SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı

SGK uzmanı soru sor sayfamız ile kafanıza takılan tüm soruların cevabını alabilirsiniz. Günümüzde doğru bilgiye erişim bir hayli zor olmaya başlamıştır. Sosyal Güvenlik mevzuatının geniş olması, değişkenlik göstermesi ve dolayısıyla sürekli güncelleniyor olması bir işlem hakkında tek doğruya ulaşmayı maalesef zorlaştırmakta. Biz de sayfamıza ekleyeceğimiz bu hizmet ile SGK konusunda yaşadığınız problemler ile ilgili doğru bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlayacağız. Eğer siz de SGK sorularımı kime sorabilirim diyorsanız doğru yerdesiniz.

Peki SGK’ya soru sormak istiyorum nereye sorabilirim? Sorunuzu sormanız için sizden herhangi bir ücret istemiyoruz ve üyelik şartı da yok. Yapmanız gereken yazının sonundaki yorum bölümünden eposta adresinizi, adınızı soyadınızı ve sorunuzu yazarak bize göndermek. Sorunuz kısa süre içerisinde uzman ekibimiz tarafından cevaplanacak ve mail adresinize gönderilecektir. 

SGK soru sorma ( hangi soruları sorabilirim)

SGK soru sormak istiyorum bölümünden;

  • Emeklilik  işlemleri ve ne zaman emekli olabilirim ile ilgili sorularınızı,
  • Yurt dışı SGK borçlanma işlemleri
  • İşsizlik maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • Kıdem tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • İhbar tazminatı ile ilgili sorularınızı,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu işveren işlemleri ile ilgili sorularınızı,
  • Genel Sağlık Sigortası ve yeşil kart ile ilgili sorularınızı,
  • Bakım parası ve engelli maaşı ile ilgili sorularınızı,
  • 657 Sayılı Devlet memurları kanunu ile ilgili sorularınızı,
  • İsteğe bağlı sigorta ile ilgili sorularınızı,
  • Kısacası Sosyal Güvenlik ve Çalışma Mevzuatı ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz.
  • Sgk uzmanı soru sorduğunuzda sorunuzu en kısa sürede yanıtlayacaktır.

SGK uzmanına soru sor, nasıl sorabilirim ?

Yukarıda belirtilen konuların hepsi ve yazamadığımız özellikle Sosyal Güvenlik, yurtdışı borçlanma işlemleri, emeklilik şartları ve alınacak ortalama emekli maaşı, işveren teşvik ve bildirge işlemleri, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi kısacası iş hukuku ve Sosyal Güvenlik Hakkındaki tüm sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Sgk soru sorma hattı numarası kaç ?

Sgk soru sorma telefonu 170’tir. Telefon ile SGK uzmanlarına soru sormak istiyorsanız telefonunuzdan 170 numaralı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı SGK soru cevap hattı arayabilirsiniz. Telefonda SGK ile ilgili soru sormak istiyorum dediğinizde sizi çağrı merkezinde ilgili kişiye aktarırlar.

SGK online soru sormak ( En çok sorulan sorular)

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sgk ile ilgili soru sormak için geliştirdiği online bir platform/uygulama bulunmamaktadır. Bu hususta sadece Alo-170 hattı üzerinden sgk telefonla soru sormak mümkündür. Geliştirilen sgk ile ilgili soru sorma uygulaması bulunmamaktadır. Bize çok sorulan bazı sorular ve cevapları aşağıdaki gibidir.

SGK ile ilgili soruları nereye sorabilirim ?

SGK ya da emeklilik ile ilgili soru sormak için en doğru yerin sayfamız olduğunu söyleyebilirim. Uzmanlarımız tamamen ücretsiz olarak sizlere hizmet vermektedirler. Ömer Meriç SGKbilgisi sayfasını tamamen ücretsiz hizmet vermek adına kurmuş, Türkiye’nin açık ara en iyi SGK uzmanlarından birisidir. Bu nedenle Sgk ile ilgili kime soru sorabilirim sorusunun cevabı kesinlikle SGK Bilgisi olacaktır.

EYT ile ilgili soruları kime sorabilirim

SGK uzmanı soru sor ücretsiz form aracılığı ile sorunuzu içerik altındaki yorum kısmından gönderebilirsiniz. Bu kapsamda EYT ile ne zaman ve hangi şartlarda emekli olabileceğiniz hakkında size net bir yol haritası oluşturabiliriz.

4.2/5 - (17 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“SGK Uzmanı Soru Sor & Ücretsiz Uzman Cevap Hattı” üzerine 4.216 yorum
  1. selamlar iyi bayramlar.ortağı olduğum şirket battı. şu an sigortalı bir işte çalışıyorum. borcumun bizimle ilgili kısmını fazlasıyla ödedim.diğer ortaklar ödemeye yanaşmadıgı icin yine gelip beni buldu alacaklı banka.müteselsil lik den ben hala genel borçtan sorumluyum.şu sigortalı bir işte çalışıyorum. maaşımın 1/4 kesiliyor. ödememem gereken borcu ödüyorum maalesef.bundan nasıl kurtulabilirim.şuana kadar bagkur lu idim.ssk dan emekli olmam icin 42 ay sigortalı bir işte çalışma zorunluluğu varmış. maaşımı kaptırmamak icin nasil bir yol izlemeliyim.babam evini satıp hissem kadarının fazlasıyla ödedi. kalan borç benim değil. ama şirket müdürü olduğum icin benim üstüme geliyorlar.diğer ortaklar çalışmadığı icin bulamıyorlar. işin özü ben maaşımı kaptırmamak icin nasil bir yol izleyebilirim.isteğe bağlı sigorta veya çiftçi bagkuru yada başka bir yol varmı .cevabınız icin teşekkür ederim. saygılar

    Yanıtla
    • Merhaba. Ek 5 tarım SSK kapsamında kalan sürelere ait prim ödemesi yapılabilir. Şirket ortaklığı aktif değilse bu kapsamda prim ödemesi yaparak kalan süreyi tamamlayabilirsiniz.

