SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı

SGK uzmanı soru sor sayfamız ile kafanıza takılan tüm soruların cevabını alabilirsiniz. Günümüzde doğru bilgiye erişim bir hayli zor olmaya başlamıştır. Sosyal Güvenlik mevzuatının geniş olması, değişkenlik göstermesi ve dolayısıyla sürekli güncelleniyor olması bir işlem hakkında tek doğruya ulaşmayı maalesef zorlaştırmakta. Biz de sayfamıza ekleyeceğimiz bu hizmet ile SGK konusunda yaşadığınız problemler ile ilgili doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlayacağız. Eğer siz de SGK sorularımı kime sorabilirim diyorsanız doğru yerdesiniz.

Peki SGK’ya soru sormak istiyorum nereye sorabilirim? Sorunuzu sormanız için sizden herhangi bir ücret istemiyoruz ve üyelik şartı da yok. Yapmanız gereken yazının sonundaki yorum bölümünden eposta adresinizi, adınızı soyadınızı ve sorunuzu yazarak bize göndermek. Sorunuz kısa süre içerisinde uzman ekibimiz tarafından cevaplanacak ve mail adresinize gönderilecektir. 

SGK soru sorma ( hangi soruları sorabilirim)

SGK soru sormak istiyorum bölümünden;

  • Emeklilik  işlemleri ve ne zaman emekli olabilirim ile ilgili sorularınızı,
  • Yurt dışı SGK borçlanma işlemleri
  • İşsizlik maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • Kıdem tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • İhbar tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu işveren işlemleri ile ilgili sorularınızı,
  • Genel Sağlık Sigortası ve yeşil kart ile ilgili sorularınızı,
  • Bakım parası ve engelli maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • 657 Sayılı Devlet memurları kanunu ile ilgili sorularınızı,
  • İsteğe bağlı sigorta ile ilgili sorularınızı,
  • Kısacası Sosyal Güvenlik ve Çalışma Mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
  • Sgk uzmanı soru sorduğunuzda sorunuzu en kısa sürede yanıtlayacaktır.

SGK uzmanına soru sor, nasıl sorabilirim ?

Yukarıda belirtilen konuların hepsi ve yazamadığımız özellikle Sosyal Güvenlik, yurtdışı borçlanma işlemleri, emeklilik şartları ve alınacak ortalama emekli maaşı, işveren teşvik ve bildirge işlemleri, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kısacası iş hukuku ve Sosyal Güvenlik Hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Sgk soru sorma hattı numarası kaç ?

Sgk soru sorma telefonu 170’tir. Telefon ile SGK uzmanlarına soru sormak istiyorsanız telefonunuzdan 170 numaralı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SGK soru cevap hattı arayabilirsiniz. Telefonda SGK ile ilgili soru sormak istiyorum dediğinizde sizi çağrı merkezinde ilgili kişiye aktarırlar.

SGK online soru sormak ( En çok sorulan sorular)

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sgk ile ilgili soru sormak için geliştirdiği online bir platform/uygulama bulunmamaktadır. Bu hususta sadece Alo-170 hattı üzerinden sgk telefonla soru sormak mümkündür. Geliştirilen sgk ile ilgili soru sorma uygulaması bulunmamaktadır. Bize çok sorulan bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.

SGK ile ilgili soruları nereye sorabilirim ?

SGK ya da emeklilik ile ilgili soru sormak için en doğru yerin sayfamız olduğunu söyleyebilirim. Uzmanlarımız tamamen ücretsiz olarak sizlere hizmet vermektedirler. Ömer Meriç SGKbilgisi sayfasını tamamen ücretsiz hizmet vermek adına kurmuş, Türkiye’nin açık ara en iyi SGK uzmanlarından birisidir. Bu nedenle Sgk ile ilgili kime soru sorabilirim sorusunun cevabı kesinlikle SGK Bilgisi olacaktır.

EYT ile ilgili soruları kime sorabilirim

SGK uzmanı soru sor ücretsiz form aracılığı ile sorunuzu içerik altındaki yorum kısmından gönderebilirsiniz. Bu kapsamda EYT ile ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabileceğiniz hakkında size net bir yol haritası oluşturabiliriz.

4.2/5 - (17 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı” üzerine 4.208 yorum
  1. Hocam iktisadi gelişme seviyesi sosyal güvenlik harcamalarının arasındaki ilişkinin önemini açıklar mısınız

