SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı

SGK uzmanı soru sor sayfamız ile kafanıza takılan tüm soruların cevabını alabilirsiniz. Günümüzde doğru bilgiye erişim bir hayli zor olmaya başlamıştır. Sosyal Güvenlik mevzuatının geniş olması, değişkenlik göstermesi ve dolayısıyla sürekli güncelleniyor olması bir işlem hakkında tek doğruya ulaşmayı maalesef zorlaştırmakta. Biz de sayfamıza ekleyeceğimiz bu hizmet ile SGK konusunda yaşadığınız problemler ile ilgili doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlayacağız. Eğer siz de SGK sorularımı kime sorabilirim diyorsanız doğru yerdesiniz.

Peki SGK’ya soru sormak istiyorum nereye sorabilirim? Sorunuzu sormanız için sizden herhangi bir ücret istemiyoruz ve üyelik şartı da yok. Yapmanız gereken yazının sonundaki yorum bölümünden eposta adresinizi, adınızı soyadınızı ve sorunuzu yazarak bize göndermek. Sorunuz kısa süre içerisinde uzman ekibimiz tarafından cevaplanacak ve mail adresinize gönderilecektir. 

SGK soru sorma ( hangi soruları sorabilirim)

SGK soru sormak istiyorum bölümünden;

  • Emeklilik  işlemleri ve ne zaman emekli olabilirim ile ilgili sorularınızı,
  • Yurt dışı SGK borçlanma işlemleri
  • İşsizlik maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • Kıdem tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • İhbar tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu işveren işlemleri ile ilgili sorularınızı,
  • Genel Sağlık Sigortası ve yeşil kart ile ilgili sorularınızı,
  • Bakım parası ve engelli maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • 657 Sayılı Devlet memurları kanunu ile ilgili sorularınızı,
  • İsteğe bağlı sigorta ile ilgili sorularınızı,
  • Kısacası Sosyal Güvenlik ve Çalışma Mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
  • Sgk uzmanı soru sorduğunuzda sorunuzu en kısa sürede yanıtlayacaktır.

SGK uzmanına soru sor, nasıl sorabilirim ?

Yukarıda belirtilen konuların hepsi ve yazamadığımız özellikle Sosyal Güvenlik, yurtdışı borçlanma işlemleri, emeklilik şartları ve alınacak ortalama emekli maaşı, işveren teşvik ve bildirge işlemleri, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kısacası iş hukuku ve Sosyal Güvenlik Hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Sgk soru sorma hattı numarası kaç ?

Sgk soru sorma telefonu 170’tir. Telefon ile SGK uzmanlarına soru sormak istiyorsanız telefonunuzdan 170 numaralı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SGK soru cevap hattı arayabilirsiniz. Telefonda SGK ile ilgili soru sormak istiyorum dediğinizde sizi çağrı merkezinde ilgili kişiye aktarırlar.

SGK online soru sormak ( En çok sorulan sorular)

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sgk ile ilgili soru sormak için geliştirdiği online bir platform/uygulama bulunmamaktadır. Bu hususta sadece Alo-170 hattı üzerinden sgk telefonla soru sormak mümkündür. Geliştirilen sgk ile ilgili soru sorma uygulaması bulunmamaktadır. Bize çok sorulan bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.

SGK ile ilgili soruları nereye sorabilirim ?

SGK ya da emeklilik ile ilgili soru sormak için en doğru yerin sayfamız olduğunu söyleyebilirim. Uzmanlarımız tamamen ücretsiz olarak sizlere hizmet vermektedirler. Ömer Meriç SGKbilgisi sayfasını tamamen ücretsiz hizmet vermek adına kurmuş, Türkiye’nin açık ara en iyi SGK uzmanlarından birisidir. Bu nedenle Sgk ile ilgili kime soru sorabilirim sorusunun cevabı kesinlikle SGK Bilgisi olacaktır.

EYT ile ilgili soruları kime sorabilirim

SGK uzmanı soru sor ücretsiz form aracılığı ile sorunuzu içerik altındaki yorum kısmından gönderebilirsiniz. Bu kapsamda EYT ile ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabileceğiniz hakkında size net bir yol haritası oluşturabiliriz.

4.2/5 - (17 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı” üzerine 4.217 yorum
  1. Merhaba Ömer bey, sigortalı bir işte çalışırken ayrıldım. 8ay işsiz kaldım. Kendim e devletten 11 temmuz 2023 de isteğe bağlı 4b başvurusunda bulundum. 25 temmuz 2023 de sigortalı bir işe girdim. isteğe bağlı sigortam 24 temmuz da iptal edilmiş. E devlette 4b borç sayfasında 2.003tl borç artı 67 tl ceza görünüyor. Benim bu borçları ödemek zorunluluğum var mı?İsteğe bağlı sigorta iptal terk edilmiş diyor benim sgk ya borç için dilekçe vermem gerekiyor mu? Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
      • Merhaba Ömer bey ben 29.02 .2023 de çıkış yaptım. 6450 günüm le aynı zamanda da vergi mükellefiyim fakat hiç Bağkur ödemedim ve çıkış yaptığım güne kadar da hiç bir borçum yok ben çıkış yaptıktan sonra eyt yasası resmî gazetede 01.03.2023 de yayınlandı fakat sgk hem çok yoğun olduğun dan gitsemde başvuru yapamadım. E devlet üzerinden yoğunluktan ancak 06.03.2023 de başvurum 23.06.2023 de bana bir Msj geldi 14 bin tl borcumu ödememem gerektiğini yazıyordu ben sgk gidip borçumun olmadığını bu borç ben çıkış yaptıktan sonra Bağkur devreye girmiş benden almanız gereken çıkış tarihim ve başvuru tarihim arasındaki 6 günlük borçlanmayı almanız gerekmez mi dedim hayır diyip bu ödemeyi yapmadığınız taktirde 6 Cı ayında maaşını aşamayacağımı söylediler ve benim ilk başvuru tarihim 06.03 deki bavrumda geçersiz olacak dediler ben 14 bin parayı yatırdım ve 01.07 den itibaren maaş bağladılar burda benim 45 50 bin gibi bi kaybım oldu sizce ne yapmalıyım bu parayı ala bilir miyim saygılar

        Yanıtla
      • Hocam saygilar YouTube kanaliniza abone oldum izninizle sorum şudur 2004 yılında 4a li olarak çalışmış olduğum bir işyerinde kod 11 ile çıkış yapılmış ozamanlar kod 11 diğer nedenler olarak geçiyormuş şimdilerde ise iş kazası sonucu ölüm olarak geçiyor sizce bunu SGK da bir dilekçe ile düzelttirmelimiyim görüşünüze çok ihtiyacım var net bilgi alamadım saygılar sunarım