      Yanıtla
  2. Kolay gelsin
    Aynı iş yerinde hem görevimi hem de şoför olarak hizmet etmek istiyorum. SGK da şoför olarak kayittim yok 2 kayıt yapabilir miyiz.Mesai olarak şoförluk yapabilir miyim

    Yanıtla
  3. Merhaba
    19.10.1984 doğumluyum
    01.09.2001 tarihinde askeri öğrenci statüsü başladı
    07.02.2002 tarihinde kaza-i rüşt kararı aldım
    30.08. 2002 tarihinde Astsubay olarak mesleğe başladım.
    Şuana kadar kesintisiz olarak mesleğimi icra ettim.
    Ne zaman emekli olurum?

    Yanıtla
  4. MERHABA!
    PANDEMİ DÖNEMİNDE NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ İLE İŞTEN AYRILANLARIN EMEKLİLİK HESAPLAMASI DEĞİŞTİ Mİ? YANİ BU SÜRE ZARFINCA SİGORTAMIZ NE OLDU? EMEKLİLİĞİMİZİ ŞLERİ ATACAK MI BU DURUM? DEVLET ADİL BİR ÇÖÜZÜM SUNCAK MI BİZLERE?
    TEŞEKKÜRLER

    Yanıtla
  5. Selamlar
    01.01.1995 yılında sigortalı olarak işe başladım ve 25 yıldır sözleşmeli olarak belediyede çalışmaktayım . Prim gün sayım 8322 Yaşım 46
    Şimdilerde devlet memurluğuna geçmem sö konusu
    Şayet devlet memuru olursam benim için avantaj ve dezavantajları nelerdir (emeklilik, çalışma basamağı vs.)
    Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Neden kadroya geçeceksiniz ki ? Bana kalırsa maaş ve ikramiye açısından sözleşmeli daha avantajlı. Ayrıca daha erken emekli olursunuz. Bence biraz araştırarak tekrar değerlendirin bu durumu derim. Yine de tercih sizin.

      Yanıtla
  6. Merhaba
    01.02.2000 tarihinde sigortam başladı. Farklı işlerde çalıştım son işimde 7 yıldır çalışmaktayım. 22.06.2021 de 7000 iş günüm doluyor. Sgk dan yazı alıp istifa edip kıdem tazminatımı alabilirmiyim . Eğer işten bu sekilde ayrılabiliyorsam son çalıştığım haziran ayının sigortasının sistemlere yansıtılmasını temmuz ayını sonunu beklemek zorundamıyım. 7030 gün çalışmak istemiyorum.
    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Sistemde 7000 günün görülmesi lazım SGK tarafında. Yoksa yazı verilmez.7000 gün görüldükten sonra yazı alarak tazminat ile işten çıkabilirsiniz.

      Yanıtla
  7. Merhaba ben 28.02 1969 doğumluyum 08.07.1993 yılında sıgorta girişim var yaklaşık 7000 gün doldurdum şu anda yaş bekliyorum benim sorum askerlik yatırırsam emekli olma yılını geriye çekermi vereceyiniz bilgi için şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
  8. 3300 prim günü ve 1996 SSK girişi bulunan ve ek5 ödeyen bir bayan için doğum borçlanma imkanı var ise 5900 gün 53 yaşımı yoksa 3600 gün 59 yaşı mı önerirsiniz.
    Sonuçta üç çocuk borçlanması için 2021 yılı için 82 bin₺ ödeyecek.
    Hangisi daha iyi emekli maaşı kıyas edildiğinde çok fark olur mu
    Siz olsanız ne yaparsınız

    Yanıtla
  9. 01.11.1975 doğumluyum 01.07.2004 bağkura girişim var 2013 yilina kadarkesintisiz ödemem var 2013 yilin yarisi ile 2014 yili ile 630 gunum silndi 06 koduyla 01.05 2015 tekrar başladi kafam cok karisik yanlişlikla e devletten ihya talepte bulundum nisan oldu börcunu bitirmedi diyor ekradan nasil silinir kafam cok karişik beni bilgilendiriseniz cok sevinecem allah sizle olsun

    Yanıtla
    • Merhaba. İhyayı yapılandırma kapsamında mı yapmıştınız yoksa yapılandırma sona erdikten sonra mı ? Eğer yapılandırma kapsamında ise 30 Nisan 2021 son ödeme tarihi. Bu tarihten sonra sistemden düşer. Eğer yapılandırma harici yaptıysanız bu durumda size tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içerisinde ödenmesi gerekir. Bu süre sonunda sistemden düşer.

      Yanıtla
  10. Merhaba,
    Kasım 2001 de memuriyete başladım. 9 ay sonra istifa ettim. Eylül 2004 de öğretmen olarak atandım. 8.5 aylık 2ay +6,5 ay) ücretsiz doğum iznim var.

    Toplamda 16 yıl 0 ay 17 gün emekliliğe esas çalışma sürem var. İstifa edip iştirakçi olmak istiyorum.

    Kaç yıl ve ortalama ne kadar geri ödeme yapmam gerekir?

    Ödemelerde taksit uygulanıyor mu?

    Doğum borçlanması ödeyeceğim primleri azaltır mı? 

    Yanıtla
  11. 1971 doğumlu hekimim. Kasim1996 da sigortalı olarak özel bir hastanede işe başladım.8 ocak 1998 de ayrıldım.26 kasım 1998 de uzmanlık eğitimim için devlet memuru olarak yeniden çalışmaya başladım. 17 aralık 2005 tarihine dek görev yaptım. 12 şubat ila 17 nisan 2006 arasında yine sigortalı olarak özel bir hastanede çalıştım. 26 ağustos 2006 tarihinde bir kamu hastanesine uzman tabip olarak atandım. O tarihten bugüne dek kesintisiz çalışıyorum kamuda 21 yıl 6 ay ve ssk 4A 452 gün çalışmam mevcut. Askerliğimi ihtisas sırasında 1 ay bedelli sıhhiye er olarak yaptım.
    Öncelikle 1.hangi statüden ne vakit emekli olurum.
    2. Devlet hizmeti dışı çalışmalarımı birleştirmem gerekir mi ve ne zaman birleştirmek uygun olur. Türk kizilayinda 1 yıllık çalışmam kamu yani memuriyete sayılır mi? Bazı özel kurumlar (hastane) kapanmış ya da el değiştirmiş hekim olarak çalıştığımı gösterir belgeyi nasıl ve hangi yolla almalıyım?
    3. ağustos 2018 tarihinde çıkan fiili hizmet zammı beni de etkiler mi,emekli yaşını öne çeker mi? Buna hak kazanmak için kanun tarihinden itibaren 10 yıl çalışmış olma koşulu var mıdır? Özel sektöre geçersem fiili hizmet zammım yine devam eder mi?
    4. Hizmet birleştirmede sigortalı geçen süreler emeklilikte 25 yillik devlet memuru olarak çalışmış olma koşulu içinde değerlendirilir mi?