    Yanıtla
  2. Merhabalar
    Sertan baris aktas
    [email protected]
    Subat 05 / 1975 doğumluyum
    Ekim 1 / 1990 da staj yaptim vede sgk numaram var. Fakat bir gun bile yatmadi. Sonra 2 tane meslegimle ilgili farkli üniversite okudum 1995 te meslek yuksek okulu ve 1998 de teknik egitim fakultesi ( 4 yillik universiteyi 3 yilda ) mezun oldum. Kasim 1998 yilinda kisa donem 8 ay askerlik yaptim. Ekim 11 / 1999 yilinda MEB da meslek lisesi ogretmenligine basladim Ekim 8 / 2007 yilinda istifa ettim. ( son maasimi almadim.) Vede Kanadaya gocmen olarak geldim. Halen kanadada yasiyorum.petrol ile ilgili isciyim. Sorular
    1- emekli sandigindan emekli olma sansim varmi ? Eger varsa sartlari ne ? Kac yasinda emekli olabilirim? Ne kadar odemeliyim?
    2- ssk baslangicini sgk kabul edermi? Yurtdisi borclanmasi yaparsam kac yasinda emekli olabilirim.? Veya emekli olabilmek icin ne yapmaliyim.?
    3- esim bu yilin sonunda emekli olacak turkiyede sgk miz yok esimin emeklisinden bende hastahanelerden faydalanabilirmiyim?
    Teşekkür ederim saygilar

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-5400 gün ile emekli sandığından emekli olabilirsiniz. Emekli sandığı toplam hizmet süreniz neydi ?
      2-Yurtdışı borçlanmasını artık sadece bağkur kapsamında yapabiliyorsunuz. SSK kapsamında yapılamıyor maalesef.
      3-Türkiye’de 6 aydan fazla ikamet şartı var. Eşiniz bu şartı sağlamazsa emekli maaşı üzerinden sağlıktan yararlanamaz. Dolayısıyla siz de yararlanamazsınız.

      Yanıtla
  3. Merhaba,
    04.08.1999 sigortalılık başlangıcım var ve 6 ay önce 20 küsür yıldır aralıksız çalıştığım bankadan tazminatımı alarak istifa ettim.Toplam pirimim’de 7.500 gibi. 42 yaşında erkeğim.Yani emeklilik için yaş bekliyorum sanırım. Size iki konuda danışmak istiyorum;
    1-bundan sonra emeklilik için 58 yaşımı bekleyene dek sigortalı olarak çalışmasam benim için daha iyi mi olur sizce.banka emekli aylığı yüksek çünki.
    2- GSS ödemek istemiyorum.eşim sigortalı çalışıyor.onun üzerinden sgk’lı olmam yada kendim GSS ödemem beni herhangi bir şekilde mağdur edermi. Çünki 58 yaşıma kadar banka dışında farklı bir yerden sigortalı olmak istemiyorum.bankadan emekli olmak istiyorum.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-Çalışmamanız daha mantıklı.
      2-Eşinizin üzerinde sigortalı olabilirsiniz. Ayrıca GSS ödemenize gerek yok. Hiç başvuru yapmasanız bile sistem eşinizin üzerinden otomatik olarak sağlığınızı açacaktır.

      Yanıtla
  4. Hocam kusura bakmayın.Peki şöyle yapabilirmiyiz 5 sene bir yerde çalışıp 2 çocuğu ödeyip 3600 e tamamlayıp emekli olabiliyormuyuz.

    Yanıtla
  5. Hocam yani çalışarakmı tamamlamam gerekiyor 3600 günü.Pirim ödeyerek 3600 den emeklilik yokmu?

    Yanıtla
    • Maalesef isteğe bağlı ssk yok. Ek 5 tarım SSK var sadece dışarıdan ssk ödenebilen. Onda da tarımda süreksiz işlerde çalışıyor olma şartı aramakta.

      Yanıtla
  6. Merhaba hocam 14.06.1979 doğumluyum SSK girişim 22.11.1996 toplam ödenmiş prim gün sayım 338 2 çocuğum var doğum tarihleri 2000-2012 .Hocam ben bundan sonra çiftçi bağkuru ödeyip çocukları da ödeyip 3600 e tamamlayıp emekli olabilirmiyim. Yoksa isteğe bağlı sigortamı ödemem gerekir .Çiftçi bağkuru ile isteğe bağlı sigortanın emekli maaşları çok farklı olurmu.Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Çiftçi bağkuru ya da isteğe bağlı sigorta ile devam ederseniz 3600 günden ssk kapsamında emekli olamazsınız. Sizin ssk kapsamında devam etmeniz lazım. Prim gününü 3600 güne tamamlamanız durumunda 58 yaşında emekli olursunuz.

      Yanıtla
    • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından hem alabileceğiniz yardımlar hakkında bilgi alabilir hem de başvuru yapabilirsiniz. Birçok yardım bulunmaktadır. Örneğin giyecek yardımı, kömür yardımı, para yardımı gibi. Bunların hangilerinin sizin duruma uygun olduğunu öğrenmek için Vakfa uğramanız gerekmekte.

      Yanıtla
    • Bence hiç bir etkisi olmaz. Zaten çoğu kişi primi ödemiyor. Ödeyen de devletten bunu fazlasıyla ve kat be kat çıkartıyor. Örneğin aylık GSS primi 2021 yılında 107 TL. Ancak siz bu sigorta ile özel hastanede en ufak bir operasyon geçirseniz bile SGK bunun binlerce lirasını karşılıyor. Mevcut sistemde zaten SGK’nın açık vermemesi imkansız.