        Yanıtla
  2. Merhaba ben vefat eden babamdan emekli maaşı alıyorum rahatsızlığımdan dolayida çalışmıyorum maddi sıkıntıdan dolayı günlük işe gitmeye karar verdim iş görüşmesine gittim ama işe alınmadım Bir ay sonra emekli maaşımın yatmasını beklerken yatmadığını gördüm ve sigortayı aradım SSK da bana sigortalı olarak çalıştığımı söyledi bu nedenden dolayı maaşımın kesildiğini söyledi iş başvurusuna gittiğim firma beni işe almadığı halde 1 ay boyunca beni sigortalı gösteriyor çalışan gösteriyor ve ben bu nedenle maaşımı alamadım tamam alamadım ne yapmam lazım firma ile görüştüm eriye dönük sigorta mı iptal ettirdiler ama benim maaşım icabında birkaç ay daha yatmayacak olabilir tekrardan kayıt yaptırmam lazım tekrardan başvuru yapmam lazım bu durumda benim 3-4 ay kaybım var haklarımı nasıl savunabilirim ne yapmam lazım

    Yanıtla
  3. Merhaba Ömer bey nasılsınız size sorum olacak ilk kez Haziran ayında ise girmiş bir işçinin SGK pirim ödemesi ne kadar acaba ve suanki prim ücreti 5 bin TL mi dir .

    Yanıtla
  4. 02.10.1995 tarihinde sigorta başlangıcım var 277 gün SSK pirim ödemem bulunuyor 2003 yılında memuriyete girişim var 2022 yılında memuriyetten çıkarıldım 6030 günde emekli sandığı pirimim var hangi sartlarda daha erken emekli olabilirim

    Yanıtla
  5. Merhaba 1973 doğumluyum 1988 çıraklık tescil kaydım 1994 hizmete başlama tarihim ama bazı nedenlerden dolayı günüm çok eksik 2500 günüm var 1130 gün türk inşaat firmaları yurtdışında kaza sigortası yatırdı 21 koduyla bunu borclanabiliyorum Türkiye’de 7 koduyla puantaj kayıtları var toplamda 300 gün çıkıyor bunu borclanabilirmiyim ? birde 2010 bağkur istegebagli girişim var 6 ay ödedim sonra terk ettim 2022 yeniden aktif ettim tekrar terk ettim buralarda benim borçlanma imkanım varmı acaba tabi çıraklık kanunu torba yasada olursa buradanda borçlanma çıkabilir diye düşünüyorum sizin bilginizide öğrenmek isterim Saygilar

    Yanıtla
  6. Ömer Bey Merhabalar,
    01.02.2021 tarihinde emeklilik sürem doldu, çalışmakta olduğum işyerine emeklilik için müracaat ettim. İşyerinden 30.04.2023 tarihinde çıkışım verildi. 30 Nisan 2023 Pazar gününe denk gelmesi ve 1 Mayıs 2023 tarihi ise İşçi Bayramı olması ve tatil gününe denk gelmesi nedeniyle Emeklilik işlemlerim için zaruri olarak 02 Mayıs 2023 tarihinde SGK il müdürlüğünde form doldurmak suretiyle müracaat ettim,
    SGK tarafından 01 Haziran 2023 tarihinde yaşlılık aylığı bağlandı.
    Benim sorum şu, SGK Genelgesine göre “Sigortalıların aylığa hak kazandığı tarihin ayın son günü resmi tatil gününe veya hafta sonu tatiline rastlaması nedeniyle, taleplerini Kuruma veremeyen sigortalıların bu resmi tatil gününü takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar Kuruma verilen, talepleri, önceki ayın son günü verilmiş gibi kabul edilecektir. denmektedir. ”
    Genelgeye göre benim emeklilik başlanğıç tarihi 01 Mayıs 2023 olması gerekmezmi?

    Yanıtla
  7. Türkiye de kamu işçisi olduğum halde hem aktif çalışırken hem de emekli işçi olarak aylık maaş tespitlerinde Endüstri Meslek Lisesi Motor Bölümü Mezunu Diplomam, Oto Motor Ustası Unvanım, Mesleki kıdemim ve Medeni Durumum dikkate alınmayıp yok sayılarak tarafıma T.C. Devleti tarafından 33 yıldır köle ve ayrımcılık muamelesi yapılmaktadır. İşçilere yapılan Köle ve ayrımcılık muamelesini Türkiye de ortadan kaldırabilecek T.C. Devleti, TBMM, Makam, Merci ve Kurumları yok. Belgelerle ispatladım. Mahkemeye ve AİHM sine başvuracağım. Bu konuda görüşlerinizi alabilir miyim.25 Milyon aktif ve emekli işçi adına !

    Yanıtla
  8. 02 10 1977 doğumluyum.
    01 10 1992 ssk girişim var. EYT den emekli olmaya hak kazandım. Ssk günüm 6.947 (istenilen gün 5600 )
    Sorum şu 26 10 2005 tarihin de limited şirketi kurdum. Bu şirketi 04 08 2006 tarihinde devir ettim.
    Kurmuş olduğum şirkette kendime ssk primi ödemedim yani şirketin kuruluş tarihi olan 26 10 2005 tarihi ile 06 01 2006 tarihleri arasında ssk primlerim çalıştığım başka şirketten ödendi .
    06 01 2006 tarihinden itibaren kendi şirketim devir tarihi olan 04 08 2006 tarihine kadar. ssk prim ödenmedi. 13 11 2006 ( 7) ay kadar ssk primi boşluğum var. sonrası bugüne kadar SSK
    Şirketimin kuruluş tarihinden devir tarihi ne kadar Bu süre arasında 4B / bağkur başvurmadım bağkur tescil kaydım bulunmamaktadır. Bu durum ssk dan emekli olmama engel midir.
    Şirket öncesi ve sonrası ssk mevcut.

    Yanıtla
  9. Merhaba , bizim bilgi almak istediğimiz konu şu sayın Ömer bey :
    4/c olarak kamuda çalışan memurun tescil hizmet dökümünü aldığımızda P.E.K. / ek gösterge 2800 olarak gösterilen yerde 7 . ay itibari ile yazan 14.451,13,- TL ne anlama geliyor ? Bu tutar şahsın net ya da bürüt maaşı mı yoksa şahsa ait kurum tarafından SGK ya emeklilik için ödenen sigorta primi olarak mı geçiyor ? ve bu tutar yani 14.451,13 TL maaşına eklenerek toplam bürüt tutarı mı oluşturuyor ? Bu P.E.K konusu hep kafa karıştırıyor ve tam anlamı ile bir açıklama bulamadık , bu konuda yardımcı olursanız çok memnun oluruz , saygılar

    Yanıtla
    • Merhaba. PEK, emekliliğe ve ikramiyeye esas kazançtır. Emeklilikte maaş bu ortalama kazanç esas alınarak hesaplanır. Ödenecek ikramiye de her yıl için aşağı yukarı gördüğünüz aylık tutar kadardır.