    Cevabınız için teşekkür eder kolaylıklar dlerim.
    Çağan Aydın

    Yanıtla
    • Merhaba Hocam.
      1- Emekli sandığı kapsamında emekli olacaksınız.
      2- Emeklilik dilekçesi verdiğinizde hizmet birleştirme yapılır. Birleştirme işlemleri artık kısa sürüyor. Eskisi gibi uzun sürmüyor. Herhangi bir belge almanıza gerek yok. En son çalışmanın olduğu SGK diğer çalışmaların olduğu SGK’lardan elektronik ortamda hizmetlerinizi ister ve birleştirir.
      3- Fiili hizmet zammı kapsamına doktorlar alınmadı diye biliyorum. O konuya çok vakıf değilim açıkçası. Ama doktorlar da alındıysa bu durumda 2018’den sonraki fiili hizmete tabi çalışma süresi için hak ettiğiniz süre emeklilik yaşından düşülür. 10 yıl çalışma şartı yok.
      4-Evet değerlendirilir.
      Umarım cevap verebildim sorularınıza. Saygılarımla.

      Yanıtla
  12. İyi günler. Ben babamın emekliliği için birşey sormak istiyorum. Babam 1983-1986 yılında Suudi Arabistan’da çalıştı. Oradan 981 günlük primi var. Daha sonrada Türkiye’ de 2005 yılından beri çalışıyor. Türkiye’deki toplam primi 4800 gün. İki yılda Askerliği var. Bu durumda şuanda borçlanarak emekli olabiliyor mu?

    Yanıtla
    • Merhaba. Suudi Arabistan’daki başlangıç TR’de sayılmıyor diye biliyorum. Ancak yüzde yüz emin değilim. Türkiye’de 2005 sigorta başlangıcına göre emeklilik için 7000 gün ve 60 ya şartını sağlaması gerekiyor.

      Yanıtla
  13. Merhabalar. 1997 myo kayıt olup 2 yıl okudum. 2001 de 18 ay askerlik yaptım. 2004 mart 1 den itibaren tsk da görev yapıyorum. 01.10.1999 tarihinde 186 gün ssk var. Sorum şu. 1997 yılında öğrenim borçlanması yapılırmı. Yaparsam emeklilik yaş kriterim ne olur. İyi çalışmalar

    Yanıtla
  14. Merhabalar.eşim için  tarım ek5 sigortası ödüyorduk.belli bi süre sobra borc coğalınca sigortayı sgk ya dilekce yazarak kapattırdık.borcuda yapılandırdık ama ödemedik. Benimde ek 5 sigortam vardı bende borctan dolayı kapattırdım sigortamı.borcumuda yapılandırdım taksitlerimi düzenli ödüyorum. Gss sağlık sigortasından faydalanıyorduk.ama bugün gss provizyon vermiyor.sağlıktan yararlanamıyorum.bunun sebebi nedir. Diger bir sorum ise eşimin ek5 tarım sigortasına olan borcunu sildirebilirmiyiz.nede olsa onun sigortasını kapattırdık.

    Yanıtla
    • Merhaba. Sağlıktan yararlanamama birçok nedene bağlı olabilir. SGK ile görüşerek nedenini sorabilirsiniz. Eşinizin prim borçlarını bir dilekçe vererek sildirme hakkınız var.

      Yanıtla
  15. Esim aralik 1972 dogumlu
    Bayan esim 1992 eylul prim yatma
    1988 staj.
    6500 prim var calismiyor suan.
    2004 2006 dogum var.
    Dogum borclanmasi ile hemen emekli olabilirmi
    Ne kadar yatirmamiz lazim olursa tabii..

    Yanıtla
    • Eşinizin 49 yaşı tamamlaması gerekiyor. Prim günü olarak eksiği yok. Dolayısıyla doğum borçlanmasına gerek yok. Aralık 2021’de doğum tarihinden itibaren emeklilik dilekçesi verebilir.

      Yanıtla
  16. Ömer Bey merhabalar. Size bir sorum olacaktı. Ben özel bir şirkette 12 saat üzerinden güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum. Hafta tatilim bazen 6 günde 1 bazen ise 7 ya da 8 günde 1 olarak değişiyor. Ama normalde izin günümüz olduğu günlerde çalışıyorum ve şirket o fazla gün için mesai vermiyor. Bu durumda SGK ya şikayet etsem bir sonuç alabilir miyim ? Ya da nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Teşekkürler..

    Yanıtla
  17. Hocam merhaba 78 SSK girişim var. Gün sayım 2194. 2009 da bağkur girişim var yatan gün sayım 914. 330 bağkur yapılandırma var emekli olabilirim yaş 61. Teşekkürler.

    Yanıtla
  18. Merhaba, Malülen emeklilikle ilgili sorular sormuştum fakat yine sitenizden engelli erken emeklilik diye bi kavram olduğunu öğrendim.26.12.1997 den beri Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir hastanede lisans mezunu hemşireyim.6 yıl önce böbrek nakli oldum halen devam eden başka hastalıklarla birlikte yüzde 93 özür raporum var. Maaşta vergi indiriminden yararlanıyorum.24. yılımı çalışıyorum ama artık zorlanıyorum emekli olmak istiyorum.Engelli erken emekli olabilir miyim? Maaş, ikramiye vs.hesaplama farklı mı oluyor?

