SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı

SGK uzmanı soru sor sayfamız ile kafanıza takılan tüm soruların cevabını alabilirsiniz. Günümüzde doğru bilgiye erişim bir hayli zor olmaya başlamıştır. Sosyal Güvenlik mevzuatının geniş olması, değişkenlik göstermesi ve dolayısıyla sürekli güncelleniyor olması bir işlem hakkında tek doğruya ulaşmayı maalesef zorlaştırmakta. Biz de sayfamıza ekleyeceğimiz bu hizmet ile SGK konusunda yaşadığınız problemler ile ilgili doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlayacağız. Eğer siz de SGK sorularımı kime sorabilirim diyorsanız doğru yerdesiniz.

Peki SGK’ya soru sormak istiyorum nereye sorabilirim? Sorunuzu sormanız için sizden herhangi bir ücret istemiyoruz ve üyelik şartı da yok. Yapmanız gereken yazının sonundaki yorum bölümünden eposta adresinizi, adınızı soyadınızı ve sorunuzu yazarak bize göndermek. Sorunuz kısa süre içerisinde uzman ekibimiz tarafından cevaplanacak ve mail adresinize gönderilecektir. 

SGK soru sorma ( hangi soruları sorabilirim)

SGK soru sormak istiyorum bölümünden;

  • Emeklilik  işlemleri ve ne zaman emekli olabilirim ile ilgili sorularınızı,
  • Yurt dışı SGK borçlanma işlemleri
  • İşsizlik maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • Kıdem tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • İhbar tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu işveren işlemleri ile ilgili sorularınızı,
  • Genel Sağlık Sigortası ve yeşil kart ile ilgili sorularınızı,
  • Bakım parası ve engelli maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • 657 Sayılı Devlet memurları kanunu ile ilgili sorularınızı,
  • İsteğe bağlı sigorta ile ilgili sorularınızı,
  • Kısacası Sosyal Güvenlik ve Çalışma Mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
  • Sgk uzmanı soru sorduğunuzda sorunuzu en kısa sürede yanıtlayacaktır.

SGK uzmanına soru sor, nasıl sorabilirim ?

Yukarıda belirtilen konuların hepsi ve yazamadığımız özellikle Sosyal Güvenlik, yurtdışı borçlanma işlemleri, emeklilik şartları ve alınacak ortalama emekli maaşı, işveren teşvik ve bildirge işlemleri, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kısacası iş hukuku ve Sosyal Güvenlik Hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Sgk soru sorma hattı numarası kaç ?

Sgk soru sorma telefonu 170’tir. Telefon ile SGK uzmanlarına soru sormak istiyorsanız telefonunuzdan 170 numaralı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SGK soru cevap hattı arayabilirsiniz. Telefonda SGK ile ilgili soru sormak istiyorum dediğinizde sizi çağrı merkezinde ilgili kişiye aktarırlar.

SGK online soru sormak ( En çok sorulan sorular)

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sgk ile ilgili soru sormak için geliştirdiği online bir platform/uygulama bulunmamaktadır. Bu hususta sadece Alo-170 hattı üzerinden sgk telefonla soru sormak mümkündür. Geliştirilen sgk ile ilgili soru sorma uygulaması bulunmamaktadır. Bize çok sorulan bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.

SGK ile ilgili soruları nereye sorabilirim ?

SGK ya da emeklilik ile ilgili soru sormak için en doğru yerin sayfamız olduğunu söyleyebilirim. Uzmanlarımız tamamen ücretsiz olarak sizlere hizmet vermektedirler. Ömer Meriç SGKbilgisi sayfasını tamamen ücretsiz hizmet vermek adına kurmuş, Türkiye’nin açık ara en iyi SGK uzmanlarından birisidir. Bu nedenle Sgk ile ilgili kime soru sorabilirim sorusunun cevabı kesinlikle SGK Bilgisi olacaktır.

EYT ile ilgili soruları kime sorabilirim

SGK uzmanı soru sor ücretsiz form aracılığı ile sorunuzu içerik altındaki yorum kısmından gönderebilirsiniz. Bu kapsamda EYT ile ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabileceğiniz hakkında size net bir yol haritası oluşturabiliriz.

4.2/5 - (17 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı” üzerine 4.217 yorum
  1. Merhaba 1971 doğumluyum sigorta başlangıcım 08.1991, 1996 ve 2003 yılları arasında 8.yıl boyunca İrtibari hizmet kapsamında çalıştım. Çalışma dönemim yaklaşık 7,5 yıl. Emeklilik yaşı hesaplamasında bu geçerli olacakmı yoksa bu uygulama için aynı işyerinde 10.yıl çalışma şartı mı geçerli? 2008 yılında yapılan değişiklikte sanki 10 yıl şartı kaldırılmış gibi anlıyorum ama net değil.
    (Şu anda 9125 gün primim var ve 53 yaşımı bekliyorum)

    İyi Çalışmalar

    Yanıtla
    • Merhaba. 10 yıl şartı yok diye biliyorum ben de. Ancak en doğru bilhiyi SGK’ya yazılı olarak başvurarak alabilirsiniz.

      Yanıtla
  2. Merhaba. İsmim Sevil. 1996 10.ay sigorta girişliyim. özel bir şirkette yaklaşık 4 yıl çalıştım. Şu anda da eşim son 1 buçuk yildır ev kadınları isteğe bağlı Esnaf sigortası yatırmakta. Son 3 buçuk yılı sigortalı bir işte çalışırsam 5400 günden 53 yaşında emekli olacağım söylenmişti. Şu anda ev kadınları için Esnaf muaflığı (evde üretilen ürünleri internet üzerinden satma) durumundan yararlanarak Bağkurdan sigortalılıga geçebilir miyim?

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet geçebilirsiniz. Dilerseniz isteğe bağlı ek 5 ssk da ödeyebilirsiniz ancak ben önermiyorum. Bunun yerine son 3,5 yılı bir işyerinde sigortalı olarak geçirmeniz daha iyi olacaktır.

      Yanıtla
  3. iyi günler27 04 1969 dogumluyum 01.03.1987 sgk giriş daha sonra 15.10 1992 bagkur 5800 gün var.sonra 2014 yılında sgk giriş su ana kadar 1000 gün hizmet var ne zaman emekli olabilirim teşekkür eder saygılar sunarım

    Yanıtla
  4. 4a 19.09.2003 tarihinde 12 günlük girişim var o tarihten bu yana 2005 yılında birde askerlik dönemim var.askerlik dönemim devlet tarafından ödendi mi bilmiyorum fakat 19.09.2003 tarihinden bu güne kadar hiç ödeme yapmadım 20 yıldır kosovada yasıyorum ben nasıl emekli olabilirim lütfen cevap yazin borçlanabilirmiyim veya ne kadar ödeme yapmam gerekiyor..

