SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı

SGK uzmanı soru sor sayfamız ile kafanıza takılan tüm soruların cevabını alabilirsiniz. Günümüzde doğru bilgiye erişim bir hayli zor olmaya başlamıştır. Sosyal Güvenlik mevzuatının geniş olması, değişkenlik göstermesi ve dolayısıyla sürekli güncelleniyor olması bir işlem hakkında tek doğruya ulaşmayı maalesef zorlaştırmakta. Biz de sayfamıza ekleyeceğimiz bu hizmet ile SGK konusunda yaşadığınız problemler ile ilgili doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlayacağız. Eğer siz de SGK sorularımı kime sorabilirim diyorsanız doğru yerdesiniz.

Peki SGK’ya soru sormak istiyorum nereye sorabilirim? Sorunuzu sormanız için sizden herhangi bir ücret istemiyoruz ve üyelik şartı da yok. Yapmanız gereken yazının sonundaki yorum bölümünden eposta adresinizi, adınızı soyadınızı ve sorunuzu yazarak bize göndermek. Sorunuz kısa süre içerisinde uzman ekibimiz tarafından cevaplanacak ve mail adresinize gönderilecektir. 

SGK soru sorma ( hangi soruları sorabilirim)

SGK soru sormak istiyorum bölümünden;

  • Emeklilik  işlemleri ve ne zaman emekli olabilirim ile ilgili sorularınızı,
  • Yurt dışı SGK borçlanma işlemleri
  • İşsizlik maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • Kıdem tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • İhbar tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu işveren işlemleri ile ilgili sorularınızı,
  • Genel Sağlık Sigortası ve yeşil kart ile ilgili sorularınızı,
  • Bakım parası ve engelli maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • 657 Sayılı Devlet memurları kanunu ile ilgili sorularınızı,
  • İsteğe bağlı sigorta ile ilgili sorularınızı,
  • Kısacası Sosyal Güvenlik ve Çalışma Mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
  • Sgk uzmanı soru sorduğunuzda sorunuzu en kısa sürede yanıtlayacaktır.

SGK uzmanına soru sor, nasıl sorabilirim ?

Yukarıda belirtilen konuların hepsi ve yazamadığımız özellikle Sosyal Güvenlik, yurtdışı borçlanma işlemleri, emeklilik şartları ve alınacak ortalama emekli maaşı, işveren teşvik ve bildirge işlemleri, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kısacası iş hukuku ve Sosyal Güvenlik Hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Sgk soru sorma hattı numarası kaç ?

Sgk soru sorma telefonu 170’tir. Telefon ile SGK uzmanlarına soru sormak istiyorsanız telefonunuzdan 170 numaralı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SGK soru cevap hattı arayabilirsiniz. Telefonda SGK ile ilgili soru sormak istiyorum dediğinizde sizi çağrı merkezinde ilgili kişiye aktarırlar.

SGK online soru sormak ( En çok sorulan sorular)

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sgk ile ilgili soru sormak için geliştirdiği online bir platform/uygulama bulunmamaktadır. Bu hususta sadece Alo-170 hattı üzerinden sgk telefonla soru sormak mümkündür. Geliştirilen sgk ile ilgili soru sorma uygulaması bulunmamaktadır. Bize çok sorulan bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.

SGK ile ilgili soruları nereye sorabilirim ?

SGK ya da emeklilik ile ilgili soru sormak için en doğru yerin sayfamız olduğunu söyleyebilirim. Uzmanlarımız tamamen ücretsiz olarak sizlere hizmet vermektedirler. Ömer Meriç SGKbilgisi sayfasını tamamen ücretsiz hizmet vermek adına kurmuş, Türkiye’nin açık ara en iyi SGK uzmanlarından birisidir. Bu nedenle Sgk ile ilgili kime soru sorabilirim sorusunun cevabı kesinlikle SGK Bilgisi olacaktır.

EYT ile ilgili soruları kime sorabilirim

SGK uzmanı soru sor ücretsiz form aracılığı ile sorunuzu içerik altındaki yorum kısmından gönderebilirsiniz. Bu kapsamda EYT ile ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabileceğiniz hakkında size net bir yol haritası oluşturabiliriz.

4.2/5 - (17 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı” üzerine 4.208 yorum
  1. Merhaba hocam 1974 dogumluyum.1992 yilinin 6.ayi sgkgirisim vardir 25 yil 53 yas 5600 gune tabiyim.
    Su anda Halen sgk li olarak calismaktayim 27 sene ve 6626 gunun doldurdum fazlasiyla, ve emeklilikte yasa takildim 53.yasina
    Halen sigortali olarak calisiyorumn bana zarari varmidir ?emekli maasim ilerde dusermi?isyerleri sigortasiz calistirmiyo ,ayrilmalimiyim ne yapmami lazim nasil bir yol izlemeliyim aydinlatirsaniz sevinirim..simdiden tesekkurler

    Yanıtla
    • Merhaba. 2008 sonrası hizmet arttıkça ortalama aylık bağlama oranı düşeceğinden alacağınız emekli maaşı da kademeli olarak düşecektir. Şu da var tabi fazladan ödenen primler de aylık bağlama oranını yükseltmekte. Eğer çalışmak zorundaysanız devam edin. Çok da fazla etkilemez.

      Yanıtla
  2. Merhabalar. 1976 Doğumluyum. SGK girişim 1997 yılı. Emeklilik için istenilen 5700 gün ve 56 yaş sınırı. 5900 gün çalışmam var. Emekliliğime 13 yıl var. Bu 13 yıl çalışarak prim yatırmama gerek var mıdır?

    Yanıtla
    • Merhaba. Bana kalırsa gerek yok. 2008 sonrası hizmet arttıkça ortalama aylık bağlama oranı düşer ve alacağınız emekli maaşının düşmesine neden olur.

      Yanıtla
  3. 10/03/1969 dogum tarihliyim15/01/1994-15/01/2000tarihleriarasinda tsk da gorev yaptim01/11/2003-07/31/2007tarihleri arasinda bakur hizmetim var2016tarihinden bugune 1177gun ssk odemem var.fhz ssk dan emekli olursam yastan dusermi ve ne zaman hangi kurumdan emekli olurum

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet düşer diye biliyorum. Ancak net bir emeklilik tarihi hesabı yapamam maalesef. Birden fazla hizmet var yanlışlık olmasın. Siz Sgkya yazılı olarak sorun emeklilik tarihinizi bildirsinler size.