      Yanıtla
  7. Hocam bulamıyorum.sgk sayfasında link bıraksanız
    artan sosyal güvenlik harcamalarının sosyal güvenlik sistemini krize düşürmemesi için hangi tedbirler alınıyor

    Yanıtla
  8. Merhabalar. 1983 dogumluyum. 09.2006 tarihinde sigorta baslangicim var. Toplam 946 gunluk sigorta primim var. 2010 yilinda yuzde 40 engelli raporuyla kamuya gectim . 2018 de kamudan ayrildim. 2020 yilinda engelli raporum yuzde seksen oldu. Toplamda 3562 gunluk primim var. Ne zaman ve ne sekilde emekli olabilirim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Yanlış bilmiyorsam %40 raporla emekli olabilmeniz için 4680 gün ve 18 yıllık sigortalılık süresi şartlarını sağlamanız gerekiyor. Bu hesaba göre siz sigortalılık şartlarını 2024/9. ayda sağlıyorsunuz.

      Yanıtla
  9. 2008 girişliyim pirim ödüyorum son zamanlarda pandemiden dolayı pirim ödeyemiyorum borçlanıyorum iptalı nasıl yaparım ödedikleri geri alırmıyım

    Yanıtla
  10. Merhaba 1974 doğumluyum 1990 yılı çıraklık sigortası girişim var .uzun vadeli 2004 yılından beri çalış maktayım. 1994 de doğum yaptım doğum borçlanması yapma hakkımı kullandığımda emeklilik erken yaşa çekilirmi.

    Yanıtla
    • Merhaba. 1990 yılındaki çıraklık girişine istinaden 1994’te doğan çocuk için doğum borçlanması hakkınız var. Ancak borçlanma yapıldığında 2004 yılından borçlanma yaptığınız süre kadar giriş geri çekilir. Bu da emeklilik şartlarınızı değiştirmez.

      Yanıtla
  11. Merhaba hocam artan sosyal güvenlik harcamalarını sosyal güvenlik sistemini krize düşurmemesi için hangi tedbirler alınıyor

    Yanıtla
    • Bu başlangıç tarihine göre isteğe bağlı işten ayrıldığınızda kıdem tazminatı ödenebilmesi için toplamda 7000 prim gününü tamamlamanız ve SGK’dan tazminat alabilir yazısı almanız gerekmektedir.

      Yanıtla
  12. Merhaba
    Şu an 1.derece vergi indiriminden erken emeklilik hakkımı kazanmış bulunmaktayım.Ssk sitesinde emekli maaşım 2100 tl görünüyor.Benim sorum emeklilik dilekçemi verip emekli olursam sitede görünen 2100 tl maaşı mı alacağım yoksa düşer mi bir de emekli olurken çalıştığım şirketten emeklilik tazminatı alabilir miyim şu an çalıştığım yerde 2.5 senedir çalışıyorum.

    Yanıtla
  13. gss gelır testı yaptırmak ıstedım ama benden sgk dan ek 2 belgesı ıstedı sgk uzun zaman once bana yolladıgını ıdda edıyo ben boyle bı belge almadım 2 kez de verılmecegenı soyledıler oyuzden ek2 belgesı olmadıgı ıcınde gss yardımcı olamıyo ne yapmam gerekır lutfen yardımcı olun sımdıden teskurler

    Yanıtla
    • Sosyal Yardımlaşmaya o şekilde belirtin. SGK size gönderdiği evrağın bir çıktısını versin. Bunu vermek çok zor değil. Bu evrakla başvurun gelir testine.

      Yanıtla
  14. 696 khk hastanede teknisyenim meslek kodum diger elektrik teknisyeni geciyor ama ben elektrik is yapmiyorum bilmiyorumda bilgisayar programlama mezunuyum meslek kodumu degistirilebilir mi

    Yanıtla
  15. Merhabalar. Ben bir şirkette güvenlik görevlisi olarak 12 saat çalışma esasına göre 10 yıldır çalışmaktayım. Hafta da 1 gün olmak üzere hafta tatilim var. Artık 12 saat üzerinden daha fazla çalışmak istemiyorum, ve kıdem ve ihbar tazminatımı alarak çıkmak istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor. Teşekkür ederim…

    Yanıtla
  16. Merabalar kurumsal bi sirkette calisiyorum dogum yaptim gectigimiz ekim ayinda ucretsiz izne ayrildim mart sonu isbasi yapacagim fakat esimi isten cikardilar maddi olarak zorlanacagimiz icin ucretsiz iznimi bozup ise erken baslayabiliyormuyum gecerli bi mazeretmidir bunu merak ediyorum yardimci olursaniz sevinirim tesekkurler

    Yanıtla
  17. Merhaba ben malulen emekliyim en son olarak pandemiden dolayı eklerle emekli maaşım 1500 lira ölmüştür şimdi emekli maaşı ne kadardır size kolay gelsin

    Yanıtla
  18. Her ikiside Ssk emeklisi olan eslerden birinin vefat etmesi durumunda sag kalan es vefat eden esininde maasini alabiliyormu?