      Yanıtla
  10. Merhaba, 14.09.1990 ve 2005 arası limitet şirket ortağıydım. 2002’de limited şirket ortağı olarak giriş bildirgesi vermiştim, gelen cevapta 2000 tarihinden itibaren başlatılacağı söylenmişti sigortamın. Muhasebecimiz ödüyordu primleri, bugün baktığımda 2002’den beri primler ödenmiş gözüküyor. Şimdi sorum şu, ben hizmet tespit davası açarsam 2002 ara dönem olduğu için talebim kabul edilir gözüküyor ancak şirket ortağı olmam yeterli mi sadece? Yoksa başka belge gerekir mi? Bu ödenmeyen 2000-2002 arası primler bana engel olur mu? Son olarak bu dosyada 1990-2000 arası primlerim hesaplanacak mı yoksa sadece 1990 yılından itibaren çalıştığım tespit edilecek ve sonra SGK’ya bir daha mı başvuracağım? Sayfanızdaki birebir danışmanlık linki çalışmıyor bu arada, oradan ulaşacaktım normalde.

    Yanıtla
      • Ancak araştırdığımda Anayasa mahkemesinin iptal kararı olduğu için ara döneme denk geldiğim (2002 yılında başvurmuşturm) ve 2000 öncesine ait dönem için de tescilimin olması gerektiği yazıyor. Neden farklı düşündünüz acaba ona göre dava açmayayım.

        Yanıtla
  11. merhaba 15 03 71 doğumluyum sgk girişim 06 11 1995 4000 gün prim var sorum şu 2001 ve 2002 de pa naçar ektim bu iki yılı borçlanabillirmiyim nasıl emekli olurum tesekkurler

    Yanıtla
  12. Merhaba,

    01.04.1993 SSK girişim var. Doğum tarihim 22.08.1975.
    a. 1993 ile 1997 arasında 1.501 gün SSK kapsamında çalıştım.
    b. 2010 ile 2018 arasında 2.645 gün isteğe bağlı prim ödedim.
    c. En son 2018 yılında bir özel sektörde 23 gün 4a kapsamında çalıştım.
    d. 2003 yılı 2006 yılında iki doğum yapmıştım. 2019 yılında bunlar için 1.440 gün doğum borçlanması yaptım ve ödedim.
    Toplamda 5.609 günüm oldu. Ben SSK kapsamında emekli olmayı beklerken BağKur kapsamında emekli olabilirsiniz diyor SGK Esenyurt şubesi.
    Son çalışmam 4a olduğu için borçlanmam da 4a sayılır diye biliyorum.

    Ne yapmalıyım.
    Teşekkürler
    Asiya Dınç

    Yanıtla
    • Merhaba. Doğum borçlanması doğum olan tarihlere hizmet olarak geçer. Dolayısıyla Son 7 yıl hesabında dikkate alınmaz. Paylaştığınız bilgilere göre sizin son 7 yıl içerisinde bağkur hizmetiniz 3,5 yıldan fazla. SSK’dan emekli olabilmek için 3,5 yıl daha sigortalı çalışmanız gerek.

      Yanıtla
  13. Merhaba Ömer bey 30.04.1982 doğumluyum.
    01.07.1994 tarihde ssk girişim var,2968 bağkur günüm 3800 de ssk çalışma günüm var toplam 6800 gün.son 17 aydır eşimin yanında çalışıp halen prim ödüyorum.
    bu 1261 kuralı durumu için halen prim ödemem gereklimi eyt de çıktığı için soruyorum.veya 7200 çıkarsa benim için daha iyimi.
    Ssk girişim 18 yaş altı olduğu ve şuan 41 yaşında olduğum için ne yapmam lazım teşekkür ederim…

    Yanıtla
  14. Hizmete başlama : 16.07..1998
    4C tescil başlangıç: 07..10..1999
    Sigortalılık süresi : 25 yıl 0 gün
    Prim ödeme gün sayısı: 9030
    Bu şartlarda emekli olabilir miyim. Teşekkürler

    Yanıtla
      • Ömer bey 16.07.1998 askerliği saydırdığım gün kadar geriye çekildiği tarih. Memuriyete başlama tarihim 07.10.1999. Askerliği ER olarak yaptım. Doğum tarihim 02.03.1972
        Teşekkür ederim

        Yanıtla
  15. İyi günler ,
    Üstadım şu an vergi mükellefiyim , fakat mesleğim gereği bir firmada maaşlı 4a lı olarak çalışıyorum. Bir ara aylık bordrom 10 gün olarak düzenlendi ( ücretsiz izin almıştım ) . Bu aydaki 20 günlük boşluk ileride karşıma bağkur borcu olarak çıkar mı ( 4a giriş- çıkış olmadı…sadece eksik gün bildirilmiş , bağkur devreye girebilir mi )
    teşekkür eder , iyi çalışmalar dilerim

    Yanıtla
  16. Merhabalar. Cevap verirseniz memnun olurum. Memuriyete(4/C) başlangıç tarihim 07.10.1999. Askerliğimi 1992′ de 15 ay ER olarak yaptım. 2003 yılında borçlanmasını ödedim. Geçen günlerde. e devlette emeklilik yaşım 57 gözüküyordu. Askerliği saydırdığım günler hizmetime eklenmişti. Son günlerde tekrar 60 olmuştu. Şimdi de e devlette günümü tamamlanmış gözükmektey, yaşımla ilgili bir bölüm yok.
    EYT vurmasa bile, borçlanmış olmam benim emeklilik yaşımı geriye çekmez mi. İyi günler…

    Yanıtla
  17. 1995 de isim degişikligi oldu o zaman dilekçe vermiştim fakat sgk numaram aynı iki ismimdede eski ismim bazı yıllarda aynen duruyor eyt emeklilik için başvurdum emekli olmama mani olurmu?

    Yanıtla
  18. Kasım 2008 ssk girişliyim. 5270 prim günüm var
    Kendi isteğimle işten ayrılırsam
    sadece kıdem tazminatına hak kazanırmıyım.

    Yanıtla
  19. Merhaba

    17.10.2005 Hizmete başlama 4A .
    PRİM ÖDEME GÜN SAYISI :1
    YAŞ :37 YIL 9 AY
    SİGORTALILIK SÜRESİ 17 yıl 9 AY 14 GÜN
    BAYANIM .

    Sayın yetkili benim sorum ,
    1. EYT Yaralanabiliyormuyum?
    2. Sigortalılık süremin BAYANDA 20 yıl olması şartıyla kalan 2 yılda dahil TOPLU PRİMLERİMİ YATIRIP EMEKLİ OLMA HAKKIM VAR MI?
    Nasıl bir yol izlemeliyim Bilgi verirseniz çok mutlu olurum tesekkür ederim.

    Yanıtla
      • Ömer Bey Merhaba cevapladıgınız için çok teşekkür ederim.