      Yanıtla
  4. merhaba kısa çalışma ödeneğinden 3 ay faydalanan biri tekrardan aynı işyerinde 1080 şartını tamamlayıp işten çıkarılsa dahi eksik işsizlik maaşımı alır?işsizlik maaşından 10 yıl boyunca kısa çalışma suresındeki tutar ve sure düşer dıyorlar doğrumu?

    Yanıtla
  5. Merhaba , dogum tarihim 1.3.1968 dir. 1.12.1987 işe giriş tarihi. 4a sigortalı (506 sigorta statüsü bordro) 1032 gün çalışma sürem var.1994 ve 2005 te iki doğum yaptım . 3600 günden emekli olabilir miyim? primlerimi tamamlayınca 58 yaşını beklemek gerekir mi?Ek-5 tarım SSK kapsamından prim ödeyebilir miyim.Ek-5 kapsamından doğum borçlanması yapabilir miyim. SGk kurumunun bana dediği 3 yıl 2 ay çalışıp (4a kapsamında) bu arada doğum borçlanması yapıp tamamını ödemem. bunundada 58 yaşını beklemem gerekir mi?

    Yanıtla
    • Merhaba. Toplamda 3600 gün ve 58 yaşı tamamlamanız halinde emekli olursunuz. Her iki şartın birlikte sağlanması zorunlu.

      Yanıtla
  6. Merhaba, Babam 1940 doğumludur. 1964 yılında sigortalı(4a) olarak 22 gün çalışmış ve 2013 yılına kadar 22 gün dışında yatan herhangi bir primi olmamıştır. 2013 yılında Ek-5 yatırmaya başladık. 900 gün askerlik süresi vardır.(2,5 yıl). Askerlik borçlanmasını yatırıp 3600 ‘ü tamamladığımızda emekli olabiliyor mu? Ayrıca bu 3200 prim-60 yaş babam için geçerli oluyor mu? Cevap için şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
  7. 14 Temmuz 1975 doğumlu yum.01/10/1996 yılında SGK 4a kapsamın da çalışmaya başladım.04 Temmuz 2019 da Kıdem tazminatımı alarak işimden ayrıldım.Ayrıldığımda
    2000 yılı öncesi 961 gün
    2000 yılı ile 2008 yılının 10.cu ayına kadar 3119 gün
    2008-10.cu Ay sonrası 3979 gün
    SGK kurumuna toplam 7929 gün 4a prim yatırılmıştır. Bu primlerin 19 yılı 2000 yılından sonra en üs seviye tavandan sgk prımi ödenmiştir.
    5 Temmuz 2019 da 4C emekli sandığı,657 tabi devlet memuru olarak çalışmaya başladım( şehit çocuğuydum istihdam hakkımı değerlendirdim)
    Sorularım şöyle olucak;
    – 4a ve 4c sgk birleştirilecekmi?
    -birleşrilecek ise ne zaman birleştirmeliyim
    – Birleştirdiğimde 4a daki günlerim sayılıp gecen günler eklenip derece ve kademe bilgilerimde değişiklik olucakmı?
    -Emekli olduğumda maaş farkı 4a sgk ve 4c emekli sandığıyla kıyaslandığında çok mu düşük olucak?
    – son olarak ne zaman emekli olabilirim?
    konuyla ilgili olarak nasıl bir yol izlemem gerektiğini söylerseniz sevinirim. teşekkürler
    saygılarımla,
    Adnan ACAR

    Yanıtla
    • Merhaba. Birleştirme dilekçenizi hemen vermenizi öneririm. Kademe ve derecenizi etkilemez 4a hizmetleri. Emekli maaşınız ortalama kazanç esas alınarak hesap edilir ancak memuriyet prime esas kazancı düşük olduğundan bu kapsamda ödenen primler kazancı düşürür ve ssk ya göre daha düşük maaş almanıza neden olur. Hafta içi hatırlatın tam emeklilik tarihinizi de hesaplayım.

      Yanıtla
  8. merhaba Ömer Bey 1.1.1978-1.1.1988 arasini 3600 gün borclanma icin Aydin SSK,ya basvurdum Tescil Tarihi,17. 7 .1919 ,ben Almanyaya döndükten sonra 16.10.1919,da Türkiye adresine bildiri gelmis 98000,- TL ödemem gerekiyor . Türkiyede calismisligim yok diye 4b ,den yapmislar heryerde okuyorum Mahkeme karari var Almanyada calisilan günler Türkiyede SSK,liymis gibi sayilacak diye 1. sorm neden böyle yapildi.2. sorum :4 b,de ne kadar Aylik baglanir,yani su anda ne kadar .hale calismaktayim kismetse 1.10.2022.den itibaren Emekli olacagim Aylik almaya ozaman baslayacagim,o Zamana kadar yapilan Zamlardan bende faydalanabiliyormuyum.

    Yanıtla
    • Merhaba. Türkiye’de çalışma yoksa borçlanma Bağkurdan yapılır. Mahkeme kararları sadece o davayı bağlar. Geneli etkilemez. 01.10.2022 tarihinde bağkurdan emekli olabileceğinize emin misiniz ? Zira 3600 gün borçlanma bağkurdan emekli olmak için yeterli değil. En az 5400 gün gerekir.

      Yanıtla
  9. Merhaba Sgk dan 5600 prim gunum var,.İlk ise giris Mayis 2000.
    7000 gune tamamlamak icin istege bagli primimi en dusukten odesem emekli maasim cok duser mi bagkur oldugu icin.
    Emeklilik surem uzar mi?

    Yanıtla
    • Merhaba. İsteğe bağlıyı 1260 günden fazla ödememeniz gerekiyor. Aksi halde emeklilik haklarınız bağkura geçer ve bağkurdan emeklilik için 9000 günü tamamlamanız istenir. İsteğe bağlı bağkur prime esas kazancı asgari ücret kadardır ortalama kazancınızı düşürmez ancak imkan varsa çalışarak ödemenizi tavsiye ederim.

