P.e.k/ bsmk dğr /ek gstrg Nedir, Hesaplama, Kaç Olmalı?

P.e.k/ bsmk dğr /ek gstrg SGK hizmet dökümünde yer alan ve anlamları çalışanlar tarafından merak edilen parametreler arasında yer almaktadır. Hizmet dökümü sorgulaması yapan çalışanların en çok merak ettikleri ve ne olduğu konusunda fikir sahibi olamadıkları kısım ise P.E.K./ Bsmk Dğr/ Ek Gstrg kısmı. Peki hizmet dökümünde yer alan p.e.k/ bsmk dğr/ek gösterge parametreleri ne anlama gelir, p.e.k/ bsmk dğr /ek gstrg özel sektör ile kamuda farklı mı ? Prime esas kazanç basamak değeri ek gösterge nedir konularında ayrıntılı bilgi yazımızın devamında verilecektir.

P.e.k/ bsmk dğr /ek gstrg ne demek SGK ?

Dilerseniz ek gösterge,  p.e.k/ bsmk dğr ne demek sorularını ayrı başlıklar altında değerlendirelim. Çünkü her biri ayrı anlama gelmekte. Bu yüzden ayrı başlıklar altında pek bsmk dğr ek gstrg nedir sorusunun cevabını vermek daha iyi olacaktır.

Pek ne demek ?

Öncelikle pek nedir sorusunun cevabı ile başlayalım. Tüm sigortalılar için en önemli unsurlardan biridir. P.e.k’nin açılımı prime esas kazançtır. Diğer adı ile brüt maaşınız yani emekliliğe esas kazancınızdır. Emekli maaşı hesaplamasında esas alınan en önemli parametrelerden birisidir. Asgari ücretliler için bu kısım brüt asgari ücrettir. PEK net maaş değildir. Sigorta primine esas brüt kazançtır. Brütten nete maaş hesaplaması bu tutar üzerinden yapılmaktadır.

Sgk basamak değeri nedir ( bsmk nedir) ?

Bildiğiniz gibi eskiden 4b bağkur kapsamındakiler bağkur ödemeye başladıklarında en düşük basamaktan prim ödemesi yapıyorlardı. Buradaki basamak değeri kısmı 2008 yılından önce bağkura prim ödemesi olanlar için geçerli. Hangi basamaktan ne kadar süre prim ödemesi yaptığınızı bu kısımdan tespit edebilirsiniz.

Malumunu bağkurda basamak olayı 5510 Sayılı Kanunla birlikte 2008 yılından itibaren kaldırıldı. Artık onun yerine taban ve tavan prim uygulamaları var. Normalde Sosyal Güvenlik Kurumu’na herhangi bir beyanda bulunmadığınızda en düşük prime esas kazanç üzerinden yani tabandan prim ödemesi yaparsınız. Ancak daha yüksek emekli maaşı almak istiyorsanız primi yükseltmeniz gerekiyor. Bağlı olduğunuz SGK’ya dilekçe ile başvurarak primi yükseltebilirsiniz.

Ek gstrg (ek gösterge) nedir ?

Devlet memurlarının prime esas kazanç hesaplaması yani emeklilikte esas alınacak kazançları normal çalışanlara göre farklı hesaplanır. Memurlar için ek göstergenin önemi büyüktür. Zira emekli maaşları ve ikramiyeleri v.s. hesaplanırken ek gösterge esas alınır. Ek göstergesi yüksek olan memurlar doğal olarak daha yüksek emekli maaşı ve ikramiye alabilirler. Ek gösterge memurun çalıştığı unvana, hizmet sınıfına ve derecelere göre farklılık göstermektedir.

Böylece kısaca p.e.k/ bsmk dğr /ek gstrg ne demek sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Peki pek bsmk dgr ek gst tutarlarının emekli maaşına etkisi nasıldır.

P.e.k/ bsmk dğr /ek gstrg hesaplaması nasıl yapılır ?

Online olarak hesaplama yapılabilecek e devlet üzerinde bir uygulama bulunmamakta. Prime esas kazanç zaten net maaş üzerinden hesap edilir ve çalışanların brüt maaşıdır. Hesaplaması net maaş üzerinden yapılır. Diğerlerinin ne olduğu ve hesaplamanın nasıl yapıldığı konusunda ayrıntılar da yukarıda verilmiştir.

Prime esas kazancın emekli maaşına etkisi nasıl olur ?

Emekli maaş hesaplamasında en önemli etken özel sektör çalışanları için prime esas kazanç, memurlar için ek gösterge ve bağkurlular için ise 2008 öncesinde basamak değeri sonrasında ise prim ödeme tutarıdır. Bu tutarların yüksek olması doğal olarak yüksek emekli maaşı almanızı sağlar. Maaşı düşük olan memurlar ile yüksek olan memurların maaşları ve ikramiye ödemeleri arasında da büyük farklılıklar olmasının sebebi ek göstergedir.

