SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı

SGK uzmanı soru sor sayfamız ile kafanıza takılan tüm soruların cevabını alabilirsiniz. Günümüzde doğru bilgiye erişim bir hayli zor olmaya başlamıştır. Sosyal Güvenlik mevzuatının geniş olması, değişkenlik göstermesi ve dolayısıyla sürekli güncelleniyor olması bir işlem hakkında tek doğruya ulaşmayı maalesef zorlaştırmakta. Biz de sayfamıza ekleyeceğimiz bu hizmet ile SGK konusunda yaşadığınız problemler ile ilgili doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlayacağız. Eğer siz de SGK sorularımı kime sorabilirim diyorsanız doğru yerdesiniz.

Peki SGK’ya soru sormak istiyorum nereye sorabilirim? Sorunuzu sormanız için sizden herhangi bir ücret istemiyoruz ve üyelik şartı da yok. Yapmanız gereken yazının sonundaki yorum bölümünden eposta adresinizi, adınızı soyadınızı ve sorunuzu yazarak bize göndermek. Sorunuz kısa süre içerisinde uzman ekibimiz tarafından cevaplanacak ve mail adresinize gönderilecektir. 

SGK soru sorma ( hangi soruları sorabilirim)

SGK soru sormak istiyorum bölümünden;

  • Emeklilik  işlemleri ve ne zaman emekli olabilirim ile ilgili sorularınızı,
  • Yurt dışı SGK borçlanma işlemleri
  • İşsizlik maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • Kıdem tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • İhbar tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu işveren işlemleri ile ilgili sorularınızı,
  • Genel Sağlık Sigortası ve yeşil kart ile ilgili sorularınızı,
  • Bakım parası ve engelli maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • 657 Sayılı Devlet memurları kanunu ile ilgili sorularınızı,
  • İsteğe bağlı sigorta ile ilgili sorularınızı,
  • Kısacası Sosyal Güvenlik ve Çalışma Mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
  • Sgk uzmanı soru sorduğunuzda sorunuzu en kısa sürede yanıtlayacaktır.

SGK uzmanına soru sor, nasıl sorabilirim ?

Yukarıda belirtilen konuların hepsi ve yazamadığımız özellikle Sosyal Güvenlik, yurtdışı borçlanma işlemleri, emeklilik şartları ve alınacak ortalama emekli maaşı, işveren teşvik ve bildirge işlemleri, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kısacası iş hukuku ve Sosyal Güvenlik Hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Sgk soru sorma hattı numarası kaç ?

Sgk soru sorma telefonu 170’tir. Telefon ile SGK uzmanlarına soru sormak istiyorsanız telefonunuzdan 170 numaralı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SGK soru cevap hattı arayabilirsiniz. Telefonda SGK ile ilgili soru sormak istiyorum dediğinizde sizi çağrı merkezinde ilgili kişiye aktarırlar.

SGK online soru sormak ( En çok sorulan sorular)

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sgk ile ilgili soru sormak için geliştirdiği online bir platform/uygulama bulunmamaktadır. Bu hususta sadece Alo-170 hattı üzerinden sgk telefonla soru sormak mümkündür. Geliştirilen sgk ile ilgili soru sorma uygulaması bulunmamaktadır. Bize çok sorulan bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.

SGK ile ilgili soruları nereye sorabilirim ?

SGK ya da emeklilik ile ilgili soru sormak için en doğru yerin sayfamız olduğunu söyleyebilirim. Uzmanlarımız tamamen ücretsiz olarak sizlere hizmet vermektedirler. Ömer Meriç SGKbilgisi sayfasını tamamen ücretsiz hizmet vermek adına kurmuş, Türkiye’nin açık ara en iyi SGK uzmanlarından birisidir. Bu nedenle Sgk ile ilgili kime soru sorabilirim sorusunun cevabı kesinlikle SGK Bilgisi olacaktır.

EYT ile ilgili soruları kime sorabilirim

SGK uzmanı soru sor ücretsiz form aracılığı ile sorunuzu içerik altındaki yorum kısmından gönderebilirsiniz. Bu kapsamda EYT ile ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabileceğiniz hakkında size net bir yol haritası oluşturabiliriz.

4.2/5 - (17 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı” üzerine 4.208 yorum
  1. Merhaba başlangıç 10.03. 1999
    99da sadece 6 gün sigortam yatti 2000yilinda askerden gelince bir fiil yatti su an 5380 sigortam 1070 günde bagkurum var sigortayaysa devam su an eyt den nasil yararlanırım bilgi verirseniz sevinirim

    Yanıtla
    • Merhaba. Belirttiğiniz hizmet bilgilerine göre son 7 yıl içinde SSK hizmeti 3,5 yıldan fazla. Bu süreçten sonra ssk kapsamında devam etmenizi, varsa bağkur borçlarınızı ödemenizi ve toplam prim gün sayınızı 5975 güne tamamlamanızı öneririm. Bu şekilde EYT kapsamında emekli olursunuz 5975 gün ve 25 yıllık sigorta süresi şartı ile.