      Yanıtla
  10. Merhaba;

    Eşim ücretli öğretmen olarak çalışıyordu, 2019 yılı Haziran ayı itibari ile işinden ayrıldı. Ben özel banka çalışanıyım özel sandığa bağlıyım. Eşimin sağlık yardımından yararlanması için banka sandığına başvurduğumda “SPAS Müstehaklık/Provizyon alır” durumda olduğu için yararlanamayacağı bu durumun sonlandırılması gerektiği bildirildi. SGK çıkışı 150 gün önce yapılmış olmasına rağmen SPAS Müstehaklığı devam ediyor. Bu durum nasıl düzeltilebilir.
    Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Muhtemelen İlçe Milli Eğitim SGK işten çıkış bildirgesini vermedi ve sistem de aktif olarak görüyordur. Herhangi bir SGK’dan bunu düzelttirebilirsiniz. Spas sistemi üzerinden tescilin kapatılması gerekiyor.

      Yanıtla
  11. Merhaba,

    1974 doğumlu(46 yaşındayım)/01.04.1997 SSK girişliyim ve yaklaşık 30 gün sonra prim süremi doldurmuş olacağım.
    30 gün sonra günümü doldurduğumda yapmam gereken herhangi bir şey varmı?
    yönlendirmeniz için şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Günü doldurduktan sonra ne yapacaksınız ? Prim ödemeyi bırakacak mısınız ? Eğer bunu soruyorsanız prim ödemeyi bırakmanızı öneririm. SSK’dan ayrıldıktan sonra sağlıktan 99 gün daha yararlanırsınız. Sonrasında ise eğer eşiniz ya da çocuklarınız üzerinden güvenceniz yoksa GSS kapsamında prim ödeyerek sağlıktan yararlanabilirsiniz.

      Yanıtla
  12. merhabalar 20.01.2018 tarihinde ticari aracımla trafik cezası tarafıma yazıldı.trafik polisi yanlışlıkla arkamdaki aracın ehliyet numarasını benim aracıma kesilen cezanın ceza kağıdına yazmış bulundu.30.09.2019 tarihinde tanımadığım kişi olan o arkamdaki aracı kullanan şahıs benim aracımı kullanıyo gibi gözükmüştür bu yüzden belirttiğim tarihte bana tarafıma ssk ceza tutanağı düzenlemiş olup benden işyeri bildirgesi cezası uygulamıştır. aynı cezanın yanlışlıkla olduğunu il trafik müdürlüğünden bulup cezanın tekrar doğru şekilde düzenlenmesi olmuştur. bu düzeltme yazısı il trafik müdürlüğü tarafından ssk kurumuna bildirilmiştir.ancak benim ticari aracımla oğlumla beraber bulunuyoduk ve trafik sorgulamasında oğlumun ehliyet numarası sorgulandığından aynı ceza oğlumun üzerine yazılmıştır. yukarıdaki açıklamalarımın sonucuna göre aynı ceza ssk kurumu tarafından ilgisi olmayan kişinin üzerinden iptal edilip oğlum benim ticari aracımda ceza tutanağı düzenlendiği için aynı cezayı oğlumu sigortasız çalıştırdığım şeklinde yorumlayıp tekrar ceza düzenleneceğini bildirmektedir.oğlum aynı zamanda kendine ait işyeri olup zaten bir sgk çatısı altındadır.oğlum dilekçe ile o an aracımızda bir ticari mal olmadığını sadece özel araç olarak aracı kullandığımızı sgk kurumuna bildirdik oğlumdan dolayı bu cezanın bana uygulanması doğrumudur bu ceza iptali mümkünmüdür izlemem gereken yol nedir iyi çalışmalar..

    Yanıtla
    • Merhaba. Belirttiğiniz durum mevcutsa ceza uygulanmaması gerekiyor. Öncelikle SGK ceza uygularsa tebliğ tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde cezaya itiraz etmelisiniz. İtirazınızı buraya yazdığınız şekilde ayrıntılı olarak yazın ve resmi belgeler elinizde varsa bunları da ekleyin. Eğer SGK yine red verirse tek şansınız kalıyor o da mahkemeye vermek.

      Yanıtla
  13. merhaba ömer bey tekrar bir sorum daha olacak yarım çalışma ödeneği alıyorum sgk e bildirge yaparken belge türü olarak 47 yarım çalışma ödeneği mi seçiliyor ben seçmeye çalıştığımda seçilen belge türü bildrimi yapmak için tescil kaydınız uygun değildir uyarısı vererek seçtirmiyor ben belge türü olarak hep tüm sigorta kolları ve 5510 kanun no seçerek onayladım yanlış mı yaptım acaba

    Yanıtla
  14. Sayın hocam; Özel banka sandığı emeklisi bekar bayan s.s.k. emeklisi babasından yetim aylığı alabilirmi? Cevabınız için peşinen teşekkürler.

    Yanıtla
  15. Merhabalar
    Öncelikle böyle faydalı bir hizmet vermenizden dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

    • Doğum Tarihim: 23/05/1971
    • İlk işe giriş tarihim: 1/7/1986
    • Toplam Uzun Vade Gün Sayım: 5339
    • Sigorta Kolum: 4a
    • Sigorta Statüm: APHB

    SORULAR:
    • Halen özel bir üniversitede profesör olarak çalışmaktayım.
    • Şimdiye kadar memuriyetim bulunmamakta.
    • 4-a lı olarak 49 yaş ve 5300 gün şartını tamamlayarak 23/05/2020 tarihinde emekli olabileceğim.
    • Bu yıl başında bir devlet üniversitesinde göreve başlamayı düşünüyorum.
    • 1 ekim 2008 den önce memuriyetim bulunmadığından memurluğa geçerek 4-c li olarak emekli olmamın 9000 gün tamamlama ve emeklilik yaşımın 60 olma şartlarını karşıma çıkaracağı gibi emekli maaşımın da daha az bağlanacağı şeklinde duyumlarım var.
    • Şu anda memuriyete geçmem mi yoksa 4-a lı olarak emekli olduktan sonra memur olmam mı benim için daha avantajlıdır?
    • 4-a lı olarak emekli olduktan sonra memur olmam durumunda emekliliğim iptal edilip sonrasında –şartlar yerine geldiğinde- 4-c statüsünden mi emekli olurum? Yoksa 4-a emekli maaşım devem eder. Aynı zamanda memur olarak çalışmaya devam edebilir miyim?