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de emeklilik için 4500 gün 60 yaş ya da 7000 gün 60 yaşı tamamlamalısınız. Devlet askerlik sürelerini karşılamıyor maalesef. Kosova anlaşmalı ülkeler arasında yer almıyor. Bu yüzden bu ülkedeki çalışmaları Türkiye’de borçlanamazsınız.

      Yanıtla
  5. iyi günler bana bugün bir mesaj geldi 12.04.2019 tarihinde şehir hastanesinde muayne olmuştum657 e tabi memur olarak görev yapıyorum ve bugünkü gelen mesajda 12.04.2019 tarihinde kayseri şehir hastanesi isimli sağlık kurulısından almış olduğunuz tedavi için kurumumuzca 166.87 tl karşılanmıştır. diye bu ne demek benim sigortam var bu ücret benim maaşımdanmı kesilecek bilgi verirseniz sevinirim iyi günler.

    Yanıtla
    • Merhaba. SGK tarafından hastaneye tedaviniz için karşılanan tutar hakkında bilgilendirme mesajı bu. Yani SGK diyor ki siz bir tedavi için hastaneye başvurdunuz biz bu tedavi için hastaneye 166 lira ödedik. Bilgi amaçlı. Maaşınızdan herhangi bir kesinti yapılmaz.

      Yanıtla
  6. MERHABA ;
    01.12.1988 GIRISLIYIM 29.08.2020 TARIHINDE EMEKLI OLABILIYORUM SSK INTERNET SITESINDE NE KADAR EMEKLI MAASI ALABILIRIM SITESINDE VERILERIMI YAZDIGIMDA BU GUNUN TARIHINI VEREREK 4190.15 TL MAAS BAGLANACAGINI EK ODEME 167.61 TL OLDUGUNU YAZIYOR ACABA BU TUTARLAR DOGRULTUSU DOGRUMUDUR. SIZCE NE KADAR MAAS BAGLANIR BUGUNE KADAR KAZANCLARININ TOPLAMI 607.567,54 TL

    Yanıtla
    • Merhaba. Bizim hesap yapabilmemiz çok zor. Ancak SGK sisteminin hesapladığı maaş tutarı genelde alabileceğiniz ortalama maaştır.

      Yanıtla
  7. Merhabalar

    4A kapsamında sigortalı olarak çalışmaktayım….. 1968 doğumluyum

    Askerliğimi 1989 yılında 18 ay erbaş olarak yaptım.

    İlk işe Giriş Tarihim : 01.09.1990

    28 yıllık sigortalılık sürem ve Toplam 9.00 Prim ödeme gün sayım var…Askerlik borçlanması yaparak 1 yıl erken emekli olmak istiyorum.

    24.05.1988 – 23.11.1989 Dönem 51 yaşa göre tam olarak KAÇ GÜN ASKERLİK borçlanması yapmam gerekiyor,

    borçlanma karşılığı SGK ya en az ne kadar ödeyeceğim

    bu borçlanma ile, alacağım emekli maaşını ne yönde etkilenecek..yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim…saygılarımla

    Yanıtla
    • Merhaba. 10 ay askerlik borçlanmanız yeterli olur. Günlük borçlanma tutarı 27.28 lira. Buna göre hesaplama yapın. Maaşa pek etki etmez.

      Yanıtla
  8. slm ömer bey benim 1994 den 119 günüm var ssk da ama ssk numarası bana ait olduğu halde isim farklı bunu nasıl düzeltebilirim ikici sorumsa ben meslek yüksek okulu mezunuyum 1991 de giriş yaptım okula bi yerden duyduğuma göre meslekyüksek okulu okuma süresini prim ödemesi yaparak ödeyebiliyormussunuz eğer böyle bir şey varsa ssk girişim 1991 e düşermi bu arada ssk numaram meslek lisesindeki staj döneminde verilmişti

    Yanıtla
    • Merhaba. SGK’ya dilekçe ile başvurarak düzelttirebilirsiniz. Staj ya da çıraklık kapsamındaki başlangıçlar sayılmıyor ve borçlanılması gibi bir hakkınız da yok maalesef.

      Yanıtla
  9. Merhabalar,
    21.02.1971 doğumluyum. 16.06.1986 tarihinde ilk sgk girişim yapıldı. 2006 yılına kadar aralıklarla sgk giriş çıkışım mevcut . 2006 yılından 2012 yılına kadar bir şahıs şirketi kurdum ancak bağkur ile ilgili ödeme yapamadım, şu an 4b .bağkur kayıtlarında işe başladığım gün bağkur ilişiğim kesilmiş gözüküyor. Gün sayısı 4b bağkur kayıtlarında sıfır. 2012 yılından itibaren kesintisiz şekilde çalıştığım firma tarafından sigorta bildirimlerim yapılıyor. Hesaplamalarımıza göre 2019 yılı ekim ayında sgk dan emekli olabiliyorum.
    Ancak 2014 yılında başka bir firmada sgklı olarak çalışırken, tek ortaklı bir anonim şirket kuruluşunu yaptım. Uzun süredir gayrifaal olan bu şirketi kapatma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Bu şirketin oluşumdan bugüne kadar sgk hizmetimde hiç kesinti olmadı. Şirket kapanışı yapmadan sgk dan emekli olmanın bir yöntemi varmıdır, bunun için ne tür işlemler yapmam gerek yardımcı olabilirseniz sevinirim .

    Yanıtla
    • Merhaba. Emeklilik şartlarını sağladıktan sonra başvurunuzu yapın. Şirketin aktif olması aylık bağlanmasına engel teşkil etmez. Zaten sigortalı çalışma olduğu için bağkur açılmaz.

      Yanıtla
  10. Merhaba Hocam, Doğum tarihim:1977. Sigorta başlangıç 25.01.2001 4094 çalışma ile ve 411 isteğe bağlı prim ödemem var.Kısmi emeklilik şartı olan 4500 günü tamamladım.Bundan sonrası için ne yapmalıyım? Dışarıdan ödemeye devam edersem,son 3.5 yıl sigortaya geçmek gerkiyormuş. Eğer geçemezsem ve bu zamana kadar ödeme yaparsam bana avantaj ya da dezavantajı ne olur?

    Yanıtla
    • Merhaba. 58 yaşında emekli olursunuz. Bekleyin birşey yapmanıza gerek yok. Prim ödemeye de devam etmenizi önermem.