      Yanıtla
  2. Ömer bey kolay gelsin size 2 sorum olacak yardımcı olursanız çok sevinirim.
    1.Ben 1998 sgk girişliyim 5950 günüm var, normalde EYT ile 5975 günde emekli olacağım şuan halen çalışıyorum Şubat 2023 ayı prim günüm ile 5978 günüm olacak yani tamamlamış olacağım aklıma takılan konu şu EYT 1 hafta içinde sanırım resmi gazetede yayınlanmış olur demişlerdi. Ama benim şubat ayı primim 26 marttan sonra aktif oluyor sanırım ben şubat ayı primimde gözükmesi için mart 26 beklemem mi gerekiyor.?
    2.Emekli başvurusu yapmadan önce mi iş yerinden çıkışımı yaptırmam gerekir. önce sgk dan emekli olur yazısı alıp işverene verdikten sonra işveren çıkışını yapacak diyorlar tazminatım yanmasın diye emekilik için ilk önce hangi işlemleri yapmam gerekir acaba şimdiden teşekkürer.

    Yanıtla
  3. 1991 SSK girişim var 100 gün 2007’de tarım sigortasına giriş yaptım 11 sene yatırdım ve Durdurdum SSK’dan 4 sene daha çalıştım 3800 günüm var emekli olabilir miyim

    Yanıtla
  4. Merhaba doğum borçlanması dahil 5000 iş günümü tamamladım lakin kademeye girdim 5450 iş günü olarak görünüyor 450 günü isteğe bağlı olarak tamamlayan bilirmiyim teşekkürler

    Yanıtla
  5. Hocam Merhaba, 25.02.1971 doğumluyum. 25.02.2023 tarihinde emeklilliğim doldu fakat 01.01.2023 tarihinde zamlı olarak çalışmakta olup daha sözleşme imzalanmadı emeklilik dilekçesini versem sözleşmedeki zam farkını alabilir miyim? yoksa sözleşme imzalanana kadar emeklilik dilekçesini bekletmeli miyim ?

    Yanıtla
  6. 01.01.1975 doğumluyum. Sgk girisim 10.01.1998 ve 2376 gunum var. Cocuk borclanmalari icin odemem geldi.1329 gun hesaplamislar.2007 dogumlu engelli bir cocugum var.onun dogumundan sonra sadece 4 aylik sgk odemem oldu.eyt de 3600 dahil edilmedigi icin emekli olamiyorum.1-engelli cocugu olan anneler icin yuzde 25 ek prim hesabinida katarak kac yıl daha prim odemem gerekir? 2-istege bagli primle , birinin yaninda calisarak odenecek primlerden alınan emekli maasları farkli mı oluyor? Sonucta bugune kadar hep asgariden odendi primlerim..3-Esimde sgk calisani. Ama onun primleri hep tavandan odendi.ilerde esim vefat ettiginde ve ben de emekli oldugumda iki sgk maasini birden alma imkanim olmadigi icin kendi maasimdan feragat edip esiminkini alma hakkim var mi? 4-istege bagli sgk odemesi ne kadar,birinin yaninda sgkli gorunsem ona ne kadar odemem gerekir?
    Uzun oldu sorularim ama kafam cok karisti…cevap verirseniz minnettar olurum. Iyi çalışmalar

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- Öncelikle bunun için SGK’ya başvurmanız lazım. Eğer onaylanırsa her 360 günlük çalışmaya ilave 90 gün verilir. Yani 450 gün olarak yansır hizmete
      2- Birinin yanında çalıştığınızda prim en az asgari ücretten bildirilir. Aşağısı olmaz.
      3- Eşin maaşının %50’sini, kendi maaşınızın tamamını alabilirsiniz. Her ikisini alamama gibi bir durum yok.
      4- İsteğe bağlı şu an 3200 TL aylık. SGK’lı görünmek kanunen suçtur. Bunu yapmamanızı öneririm.

      Yanıtla
  7. İyi akşamlar. 11.03.1976 doğumluyum. 01.10.1993 sigorta başlangıcım var. Toplamda 90 gün prim ödeme günüm var. 12.09.2008 tarihinden itibaren Almanyada ikamet ediyorum. Ev hanımıyım. Almanyada vergiye tabi olmayan yarı zamanlı işte çalışıyorum. 12.30.2022 tarihinde doğum borçlanması yaptım. Tek çocuğum olduğu için 49.000 TL doğum borçlanması çıktı. Ama mevcut durumlardan ötürü belirsizlik olduğu için doğum borçlanmasını yatırmadım.
    Emekli olmak için kaç prim günü ödemek zorundayım?
    Yurtdışı Borçlanması yapabilirmiyim, yaparsam ne kadar ödemem gerekiyor? Bu konularda aydınlatırsanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Doğum borçlanması ile birlikte 810 gün oluyor. Kalan süreyi yurtdışı borçlanma yapacaksanız bağkurdan olur. Bu durumda bağkurdan 5400 gün 56 yaş şartı ya da 9000 gün 60 yaş şartı aranır.

      Yanıtla
  8. Merhaba,

    Bu 2. sorum olacak. İşçinin geçici iş göremezlik raporu aralık 2022 ayında başlayıp bitiyor. Ancak işçi işverene bilgisini vermemiştir. SGK, rapor sistem üzerinden çalışılmadığına dair süresinde onaylanmadığından asgari ücretin % 50 si oranında İPC uygulamıştır. Ancak 2023 yılına ait asgari ücretin brütünden uygulamıştır. rapor süresi aralık 2022 ayında dolmuştur. ceza doğru uygulanmış mıdır? 2022 yılı asgari ücret üzerinden olması gerekmez mi? Teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Ceza bildirim yükümlülüğünün son tarihine göre hesaplanır. Aralık ayı için son bildirim tarihi 26.01.2023. Bu yüzden 2023 İPC tutarı esas alınır. Onda da hata yok:). Kolay gelsin.