    Yanıtla
    • Merhabalar değerli Hocam,
      Emekli sandığı kapsamında ssk hizmeti ile birlikte toplamda 9000 günü ve 60 yaşı tamamladığınızda emekli olursunuz. Eğer memuriyete geçecekseniz emekli olmadan önce ya da sonra geçişin bir farkı olmaz. Emekli olduktan sonra 4c kapsamına geçerseniz emekli maaşınız kesilir. Emekli sandığında çalışmanız 3,5 yıldan fazla olursa bu durumda emeklilik hükümleri emekli sandığına geçer ve emeklilik şartları bu kapsamda hesap edilir.

      Yanıtla
  16. merhabalar. 15.11.1968 d.luyum. 20.09.1993 tarihinde memur oldum 1990-1991 arası 1 yıl sigotalılık süresi ile 18 ay askerlik süresini hizmetime eklettim. emeklilik için 52 yaşına tabiyim. 2016 yılının 10 ncu ayında KHK ile ihraç oldum.
    SORU: sigorta sayıldığı için hemde khk ile ihraç olduğum için emekli ikramiyesi alamazmışım bunun için ne yapmalıyım. 2. sorum:EYT yasası çıkarsa ihraç olanlarda emekli olabilecekmi olacaksa geçmişe dönük hak kaybı ne olacak.
    ilginiz için teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. İkramiye konusunda net bilgi sahibi değilim maalesef. Ancak KHK ile ihraç edilmiş olmanız emekli aylığı almanıza engel değil. Gerekli şartları sağladığınızda aylık bağlanabilir.

      Yanıtla
  17. Selamlar 15.03.1991 tarihinde bağkur girişim vardı ancak prim odemem olmadı, 2018 yılında çıkan aftan yararlanarak bağkur borcumu ödedim. 2862 gün bağkur dan var. 28.02.2002 tarihinde ssk girişim var ve hala ssk lı olarak çalışmaktayım 5726 günüm var. 01.01.1972 dogumluyum bağkur günlerimi ssk ile nasıl birleştirebilirim, bağkur primlerim emeklilikte nasıl etkiler ne zaman emekli oluyorum. Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Bağkuru borçlanıp ödediğinize göre giriş tarihiniz 15.03.1991 olarak sayılır. SSK kapsamında 52 yapı tamamladığınızda emekli olursunuz. Emeklilik dilekçesi verdiğinizde hizmet birleştirilir.

      Yanıtla
  18. Bilgi için teşekkür ederim. Çalışmazlık girişi nasıl yamam gerektiğiyle alakalı bilgi verirseniz çok sevinirim

    Yanıtla
    • Bildiğim kadarı ile e devlet üzerinden bildirim yapılabiliyor artık. Eğer bu mümkün değil ise bağlı olduğunuz Sgkya giderek form ile bildirim yapmanız gerekiyor.

      Yanıtla
    • Hocam 60/c1 yeşil kart sigortası ile özelde daha çok fatura çıkartılıyormuş. Ama anneden babadan eşden yararlanıyorsan özel hastaneler daha avantajlıymış bu konuda daha detaylı bilgi verebilir misiniz acaba?

      Yanıtla
        • Anladım hocam yeşil kartlı olursak özel hastanelerin paylarını devlet karşılamıyor sanırım ama kendi sigortan olursa veya babadan eşden yararlanıyorsan özel hastanelerde yeşil kartlılara göre daha az ücret çıkartılıyor.Hocam yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim işinizde kolaylıklar dilerim.

          Yanıtla
  19. Merhabalar
    Hasta bakıcımız rapor aldığı zaman ssk dan rapor parası alabiliyormu? Birde işten çıkartmayı düşünüyoruz tazminat hakkı varmı ve bizim yapmamız gereken ve dikkat etmemiz gereken bir konu varmı?

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer rapor tarihinden önce en az 90 gün varsa ödeme alır. Sizin çalışmazlık girişi yapmanız gerek ama. Eğer iş çıkışını siz veriyorsanız ve en az 1 yıllık çalışma varsa tazminat da ödemeniz gerekir.

      Yanıtla
  20. 1969 dogumluyum.1.3.1987 sgk giriş var.35 gün.daha sonra 1992 bagkuer giriş 5775 gün. sonra tekrar 2014 de ssk.halaaktif sigortalıyım .1100 gün var ne zaman emekli olurum .eyt beni etkilermi saygılar

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK kapsamında 1260 günü tamamladığınızda emekli olursunuz. EYT çıkana kadar sizin emeklilik tarihi gelir zaten. EYT’ye gerek kalmaz :).

      Yanıtla
  21. Merhaba sormak istediğimiz,
    1992 den 1997 ye kadar geçen sürede primler sürekli eksik yatırılmış
    askerlikten sonraki dönemde ise 1999 2004 yılları arasında hiç prim ödemesi yapılmamış ve sonra da firmada kapanmış
    bu durumda eksik yatan primler için bir şey yapılabilir mi acaba?
    yaş:1977 başlangıç:1992

    Yanıtla
    • Merhaba karıma isteğe bağlı sgk yatırıyoruz. Ben sgklı işten ayrıldım serbest çalışıyorum eşim isteğe baglı ek5 yatırıyoruz ben eşim sgk sından faydalanıyor um ilk eşim vefatından iki çocuğum daha var 1biri 20 yaşında üniversite öğrencisi biri kız lisese son sınıfta bu çocuklarım faydalanması için ne yapmam gerekiyor.