      Yanıtla
      • Bilgi için teşekkür ederim.Sgk’daki yetkili kişi ile görüştüğümde, ödemeye devam edersem maaşı yüksek alabileceğimi belirtmişti.Daha öncesinde başka bir yetkili de; 4500 günü tamamlayıp, sonrasında çalışmayı önermişti.Primi 1507 tl olarak ödüyorum.Ödemeye devam edersem, maaşa bir etkisi olur mu? İsteğe bağlı ödeme aktif durumda yaşı beklersem, şu an için gidip bir işlem yaptırmam gerekir mi? Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.

        Yanıtla
        • 2008 sonrası hizmetler için aylık bağlama oranı %40. Hal böyle olunca prim ödemeye devam ettikçe maaşın düşeceğini söyleyebiliriz. Ancak şu da var tabi. 4500 günden emeklilik kısmı emeklilik türüdür.

          Yanıtla
          • Anladım, bu durumda ilk başta söylediğiniz daha mantıklı görünüyor.Yardımınız için tekrar teşekkür ederim.

  11. Doğum tarihim 08.04.1975 , 04.10.1993- 29.06.1997 tarihleri arasında Polis Akademisinde okudum. 14.07.1997 yılında Emniyet Teşkilatına atandım. 21.03.2001-21.11.2001 arasında 8 ay kısa dönem askerlik yaptım. Askerlik süremi borçlanıp ödedim. 14.11.2017 tarihinde istifa ederek ayrıldım. 17.11.2017 yılından bu yana sigortalı olarak çalışıyorum. Eğitim süremi 3 yıl 8 ay 23 gün borçlandım ancak henüz ödemedim. Eğitim süremi borçlanmam emekliliğimi süre ve ücret yönünden nasıl etkiler. Borçlanma süremi ödeyip ödememe durumuma göre hangi tarihte emekli olabilirim. Ayrıca emeklilik zamanım gelince halen çalıştığım işten ayrılmadan emeklilik işlemini başlatmak için son çalıştığım işten ayrılmam gerekir mi. emeklilik işlemi için ayrılmam gerekirse dilekçeyi verdikten ne kadar zaman sonra tekrar aynı işime devam edebilirim. Saygılar.

    Yanıtla
    • Merhaba. Emekli sandığı için emeklilik süresi ve maaş hesabı yapamam. Zira Fiili hizmet zammının net olarak hesaplanması gerekir. Eğer sigortada 3.5 yıldan fazla prim öderseniz emeklilik haklarınız sigortaya geçer. Emeklilik talebi için tabi ki çıkış yapılması gerekiyor. Çalışmaya devam edebilirsiniz ancak işveren çıkış verip bir sonraki gün 2 kodu yani sosyal güvenlik destekleme primine tabi çalışanlar kodu ile bildirmeli.

      Yanıtla
      • Fiili hizmet zammı 4 yıl 10 ay 23 gün buna göre ve yukarıda verdiğim bilgiler ışığında tekrar değerlendirebilir misiniz.
        Borçlanma süremi ödeyip ödememe durumuma göre hangi tarihte emekli olabilirim.
        Eğitim süremi 3 yıl 8 ay 23 gün borçlandım ancak henüz ödemedim.

        Yanıtla
  12. merhaba, kardeşim 2022 %40 engelli aylığı almakta çalışmıyor. annemin babası vefat etti %25 oranında maaşından yararlanacak annem de çalışmıyor bu durumda engelli aylığı kesilir mi ? ya da 60 c/1 durumu değişir mi ?

    Yanıtla
    • Merhaba. Hane halkı kişi başı gelir asgari ücretin net tutarının üçte birinden fazla olursa kesilir. Önemli olan ortalama gelir.

      Yanıtla
  13. Hocam merhaba Polis Memuruyum 30.12.2009 tarihinde mesleğe girdim psikaytri ve nörolojiden d dilimi rapor verdiler malulen emekli olma ihtimalim var yalnız memuriyette 10 yılımı tamamlamadım 1800 gün hizmetimi fazlasıyla yaptım. fakat meslekten önce 2007 yılında ücretli öğretmenlik yaptım yani 4A sigorta girişim var bu şekilde malulen emekli olursam maaş alabilirmiyim yoksa maaşsızmı emekli ederler emeklilik için memuriyet yılına mı bakıyorlar yoksa ilk sigorta girişine mi yardımcı olursanız sevinirim saygılar

    Yanıtla
    • Merhaba. Malulen emeklilik için gerekli olan prim ve sigortalılık süresi şartını sağlıyorsanız. Aylık bağlanması gerekir kanaatimce.

      Yanıtla
  14. Merhaba ben 05.09.2008 tarihinden itibaren ortağı bulunduğum limited şirkette 4a (SGK) olarak 2017 yılına kadar çalıştım. Ve 2017 yılında limited şirket ortaklığından ayrılıp sigortalı olarak farklı bir yerde çalışmaya devam etmekteyim. Bugün adresime gelen bir zarf ile şok yaşadım ve zarfta sadece ortak olarak çalıştığım dönemdeki sigorta sürelerimin iptal edileceği yazıyordu ve bu durumda ben sizce ne yapmalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkür ediyorum

    Yanıtla
    • Merhaba. 05.09.2008 tarihinden sonraki sigortalı çalışmalar kesintisiz miydi ? Yani 2017 yılına kadar 1 gün bile olsa boşluk oldu mu ?

      Yanıtla
      • Ortaklıktan 2016 Temmuz ayında ayrıldım ve ortaklığım bitikten sonra dahi sigortam kesintisiz 2017 Mart ayına kadar 30 gün ödendi. 2017 Mart, Nisan, Mayıs aylarında boşluk var ancak ben ortak değildim yani devretmiştim limited şirketimi. Geçtiğimiz gün SGK dan bana gelen bir kağıtta bu yıllardaki sigortalarım BağKur en alt basamak olarak işlenip sigortamın iptal edileceği yönünde idi ve SGK gittim oradaki arkadaşlarda sağ olsunlar bir bilgi vermiyor çünkü onlarda tam bilmediklerini sadece kendileri gelen yazıya göre bizlere bu şekilde kağıt yolladıklarını söylüyorlar

        Yanıtla
        • Hocam dediğim gibi eğer 01 Ekim 2008 tarihinden sonra kesintisiz olarak sigorta ödendiyse yapılan işlem hatalı. Bunun düzeltilmesi gerekiyor. İşi bilen sağlam bir danışman ile itiraz dilekçesi yazmanızı öneririm.