    Yanıtla
  19. Cok tesekkur ederim cvplariniz icin son olarak ben sgk ne zaman emekli olurum sitesinden sgk ilk giris /dogum tarihi bilgilerimi yazdigimda emeklilik yasim 41,sigortalilik surem 20 yil,5000 prim gunu ile emekli olabilecegim yaziyordu sizin 48 yas demeniz daha dogru o zaman diye dusunuyorum.sgk ilk giris tarihimde 10 yasinda olmam yasimi 8 yil ileri atmis olabilirmi ?

    Yanıtla
  20. ŞARTLARDA KONUMUMA GÖRE NE ŞEKİLDE EMEKLİ OLURUM
    Merhaba 22.10.1964 dogumluyum ilk işe başlama 22.09.1980 sgk 4a 45 yaş 5000 gün şartları sgk emeklili olmak için yeterli a
    HANGİ skerlik borçlanması dahil sgk toplam 3133 gün 01.10.2008 istege baglı zorunlu bagkurlu oldum 1180 gün prim ödedikten sonra ayrıldım halen 657 4c emekli sandıgı baglı çalışmaktayım şu an 5282 gün prim ödemem oldu sgk yaşlılık aylığı için hazırlık dilekçesi verdim e devlet evrak takibinde önce emeli olur yazdılar sonra yanlış yazmışız dediler 3600 günden emekli olma şartlarınıda 2010 yılı 1 ay doldurduğum için etki etmiyor 4b bagkura yönlendirdiler son 7 yıl hükmüne göre en çok 1180 günle bagkur mevcut 4 C memuriyete devam ettikçe son 7 yıl nedeniyle sgk lılıgım azalmakta oysa 4 b (5400 gün58 yaş)tamam degil 4 c de memur emeklisi için yetersiz memur olarak…1029……. gün halen devam ediyorum bu durumda nasıl yapacagımı bilemiyorum 5400 güne tamamlayarak 4b bagkur 58 yaşı doldurmayı beklemek bir seçenek 5400 günü tamamlamadan 58 yaşı doldurup sgk dan 5390 toplam günle emekli olabilirmiyim son yedi yılda bu durumda 4 b -4 c olacak . Kamuda oluşan 3 yıl kıdem tazminatı ve yolluk haklarım istifa ettigim nasıl olacak birde 59 yaştan gün almammı gerek yaşı doldurmam için. Memur olarak 1181 günü geçirirsem son 7 yılda en çok 4 c olursa ayrılıp yaşı beklesem nasıl durum ortaya çıkar bagkur emekliline engel oluştururmu bir uzman gözüyle ne yapmalıyım hangi seçenek lehime olur Ayrıca memur yaştan nasıl emekli olunur muhtemelen 5400 günü doldurunca yaşı beklemek için ayrılacagım bag kur emeklilik için. Kamudan ayrılışı nasıl bir dilekçeyle yapmalıyım .
    SGK 1980 başlama 3133 gün ( askerlik borçlanması dahil )
    BAĞKUR 2008 yılı başlama (zorunlu istege baglı) bitiş 2012 yılı 1180 gün
    EMEKLİ SANDIĞI 18.02. 2018 başlama halen devam ediyorum

    Yanıtla
    • Merhabalar Kemal BEY. O kadar çok soru var ki. Cevaplamaya kalksam 1 sayfa dolusu yazmam gerekir. Bence bir SGK uzmanından destek alın bu konuda. Oturun bu soruların hepsini tek tek sorun ve sizin için hangisi en avantajlı ise ona göre hareket edin.

      Yanıtla
  21. Beyfendi oncelikle tesekkur ederim cevabiniz icin simdi benim 3 cocuk borclanmasiyla 2160 gun borclanabiliyorum.1380gun sgk+740 gunbagkur+2160gun dogum borclanmasi ile toplam 4280 gun yapiyor.son 25 ayim bagkurlu yatiriyorum ayrilisimi yapip sgk li bir isyerinden calismaya baslarsam kalan 5225-4280=955 gunu sgk olarak tamamlarsam o zaman kadar yasimda 50 kusur oluyor zaten emekli olabiliyormuyum.yani?

    Yanıtla
  22. 01.03.1974 dogumlu bayanim.26.09.1984 girisli sgk girisim var.4tane cocuk sahibiyim hepside ilk sgk girisimden yillar sonra dogdu.1384 gun sgk,762gun bagkur gun sayim.mevcut.Ne zaman emekli olurum bagkurdan mi sgk dan mi emekli olurum dogum borclanmasi yapabilir miyim tesekkurler..cvp email adresime gonderirseniz sevinirim

    Yanıtla
  23. merhaba çok teşşekkür ederim yanıtladığınız için devlet memurları için emeklik yaşı 65 demişsiniz o zaman ben devlet memuru mu sayılıyorum khk ile kadroya geçtim. üniversite de iki kızımı okuttuğum için emekli olmak istemiyorum. zorla emeklilğimi verirler diye çok korkuyorum çok sağolun efndim

    Yanıtla
    • Yani kadroya alındıysanız memur sayılırsınız. Sürekli işçi kadrosunda değilseniz tabi. Eğer memur kadrosunda iseniz 65 yaşından önce emekliliğe ayıramazlar sizi.