      Yanıtla
  9. Merhaba,
    2021 yılında başlayan özel inşaat işi için firma ilişiksizlik isteme yazısını sgk sistemi üzerinden göndermiştir. Son işçi çalışma tarihi 25.09.2022 olması nedeniyle işin bitim tarihi 25.09.2022 yazılmıştır. Bu tarihe kadar olan işçilikler 2021 yılı birim maliyetleri üzerinden hesaplanıp tamamlanmıştır. Ancak dilekçe tarihi 04.01.2023 olduğundan SGK fark işçilik çıkarmaktadır. bir yazınızda yöntemden bahsetmişsiniz bu nedir? Yardımınız rica ediyorum. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Dilekçeyi 1 ayı geçirdikten sonra vermiş olduğunuz için bitim tarihi dilekçe tarihi olarak esas alınır. Dolayısıyla 2022 maliyetlerinden hesaplanır. Yapacak bir şey yok maalesef.

      Yanıtla
  10. Ömer bey merhaba, bir sorum olacaktı🙏
    31.11.2021 tarihinde ölen ve BAĞKURDAN emekli olan eşimden dul aylığı almaktayım. Aynı zamanda, 1990 yılında ölen ve SGK işçi emeklisi Babamdan da yetim aylığı alabilir miyim. İkisini de alabilir miyim. Teşekkürlerimi sunarım

    Yanıtla
  11. Merhabalar 1996 SGK girişim var
    4000 asgari ücretten prim var.
    2003/2008 ve 2008/2013 yılları Bağkur durdurulan borç var.
    2008 sonrasını ihya ettim
    134000 TL çıktı.
    Yapılandırma çıkarsa bunu odemeyecegim. Borçlarımı Tavandan yapilandirip taksitlendireceğim.
    Tavandan 1800 gün ödersem kaç TL maaş bağlanır.
    3600 gün Tavandan ödersem kaç TL maaş bağlanır
    Teşekkürler şimdiden

    Yanıtla
    • Merhaba. İhya için taksitlendirme olmaz. Tavandan yapılandırma diye bir şey yok. İhya sürelerine ayrıca yapılandırma yasasında yer verilmemiş. Sonradan eklerler mi bilmiyorum.

      Yanıtla
  12. İyi günler, 4c açıktan emeklilik için yaşım geldi müracaat ettim. Maaş bağlandı, uzmana gönderildi yazıyordu, sonra kontrol için memura gönderildi diyor bu ne demektir, tşkler

    Yanıtla
  13. Ömer bey merhabalar 21.02.2023 tarihinde mecliste eyt görüşmesi var deniliyor. Burada ilk söylendiği gibi prim gününü 5000 güne düşürülmesi söz konusu olur mu ? Ve 3600 gün ile emeklilik yaşı 50 olur mu? Sizin görüşleriniz almak istiyorum sizi uzun süredir takip ediyorum . Konu hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim.

    Yanıtla
  14. Ömer bey merhabalar ben doğum borçlanması yaptım ve ödedim ama prim günleri daha girilmemiş ne kadar süre içinde prim günleri girilir öğrenebilir miyim.
    Şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
  15. Merhabalar Ömer bey
    Şu an 4280 gün prim günüm var ama bir dönem tarım bagkuru ödemiştim sonra bıraktım ve e devlette şöyle bir ibare gördüm 2926-63 terk koduyla durdurulan süre yazıyor bu ne anlama geliyor ve ben bu süreyi (yaklaşık 1300 gün) borçlanma şansım var mı eger şansım varsa 1 aylık ödemesi ne kadar olur?

    Size şimdiden çok teşekkür ediyorum..

    Yanıtla
  16. Merhaba,
    1973 doğumluyum.
    Kamuda 14/08/1998 başlangıç tarihli 17 yıl 5 ay 15 gün (6285 gün) sigortalı kaydım var.
    03/04/2021’den bu yana 658 gün 4A sigortalıyım.
    Borçlanabileceğim 8 aylık askerlik (2001) ve avukatlık stajım (1997) var.
    4A kaydımı sonlandırıp 4B’li de olabilirim.
    Size 2 sorum olacak;
    1-EYT’den ne zaman faydalanırım?
    2-En avantajlı şekilde nasıl emekli olabilirim? Bunun için ne yapmalıyım?
    Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  17. Merhaba…15.07.1998 girişlı 4/a sigorta girişliyim.5.049 sigorta günüm var.Doğum borclanmalarımi yaptim bu haliyle 5.049 günüm var.5.975 e tamamlamam gerekiyor. 826 günüm eksik kalıyor.Bu eksik günlerimi İstege bağlı sigorta ile ödeyebilir miyim?Ödersem yine Sgk ya mı tabi olurum yoksa Bağ kur mu?Teşekkür ederim😊

    Yanıtla
    • Merhaba. 1260 günden fazla bağkur ödemediğiniz sürece şartlarınız sskda devam eder. Bu durumda isteğe bağlı 826 gün ödeseniz de emeklilik şartlarınız bağkur kapsamında devam edecektir.