        Bir kaç sorum daha olucak size,

        Eyt 1999 öncesini kapsıyor o zaman değil mi.
        2005 işe girişlileri değil .(kapsasaydı 1 günlük siğortalılıktan bende faydalanırmıydım.)

        Geçmişe dönük siğortalılık süresi prim ödemesi yapabilirmiyim var mı ?

        İsteğe bağlı sigorta primlerimi ödeyebiliyormuyum?

        emekli olmayı çok istiyorum siz ne önerirsiniz.

        cevaplarınız çok degerli teşekkür ederim.

        Yanıtla
  20. Merhabalar ,
    Emeklilik (EYT) ile ilgili sorum olacaktı. 4900 gün sigorta primim var , 5900 gün ile emekli oluyorum. 25 yılım bu Ağustos’ta dolacak. Kalan 1000 günü askerlik borçlanması ve yurtdışı borçlanması olarak yaklaşık 150 bin TL ödeyerek emekli olabiliyorum. sistemde şuan emekli olursam 10 bin TL maaşım görünüyor. 1000 gün emekli maaşı alırsam 10 bin TL’den 330 bin tl maaş almış olurum 1000 günde. (tabii 1000 günde emekli maaşları zamlanacağını da hesap etmek gerekiyor).
    Lakin şu an çalıştığım işyerinde sigorta primim iyi yatıyor. 1000 günü çalışarak tamamlasam acaba şu an görünen 10 bin TL kök maaşım ne kadar yükselir?
    Yardımcı olurmusunuz? Pirimi ödeyerek mi emekli olayım? Yoksa işyerimde çalışarak mı doldurayım sigortamı.? Cvp verirseniz sevinirim.
    Teşekkür ederim..

    Yanıtla
  21. Merhaba eşim 01-06-1974 doğumlu 13-01-1997 tarihinde sigorta girişi var ve toplamda 358 gün primi ödenmiş. 2 çocuk var 2000 ve 2010 doğumlu. Eşimin emekli olabilmesi için ne yapmamız gerekiyor teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Eşiniz SSK’dan 3600 gün 58 yaşla kısmi emeklilik hakkından yararlanır. 5900 günü tamamlarsa yaş şartı olmadan emekli olabilir. İki çocuk için 1440 gün borçlanma hakkı var. Kalanı çalışarak ya da dışarıdan prim ödeyerek tamamlamanız lazım.

      Yanıtla
  22. 18.05.1980 doğumluyum 19 yaşında 05.04.1999 tarihinde babamın elektrikçi dükkanında çalışmaya başladım. Oradan da askere gittim. asker dönüşünden sonra da Özel Hastanelerde çalışarak çalışma hayatıma devam ettim. Şuan 6444 gün sigorta primim var 24 yıl 3 ay 22 gün sigorta sürem görünüyor 8 ay 7 gün sonra emekli olmam gerekiyor.
    Yanlız babasının işyerinde çalışanlar faydalanamıyormuş diye bir çok yorum okudum. Babamın işyerinde çalıştığımda 18 yaşından büyüktüm.
    Emekliliğimde herhangi bir engel teşkil ediyor mu acaba

    Yanıtla
  23. Merhaba Ömer Bey,
    01.03.1977 doğumluyum.
    4-A
    Tescil Başlangıcı 01.05.1997
    Prim 5231
    Yaş 46 yıl 2 ay 2 gün

    4-C
    Tescil Başlangıcı 28.01.2003
    Prim 5231
    Daha önce hizmet birleştirmesi yapmıştım.
    29.10.2016 tarihinden itibaren KHK lıyım.
    1.18 ay askerlik var bunun için borçlanma yapmam gerekir mi?
    2. 4-A ya da 4-C hangi şartlarda emekli olabilirim?
    3.Kronik böbrek yetmezliğim var.Diyalize girme aşamasındayım. Böbrek nakli olma olasılığımda var. Bu sağlık şartlarından dolayı emekli olabilirmiyim?
    4.Emekli olursam herhangi bir yerden tazminat alabilirmiyim?
    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Son 7 içinde emekli sandığı 3,5 yıldan fazla ise;
      1- SSK kapsamında 3,5 yıl çalıştıktan sonra SSK’dan emekli olabilirsiniz.
      2- 1. maddede dediğim gibi SSK’dan olursunuz. Emekli sandığı için askerlik borçlanması ile 5400 güne tamamlayıp 5400 gün 61 yaş şartı ile emekli sandığı kapsamında emekli olabilirsiniz.
      3- 5400 güne tamamlarsanız engelli emeklilik kapsamında emekli sandığından başvurabilirsiniz.
      4- Tazminat alamazsınız sanırım ondan emin değilim.

      Yanıtla
  24. Merhabalar ,
    dogum tarihim 18/05/1981
    hizmete başlama tarihim 02.06.1998
    Prim ödeme gün sayım 7625, Eyt den emekli olmam için dokuz ay zamanım kaldı , yaklasık 9 senedir maaşım tavana yakın bir seviyeden yatmaya devam ediyor, emekli maaş hesaplama ekranında 17 bın tl bir rakam cıkmakta emekli olmalımıyım yoksa beklesemmi , 2006 yılında askerlık yaptım 460 gun onu borçlansam maasıma etkısı olurmu yoksa hemen emeklimi olsam avantajlı olacak cok tesekkurler.

    Yanıtla
  25. Babam malulen bağkur emeklisi 15.04.2017 de vefat etti.Anneme babamın ölüm maaşı bağlandı. Annemin babası SSK emeklisi 18.06.2010 da vefat etti onun da maaşını alabilme hakkı var mıdır

    Yanıtla
  26. Merhabalar
    Dul maaşı almaktayım bununla birlikte yetim maaşı da alabilirmiyim
    Eşim SGK emeklidiydi
    Babam çiftçi bağkur
    Babam 2001 yılında vefat etti

    Yanıtla
  27. Sayın Ömer Meriç,
    Bir konuda bilgi almak isterim sizden. Emeklilikte ilk sigortalılık tarihinin önemini, emeklilik maaşına etkisinin olup olmadığını merak ediyorum.
    Bir örnekle sormak isterim;
    A Kişisinin İlk sigortalılık tarihi 18 yaşında olsun, 10 yıl boşluğu olsun sonra 28 yaşından itibaren 25 yıl kesintisiz çalışsın.
    B kişisi de 28 yaşında ilk kez sigortalı olsun çalışma süresi aynı 25 yıl olsun.
    A ve B kişileri 25 yıllık çalışma hayatlarında aynı maaşları almış olsunlar ve prim günleri de aynı olsun.
    A ve B kişilerinin emekli maaşları aynı mı olur farklı mı olur?
    Sigortalılık başlangıç tarihinde ki 10 yıllık fark A kişisine maaş olarak bir fark sağlar mı? Sağlar ise oransal olarak ne kadar fark olur? Cevap verme şansınız olursa çok sevinirim.
    Teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Sigorta girişinden ziyade belirli dönemlerde geçen hizmetler için farklı hesaplama formülleri var. 2000’den önce geçen hizmet ne kadar fazla ise alınacak emekli maaşı o kadar yüksek olmaktadır.