      Yanıtla
  24. merhaba 15.03.1971 doğumluyum işe giriş tarihim 24.04.1987 kyk ile kadroya geçtim ve emeklilik yaşım geldi ancak emekli olmak istemiyorum. beni hemen emekli yaparlar mı lütfen sorumu yanıtlayınız teşekkür ederim.

    Yanıtla
  25. Selam Ömer bey Yurtdışı borçlanma da 1000 iş günümü ssk ödedim geriye 2600 gün kaldı mali durumundan dolayı 2600 iş günü yerine 300 gün 500 gün gibi ödeme talebinde bulunabilirmiyim sınırlama varmı duyduğuma göre mecbur 3600 iş gününü 3 seferde ödeme zorunluluğu varmış doğrumu
    Teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhaba. Sınırlama yok. Ancak şu anda başvuru yapmanız halinde borçlanma işleminiz SSK kapsamında yapılmaz bağkur kapsamında yapılır. Yasa değişti yani.

      Yanıtla
  26. Ömer Bey ”5400 günü tamamladığınız için yaştan emekli olacaksınız. Net olarak emeklilik yaşınızı SGK’ya hesaplatın” demişsiniz..
    Ben biraz anlama özürlüyüm de kusura bakmayın..”5400 günle emekli sandığından kısmi emeklilik için 61 yaşını doldurmak şart” diye biliyordum.Siz ”Sgk’ya gidip net emeklilik yaşınızı hesaplatın” dediğinize göre 61 yaşımı doldurmadığım halde benim emekli olma ihtimalim var şu an..Doğru mu? Yani emeklilik yaşından kasıt kendi yaşım değil o zaman.İlk işe başlangıcımdan bugüne kadar geçen zamanla veya çalıştığım yıllarla alakalı. Öyle mi?
    Peki SGK ile kamu bankaları arasında dün imzalanan protokol gereği krediyle emeklilk imkanı geldi..Bu benim içim de geçerli mi?
    Teşekkürler..

    Yanıtla
    • Hayır “61 yaşımı doldurmadığım halde benim emekli olma ihtimalim var şu an” böyle bir şey demiyorum. Emekli sandığı emeklilik yaşı hesaplaması hakkında çok net bilgi sahibi değilim. Sadece 5400 gün gerekli diyorum. Kredi sizin için geçerli değil. Borcu olan ve bu borçları yapılandırması durumunda emekli olabilecekler için geçerli.

      Yanıtla
  27. Oglum 22 yaşında yetim maasi alıyor babasından üniversite son 4 sınıf bitti fakat mezun ölemedi 4 dersi var.bu dönem kaydını yenilememiş pandemi nedeniyle kulak arkası yapmis.ocak 2021 de maaşı kesildi.5 şubat gibi keyfini yenileyecek.aldigimiz bilgiye göre e devletten maas başvurusu yapın dediler.kayit yenilendikten sonra.ne zaman maasi geçer.bi de bilgiler doğrumu.tesekkurler

    Yanıtla
  28. Merhaba ben 72 yaşında bir bayanım işe giriş tarihim 17/12/1963 toplam iş günüm 820 1970.1971 ve 1973 doğumlu üç tane çocuğum var ben nasıl emekli olabilirim lütfen yardım edermisiniz

    Yanıtla
    • Merhaba. Emekli olabilmek için toplamda en az 3600 günü tamamlamanız lazım. 3 çocuk için borçlanma yapabilirsiniz. Kalanı dışarıdan sigorta ödeme yolu ile tamamlama hakkınız var.

      Yanıtla
  29. Ömer Bey tekrar merhaba..
    ”Devlet memurluğundan 5400 günle emekli olursunuz. Tam net yaş hesabının yapılması gerek. SGK’dan yaptırabilirsiniz” demişsiniz..Emekli Sandığı’nda benim 6261 günüm var fakat 61 yaşımı 14.11.2025’de dolduracağım.Tam net yaş hesabından kastınız nedir? İyi günler..

    Yanıtla
    • Şunu demek istedim. Emekli sandığında normal emeklilik için 9000 gün gerek. Yaştan ise 5400 gün. Siz 5400 günü tamamladığınız için yaştan emekli olacaksınız. Net olarak emeklilik yaşınızı SGK’ya hesaplatın dedim.

      Yanıtla
  30. Sayın Meriç
    Ablam 1957 Doğumlu.
    29.04.1998 Tarihinde isteğe bağlı sigortalı olarak Bağkur dan sigortalılığını başlattı. Maddi imkansızlık nedeniyle 31.01.2000 Tarihinden sonra primlerini ödeyemediği için, e-devletten baktığımda şu anda Terk Etmiş Sigortalı olarak gözükmektedir.
    7256 Sayılı Kanun dan yararlanmak için,4B kapsamında durdurulan hizmetlerin ihyası için yine e-devletten başvurduğumda “İsteğe bağlı sigortalı olduğunuz için ihya talebinde bulunamazsınız!” demektedir.
    Sizden istirhamım, son çıkan yapılandırma kanunundan yararlanarak ihya talebinde bulunmak için Yargı yolu dahil bir yolu olup olmadığı hakkında bigi almaktır.
    Saygılarımla.

