilgi için teşekkürler.

          • Merhabalar. Teşekkür ederim sizler nasılsınız? 4a isteğe bağlı sigorta ödenebilen tek kapsam Ek5 tarım sigortasıdır. Ek 5 tarım sigortası tarımda süresiz işlerde çalışanların tabi olduğu bir sigorta koludur. Her ne kadar öyle olsa da dışarıdan ssk ödemek isteyenlerin tercih ettiği bir sigorta kolu olduğunu söyleyebilirim.

  20. Merhaba emeklilik gelir aylık başvurusunda yabancı ülkelerde geçen hizmet süresi nedir. Borçlandıgım Türkiye’ye ödediğim gün sayısımı . Amerika’dan hala emekli değilim ve burada yaşıyorum banka seçimi ve adres Türkiye mi yazacağım. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  21. Sayın Ömer Meriç, 03,03,2023 tarihinde malum e devlet çöktü, Ben de acele ile ikametgahımın bulunduğu sgk ya giderek emeklilik müracaatında bulundum. Fakat sigortalı olarak son çalıştığım yer başka bir il de olduğu için tereddütte kalarak e devletten müracaatımı yineledim. Sgk dys evrak sisteminde iki başvuru görünüyor, bir tanesi ikametgahın bulunduğu diğeri ise son çalıştığım il sgk müdürlüğü. Ne yapmam gerekir. Mükerrer başvuruyu iptal nasıl ederim. Hangisi geçerlidir. Şimdiden teşekkürler ve başarılar dilerim. 1. başvuruda sms gelmedi, 2. başvuruda kayıt bilgisi ve sms geldi.

    Yanıtla
  22. Slm ömer hocam 17.08.1996 sgk girişim var 1400 gün yattı 2007 yılında tarım sigortasına girdim geçen sene yılı yatırma diye 4 ay askerlik borçlanması yaptım ve 3740 günle yaşı beklemek için durdurduk gss sigortası yatırmaya başladım,2925 den bütün bahsetdiğiniz şartlar uyuyor e-devletten girince gelir vergi bölümden yaşlılık aylıgı nı ve 4-A sigorta kolunu seçiyorum işden çıkışınız verilmemiş iş yerinizle görüşün diye bi yazı çıkıyor bunu nasıl çözeriz.

    Yanıtla
  23. merhaba Ömer bey 2002’nin ikinci ayında bağkur başlangıcım var 2009da sskam var 4100 gün askerliği yaptırdığım takdirde eytden yararlanabilirmiyim

    Yanıtla
  24. Ömer bey merhabalar SGK müdürlükleri emekli olur yazısı bugünden itibaren vermeyeceklerini açıklamışlar internetten böyle bir şey var mı ? Ben iş verenden hakkımı nasıl alacağım emekli olur yazısı vermeden böyle saçmalık olur mu 1 günde SGK pes etti. Konu hakkında aydınlatırsanız çok sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Vermemekten ziyade yoğunluktan gecikebileceğini açıkladı SGK. Bunun yerine işveren hizmet dökümünüze bakıp kendisi kanaat getirecek emekli olabileceğinize. Açıklama o şekilde yani.

      Yanıtla
  25. merhaba
    prim günümü tamamladım ama günüm 13 ay daha var .Şu an işyerimde 6 yıldır çalışmaktayım. Kıdem tzminatımı alıp bu 13 ayı çalışmadan bekleyebilirmiyim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının ikisini de tamamladıysanız SGK’dan tazminat yazısı alarak ayrılabilir ve emekli olabileceğiniz tarihe kadar bekleyebilirsiniz.

      Yanıtla
  26. İyi günler bu siteyi gösteren Allaha şükürler olsun. Hocam Eşim 1996 ssk girişli. İstanbuldan 2003 yılında köye dönünce Tarım SSK 2925 ye kayıt oldu 2021 de 3600 prim gününü doldurdu yaş bekliyordu .Tarım ssk 2925 kapsamında eyt den emeklilik hakkı varmı teşekkür ederiz.

    Yanıtla
  27. Babamın 1996 girişi var 2005 te tarım SSK ya girdi. 3730 günü var. Emekli olabiliyor mu ve e devlet üzerinden başvurabiliyor mu? Başvurmayı denedik teknik aksaklık var dedi

    Yanıtla
  28. merhaba Ömer Bey 2925 tarım sigortaliyim sgk girisim 1999 öncesi eksik prim günüm var eytden yararlanabilirmiyim teşekkür ederim

    Yanıtla
  29. 1.1.1999 2925 tarım sigortaliyim 3600 günü doldurdum eyt resmi gazetede yayinlandi ben yararlanabiliyormuyum Ömer bey

    Yanıtla
  30. Merhaba Ömer Bey,
    Geçen gün de sormuştum ama galiba iletilmedi.Öncelikle ilgi ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
    Abimizin 1983 yılı öncesi 1290 ssk prim gün sayısı mevcut ve 65 yaşını doldurmuş durumda.
    Emekli olmak istemiyor,dolayısıyla primlerinin iade edilmesini talep ediyor.
    Başvuru yapılması halinde iade alabilir mi?
    Talep edilen bedel primlerin ödendiği zamanki tutardan mı yoksa güncel tutar üzerinden mi hesaplanır?