      Yanıtla
      • Ömer hocam cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Hizmet süresinin etkisinin yanısıra sigortalılık ilk başlangıç tarihi de bir fark yaratıyor mu? Asıl bunu öğrenmek istiyorum. İlk sigortalılık tarihinden sonra 10 yıl boşluk olması sonrasında 25 yıl çalışma hayatı ile emekli olunduğunda; o 10 yılın emekli maaşının daha yüksek bağlanmasına etkisi var mı? Bu arada sigorta başlangıç tarihi 1989

        Yanıtla
  28. hocam iyi günler 20.03.2023 tarihinde eyt kapsamında emekli oldum. 24.07.2023 tarihinde anca tahsis nosu geldi , fakat aylık başlama tarihi 01.04.2023 görünüyor sgk da neden olabilir mart ayı içinde başvuru yapanlar için mart ayı itibariyle bağlanmıyor mu maaş?

    Yanıtla
  29. Merhaba,
    (4A+4B+4C toplamı 5422) , Sorum şu şekilde
    1) Emekli maaşımı arttırmak için ne yapmalıyım. SGK web sitesinden kontrol ettiğimde emekli maaşım 10.000tl civarında.. ekstradan başka bir yerden daha sigorta primi ödesem (sgk veya isteğe bağlı fark eder mi? ,) yaklaşık 1 yıl tavandan ödeme ile emekli maaşımı arttırabilir miyim? (mevcut işyerimde primlerim 30 gün üzerinden ödenmektedir.) 1 yıl sonunda ne kadar maaş bağlanması söz konusu olabilir (yaklaşık rakam verebilir misiniz ?)
    2) Ne kadarlık bir ödeme yaparsam ve kaç yıl yaparsam maaşım 2 katı kadar artar?

    SSK girişim: 01.07.1998
    Doğum tarihim 01.06.1979
    Askerlik : Yd. Sb okulu giriş : 01.04.2004

    Yanıtla
  30. İyi akşamlar kolay gelsin 20 Ekim 2023 te sigortalilik suresi olan 25 yıl doluyor sgk ya ne zaman başvuru yapmalıyım emeklilik için tşk ederim.

    Yanıtla
  31. Merhaba,
    16.09.1971 doğumlu bayanım. 01.12.1995 ilk sigorta başlangıcım. İşçi statüsünde 4a olarak 3666 günüm var. Sonra 16.08.2017de sözleşmeli öğretmen olarak başladım, 3 yıl sonra 16.09.2020 den itibaren kadrolu öğretmen olarak devam ediyorum.
    SSk dökümüne baktığımda 4a 3666 gün, 4c 1050 günüm var (temmuz 2023 itibarıyla).
    Buna göre ne zaman ve nasıl emekli olurum? Emekli maaşım ve ikramiye neye göre belirlenir?
    Teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Toplamda 7200 günü tamamladığınızda emekli sandığı kapsamında emekli olursunuz. 9000 gün de olabilir o konuda emin değilim ama yaş şartı yok EYT kapsamında.

      Yanıtla
  32. Hocam merhaba 5909 günüm var yanlız 22 şubatta askere gittim çalıştığım şirkette beni şubat ayı sonu itibariyle işten çıkarmış.Ben 22 şubat itibariyle askerde olduğum için eyt aylığım bağlanmadı.1.sorum 9 gün fazlam var benim askere gitmeden önceki 21 şubat kabul edilirse fazla olan 9 gün ; eyt yararlanmak için yeterli olurmu.2.sorum nasıl bir yol izlemeliyim hocam

    Yanıtla
      • Evet hocam 22 şubatta askerdim şirkette beni 21 şubatta çıkışımı vermesi gerekirken; şubatın 28 de işten çıkardı. ama 30 gün tahakkuk etmiş .9 gün fazlam var ama bu 9 gün yetecek mi o muamma .Eyt aylığım bağlanmadı bu sebepten dolayı .Nasıl bir yol izlemeliyim hocam yardımcı olursanız çok sevinirim.

        Yanıtla
  33. Merhaba Ömer bey,

    Sivas Belediyesinde kadrolu işçi olarak çalışıyorum.
    51 yaşındayım.
    14 Ocak 2024 tarihinde emekli olmayı planlıyorum.

    Sigorta girişim 1995 yılında özel bir şirkette başladı.
    Daha sonra Belediyenin yan kuruluşu olan şirkette işçi statüsünde göreve başladım. İşe başlama tarihleri; giriş:01.10.1996, çıkış:30.06.1999 bu süre içinde çalışıp ayrıldım.

    Daha sonra şirketten Belediyeye işçi olarak geçiş yaptım.
    Sivas Belediyesinde:01.07.1999 yılında giriş yaptım ve halen kadrolu işçi statüsünde 24 yıldır çalışıyorum. Toplam prim/gün 9800. EYT kapsamında emeklilik hakkı verildi.

    Bu durumda;

    1. Belediye şirketinden ayrılırken kıdem tazminatı almadım. Aradan 24 yıl geçti, emekli olunca belediye şirketinden ayrı mı kıdem tazminatı alırım yoksa, Sivas Belediyesinden emekli olunca belediyeye bağlı şirket ve belediye çalıştığım süre içinde toplam kıdem tazminatı verir mi? Şirketten ayrı kıdem alınırsa nasıl bir yöntemle alabilirim?

    2. Ocak 2024’de emekli olmamın ne gibi faydaları olabilir. Emekli maaşı bağlanırken, çalışırken emekli maaşı oranında ve emekli olurken bağlanacak olan emekli maaşı oranında bir fark oluyor mu?

    3. Bu şartlarda emekli olmadan önce, emekli maaşımı artırma imkanı var mı?

    4. 9800 prim gün ve brüt 28.500 maaşım var. Ocak 2024 de emekli olursam, şirket ve belediyeden ne kadar kıdem tazminatı alabilirim.

    5. Bu durumda emekli olmayıp çalışmaya devam etsem eksi ve artı yönleri ne olabilir. Emekli maaşımda bir düşme olur mu?

    Bu bilgilere göre geri dönüş yaparsanız memnum olurum.
    Teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1- 01.07.1999 tarihinden itibaren olan çalışmalar için tazminat ödenir.
      2- Ülkede yarın ne olacağını bilemiyoruz. Ocak 2024 uzun bir süre. Tüfe, zamlar ne olacak bir şey diyemem.
      3- Maalesef yok.
      5- Emekliliği düşünüyorsanız emekli olun fazla gecikmeyin. Fazla çalışmak maaşı fazlalaştırmıyor.