Prime esas kazanç yüksek olursa ne olur ?

Prime esas kazancın yüksek olması çalışan açısından birçok avantaj sağlar. Sağladığı başlıca avantajları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Emeklilikte yüksek maaş alınır. Emekli olduğunuzda alabileceğiniz ortalama maaş için  ne kadar maaş alırım sayfamızı ziyaret edebilirsiniz .
  • İşten çıkış durumunda tazminat, yıllık izin alacakları ve diğer alacakları yüksek kazanç nedeni ile daha yüksek ödemeler alınır.
  • İşten çıkma durumunda işsizlik maaşı yüksekten bağlanır.
  • Geçici iş göremezlik halinde iş göremezlik ödemesi prime esas kazanca göre hesaplandığından alınacak rapor parası normal çalışana göre fazla olur.

Asgari ücret p.e.k/ bsmk dğr /ek gstrg nedir ?

Asgari ücretli çalışanlar için prime esas kazanç brüt asgari ücrettir. Ülkemizde asgari ücrete tabi olarak çalışan milyonlarca çalışan vardır. Bunların primleri brüt kazanç esas alınarak her bir dönem için belirlenmiş bulunan brüt asgari ücrete göre hesap edilmektedir. Asgari ücretli çalışanlar için güncel prime esas kazanç tutarlarına brütten nete hesaplama sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

P.e.k/ bsmk dğr /ek gstrg kaç olmalı ?

Pek/ bsmk dğr/ ek gösterge maaş hesaplamasında en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Yukarıda pek/ bsmk dğr/ ek gösterge nedir bölümünde de ayrıntılı olarak anlattığımız gibi bu kısım sigorta primlerine esas olan kazançtır.

  • Prime esas kazanç işverenle işçi arasında sözleşmeye göre belirlenen brüt kazançtır. Bunun altında olamaz. En yüksek prime esas kazanç ise brüt asgari ücretin 7,5 katından fazla olamaz. Eğer işverenle işçi arasında bir tutar belirlenmediyse brüt kazanç asgari ücretten düşük olamamaktadır.
  • Basamak değeri 2008 Ekim ayından sonra kaldırılmıştır.
  • Ek gösterge memurlar için geçerlidir ve bulunduğu kadro/kademe ve derece esas alınarak hesaplanmaktadır.

Pek/ bsmk dğr ek gstrg net maaş hesaplama

P.e.k/bsmk dğr/ek gstrg prime esas kazanç/basamak değeri/ek gösterge nedir kısmında da ayrıntılı olarak açıkladığım üzere burada görmüş olduğunuz tutar net maaşınız değildir. Buradaki tutardan tabi olduğunuz sigorta koluna göre yasal kesintiler düşürülerek yani brütten nete maaş hesaplaması yapılarak net maaşa ulaşılır. İnternette hesaplama yapabileceğiniz birçok site var. Bunları kullanarak buradaki ücretinizi yazıp brütten nete hesaplama gerçekleştirebilirsiniz.

4a hizmet dökümünde pek ne demek?

Pek, Prime Esas Kazanç kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Emeklilik primine esas kazançtır.

4/5 - (11 {oy})
Photo of author

Ömer Meriç

Hacettepe Üniversitesi mezunuyum. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. Hacettepe Üniversitesinde İş Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Sorularınızı cevaplamak ve size yardımcı olmak için buradayım. Sorularınızı yazıların altındaki yorum bölümünden bana iletebilirsiniz.
“P.e.k/ bsmk dğr /ek gstrg Nedir, Hesaplama, Kaç Olmalı?” üzerine 134 yorum
  1. Merhabalar ozel bi sektorde calisiyorum normal kazancimin brutu subat ayi icin 10008 tl iken yan kazanclar ile toplam brut 15119 tl olarak gorunuyorsa p.e.k olarak hangi tutar odemesi girilmelidir

    Yanıtla
  2. dogum yaptıktan sonra sgk dan dogum parası almam için yönlendirildim ama dgr ek gstrg de 6.672 alacagım gözüküyor nerden nasıl alabiliyorum

    Yanıtla
  3. Merhaba ben stajyer öğrenci olarak kayıtlıyım e devlette prime esas kazanç olarak aylık miktarlar yazıyor peki yazan miktarları çekebiliyor muyum çekebiliyorsam işlem nasıl ve nereden çekebilirim

    Yanıtla
      • merhaba benim adım fatih , stajer öğrenciyim 9901.02
        2701 2019/01
        49 Ek 18 767,52
        e devlette tüm sgk hizmet dökümünde giriş tarihim ve prim bu yazıyor, herkes stajer olduğumu ve sgk çalışan olmadığımı söylüyor, ben sgk lı olarak çalışan olarak mı gözüküyorum yoksa stajer olarak mı gözüküyorum, bilgilendirme yaparsanız memnun olurum.