          Yanıtla
  15. Merhaba.Annem Emekli Sandığı emeklisidir.2014 yılında ölen SSK emeklisi babamın ölüm aylığını da almaktadır.1977 yılında ölen Bağkur Emeklisi Dedemden de ayrıca ölüm aylığı alabilirmi..Teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Hayır alamaz. Babadan aylık alabilmek için kendi adına aylık ya da gelir sahibi olmaması gerekir.

      Yanıtla
  16. emekli sandığı maluliyet sağlık kurulu malul saydı kabul olduğunu söylediler aynı zamanda emekli sandığıda aynısını söyledi kurumdan onay istendi onaylandı şimdi ise emekli sandığı mahkeme kararı sağlık kurulu raporu istiyor yazı elime ulaşmadı emekli sandığını aradığımda söylediler içeriğini sordum temsilci onu göremiyoruz kafam karıştı vasilik isteniliyormu malulen emeklilikte vasim var mahkeme kararı ile yada yeniden sağlık kurulu raporumu alıcagım surekli raporu istiyorlar bende alıyorum aynı raporu sürec uzatıyorlar hiç birşey anlamadım bu işten hem kabul oluyor hemde bu seferde mahkeme sağlık kurulu raporu diyorlar baştan söyleseler oda yok malul sayılıyorum yeniden mahkeme sağlık kurulu rapor diyorlar değerlendirme yaparmısınız bilgi istiyorum teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Sürecin tamamlanmasını bekleyeceksiniz. Devam eden bir süreç hakkında yorum yapmak doğru değil.

      Yanıtla
  17. Merhaba,
    Ağustos 1999 sigorta başlangıcım var. 20 yıldır arakıksız özel bir bankanın emeklilik sandığına tabi olarak çalışıyorum.prim günüm yüksekten ödenerek tavandan fazlasıyla doldurdum.(7100).
    Sorum şu;
    Şuan itibari ile istifa edip tazminatımı alırsam, yeni bir işe başladığımda tabandan yani düşükten yatacak olan primim 20 yıldır en yüksekten yattığı halde emekli aylığımı düşürürmü.

    Yanıtla
    • Merhaba. Tabi ki düşürür. Bu çalışmadan sonra düşükten ödeyeceğiniz her tutar ortalama kazancı düşürür.

      Yanıtla
  18. Kurumunuzdan ………… Tahsis numarası ile %60 Engelli olmamla kaynaklı Yetim Aylığı almaktaydım. Ayrıca Sözleşmeli memur olarak 24.09.1990 ‘ da T.C Emekli Sandığına tabii PTT Başmüdürlüğü’nde çalışmaya başladım.
    25.08.2010 tarihinde rahatsızlığımdan dolayı emekli oldum. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hizmet Akdiyle Çalışanlar Emeklilik Daire Başkanlığının 11.02.2015 tarih ve 2651 sayılı yazıları ile, Hizmet Akdiyle Çalışanlar Emeklilik Daire Başkanlığınca yapılan inceleme sonucunda, ……… tahsis numarası ile aylık almakta olduğum, Emekli olmam nedeniyle 25.08.2010 tarih itibariyle aylıkları kesilmiş olduğu ve tarafıma 25.08.2010 tarih ve 24.02.2015 süresince 40.552,93 TL yersiz ödemenin yapıldığı tespit edilmiştir. Her ay Emekli Maaşından 4/1 oranında 11.04.2015-11.05.2016 tarihler arasında toplam 5.190.40 TL kesinti yapılmıştır.
    11.05.2016 tarihi ile maaş kesintisi durdurulup, 22.02.2018 tarihinde tekrar tahakkuk edilip İlamsız Takiplerde Ödeme Emri gönderildi ve İcra yoluyla tahsil edilmesi istendi. Buna karşı itiraz hakkımı kullanarak 07.03.2018 tarihinde Mardin İcra Müdürlüğü’ne İtiraz Dilekçesi gönderdim. İtirazıma karşı tarafıma herhangi bir tebligat ve yazı iletilmedi.
    18.05.2018 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanan 7143 sayılı kanuna göre hesaplanan borç tutarını 31.08.2018 tarihinde toplam 41.729.91 TL ödeme yaptım ayrıca İcra ve Mahkeme Masrafları için de 21.12.2018 tarihin de toplam 6.737.68 TL ödeme yaptım.
    Yukarıda belirttiğim durumlardan dolayı Sosyal sigorta kurumundan emekli olan babam vefatından dolayı almakta olduğu emekli maaşı %80 ortopedik daimi engelli olduğumdan dolayı yetim maaşını tarafıma baglanırmı

    Yanıtla
    • Merhaba. Şu an kendi sigortalılığınızdan dolayı aylık alıyorsanız ayrıca babanızdan alamazsınız. Ancak kendi emekli maaşınız kesildi ise ve evli değilseniz alma hakkınız var.

      Yanıtla
  19. 01.03.1990 SGK girişim var 30 gün.ara vermeden 10 ay isteğe bağlı sigorta yatırdım.1 yıl 8 ay 8 gün
    Yeniden Mecburi Sigortalılık 01.03.1995 20.12.2002 7 yıl 9 ay 19 gün
    Yeniden Mecburi Sigortalılık 01.03.2011 21.12.2012 1 yıl 9 ay 21 gün
    Yeniden Mecburi Sigortalılık 21.03.2014 14.04.2014 0 yıl 0 ay 25 gün
    Yeniden Mecburi Sigortalılık 01.12.2014 30.05.2015 0 yıl 6 ay 0 gün Bu tarihler arası bağkurluyum. Sicil No için Toplam Hizmet Süreniz: 8 yıl 2 ay 5 gün
    Hizmet Türü Başlangıç Tarihi Terk/Talep Tarihi Hizmet Süresi
    Mecburi (Tarım) Sigortalılık 26.12.2002 28.02.2011 8 yıl 2 ay 5 gün Bu tarihler arası tarım bağkurluyum2013 ün başından bugüne kadarda sigorta lıyım.devam ediyor.sorum:prim yatırmayı durdurayımmı maaşım düşermi.askerlik borçlanması na gerek varmı.bağkur ve sigortayı birleştireyimmi.ne zaman nerden emekli olurum.nası bir yol izleyim.ne kadar maaş alırım.doğum 30/05/1970 levent Danacı.saygılarımla.

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer tarım kaydınız devam etmiyorsa sigorta ödemeyi bırakın bence. Tarım devam ediyorsa işten çıktığınızda bağkur devreye gireceğinden kaydı sildirmeniz ya da sigortaya devam etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Bu şartlarda sigortadan 52 yaşı tamamladığınızda emekli olursunuz. Birleştirme dilekçesi vermenize gerek yok. Sigortadan emekli olacaksınız. 30.05.2022 tarihinden sonra dilekçe vermelisiniz.