    Yanıtla
    • Önceki sorunuzu da yanıtladım Ayşe Hanım. Malulen emeklilik ile engelli emeklilik arasında maaş olarak çok fark yok. Ama engelli emeklilik daha avantajlı olur.

      Yanıtla
  19. merhaba 1960 dogumluyum 1978 ssk gırıs tarihim ,3108 ssk gunum var ,2009 da bagkur gısım var bagkurgun sayım 914 gun, ssk dan emeklı olabılırmıyım tesekkerler,

    Yanıtla
  20. Merhaba 1991_1993 yillarinda ticaret meslek lisesinde iken yapmiş oldugum stajim var.Ilk işe başlama tarihim 1995 yili …toplamda 5500 ustu prim gunum var.2007 ve 2013 yillarinda yapmiş olduğum dogumlarim var.yeni cika yasa ile stajyer olarak çalışmiş kadinlar icin yeni duzenleme ile ben de dogum borçanmasi yaparak ilk işe girş tarihimi staj tarihim.olan 1991 yilı için doğum borçlanması yapabiliyor muyum ?yani dogum borclanması ile tarihi ö e cekebiliyor muyum?ona gore dovum borçlanmasi yapacaģim tesekkurler.

    Yanıtla
  21. SSK 01.08.1992 2472 prim BAĞKUR 04.10.2000 5590 prim 1970 doğumluyum askerlik borçlanması yaparsam ne zaman emeki olurum?

    Yanıtla
  22. 2008 de bir şirkete işbaşı yaptım 2011 de haberim olmadan 1 sene çıkış yapılmış sigortasız çalışmışım 2013 te tekrar giriş yapılmış 2019 da mobink uygulanarak işten ayrılmak zorunda bırakıldım ne yapabilirim şirkete SSK tarafından nekadar ceza bana ne karı olur dava açarsam Teşekkür ederim şimdi den

    Yanıtla
  23. Syn. Ömer MERİÇ merhabalar

    SGK girişim 01.01.1995 tarihi itibarı ile aynı işyerinde çalışmaktayım.
    işverenim ; 31.11.2019 tarihinde SGK lı olduğum şirketi devretti.
    ben hala daha devir olan şirkette SGK lı olarak gözüküyorum fakat 31.11.2019 tarihinden günümüze kadar hiçbir şekilde SGK primlerim ödenmiyor. bu durumun bana herhangi bir zararı varmı ? eğer var ise ;
    Kendi isteğimle işten çıkış yapabilirmiyim.
    KIDEM TAZMİNATI hakkım ne olur.
    teşekkürler….

    Yanıtla
    • Merhaba. Neden sigortanız ödenmiyor ? Bununla ilgili bence SGK’ya şikayet talebinde bulunun. SGK’dan tazminat alabilir yazısı alma hakkınız var. Bunu alarak işverene verip bu gerekçe ile işten çıkışınızı verirseniz size tazminat ödemek zorunda olurlar.

      Yanıtla
  24. Merhaba
    1981 doğumlu bir bayanım .10/102005 tarihinde işe başladım.2017 raihinde ayrıldım.toplam 4066 gün hizmet sürem var .iki çocuğum var.e devletten n zaman emekli olabilir dediğimde 58 yaş 7000 gün prim ödeme veya 58 yaş 25 yıl sigortalılık süresi 4500 gün prim ödeme şeklinde bilgi vermektedir .ben doğum borçlanması ile 4066 olan gün sayımı 4500 e tamamladığımda ve yaşı beklediğimde emekli aylığına hak kazanabiliyorım sanırım.peki 7000 gün 58 yaş şartı ile 4500 gün 25 yıl sigortalılık ve 58 yaş arasında benim aylık tutarı anlamında bir kaybım oluyor mu?

    Yanıtla
    • Merhaba. 4500 günden emeklilik kısmi emeklilik, 7000 günden emeklilik ise normal emekliliktir. İkisi arasında yaklaşık %15-20 civarında maaş farkı vardır.

      Yanıtla
  25. iyi günler ilk ssk girişim ssk olarak 4a ücretli öğretmen 2005 yılında başladım bugüne kadar da devam ettim bazen ay içinde 17 gün bazen de 15 13 gün gibi yatırlıd ama 13 sene sonunda 1450 civarı günüm var bu 4a ssk statüsündedir ve geçici iş akdi gibi bir statüdedir benim merak ettiğim bu prim gününün üzerine toptan 3000 gün gibi bir gün yatrısam 4500 ü bulsam ve öyle bıraksam yaşım daha genç ama yaşım geldiğinde emekli olabilir miyim ve eğer böyleyse 3000 gün toplu ödemenin maliyeti kaç lira olur 210 bin veya 120 bin gibi bir fiyat çıkarıyorlar tam emin değilim kaç lira olur eğer böyle bir hak varsa?

    Yanıtla
      • peki bu prim günü ile elden ödeme şeklinde en fazla nasıl tamamlayabilirim 4a ssk kalmak şartıyla yani bağkura dönüşmeden

        Yanıtla
        • İsteğe bağlı olarak sadece ek 5 tarım SSK var. Onun dışında ssk kapsamında elden sigorta ödeme hakkınız yok. İsterseniz isteğe bağlı bağkur ödeyebilirsiniz.

          Yanıtla
          • ek 5 tarım ssk aylık en az 781 tl ödeniyor diye biliyorum ben bunu 1500 gün üzerine 3000 günlük daha ekleyip yaklaşık toplam 85 bin tl olarak topluca ödesem 4500 günlük ssk primim olur mu? 2005 girişliyim

          • emekli olurken eb fazla kaç gün ödenebilir ve aylık 1151 tl ise ücretli öğretmenlerin ayda 15 gün yatırılıyorsa diğer 15 gün için bu miktarın yarısı olan 550 tl civarında mı yatırılacak

          • Atakan Bey. Anlaşamıyoruz sizinle. Geriye dönük ödemek istiyorsanız böyle bir hakkınız yok. Yani ücretli öğretmenlikte 30 günden az yatan süreleri bugün tamamlama hakkınız yok.