      Yanıtla
  18. merhaba ömer bey biz şuan hizmet birleştirme yapmaya çalışıyoruz. e devlet üzerinden ama çalışma belgesi isteniyor bunu nereden alabiliriz birde sgk belgesini alsak bile bağkur belgesi eksik kalacak ne yapmalıyız.

    Yanıtla
  19. Ömer bey merhaba size iki soru sormak istiyorum bir kişi sgk lı olarak çalıştığı kurumda 1 ay içinde yani 2022/12. ayda 3 sefer 30+30+30 yani 90 gün sgk gözükebilir mi ? Hangi durumlarda bu uygulanır )

    2- Sgk kodlarından A ve I nedir. Kısaca yardımcı olabilirseniz çok sevinirim .İyi Çalışmalar.

    Yanıtla
  20. Eşimin 4a tescil tarihi 01.10.1992 hizmetbaşlama 01.04.1993 prim gün sayısı 4.062 emekli olabilmesi için askerlik borçlanması yapsa eyt den yine yararlanamıyor eksik gün kalıyor anladığım kadarıyla 3600 yada 4500 günden emeklilik die okudum ama tam bi bilgi alamıyorum emekli olma yolu varmı bi aydınlatabilirseniz nasıl bi yol izlemeliyiz 25 yılı dolmuş ama rahatsızlığından dolayı devamlı bir işte çalışamıyor ödeme kanalıyla bi şekilde bi yol var mı

    Yanıtla
  21. İyi çalışmalar diliyorum. 1973 yılı doğumlu ev hanımıyım. 01.08.1997 tarihinde isteğe bağlı sigortalı oldum. 180 gün prim ödemesi yapıp durdurdum. Emeklilik için, İsteğe bağlı bağkur sigortalısı olursam toplamda kaç gün daha prim ödemesi yapmam gerekiyor? Kaç yaşında emekli olabilirim? Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
    • Merhaba. 5400 günü tamamlarsanız toplamda 56 yaşla bağkurdan emekli olursunuz. SSK kapsamında çalışıp 3600 güne tamamlarsanız bu durumda 58 yaşında emekli olursunuz.

      Yanıtla
  22. Ömer bey merhabalar benim 5300 günüm var , 1 doğum borçlanması ile 5975 gün ile eyt den emekli olmayı düşünüyorum ama aklıma takılan birsey oldu size danışmak istedim . Şimdi ben doğum borclanmasini yaparsam eğer daha sonra prim günü 5000 güne düşünülürse ödemiş olduğum doğum borclanmasini geri alabilir miyim ? Ne kadar surede iade hakkım olur. Çünkü ne olacağı belli değil şuan meclis 1 hafta ara verdi. Ne yapacağımı bilemedim yardımcı olursanız sevinirim.

    Yanıtla
      • Ömer bey ben 31 aralıkta ne olur olmaz diye SGK ya gidip doğum borçlanması yaptım ve elime tebligat geldi. 13 şubat son günüm ödeme yapmak için, eski asgari ücretine göre ödeyeceğim Genel kurul 1 hafta ara verdiği için ne olacağını karar değişir mi bilmiyorum. Herkes 5000 güne dönebilir diyor , bende ne yapacağımı bilemediğim için sizden yardım almak istedim. Şimdi ödeme yaparsam geri almak için hakkım var sa eğer ne kadar sürede geri alırım. Bende ona göre kredi çekeceğim sürem dolmadan ödemek istiyorum .Sizce 5000 güne tekrar dönebilir mi ?

        Yanıtla
        • Askerlik borçlanması iade ediliyor ama doğum borçlanmasında net bilgi sahibi değilim. Sizi yanlış yönlendirmek istemem. Bağlı olduğunuz SGK’dan da bilgi almanızı öneririm. Ama bildiğim kadarıyla doğum borçlanması da iade ediliyor.

          Yanıtla
  23. merhaba ben 2 yıldır vefat eden eşimden hem ölüm aylığı hemde meslek hastalığı nedeniyle ölüm geliri alıyordum geçen ay kendim emekli oldum ve ölüm geliri kesilmiş.170 i aradım kurum dönüş yaparsa bildireceğiz diye bir cevap aldım .Bu arada kesilen ölüm geliri de ölüm aylığından yüksek ne yapmalıyım

    Yanıtla
  24. Merhaba Ömer Bey,
    Ben 1975 Ekim doğumluyum. İlk sigorta (SSK) girişim 1991 Ocak. Prim gün sayısı 15 gün. Sonra 2000 Kasım ayında memuriyete başladım ve hâlâ memurum. Şu anda EYT kapsamında mıyım? Öyleyse ne zaman emeklilik hakkı kazanabilirim?
    Teşekkürler şimdiden…

    Yanıtla
        • Emekli sandığı diğer kapsamlardaki girişleri almıyor yürürlükteki mevzuatta. Oradaki prim günü kadar geri çekiyor. Bu nedenle SSK girişi sizi EYT’li yapmayabilir.