        Yanıtla
        • Merhaba. Stajyer olarak da sigorta ödeniyor. Ama bu sigorta sadece iş kazası ve meslek hastalığı primini ödüyor. Emeklilik için geçerli bir sigorta kolu değil yani.

          Yanıtla
  4. Merhaba pek ek gösterge basamak değeri 1.728.000.000,00 şeklinde gösteriyor. 1999 da işe girildi 2002 de işten ayrıldı . Bu ne anlama geliyor?

    Yanıtla
  5. Ömer bey merhaba,

    Ben özel bir şirkette çalışıyorum ve net maaşım 24.750 tl ancak maaşımın bir kısmı 16.500 tl olarak yatıyor. Geri kalan kısım ise 8.250 tl harcırah ödemesi olarak yatırılıyor. P.E.K/BMSK DĞR/EK GÖSTERGE kısmında ise 21.188 tl olarak gözüküyor.

    İşverenimin PEK tutarını ne kadar yatırması gerekiyor, eksik yatırma söz konusu olabilir mi? Bu konu hakkında bilgi alabilirsem mutlu olurum.

    Şimdiden vereceğiniz cevap için teşekkür ederim. İyi çalışmalar..

    Yanıtla
  6. Ömer Bey Merhaba,

    Özel bir şirkette net dolar rakamı üzerinden maaş alıyorum.
    Mart ayı maaşım Günlük kurdan 3500 USD karşılığı 70840 TL yattı.

    E-Devlet üzerinden o ayın P.e.k/ bsmk dğr /ek gstrg bilgilerime baktığımda gördüğüm rakam 75060 TL. Bu rakamın daha yüksek olması gerek miyor mu?

    SGK primi minimumdan yatıyor olabilir mi?
    Müdahale etmem veye düzeltilmesini istemem gereken bir durum var mı?
    Teşekkürler.

    Yanıtla
      • Benim babamın hesabında 1.663.199.000,00 2004 yılı 78 gün bu para gözüküyor 2004 ten ocekilerde hep bu şekilde bu gözüken para ne işe yariyor tam olarak. Ve birşey daha sorcam babam yaşı gelmesine rağmen günü dolmadigi için emekli olamıyor çalışamaz raporu var ama malulende emekli olamadı SGK ya emekli olmak istemiyorum dese tüm parayı alabilirmi bunu öğrenmek istedim.

        Yanıtla
  7. Merhaba,

    2001Kasım-2003Mayıs dönemi için 540 gün askerlik borçlanması yapıp 103.000TL ödedim, 4A hizmet dökümüme baktığımda prime esas kazancım 643.000tl iken 653.000tl oldu borçlanmadan sonra, yani şuan yatırdığım 103.000TL(BRÜT KAZANCIN %32, dolayısı ile 300 küsür bin kazanca istinaden) toplam bürüt kazancımı sadece 10.000TL arttırması garip geldi, o dönemler için yatırılmış bu gelir günümüze uyarlanması gerekmez mi? o dönemde 6 sıfır daha vardı yani kazana yansıyan miktardan 6 sıfır attığımızda zaten bu 10.000 çıkıyor, yanlış mı düşünüyorum?

    Yanıtla
  8. Merhaba, 11/1997 işe başlangıç tarihim. 4a olarak başlayıp(1. ve 2. dönem toplamım 6266 gün), arada sandık(465 gün), akabinde tekrar 4a, sonrasında da 1729 gün 4b çalışmam mevcut. Mecburen EYT den Bağ-kur emeklisi olarak yararlanabiliyorum. Bağ-kur’a kadar prim ödemelerim çok yüksekti. Sistemden tahmini emekli maaş rakamımı Bağ-kur’a göre hesaplayamadığım için zararımın boyutunu tahmin edemiyorum. Bir de süreçta 6 sıfır atıldı. Sonrasında da aldığım maaştan emin olmak için hesaplama sisteminin nasıl çalıştığını detaylı olarak nereden bulabilirim.

    Yanıtla
    • Merhaba. SGK emeklilik genelgesi var ancak karma karışık. Ben yıllardır içindeyim daha hesaplama formüllerini çözemedim. Çok kafanızı karıştırmayın bence:)

      Yanıtla
  9. Merhaba, PEK hakkında sorum olacak. Hizmet dökümünde 2022-12. Ay olarak 30 gün üzerinden PEK tutarım 8.256 olarak gözüküyor. İşverenim bu ücreti aldığım brüt üzerinden gösteriyor mu diye merak ediyorum. Net 13000 TL alıyorum

    Yanıtla
  10. Merhaba Ömer bey,

    15.11.1996 Yılında Teğmen olarak göreve başladım ve 15.05.1997 Yılında görevimden istifa ettim. O dönemden beride özel sektörde çalışmaktayım.
    E-devlete baktığımda; Teğmenlik dönemim deki P.E.K/Bsmk Dğr /Ek Gstrg değerleri “0” gözüküyor. Ancak 225 gün 4C statüsü var olarak gözüküyor. Konu ile ilgili E-devlette hizmet birleştimesine başvurdum. konu ile ilgili olarak;
    1.) Bu birleştirmeyi yapmam faydalı mı ve talebim sonuçlanır mı?
    2.) Emekli maaşıma bir katkısı olur mu ?