    Yanıtla
  31. Ben sorumun cevabini hicbiryerde bulamadım. Bakalım siz bana yardımcı olabilecek misiniz?
    Sigorta girişim 01/07/1997
    Doğum tarihim 06/05/1980
    Çalışma hayatimda 4401 gün prim görünüyor SSK+bağkur
    2005-2014 yılları arasında 3200 gün maden yeraltı primim var. Askerliğimi yedek subay olarak yaptım. 1 sene cezaevinde kaldım.
    Soru eyt çıkarsa ne zaman emekli olabilirim. Eksik prim günüm varsa cezaevinde çalıştığım süre borclanilabilir mi? Askerliktede fhz var mı?

    Yanıtla
    • Merhaba. Toplamda 5900 günü tamamlamanız gerek EYT kapsamında emeklilik için. Fiili hizmet zammı olup olmadığını hizmet dökümünüzde görebilirsiniz. Cezaevindeki süreler borçlanılamaz.

      Yanıtla
  32. Saygılar hocam. 97 tescil tarihim .97 yılından 50 günlük primim var. 2005 yılından itibarende 2925 liyim.3300 prim gün sayım var. 25 yıl sigortalılık sürem önümüzdeki ağustos ayında doluyor. Sizce sonuç??

    Yanıtla
  33. Merhaba, 1990 4A girisliyim. 1600 4a, sonrasi 4b olarak 4000 gun primim var. EYT den yararlanabiliyor muyum?

    Yanıtla
  34. Merhaba, 08.1990 Hizmet baslangicim 4A olarak 2011 e kadar 1600 gun, sonra 4B olarak 4000 primim var. EYT den yararlanabiliyor muyum? Yoksa 58 yasina kadar beklemem mi gerekiyor. Su anda yurtdisindayim ama GSS odemeli olarak calisiyorum. EYT den yararlanamiyorsam en uygunu benim icin nedir? Istege bagli olarak odemelere devem edeyim mi? Ya da yurtdisi islemi yapayim mi?

    Yanıtla
  35. Merhaba. Sigorta girişim 1993. Sgk ve Bağkur toplam primim 3511. Size sorum; Bağ-Kur’dan emekli olmam için 9.000 gün prim istiyor, ben borçlanma yapmak istiyorum, borçlanmada SSK ve Bağkur primleri birleştiriliyor mu? İlginiz için teşekkür ederim.

    Yanıtla
  36. Merhabalar. 1979 doğumluyum. 26.05.1997 tarihinde sigorta girişim var (SSK) ve daha sonra devlet üniversitesinde asistanlık yaptım. 2005-2011 yılları arası doktora eğitimi ve doktora sonrası araştırma için Avusturya’da çalıştım. Sonrasında Türkiye’ye dönerek 2011-2022 arası özel üniversitede devam ettim. Şu anda E-devlet sisteminde 4A+4C toplam 4935 günüm var. EYT hakkı için borçlanma yapabiliyor muyum? Kaç gün için ne kadar ödemem gerekir? Borçlama için ne gibi belgeler istenencek? Bu belgeler nereden temin edilebilir? Teşekkürler.

    Yanıtla
      • Merhaba, evet devlet üniversitesinde de 3 yıl çalışmam var ama özel üniversiteden ayrıldım en son 2022’de. Şu anki sigorta kapsamım 4A tesciline göre

        Yanıtla
          • Cevap için teşekkürler. Yurtdışında geçirdiğim süre için (yaklaşık 6 yıl) nasıl bir borçlanma yapabilirim?

  37. Merhaba, 1997 Nisan ayı ilk sigorta girişim… Son 2 senedir % 42 engelli olarak emekli maaşı almaktayım ve raporum 3 senelik idi, tekrar rapor almak ile uğraşmak yerine engelli durumunu iptal edip normal emekli olabilir miyim… Şimdiden teşekkürler…

    Yanıtla
  38. Merhaba.Normal şartlar altında 54 yaş ,2023 18 mayıs tarihinde emekli oluyordum.9000 üzerinde prim günüm var.Ancak eyt çıktı ve bu tarihten yaklaşık 2 ay önce emekli olabilirim ancak eyt ile emekli olduğum takdirde alacağım maaş ,eski sistem mayıs ayında emekli olduğum tarihte alacağım maaştan dahamı düşük olur?Yani eski sistem mayısta emekli olsam daha fazla emekli maaşım olurmu?Mayısı beklemelimiyim?Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Hayır emekli maaşında bir düşüş olmayacak EYT’de. Aynı maaşı alacaksınız. Şimdi olsanız da Mayıs’ta olsanız da değişen bir şey olmayacak.