      Yanıtla
  22. merhaba .ben 1966 doğumluyum. ilk işe girişim 20,09,1987 den 40 gün sigortalı çalıştıktan sonra 04,1988 tarihinde bağkurlu oldum. 4 yıl sonra iş yerimi kapattım. ama bağkura hiç pirim ödemedim. daha sonra sigortalı olma tarihim 2003, bu tarihten sonra aralıksız devam ederek tabi olduğum 5375 gün sigortalılığımı doldurdum. 29,08,2019 tarihinde 5399 ile emeklilik dilekçemi verdim. fakat red cevabı geldi. sgk ya gittiğimde bağkur çakışması nedeni ile 290 günüm ssk dan silindiği için emekli işlemi red edilmiş. bağkur sistemine baktığım zaman hizmet yılı sıfır , borç sıfır gözüküyor. silinmiş hepsi. çalışma dönemlerimde çakışmadığına göre böyle bir şey mümkün müdür. benden bağkura başvurarak ihya yapmam isteniyor. ssk günlerin silinince ben hak mağduru olmuyor muyum. ne yapmam lazım. ne olur fikirleriniz benim için çok onemli. şimdiden ilginize teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim

    Yanıtla
    • Merhaba. Çalışma dönemleri ile çakışma yoksa mümkün değil. Ancak yapılan işlem göz önünde bulundurulursa çalışma dönemi ile çakışan gün var anlaşılıyor. Bunun çözümü için SGK’ya uğramanız gerekiyor. Yani çözüm yeri orası. Maalesef yapılacak bir şey yok.

      Yanıtla
  23. Merhabalar, 2020 mart ayında 25 yılımı dolduruyorum. Ancak emeklilik için yaşı beklemek durumundayım.2 doğum yaptım bunların yaştan indirimi söz konusu olabiliyor mu bunu öğrenmek istiyorum.

    Yanıtla
  24. Merhaba babam 1964 doğumlu, 1988 yılında Bağkur girişi var, 50 yaşında emekli olabileceği söylenmişti. Fakat babam 2 defa geriye dönük vergi kapattırdığı için emekli olması için 3buçuk yıl prim gün sayısı eksik kaldığını öğrendik. Öğrendiğimizde ise babam 54 yaşındaydı. Prim gün sayısı tamamlanmasa bile 58 yaşında yaştan dolayı emekli olabileceği söylenmişti. Benim sorum şu; babam şu an 56 yaşında, ve 3buçuk yıl eksik günü var eyt çıkarsa eğer eksik gün sayısı olsa bile eyt’den faydalanabilir mi?

    Yanıtla
    • Merhaba. EYT’den babanızın yararlanabileceğini sanmıyorum. Olası bir düzenleme çıksa bile sigortalılar açısından çıkacağını tahmin etmekteyiz. Tabi yasa belli olmadan yorum yapmak ne kadar doğru bilemiyorum.

      Yanıtla
  25. Merhabalar;
    09.07.1969 doğumluyum. 31.03.1993 ile 30.09.1969 tarihleri arasında askerlik hizmetimi tamamladım. 01.11.1993 sigorta başlangıç tarihim. 10.08.1999 tarihinde memuriyete başladım. Gün itibariyle 21 yıl, 1 ay, 6 gün hizmet sürem bulunmakta olup 23.05.2002 tarihindeki hizmet sürem 4 yıl, 6 ay, 9 gündür. Emeklilik yaşım sistemde 54 yaş ve 25 yıl olarak görüntüleniyor ancak askerlik hizmetim ihya edilmemiş deniliyor. 25 yıldan önce emekli olma ihtimalim bulunmakta mıdır? Askerlik borçlanması yapmam gerekiyor mu? Cevaplarınız için şimdiden teşekkkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Emekli sandığından emeklilik için toplamda en az 25 yıl yani 9000 günü tamamlamanız gerekiyor. Eğer eksik günler varsa askerlik borçlanarak tamamlama hakkınız bulunuyor.

      Yanıtla
  26. Merhabalar.Toplam GSS prim borcum 1646 TL.Ana borç 1366 TL.Borcun faizi 280 TL.Toplamda 22 dönem.E-Devlet’den SGK’nın; Provizyon ve müstehaklık hizmetinde sorgulama yaptığında şöyle bir uyarı çıkıyor ; “Son bir yıl içinde 30 gün gss prim gün sayısı olmadığı için, provizyon verilememiştir.”
    Buna göre 29 Mart Cumhurbaşkanlığı kararı gereğince 30 günlük prim 76 TL yatırdığımda sağlık hizmetlerinden faydalanabilir miyim ? Tahlil, radyolojik tetkikler, tedavi giderlerini kendi cebimden mi öderim ? eczaneden ilaç alırken cebimden mi öderim ? Şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Prim ödemenize gerek yok. Üniversite ve devlet hastanesinde ücretsiz muayene olabilirsiniz. Ancak ilaçları cebinizden ödemeniz gerekiyor.

      Yanıtla
      • Kusura bakmayın tekrar rahatsız ediyorum ama bu durumda sadece muayene ücretsiz oluyor sanırım.mr, tomoğrofi,tahlil vs. kendi cebimden mi ödemek durumundayım ? Çapraz bağ ameliyatım var burada tedavi masraflarını kendim mi karşılamak durumundayım devlet hastanesinde ? ?

        Yanıtla
        • Bildiğim kadarıyla tüm bu masraflar ücretsiz karşılanmakta. Devlet hastanesinin muhasebe servisine bir danışın isterseniz.

          Yanıtla
  27. Merhaba benim size iki sorum olacak.annem ve babam yaklaşık 11 yıl Avusturya’da yaşamış ve annemi yurtdışı borçlanmasıyla emekli ettik kendisi şu an 68 yaşında.babam ve annem için orada kaldıkları için oradan para alabilmeleri mümkünmü. Birde 3 çocuk Avusturya doğumlu ve ben 40 yaşındayım oraya gitme hakkım varmı şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Bu soruları Avusturya emeklilik kasası ile konsolosluğuna iletmeniz gerekiyor. Bizim mevzuatımız ile ilgili değil. Bilgim yok açıkçası.