    Teşekkür Ederim

    Yanıtla
    • Merhaba.
      1-Evet. Emeklilik süreciniz hızlandırır.
      2- Tabi ki olur. Ayrıca siz bu birleştirme talebini yapmasanız bile SGK yapıyor emeklilik dilekçesi verdiğinizde.

      Yanıtla
    • Askerliğimi 241. (1995-1996 yıllarında) dönem yedek subay olarak yaptım. Uzun vadeli hizmet dökümünde yedek subay yaptığım döneme ilişkin sgk kaydımda işyeri-kurum-sandık no “0” görünüyor. basamak-derece kademe “0” görünüyor. prim yazılı olan PEK-basamak değeri-ek gösterge “0” görünüyor. Sonradan 4a ve 4b kapsamındaki tüm çalışmalarımda bu sütünlarda değerler yazıyor. Şimdi EYT sonrasında emekli olacağım. askerlik dönemindeki primlerim 0 görünmesi maaş hesaplanırken bir kayba sebep olur mu? Bu değerlerin girilmesi için ne yapmalıyım?

      Yanıtla
  11. Merhaba hocam. 1997 – 2008 arası muvazzaf tsk personeli iken istifa ederek ayrıldım. O tarihten bu güne sgk olarak prim yatırdım. Fhz ile birlikte 9500 günüm var, maaş hesaplamada 2800 tl gibi bir rakam çıkıyor. Sorum şu- 4c hizmet dökümünde Pek-Bsmk dğr gibi tüm alanlar 0 görünüyor. Bu normalmidir, değilse ne yapmalıyım. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Hocam merhaba maaşım asgari ücret + prim + ek mesai olarak yatıyor..E devletten kontrol ettiğim de p.e.k/basmak dğr / ek gstrge kısmında 7 bin küsür olarak değişiyor aylık. Ama asgari ücret brüt 6471..Ben kıdem tazminatı hesaplarken hangi brütten hesaplanacak şimdiden cevabınız içiniz teşekkür ederim

      Yanıtla
  12. Hocam iyi günler babamın 15.07.1992 tarihinde işe girişi var.Uzun Vade Gün Sayısı
    4654,01.01.1966 doğum tarihli 550 gün askerlik borçlanması var.Bu arada 6 yıldır taşerondan kadroya geçiş yaptığı için işçi olarak çalışıyor ne zaman emekli olur ve emekli olması durumunda alacağı emeklilik maaşı ne kadar olur? yanıtlarsanız sevinirim.

    Yanıtla
  13. P.E.K. de yatan tutar ile maaş arasında 9bin fark olması normal mi? tazminat alacağım vardı çok düşük aldığımı düşünüyorum

    Yanıtla
    • Brüt kazancınız ne kadar? Bordronuzu isteyin işverenden. Hesaplamada bir hata olduğunu düşünüyorsanız itiraz edin.

      Yanıtla
  14. Merhaba
    Nisan 1998 sigorta girişim var. Bugüne kadar 4420 gün primim var ve SGK ekranında bağlanacak maaş 9.000 tl civarı. Halen çalışıyorum. 2000 – 2003 arası ücretli öğretmenlik yaptım ama hiç sigorta primi yatırılmamış. Şimdi hizmet tespiti yaptırmayı düşünüyorum ancak emekli maaşımın düşmesinden endişeliyim. Öyle ki söz konusu yıllar için ödenecek prim asgariden olacak. Sizce maaşım çok düşer mi?

    Yanıtla
  15. Merhaba
    2013 yılında ekps sınavı ile kamu kurumuna memur olarak atandım. Önlisans mezunuyum. İnşaat teknikeri okarak atandım. İşe başlama ve sigorta giriş tarihim 10.05.2013’tür. %50 raporum vardı. 2017 tatihinde %93 rapor aldım ve diyalize giriyorum. Sgk sitesinde emeklilikte 16 yıla tabidir yazıyor. 16 yıldan önce malulen emekli olabilirmiyim. Benim için malulen emeklilik mi uygun olur yaksa verilen tarihte emekli olmak mı uygun olur.
    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhaba. Memuriyete atanmadan da engel olduğu için %93 raporla 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3960 günle emekli olabilirsiniz.

      Yanıtla
  16. Merhaba
    Babamın sigorta girişi 1990 öncesi ve 450 günü var. 2 yıl askerlik yapmış. Babam 2021 de 78 yaşında rahmet etti. Anneme maaş bağlatabilirmiyiz bu durumda. Teşekkürler.