    Yanıtla
    • Merhaba. İsteğe bağlı sigortalılar için prim borcundan dolayı iptal edilen ya da isteğe bağlı olarak kapatılan tesciller için sonradan ihya yapılamaz. Yargı yolu ile de yapabileceğiniz bir şey yok maalesef.

      Yanıtla
  31. Merhaba .Aşağıdaki bilgilerimle SSK’dan veya Emekli Sandığı’ndan ne şekilde emekli olurum? 3600 günle erken emekliliğim de mümkün mü? Teşekkürler..
    Doğum : 14.11.1964
    SSK’lı işe başlangıcım : 01.10.1986
    Devlet memurluğuna girişim : 21/02/1990
    Memurluktan ayrılış: 29.09.2011
    SSK’lı en son çalışmam: 31.10.2013-30.06.2014 (240 gün)
    Emekli Sandığı toplam : 6261 prim günü
    SSK toplam : 1469 prim günü

    Yanıtla
    • SSK’dan emekli olabilmeniz için son 7 yıla ait hizmetin en az 3,5 yılının ssk kapsamında olması gerekiyor. Devlet memurluğundan 5400 günle emekli olursunuz. Tam net yaş hesabının yapılması gerek. SGK’dan yaptırabilirsiniz.

      Yanıtla
  32. Merhabalar Kasım/2020 de issiz Kalıp Aralık 2020 de İşsizlik Onaylandı. Ocak 2021 De ödeme Planina Göre Almaya Başlayacagım. Sorum Şu Asgari ucret ve issizligide gelen zamlardan faydalanabiliyormuyuz.

    Yanıtla
  33. Merhaba; bir sorum olacak.Yarım gün çalıştığım işyerinde sigorta primlerimi işveren kendi isteğiyle tam gün çalışıyor gibi yatırmış işten çıktıktan sonra analık rapor ödemesi ve işsizlik maaşından faydalandım.simdi kafamı kurcalayan bu şekilde olması mevzuata aykırı bir durum mudur yoksa bu benim hakkım olan para mıdır. Teşekkürler

    Yanıtla
  34. merhabalar . ben aliekber karagöz 21-09-1969 doğumluyum.01-04-1991 tarihli ssk girişim var ve toplamda 6937 günüm var ve aktif çalışmıyorum.1992 mart ayında 15 ay askerlik yaptım.2021 yılının eylül ayında emekli olacağım. ortalama yıllık kazancım 16588 ve aylık kazancım 4984 görünüyor ssk da alacağım emekli aylığı 2841 tl ve ek 113 tl görünüyor. askerlik ödemesi yapıp günümü 7200 e çıkarmamın bana faydası olur mu. askerliğimi kaç gün ve kaç paradan borçlanmamın bana faydası olur. teşekkürler.

    Yanıtla
  35. Kolay gelsin ben emniyette saglik sorunlarindan dolayi sgk beni malul etti rapor dogrultusunda bende sinif degistirerek gih sininfinda calisiyorum simdi ekpss sinavindan iyi puan aldim ocak ayinda atama olacak malullugumu kaybetmek istemiyorum emekliligimi isteyip oylemi tercih yapip baska kuruma atanayim bilemedim emeklilik hakkimi atandigim kurumda sonradan tekrar istemem halinde kullanabilirmiyim

    Yanıtla
  36. Merhaba (bay) 1970 doğumluyum 1989 2002 arası bağkur a kayıtlıyım 1989 1995arası şoförler odası girişimi 1995 2002 arasıvvergi dairesinden 1989 1995 arasını eve icracı gelmesinde sildirmiştim ihya kanunda yaralanamıyorum 30 04 2021de emekl olacaktım2026da emekli olacam 30 04 2021 emekli olmam neyapmam gerkiyor yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla
    • Merhaba. Tam anlamadım bağkur girişiniz tam olarak ne zaman? Toplam ne kadar hizmet süreniz var.? Kabul edilmeyen nedir? Bunları net yazarsanız ben de net cevap verebilirim.

      Yanıtla
  37. Merhaba Ömer Bey.
    Doğum : 14.11.1964
    SSK’lı işe başlangıcım : 01.10.1986
    Yedeksubaylığım : 1988-89
    Devlet memurluğuna girişim : 21/02/1990
    Memurluktan toplam 3 istifa,sonuncusu 29.09.2011’de 4/1 iken
    SSK’lı en son çalışmam: 31.10.2013-30.06.2014 (240 gün)
    Emekli Sandığı toplam : 6261 prim günü
    SSK toplam : 1469 prim günü
    SSK’dan emeklilik için 1020 gün daha çalışmam,Emekli Sandığından içinse 61 yaşımı doldurmam gerektiği söyleniyor. Doğrumu? Peki 3600 günle erken emekli olamazmıyım? Ya da geriye dönük prim ödeme veya borçlanma ile? SSK veya Emekli Sandığı ile maaşım çok farkedermi? Psikolojik sorunlarımdan ve yaşımdan dolayı 2014’ten beri iş bulup çalışamıyorum..%40 ve üzeri rapor alabilirsem 2022’den maaş alabilirim değilmi? Peki bu maaş 61 yaşımı doldurduğumda Emekli Sandığından alacağım emekli maaşını ve emekli ikramiyesini olumsuz etkilermi? Saygılarımla..