      Yanıtla
  34. Mrh
    21.12.1998 sigorta başlangıcım. Şuan 4742 gün yatmış primim var. 5975 gün tamamlamam gerekiyor ve 1233 gün eksiğim var.

    Soru:1 ) 30.06.1998 ile 18.06.2002 tarihleri arasında 1428 gün Yurt dışı prim gün sayım var. E devlete yüklendi. 1428 günün hepsini borçlansam işe giriş tarihim 30.06.1998 tarihine geri gider mi?

    Soru:2) 1233 gün eksik primlerimi yurt dışı borçlanmasıyla ödesem Ne zaman emekli olurum?.
    Vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim… Saygılar…

    Yanıtla
  35. Hizmet başlangıcı 17.09.1988 …İŞE GİRİŞ TARİHİ 27.04.1989. ..YAŞ 51.9 AY. PİRİM GÜN SAYIM 2499 GÜN …SORU. 1 …EYT DEN FAYDALANMAK İÇİN GERİYE DÖNÜK EKSİK PİRİM BORCU KAPATMAK OLUYORMU. ..ASKERLİK BORÇLANMASI HARİCİNDE TABİ..SORU..2. EYT OLMUYORSA. 3600 GÜN DEN EMEKLİ OLMAM İÇİN YAŞ KAÇ OLMALİ VE NEKADAR MALÜLLÜK ORANI GEREKİYOR. VE EKSİK GÜNLERİMİ ASKERLİK BORÇLAMASI YAPARAK EKSİK PİRİMLERİMİ TAMAMLAYABİLİRMİYİM 3600 GÜNDEN EMEKLİ OLABİLMEM İÇİN. TEŞEKKÜRLER

    Yanıtla
  36. iyigünler ben yurtdisinda yasiyorum 12,12,2022 borclanma müracati yaptim 97,07 liradan 02,2,2023 askerlik boclamasini geldi ödedim 18 ay türkiyede askerligimi yaptim 02,02,1981 sigorta baslangic var türkiyeden 60 gün arti askerlik toplam 620 gün ödendi1989 yilinda yurdisi calismamaya basladim ve enaz üc yildaha calismam gerekiyor burada1967 dogumluyum sorum bana 5400 gün yeterlimi yoksa 7200 günmü ödemem gerekiyor

    Yanıtla
  37. Merhabalar
    hizmete başlangıç yılı 07/08/1997, 1980 doğumlu olduğumdan hizmete başlangıç tarihi 18 yaş altında başladı. Eyt için 18 yaş kısmını beklemekteyim ve kasım da dolduracağım. Çalıştığım şirkette iş hayatıma devam etmek istiyorum.
    Şirket emekli olup devam edenlere tazminatı tamamen işten ayrılacağı zaman vereceğini, içeride yıllık izin varsa onu vereceğini söylemiştir.
    soru 1 – böyle bir hakları varmı?*
    soru 2 – emekli olduktan sonra ki çalışma hayatım tazminata eklenir mi?
    soru 3 – tazminat ücretini daha sonra ayrılmak istediğim istediğim zamanın maaşına göre mi hesaplanır?
    eğer 2. veya 3. soruların birinde değişiklik olmayacaksa tazminatı vermek zorunda değilmidir
    Şimdiden verdiğiniz cevaplar için teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-Evet var.
      2- Evet eklenir ancak tazminat için gerekli şartları sağlayarak işten çıkmanız gerek. Bunu göz önünde bulundurmanızı öneririm.
      3- İşten çıkış tarihindeki son brüt kazanca göre hesaplanır.
      4-

      Yanıtla
  38. Merhaba 11.11.2003 tarihinde istanbul bedaş elektrik idaresinde işçi statüsünde elektrik teknisyeni olarak işe başladım, daha sonra 2013 kasım ayında kurum özelleştirildi ve yine aynı ayda milli eğitim bakanlığında bir okulda sözleşmeli memur olarak atandım 10 yıla yakın sözleşmeli statüde çalıştıktan sonra 15.05.2023 tarihinde kadroya geçtim ve halen kadrolu memur olarak görev yapmaktayım. benim 20 yıla yakın hizmet sürem ve yaklaşık 6800 gün prim günüm (SGK) var. şimdi kadroya geçtiğim için emekli sandığına geçtim sanıyorum. Sorum şu ki; emekli sandığına geçtiğim için emeklilikte işe giriş olarak kadrolu memur olarak göreve başladğım tarih mi baz alınacak yani benim 20 sene ve 6800 günüm çöp mü olacak? 20 yıldır çalıştığım halde şimdi bir 25 sene daha mı çalışacağım çok moralim bozuk bilgilendirirseniz çok sevineceğim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Neden çöp olsun çalıştığınız süre? Emekli sandığından önceki tüm çalışmalarınız toplam hizmet sürenize dahil edilir. Bir sorun yok yani sizin açınızdan.

      Yanıtla
  39. Ben emekli calisanim 2013 te emekli oldum aynı işyerinde 10 yıldır çalışıyorum sağlık sorunlarımdan dolayı çalışamıyorum işyerinden çıkış alacağım tazminatımı nasıl alabilirim yardımcı olurmusunuz

    Yanıtla
  40. Merhaba. 04.07.1969 doğum tarihi. 15.01.1993 başlangıç sgk dan3615 gün yurtdışı borçlandım. Şimdi emekli olmam için nekadar kaç gün borçlanmam gerekiyor. Sgk emekli olmam için. Lütfen email den geri cevap verirseniz sevinirim. Saygılar

    Yanıtla
    • Kalan süreyi SSK kapsamında borçlanamazsınız. Bu nedenle 3600 günle SSK kapsamında 60 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz. Eğer prim gün sayınızı borçlanma ile toplamda 9000 güne tamamlarsanız EYT kapsamında yaş şartı olmadan emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  41. Merhaba,

    Aşağıda bilgileri belirttiğim gibi sgk kayıtlarım mevcuttur. Prim gün sayım dolmak üzere olup sgk lı olarak çalışmaya devam etmem halinde emekli maaşında herhangi bir düşme olur mu? Sgk lı çalışmamın tarafıma artı ve eksileri nelerdir? Bilgi rica edebilirmiyim? Şimdiden teşekkür ederim.

    4A TESCİL BAŞLANGIÇ 01.10.1999
    HİZMETE BAŞLAMA TARİHİNİZ 07.09.2000
    PRİM ÖDEME GÜN SAYISI 6966
    D.TARİHİ: 1983

    Yanıtla
  42. Merhabalar 25 nisan tarihinde 343gün borcu olan bağkur borcumu yapılandırdım. 26 nisan tarihinde de emeklilik başvurumu yaptım. Emekliliğim bağkur borcum olduğu için red edildi. fakat yapılandırma ödeme günüm haziran30 du ve e devlette de borcum yok olarak gözüküyordu. Bu işlem ile ilgil yapabileceğim itiraz varmı acaba.Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Yapılandırmış olmanız emekli maaşı bağlanmasını sağlamıyor. Başvuru tarihi itibariyle yapılandırma dahil prim borçlarınızın olmaması gerekir. İtiraz edebileceğiniz bir durum da yok ne yazık ki.