          Yanıtla
          • Tekrar merhaba. Posta gazetesinden Ekrem Sarısu’nun benzer bir soruya yanıtı şöyledir: “Hizmetler birleştirilerek emekli olunduğundan, 8 Eylül 1999’dan önce SSK veya Bağkur’u olup, bu tarihten sonra memur olanların, sigorta başlangıç tarihi aynı zamanda memuriyet için de sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edildiğinden EYT kapsamındalar. Burada 8 Eylül 1999’dan önce birkaç gün SSK veya Bağkur’a prim ödenmiş olunsa bile EYT kapsamına giriliyor. Sorunuzdaki memurun başlangıç tarihi 8 Eylül 1999’dan önce olup 23 Mayıs 2002 tarihi itibarıyla toplam prim ödemesi hizmet süresi 3 yıldan az olduğundan, emekli olmak için kadınsa 7200 gün hizmet süresi ve 58 yaş, erkekse 9000 gün hizmet süresine ve 60 yaş şartlarına tabi bulunuyor. EYT yasa tasarısı yaş aramayacağından sorudaki kişi kadınsa hizmet süresini 7200 güne, erkekse 9000 güne tamamlayacağı tarihte EYT kapsamında emekli olabilecek.”
            Siz ne düşünüyorsunuz? Teşekkürler.

          • Yürürlükteki uygulama öyle değil Seyit BEY. Genelgeyi görmeden net bir şey diyemem ancak ben bu durumda olanların yararlanamayacaklarını düşünüyorum.

  25. Kolay gelsin iyi günler Ömer Bey….
    Öncelikle teşekkür ederek soruma başlayayım..
    *Eşim öğretmen *Görev başlangıcı 01.10.1998 *01.09.2016 da ilişik kesildi.O tarihten bu yana herhangi bir SGK kaydı yok , çalışmadı.
    1-) En yakın zamanda emekli olabilme adına ne yapmamız lazım.
    2-) 3,5 yıl ssk’lılık mı gerekiyor.Geçmişte yatan emekli sand.nın bir faydası olur mu?(sgk dan döküm aldığımızda 7200 gün hesabına göre; 863 gün eksik görünüyor.)

    *Diğer sorum da : 10.09.2020 ile 21.09.2022 arası çalışıp ssk’lı gösterilmeyen birisi(maaşını düzenli elden almış) çalıştığı işyeri ile alakalı dava açsa ve geriye yönelik ssk’lılık tespiti yaptırsa bunun işyerine maliyeti ne olur?
    (toplam ceza,ssk, gelir verg…ve peşin ödeme yapılırsa ne olur gibi.)
    Tekrar teşekkürler..iyi günler..

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-7200 günü tamamlarsa emekli olur EYT kapsamında.
      2-863 gün isteğe bağlı sigorta ödemesi yapın dışarıdan. 1260 günü geçmeyeceği için emekli sandığından emekli olur yine.

      İşverene yüklü miktarda ceza uygulanır. Sigortasız çalıştırılan her bir dönem için o dönemde geçerli brütün iki katı ceza uygulanır.

      Yanıtla
      • Çok teşekkür ederim…Geriye yönelik isteğe bağlı sigorta yapamayacağımız için , eşim ssk lı olarak bir işte çalışsa ve 863 gün ssk lı görünse yine emekli olabilecek bu durumda değil mi?

        Yanıtla
  26. Merhaba, 1981 mayıs ayı doğumluyum, sigorta ilk başlangıç tarihim 1997 ( staj değil normal çalışma) fakat e devlet sisteminde sigortam 2000 yılı (5000 gün) ve sonrası gözükmekte, yani diğer yatan günler ( eğer yattıysa tabi) gözükmüyor, EYT tarihine göre 1999 önce sigortam var ama yararlanamıyorum, bu günleri görebilmem için ne yapmam gerekiyor, yada bu günler yatmadıysa ne gibi yol izlemem gerekli, prim günüm dolduğu zaman eyt den emekli olabilmek için ne yapmam gerekir, 1999 yılında ki günleri kendim ödeyebilirmiyim eyt için

    şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer prim ödenmediyse öncelikle bağlı olduğunuz SGK’dan o dönem bordrosunun verilip verilmediğini teyit etmeli ve sonrasında duruma göre hareket etmelisiniz.

      Yanıtla
  27. Merhaba Ömer bey,
    eşim 1 şubat 1972 doğumlu.
    Sigorta başlangıcı 23 ekim 1991.
    2017 de Almanya’ dan malulen emekli oldu.
    2013 yılında 3201 kapsamında 5638 gün borçlanmış idi. E devlette emeklilik için tüm şartları tamamladığı ve 48 yaşında emekli olabileceği bilgisi üzerine E devletten ve de yazılı olarak tahsis talebinde bulundu. Gelen cevabi yazıda 5750 prim gün sayısı gerekli olduğu bildirildi.
    Bu işin doğrusu nedir, ne tavsiye edersiniz?
    Teşekkürler