    Yanıtla
  17. Merhaba,
    pek/bsmk dgr/ek gstrg kısmında 7.957,66 tutar yazıyor bir önceki ay 8030 tl yazıyo değişkenlik gösteren bir alan benim içim 2022 yılı benim asgari ücretten mi ödenmiş oluyor anlayamadım, bilgi verirseniz sevinirim.
    Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. 2022 asgari ücretin brütü 6471 TL. Sizin ücret asgari ücretin üzerinde ödeniyor. Değişken olması kazanca bağlı.

      Yanıtla
  18. Merhaba
    01.02.1994

    ssk girişliyim
    2012 11.ayda işden ayrıldım
    SSK primim 6563
    SSK primlerim P.E.K
    Üzerinden yattı 48 yaşındayım eyt den faydalabilir miyim
    Emekli maaşım ortalama ne kadar olur

    Yanıtla
    • Merhaba. EYT kapsamındasınız normalde ama net bilgi için yasal düzenlemeyi beklemek gerekir. Primleriniz asgariden ödendiyse bugün şartlarında ortalama 3500-4000 TL gibi bir rakam bağlanır.

      Yanıtla
  19. Merhaba
    EYT kapsamında emekli olabilmek için birkaç gün önce avukatlık stajımı tavan değerden saydırdım. E-devlette sgk tescil ve hizmet dökümünde avukatlık stajım gözüküyor fakat pek bsmk ek değr bölümünde 0 (sıfır) gözüküyor. ünite bölümünde de sadece sıfır rakamları var. Düzeltmem gerekir mi? Gerekirse düzelttitmek için ne yapmam gerekir. Emekli maaşım yüksek olsun diye tavandan yatırdım Acaba şu an sistem tabandan yatırmışım gibi mi görüyor?

    Yanıtla
  20. merhaba 12 senedir çalıştığım işyerimden sağlık sorunlarım nedeniyle çıkarıldım kıdem tazminatım verilecek, işten çıkış bildirgesnde prime esas kazançta son iki ayda sırasıyla 6800 – 7000 rakamlar mevcut, kıdem tazminatı hesaplaması bu rakamlar üzerinden mi yapılır yapılırsa ne kadar olur? cevaplayabilirseniz sevinirim

    Yanıtla
    • Merhaba. Evet son brüt kazanca göre yapılır. Ortalama 6900 TL dersek çalıştığınız her bir ay için yaklaşık olarak 570 TL ödenmesi gerekir.

      Yanıtla
  21. Merhabalar benim bir firmada 7 yıldır görevdeyim 9 aylık evliyim 1 yılı doldurmadan tazminat alacaktım fakat yaklaşık 1 ay önce yani 08.08.22 tarihinden beri ücretsiz izine ayrıldım. Şuan 30 Ağustos ta işten çıkmayı düşünüyorum yalnız bir sorum var eğer ben 30 Ağustos’ta çıkarsam benim son brütüm esas alınacaksa tazminatımı etkiler mi hangi tarihten hesaplarlar çıkışı mı?

    Yanıtla
  22. Merhaba benim kaynanamın emekli olması imkansız çalışacak durumda degil, hasta geçmişte 500 gün sigortalı çalışmış bu sigorta parasını almak istiyoruz.E devletten baktık PEK/BASAMAK DEGERİ/EK GÖSTERGE 74,250.00 bu paranın hepsini mi alırız yoksa alacagımız para nasıl hesaplanır.

    Yanıtla
  23. Merhaba Soracagim sorularin tamamini cevaplamaniz benim gibi binlerce ayni durumu yasayan polis meslektaslarim icin hep soru isaretlerini gidermenize yarayacaktir.Ben 2007 yılında polis memuru olarak göreve başladım 2020 yilinda saglik sebeblerimden ötürü önce Malul olarak emekliliğin onaylandı daha sonra talebime sunularak Genel idare Hizmetleri sınıfına atanarak Bilgisayar işletmeni olarak göreve başladım. Polis olarak malulen emekli omak ile şu aşamada bilgisayar işletmeni olarak emekli olmam arasında maaş farkı olur mu? Ayrica emniyet sisteminde güncel emekli maaş ve ikramiyem 4300 maaş 99.000 tl ikramiye görünüyor ve tahmini hesaplanmıştır diyor doğru mudur? ayrıca polislikte aldığım sistemde görünen 3 yıl 5 ay yıpranmam görünüyor bu benim işime nerede yarayabilir? Ayrıca malulen emekli olursam herhangi bir sebeble maaşım kesilebilir mi (mesela Allah göstermesin bir hapis cezasi) yoksa kalıcı midir? 5434 sk tabiyim emekli olursam herhangi bir işte çalışmam durumunda maaşım kesintiye uğrar mi ? Sgk emekli ederken polisken emekli sandığına yatırılan tutarları ve bilgisayar işletmeni olarak emekli sandığına yatırılan tutarları hesaplayıp ona gore mi emekli maaşımızı hesaplıyor yoksa en son ne olarak emekli olmuşsam o tutardan ek göstergeden veya kesintiler üzerinden mi emekli maaşımı hesaplıyor ?