      Yanıtla
  43. Ömer Bey merhabalar.Öncelikle çok değerli bir bilgilendirme hizmeti verdiğiniz belirterek başlamak isterim.Sizden önemli bir konu hakkında fikir almak isterim.29-05-2021 tarihli 4b tescilim vardı.Bu sürenin ilk 333 günlük dönemini ödemiştim.05-03-2023 de e devlet üzerinden kontrol ettiğimde maalesef Kadıköy Sgm’nin ödeme yapamadığım 30-04-2022 tarihinden itibaren iş terk verdiğini,borç ve prim günlerimin 14 aylık kısmını sildiğini gördüm.Burada mevzuatın dışında bir uygulama var.İki boyutla değerlendirirsek.Birincisi bu işlemi 5510 sayılı kanununu 52.maddesine göre yaptılarsa,bu madde 12 ay ödemesiz geçen dönem için geriye doğru gidilerek,ancak söz konusu ilk aydan başlamak üzere ödenemez yani hizmet verilemez haline getirmeleri gerekirdi.Mevzuat bu,uygulamarda bu şekilde.Ancak bunlar benim 14 ayımın tamamını silmişler.İkinci boyut olarak 12 ay ödemesiz süre geçmiş diye sigortanın sonlandırılması işlemi yapıtılarsa bu da ayrı bir yanlış.Bilindiği gibi 7440 sayılı yapılandırma kanunu son başvuru tarihi 03-07-2023 tarihine kadar uzatılmıştı.Dolayısı ile hak kaybı olmaması açısından bu sürenin sonunu beklemeleri gerekirdi.Burada iki süre beraber işlerken benim durumum itibarı ile söylüyorum 30-06-2023 tarihi geldi ve 1 yıl geçti diye değerlendirip nasıl sigorta sonlandırma işlemi yaparsın ? O zaman yapılandırma son tarihi niye var ?Kaldı ki benim yapılandırma başvuru tarihim 21-06-2023.Bu yapılandırmayı yapmıyorsun sonra 12 ay geçti diyorsun.Olur mu böyle iş ?Ömer Bey mevzuata da hakim değil bu Kadıköy Sgm.Bakınız konunun bağlantılı ikinci boyutunu şöyle detaylandırayım.Ben e – devlet üzerinden 21-06-2023 tarihinde kapsamda bulunan 2022 yılının 8 ayı için yapılandırma talebinde bulundum.Sistemin borcu hesaplayamadığı,ön talep alındığı ancak kurumun 48 ay vadelendirme yaparak tarafıma bir tebligat yapacağı mesajı çıktı karşıma. Yapılandırılacak da ilk ödememi yapayım diye bekliyorum doğal olarak.Ancak 05-07-2023 tarihinde e devletten baktığımda bu talebin de reddedildiğini gördüm.Ömer Bey..03-07-2023 de e devlette gözüken prim borcum,prim günlerim ve yapılandırma talebim maalesef 05-07-2023 tarihinde kaybolmuştu.Bunlar ne yaptığını biliyor mu acaba ben merak ediyorum ?Bir de bu hatalı sürecin doğal sonucu olarak 30-04-2022 tarihinden sonrası her aya da Gss borcu çıkarmışlar.Ömer Bey bir de bu çıkarttıkları Gss’nin bir süresini de otomatik yapılandırmaya tabi tutmuşlar.Peki diğer yapılandırmayı neden otomatik yapmadın ? Beceremiyor ve bu işleri bu kadar karıştırıyorlarsa bu işlemlerle ilgili önceden Sms mesajı iletseler ben gene tedbirimi alırdım.Bir iş yapıyorlar kimsenin haberi olmuyor.Beni çok sıkıntıya soktular.Ömer Bey mübalağa etmiyorum bu Kadıköy Sgm’nin yaptığı adeta bütün işlemlerden oturduğum yerde hak kaybına uğradım. Bir değil,iki değil.Hayır ben tesbit edip itiraz ettiğimde de kabul etmiyorlar.Bilmiyorsanız işlem yapmayın,kasıtlı mı hareket ediyorsunuz,mevcut haklarımı bari kaybettirmeyin,benim sosyal güvenlik bilgilerim kurumun oyuncağı değil diye inanın dilekçemde kendilerine de söyledim.Ömer Bey bu işten sadece prim günü kaybım düzeltmezlerse 420 gün ve ben hiç olmazsa şu an 3600 günü toparlamaya çalışan 49 yaşında ve şu anda da muhasebe eğitmenliği yapan bu ülkenin iktisatçı vatandaşlarından birisiyim.Bu kul hakkıdır.Bunlar normal şeyler midir Allah aşkına.?Yani ben bunlardan bıktım inanınız.Bu konuların tamamını bir kaç koldan düzeltilmesi noktasında sert ifadelerle dilekçe olarak ilettim.Şurda 31 Temmuz tarihine bir şey kalmadı ve cevap gelmiş değil.Ömer Bey bu konu nedir,ne yapmaya çalışıyorlar ve bu durumdan dönüş yaparlar mı uzman olarak sizin de değerli görüşlerinizi rica ediyorum.Saygılarımla.

    Yanıtla
      • Ömer Bey…Konu zihne kazılı olunca ben 4b’nin kapsamını da belirtmeyi düşünemedim..İsteğe Bağlı sigorta.Tarım bağkuru değil.Şirket ortaklığım da yok.Bu arada yukarıda 05-03-2023 tarihini aceleden hatalı vermişim.O tarih 05-07-2023 olacak.Düzeltiyorum.Çok teşekkür ediyorum şimdiden.

        Yanıtla
        • İsteğe bağlı ise 14 ayın tamamı silinemez. Son ödeme tarihi itibariyle kapatılması gerekir. Yani örneğin 14 ayın 2 ayını yatırdıysanız 2 aylık hizmet verilmesi gerekir.