    Yanıtla
  28. Kolay gelsin. Benim uzun bir sorum olacak, bildiğimiz üzere EYT çıktı çıkacak. Ben haklı olduğum ama kanıtlayamadığım için sıkıntılı bir süreç teyim, şöyleki, 16.06.1999 tarihinde mühendislik diploması aldım, 17.07.1999 tarihinde görüştüğüm firma ile işe başlayabilmek için oda kaydımı oluşturdum ve 01.08.1999 tarihinde işe başladım. Ancak firma beni 04.2000 tarihinde sigorta göstermeye başlamış. Bu tarihte işe başladığımı resmi kanallardan kanıtlayabilmek için
    1-inşaat mühendisleri odasından işe başlayabilmek için ve firmaya verdiğim teknik personel kaydımın bir örneğini istedim ancak 2007 de digital ortama geçtik lerinden daha önceki kayıtlara ulaşamadılar
    2 – resmi işini yaptığımız Türk Telekom’a, bana verilmiş olan yetki belgesi, işe başlangıç belgesi, imzaladığım günlük şantiye defteri, hakediş ler, geçici kabul evrakları gibi adımın geçtiği evrakları istedim, onlarda tarih epey geçtiği için evrak bulamadılar. ( bu evrağı şifa-i olarak 01.08.1999 tarihinde işe başlamış kontrol mühendisinden istedim, kendisinin işe girişinin benimlenaynı olduğunu, benim işlerin kontrolünün o olduğunu söyleyip, durumundan dolayı resmi olmadan evrak aradı ama bulamadı)
    3- çalıştığım firmanın muhasebesi ile görüştüm, eski evrakların olmadığını söylediler
    4- 2001 yılında Şebinkarahisar belediyesinin altyapı ihalesine girmiştim iş bitirme olarak çalıştığım dönemdeki hakediş raporlarını ve kabul evraklarını koymuştum, bir örneğini belediyeden istedim ama onlarda şifa-i olarak evrağı bulamadıklarını söylediler
    5- çalıştığım zaman bana resmi işlerde imza yetkisi verilmişti, firmanın o yıllardaki sorumlu müdürünü buldum, söğlediği cümle şuydu, “ben herkese hastaneye gidin, SGK nız varmı yokmu öğrenin diyordum, çünki merkez ofis bunları atlıyordu” Dedi ve imza yetkisini istanbul Beşiktaş’daki noterden verdiğini söyledi, (bununla henüz irtibata geçmedim, )
    6- o dönemde kullandığım telefon numarasına ulaştım, geçmiş dönem arama kaydı istedim, mümkün olmadığını söylediler.
    Sonuç olarak neye elimi attıysam resmi bir evrak bulamayacağım gibi görünüyor, ancak çalıştığımı teyit edenbiledebilenn hem firma yetkilileri hemde resmi kurumdan insanlar var. Ayrıca yaptığım kazı ve hatların hangi ilçede hangi mahalle ve sokakta olduğunu gösterebilirim, teknik personel olduğumdan dolayı sahada yapılan işleri kanıtlar ve teyit ettirebilir ı’m. Hukuki olarak yapabileceğim birşey varmı merak ediyorum. 24 senedir bilgili sahalardayım ve gerçekten yoruldum, devletin bana tanıdığı bu fırsatı şeref yoksunu işveren yüzünden kaçırmak istemiyorum, kaldıki bu firma hala aktif. Sizden bu konudan düşünce ve yardımınızı bekliyorum, saygılar.

    Yanıtla
    • Merhabalar. Elinizde kanıtlayıcı belge olmadan mahkeme sadece bordro tanıkları ile dava sürecini başlatamıyor. 5 yılı geçen sürelerde hizmet tespit davalarında belge istiyor mahkemeler. Elinizdeki mevcut bilgilerle dava açabilirsiniz. Başka yapılacak bir şey yok maalesef.

      Yanıtla
    • 01.01.1994 sigorta girisliyim. 8531 yevmiyem var. +5 ayrı sigortam yatmış 1i ayrı numara çıkartmış. Onlardan da ayrı toplam 10.000 sigorta yevmiyem var. Bugün eyt çıksa ne kadar maaş alırım? Yoksa 8531 yevmiye hariç geriye yatan 10.000 sigortam ne olucak? aydınlatırsanız sevinirim. Teşekkürler.

      Yanıtla
  29. merhaba,1996 nisan ayında işe girişimi yapmışlar var ama prim yatırmamışlar,Müfettiş gelmiş orada çalıştığımızı tespit emiş 16.04,1996 yılında.Hemen sigorta giriş yapmışlar 20,04,1996 yılında 506 , kanunun 2 inci maddesine göre deneme amaçlı aldık diyerek ücret vermeden işine son verildi diyerek sgk ya cevap vermişler.Dava açsam prim gün sayısı ekletebilir miyim.Firma kapanmış yok.Tespit tutanakları var.

    Yanıtla
  30. 11.10.1999 da ögretmen olarak memuriyete başladım.  1992′ de 60 gün ve 1996′ da  120 gün ssk sigortam var.  Yeni Eyt yasasi bu haliyle çıktığında ve Emekli Sandigi nda 9000 gün dolduğunda yasadan yaralanarak emekli olabilirmiyim. Teşekkürler

    Yanıtla
  31. Merhaba ömer bey 1976 dogumluyum 2000 yilinin 9. ayi sgk girisim var 4250 pirim günüm var 18 ay askerlik borclanmasi yapsam eyt yasasindan yararlanabilirmiyim

    Yanıtla
  32. İyi çalışmalar diliyorum.1973 yılı doğumlu ev hanımı bir bayanım.1997 yılı ağustos ayında isteğe bağlı sigortalı oldum. 6 ay prim ödeme yapıp durdurdum. 2000 yılından sonra 3 çocuğumuz doğdu. Her çocuk için primleri toptan ödeme yaparsam 6 yıl kazanacağım. 3600 günden emeklilik hakkı kazanabilmem mümkün mü? Eksik kalan primlerimi ek -5 isteğe bağlı tarım sigortalısı olarak tamamlarsam, emeklilikte bir sıkıntı olur mu? Şimdiden cevabınız için teşekkür ederiz.