      Yanıtla
  39. Merhabalar. Bügün eyt yasalaştı.Deteylar yazınızı okudum.Ben de bir eyt liyim.Yine de size bu eyt ile ilgili şartlar netleştiği için sorayım dedim. 04.06.1974 doğumluyum.İlk olarak SGK girişim 10. MAYIS.1999 tarihinden itibaren 30 KASIM.1999 a kadar ssk 4A Hizmetidir. 05 EYLÜL 2000 den itibaren devlet memuru oldum.Günümüzde de devlet memuru olarak devam ediyorum. Askerliğim 25 kasim 1997 den 25.MAYIS 1999 a kadar 18 ay(540 gün) er olarak dır.Askerlık hizmetimin tamamını 540 gün olarak borçlandım.ödedim. BEN EYT Lİ MİYİM. ŞU AN 8827 GÜN PİRİMİM ÖDENMİŞ OLARAK GÖRÜNÜYOR. İLERLEYEN GÜNLERDE PİRİMİM 9000 GÜNE TAMAMLANDIĞINDA EYT Lİ OLARAK EMEKLİ OLABİLİR MİYİM.SAYGILAR.

    Yanıtla
  40. İyi geceler
    Türkiye de 9000 e yakın prim günümü tamamlayıp istifa edip Almanya’ya geldim . İki yıldır burada sigortalı çalışmaktayım.
    E devletten emeklilik başvuru uygulamasına baktım yurtdışında aktif çalışıyormusunuz ve kurum sorusu geliyor .
    Aktif çakışıyor olmak engel teşkil eder mi ? Türkiye de ki gibi işi bırakıp tekrar mı başlanmalı . Kaldı ki emekli olunca burada sadece minijob yapılır gibi videolar izledim iyice kafam karıştı . Bilen bilgisini paylaşırsa sevinirim çok teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Aktif çalışıyor olmak Türkiye’de emekli maaşı almaya engel bir durum. Burada beyana göre işlem yapılıyor. Ancak SGK Türkiye’den aylık aldığınız dönemde yurtdışı çalışması tespit ederse aylığınızı keser.

      Yanıtla
  41. Merhaba Omer Bey,
    Oncelikle sabirla bu kadar kisinin sorunlarina cevap vermenize hayran kaldigimi belirtmek isterim…
    1977 dogumluyum, kadinim. Benim ilk sigorta girisim 4/a SSK 08.03.2002 tarihinde. Buradan 973 prim gunum var.
    Daha sonra 15.09.2006 tarihinde devlet memuru olarak atandim. Gecen yil esimin isi dolayisiyla yurt disina tasindim ve 1 yillik ucretsiz izin aldim. 15 Mart 2023 itibariyle ucretsiz iznim bitiyor ve istifa etmek zorunda kalacagim. Memuriyette bu gune kadar 5460 gunum var. Mart 2007 ve Agustos 2008 dogumlu 2 cocugum var, dogumlardan sonra calistim. Dogum borclanmasi hakkimi sadece ilk cocugumun dogumudan sonra kullandigim 3 aylik ucretsiz icin kullanabilirim sanirim degil mi?
    Emekli olabilmek icin asagi yukari ne kadar prim odemem gerekecek acaba bir bilgi verebilir misiniz? Nasil bir emeklilik plani onerirsiniz?
    Kanunlar o kadar karmasik ki istifa ederken yanlis bir sey yapip haklarimi kaybetmekten korkuyorum acikcasi…
    Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim..Calismalarinizda kolayliklar diliyorum.

    Yanıtla
    • Merhaba. Teşekkür ederim:).
      Emekli sandığı kapsamında iki tür emeklilik var. Birisi 9000 günden normal emeklilik bir diğeri ise 5400 günden kısmi emeklilik. 9000 güne baya uzaksınız bu nedenle borçlanma da yapmanıza gerek yok. Toplamda 5400 günü tamamladığınız için kısmi emeklilik nedeni ile istifa dilekçenizi verebilir ve işten ayrılabilirsiniz. Bu şekilde 61 yaşı tamamladığınızda 5400 günden aylık alırsınız ve ayrıca çalıştığınız sürelere ait ikramiye ödemeleriniz de yapılır.