          • peki her ay ek 5 tarım sigortasına 15 günden az yatan olarak elden yatırmak istesem böyle bir hakkım var mı aylık olarak bundan sonrası için diyorum ve bu 15 gün için kaç tl eder ayrıca bağkur a mı dönüşür yoksa 4a ek 5 tarım ssk olarak mı kalır

          • Sizin dediğiniz sigorta 2925 tarım sigortası. O kalktı. Ek 5 ödeyebilirsiniz. Aylık 30 gün üzerinden ödeniyor o sigorta. Hizmetler ssk kapsamında.

          • peki bilmediğim için soruyorum ücretli öğretmenlerin aylık 15 gün gibi yarım ödenen sigortaları 2925 tarım sigortası ile mi ödeniyordu eğer öyleyse bu şimdi ek 5 tarım sigortasına mı dönüştü çünkü önceden 2925 iken ben yatmayan günleri elden ödeyebiliyordum ama bana ssk dan böyle ödersen bağkur a dönüşür denmişti şimdi ek 5 için aynı şeyi yapamaz mıyım aylık olarak eksik günler için diyorum

          • o zaman ücretli öğretmen ssk 4a gözüken tam adı ne oluyor ek 5 olmuyor 2925 te olmuyor tam formatı nedir bize ödenen ssk nın çnükü 4a yazıyor anlamadım

          • 5510 Sayılı Kanuna göre 4/1-a kapsamında sigortalılık hakkında eksileri ve artıları nelerdir 15000 gün 5510 Sayılı Kanuna göre 4/1-a kapsamında sigortalı olan biri en erken nasıl emekli olabilir 2005 girişliyim ve bu sigortalılık türünde aylık elden ödeme var mı

          • 4500 gün 60 yaş ile ya da 7000 gün 60 yaş ile emekli olursunuz. Bu sigorta kolunda dışarıdan ödeme yapma tek yolu ek 5 tarım sigortası. Başka bir yolu yok.

          • 2005 girişli olduğum için 60 yaş ve 4500 gün ssk olarak veya 7000 gün olursa bağkur olarak emekli olabilirim doğru mu anladım

  26. Ömer bey benim sorum ortağı olduğum şirkette 2007 ve 2008 yılı arasında sigortaliydim bu zaman içerisinde şirket kooperatife ait inşaat ta iş yapıyorduk ancak ödeme alamayınca borç batağına düştük böyle olunca haciz işlemleri olunca şirketi n merkezini taşıdık başka semtte bir dükkan tuttuk çünkü merkez olan yere hacizler geliyordu bu arada hem ssk ile ilgili işçi giriş çıkış bevraklarini her ay gonderiyorduk ancak yeni tuttuğumuz dükkanda bulunamıyorduk o sıra ssk evrakları oraya gittiği zaman evrakları almadigimizdan ssk bu yeri sahte yer diye kabul ermiş o günkü hizmetlerimiz sahte gösterilmiş biz şirket olarak her yapılandırmada evraklarımızı ssk yapılandırması için gönderdik ayrıca ssk denetmenine ifadelerimizi verdik onlarda bizi şirket olarak savcılık dava açsın diye evrakları savcılığa gönderdi yaklaşık 20 gün önce savcılıktan bana gelen yazı var yazıda kovuşturmaya gerek olmadığını ve evrakta sahtecilik olmadığını belirtmiş benim sizden öğrenmek istediğim bu savcılık yazısı nedeni ile o sahte günlerimiz geri verilirmi bunu söylerseniz memnun olurum iyi günler dilerim

    Yanıtla
    • Merhaba. Bir işyeri için sahte ya da şüpheli ibaresini sosyal güvenlik denetmenleri koymakta. Kaldırma işlemi de yine onların elinde. Yani birşey demek zor maalesef.

      Yanıtla
  27. 1997 yılında engelli kadrosundan kendi ilime öğretmen olarak atandım. Geçirdiğim çocuk felçi sebebiyle 2 yaşından beridir engelliyim ve uzun bacak bireysi ile yürüyorum. 2011 yılında idarecilik sınavlarına başvurduğumda(engelli olmam sebebiyle sınav yerimin alt katta olmasını istemiştim) bulunduğum ilin Milli Eğitim müdürlüğü engelli olmadığımı ifade ederek beni normal bireyler gibi üst katta sınava soktular. Daha sonra vergi indiriminden yararlanabileceğim ve erken emeklilik hakkımın olduğu söylendi. Bende 2011 yılında engellilik oranımın belirlenmesi için bulunduğum ildeki devlet hastanesine başvuru yaptım % 42 engelli raporu verildi. Yapmış olduğum vergi indirimi başvurusu Ankara’da toplanan kurulca da onaylandı vergi indiriminden yararlanmaya başladım.2016 yılındaki hain darbe girişiminden sonra 1Eylül 2016 tarihinde hiçbir açıklama yapılmadan memurluktan ihraç edildim. Göreve döneceğim umuduyla 1 yıla yakın bir süre bekledim. Ancak herhangi bir gelişme olmadı evli üç çocuk babası olmam sebebiyle işte bulamadım geçim sıkıntısı çekmeye başlayınca SGK’ya 2017 Ağustos ayında emeklilik başvurusu yaptım. Önce telefonla yaptığım görüşmede SGK yetkilileri emekli olmamda bir sıkıntı olmadığını prim olarak süreyi doldurduğumu ifade etmelerine rağmen gönderdikleri cevabi yazıda emekli olamayacağımı ifade ettiler. Hatta engelli olmadığımı bile söylediler. Halbuki engelli raporuyla öğretmenliğe atandım, askerlikten muafım, vergi indiriminden yararlandım. Sonuç olarak SGK’ya dava açtım ilk mahkeme SGK’nın ifade ettiği 5534 ve 5510 sayılı kanunlara ve en önemlisi iştirakçi olmamam sebebiyle emekli olamayacağım kararını verdi. Bende bir üst mahkemeye itiraz ettim.2019 yılında da Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından terör örgütü üyeliği suçlamasıyla ilgili Takipsizlik aldım. Yine göreve döndürülmedim onun içinde ayrıca dava açtım. Emekli olamama sebebim halen çalışıyorken başvuru yapmamış olarak gösterildi ama bana bu fırsat verilmedi. Sizden isteğim emeklilik hakkım var mı yoksa ne yapmam gerektiği konusunda bana yardımcı olmanız. Saygılrımla….