    Yanıtla
    • Merhaba. 3600 günden 58 yaş şartı ile emekli olursunuz. Dediğiniz gibi doğum borçlanması yapabilirsiniz. Tarım ssk kapsamında prim ödeyebilirsiniz ancak bunun için gereken şartları sağlamalısınız.

      Yanıtla
  33. Ekim 1977 doğumluyum. 22 Temmuz 1999 da yedek subay öğrenci olarak askere gittim, 22 Kasım 1999 da yedek subay olarak askerliğe devam ettim. 12 ay yedek subaylık sonunda 22 Kasım 2000 tarihinde askerliğim bitti, ertesi gün devlet memurluğuna (öğretmenliğe) ilk defa atanarak başladım. Yedek subay öğrenciliği, yada yedek subaylıkta geçen sürenin yıpranma payını borçlanarak EYT’den faydalanabilir miyim?
    Teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
  34. 11.10.1999 da ögretmen olarak memuriyete başladım. 1992′ de 60 gün ve 1996′ da 120 gün ssk sigortam var. Yeni Eyt yasasi bu haliyle çıktığında ve Emekli Sandiginda 9000 gün dolduğunda yasadan yaralanarak emekli olabilirmiyim. Teşekkürler

    Yanıtla
  35. Merhaba,size prim ödeme ile ilgili soru sormak istiyorum 1997 yılı sigorta başlangıcım olmakla beraber çeşitli yerlerde çalışmış olduğum günler ile birlikte 1010 gün ödenmiş sigorta primim bulunmakta,yaklaşık olarak ta 15 yıldır yabancı bayrak gemilerde çalışıyorum ve primimi doldurabilmek için 4,5 yıldır isteğe bağlı sigorta primi ödüyorum,540 gün askerlik borçlanmamıda ödedim ve şu anda toplam prim gün sayım 3200 gündür.Soruma gelecek olursak isteğe bağlı prim ödediğim zamanlarda da yabancı bayraklı gemilerde çalışmaktaydım ve bu yabancı bayraklı gemilerde çalışmış olduğum toplam gün sayısı 2500 güne yakındır ve bun günleri yurt dışı borçlanması yaparak ödemek istiyorum fakat öğrenmek istediğim isteğe bağlı sigorta primi ödediğim günler gemide çalışmış olduğum günleri etkilermi,ben isteğe bağlı sigorta primi ödüyor olsam bile bu yabancı bayrak gemilerde çalışmış olduğum bütün günleri yurtdışı borçlanması yaparak ödeyebilirmiyim ve en fazla kaç yıl geriye dönük olarak ödeyebilirim

    Yanıtla
    • Merhaba. İsteğe bağlı olarak ödenen günlerle borçlanılacak günler çakışıyorsa o tarihlerde isteğe bağlı sigorta iptal edilir. İkisi aynı anda olmaz.

      Yanıtla
      • Slm hocam geçmişe dönük ssk primine bakınca ful çalışmama rağmen 20.22 135 gün prim 2021 ve 2020 de toplamda 190 gün gibi ödeme yapılmış yanlız 20 ve 21 yıllarındaki iş yeri sahibim vefat etmiştir 2022 yılı için iş yeri sahibi eksik beyan verip düzeltme yapabilirmi geçmişe dönük primlerimi nasıl en hızlı şekilde alabilirim tskrlr

        Yanıtla
  36. Omer Bey merhaba
    20 Nisan 1992 yilinda 4b bagkur baslangicim var.Toplamda 5252 gun prim var.Emekli olmak istiyorum ama 9 bin gun prim tamamlamam lazim ya da 5400 gun kismi emeklilik icin 58 yasini beklemek zorundayim.2015 yilindan beri calismiyorum emekli olmam icin bana ne tavsiye edersiniz…Tesekkur ederim.
    Saygilarimla Cumhur Gorgulu

    Yanıtla
  37. İyi geceler sizlere bu sorum olacak 1966 doğumluyum 1990dan SSK girişim var 2020
    Eylül den itibariyle ek5 tarım sigortası ödüyorum bugün son ödemeyi yaptım toplam 3500 günüm oldu şuan askerlik borçlanması da yaptım eyt kapsamında emekli olma durumum varmıdır teşekkürler

    Yanıtla
  38. MERHABA 01.09.1995 GİRİŞLİ 4C EMEKLİ SANDIĞINA BAĞLI ÖĞRETMENİM .EYT KAPSAMINDA DİLEKÇEMİ EMEKLİ OLMAK İÇİN VERECEĞİM .EMEKLİ MAAŞIM VE TAZMİNATIMIN NE OLACAĞI HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ. TEŞEKKÜR EDERİM.

    Yanıtla
  39. Merhaba. Ssk 3600 ve bağkur 5400 Kısmi emeklilikte hizmetler birleştiriliyor mu? Mesela örnek 1000 gün bağkur, 2600 gün ssk, toplam 3600 gün gibi, pirim günlerinde belli bir şart var mı? son 1260 günü ssk vs. olacak gibi şartları var mı mesela? Tşk ederim.