      Yanıtla
  28. 16 ay askerlik borçlanıp 1 yıl erken emekli olacağım diyelim tamam . Ben 25 yılımı doldurduğum icin bu 16 ay askerlik borçlanmasını tekrar geri alamazmiyim.
    Diğer bir sorum ise ben ankaradan bu işle ilgilenen birine durumumu anlattığımda 5 ay askerlik borçlanmam yeterli demişti. Kesin olarak doğrumu bu 16 ay borçlanma işi.
    Kolay gelsin şimdiden çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Valla hesaplattığınız kişi nasıl hesapladı bilmiyorum. Bir şey diyemem. Ancak benim hesabıma göre 16 ay gerekiyor. 25 yıl doldurmuş olmanızın bir anlamı yok bu işlemde. Bir yaş geri çekilebilmesi için borçlanma yapmanız gerek.

      Yanıtla
  29. Merhaba Ömer bey
    -Doğum tarihim: 25.03.1969
    -Bağkur başlangıç: 04.09.1992
    -Bağkur bitiş: 2017 ( 9000 küsür pirim günüm var)
    -Askerlik başlangıç tarihim: 02.03.1989
    -Askerlik bitiş tarihim: 02.09.1990 (18 ay)
    Ben pirim günümü ve 25 yılımı doldurdum ancak yaşa takıldım. Benim sorum emekliligimi 1 yıl geri çekmek için kaç gün yada kaç ay askerlik borçlanmam gerekiyor. Ne zaman emekli olabilirim? Bana ne yapmam gerektiği konusunda yol gösterirmisiniz.Teşekkürler iyi çalışmalar

    Yanıtla
    • Merhaba. Normal şartlarda emeklilik yaşınız 53. 16 ay askerlik borçlanmanız halinde 52 yaşı tamamladığınızda yani 25.03.2021 tarihinden itibaren emekli olursunuz.

      Yanıtla
  30. 01.09.1997 tarihinde 4a (işçi)kapsamında 61 gün prim yatırıldı.
    27.09.2002. Tarihinde 4c (memur) kapsamında 5070 gün prim yatırıldı.
    Doğum borçlanmasına tabi 1080 günüm var. Prim yatırılmadı(aylıksız izin kullandım)
    1979 doğumluyum.
    İatifa etmek istiyorum. Yurtdısına tasınacagım.
    Haklarımı kaybetmeden en uygun hangi yöntemi secerek emekliliğimi devam ettirebilirim.
    Bag kurdan emekli olabilirmiyim nasıl?
    Sgk mı bagkurmu ssk mı hangisi daha faydalı olur benim için.

    İstege baglı dısardan prim ödeme için istifadan altı ay içinde basvurmak gerekiyormus.
    – [ ] Şahsen mi basvuru yapılır(yurtdısında olacagım için)
    – [ ] Ödemeler düzenli ay ay mı yoksa ileriki bir tarihte toplu ya da taksitli mi olur
    – [ ] Aylık ne kadar ödeme yapılır

    Yanıtla
    • Merhaba. Bana kalırsa en mantıklısı 3.5 yıl sigortalı çalışıp öyle bırakmak. Ama emekli sandığı kapsamında prim ödemek istiyorsanız emekli sandığından çıkış yaptıktan sonra isteğe bağlı ödeme yapmak için başvuruyu elden ya da posta yolu ile gönderebilirsiniz. Ödeme emekli keseneğinize göre farklılık gösterir. Ödeme ay ay yapılır.

      Yanıtla
  31. Merhaba 4c emekli sandığından 05.09.2019 da evrak kontrol için memura gönderildi yazıyor ne kadar sürer acaba bu işlem??

    Yanıtla
  32. Merhaba
    1978 doğumluyum.7200 primim ve 20 yıllık sigortalılık sürem var. 05.04.2000 ilk sigorta başlangıç tarihimdir.bu tarihten beri aralıksız özel bankada çalışıyorum. Askerliğimi sigortamdan önce yaptığımdan bir kısmını saydırarak sigortalılık başlangıç tarihimi 08.09.1999 öncesine çektim. Eyt’nin, eylül 1999 öncesi gibi çıktığını farzedelim.
    Sigortalılık sürem 20 yıl olduğundan, 5 yıl daha bekleyerek yani 46 yaşımda emekli olabilirmiyim.

    Yanıtla
    • Merhaba. EYT düzenlemesi yok şu anda. Muhtemel bir düzenleme nasıl olur şimdiden kestirmek zor. Beklemek gerek bunun için.

      Yanıtla
  33. Merhaba Hocam 26.08.1988ssk girisliyim 02.01.1960dogumluyum 01.02.2018de 3652gunden emekli basvurusu yaptim fakat izmir sgk den hiç cevap almadım maaşım yada hangi bankadan maaş alacağım şimdiden öğrenmek mumkun mu

    Yanıtla
  34. Merhaba sayın yetkili
    Kasım 1975 doğumluyum.Kasım 1993 tarihinden sigorta girişim var.54 yaş ve 5675 güne tabiyim.2015 yılında işten çıkarıldım.İş bulamadım.4900 gün sigorta prim ödemem var.Kalan 775 günü iş bulamadığım için bağkur ile ödeyeceğim.Bağkur primi en düşük 818 TL acaba 1200 TL gibi fazla bir ödeme yapsam emeklilikte daha yüksek maaş alma gibi bir faydası olurmu?tesekürler

    Yanıtla
  35. 15.07.1995 sigorta girişim var. 3210 gün primim var 14.11.2013 tarihinde memurluğa geçtim. 1998 yılında 18 ay askerlik yaptım. Birleştirme ve askerliği borçlanmadım. Ödersem benim için avantajmıdır.5434 sayılı kanuna göremi 5510 sayılı kanuna göremi emekli süresi hesaplanır. Kaç yaşında emekli olurum.Halen memurluğa devam etmekteyim. Engelli çocuk babasıyım. Ne yaparsam benim için emekliliğimde avantaj sağlar.. Teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Memurluktan haklarınız 5510 sayılı kanuna göre hesaplanır. Ama ssk ve askerlik süresi kadar ilk memuriyet girişinden itibaren geri çekilir. 60 yaşında emekli olursunuz. Engelli çocuk size emeklilikte bir avantaj sağlamıyor. Ama eşiniz için erken emekli olma hakkı sağlar.