    Yanıtla
    • Merhaba. Normalde halihazırda görevde olsanız engelli emeklilik hakkınız var. Emin olmamakla birlikte bildiğim kadarıyla emekli sandığında engelli emekli hakkı elde edebilmeniz için aktif olarak çalışan olmanız gerekmektedir. Görevden bir şekilde ihraç edilen ya da kendi isteği ile ayrılanlar görevde değilken engelli emeklilik hakkından yararlanamazlar. 3,5 yıl ssk kapsamında çalışabilirseniz ve %42 engelli raporunuz varsa ancak ssk kapsamında bir hakkınız olabilir.

      Yanıtla
  28. Selamlar,
    1994 senesinde baslamis oldugum memuriyet gorevimden 13 sene 3 ay hizmet verdikten sonra istifa ettim. Hemen sonrasinda “istirakci” olarak primlerimi odedim. Gerekli prim odemelerimi Bayan 20 sene uzeri) tamamladim ve maas baglanmasi icin gerekli yasima girdikten sonra, yaslilik maasi baglanmasi icin Ankara’ya muracaat yaptim. Muracaat tarihinden sonra yaklasik 3 ay gecmesine ragmen, Ankara’nin , son calistigim il olan Mersin’e yeni yazi yolladigini ogrendim. Mersin ile irtibata gectigimde ise onlar sadece benim fiili calistigim hizmeti gorduklerini ve Ankara ya yazi yazarak, disaridan odeme yaptigim sure icin bilgi isteyeceklerini bildirdiler. Bu prosedur ve surec normalmidir? Mersin’in yazi yollayip bilgi istemesi yerine , bu islemleri Ankara nin tamamlamasi gerekiyor diyo dusunuyorduk!? Bu sekilde surec karmasik ve cok uzayacak gibi gozukuyor.
    Dusunceleriniz ve tavsiyelerinizi almak istemekteyiz.
    Pesinen tesekkur ederiz.
    Saygilar.

    Yanıtla
    • Merhaba. Süreç normal. Tüm kayıtlar bazen sistemde olmayabilmekte. Bu yüzden gerekli yazışmalar yapılmakta. Emekli maaşı olarak bir kaybınız olmaz. Sürecin tamamlanmasını beklemekten başka yapılacak bir şey yok.

      Yanıtla
      • Ozur dilerim net olmamis yazim: Yani, Mersin, bizdeki calisma suresi su kadar diyerek yaziyi Ankara ya yollamali ve Ankara, zaten disardan odeme bilgileri kendilerinde oldugundan , tekrar Mersin ile yazismaya gerek olmadan islemlere devam etmeli diyedusunuluyor! Ama, nedense, mersin, odemelrin bilgisinide Ankaradan istiyor ve ondan sonra , tekrar Ankaraya mi yolliyacak hepsini!? Bosuna tekrar ve zaman kaybi gibi gozukup, mantiksiz geliyor!? Tabi dusunemedigimiz bir konu olabilir! sizin bilgi ve goruslerinizi onemsiyoruz. Sagolun.

        Yanıtla
  29. Merhaba benim size sormak istediğim.
    Ben Emekliyim ve hiç evlenmedim öldüğümde emekli maaşımın kız yeğenlerimden birine bırakabilirmiyim bunu öğrenmek istiyorum teşekkür ederim iyi günler

    Yanıtla
  30. Merhaba
    Geçici 20 madde özel banka sandığından emekli oldum hali hazırda babamdan yetim maaşı alıyorum evli degilim babamdan yetim maaşı almaya devam edebilir miyim

    Yanıtla
  31. Merhaba,
    SSK emeklisi dul bayanım.SSK emeklisi babam 2016 yılında vefat etti. Kendi emekli aylığım olduğundan dolayı vefat eden babamdan yetim aylığı alabilir miyim ? %50 sinin alınabildiğini söylüyorlar.Yardımlarınızı rica ederim.
    Teşekkürler.

    Yanıtla
  32. 01.11.1975 doğumluğum 01.07.2004 tarim bağkura girisim var 2013 yilina kadar kesintisiz odemem var 2013 yilin yarisi ile 2014 yilim silindi 01 05.2015.#06 koduyla tekrar basladi mart 2021 yilinda 5400 gunum doluyor kismi emekllik dilekcisi versem daha prim ödemek zorulu olurmu kafam cok karişik beni biraz aydinlatirsaniz cok sevinecem allah sizle olsun

    Yanıtla
    • Merhaba. Erkek mi kadın mı? Erkek ise 5400 62 yaş kadın ise şartlar 5400 gün 60 yaş. 5400 günü tamamladığınızda bağkuru kapatmak için faaliyeti durdurmanız gerekmekte.

      Yanıtla
  33. Mrb. 15.10.1980 dogumluyum. Sdk baslangic tarihim 01.09.1999. 4a dan 1981, 4b den 2670 gun primim var ve hala istege bagli olarak primlerimi odemeye devam ediyorum. 4a dan emekli olabilmek icin son 3.5 yil 4a ya gecip hizmet birlestirme yapmam gerektigini biliyorum fakat o zamani nasil hesaplicam bilemiyorum. Sizden rica etsem tam tarih olarak ne zaman 4a ya gecmem lazim yardimci olurmusunuz gec kalmak istemiyorum.kolay gelsin

    Yanıtla
    • Merhaba. SSK kapsamında 58 yaş ve 5975 güne tabisiniz. Bu durumda en geç 54 yaşında sskya geçmeniz gerekmektedir. 3,5 yıl boyunca fiili olarak ssklı çalışmanız lazım.