    Yanıtla
    • Merhaba. Durumunuz biraz karmaşık ve sorularınızın cevabı oldukça uzun. Burada cevaplamak mümkün değil ne yazık ki tüm bu soruları. Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı olarak talapte bulunun. Onlar size gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.

      Yanıtla
  38. 21.11.1976 doğumluyum. Tekstil fabrikasında çalışmaktayım. İlk işe giriş tarihim 28.12.1999. Askerliğimi 1997_1999 yılları arasında 18 ay yaptım. Şuanda 7400 ödenmiş prim günüm var. Sözleşmeli büro personeli olarak kamuya atanma durumum var. Sorum şu:
    4c olarak ne zaman emekli olurum
    4a primlerimi birleştirme yapıldığında maaşa dereceye ve emekliğime artı ve eksileri nelerdir nasıl bir yol izlememi önerirsiniz. Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Emekli sandığı giriş tarihinden ssk hizmeti kadar geri çekilir. Sanırım sizinki askerlikle beraber 08.09.1999 tarihi öncesine çekilir. Eğer bu tarih öncesine çekilirse 58 yaş ve 9000 gün ile emekli sandığından emekli olursunuz. Ama emekli sandığı kapsamında en az 3,5 yıl çalışmak kaydı ile tabi. SSK hizmeti kademe ve derecenizi etkilemez.

      Yanıtla
  39. Merhaba,

    Babam 21.12.2020 tarihinde erişkinler için engellilik sağlık kurulu raporu aldı, %82 oranındadır ve 2 yıl geçerlidir. Muhtemelen malülen emekli olmak için şartları sağlıyordur ama emin değilim. İlk işe giriş tarihi 12.01.1989 tarihidir ve 4A toplam uzun vade gün sayısı 8531’dir. 1 yılı aşkın süredir hastalığından ötürü çalışamamaktadır. Annemle beraber kalmaktadırlar, annem de çalışmıyor ve herhangi bir gelirleri yoktur, sağlık imkanlarından yeşilkart aracılığı ile faydalanmaktadırlar.

    Şuanda nüfus cüzdanında küçük yazıldığından ötürü 51 yaşını beklemektedir ve yaklaşık 13 ay vardır. Öğrenmek istediğim ilk husus şu, 2 yaş küçük yazıldığını nüfus müdürlüğü aracılığıyla ispatlayıp normal yaşında olduğunu gösterip emekliliğe hak ettiğini size gösterip emekli olabilir mi ? Zamanında nüfus müdürlüğüne yaklaşık 2 yıl geç götürüldüğü için şuan yaşı olduğundan küçük görünüyor.

    Öğrenmek istediğim bir diğer hususta şudur: Babam malülen emekli olsa, yaşı uygun olduğu zaman normal emeklilik sisteminde alacağı ücret daha fazla ise bu emeklilik sistemine geçemez mi 13 ay sonra ? İnternette birçok kaynakta bunun mümkün olduğu yazıyor fakat bazı SGK personelleri bunun mümkün olmadığını, malülen emekli olunduysa bunun bu şekilde devam edeceğini ve normal emeklilik sistemine geçilemeyeceğini söylüyorlar. Bu konularda beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum.

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-Sonradan yapılan yaş değişikliği SGK tarafından kabul edilmiyor. İşe giriş tarihinde geçerli olan doğum tarihi esas alınıyor.
      2- Geçebilir ancak şöyle olur. Malulen emekli iken sigortalı olarak normal girişi yapılır. Maaşı kesilir. Sigortalı çıkışı yapıldıktan sonra yeniden başvurur ve dilekçesinde emekli maaşının normal bağlanmasını talep eder. Böylece normale döner. Ancak şunu söylemek isterim size malulen emeklilik ile normal emekli maaşı arasında çok bir fark yok.

      Yanıtla
  40. İyi günler dilerim benim sorum eşim için eşim 01,09,1970 doğumlu 01,01,1995 tarihinde ssk ait 135 gün pirim yatırmış lığı var. Daha sonra 11,03,1996 -30,04,2004 tarihleri arasında isteğe bağlı bağ kur primleri bulunmakta.
    01,05,2020 tarihinden itibaren ssk primleri yatırılmakta toplamda yatan prim gün sayısı bu gün itibarıyla 3263 gün bulunmakta 2010 doğumlu çocuğum var onuda borçlanma yapıp 3600 günden emekli olunuyor mu yada önere bileceğiniz başka emekli olma yolları varmı. saygılar.

    Yanıtla
    • Merhaba. Eşinizin sskdan emekli olabilmesi için en az 3.5 yıl fiili olarak ssk kapsamında çalışması gerekiyor. Toplamda 5750 gün tamamlarsa hemen emekli olur. 3600 günle ise 58 yaşı tamamlaması halinde emekli olur.