      Yanıtla
  20. 12.12.1967 doğumluyum sgk girişim 01.11.1991 180 günde askerlik borçlanması yatırdım Ne zaman emekli olurum.Prim gün sayım 8250 dir

    Yanıtla
    • Ömer bey merhabalar, 10.09.1978 doğumluyum 01.09.1995 yılı ile 05.06.1996 yılları arasında kaza-i rüşt raporu ile vekil öğretmenlik yaptım.16.08.1999 tarihinde sgk lı olarak işe başladım.SSK’ya sigorta başlangıcımın 1995 yılındaki öğretmenliğimden itibaren sayılması için başvurdum. Ancak 18 yaşımdan küçük olduğumdan dolayı hizmetimin geçersiz sayıldığı iletildi.(SGK BAŞVURDUM) Şuan 6037 gün sayım var. Hizmet başlangıcımın vekil öğretmenliğe sayılması için ne yapmam gerekiyor? Bu tarihler arasında vekil öğretmenliği yaptığım ilçe milli eğitimden yazılarda elimde mevcut, bunlar bir mahkeme sürecinde işe yarar mı? hakkımı nasıl ararım? kısaca benim hizmet başlangıç tarihim 18 yaşına girdiğim 10.09.1996 yılını saydırabilmem için hangi yolu izlemem gerekir? eğer bu koşullar sağlanırsa hangi tarihte emekli olabilirim.

      Benim 01.09.1995 yılı ile 05.06.1996 yılları arasında geçen hizmet sürecimi sgk gibi neden bir yerde göremiyorum. Sadece görev yaptığım ilçe milli eğitimden dilekçe ile cvp bulabildim. Bu hakkım kayıp olma olasılığı var mıdır?

      Yanıtla
      • Merhaba. 18 yaş altında geçen hizmet sayılmasa bile sigorta başlangıcı sayılması gerekir diye biliyorum. Elinizdeki yazı ile Kamu Görevlileri Sigortalı Tescil Daire Başkanlığı Ankara adresine öncelikle dilekçe yazarak hizmetin sisteme işlenmesini talep edin. Ancak öyle görebilirsiniz. Normal şartlarda 58 yaş ve 5975 günle emekli oluyorsunuz.

        Yanıtla
        • Merhabalar Ömer bey, öncelikle bilgilendirme için teşekkür ederim. Benim 18. yaş günüm 10.09.1996 yılı oluyor, memuriyet bitiş günüm ise 05.06.1996 hali ile 3 aylık bir durum söz konusu… sorduğum bir kaç yer bana sigorta başlangıç tarihin otomatikman 18. yaşına girdiğin gün olarak sayılır dediler ama net bir bilgi yok sisteme girdiğimde SSK’ lı olarak işe girdiğim ilk tarih olan 16.08.1999 olarak görünüyor. Bu düzeltme ancak emeklilik olunca mı? düzeltilir. Bu bilgiyi tam olarak nereden öğrenebilirim.

          Yanıtla
          • Emekli sandığı hizmetlerini şimdi de işletirsiniz. O zaman e devlet sisteminde görünür. Ama başlangıç sayılır mı bilemiyorum. Memuriyet olduğu için sayılmıyor olabilir.

  21. Merhaba ömer bey ben 1976 dogumluyum 43 yasındayım 1996 sigorta girişim var 1 cocuk borçalnması ile toplam birlikte 850 gun primim var istege bağlı ödegeceğim kaç yaşında emekli olurum ve odemekten vazgeçersem verdiğim parayı geri alabilirmiyim

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK kapsamında emeklilik için en az 3600 günü tamamlamanız gerekiyor. Prim iadesi alabilmeniz için emeklilik için gerekli olan yaş şartını sağlamış olmanız lazım.

      Yanıtla
  22. Merhaba,
    05.04.2000 sigorta giriş tarihinden bugüne kadar özel bir bankada (19 yıldır) aralıksız çalışıyorum.askerliğimi sigorta başlangıcımdan önce yaptığımdan 8 ayını saydırarak sigorta başlangıcımı 08.09.1999 öncesine çektim.
    An itibari ile istifa etsem tazminat alabilirmiyim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet 3600 günden yazı aldıktan sonra emeklilik gerekçesi ile ayrılmanız halinde işveren tazminat ödemek zorundadır.

      Yanıtla
  23. 29,12,2014 te işe girişim var 17,03,2019 te istifa ettiğm için işsizlik maaşı almadım.

    26,03,2019 da başka bir iş yerinde ssk lı oldum.

    işsizlik maaşını almaya ne zaman hak kazanırım. ve ne kadar süre alabilirim. teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Bu işyerinde çıkış verilirse işveren tarafından alabilirsiniz diye düşünüyorum. Ayrılmadan önce İşkur’a danışmanızı öneririm ama. Yanlış bir şey olmasın.

      Yanıtla
  24. 08.11.1971 doğumluyum 92 yılında askerden geldim 15.07.1993 SSK başlangıcım var şu an 5829 prim günüm var ve 54 yaşı bekliyorum. Askerliği ödeyip emeklilik yaşımı geri çekebilirmiyim. Çekersem kaç yıl geri gelir. Maaşımı şu an hesaplattıgımda 1880 TL ediyor. Eğer askerligi borclanırsam alacağım maaşı ekkilermi.Ve askerligi 54 yaşıma 1,5 yıl kala borclanırsam banka emekli maaşımı istinaden kredi verirmi.

    Yanıtla
    • Merhaba. 8 ay askerlik borçlanmanız 1 yaş geri çekilmesine yetiyor. Maaşı çok etkilemez. Yapmanızı öneririm.

      Yanıtla
      • Bana bugünkü cevabınızı 8 ay askerilk borçlanmanın bir yıl geri çeker demişsiniz. Ben 18 ay askerlik yaptım. Askerliğin tamamını borclsnırsam yani 18 ay kaç yıl geri çeker. Yada askerlik borclanmasının bir sınırımı var 8 ay gibi. Askerlik borclaaşını ödeyecek durumum olmadığı için bunu 54 yaşıma askerlik borclanma süresi kadar yaklastıgımdamı yapmalıyım. Teşekkürler.

        Yanıtla
        • Yok tamamını borçlanmanıza gerek yok. 8 ay 1 yaş geri çekiyor. Tamamını borçlanmanız değiştirmiyor. Bu borçlanmayı istediğiniz zaman yaparsınız.

          Yanıtla
  25. İyi akşamlar hocam,karı koca SSK emeklisi olan,çocukları evli olan eşlerden biri ölürse diğerine Hangi Oranda aylık bağlanır?teşekkür ederim.