      Yanıtla
    • Omer bey öncelikle sorumu yanitladiginiz icin tsk ederim. Bayan oldugumu belirtmeyi unuttum.o yuzden emekliklik yadim 56 galiba degilmi.gun konusuna gelirsek benim
      1981+2670=4651 toplam gun sayim
      5975-4651=1324 kalan gun sayim
      1324-1260=64 gün
      Yani iki ay daha bagkurdan primimi odeyip ssk ya gecip 3.5 yilda ssk dan prim.odemem getekiyor degilmi.dogru anlamisim

      Yanıtla
      • Pardon :). Soracaktım ayıp olur dedim sormadım. Bu durumda 56 yaş 5975 gün şartına tabiisiniz. Toplam prim gün sayısı en az 5975 gün olmalı. SSK ve bağkur dahil yani. Önemli olan son 7 yıla ait hizmetin en az 3,5 yılının ssk kapsamında olması.

        Yanıtla
  34. 22,08,1994 – 31,10,1995 Tarihine kadar (4/a) 400 gün SSK var (4/c li çalışır iken eklettim 2007 yılında )eklettim ama Hitapda değerlen dirilmedi yazıyor
    24,11,1995- 24,05,1997 arası askerlik 540 gün saydırdım
    01,12,1997- 01,09,1998 arası (4/a) 268 gün SSK var (4/c li çalışır iken eklettim 2007 yılında ) eklettim ama Hitapda Değerlendirilmedi yazıyor
    16,06,1999-01,08,2016 arası 4/c olarak görev yaptım 4 yıl 1 ay yıpranmam var sgk görünüyor
    01,08,2016- 12,02,2021 açıktageçti her ay için 15 ödendi
    Emeklilikte 53 Yaşa tabidir 20/02/2024 tarihinde emekliliğe hak kazanır FHZ nedeniyle 4 YIL 1 AY öne çekilmiştir.yazıyor
    SORUM; SSK hizmetleri niye değerlendirilmiyor, DEGERLENDİRİLMESİ GEREKLİ İSE NE YAPMALIYIM KANUN MADDELERİ İLE BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNİRİM
    Ben 53 yaşamı yoksa 52 veya 51 yaşa mı tabi olmalıydım? görüşleriniz nedir ne yapmalıyım
    hatalı kayıt var ise hangi yolu izlemeliyim şimdiden teşekkürler.
    Doğum tarihim 20/04/1975
    NE zaman emekli olurum

    Yanıtla
    • Merhaba. Durum biraz karışık ve bu bilgiler ile size net emeklilik tarihi belirtmek zor. SSK hizmeti neden değerlendirilmedi onu da bilemeyiz. Bence siz Cimerden bu şekilde açık bir talep oluşturun. İlgili birim size cevaplasın.

      Yanıtla
  35. Merhaba, özel bir şirkette muhasebe elemanı olarak çalışmaktayım. Haftanın 6 günü 08:00-18:00 olarak çalışmaktayım. Haftalık çalışma saatim 45 saati aşıyor fakat ek bir ödeme alamıyorum. Bunun yasal mevzuatta bir geçerliliği var mıdır?

    Yanıtla
    • Merhaba. Hayır yok tabi ki. İş kanununa göre haftalık çalışma süresi 45 saattir. Bunu aşan sürelerin fazla mesai olarak sayılması ve size mesai ücreti ödenmesi gerekmektedir.

      Yanıtla
  36. Merhaba.
    Ben 26.01.1980 doğumluyum.
    20.03.1998’de ilk defa ssk numarası aldım ve 47+48=95 gün özel sektörde ssk’lı olarak çalıştım.
    1.09.2003 ila 9.07.2005 tarihleri arası 667 gün çiftçi bağkur’u yatırdım.
    2004 yılında “%54 oranında iş için engelli raporu” aldım ama vergi indirimi raporum yok.
    9.07.2005 ila 23.10.2012 tarihleri arasında 2614 gün kamuda ssk’lı olarak çalıştım.
    23.10.2012’de “memur olarak atandığımdan görevimden ayrılmak istiyorum” diye dilekçe yazarak 24.10.2012’de kamudan işçi olarak ayrılıp başka bir kamu kurumunda devlet memuru oldum.
    24.10.2012 tarihinden bu yana devlet memuruyum.
    1-Hangi tarihte emekli olurum?
    2-Memur olarak emekli olduğumda, işçi olarak çalıştığım süreler için ikramiye yada emekli maaşımı etkiler mi?

    Yanıtla
  37. 2 eylül 1991 de terhis oldum 18 ay asker lik yaptım emekliliğimi 1 sene öne çekmek için sadece 1991 mayıs ayını 30 gün olarak sigortasını ödesem bır ay olarak yeterli olmazmı? 6 ay ödeme zorunlumu?12 05 1970 doğum. işe giriş 01 11 1991. Teşekkürler.

    Yanıtla
  38. İyi Akşamlar. Benin soruma cevap verdiniz. Teşekkür ederim. Ama ben konuyu anlayamadım. 13 ay borçlanma yaparak 55 yasını doldurunca emekli olursunuz dediniz. Benim doğum tarihim 12/05/1966 İlk sigorta girişim 24/12/1996 Askerlik yapma tarihim 1992 de kısa donem olarak 180 gün askerlık yaptım. Benim normal şartlarda emekli olma tarihim galiba 12/05/2022 dır. Yani 180 gün askerlik ödemesini yapsam emekli olmam 180 gün öne çekilirmi. Ayrica 13 ay borçlanma nasıl yapabilirim teşekurler.

    Yanıtla
    • Eğer kısa dönem ise maalesef olmuyor bu durumda. En az 13 ay borçlanma gerekiyor. Bu durumda dediğiniz gibi 56 yaşı tamamlamanız gerek. Yani emeklilik tarihiniz 12.05.2022 olacaktır.