          Yanıtla
          • Merhaba tekrar Ömer Bey.Dün de belirtmiştim.30-04-2022 tarihinde sonra ödeme yapamadım.Ancak 2023 Mart ayında Yapılandırma Kanunu çıkınca da 2022 ‘nin 8 ayını taksitlendiririm düşüncesiyle beklemiştim.Yapılandırmayı yapsa ki 21-06-2023 tarihinde başvuruda bulunmuştum.Ödeme planı ortaya çıkacak ve ben Mayıs-Aralık 2022 dönemini ödemeye başlayarak bu 8 ayı süre olarak kurtarmış olacaktım.Ancak bu hakkımı kullandırmayınca,süre geçmiş deyip silme işlemi yapıyor.Yapılandırma kanunu çıkmasaydı bir ay ama iki ay bütçeye göre ne kadar ödeme yapabiliesem yapardım zaten.Yapılandırmayı kabul etmeyen kurum.Ben başvurumu süresinde yaptım.Süreyi sonradan uzatan da devlet.Son noktada illa ki bu şekilde bir uygulama yapılacak önceden Sms gönderilmesi lazım bir kere.Ömer Bey ilaç katkı payı için veya sisteme evrağınız girmiştir diye sms göndermesini biliyorlar.Böyle bir konu için ise tık yok.Afedersiniz ama bunu ancak düşmanınız yapar.Kimin umurunda.Nasıl olsa benden gidiyor,vatandaştan gidiyor.Bu olmaz.Bu da devlette kimseye güvenilmeyeceğinin bir başka ispatı oldu. Devlet sisteminde mi sorun oluyor,o da kurumun problemi.Gereken itirazları yaptım.Durum bu şekilde Ömer Bey.Saygılarımla.

  44. MERHABA;20.04.1978 DOĞUMLUYUM.
    SOSYAL GÜVENLİK BAŞLANGIÇ 4/C OLUP
    4/C TESCİL BAŞLANGIÇ:05:11.2001
    HİZMETE BAŞLAMA: 15.11.2001
    PİRİM GÜN SAYISI :5325 GÜN
    HİZMETTEN ÇIKARILMA:01.09.2016
    BUNDAN SONRA HERHANGİ BİR PİRİM ÖDEMESİ OLMAMIŞTIR.
    E DEVLETTE GÖZÜKEN HESAPLAMA CETVELİNE GÖRE 4/C EMEKLLİK ŞARTLARI : 58 YAŞ VE 25 YIL SİGORTALILIK SÜRESİ OLARAK GÖZÜKÜYOR.
    BUNDAN SONRA NASIL BİR YOL TAKİP ETMEM GEREKİR BİLGİ VEREBİLİRSENİZ SEVİNİRİM TEŞEKKÜRLER.

    Yanıtla
  45. Merhaba,

    10 yil once Devlet memuru iken istifa ettim. 15 yillik hizmetim var. Simdi memuriyete geri donup tekrar istifa edip disaridan 4c odemesi yaparak 5 yil sonra emekli olmak istiyorum.
    Sormak istedigim memuriyete geri donup bir ay sonra istifa edersem disaridan 4c odemesi yapmaya baslayabilir miyim?

    Yardiminiz icin tesekkurler.

    Yanıtla
  46. Annem ölen eşinden Emekli Sandığından dul aylığı ve ölen babasından da SSk dan aylık almaktadır. Bayram ikramiyeleri bir tanesine yattı. İkisine yatması gerekmiyor mu? Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Bayram ikramiyesi en yüksek aylık üzerinden yatar diye biliyorum. İki tane yatmıyor. Ama SGK’dan teyit etmenizi de öneririm. Yanlış değilsem tek yani.

      Yanıtla
  47. Merhaba 31/03/2023 tarihinde muracar ettim SSK gelen mesajda 16 gün eksiğim olduğu söyleniyor 16 günü ödesem tekrar müracaatta bu tarihteki haklarım iptalmi oluyor bu arada 5375 günle emekli oluyorum şu an 5376 günüm var

    Yanıtla
  48. EYT den emekli başvurusu yaptım.4 ay oldu hala onaylanmadı.
    işe giriş 26/02/1996 pirim gün 9400 27 yıl çalışma süresi.
    Çalıştığım işyerinin SSK ya borcu var.Bu engel olur mu?

    Yanıtla
  49. Merhaba. 2012 yılında memurluğa başladım. 5400gün 61 yaşla emekli olabiliyor muyum? E devlette 4a’lı olarak kısmi emekli olabileceĝim tarih görŭnŭyor fakat 4c ile ilgili bir şey görünmŭyor. Emekli olabiliyorsam 5400gün için ikramiye alabiliyor muyum? Bir de normal memur emeklisine göre emekli maaş farkı ne olur?

    Yanıtla
    • Merhaba. 5400 günü tamamlarsanız 61 yaş şartı ile emekli olabilirsiniz. Her iki şartı birlikte sağladığınız tarihte ikramiye de alabilirsiniz. Maaş normal maaşa göre %20 civarında daha az olmakta.

      Yanıtla
  50. MERHABA, 03.12.1978 DOĞUMLUYUM.
    SOSYAL GÜVENLİK BAŞLANGIÇ 4/A OLUP
    HİZMETE BAŞLAMA: 21.12.2004
    4/A TESCİL BAŞLANGIÇ:25:12.2004
    PİRİM GÜN SAYISI :245 GÜN
    DEVAMINDA 4/C OLUP
    HİZMETE BAŞLAMA:05.09.2005
    HİZMETTEN ÇIKARILMA:01.09.2016(672 NOLU KHK İLE İHRAÇ)
    PİRİM GÜN SAYISI 3945
    TOPLAM PİRİM GÜN SAYISI:4190
    BUNDAN SONRA HERHANGİ BİR PİRİM ÖDEMESİ OLMAMIŞTIR.
    BUNA GÖRE E DEVLET ÜZERİNDE GÖZÜKEN HESAPLAMA CETVELİNE
    GÖRE;
    4/A EMEKLLİK ŞARTLARI 2 ŞEKİLDE BELİRTİLMEKTEDİR
    1)60 YAŞ VE 7000 GÜN PİRİM
    BUNA GÖRE KALAN PİRİM GÜN SAYISI 2810 GÜN GÖZÜKÜYOR.
    2)60 YAŞ VE 4500 GÜN PİRİM VE 25 YIL SİGORTALILIK SÜRESİ
    BUNA GÖRE KALAN GÜN SAYISI 310 GÜN GÖZÜKÜYOR.
    BUNDAN SONRA NASIL BİR YOL TAKİP ETMEM GEREKİR BİLGİ VEREBİLİRSENİZ SEVİNİRİM TEŞEKKÜRLER.

    Yanıtla
    • Merhaba. E-devlette çıkan şartlar doğru SSK için. SSK kapsamında devam ederek 60 yaş 7000 gün ya da 4500 gün 60 yaş şartını sağlarsanız emekli olursunuz. Birisi kısmi emeklilik diğeri tam emeklilik.

      Yanıtla
      • 4500 gün 60 yaş şartı için kalan 310 gün pirimi ödeyip 60 yaş ve 25 yıllık sürenin dolmasını beklemem mi gerekiyor? ayrıca bunu ödedikten sonra ki süreçte sağlık sigortasından yararlanabiliyor muyum?

        Yanıtla
        • Son 1260 günün SSK olması gerek SSK’dan emeklilik için. Bunu tamamladıktan sonra yaşı bekleyebilirsiniz. Sağlık sigortasından yararlanmak için GSS ödemeniz gerekir.

          Yanıtla
Yorum yapın