      Yanıtla
  42. Iyi günler,

    Su an yurtdisinda serbest meslek olarak calisiyorum.1995-2000 arasi yurtdisi borclanmasi yaptim ama ödemesini henüz yapmadim.2000-2018 yillari Türkiye’de ödenmis bagkur primgün sayim 5014 gün.2021 den beri mavikartiliyim.Emekli olabilmek icin kacgün prim ödemem gerekir?Son cikisim SSK´dan.Bildigim kadari ile 1261 günden daha az gün borclanirsam SSK´dan emeklilik icin basvuru yapip eyt´den faydalanabilirmiyim?

    Yanıtla
  43. Merhaba 01/08/1999 yılında fabrikada SSk ile çalışmaya başladım. 22/09/1999 yılında ayrıldım. 52 günlük SSK günüm var. 04/09/2006 yılında 4/B kapsamında sözleşmeli öğretmenlik yaptım. 21/12/2006 yılında kadroya geçerek 4/C emekli sandığına tabi oldum. Aralıksız bugüne kadar kadrolu öğretmen olarak çalışıyorum. EYT kapsamına giriyor muyum? Ne zaman emekli olabilirim?

    Yanıtla
  44. Selamlar,

    Yurtdisinda yerlesik durumdayim, EYT’den faydalanabiliyorum. Baglanacak emekli maasi acisindan, ikametimin Turkiye’de veya yurtdisinda olmasi bir fark yaratacak midir? Bu arada Kanada’da calisiyorum.

    Yanıtla
    • Merhaba. İkamet fark etmez. Ancak çalışmama şartı arıyor SGK. Kanada için nasıl bir uygulama var bilmiyorum açıkçası. Ancak ikamete değil oradaki sigortalılık durumuna bakılır.

      Yanıtla
  45. selam benim giriş 1999.6.ayı bağkurdan 1400gün. sonra 2925 sigorta kolundan 2800 günüm var emekli olabilir miyim saygılar

    Yanıtla
  46. İsmim Mehmet 01.03.1982 doğumluyum ilk defa sigortalı olarak işe 15.08.1998 tarihinde başladım ve aralıklarla sgk lı olarak çalıştım 15.05.2011 tarihinde memur olarak göreve başladım toplamda 6.750 gün hizmet sürem bulunmaktadır
    1.Sorum : Yeni çıkan EYT yasasından faydalanabilirmiyim.
    2.Sorum : Ne zaman emekli olabilirim.
    3.Sorum : Sigortalı ilk defa işe girişim 18 yaşından küçük olduğu için EYT den faydalabilirmiyim

    Yanıtla
      • Merhaba ben İlker Gür. Benim sigorta girişim 1.7.1993. 4 a dan 2643 günüm var. 4 b den 869 günüm var yurtdışı borçlanmasından(yabancı bayrak gemide çalıştığım için). Size sorum şu; eksik kalan prim günlerimi yapılandırıp ödesem 4 a dan mı 4 b den mi emekli olurum ve 5675 günden mi 9.000 günden mi emekli olurum. Cevap için çok teşekkür ederim.

        Yanıtla
        • Merhaba. Size SSK kapsamında emeklilik için 5675 gün gerekiyor. Borçlanma bağkurdan yapılır. Bu durumda son 7 yıl içindeki 3,5 yıl şartına bakmanız ve durumunuzu buna göre değerlendirmeniz gerekir.

          Yanıtla
  47. Merhaba , 12.11.1972 doğumluyum 15.07.1993 4A sigorta girişliyim.
    1996 – 1997 yılın da uzun dönem askerlik hizmetim mevcut.
    2000 öncesi 750 gün ( gösterge 9475 – aylık bağlanma oranı 75.00 )
    2000- 2008/10 – 2614 gün ( ortalama yıllık kazanç 32.050.80 bağlanma oranı 2 – 57.00 )
    2008/10 ve sonrası ve halen devam eden 4.551 gün ( ortalama yıllık kazanç 13.442.10 – bağlanma oranı 3 – 44.64 )
    Sorum şu; EYT başvurusu öncesi acaba askerlik borçlanmasını en yüksek limitten borçlanırsam hak edeceğim emekli maaşın da bir artış alabilir miyim.
    Teşekkürler

    Yanıtla
  48. kamu kurumunda çalışan bir kişi eyt kapsamında emekli olup tekrar aynı işine dönüş yapabilirmi

    Yanıtla
  49. Merhabalar ,
    Emekli olmak için tüm sartları sagladım.Eyt yasalaşmadan e-devletten emeklilik başvurusunda bulundum kaydımın alındığına dair cep tel. mesaj geldi. Resmi gazetede yayınlanınca tekrar mı başvurmalıyım yoksa beklemelimiyim .
    Önceki başvurum iptal mi olur hak kaybım olur mu.
    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Ne zaman başvurdunuz? Aceleniz neydi:)? Devam eden bir başvuru varken sistem yeni bir başvuru kaydını alır mı bilmiyorum. Yasa resmi gazetede yayımlanınca tekrar başvurmayı deneyin.

      Yanıtla
Yorum yapın