      Yanıtla
  39. Merhaba.Ben,Azerbaycanda 25.5 yıllık calıştım ve sonra TC kabul ettim.Universitede ders ucretli olarak calışıyorum ve,dogal olarak cok az primim var(calıştıgın saatın primini yatırıyorlar).Sorum boyle:Bakuda ki yıllarımı ve primlerimi SGK ya baglıya bilirmiyim emekli olmak için? 19. 12.2006 SGK girişim ve 814 günüm var.03.09.1958 dogumluyam.Bildiğim kadar ,kadrolu olsaydım Emekli sandık kabul ediyor.Eger SGK-BAGKUE-Emekli sandık birleşmişse,belke kanunda degişiklik olmuş.Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  40. Merhaba. Ben 24.12.1996 ssk girişim var. Doğum tarihim 12.05.1966 dir. 1992 tarihinde 6 ay askerlik yaptım. 6500 ssk günüm var. Askerlik ödersem ne zaman emekli olurum. Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler

    Yanıtla
  41. Merhabalar.
    12 05 1970 doğumluyum
    Mart 1990 askere gittim
    Ağustos 1991’de terhis oldum Askerliğimi 18 ay yaptım
    1 Kasım 1991’de ilk sigorta girişim
    Emekliliğimi bir sene öne çekmek için kaç ay askerlik borçlanması yapmam lazım teşekkürler

    Yanıtla
  42. Merhaba… 4/A li olarak çalışmaktayım. Sigortalılık başlangıç tarihim 01.11.1989 ve bu tarihe gore 20 yil ve 5375 prim gunu uzerinden 46 yasa tabi olduğumu biliyorum. Halen yatmis olan prim gun toplamim 2146 gun ve 2 çocuğum mevcut olup herhangi bir çocuk borçlanması yapmis degilim. Bu şartlar gözönüne alındığında 3600 gun emeklilik şartlarından yararlanarak emekli olabilir miyim, sayet 3600 den yararlanma sansim varsa ne zaman emekli olabileceğimi öğrenebilir miyim? Şimdiden teşekkürler…

    Yanıtla
  43. İyi akşamşar annem 14 03 1961 doğumlu 4.10.2000 girişi var 716 gün 4/a günü var 4/b 4685 günü var evde ev işi yaparak (örgü yapıp satma)vergiden muaf 1068 lira son ödeme miktarımız aylık marrta 5400 günden emekli 4b den olması için dilekçe vericez ama alacağı maaş çok karışık bu konuda bilgi alabilirmiyim teşekkürler

    Yanıtla
  44. İyi günler doğum tarihim 03.07.1972 Sigortalı (4A) başlangıcım 01.08.1994 tarihinde , 01.02.1992/01.05.1993 tarihleri arası 15 ay askerliğimi yaptım ancak borçlanma yapmadım. 31.01.2021 tarihine kadar 2695 gün primim var, Ayrıca 20.09.2004 tarihinde çiftçi Bağkur kaydım var ancak prim günüm yok, 2004-2009 tarihleri arasında her hangi bir prim kaydım yok 2009 sonrasında parça parça yıllarda (4A) prim günlerim var. Bu şartlarda çiftçi Bağkur borçlanması yapabilirmiyim ve (4A) sigortalı olarak hangi şartlarda emekli olabilirim.

    Yanıtla
    • Merhaba. Askerliği borçlanmanız durumunda 53 yaş 5600 günle emekli olabilirsiniz. Eğer çiftçi bağkurunda prim borcundan dolayı dondurulan hizmet süreleriniz varsa bunları borçlanabilirsiniz.

      Yanıtla
  45. Öncelikle böyle bir hizmet verdiğiniz için teşekkürler benim sorum ek5 le ilgili 2020 Mart ayinin 31 inde ek5 sigorta yaptırdım malum covid19 olduğu için iş sıkıntısından dolayı kısmetse 5525 prim günüm bu haziranın 11 inde doluyor
    sigorta baslangicim askerden önce 20.08.1990 ondan sonra 2023 e kadar kısmetse yaş dolmasını bekliyecem ek5 sigortaya kadar özel sektörden çoğu brutten yatan 5093 günüm var ben kısmetse 5525 gün dolunca ek5 sigorta yatırmaya devam etsem kısmetse emekli olunca bana faydası olur mu olursada nasıl bir faydası olur tabii bu arada özel sektörde iş bulana kadar yoksa nasıl olsa primim doldu deyip ek5 sigortayı keseyimmi ek5i başladığımda 1200 TL olarak yatiriyordum şimdi artışla 1250 TL oldu bu tutar sizce yuksekmi yeterlimi birde ek5in emekliliğe ne gibi katkısı oluyor ve fayda sağlıyor kolay gelsin

    Yanıtla
    • Merhabalar. Anladığım kadarıyla sigortalı çalışırken primleriniz yüksek tutarlardan ödenmiş. Bu yüzden eğer imkan varsa ek 5 yerine daha yüksek kazançlarla ssk kapsamında devam etmenizi tavsiye ederim. Zira Ek 5 tarım ssk alacağınız emekli maaşını düşürebilir.

      Yanıtla
  46. Merhaba. Ben ve annem babamdan emekli maaşını alıyoruz. Ben işe girmedim henüz ama en kısa zamanda gircem. İşe girmeden bana verilen kısmı anneme devretmek istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyo ? Ve bunu SGK ya gitmeden e devlet üzerinden yapabilir miyim ? Yani devir işlemini teşekkür ederim

    Yanıtla
  47. Iyi gunler
    1972 dogumlu
    Bayan esim 1988 staj baslangici
    1992 temmuz prim baslangici
    Dogumlar 2004ve 2006
    Dogum borclanmasi ile staj baslangici hemen emekli olabilirmi?
    Ne kadar ucret yatirmamiz lazim ve ne kadar ay ucret yatirmamiz lazim.
    6400 prim var .
    1988 1 ay ucret yeterlimi?

    Yanıtla
  48. Ömer BEY ilk sigorta giriş tarihim 25.10.2007 yılı. Teşekkür ederim..

    Bu başlangıç tarihine göre isteğe bağlı işten ayrıldığınızda kıdem tazminatı ödenebilmesi için toplamda 7000 prim gününü tamamlamanız ve SGK’dan tazminat alabilir yazısı almanız gerekmektedir.

    Ömer Bey peki iş yerini kanunen 12 saat çalıştırmak yasak olduğu için mahkemeye versem, sizce kazanır mıyım ? Bir de sizce mahkemeyi kazanma ihtimalim var mı ?

    Yanıtla
    • Kanunen haftalık çalışma süresi üzerinde sizi çalıştıramazlar. Bunu gerekçe gösterip zorlayıcı nedenden dolayı çıkış yapılabilir. Ancak mahkeme ne yönde bir karar verir bilemem.

      Yanıtla
Yorum yapın