      Yanıtla
  36. Merhaba
    1978 doğumluyum.7200 primim ve 20 yıllık sigortalılık sürem var. 05.04.2000 ilk sigorta başlangıç tarihimdir.bu tarihten beri aralıksız özel bankada çalışıyorum. Askerliğimi sigortamdan önce yaptığımdan bir kısmını saydırarak sigortalılık başlangıç tarihimi 08.09.1999 öncesine çektim. Bu durumda Eyt çıkarsa faydalanabilirmiyim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Ortada bir EYT yasası yok. Dolayısıyla yararlanıp yararlanamayacağınız şimdiden söylemek anlamsız olur.

      Yanıtla
  37. merhaba ben 28 yaşında özel bir şirkette çalışmaktayım. adım Gizem Alkan. geçen ay 1959 dğumlu babamı beklemediğimiz bir zaman diliminde kaybettik.Annemle babam boşandığı için tek varisim. babam emekli olmasına 3 ay pirim eksiği varken vefat etti (yaş 60) sgk ya sorduğumuzda vefat ettiği için emekliliğe hak kazandıgı söylendi fakan ben çalıştığım için aylığı bana bağlanamyor. benim sorum şu ; aylığından feragat edip pirimlerinin bir kısmını alabilirmiyim?kendim emekli olucamı düşünerek ,babamın pirimlerinin yüzde 25 ödenebilirmi ? teşekürler iyi çalışmalar.

    Yanıtla
  38. Merhaba hocam 1981 ekim doğumluyum 5.9 .1998 sigortaya girişim var eyt çıkarsa ne zaman emekli olurum pirim günüm şu an 6600 teşekkür ediyorum

    Yanıtla
  39. Belediye şirketi tarafından sonradan personel ihtiyacı nedeniyle işçi alımı yapılmıştır.bu personeller için idare ve ve şirket arasındaki sözleşme bir yıla tabi tutulmuş.ssk ya işyeri tescili yapılırken işin süresiyle ilgi yapılan sözleşme verilmemiş sürekli iş yeri olarak açılmış.personellerin sözleşme bitim tarihlerinde sigortaya çıkış bildirilmesi diğer yılın sözleşmesine görede giriş işlemleri gerekiyormu çünkü sözleşme tekrarlanıp ertesi yıla tekrar devam ediyor..

    Yanıtla
    • Merhaba. Geçici bir iş değilse yapılan işlem doğru. Sürekli işyeri dosyası olarak açılacak. Aynı dosya üzerinden örneğin 31 Aralık 2019 çıkış 01 Ocak 2020 giriş olarak girilmesi gerekiyor. Yeni dosya açılmayacak.

      Yanıtla
  40. 01.09.1999 tarihinde Askeri okula başlayıp başarılı bir şekilde 30.08.2000 tarihinde mezun oldum ve göreve başladım. Ancak 01.09.1999 tarihinde 18 yaşında olmadığım için ve kazai rüşt almadığım için memuriyete başlangıç tarihim (Doğum tarihi 10.04.1982) 18 yaşına girdiğim tarih 10.04.2000 olarak baz alınmaktadır. Sormak istediğim konu emekli sandığı kanuna göre 08.09.1999 öncesi ve sonrası diye yapılan ayrımda ben, öncesi grubunamı,sonrası grubuna dahilim. Çünkü fiili hizmet zammının 3 yıla inmesi vb gibi konularda çok farklılıklar oluşmaktadır. Birde eyt gündemdeki şekilde çıkarsa ondan faydalanma şansım var mı?

    Yanıtla
    • Merhaba. Emin olmamak ile beraber sonrası gruba dahilsiniz diye düşünüyorum. Ama bunu SGK’ya sormanız daha iyi olacaktır. Yazılı olarak bilgi talebinde bulunabilirsiniz.

      Yanıtla
  41. Ömer Bey Olumlu Cevap Gelmedi 2016 yılında müracat ettik dilekçe ile.Ama tüm bilgilere baktığımda internette ve sorduğum uzmanlara göre almalısınız diyorlar.
    Bu durumda ne yapmalıyız?

    Yanıtla
    • Merhaba Fatih BEY tekrar. Kuruma bilgi dilekçesi mi verdiniz yoksa aylık talebinde mi bulundunuz ? Aylık talebinde bulunup red aldıysanız dava açabilirsiniz. Sadece bilgi dilekçesi verdiyseniz dilekçenin mahiyeti ile alakalı Alo-170 ya da Bimer’e başvuru yapabilirsiniz.

      Yanıtla
      • Aylık talebinde bulunduk dilekçe ile olumsuz dönüş yaptılar.
        Birde şunu sormak istiyorum Dedemin Tarım Bağkurlu olması Yani Normal Bağkurlu olmaması bağlanmama nedeni olabilir mi?

        Yanıtla
        • Onunla alakası yok. Bence bu işin uzmanı bir avukata danışarak dava açılabilir. Ancak bu uygulamada bazı istisnai durumlar var. SGK haklı da olabilir. O istisnai durumları iyi bilmek gerekir.

          Yanıtla
  42. Merhaba;

    Size Annem için bir soru sormak istiyorum.

    Babam 2016 yılının mayıs ayında vefat etti.Babam Ssk emeklisiydi.Annem Babamdan dolayı dul maaşı alıyor şimdi.

    Dedem 1992 yılında vefat etti ve çiftçi bağkurluydu.

    Annem dedemden bu durumda yetim aylığı alabilir mi?Yani hem dul hem yetim aylığı alabilir mi?
    Annemin dul maaşından başka geliri yok.(1700-1800 tl arası geliri)

    Bizi bu konuda aydınlatırsanız çok memnun oluruz.
    Teşekkürler
    İyi Çalışmalar..

    Yanıtla
    • Merhaba. Dedeniz 2008 öncesi vefat ettiği ve biri ssk birisi bağkur olduğu için her iki aylık da alabilir. Emin olmak adına önce bunu Sgkya yazılı olarak sorun. Olumlu cevap gelirse aylığa başvurabilirsiniz.