    Yanıtla
  26. Merhaba.1971 dogumluyum…1993 mayis ayindan Bir aylik SSK girisim var ve .22/01/97 tarihinde memur oldum.21 yil 4 aylik memuriyetim var.Yurt disinda evlendigim icin memuriyetimi birakmayi düsünuyorum. nasil emekli olabilirim diye sormak istemistim(Bir Yillik ücretsiz izin kullandim…Askerlik 28 gün bedelli)

    Yanıtla
    • Merhaba. 5400 günü tamamlamış olduğunuzdan dilerseniz 5400 günle gerekli yaş şartını sağladığınızda emekli olabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise 9000 günü yani 25 yılı tamamlamak.

      Yanıtla
  27. ÖLEN EŞİMDEN EMEKLİ MAAŞİ ALIYORUM SGK dan , OĞLUM 19 YAŞİNDA ÖĞRENCİ BEN EVLENDİĞİMDE MAAŞİN TÜMÜNÜ OĞLUM ALABİLİYORMU…

    Yanıtla
  28. merhaba. Ömer Bey.2010 yılından beri aynı firmada çalışıyorum. 2016 yılında, toplam işgünüm ve 25 yılımın dolduğu ayda kıdem tazminatıma mahsuben firmadan para istedim. verebileceklerini ama kesinlikle kişisel nedenlerle istifa dilekçesi yazıp imzalamam konusunda baskı yaptılar. “Haklarımı aldım ve istifa ediyorum “dedim. Sonrası ilginçtir ki, istifa ile sigorta çıkışı yapmalarına ramen aynı firmada bugüne kadar kesintisiz çalışmaya devam ettim. Bu arada diğer firmalarından daha düşük sgk primi ile sigortalı gösterdiler. İstifa ettirildiğim firmada 2016 dan bu tarafa bütün dilekçeler yazışmalar evraklarda benim imzam vardır. Hepsi bende mevcuttur.Yani diğer firmada çalışıyorken istifa ettirildiğim firmadada kesintisiz çalışıyorum halen ve 2018 de de 2 ay resmi sigorta yaptılar. İmzam bulunan yüzlerce dilekçeler yazışma ve evraklar büyük ispat olurmu ve fiilen çalıştığım için zaman aşımı varmıdır. Tşk. Ömer Bey..

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet olabilir. Tabi bunun kararını gerekli incelemeyi yaptıktan sonra SGK denetmeni verir. Ancak fiili çalışma varsa ve dediğiniz gibi evraklarda da hep sizin imzanız varsa lehinize karar verilecektir.

      Yanıtla
  29. Belirsiz Kısmi Süreli Sözleşme ile 11 gün çalışıyorken,yeni bir sözleşme yapılmadan sonraki aylarda (22 Ay) 30 gün süreli çalıştırıldım.SGK ya 30 gün bildirildi ama prim miktarı aynı kaldı.SGK nın gözünden kaçtı.Son prim ödemesi 22. ay sonunda yine Mayıs 2016 da 30 gün olarak yapıdı. Yani Kısmi Süreli 11 gün için 2500 tl gösterilirken 30 gün bildirim için orantılı artırılıp 6818 TL gösterilmeliydi. SGK nın gözünden kaçtı ve bu 22 ay devam etti.SGK nın hatası var.Durumu SGK ya bildirirsem eğer, Prim Tahsil Etme görevi SGK ya ait olup,SGK alacaklarında zaman aşımı süresi 10 yıl mıdır. Örneğin halen aynı yerde çalıştığım için şimdi ayrıldığımda veya emekli olunca 2024 yılında SGK ya bildirebilirmiyim. Düzeltilirmi. Tşk.

    Yanıtla
  30. sayın yetili 1968 doğumlu kardeşimin 1992 yılına ait 1 aylık sigorta girişi var. emekli olması iin en sağlıklı nasıl bir yol izleyebiliriz.

    Yanıtla
  31. iyi günler…27 nisan 1969 dogumluyum.1.03.1987 ssk girisim var.daha sonra1.10.1992 bagkur giriş 2014 yılına kadar5775 gün hizmetim var.daha sonra19.11.2014tekrar ssk basladı 950 gün prim var.halen sgk lı olarak çalısmaktayım.ne zaman emkli olabilkirim.tesekkür eder saygılar sunarım

    Yanıtla
  32. Merhaba
    1978 doğumlu ve 05.04.2000 sigorta girişliyim. 7200 primim ve 19 yıl sigortalılığım var. Askerliğimi sigortamdan önce yaptığımdan borçlanma yaparak sigorta başlangıç tarihimi 08.09.1999 tarihinden önceye çektim. Bu durumda;
    Olduki EYT yasalaşırsa sadece sigortalılık sürem olan 25 yılı doldurduğumda (6 yıl sonra)yasadan faydalanarak emekli olabilirmiyim.

    Yanıtla
    • Merhaba hocam. Önce bir EYT çıksın da öyle değerlendirelim. Zira çıkacak mı ya da çıkarsa nasıl çıkacak, kimleri kapsayacak hususları net değil.

      Yanıtla
  33. Merhaba 24 yaşında engelli oğlum var ama bana bağlı değil çalışacağım ve aile geliri yukseliyor verilen engelli maaşı geri istenirmi

    Yanıtla
    • Merhaba. Aynı hanede yaşayanların geliri dikkate alındığı için çalışmanız halinde ortalama gelir artacağından yeniden hesaplama yapılabilir.

      Yanıtla
  34. Merhabalar annem ölen babamın maaşını alıyor.kendi babası da ölmüş ikiside sgk li sorum şu annem kendi babasının bende kendi babamın maaşını alabilirmiyim alabilirsek ne kadar kesinti olur bilgilendirirseniz sevinirim

    Yanıtla
  35. Merhabalar ben ölen babamdan maaş alıyordum işe girdigim için bu aylık kesildi sonrasında işsiz kaldigim ama maaşa bağlanmak için dilekçe daha doğrusu geç dilekçe verdiğim için genel sağlık sigortasindan borç çıktı daha yeni babamın üzerine döndüm ama geçmişe dönük gss borcumu ödemem gerekiyormu

    Yanıtla
    • Merhaba. Aylık başlama tarihinden sonraki dönem için gss borcu varsa bu borç silinir. Ancak güvence olmayan dönem için gss ödemeniz gerekiyor.