    Yanıtla
    • Merhaba. Bildiğim kadarıyla sorularınızı cevaplamaya çalışacağım. Açıkçası emekli sandığı konusunda çok uzman değilim ve gerçekten çok karmaşık bir mevzuatı var. Ama bildiklerimi yanıtlamaya çalışayım.
      1-Polis emeklisi ile bilgisayar işletmeni arasında maaş ve ikramiye farkı olacaktır. Göstergeler farklı çünkü.
      2- Güncel olarak hesaplanan emekli maaşı ve ikramiye yaklaşık olarak alacağınız tutarı hesaplar.
      3-Yıpranma payı emeklilik yaşınızı erkene çeker ve bunlar aynı zamanda ilave hizmet olarak yansır size.
      4- Eğer tedavi ile iyileşebilir bir hastalıksa kontrollü malulluk maaşı bağlanır. Kontrol tarihinde tekrar çağrılırsınız ve yeni rapor istenir. Eğer rahatsızlık devam ediyorsa aylık ödenmeye devam edilir. Etmiyorsa kesilir. Eğer tedavi ile iyileşebilir bir hastalık değilse bu durumda süresiz olarak bağlanır.
      5- Emin olmamakla birlikte özel sektörde çalışmanız durumunda maaşınız kesilmez diye biliyorum. SGK’dan teyit ettirin. SGDP kapsamında çalışmanız gerekmektedir.
      6- Emekli sandığında en son ek gösterge ve kazanç esas alınarak aylık bağlanıyor diye biliyorum.

      Yanıtla
  24. Mrh pek ek göstergede 4837.20 yazıyor maaşımı iş veren 4800+elden 200 veriyor 8senedir çalışıyorum aynı iş yerinde zam istiyorum hazıranda diyor iş veren ben zaten Temmuz da iş başı yaptığım için ozaman tekrar maaş artırmak zorunda mı bi denen asgari ücretten mi çalışıyorum bu durumda.bide bunları sorduğum için ilk defa bana bordomu imzalamak istiyor ne yapmalıyım nasıl bir yol izliyim yardımcı okurmuşsunuz.tşkler

    Yanıtla
    • Merhaba. Asgari ücretin altında brüt bildiremez ve net maaş ödeyemez. Elden verilen maaşlar varsa ve bunlar sigorta prime esas kazanca dahil edilmiyorsa bu başlı başına bir suç.

      Yanıtla
  25. Merhaba

    Sigortamı BAĞ-KUR’dan aylık kazancımı belirleyip ödüyorum.

    Belirlediğim günlük kazanç emekli maaşımı etkiler mi?
    Primimi yüksek ödediğimde emekli maaşımda hesaplar doğrultusunda yükselir mi?

    Yanıtla
  26. merhaba ;
    ben 2014 yılında % 60 oranı engelli olarak emekli oldum .

    şu an hala aynı iş yerin de APHB statüsün de çalışmaktayım

    P.E.K/
    Bsmk Dğr
    /Ek Gstrg : 9.682,14 tl olarak görünüyor.

    4000 tl maaş alıyorum yeni P.E.K Basamak değerine göre maaşım değişir mi

    teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Emekli maaşını soruyorsanız hesaplamak mümkün değil bu veri ile. Çalışırken alacağınız net maaşı soruyorsanız maaş hesaplama uygulamalarından yapınız. Değişiklik oldu son düzenleme ile hesaplama işlemleri karmaşık biraz.

      Yanıtla
  27. Merhaba ben asgari ücretle çalışan biriyim, maaşım 3250-3500 arası oluyor mesailerden dolayı e devletten baktığımda sigorta primim 4.600 tl olarak görünüyor basit bir şekilde anlatabilirmisiniz acaba.

    Yanıtla
    • Merhaba. 4600 TL olan brüt kazancınız. Sigorta prime esas kazancınız yani. Bu tutardan SGK %14’lük prim payı, %1’lik işsizlik sigortası primi, %15’lik gelir vergisi ve son olarak damga vergisi düşülerek net maaşınız hesaplanır.

      Yanıtla
  28. Hocam ben kyk yurt başvurusu yapacam da babam çiftçi sgk hizmet dökümünde p.e.k te 3350 yazıyor net olarak maaş ne kadar olmuş oluyor ??

    Yanıtla
  29. Meraba annem 1964 doğumlu p.e.k/basamak değer/ek gösterge bölümünde 3.577.50 yazıyor.annemin 2 sene ödemesi kaldı biz onu toplu ödeyip kapatmayı düşünüyoruz.maasi ne kadar olur acaba.ek 9 ödüyor şuan.