    Yanıtla
  40. 1997 yılında şirket çalıştığım halde 1 nci dönem 120 günlük sigortamı sel aldı bahanesiyle yatırmamış.Bu 120 günü şuan kendim yatırma şansım var mı

    Yanıtla
  41. Selamün aleyküm 28.08.1981 doğumluyum. 4a başlangıç 1.10.1997 72 gün. 4b başlangıcı 1.10.2008 toplamda 5262 günüm var. Şimdi bağkurumu kapatip 4a’lı olarak işe baslarsam kac yaşında kac prim günü ile emekli olabilirim.

    Yanıtla
    • Eğer tazminat almak için gereken prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartını sağlıyorsanız SGK’dan yazı alarak işverene başvurabilir ve tazminatınızı talep edebilirsiniz.

      Yanıtla
  42. hocam merhabalar işe giriş bağkur 1999.6 ayı 1400 gün akabinde arada hiç boşluk yok 2820 günde 2925 tarım ssk var emekli olabilirmiyim

    Yanıtla
  43. Eyt den emekli olup aynı firmada çalışmak istemezsem ihbar süresi olmadan yani hiç beklemeden anında ayrılabilir miyim?(kıdem tazminatını alarak)

    Yanıtla
  44. Ömer bey merhabalar kolay gelsin dün Eyt ile ilgili toplantı vardı. Şimdi sgk ile emeklilik prim günü kesin kaç gün oldu acaba öğrenebilir miyim.

    Yanıtla
      • Tabiki prim ödeme tarihim 1998/02 gözüküyor, ama tescil tarihide giriş tarihinde 01.06.1998 olarak görünüyor şuan 5200 günüm var kalan prim gününü kaç gün borçlanma yaparak emekli olabilirim. Bir sorum daha olacak borçlanma yaptıktan sonra günler hemen hizmet dokumune işleniyor mu ? Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

        Yanıtla
        • 5975 günü tamamlamanız gerekiyor. Sigorta başlangıç tarihinden sonra doğan çocuk varsa ve çocuğun doğum tarihinden sonraki 24 aylık sürede adınıza prim ödenmediyse borçlanma yapabilirsiniz.

          Yanıtla
          • Ömer bey yanlış anlaşılma olmaması adına tekrar teyid etmek istiyorum yaş sarti kalkti biliyorum 1998 girisliyim doğum borçlanması yaparak 5975 günü tamamladığım zaman emekliyim değil mi ? Sonradan birsey çıkmaz umarım yaştan dolayı yaşımda bu adada 42 kesinlestirmek istedim kusura bakmayın. Bizlerin de kafadi karıştı durmadan birsey çıktığı için

          • Merhaba ömer bey ben 0105 1993 girşliyım ve 2005 tarım sigortası nda kayıt oldum ve 3600 günümü doldurmuşum eyt den yararlanabilirmiyim bu konda beni bilgilendirseniz çok sevinirim

  45. Iyi Gunler,

    1995.10 sgk girisim var 4606 gun 4a pirimim var yurtdisi 1160 gun yurtdisi borclandigimda hangi koldan emekli olabilrim 4a mi yoksa 4b den mi?

    Yanıtla
  46. İyi akşamlar güzel insan.ben 14.08.1978 doğumluyum, 01.10.1996 SSK girişim var (30 gün). 01.12.2004 de tarım SSK ya gectim (2925). 3762 günüm var. Ödemeyi durdum eytli miyim, emekli olabilir miyim? 99 öncesi yaş şartı kalktı ama 99 ile 2008 arasında girenleri yaş şartı gözüküyor bı aydınlatabilir misiniz teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK girişiniz 01.10.1996 olduğu için EYT kapsamındasınız büyük ihtimalle. Ama net cevabı için ancak SGK genelgesini gördükten sonra size bilgi verebilirim.

      Yanıtla
  47. Yine de teşekkür ederim. ilgilendiğiniz için, soruyu sayfadan kaldırırsanız sevinirim.
    İyi çalışmalar.

    Yanıtla
  48. Nisan 1979 doğumluyum.2002 yılı temmuz ayından bu yana sigortalı olarak çalısıyorum.Bunun son 5 yılı belediyede sözleşmeli memur olarak.Yeni cıkan yasa ile memurluğa geçersem eger emeklilik sartlarım degisir mi yani emekli sandigi icin suan.olan pirimlerim sayilmaz yeni bastan mi baslar.Yani 25 yil calismak zorunda miyim acaba.Şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
      • Merhaba. 01.10.1996 ile 31.12.1996 tarihlerinde 90 gün ssk primim var. 08.04.2004 ten (6800 gün)beri kesintisiz bağkurum var. eyt’den faydalanabilir miyim? ve hangi kapsamda faydalanabilirim? şimdiden teşekkür ederim ve iyi günler dilerim.

        Yanıtla
        • Merhaba. Mevcut taslağa göre biraz zor gibi bağkur kapsamında yararlanmanız. Ancak SSK’ya geçerek 3,5 yıl fiili çalışma şartı ile SSK kapsamında emeklilik hakkınız olur. Şu anki duruma göre böyle. Yine de bir netleşmesini bekleyelim.

          Yanıtla
Yorum yapın