      Yanıtla
  36. 15.07.1973 doğumluyum. 01.01.1990 tarihinde sigortalı oldum ve 436 sigorta primim var. 15.07.1996 tarihinde emniyette göreve başladım. 15.04.2001 tarihinde aynı bakanlığa bağlı başka birimi yatay geçiş yaptım. halen görevdeyim. askerliği borçlandım. ne zaman emekli olurum

    Yanıtla
    • Merhaba. Fiili hizmetten yararlanma süreniz de olduğundan net bir hesap yapamam maalesef. SGK’ya yazılı olarak emeklilik şartlarınızı sormanız daha yararlı olacaktır.

      Yanıtla
  37. 21 ocak 1983 doğumluyum ve 06 temmuz 2002de ilk işe girişim 3150 yeraltı 1800 yerüstü toplam 4950 yevmiyem var yeraltında calisirsam ne zaman emekli olurum veya yer üstünde calisirsam ne zaman emekli olurum

    Yanıtla
    • Merhaba. Normal şartlarda SSK kapsamında emekli olabilmeniz için 7000 gün ve 60 yaşı tamamlamanız gerekiyor. Yararlanmış olduğunuz fiili hizmet zammı süresi yaştan düşülür. Ona göre hesaplayın.

      Yanıtla
  38. Merhaba ben şuan doğum iznindeyim rapor başlangıcım 17.01.2019 ,Rapor bitiş tarihim 08.04.2019,ben işten ayrılmak istiyorum istifamı 25.03.2019 tarihinde verirsem eğer kaç günlük rapor parası almış olurum yardımcı olursanız sevinirim ..

    Yanıtla
  39. merhaba,
    15 şubat 1977 doğumluyum. 10.06.1996 4 b den 2300 toplam gün sayım var, sonrasında 2 Nisan 2003 4 a girişi ile 5178 iş günü çalışmam var, ne zaman emekli olmaya hak kazanırım? şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Toplamda 5825 günü tamamlamanız gerekiyor. Yaş olarak da 52’yi tamamlayacaksınız. Yani bu durumda en erken 15 Şubat 2029 tarihinde emekli olursunuz.

      Yanıtla
  40. Merhaba annem 2006 yılında 2925 kanun sayılı ek5 tarım sigortası yapmıştık.Ancak o dönemde yarı dönemli yani sene 365 günlük periyodun 180 günü ödemesini yaptık.suandada 2006 yılından beri hiç aksama olmadan ödeme yaptık.suanda emekli olması için 7 senesinin kaldığını öğrendik.yaşı 65 bir an önce emekli olması için ne g gerekli yada sigortasını iptal ettiğimizde ödemiş olduğumuz primleri geri alabilir miyiz.

    Yanıtla
  41. Merhaba. 30.08.1999 yılında astsubay olarak göreve başladım. Doğum tarihim 02.07.1981. Kasım 2017 yılında açığa alındım. Ve Halen açıktayım. Emekli sandığına keseneğşm su an da 1/2. Su anda e-devlet üzerinde 18 yıl 5 ay görev süresi + 4 yıl 8 ay 19 gün fhz sürem bulunuyor. Bu şartlarda nasıl emekli olabilirim

    Yanıtla
    • Merhaba. Yıpranmalı meslekler ile ilgili emekli hesabı yapamıyorum maalesef. Farklılıklar oluyor hesapta.

      Yanıtla
      • Merhaba çeyiz parasına basvurduk 3 ay olmak üzere evrak takipte baktığımda hak sahibi tahsis islemlerinde 30/05/2019 da gelen evrak dosyasına kaldırılmış yazıyo bu ne demek bitti mi işlemler ödeme gonderilecekmi ne zaman yatar hesaba

        Yanıtla
        • Merhaba Eda Hanım. Evrak açıklaması ile bir yorum yapmak imkansız maalesef. En yakın Sgk ya yarın uğrayarak ödemenin ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz.

          Yanıtla
          • 19 yaşında SSK girişim var.ancak ödenen gün hiç yok.1998-2000 arası 540 gün askerlik yaptım.2 Ocak 2001 tarihinde memuriyete atandım.16 yıl 6 ay yani 6035 günüm var. 12-09-1971 doğumluyum.Su an çalışmıyorum.
            1-askerligimi borçlanma işlemi emekliliğimi nasıl etkiler
            2-ssk dan emeklilik için 2,5 yıl çalıştığımda kaç yaşında emekli olurum.
            3- Benim durumumda olanlar yaklaşık ne kadar emekli maaşİ alirlar
            4-Benim için en yakın tarihte emeklilik nasıl olur?

          • Merhaba.
            1-Askerlik borçlanması yapmanız durumunda 60 yaş yerine 58 yaşı tamamladığınızda emekli olursunuz.
            2-SSK’dan emekli olabilmeniz için fiili olarak en az 3,5 yıl ssk kapsamında çalışmanız gerekmektedir.
            3-Güncel emekli maaşları hakkında bir veri yok elimizde.
            4-Bence emekli sandığından devam edin. Askerliğinizi de borçlanın. SSK yanlış bir tercih olur. Böyle olursa ikramiye hakkınız da düşer.

  42. merhaba. radyoloji teknikeri olarak mobil sağlık tarama aracında yeni çalışmaya başladım.
    1)sigortamın kodu ne olmalı?
    2)bu işte arta kalan zamanım oluyor ve başka bir şirkette mesela muhasebeci olarak çalışma durumum varmıdır? 2 iş yerinde çalışabilir miyim?.
    teknikerlik diplomam üzerinden araç ve çalışma yetkisi alındı. atom kurumuna e devletten benim üzerimden işlemler yapıldı.

    Yanıtla
    • Merhaba. Aynı anda iki işyerinde birden çalışmada sgk kanununa göre bir sakınca yok. İşyeriniz ile sözleşmeniz de aksi bir hüküm yoksa çalışabilirsiniz. Koda ayrıca bakmak lazım. Meslek kodları listesinden bakınız. Sayfamızda mevcut.

      Yanıtla
  43. hocam 2016 yılında ağır engelli bakıma muhtaç olarak malulen emekli oldum 2000 yılı öncesi aylık bağlanma oranı 53.00 2000-2008-10 arası 60.00 2008-10 sonrası 40.00 olarak hesaplanıp bağlanmış hata varmı itiraz edeyimmi saygılar

    Yanıtla
  44. Mrb ismim sahin 07/04/1974 dogumluyum 10/10/1996 ssk girisim 4570 gunum var ayrica 496 gun ciftci bagkurum var 1. sorum ne zaman emekli olurum 2. Sorum ayni isyerinde 16 senedir calismaktayim kendi istegimle ayrilsam tazminat alabilirmitim not.1994/1996 yillarida 550 gun askerlik yaptim tsk

    Yanıtla
    • Merhaba. 1 yıl askerlik borçlanmanız halinde 55 yaş ve 5750 günü tamamlamanız halinde emekli olursunuz. Sgkdan kıdem tazminatı alabilir yazısını aldıktan sonra bu yazı ile işverene başvurmanız halinde kendi isteğiniz ile ayrılsanız bile işveren tazminat ödemek zorundadır.