    Yanıtla
    • Merhaba. Toplu neye göre ödeme yapacaksınız ? Yani hangi süreleri borçlanacaksınız? Annenizin sigorta primleri hep asgari üzerinden ödendi ise 1500 TL maaş alır.

      Yanıtla
  30. Ortalama basamak değerim 6250
    Bu durumda kıdem tazminatı m ne olur.20 yıldır çalışıyorum.2001 giriş.7000 gün le tazminatı hak ettim.emekli maaş kaç TL olabilir

    Yanıtla
  31. Ömer Bey merhaba, özel sektörde çalışıyorum. P.E.K/Bsmk Dğr/Ek Gstrg kısmı 4.009,46 olarak gösterilmiş. Ne kadar net maaş almış olmam gerekiyor?

    Yanıtla
  32. Merhaba sigorta girişi 1996 toplam 7500 prim günüm var şuan çalışıyorum sigortalı olarak sigorta ödemeyi durdursam avantajı mı yoksa dejavantaj mıdır ? Yanılmıyorsam emeklilik için prim gün sayım dolmuş oluyor .

    Yanıtla
  33. Merhabalar özel sektörde çalışan birisinin hizmet döküm cetvelinde P.E.K./Bsmk Dğr/Ek Gstrg alanının olduğu sütunda 14,727.47 yazıyorsa aldığı net maaş ne kadar olur? Teşekkürler.

    Yanıtla
  34. Özel şirkette çalışan birinin sgk hizmet dökümünde p. e. k 3700 TL gözüküyorsa aldığı net maaş ne kadardır.

    Yanıtla
  35. Merhaba,

    Panedemi döneminde yarım zamanlı ödeme için patronumuz başvuru yapmıştı.

    Nisan ve Mayıs tarihlerinde “Gün “0”- P.E.K Bsmk Dğr/Ek Gstrg “0.00” , Eksik G.N 18″ olarak görünmekte, patronun beni ücretsiz izinde göstermiş olabilir mi ?

    Yanıtla
  36. Merhaba. 4A Hizmet Dökümü de P.E.K. basamak degeri Temmuz 2019 da yapılan maaş zammi ile 2019 Aralık a kadar 4.176 yatirilirken maaşında herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen 2020 Ocaktan sonra 3887 e düşmüş. Bunu sebebi nedir. Teşekkürler.

    Yanıtla
  37. Merhaba benim şuanki maaşım 3450 TL ve sigortamda yüksekten yatıyor emekli old. Hemen hemen ne kadar aylık yatar.

    Yanıtla
  38. Merhabalar. Bir ay önce bir şirket kurduk ancak henüz faaliyet halinde değil. Ben şuan sadece şirket ortağıyım orada çalışmayacağım. Ancak 2 aydır pek kısmında 2-3 bin arası değerler görünüyor. Bu benim aktif çalışan olduğumu da gösterir mi? Şuan YÖK’ten burs alıyorum ve bu yüzden çalışmadan sadece ortak olabiliyorum. Bu benim bir aktif çalışan olduğumu gösteren bir değer midir?

    Yanıtla
    • Merhaba. Eğer prime esas kazanç kısmında değer varsa ve bir yerde Sigortanız yatmıyorsa muhtemelen bağkur açılmış olabilir. Sgk ile görüşmenizi öneririm.

      Yanıtla
  39. selamlar ben 8 senedır emeklıyım ve 8 senedır calısıyorum özel sırkette şirket sıgorta pırımı 5400 yatırıyor işi bıraktığımda bu yatan para benım emeklı maşıma yansırmı veya ben bunu SGK dan alabılırmıyım teşekkurler.

    Yanıtla
  40. KHK lı ihraç Emniyet mensubuyum. Açıkta kaldığım süreçte P.e.k de herhangi bir tutar görülmüyor..

    Yanıtla
    • Merhaba. Neden görünmüyor ? Görünmesi gerek. Zira açıkta olduğunuz sürede prim ödemesi devam etmekte.

      Yanıtla
  41. Merhabalar abiler ablalar
    Ben meslek lisesi öğrencisiyim
    E devletten 4a hizmet dökümü belgesine bakıyordum ben okulumdan sigortalı olarak gözüküyorum sanırsam bunlar ne oluyor tam olarak anlamadığım için soruyorum cevaplarsanız sevinirim…saygılar

    Yanıtla
    • Merhaba. Okuldan yatan sigortada kısa vade primleri yani hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı primleri yatar. Bu sigortalılık emeklilikte giriş olarak sayılmaz ve bu kapsamda ödenen günler prim gün sayısı olarak dikkate alınmaz.