      Yanıtla
  43. SAYIN YETKİLİ
    01/11/1973 doğumluyum.18 yaş altı prim gün sayım 240 ve 1 Ocak 1990 da bitmişti.Memur olarak işe başlama tarihim 13/09/1996 dır.Ne zaman ve kaç yaşta emekli olurum teşekkürler iyi çalışmalar.

    Yanıtla
  44. Merhabalar.
    Almanyadan yurt disi borclanma yoluyla sgk pirim borclarimi yatirdim.yasimi dlodurdum.Sigortali bir iste calismiyor ,hicmir sosyal ödenek almiyorum.sadece.Adima kayitli seyhat acentam var.
    Adima kayitili is yerinin bulunmasi bas vuru yapmama engel olurmu ?
    Saygilarimla
    Ferman Nisan

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer bağımsız olarak yaşlılık primi ödüyorsanız Türkiye de maaş almanıza engel olabilir.

      Yanıtla
      • Merhabalar
        Saglik sigortam özel bir sigorta sirketinde.SGK`nin anlasmali oldugu Almanya sosyal sigortasina kayitli degilim.herhangi bir özel sigortaya emeklilik icin pirim ödemiyorum. yaslilik piriminden kastiniz bumu ? yaslilik pirimi konusunu biraz acabilirmisiniz?

        Yanıtla
        • Yaşlılık primi şu şekilde. Örneğin Türkiye de acentası olan birisi bağkurlu olur. Bağkur kapsamında prim öder. Aynı zamanda emeklilik primi de bunun içindedir. Eğer siz de bağımsız olarak bu şekilde resmi olarak prim ödüyorsanız çalışır olarak kabul edilirsiniz ve aylık bağlanmaz.

          Yanıtla
          • Almanya`da Bagkur gibi bir kurum olmadigindan herhangi bir kuruma bir yaslilik pirimi ödemiyorum.anladigim kadariyal basvurumu yapmamda bir sakinca olmamasi lazim.

            Saygilarimla

          • Bu durumda olmaması gerekiyor. Emeklilik başvurunuzu yapabilirsiniz. Siz ve tanıdığınız herkes Sgk ile ilgili tüm sorularını bize ücretsiz sorabilir. Saygılar.

  45. Merhabalar. Kamu sektöründe 1999 yılında işe başladım. 2007 temmuz ayından itibaren x ray işinde çalışmaktayım.2008 Ekim ayından Bu zamana kadar 1600 gün fiili hizmet 32 a dan primim yatmış. Bu kadar prim emekliliğimde öne çekermi.ayrıca kaç gün ilave gün eklenir. 32 a dan sadece çalıştığımız günler yatıyor. İyi günler

    Yanıtla
    • Merhaba. Bildiğim kadarı ile bu işte çalışanlara her 360 gün karşılığı 90 gün Fiili hizmet zammı veriliyor. Toplamda en fazla 1800 gün için alınıyor.

      Yanıtla
  46. merhaba ben 2925 tarım ssk sı yatırıyodum 3600 günü doldurduk sonra ssk mı durduma dilekçemi kuruma bildirmediğim için 1 yıl mejmur devam etmek zorunda kaldım yeni işyerim de bana sigorta yaptı benim yeni ssk mı devam edecek yoksa 2925 tarım ssk mıdevam edecek vereceniz bilgiden dolayı tesekür ederim

    Yanıtla
  47. merhabalar;

    Yanımda çalışmakta olan hasta bakıcım rapor alıp emekli olucak. Emekli olduktan sonra sigortasını yatırmaya devam edersem ne gibi artısı eksisi ne olucak ne kadar yatırıcam çünkü ben şuan teşvikten faydalanıyorum. Konuyla alakalı bilgi verebilirseniz sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer malulen emekli olursa sigortalı çalışamaz. Aylığı kesilir. Ancak engelli vergi indirimi kapsamında olursa yanınızda sigortalı çalışmaya devam edebilir. Emekli olduktan sonraki çalışmaların sigortalıya hiç bir faydası bulunmuyor. Siz de herhangi bir teşvikten yararlanamazsınız.

      Yanıtla
  48. Merhabalar 20/06/1973 doğum tarihim 20/07/1998 işe giriş an itibari ile 3276 günüm var 2013 2012 yillarinda olan SGK primlerim ödenmediği ve işyerleri şaibeli bulunduğu için 389 gün primim silindi halbuki benimle hiç alakası yok işverenim suçlu bu konuda ben ne işyeri değiştirdim nede SGK ile ilgili birşeyler yaptım aynı yerde çalıştım bu süre boyunca birden fazla giriş çıkış yapılmış ve farklı işyerleri gösterilmiş bunu nasıl ispat ederim ve 3600 günle emekli olma şansım var diye biliyorum cevap verirseniz sevinirim teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. 3600 gün 58 yaşı tamamladığınızda emekli olma hakkınız var. İptal edilen günleri ancak mahkeme ile ispat ettirebilirsiniz. Dava açmanız gerekiyor yani.

      Yanıtla
  49. sayın ömer bey 1973 doğumluyum mart 2002 yılında 4-a lı oldum, 2007 yılında kas hastalığına yakalandım.bana yüzde 79 rapor verdiler,540 gün askerlik borçlanması yaptım,uzun yıllardır EK-5 sigortasından pirim yatırıyorum,şu anda 3700 gün pirimim var. Bana yıllar önce VERGİ İNDİRİM HAKKIYLA 17 yıl hizmet 3970 gün pirimle emekli olabilecegim söylenmişti doğrumudur. raporumu yenilemem gerekir mi. Daha doğrusu nasıl emekli olurum,son aylarımı bir işyerinde çalışarak mı doldurmalıyım, siz ne tavsiye edersiniz,emeginiz için tşk ederim.Saygılar.

    Yanıtla
    • Merhaba. Engelli kapsamında emeklilik hakkı elde debilmeniz için sigortalı çalışmaya başlamanız ve sigortalı çalışırken vergi indirimi için vergi dairesine başvurmanız gerekiyor. Buradan gelecek rapor oranına göre yeniden değerlendirme yapılarak emeklilik şartlarınız hesaplanabilir.

      Yanıtla
Yorum yapın