      Yanıtla
  45. Mrb, 02/02/1969 doğumluyum 01/09/1987 meslek lisesi stajer olarak sigortalı oldum..01/11/1992 fiili olarak işe başladım ve aralıksız olarak hala devam etmekteyim. 9400 gün ödenmiş primim var..90/92 yıllarında 18 ay askerlik yaptım..sormak istediğim..emekliliği erkene çekmek için askerlik borçlanmasını ne kadar yapmalıyım ne kadar öne çeker ve borçlanmayı taban fiyatdan mı ödemeliyim yüksek ödersem maaşıma etkisi ne olur ve ne zaman emekli olurum..Vereceğiniz bilgiler için şimdiden TEŞEKKÜRLER ….

    Yanıtla
    • Merhaba. Staj girişi zaten sayılmıyor emeklilikte. Askerliğin tamamını borçlanmanız halinde 1 yaş geri çekiliyor. 53 yaş yerine 52 yaşında emekli olabiliyorsunuz. Bence tabandan yapın. Fazla para ödemeye gerek yok. Zaten gün sauyınız oldukça fazla. Maaşınıza artı yönde yansıyacaktır.

      Yanıtla
  46. Kolay Gelsin. Biraz karışık gibi;
    01.03.1978 doğumluyum.
    30.08.1997 tarihinde Uzman Jandarma (3466 S.K.-Kadrolu askerlik yapmadan girdim) olarak göreve başladım-19.09.2017 tarihinde görevimden istifa ettim.
    22.07.1991 tarihinde 13 yaşımdayken sigortalı işe başladım yaz aylarında (5 yıl da) 295 gün 17.06.1996 tarihinde 18 yaşıma girdiğimde de 104 gün sigortalı çalıştım. Toplam 399 gün Çalışırken, SSK yı Hizmet birleştirme yaparak Defterdarlığa fark ödemesi/hizmet borçlanması yaptım. Uzman Jandarma okulu sigorta ve emeklilikten şuan sayılmıyor.

    1- SGK Gn.Md.lüğü 18 yaş altı sigorta gün sayısı kadar emekliliği geri-aşağı çeker diyor.
    2- Kademeli emeklilik (5434 sayılı Kanunun geçici 205) hesabında 18 yaş altı sigortaların emeklilik hesabından sayılmayacağına dair ibare yok (başka kanunlarda var) 18 yaş altı nasıl sayılır ve hesaplanır, etkisi nedir.
    3- Kademeli hesabında ……tarihe kadar çalışmış olmak derken 1991 (ilk işe girişim ayrıca yaşım 13 dü)’ i mi hesaplayacağım yoksa 1996’da 18 yaşıma girdiğim gün mü yoksa 18 yaşımdaki ilk sigortalı günüm mü
    4- Okul sayılmazken yıpranma ile birlikte ne zaman emekli olurum,
    5- Okul sayılırsa ne zaman emekli olurum. (Okul sayılırsa yıpranması oluyor mu)

    Şu an işçi olarak çalışamıyormuşum kıdem tazminatı ve emekli olunca maaş hakkı kaybı olmasın diye 3,5 yıl kuralından dolayı. Bununla ilgili 2829 sayılı kanun hala geçerli mi? İyi Çalışmalar

    Yanıtla
    • Merhaba Hocam.
      Emekli sandığı emeklilik hesabında ve özellikle yıpranmalı mesleklerde çalışanların emeklilik hesabını yapamıyorum. Çünkü farklılık olabilmekte. Kuruma yansıyan ve emeklilik yaşından düşecek yıpranma süreleri farklılık teşkil ettiğinden emeklilik şartı belirtmek zor oluyor.
      Emekli sandığı diğer sigorta kollarındaki girişi kabul etmez.Dolayısıyla 13 yaşındaki sigorta girişiniz sayılmaz ancak sigortalı çalıştığınız gün sayısı kadar emekli sandığı geri çekilir. 3,5 yıldan fazla çalışmadığınız sürece tazminat ve ikramiyede sorun olacağını sanmıyorum. Ancak bunu yapmadan önce SGK’dan görüş istemenizi öneririm.

      Yanıtla
  47. merhaba sgk 7143 sayılı kanunla ilgili olarak 1 ve 2 taksitleri 28 şubat 2019 a kadar olan süre içinde ödedim .şubat 2019 ayı 3 ve 4 taksitleri ödemeyemedim 3 ve 4 üncü taksitleri mart 2019 da ödersem yapılandırmam bozulmamış olurmu teşekkür eder.

    Yanıtla
  48. İyi günler. Ben yaklaşık 5 yıllık bir astsubayimdim 2 ay önce ihraç edildim. 4c de paramı alabilir miyim. Çok ihtiyacım var çünkü. Herhangi bir para alamaz mıyım ?

    Yanıtla
  49. Merhaba benim oğlum 24 yaşında ve engelli maaşı almakta ben asgari ücretle çalışıyorum evde 4 kişiyiz ve diğer ay emekli olacağım oğlum verilen engeeli maaşı ben emekli oldum diye kesilirme ne yapmam lazım lütfen yardımcı olun?

    Yanıtla
    • Merhaba. Biliyorsunuz engelli maaşında hane halkı ortalama geliri önemli. Eğer kişi başı ortalama geliriniz net asgari ücretin 1/3’ünün üzerine çıkarsa engelli aylığı kesilebilir.

      Yanıtla
    • Merhabalar. Nisan 1974 dogumluyum. 28.02.1994 te askere gittim. 18 ay askerlik hizmeti yaptım. 16.06.1997 de polis memuru olarak memuriyete başladım. Askerlik oncesi 171 gun ssk var. Temmuz 2017 de maassiz emekliliği hakettim. Sistem 07.2021 tarihinde maasli emeklilik gösteriyor. Kendi devrem 18 ay askerlik borclanmadi yaptı. 09.2018 tarihinde maasli emekliligi haketti. Benim 27.5 yıl yıpranma ile birlikte hizmet surem var. Askerliği ne kadar borçlanarak emeklilik tarini ne kadar geriye cekebilirim. Tesekkurler

      Yanıtla
      • Merhabalar hocam. Yıpranmalı meslekler için maalesef hesap yapamıyorum. Farklılıklar olmakta.Bu yüzden konu hakkında SGK’ya yazılı olarak başvurup cevap isteyin.

        Yanıtla
Yorum yapın