      Yanıtla
  42. İyi günler,
    1996 ve 1997 yılında askerlik hizmetimi yedek subay olarak yaptım. 1997-1999 yılları arası özel sektör çalışmalarıma ait hizmet birleştirmesi yapıldı. 1999 yılından bu yana kamu kurumunda çalışmaktayım. e-devlet ten aldığım hizmet dökümünde “PEK/Bsmk Dğr/Ek gstrg” tutarı 0 (sıfır) olarak görünüyor. Emekli olduğumda bu bir kayba sebep olur mu? Ne yapmalıyım? Teşekkürler

    Yanıtla
    • Merhaba. Hayır bu bir kayıp teşkil etmez. Zaten emekli sandığında bu kısım boş olmakta genelde.

      Yanıtla
    • Ek gösterge de 8023 TL yazıyor ne kadar maaş almalıyım ve nasıl hesapliyorsunuz bunu bize de söyler misiniz

      Yanıtla
      • Merhaba. Brütten nete yasal kesintiler düşülerek hesaplama yapılması gerekiyor. Ayrıca 5004 TL brüt kısmı gelir vergisinden muaf ve üzerindeki tutar için gelir vergisi kesilmesi gerek. Brütten nete maaş hesaplaması sayfamızdan nasıl hesaplandığı hakkında bilgi bulabilirsiniz. 8023 TL brüt üzerinden 5735 TL yaklaşık net maaş almanız gerekir 2022 için.

        Yanıtla
  43. İyi günler. Ben ihraç öğretmendim. Görevime iade edildim. Geriye dönük sgk primlerim yatırıldı. İhraç olduğum süreçte 4alı çalıştığım için 1ayda 2 prim yatırıldı olarak görünüyor. 4alı çalıştığım süreçteki sigorta primlerini geri alabilir miyim? Teşekkür ederim..

    Yanıtla
    • Merhaba. Bildiğim kadarıyla bunların iptal edilerek ssk kapsamında yatırılan primlerin iade edilmesi gerekiyor. Zaten Kurumunuz SGK’ya bunu bildirmekte. Kurumunuzdan teyit ettirebilirsiniz.

      Yanıtla
  44. Mrb. Eşim 95 dogumlu. 2014den beri ciftci bagkuru odemesi yapiyor. Emekli oldugunda alacagi tutar ne kadar olabilir?

    Yanıtla
  45. Merhaba
    E-devlette Yedek Subay Öğretmen olarak görev yaptığım aylarda “P.E.K/Bsmk Dğr/Ek Gstrg” tutarı 0 (sıfır) olarak görünüyor.
    Bu normal mi? O dönemde de asteğmen olarak maaş almıştım. Emekli sandığı ödemeleri yapılmıştır diye düşünüyorum.
    Ne yapmalıyım?

    Yanıtla
      • Merhaba, günler birleşiyor evet ancak ,P.E.K/Bsmk Dğr/Ek Gstrg kısmında prime esas kazanç kıymet olarak gözükmüyor, halbuki bazı yedek subay olarak askerliğini yapanlarda bu kısım kazanç olarak yani devlet memuru olarak gözüken asteğmenin aldığı maaşa göre devletin Sgk ya ödediği sigorta piriminden bahsediliyor , Bu yatırılan sigorta primi edevletimizde görebilmeliyiz , yoksa emekli olduğumuz da düşük m aaş almamıza sebep olacak. Ne yapmalıyız? Teşekkürler.

        Yanıtla
          • Merhaba Ömer bey kısaca yazayım daha anlaşılır olsun. Askerliğini yedek subay yapan için ,P.E.K/Bsmk Dğr/Ek Gstrg kısmında prime esas kazanç da para olarak kıymet sıfır yazıyor (0) halbuki burada 12 ay asteğmen olduğumzda aldığımız maaşlara göre sigorta primi yatırıldı, yatan primler gözükmesi için ne yapmalıyız.4c de gün olarak gün gözüküyor 360 gün + FHSZ 90 : 450 gün var, yatan sigorta primi yok . (0) yazıyor.

          • Anladım. Oraya bakmayın. Genellikle hizmet dökümünde çıkmıyor. Ama emeklilikte birleştirme yapılırken bunlar kazanç ve gün esas alınarak birleştiriliyor.

          • Merhaba,P.E.K/Bsmk Dğr/Ek Gstrg tm olarak ne oluyor 2018 aralıktan den 2019 mayıs ayına kadar çalışmışlığım var
            Ben bilmiyorum açıkcası
            Patron aradı o dönem den benden kesinti olduğunu ve kesin tiyle alakalı alacağım varmış 600 küsür olmuş ziraat bankası alabilirsiniz dedi tm olarak anlamadım

          • Merhaba. Ne kesintisi bu ? Onu işvereninize sorun. Belirttiğiniz kısmın ne anlama geldiğini yazımızda ayrıntılı olarak açıkladık.

Yorum yapın