      Yanıtla
  41. Merhaba. 28 yaşındayım. Bildiğim kadarıyla 3 yıldır gss borç primi ödemekle yükümlüyüm. Şu ana kadar herhangi bir gelir tespiti yaptırmadım.Gerek e devlet üzerinden gerek sgk dan gss sorgulaması yaptığımda üzerime herhangi bir borç gözükmüyor. Fakat hastaneye gittiğimde ücretsiz muayene olamıyorum. Bu sistemsel bir hata mıdır acaba? Bunun dışında ilerleyen zamanlarda toplu olarak borçlandırmaya maruz kalır mıyım ya da özellikle gelir testi yaptırırsam bundan önceki senelerin borçlarını toplu bir biçimde talep ederler mi? Şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Herhangi bir sosyal güvenceniz yoksa gss kapsamında tescil açılmak zorunda. Normalde sistem açar ama bazen kaçırabiliyor. Sizinki de öyle olmuş galiba. Vakit kaybetmeden Sgkya giderek açtırmanızı öneririm.

      Yanıtla
  42. 09.07.1970 doğumluyum.ilk işe giriş tarihim
    01.11.1986.toplam sgk prim günüm 4837
    Halen çalışıyorum sgk primlerim 6000tl brüt üzerinden yatıyor.geçmişe yönelik sildirdiğim bağkurum var.şuan geriye yönelik 8100tl ödersem 540 gün bağkurum var askerliğimi 570 gün yaptım.
    1. Sorum askerlik borçlanması ve geriye yönelik bağkuru ödersem bağkur sgk ya dahil edilip emekli olabilirmiyim
    2.sorum şuan 6000tl brüt üzerinden yatırılan işime devam edip emeklilikte daha yüksek maaş alabilirmiyim çok farkedermi 2.5 yılda
    Biraz tefferualı oldu kusura bakmayın lütfen
    Teşekkürler.

    Yanıtla
  43. 1965 doğumluyum 04.12.1996 bağkur girişim var bağkur hizmet sürem 2.366 gün 2016 ssk girişim 358 günüm var ne zaman emekli olabilirim ve hangi şartlarda
    birde 15 yıllık sigorta süresinden kasıt pirim mi yoksa yıl olarak mı 3600 gün şartı ile emekli olabilir miyim

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK kapsamında 3.5 yıl şartını sağlamanız ve toplamda 5825 günü tamamlamanız durumunda emekli olursunuz. Yine ssk kapsamında 3.5 yılı tamamlamanız halinde 60 yaş şartının da tamamlanması kaydı ile emekli olursunuz.

      Yanıtla
  44. Ömer bey hayırlı akşamlar. İkisi de emekli eşlerden birinin vefatı halinde,kalana maaş bağlanırken birinin bagkur digerinin ssk emeklisi olmasi avantaj mıdır? Yoksa ikisi de ayni olsa da farketmiyor mu? Farklı olmasi fayda sağlar diye bildiğimden ona göre plan yaptım. Cevabınıza göre annemi-babamı yapilandirmayla primini odeyip yaşı bekleyecez yada planladığımız gibi birinin 2018den buyana gününü dondurup 3.5yil ssk ödeyerek tamamlayacam yaşı beklerken. Şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
  45. Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Peki isteğe bağlı sigortadan emekli olmam için kaç gün ve kaç yaş gerekiyor?

    Tarih bilgilerimi belirtmiştim zaten… başlangıcım 2006.

    Yanıtla
  46. Eğer lazım olursa tam tarih vereyim.

    Sigorta başlangıç tarihi 21 aralık 2006 ve en son 4 mayıs 2014 te sigortam yapıldı.

    Yanıtla
  47. Merhaba. 36 yaşındayım, 684 ‘4a’ prim günüm var (evet biraz az çünkü çoğunlukla freelance özel eğitmen olarak çalıştım) .

    Sigorta başlangıç tarihi aralık 2006 ve en son 2014 mayısta sigortam yapıldı.

    İsteğe bağlı sigorta yaptırmak istiyorum fakat 4b (bağkur) olduğunu öğrendim. Bundan sonra ist. bağlı olarak prim günümü tamamlarsam 4a dan mı yoksa 4b den mi emekli olurum?

    Geçmişteki 4a primlerim ssk dan emekli olmama yardımcı olur mu acaba?

    Yanıtlarsanız çok sevinirim. İyi çalışmalar.

    Yanıtla
    • Merhaba. İsteğe bağlı sigorta 4b yani bağkur kapsamında hizmet olarak geçer. Eğer 3.5 yıldan fazla bağkur kapsamında prim öderseniz emeklilik şartlarınız bağkur kapsamında hesap edilir. 3.5 yıldan az olmak kaydı ile isteğe bağlı bağkur kapsamında prim ödemesi yapabilirsiniz. SSK kapsamında 7000 gün ve 60 yaş ile emeklilik Hakkınız var.

      Yanıtla
Yorum yapın